Start-up kondigt F(x) Pro 1-smartphone met fysiek toetsenbord aan

Het bedrijf F(x)tec heeft tijdens de MWC de F(x) Pro 1 aangekondigd, een moderne sliderphone met fysiek toetsenbord. Het toestel heeft ook een 6"-oledscherm, maar moet het met een wat oudere Snapdragon-soc doen.

F(x)tec is ontstaan uit de startup Livermorium die een jaar geleden een Moto Mod-module met fysiek toetsenbord voor de Motorola Moto Z demonstreerde. Dat plan werd geschrapt, waarna het bedrijf zich op de ontwikkeling van zijn eigen smartphone richtte.

Het resultaat is een 6"-smartphone met oledpaneel en resolutie van 2160x1080 pixels, 6GB ram en 128GB opslag dat uit te breiden is met micro-sdkaarten. De processor is de Snapdragon 835, waarschijnlijk om de kosten te drukken. Ook heeft het toestel een 3,5mm-audioconnectie, stereo speakers, nfc, en usb-c.

De eigenschap waar de F(x) Pro 1 zich mee moet onderscheiden is het uitschuifbare toetsenbord met 64 toetsen verdeeld over vijf regels en met achtergrondverlichting. Uitgeschoven staat het scherm ten opzichte van het toetsenbord in een hoek van 155 graden. De smartphoneslider moet in juli verschijnen en draait dan Android 9. De prijs bij pre-orders is 649 euro. F(x)tec demonstreert de smartphone tijdens Mobile World Congress.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-02-2019 • 19:41

52 Linkedin

Submitter: HtheB

Reacties (52)

52
50
30
7
0
7
Wijzig sortering
Ziet er OK uit. Beetje 2001 maar zeer bruikbaar.

Maar gezien de wispelturige achtergrond van het bedrijf, wacht ik even tot het apparaat gewoon in de webshop/winkel beschikbaar is. Ik heb het wel een beetje gehad met opportunistische bedrijfjes waar je fijn kan pre-orderen en die vervolgens toch besluiten (om voor hen moverende redenen) een andere weg in te slaan.
Bij deze pre-order wordt er NIET gelijk afgerekend!!
De betaling komt pas 2-3 weken voordat het toestel uitkomt. (De keuze is aan jou dan of je het toestel nog wilt hebben of niet)

Van de website:
Payment will be taken only when we are ready to ship your device. We will send you an email 2-3 weeks prior to shipping and ask you to complete your payment details. Until then we will not be asking you for any money.

Wel even verder kijken dan je neus lang is he :9

Overigens:
Livermorium heeft bij zijn crowdfunding van de Moto Z Keyboard netjes iedereen terug betaald die erom vroegen. Dus ik weet niet waarom je het een "opportunistische bedrijfje" noemt. |:(

[Reactie gewijzigd door HtheB op 27 februari 2019 19:57]

In 3 weken kan er anders nog heel veel gebeuren
3 weken voor levering gaat er he-le-maal niks meer gebeuren qua ontwerp. Dat de boel nog failliet kan: akkoord, maar dat risico loop je wel bij meer zaken. Hoeveel zijn mensen met het faillissement van 1Dayfly kwijtgeraakt? Hoeveel computerwebshops zijn er al failliet gegaan? Soms kwam het voor mij compleet uit de lucht vallen. V&D: ook zo'n geval van een faillissement dat ik nog altijd niet snap: het was hier in Enschede altijd druk bij die toko (en nee, dat waren niet alleen maar kijkers: het wat druk bij de kassa's), hoe krijg je het dan toch voor elkaar om failliet te gaan?

Met andere woorden: ja, een startup betekent een risico, maar als je 3 weken voor levering moet betalen, loopt je nauwelijks meer risico dan online bij een willekeurige webshop bestellen. De ontwikkeling en alle productiekosten zijn dan gemaakt, dus de kans dat er niks geleverd wordt is erg klein, tenzij het echt een totale scam is.
Om even off-topic in te haken op het V&D voorbeeld, ik kom zelf (ook) uit Enschede en mij viel hetzeflde op. Het blijkt dat V&D was opgekocht, en vervolgens financiëel leeggeroofd en met schulden opgezadeld waar ze niet meer bovenop kwamen.

Heb even een bron opgezocht op bovenstaande te verifiëren: https://www.ninefornews.n...-de-media-niet-vertellen/

Ik vond de V&D altijd wel een prettige winkel, kocht er regelmatig dingen, totdat het weg ging.
Snap niet waarom jouw opmerking een -1 oplevert. Er kan inderdaad in die drie week veel gebeuren waardoor je je telefoon niet krijgt (fouten, problemen, moedwil, etc).

Die drie week is bedoeld om mensen over de streep te trekken die anders het risico niet nemen, maar hierdoor ligt er tot drie week voor die tijd geen capitaal bij het bedrijf, waardoor ze het geld niet kunnen gebruiken voor aanschaf onderdelen, maken afspraken, inrichten faciliteiten, etc.

Bedrijven starten en stoppen stelt niet veel voor, dus klinkt mij spannend in de oren.
Anoniem: 1092407
@S.J.Onnie27 februari 2019 20:23
Ik vraag me ernstig af waar al deze zure reacties toch vandaan komen. Er zijn inderdaad de nodige problemen geweest met meerdere van dit soort projecten maar Livermorium is altijd bijzonder netjes geweest, zowel met hun updates als met hun financieel beleid naar mensen die hun projecten hebben gesteund. Ze hebben ondanks flinke tegenslagen hun uiterste best gedaan om die moto mod voor elkaar te krijgen, waarbij eerst Motorola ineens niet meer meewerkte door interne veranderingen en daarna de fabriek in China met steeds langere levertijden kwam voor een paar cruciale onderdelen. Dit heeft de mensen achter Livermorium de nodige kopzorgen opgeleverd maar ondanks alle stress hebben ze zo lang mogelijk doorgepakt en zijn ze altijd netjes gebleven, ondanks de shit die ze van sommigen over zich heen kregen.

Uiteindelijk kon iedereen gewoon zijn geld terugkrijgen en alle mensen die dat wilden hebben het ook gekregen. Ik vind dat persoonlijk bijzonder ruimhartig en ik heb niet om mijn geld teruggevraagd omdat je op in dit geval indiegogo simpelweg geen producht koopt maar een project steunt dat nu eenmaal kan stranden. En zolang de mensen te goeder trouw blijven dan is er geen enkele reden om je geld te mogen terugeisen. Veel projecten slagen nu eenmaal niet en als het geld voor de research en een eventueel prototype op is dan is het gewoon pech gehad. Dat moet toch eens gaan doordringen bij veel mensen.

Bij reacties zoals de jouwe vraag ik me wel eens af of daar meer achter zit dan alleen zurigheid. Het komt namelijk erg trollerig over en de misgun-factor (om maar een nieuwe term te introduceren) druipt ervan af. Correct me if I'm wrong.
Het doet me denken aan de f700v van Samsung, die is wel uit 2007, maar ik denk dat dat wel als 2001 kon voelen! Haha

Ben zelf niet lang na deze naar de BB9700 gegaan en de BB9900..

Nu op de Note 9 en ondanks de goede snelle haptics en het pennetje blijf ik het jammer vinden dat ik geen fysiek keyboard heb.

[Reactie gewijzigd door Vinnie2k op 27 februari 2019 20:33]

Ik kom via de Nokia N95 met toetsenbord uiteindelijk via de note 2, 4 en nu de note 9 en ik mis het toetsenbord ook nog
Ik moet zeggen, de haptic rumble is Wem erg snel bij de Note, heb voor het eerst sinds m'n BB9900 weer een tb zonder delay.

Het typen gaat daardoor ook weer en stuk sneller, aangezien ik geen gevoel heb in het topje van m'n rechter duim. Je kan dat ook goed zien in de heatmap van m'n SwiftKey. Hele afwijking rondom het rechter deel en gelukkig hebben we autocorrect!
edge randen :P
650 euro vind ik wel duur voor en SD835
Inderdaad, edge randen jammer genoeg. Maar wel een toetsenbord! En voor een kleine speler op de markt die wordt gedomineerd door giganten, vind ik die prijs nog enigszins meevallen. Hoe snel de telefoon ook is; ik loop dagelijks tegen het feit aan dat ik gewoon niet kan typen op een scherm. Niet zoals ik dat kon op mijn n900. Het toetsenbord bespaart meer tijd dan een snelle processor ooit zal kunnen compenseren :9 Het is jammer dat ik nog een prima telefoon heb, anders was dit zeker een kanshebber voor vervanging.
Klinkt allemaal leuk maar niemand gaat dat ding kopen denk ik. Als je serieus zo'n apparaat aan de man wil brengen dan moet je eigenlijk wel gebruikmaken van een superieur produkt wat dit absoluut niet is, of moet je de eerste zijn wat ze ook niet zijn. Dan hou je nog goede marketingafdeling met voldoende budget om alle consumenten te bereiken, wat inhoud dat het heel lastig wordt als je niet mag parasiteren op een grote speler.
Je ziet het ook bij unihertz met die mini telefoontjes. Alles leuk en aardig, iedereen enthousiast totdat iedereen de telefoon ontvangt en bij 50% de gps problemen geeft en van de andere 50% de helft moeite heeft om de kleine lettertoetsen op de touchscreen in te drukken om zo de telefoon te bedienen. Mijn favoriete ontwerp qua smartphone is absoluut iets in de richting van de uniherz modellen, lekker klein. Maarja ze werken niet fatsoenlijk, dus... Wat ik wil zeggen is dat van de 1000 kleine startups, maar een handvol een deugdelijk produkt afleveren met voldoende service naderhand om hem blijven te gebruiken. Je kunt beter wachten tot de kleine startup voldoende mensen in dienst heeft om als volwaardig bedrijf te worden aangemerkt, dan hebben ze de grootste fouten al gemaakt en van geleerd. wat zeerzeker niet voor unihertz geldt zoals ook deze firma.

[Reactie gewijzigd door govie op 27 februari 2019 20:46]

Dat is zeker een positie die mensen in zullen nemen. Voor mezelf hoeft het niet per se, de nieuwste SoC van dit moment. Ik heb echt grote handen en dan is een toetsenbord zoveel fijner dan een scherm. Mijn duimen bedekken twee letters op zijn minst en dan is scherm niet responsief genoeg, als je gewend bent blind te kunnen typen. Op een fysiek toetsenbord kun je die twee toetsen alsnog onderscheiden, ook al bedekt je duim beide toetsen. Ik snap dat dit een situatie is die op weinig mensen van toepassing is en het daardoor misschien meer een niche product is. Toch overweeg ik mijn OP6 in de verkoop te doen, als de lancering van dit product succesvol is.
edit:
Je doet het met je edit wel een beetje overkomen alsof de de SD835 een inferieure SoC is en dat is gewoon niet zo. Qua softwareondersteuning zou je nog een punt kunnen maken, maar dat is doordat het een 835 is geen enkel probleem. Een beetje tweaker heeft toch geen probleem met het installeren van een custom rom?
Bovendien is dit een bedrijf die geleerd lijkt te hebben van een eerder product, waarbij ze afhankelijk waren van het succes van een ander product. Los van het feit of hun eigen product goed was, was de
Moto Z m.i. de key-factor in het mislukken van hun toenmalige product. Nu hebben een ze competitief geprijsde smartphone met een, voor hedendaagse begrippen, unieke feature: het fysieke toetsenbord.
De massa wil niet zelf flashen maar een afprodukt. En qua cpu maakt het mij geen reet uit want zoveel smart doe ik helemaal niet op de telefoon.
Ik lach altijd om de mensen die meteen roepen dat het een oude SoC is en dat het daarom niet zal aanslaan. Als de software goed is(dus geen Android) dan kan je gewoon jaren draaien op een "oude" SoC.

Kijk maar eens naar een gemiddelde Linux distro, draait hele minimale specs over het algemeen.
Ik volg dit project nu een korte periode en zal zeker uitkijken naar dit toestel, oudere SoC of niet, mocht er inderdaad een toestel komen en komt er SailfishOS voor dan behoor ik tot een van de klanten.
Als meer mensen zoals jij dagelijks tegen dat probleem oplopen, maar hem desondanks niet kopen, dan voorzie ik weinig succes voor ze.
.
Ik vraag me dan ook af hoe groot het ‘probleem’ dan werkelijk is. Als iemand mij een telefoon kon bieden waar ik dagelijks veel meer plezier van zou hebben dan mijn huidige toestel, dan zou ik hem toch wel heel graag willen... zeker in deze prijsrange. Hoewel niet heel voordelig, is hij niet buitensporig duur toch? Voor een stuk dagelijks gemak.
Veelgehoorde klacht bij dit toestel inderdaad :) Maar je kan je afvragen of het feit dat er een SD835 inzit ook echt betekent dat dat ding merkbaar minder presteert bij gewoon huis-, tuin- en keukengebruik dan de nieuwste SDs. De Samsung Galaxy S/Note8 heeft ook een SD835 en die zijn ook met de nieuwste apps nog retesnel.

Daarnaast schijnt de SD835 relatief energiezuinig te zijn, en is hij natuurlijk goedkoper. FxTec is een start-up, die kunnen moeilijk concurreren met prijzen van giganten als Samsung. O.a. meer daarover kun je lezen bij de hands-on van XDA-developers (en ook al 2 hands-ons op YouTube van MrMobile en Pocketnow)

Kortom: naar mijn mening een prima SOC voor een ontzettend gaaf toestel. Hulde dat ze de hardware-keyboard telefoon terugbrengen _/-\o_

[Reactie gewijzigd door pixeled op 27 februari 2019 20:21]

Ik heb eerlijk gezegd ook het idee dat de sociale minder en minder belangrijk wordt. Dit geldt ook bij cpus in pc's overigens. De vraag naar sneller is er wel een beetje uit. Eigenlijk alle beetje high end chip kan tegenwoordig al bijna alles draaien. Het gaat in ieder geval niet meer zo snel als vroegah
Helaas betekent dat een 835 niet meer zo lang ondersteund gaat worden door qualcom waardoor je nieuwere versies van Android op je buik kan schrijven binnenkort
Zou dat kloppen? Aangezien fabrikanten volgensmij vanaf android 8 project treble moeten ondersteunen?
De tijd zal het leren denk ik. Qualcom zal in ieder geval (zoals gewoonlijk) snel stoppen met het updaten van drivers
Ik zou wel weer een klaptelefoon willen, zoals m'n good old Samsung X460. Kon blind smsen, als ie van m'n balkon viel dan deed ie het nog gewoon, alleen geen whatsapp erop.
Als ze nou een variant zouden maken met uitschuifbare controller ipv toetsenbord, zoals de Sony Ericsson Xperia Play, dan ben ik helemaal van de partij.

Verder wel een net toestel, en de S835 vind ik overigens geen "verouderde SoC". Als ze iets uit de 600 serie zouden gebruiken, dan zou ik pas echt m'n twijfels hebben. Maar zelfs de 'originele' 800 van een paar jaar terug is nog steeds prima, niet super future proof voor degenen die de allernieuwste Bluetooth versie moeten hebben of 4G+/5G op de allerhoogste snelheid (niet dat je hier in Nederland veel kan krijgen überhaupt) maar zeker nog goed voor een jaar of 5.
Interessante telefoon!
Alleen jammer van de wat oudere snap soc
Maar goed mooie telefoon!
alleen kan nergens vinden als hij spatwater dicht is
Of op zijn minst vocht dicht, dit een grote factor voor mij dat mee telt
Volg dit project al een tijdje en vind het best een goede telefoon worden. Zrker een opvolger voor mijn bejaarde HTC Touch Pro 2. Eindelijk typen op een moderne smartphone zonder dat het toetsenbord een deel van het scherm gebruikt ;)

Hopelijk komt er ook een redelijk grote batterij in het eindontwerp?
Topic je aangemaakt: [F(x)tec PRO] Ervaringen & Discussie :)

[Reactie gewijzigd door CLB op 27 februari 2019 21:00]

Ligt het aan mij of lijkt hij op de Nokia N950?
Super gaaf toestel. Knaagd wel wat dat de specs niet high end zijn als in nieuwste van het nieuwste. Maar daar tegenover staat een toetsenbord. Ik. Mis mijn desire z nog.
Helemaal mee eens. Ik mis mijn Desire Z ook nog steeds, ik kán gewoon niet typen op een nep toetsenbordje :S
Oh heimwee naar mijn oude toch pro2 maar dan slanke vorm :+

Ik blijf dit concept prachtig vinden!
Maar 650 euro vind ik toch wat prijzig naast normale telefoons!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee