Bedrijf presenteert uitschuifbaar fysiek toetsenbord voor Moto Z-smartphones

Startup Livermorium heeft een Moto Mod gepresenteerd met vijfregelig fysiek toetsenbord. Gebruikers kunnen de mod op Moto Z-smartphones klikken. Het bedrijf hield eerder een crowdfundingactie en presenteert het eindproduct op CES.

Moto Z-fabrikant Lenovo toonde de Moto Mod tijdens zijn persevenement op elektronicabeurs CES. De mod is in totaal 12mm dik. Het fysieke toetsenbord heeft vijf rijen en kent dus een aparte rij voor het invoeren van cijfers. Er is ook een variant met 1700mAh-accu, die 13,1mm dik is.

Gebruikers kunnen dankzij de mod de telefoon met toetsenbord in een hoek zetten van maximaal 60 graden. Livermorium begint deze maand de levering aan backers van de Indiegogo-campagne en de mod moet later dit jaar te koop komen voor andere Moto Z-gebruikers.

Livermorium Moto Mod

Daarnaast liet Lenovo de Vital Moto Mod zien, die diverse lichaamsfuncties in een keer kan monitoren. Daaronder zijn hartslag, bloeddruk, temperatuur en ademhaling. De Mod komt 1 april te koop voor een nog onbekende prijs.

Moto Mods zijn uitbreidingen die passen op Moto Z-telefoons die tot nu toe in 2016 en 2017 verschenen. De Moto Z-toestellen hebben een aansluiting aan de achterkant voor de overdracht van stroom en data. Eerder verschenen onder meer accupacks, camera's en speakers als Moto Mod.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-01-2018 • 20:59

27 Linkedin

Reacties (27)

27
25
7
0
0
2
Wijzig sortering
Wie zit er nu te wachten op een fysiek toetsenbord op je smartphone? Leuk dat het kan, maar ik ben toch wel erg snel en handig geworden in het typen op een virtueel toetsenbord, zeker bij een schermgrootte van 5.5". Ik kan me niet voorstellen dat ik met dit toetsenbord sneller zou typen. Om nog maar te zwijgen van allerlei swipe-toetsenborden die je nog sneller maken.
Waarom? Omdat veel mensen het fijner vinden om fysiek te typen. het geeft de voordelen dat het gehele scherm in beeld blijft en niet dat 3/4 van je scherm een toetsenbord wordt. je kunt typen zonder te kijken naar het scherm. minder last van autocorrect etc...
Voor wie geinteresseerd is in old school toetsenbord telefoons, de Gemini is ook een crowdfunding project dat het bekijken waard is.
Ik vraag me altijd af bij dit soort projecten hoe lang er updates komen.
Je hebt ook de Pandora Box en de Dragonbox Pyra: https://www.dragonbox.de/en/45-pyra
En een GPD Mini (met Windows). https://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_613003.html
Al dit soort apparaten kosten behoorlijk wat geld.

Eigenlijk zou Tweakers eens een test moeten doen van dit soort micro laptops.
Pyra ziet er niet uit, wil je dat echt vergelijken met Gemini?

En die China 'mini pc's' hebben bv allemaal heel goedkope chiclet toetsenbordjes, slechte trackpads ( niet volledige multi-touch ondersteuning ) en bijna zonder uitzondering een ATOM ( meestal nog eens een heel oude ook )....

Ik zou niemand ( naja... Trump mag er een gebruiken om mee te tweeten als hij in bed ligt.. ) de ervaring willen bieden om zelfs Office te openen met zo'n configuratie, je mag miscchien een toetsenbordje hebben maar daar ga je echt niet productief op zijn.

Gemini belooft juist het tegenovergestelde te zijn: mooi uiterlijk EN functioneel.

[Reactie gewijzigd door MarvTheMartian op 9 januari 2018 21:56]

Ho even. De Pyra heeft een behoorlijk grote community en de GPD ook. Deze Gemini nog niet. Kijk naar de Raspberry Pi. Zeker niet de sterkste single board computer maar door de grote community is hij de bekendste en een van de beste.
Ik verwacht eenzelfde community if not bigger voor Gemini, crowdfunding heeft al veel publiciteit gegenereerd dit helpt vast ;)
Dat klopt grotendeels, behalve dat hij vroeg naar updates, en Atom is op dat vlak juist erg goed ivm andere platforms (behalve die rot Atoms met PowerVR van vroeger). Werkt na tijdje, als ze tijd hebben gehad de open drivers te schrijven (waar Intel daadwerkelijk mensen op zet), meestal prima met een standaard mainline Linux kernel. Die ene kernel die de 486 van 30(?) jaar oud ook nog ondersteunt (van Windows heb ik geen verstand).

En ZEKER in vergelijking met de Mediatek van de Gemini, die echt waardeloos is qua updates. Geen mainline Linux support/open drivers, geen hulp van Mediatek, die houdt alles zo veel mogelijk closed source, dus na 3 jaar ofzo is het einde verhaal. Tenzij iemand nog zin heeft Debian/Android te proberen te frankensteinen met een prehistorische kernel met bekende vulnerabilities.

De Pyra heeft een OMAP SoC, die het ook beter doet dan Mediatek qua Linux support. Behalve de PowerVR GPU, dat is wel een doorn in het oog.
Ik weet niet met welke distro hij komt maar hij komt als dual boot linux/android dat zou dus betekenen dat er iig drivers zijn ;) In hoeverre je het aan de praat krijgt met andere distro's tja, misschien is dat niet de usecase?

Ik ben voor open source software, maar alleen als het ook een verstandige en niet alleen een ideologische keuze is.

In hoeverre die drivers zullen worden bijgehouden, tja... niet? You get what you buy, tenminste daar zou ik nu dan van uit gaan.

Hoe meer ik er dan over nadenk toch, je hebt toch wel gelijk om de vraag ( support? ) misschien eens echt uit te zoeken ( wat beloven ze zelf? ).
Bij Windows kan je nieuwe kernels met oude drivers gebruiken, maar bij Linux niet.
Als je driver in mainline Linux zit, wordt ie "automatisch" geupdate (door het kernel team) bij elke nieuwe Linux versie.
Zit ie niet in mainline, dan moet iemand anders hem updaten.
Als dat open source is, dan kan eoa hobbyist hem nog updaten, of in mainline proberen te krijgen.
Is ie closed source, dan kan alleen degene met de source (de fabrikant) hem updaten.
Maar meestal is het zo, dat de fabrikant ipv de driver te updaten, vereist dat je een bepaalde kernel versie gebruikt.
Kernel versies worden hooguit 6(?) jaar ondersteund, dus daarna is het einde verhaal.

Dus, het is niet ideologisch, maar vrijwel noodzakelijk voor goeie lange termijn support (uitzonderingen daargelaten, zoals nVidia die wel hun closed drivers update).
AMD en Intel lukt het iig prima zich daarnaar te voegen en dat werpt zijn vruchten af.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 9 januari 2018 23:36]

De Gemini ziet er wel slick uit, zo'n formfactor wil ik wel hebben met W10 on ARM en helemaal doorkunnen klappen(toetsenbord weg) en dan in mobile/phablet modus met stylus.

Ahh a man can dream :o

Al die mini pc'tjes met touch waarbij je toetsenbord niet kan doordraaien of afhalen zijn het in mijn ogen toch net niet.
Ook belangrijk om te vermelden is dat bij de Gemini de persoon die het keyboard heeft ontworpen ook achter het keyboard van de Psion PDAs zat. De Psion wordt nog steeds gezien als het mobiele apparaat met het beste keyboard. De belangrijkste reden dat ik een Gemini heb besteld is dat er mensen achter zitten die aan de Psions hebben gewerkt. Dat was voor mij ruim voldoende om er gelijk steun aan te betuigen. En het feit dat er puur Linux op draait :)

Edit: Jammer genoeg nog geen artikel op Tweakers gezien van de Gemini. Op Engadget hebben ze het al wel opgepikt.

[Reactie gewijzigd door Blue2k op 10 januari 2018 06:34]

Leuk, die Gemini. Overigens ook net gepresenteerd op de CES. Zie: https://www.indiegogo.com...device-phone#/updates/all Ze hebben dus ook een award gekregen op de CES, al vraag ik me af hoeveel waarde je daar aan moet hechten. Recensie op: https://www.theverge.com/...-laptop-hands-on-ces-2018 De foto doet me erg denken aan de Psion-series 5 (zie: http://www.obsoletecomputermuseum.org/psionseries5/open.jpg)
Voor de geinteresseerden: als zijn motomod opgeleverd is gaat livermorium ook een toestel met tobo ontwikkelen.
SoC: Qualcomm MSM8953 64-bit 14nm

We decided to choose a mid-tier instead of flagship SoC because:
- It's very expensive to get the flagship components with small quantity
- The flagship solution itself is very expensive
- Most of the time it's over powered and waste battery
- MSM8953 is very power efficient and also have great performance

Display: 5.5" FHD 1080p IPS, Capacitive, 2.5D glass

The reason choose 5.5 over 5.0:
- More "compatible" with Moto Keyboard Mod's slider part, same size, less work
- More space on keypad, means bigger keys and more keys
- Bigger battery

Camera:
Front 8MP
Rear Dual 13MP+13MP (RGB+Monochrome)

Some of the best we can get at the moment.

Storage: 64GB ROM +4GB RAM

Keyboard: 5 Rows slider similar to Moto Keyboard Mod, screen can be lifted.

BT4.1, WiFi 802.11 b/g/n and 5GHz, GPS/Beidou/Glonass/Galileo
USB Type-C with OTG, 3.5mm jack, MicroSD, Dual Sim, IR

Quad LTE bands + Quad WCDMA bands + Quad GSM bands.
One version for NA and one version for EU

Sensors: Gravity, Proximity, E-compass, Gyroscope, optional fingerprint

Unlocked bootloader

Battery 3500mAH

Regarding OS, from all the great suggestions, here is the plan:

- Sailfish OS (will try to make it happen)
- Lineage OS or GMS-Android (for general users who just want a physical keyboard)
- A third OS? I will also support any individual/orgnisation who wants to develop OS other than above.
wil je hierover op de hoogte blijven kan je deze thread volgen: http://talk.maemo.org/showthread.php?t=99632

edit: wat teasers: https://imgur.com/a/D1j2J

[Reactie gewijzigd door SaiKoTiK op 10 januari 2018 12:23]

Kijk eindelijk weer fysieke toetsenborden. Ik mis ze een klein beetje. Het zijn tegenwoordig alleen maar plate platen. En zo handig vind ik persoonelijk die digitale keyboards niet altijd.
Dit soort toetsenborden hadden Nokia en later HTC bij hun Tytn toestellen al 10 jaar geleden.
ook de Xperia1 had zo'n toetsenbord en die heb ik zelfs nog ergens liggen.
Het gaat ook helemaal niet om de nieuwheidsfactor; meer dat je nu voor je Moto ook een fysiek toetsenbord als Mod hebt. M.a.w. dat die interface ook echt wordt gebruikt.
Is niet iets nieuws nee. Had vroeger een HTC Touch Pro en deze had ook een uitschuifbaar 5 rij QWERTY toetsenbord. Bij de HTC Touch Pro schoof hij alleen niet onder een hoek naar beneden. Bij de Touch Pro 2 wel. Vond het fijn om ermee te werken. Lekker snel mails typen en dat soort dingen.
12mm extra telefoondikte vind ik een beetje teveel van het goede.
Er hoeft van mij geen extra akku in te zitten.

Fabrikanten moeten gewoon zelf weer toestellen met een echt qwerty-toetsenbord uitbrengen.
Probeer een Motorola Photon Q op de kop te tikken als je dat wilt. Er zijn custom roms met Android 6.
Heb er 1 in m'n handen. De BlackBerry KEYone. ;)
Nog eens bekijken - net echt ... en waarom? Zo type ik hier vanaf mijn mooie Samsung tablet zonder keyboard (al heb ik 2 tablets met keyboard en eh ... ik kocht ooit die bewuste Nokia ..)
Die oude Nokia slider was fantastisch, wilde het toen prijzige toestel zeker lang behouden tot .... de toets-slijtage... jaja, wie kent het niet. Mijn Palm (zoals een Blackberry) kreeg ook last van aanslag-dubbelingen of ergo aanslag-weigering. Er komt stof in het mechaniek na een avondje strandtent: en ineens kraakt het zachtjes.

Hoe stofvrij is dit ontwerp, hoeveel aanslagen doorstaan de keys, kunnen ze tegen opgehoopte vet, vocht en vuil van stedelijke omgevingen en slecht weer, klappen tegen de broekzak terwijl de tram of auto (klappend tegen de portier) wordt verlaten? Een mobiel toetsenbord kent vele bewegende delen (zeker als slider) met alle risico's van dien.

Dus dit is een fantastisch idee - maar dan wel tegen de milspec normen aan èn tegen een betaalbaar bedrag: dat is een mega uitdaging. Kan deze club die klus klaren?? Ik wens ze dat toe, maar dan moeten ze een andere aanpak hanteren dan de Nokia's en Palm's van 10 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door mambo5 op 9 januari 2018 23:37]

Heel goed dat dit ontwikkeld wordt. Laat op deze manier heel goed zien dat er mensen zijn die wel graag een fysiek toetsenbord op hun telefoon hebben. Heb zelf een KEYone, en wil niet meer zonder. Maar voor wie een Moto wil en een horizontale positie bij typen is dit een uitkomst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee