Smartphone met uitschuifbaar qwerty-toetsenbord krijgt stereospeakers

De aankomende smartphone van start-up Livermorium met uitschuifbaar qwerty-toetsenbord krijgt stereospeakers, een 3,5mm-jack en een usb-c-poort. Bovendien ondersteunt hij 4g op alle banden die in de Benelux in gebruik zijn.

De smartphone krijgt dualsim-ondersteuning, maar gebruikers moeten kiezen tussen een tweede simkaart of uitbreidbare opslag, schrijft het bedrijf in zijn meest recente nieuwsbrief. Het toestel krijgt een vingerafdrukscanner aan de rechterzijkant van het apparaat voor biometrische authenticatie. Bovendien maakte het bedrijf bekend dat het gaat proberen te werken met ontwikkelaars van LineageOS en Sailfish OS om die software op de telefoon werkend te krijgen. Standaard draait de smartphone Android 9.0 met aanpassingen om de launcher en apps beter in landscape te laten werken.

Livermorium maakte al eerder details bekend van zijn aankomende smartphone, waaronder een vijfregelig toetsenbord met Fn-, Alt- en Ctrl-toetsen aan beide kanten en een 6"-oledscherm. De telefoon moet nog voor eind maart uitkomen. De Britse start-up zou eerst een Moto Mod maken voor Lenovo's Moto Z-serie van smartphones, maar heeft er nu voor gekozen om een hele smartphone te ontwerpen rond het idee van een uitschuifbaar toetsenbord.

Smartphones met fysieke toetsenborden zijn zeldzaam geworden. TCL brengt een of twee keer per jaar een BlackBerry met fysiek toetsenbord uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-02-2019 • 21:06

117 Linkedin

Reacties (117)

117
117
71
4
0
29
Wijzig sortering
want dit toestel word natuurlijk wel geleverd..

"nog een update van de hardware.. " "een onderdeel is niet meer leverbaar dus we moeten weer iets aanpassen..." "de fabriek wil het niet meer voor hetzelfde geld in elkaar zetten..." "we hebben er al zoveel eigen geld in zitten .. "

zomaar een kleine bloemlezing uit de 'verdediging' van livermorium toen de backers van het moto keyboard na lang wachten en vele malen uitstel doodleuk te horen kregen dat het alsnog niet zou worden geleverd..

Planet computers heeft al een vergelijkbaar product geleverd en komt op korte termijn met een opvolger.
Ik denk er serieus over om die te scoren...

Livermorium heeft z'n backers al eerder aan het lijntje gehouden en het zou me niets verbazen als ze dat doodleuk nog eens gaan doen..
De oorspronkelijke release van Q4 2018 hebben ze al gemist en met dit nieuws zou het me zeer verbazen als Q1 van dit jaar ineens wel gehaald gaat worden..
En wanneer gaan we leren dat criwdfubding geen online aankoop is? Je investeerde geld in een product dat big ontwikkeld moet worden. Daar kleven inherent risico's aan vast. Jij beslist van dat risico te nemen maar gaat dan wel klagen als het misloopt?
Dat is niet direct het punt ; of je het nu een aankoop of een investering met als beloning een product noemt doet in dit geval niet er zake.
Waar ik over struikel is het gedrag van livermorium in de kwestie ; als men niet zo vaak had uitgesteld dan had er met gemak een 1e versie kunnen worden verstrekt aan de backers.
Door alle aanpassingen en uitstellen is het project op de klippen gelopen ; niet omdat er geen basis was voor het product ( er waren immers plenty investeerders en livermorium heeft veel tijd en moeite gestoken om het zelfs naar een retail product te halen.. )
Please check your facts first!
 • Het gaat hierbij om een toestel waar GEEN crowdfunding wordt gebruikt.
 • Livermorium heeft al zijn backers die een refund willen hebben ook netjes terug betaald (!) Dat zie je geen enkele project doen!
 • De Moto Keyboard werd gecanceled vanwege dat Motorola de ondersteuning opeens stopte.
 • Dit toestel komt er aan, and it's gonna kick ass! (Heb het zelf al geprobeerd)
Overigens, is dit een dochter bedrijf van Livermorium, genaamd 'F(x)' die de telefoon uit zal brengen.
" Livermorium heeft al zijn backers die een refund willen hebben ook netjes terug betaald (!) Dat zie je geen enkele project doen! "

Dat klopt en is een erg mooi gebaar maar daar ging het niet om.
Ik stipte aan dat het bedrijf er een handje van heeft om maar te blijven doorontwikkelen en uitstellen zonder een release.
Nogmaals ; als er een 1e versie was uitgeleverd in een eerdere fase ( en daar waren meer dan genoeg kansen voor.. ) dan was er niets aan de hand geweest en had ik ze echt een kans gegeven voor dit nieuwe project.
Nu hebben ze het voor mij verknalt puur op basis van hun gedrag met het keyboard project.
Aangezien jij hem al geprobeerd hebt, kan je toevallig wat info geven over dikte, schermkwaliteit, bouwkwaliteit etc? :). Ben erg nieuwsgierig hoe het toestel aanvoelt en hoe stevig het toetsenbord/slide mechanisme is.
Zijn er nu echt nog mensen die nog steeds niet gewend zijn aan een smartphone keyboard en hunkeren naar zo'n fysiek ding? De Blackberry is toch al lang dood en begraven?

Ik kan echt serieus snel typen op een smartphone, voel niet de behoefte om het toestel dikker en onhandiger te maken met een fysiek keyboard.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 6 februari 2019 21:22]

Zijn er nu echt nog mensen die nog steeds niet gewend zijn aan een smartphone keyboard en hunkeren naar zo'n fysiek ding?
Je maakt dezelfde denkfout als de massa fanboys van bepaalde smartphonemerken die menen dat Bluetooth de 3,5mm aansluiting overbodig maakt, in dat de nieuwe techniek niet conflicteert met de oude. Je kan nog steeds een virtueel toetsenbord gebruiken op een Android toestel met fysiek toetsenbord. Alleen maar het oude afschaffen voor iets nieuws omdat het nieuw is is op zichzelf geen goede reden.

Waarom een fysiek toetsenbord in landscape?
• Met een goed fysiek toetsenbord tik je accurater. Soms is dit nodig omdat 'slimme' compensatietechnieken voor touchscreentoetsenborden niet toereikend zijn. Denk aan het gebruik van terminal software en Remote Desktop.
• Met een fysiek toetsenbord neemt de invoermethode geen kostbare schermruimte in beslag.
• Net als met het soort muis op notebooks hebben verschillende mensen verschillende voorkeuren. Sommige mensen vinden fysieke toetsenborden gewoon prettiger tikken.
De Blackberry is toch al lang dood en begraven?
Uit het artikel:
TCL brengt een of twee keer per jaar een BlackBerry met fysiek toetsenbord uit, maar dat waren in de afgelopen jaren verticale sliders.
Dus nee.
Ik kan echt serieus snel typen op een smartphone, voel niet de behoefte om het toestel dikker en onhandiger te maken met een fysiek keyboard.
Dan is dit toestel niet voor jou. Maar er zijn meer smartphonegebruikers in de wereld, en niet iedereen zal dezelfde voorkeuren hebben.
Ik ben een van die mensen die inderdaad het niet prettig vind om te typen op een glazen scherm.
Daarnaast maakte ik geen gebruikte van autocorrect of de suggesties omdat ik vaak in minimaal 2 talen typ.
Het is maar net wat je fijn vind. Ik typ namelijk wel sneller met minder fouten op een fysiek keyboard.
In meeste tests (op youtube) maakt het niet heel veel uit of mensen op een fysiek of glazen toetsenbord typen.

Naar mijn mening is de +/-3mm die een telefoon dikker is door een keyboard niet storend.
Check "Swiftkey Keyboard" op de Play Store of op de iTunes Apple Store. Ik gebruik deze app al jaren en ik type dus ook twee talen. Engels en Nederlands. Je kan deze twee talen toevoegen in één en het detecteerd welke taal je typt. Het leert ook aan je type gedrag en past zich daar ook aan zodat je opzich best raar kan typen maar de applicatie fixed het voor je. Echt een aanrader.

Play Store: https://play.google.com/s....touchtype.swiftkey&hl=nl
Apple Store: https://itunes.apple.com/...keyboard/id911813648?mt=8
Doe ik ook, met standaard Android (9, maar had het ook op 5 al)... Bij Talen en invoer kiezen voor +Een taal toevoegen. Volgens mij kan je daar een praktisch onbeperkt aantal talen toevoegen.
iOS heb ik persoonlijk weinig ervaring mee, maar zou me verbazen als het daar niet kan.
Ik gebruik Swiftkey al jaren voor mijn Nederlands/Engels/Duits/Deens, maar hij merkt echt niet op welke taal ik aan het typen ben. Hij gooit gewoon willekeurige woorden in de mix, in de hoop dat er wat goed is. Sowieso vreemd dat je bij Swiftkey niet kan zeggen dat je Duits wilt typen, nee dan is het meteen Duits/Nederlands/Engels.

Ik zou het liefst Swiftkey willen, helemaal zonder autocorrect en autosuggestie (ik druk vaker per ongeluk op een suggestie die ik niet wil dan dat ik een letter verkeerd typ) en dat ik per taal mijn keyboard kan selecteren.
ik gebruik op mijn iPhone Gboard, ondersteuning voor Duits, Engels en NL .. gaat prima. SwiftKey gebruikte ik op Android maar sinds mijn iOS toestaat om externe toetsenbord apps te gebruiken was SwiftKey niet meer mijn to-go toetsenbord.
Voor blinde mensen is een fysiek toetsenboord een must.
Hoezo dat nu weer,

Ik zie diverse mensen met beperkingen gewoon windows phone / apple phone gebruiken zonder keyboard.

Ik weet niet hoe goed android is maar bijna alles op je phone kun je via Cortana en Siri zonder ook maar je telefoon aan te raken.
Een fysiek toetsenbord geeft fysiek feedback, een toetsenbord op het scherm niet. Das wel zo handig wanneer je niks kan zien.

Siri werkt ook niet in alle omstandigheden en soms wil je zaken ook prive houden wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit. Technisch misschien allemaal mogelijk, maar praktisch is wat anders.
Je kunt perfrect iets typen via text ro speach engines zonder ook maar een woordt te zeggen totaal geen issue.

Mensen met deze beperking kunen soms zelfs sneller typen dan mij omdat ze dat gewend zijn.
Het zou fijn zijn wanneer deze mensen ook iets te kiezen hebben en niet een keuze hoeven te maken omdat iets simpels niet meer bestaat. Waarom moeilijk doen terwijl het ook heel makkelijk kan, zonder dat je op allerlei software matige oplossingen hoeft te vertrouwen.

Voorbeeld; een van mijn beste vrienden is visueel gehandicapt. Hij wilt heel graag een nieuwe Iphone, het enige probleem is dat er geen bluetooth keyboard case gemaakt wordt voor de Iphone 10. Siri gebruikt hij vaak, maar hij vindt het ook fijn om zaken prive te kunnen bespreken zonder dat iedereen mee kan luisteren. Vaak werkt het ook niet in luidruchtige omgevingen (clubs/bars/etc)
Als je post door text to speech tot stand gekomen is dan heb je zojuist aangetoond dat het niet perfect werkt :+
Een toetsenbord op een beeldscherm kan vibreren wanneer je het aanraakt, dat is toch ook fysieke feedback?
De feedback van een fysieke knop begint bij het aan raken van de knop, niet alleen na het indrukken. Op je toetsenbord zitten op de letters F en J ook extra puntjes.
Kan je ook blind typen op het beeldscherm? Ik denk van niet, omdat je de positie/vorm van de toetsen niet voelt. Bij een fysiek keyboard wel.
Bij selectie kan cortana de letter noemen en weet je previes waar je zit.
En dat vind je serieus beter en sneller typen dan het blind typen op een fysiek keyboard?
Nog afgezien van privacy issues.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 7 februari 2019 15:47]

ehh je weet duidelijk niet hoe het werkt.

Je hebt maar 1 letter nodig. dan weet je waar je bent en kan je blind typen net zoals jij typt met J en F.

Jij hoeft toch ook niet op elke key een andere herkenings punt.
Naar mijn mening mogen telefoon over het algemeen best dikker worden. Kunnen ze er ook meteen een grotere accu in kwijt :) De telefoons zijn zo dun geworden... ze kunnen best weer wat hebben :+
"Real phones have curves" :+

Overigens vond ik een van de beste toepassingen van het keyboard op mijn oude Desire z nog het gebruik met emulators (nes/snes vooral). Heb behoorlijk wat final fantasy en donkey Kong country op dat ding gespeeld :P
Één goed soft keyboard schakelt vandaag automatisch tussen inviertalen voor de autocorrect zonder dat je een instelling moet aanpassen.
Met Gboard kan je autocorrect in meerdere talen tegelijk instellen. En ook is de swiping en autocorrect van Gboard geweldig.
Ik ben nooit gestopt met toetsenbord. Sinds de Qtek 9100 / HTC Wizard alle toetsenbord modellen gebruikt. Toen is HTC helaas meegegaan in de iPhone hype en hebben ze hun achterban verlaten (kijk waar ze nu zijn) en gestopt met toetsenbord modellen. Sindsdien gebruik ik BlackBerry, nu de KeyOne, misschien binnenkort KeyTwo kopen tenzij er binnenkort een nieuwe wordt aangekondigd.

Ik heb nooit kunnen wennen aan typen op het scherm en wordt helemaal gek van dat de GUI steeds rerendert omdat er dan weer een onscreen toetsenbord komt en dan weer verdwijnt..
yep ik mis mijn tytn 2 :(
Ja, ik kan niet typen op zo'n glazen scherm. Meermaals een kans gegeven, maar het lukt me niet: ik maak teveel fouten en het doet pijn aan mijn vingers.
BlackBerry Priv gebruiker in 2019, echt zalig. weg met die touchscreens. Het werkt, maar het is het gewoon niet.
Zijn er nu echt nog mensen die nog steeds niet gewend zijn aan een smartphone keyboard en hunkeren naar zo'n fysiek ding? De Blackberry is toch al lang dood en begraven?

Ik kan echt serieus snel typen op een smartphone, voel niet de behoefte om het toestel dikker en onhandiger te maken met een fysiek keyboard.
Ja, hier,. Ik mis een fysiek toetsenbord nog dagelijks. Zelfs na 6,5 jaar zonder te hebben gezeten. Ik zou voor een uitschuifbaar breed toetsenbord €100 extra neertellen. En nog eens €100 als er Sailfish op komt. Sailfish is in veel opzichten beter dan Android en iOS, alleen zijn ze nog niet zo groot. Ik hoop dat het ooit gaat gebeuren.
Vraag ik mezelf ook af. Ik typ niet maar swype en dat gaat ontzettend snel. Ideaal.
dikker? boeiend, dat is relatief en een smaak kwestie

onhandiger? zeer zeker niet. Ik kon met een T9 toetsenbord en het QWERTY toetsenbord op mijn Nokia Communicator of dat van mijn HTC tytn 2 PRIMA blind typen met een enkele hand zonder naar het scherm/mijn vingers te hoeven staren.

Het heeft niks met 'gewenning' te maken. Ik weet prima dat ik met genoeg oefening wellicht wel zou kunnen 'wennen' aan een on-screen toetsenbord.. maar dat heeft niks met voorkeur te maken.

Aan een schop in je ballen elke 10 seconden kun je ook wennen... maar ik mag toch hopen dat jij het mij niet kwalijk zult nemen als ik dat liever oversla. :+
Ik kan merken dat je niet op de hoogte bent van telefoons met fysieke toetsen, BlackBerry telefoons verkopen niet super maar ze blijven verkopen en ik heb bewust een fysiek toetsenbord gekozen in 2018 omdat ik op glas typen gewoon geen fijne ervaring vind. Ik heb een 12,9" Ipad maar die gebruik ik bijna uitsluitend voor handelingen waar je alleen maar hoeft te vegen over het scherm (Manga's lezen, op het internet iets opzoeken , een video op youtube openen) eigenlijk alles wat niet draait om langere stukken tekst in te voeren.

Reacties op websites zo als op Tweakers.net gaan exclusief vanaf de telefoon met toetsenbord omdat ik het heerlijk vind dat ik feedback ontvang als ik iets aanraak, en ik een stukken sneller een tekst (foutloos & blind) kan typen dan op een Ipad ook al is dat scherm meer dan 3 keer zo groot.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 7 februari 2019 01:07]

Wat ik vooral prettig vond aan m'n N97 was dat ik blind kon typen. Ik schrijf vaak wat langere berichtjes als ik wat stuur dus hou je de telefoon gewoon onder de tafel terwijl je typt. En ik kan gewoon nog steeds niet helemaal goed op een touchscreen typen. Ik ben trager en maak meer fouten.

Zie het wel weer zitten om een toetsenbord te hebben.
Just my 2 cents; Ik mis een fysiek toetsenbord ook nog steeds, ondanks ruim 7 jaar zonder te hebben gezeten, maar met name omdat ik het irritant vind hoe f***ing veel screen real estate zo'n on-screen toetsenbord in beslag neemt. Ik zou (persoonlijk) ook prima kunnen leven met een uitschuifbaar 2e scherm voor het toetsenbord.
Ja ik..., ik kan maar niet echt wennen aan smartphone keyboards en heb echt bewondering voor mensen die ik zo snel zie jakkeren op een smartphone.
Maar het moet niet zo zijn dat nu dit weer zeldzaam is ze hier een dikke prijs uit gaan willen slaan en dit als excuus/feature gaan opvoeren om een hoge prijs te gaan vragen voor zo'n toestel.

Ik wacht nog steeds op iets simpels waar je whatsapp, muziek, internetbrowser, mail, wekker op hebt met uitbreidbare opslag en die meerdere dagen mee gaat op 1 lading.
Anoniem: 1092407
@lazershark7 februari 2019 20:58
Ik sta op de lijst van een van de eerste gegadigden (als oud Moto mod backer) omdat ik al sinds 2005 mijn fysieke toetsenbordje mis onder mijn scherm. En ja, in landscape dus want anders heeft het met mijn dikke vingers geen enkele zin. Typen op een touch screen is nooit iets voor mij geweest en ik heb er nooit echt aan kunnen wennen. Ik maak meerdere typfouten per zin en soms word ik er zo gek van dit niet eens meer de moeite neem om de fouten eruit te halen. Met weer als gevolg dat mijn toetsenbord al die fouten leert en het dus steeds erger wordt. Onscreen typen is echt drama voor mij en ik ben echt enorm blij dat er na jaren en jaren wachten dan ein-de-lijk een Android telefoon beschikbaar komt met een landscape toetsenbord. Wat mij betreft is die straks goud waard. Zou er bijna 2 kopen om er maar 1 als reserve te hebben want je weet maar nooit.

Als dat ding als klap op de vuurpijl ook nog even kan worden opgenomen in het officiele Sailfish OS arsenaal nou dan kan mijn gadget jaar niet meer stuk. 8-)
Dikker is juist handiger, je kunt het toestel beter vast houden, de accu heeft meer capaciteit en is verwisselbaar (vooral handig als hij weer eens vast is gelopen en allen accu loskoppelen je toestel kan resetten, alternatief is 12 tot 16 uur wachten tot de accu onder de 0% is gezakt, erg goed voor de levensduur).

Fysiek qwerty typt fijner en heb jij al eens getypt op een osk met de smartphone in landscape modus? Dan zie je dus niet wat je typt, handig hè.

Kortom, gun iedereen zijn voorkeuren en leg hen niet op wat jij het handigst vindt. Er is vraag naar dit soort toestellen maar omdat het aanbod zo gering is (en daardoor ook duur) kennen mensen het niet, ook degenen niet die het juist wel zouden kopen. Wat ook @The Zep Man al zegt.
Ziet er uit als een htc desire Z met een dezelfde design fout, namelijk dat ribbon kabeltje wat je ziet. dat gaat lekker snel kapot. ja ik mag dit zeggen, is mij 2 keer overkomen bij mijn htc desire Z.
Hier dan een counter: hier nog niet kapot gegaan en werkt nog steeds als op de dag dat ik het ding gekocht heb.
Metoo! Backup telefoon, alleen een nieuwe accu gekocht voor dat ding. Erg degelijk systeem en techniek van de slide. Je moet hem alleen niet laten vallen denk ik...
Is bij mij enkele keren gevallen, geen problemen gehad. Tot de laatste keer dat hij recht op zijn scherm viel, over met de pret helaas... Nog steeds heel veel spijt van.
Yep, iedereen was bang dat dit een probleem zou gaan zijn. Het was eerder de processor en de software die het niet meer bij konden benen dan de mechaniek. Wat een topding was dat los van die cpu en software haha.
Tja, wat is het alternatief?
De bewegende delen maken het lastig om een simpel en robuust ontwerp te maken. Dat zal ook wel meegespeeld hebben bij de trend van steeds minder telefoons met schuif toetsenborden.

Als deze telefoon enigszins betaalbaar wordt, heb ik er zeker interesse in. Anno 2019 heb ik nog steeds dagelijks moeite met typen op het touchscreen...
Gek genoeg heeft elke moderne auto stuurwiel bediening inclusief airbag die ook Continu een schuifcontact heeft....

Moet zeker wel degelijk gemaakt kunnen worden. Het zijn geen kilo's die over elkaar schuiven, het zijn 2 plastic delen dat slijt amper.
Je auto heeft ook gewoon een ribbonkabel in de sleepring achter het stuurwiel. Geen sleep/schuifcontact.

Ik heb nog steeds mijn Omnia Pro (B7610 is het typenummer meen ik) die ook nog gewoon werkt. Typt echt 5 keer zo snel als een touchscreen.
Het alternatief zou een vouwbaar scherm zijn dat je als toetsenbord kunt gebruiken... oesje ja nee dat is dan weer een touch keyboard
Mijn nintendo donkey kong handheld uit 198? had dit ook. Nooit problemenmee gehad.
Het is hoe je er mee omgaat natuurlijk.

Misschien ook een soort magnetische systeem verzinnen zoals de nieuwe smartphones. BTW oude techniek is dat
Mijne is maar 1 keer stuk gegaan. Gelukkig aan het einde van zijn leven na ruim 2 jaar. Als nog erg zonde omdat het toestel toen al veel te oud en traag werd en een nieuw scherm maar 36 euro was.
Ik mis het soms nog steeds om een keyboard in de breedte te hebben. Mijn BBK1 komt helaas niet in de buurt van wat toen dat toestel was. ;(
Ik heb álle sliders van Qtek/HTC gebruikt. En geen van de toestellen zijn ooit kapot gegaan. Staan nu nog gewoon in de kast.
Volgens mij heeft de htc touch pro hetzelfde meganisme. In ieder geval een flexibele ribbon. Het scherm heb ik aardig vaak open/dicht gedaan, of langere tijd achter elkaar open/dicht en zo snel mogelijk, omdat het kon :+. Werkt nog steeds overigens alleen heb ik het toetsenbord kapot getypt, dus ik hoop dat die stevig/sterk zal zijn en niet dun plastic
Nee, dit ziet er uit als de Nokia N97, Nokia E7 en de Nokia N950.
Ex Nokia designers hebben dit toestel ook ge-designed.

Heb de toestel al getest, zo ver ik het heb ervaren, zou het niet zomaar stuk mogen gaan :)
Ziet er uit als....
met een dezelfde design fout, namelijk dat ribbon kabeltje wat je ziet. dat gaat lekker snel kapot.
....
Ik heb de foto's 5x bekeken, maar knappe jongen als jij überhaupt een kabel ziet hier op deze 4 gepubliceerde foto's. |:(
Ai, dat groene ding noemt gij een kabel? Okay. Wij noemen dat een vlakke geleider. Maar jah, in principe hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 7 februari 2019 13:56]

Oeh dat systeem lijkt verdacht veel op mijn oude HTC Touch Pro 2, ik denk dat ik deze in de gaten gaat houden.

Het heeft lang geduurd voor ik ben overgestapt van een smartphone met een qwerty-toetsenbord naar een smartphone met enkel touchscreen!
Het lijkt vrijwel identiek aan de HTC TYTN II.
Dan vind ik em (zeker qua toetsenbord) meer op de HTC Touch Pro 2 lijken?
of de Sony Xperia X1 _/-\o_
Ik had beide gehad, wat een zalige devices waren me dat zeg! Dat Sony geen devices meer maakt zoals de X1... :'(
Dat was overigens niet eens een echte Sony maar een toestel dat HTC voor Sony bouwde.
Bestelnummers voor de onderdelen waren ook gewoon HTC nummers.
Gespleten toetsenbordjes en chroomranden, flexibele kabel tussen beide helften en rubbertjes die het toetsenbord moesten beschermen tegen de achterzijde van het scherm waren de meest voorkomende reparaties die ik erop uitgevoerd heb. .
Ja, het was een prima toestel . Nee, ik mis het niet.
Ik moest ook gelijk aan een HTC toestel denken die ik vroeger had. Welke dat was weet ik helaas niet meer. Weet wel dat ik zo'n qwerty toetsenbordje ontzettend handig vond!
Na de Touch Pro 2 ging ik voor mn eerste echte Android-foon: de Desire Z. Dat toetsenbord kwam niet eens in de buurt van die van de Touch Pro 2 :|

Al met al ben ik onderhand zó gewend on on-screen toetsenborden, dat ik het ook niet echt meer mis.
Leuk idee, tot je er bij dagelijks gebruik achterkomt dat een 2x zo dikke telefoon als een vergelijkbaar model zonder uitschuifbaar toetsenbord toch niet lekker in je broekzak past.
Gros loopt toch al met covers die dezelfde dikte hebben, of zelfs dubbele dikte met van die extra flapjes erop. Nee, dat zal best meevallen.
Ja maar dat maakt toch niks uit? Want als het gros al een hoesje om hun telefoon doet waarom zouden ze dat dan niet bij deze telefoon doen? Omdat het een toetsenbord heeft betekent niet dat geen hoesje meer nodig heeft.
Het 'gros' zal ook helemaal niets zien in deze telefoon, dus die kopen hem toch niet.

Ik heb jaren met een Qtek en Touch pro rondgelopen, nooit problemen mee gehad.
Wat? Hoezo noem je dan in je eerste reactie 'het gros' als die dit toch niet kopen?
Leuk idee, tot je er bij dagelijks gebruik achterkomt dat een 2x zo dikke telefoon als een vergelijkbaar model zonder uitschuifbaar toetsenbord toch niet lekker in je broekzak past.
In een (niet 'slim') goed passende spijkerbroek passen twee dunne smartphones (voorzien van hoesjes) en een dunne portemonnee in een zak. Een iets dikkere telefoon moet geen probleem zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 februari 2019 22:00]

Ligt eraan welke maat je hebt ;)
Daarom schreef ik "goed passend" en "niet-slim". Met kleinere maten spijkerbroeken worden de zakken kleiner, maar niet zoveel kleiner dat er opeens geen smartphone meer in een zak past.
Met een trakke Skinny jeans niet nee :P
Een N97 paste ook in een broekzak en die is toch wel 3x zo dik als een gemiddelde smartphone van nu. De mensen die graag een fysiek toetsenbord hebben nemen die extra "dikte" gewoon voor lief.

Ik heb nu ook geregeld 2 telefoons in één broekzak (S7 +S8) en dat past makkelijk. Zelfs in slim broeken, enkel skinny jeans geven misschien een probleem.
In the next update, we’ll discuss the processor and memory configuration for our device.
Het kritieke deel wat de smartphone afmaakt. Landscape slider QWERTY's zijn zeldzaam. Het toestel kan maar beter een SoC hebben die langdurig ondersteund wordt, omdat het onwaarschijnlijk is dat er in de nabije toekomst meer landscape sliders uit zullen komen. Het liefst alles met open-source code (zoals de Purism Librem 5, met een NXP i.MX series SoC), maar aangezien ze aangeven Android te willen ondersteunen is het beste waar men waarschijnlijk op kan hopen een Snapdragon.
De smartphone krijgt dualsim-ondersteuning, maar gebruikers moeten kiezen tussen een tweede simkaart of uitbreidbare opslag,
Gewone gebruikers wel. Tweakers, integendeel... ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 februari 2019 21:27]

Keybord is USP, dus snap de strategie
Eindelijk een waardige opvolger van m'n goede oude Nokia N97. Mits het goed uitgevoerd word natuurlijk. Wat mij betreft echt een verademing vergeleken met een touchscreen alleen.
De N97 (mini) is ook waar ik als eerste aan dacht. Was destijds eigenlijk een best leuk telefoontje. :)
Volgensmij klopt de laatste alinea niet helemaal. TCL maakt geloof ik geen sliders phones maar gewoon brickphones met keyboard onder het scherm voor Blackberry. De Blackberry Priv (slider) was namelijk door BB zelf gemaakt.


Edit; Ik zie nu net dat er een Edge scherm om zit/komt. Dit neemt mijn interesse al meteen grotendeels weg...

[Reactie gewijzigd door Elidos op 6 februari 2019 22:29]

Je hebt helemaal gelijk 👍
Had ik niet van herfst een BlackBerry Key 2 aangeschaft dan zou ik dit toestel nu overwegen. Ik hoop op een groot succes en daar mee de bescheiden terugkeer van telefoons met een fysiek toetsenbord.
Doet me denken aan mijn htc tytn2, vond en vind ik nog steeds een prachtig telefoon. Helaas is alles meer dan 5 inch imho veels te groot.
Thats what she. .wait what
Niet OT maar wel spot on :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee