Door Arnoud Wokke

Redacteur

Sony Xperia 10 en 1 Preview

Compact, maar alleen in de breedte

27-02-2019 • 06:00

81 Linkedin

Preview

De allereerste Xperia-smartphone die ooit uitkwam, was de Xperia X1 uit 2008. Toen ik die reviewde, was deze zin nog heel normaal om te schrijven: "Het scherm is met zijn 3,0" allesbehalve klein." Kom daar maar eens om in 2019. De compactste telefoon die Sony op dit Mobile World Congress heeft aangekondigd, heeft een scherm van 6,0".

Dat scherm heeft meer dan drie keer de oppervlakte van het Xperia X1-scherm. Om nog maar te zwijgen van de nieuwe Xperia 1, die over een 6,5"-scherm beschikt met bijna vier keer de oppervlakte van de Xperia X1. Het is wonderlijk, maar de naam Xperia gaat langer mee dan gevestigde namen als Samsung Galaxy of LG G; het is nu precies elf jaar geleden dat het toenmalige Sony Ericsson de eerste Xperia-smartphone presenteerde. Na de Xperia X1 volgde niet de Xperia X2; Sony Ericsson heeft die geannuleerd nadat providers hem hadden afgekeurd. Wat volgde, was de Xperia X10, de eerste Xperia met Android en een voor die tijd kolossaal 4"-scherm.

Nu verwijst Sony een beetje terug naar die tijd, met de namen van de Xperia 1 en Xperia 10. Maar behalve de nummers en de namen hebben de nieuwe toestellen weinig met de oude van doen. We waren teleurgesteld toen we op de stand van Sony aankwamen op het Mobile World Congress, want we konden niet zelf spelen met de software van de Xperia 1. Die is nog niet af. De Xperia 10 is gelukkig wel klaar. We gingen zo uitgebreid mogelijk aan de slag met de nieuwe telefoons van Sony, die allemaal één opvallend element gemeen hebben: een 21:9-scherm.

Xperia 10

Komt er ooit nog een Sony Compact-smartphone? Het is maar zeer de vraag: er waren eind vorig jaar renders opgedoken van een 'XZ4 Compact', maar van die telefoon is hier op de beurs geen spoor terug te vinden. Sony wil niet bevestigen of ontkennen dat er een einde is gekomen aan het tijdperk van de Compact, een smartphonelijn die zes jaar geleden begon.

Een Compact-telefoon past niet in de huidige strategie van 21:9-schermen. Immers, een 21:9-scherm met de exacte breedte van de XZ2 Compact komt uit rond 5,7". In dat geval is het scherm 133mm lang, terwijl de behuizing van de XZ2 Compact maar 135mm lang is. Met een bezel van rond 15mm komt een 21:9-Compact uit rond 148mm en dat is geen compacte telefoon.

De stap naar 21:9 is voor Sony heel logisch. Immers, onder de vleugels van het concern zit ook Sony Pictures, dat films produceert. En in welke beeldverhouding verschijnen films doorgaans? Inderdaad, 21:9. De compatibiliteit met filmmateriaal op 21:9 is een van de voordelen die Sony noemt bij zijn nieuwe Xperia's.

Telefoons zijn in de afgelopen jaren steeds langer geworden. De schermen zijn gegroeid van 16:9 naar eerst 18:9 en nu doorgaans 19:9 of zelfs 19,5:9. Nu zou je denken dat het maar een kleine stap is naar 21:9, maar dat valt tegen. Zelfs de kleinere Xperia 10 heeft een enorm lang scherm en je hebt vermoedelijk een 'thumb extender' nodig om de bovenkant van het scherm te bereiken.

Xperia Xperia 10 Xperia 10 Plus Xperia XZ2 Compact
Scherm 84,1cm², 6,0"-lcd, 21:9, 2520x1080px 98,7cm², 6,5"-lcd, 21:9, 2520x1080px 64,5cm², 5,0"-lcd, 18:9, 2160x1080px
Schermgrootte 14,01x6,0cm 15,2x6,5cm 11,36x5,68cm
Formaat 156x68x8,4mm 167x73x8,3mm 135x65x12,1mm

De schermdiagonaal is wel wat misleidend: 16:9-filmpjes bekijk je op deze telefoon met een diagonaal van 4,8". Het scherm is dus nauwelijks breder dan dat van de XZ2 Compact van vorig jaar, maar alleen een stuk langer. En dat maakt de hele telefoon veel groter.

Nu zou je kunnen denken dat Sony veel in de software heeft gedaan om het lange scherm goed bedienbaar te houden met één hand. Dat is een beetje zo; er is een modus om het scherm te verkleinen, maar waar Samsung met One UI bijvoorbeeld alle elementen in de onderste helft van het scherm weergeeft, is Sony's Android-uitgave daar niet op berekend.

Het scherm is een lcd met 2520x1080 pixels en vanwege de plaatsing tegen de onderkant van de behuizing aan, vrijwel zonder kin, was ik bang dat Sony het paneel had omgedraaid. Daardoor zouden de display drivers, die natuurlijk ruimte vereisen, aan de bovenkant zitten. Daar is immers meer dan genoeg ruimte. Klinkt logisch, toch? Het zou kunnen dat die hardware inderdaad aan de bovenkant zit, maar daar is dan bij de productie van de schermen rekening mee gehouden. Immers, een scherm dat omgekeerd zit heeft jelly scrolling, het effect waarbij content uitrekt en weer lijkt samen te komen. Sommige mensen zien het nauwelijks, anderen kunnen het niet aanzien. Gelukkig heeft de Sony-telefoon geen jelly scrolling.

De Xperia 10 is trouwens een van de weinige smartphones met een kunststof achterkant. Die voelt goed aan, al kun je er wel vingervegen op zien. Van binnen heeft het toestel een Snapdragon 630-soc van Qualcomm met 3GB geheugen. De software was vaak vloeiend, maar in ons halfuurtje met de telefoon kwamen we desondanks best wat gestotter tegen in de software. Android is wel kunstmatig beperkt voor demo's op de beurs, waardoor het misschien geen indicatie biedt voor prestaties in de praktijk; zo kun je bluetooth niet aanzetten, geen beelden opslaan en zo meer.

We hadden gehoopt dat Sony op deze beurs een nieuwe Compact-telefoon zou tonen. Er zijn in Nederland relatief veel fans van deze lijn van smartphones. Wie had gedacht dat de Xperia 10 een soort midrangeversie van een Compact-smartphone was, komt bedrogen uit: dit is echt een grote telefoon die simpelweg niet zo breed is.

Xperia 1

Uiteraard kwamen we naar de Sony-stand voor die ene telefoon. Die ene telefoon met die simpele naam en de vele vernieuwingen ten opzichte van vorige Xperia's: de Xperia 1. We mochten hem wel fotograferen en aanraken, maar de software gebruiken mocht en kon niet.

Desondanks kregen we een indruk van misschien wel de belangrijkste nieuwe component van de telefoon: het oledscherm met 3840x1644 pixels. Sony noemt dat vanwege het hoge aantal pixels in de hoogte uiteraard 4k, maar veel mensen zullen bij 4k denken aan iets meer pixels, namelijk ook 2160 in de breedte. Sony's eerdere telefoons met 4k-schermen hebben 3840x2160 pixels, maar dat zijn lcd's. Dit is een oledpaneel. Het scherm zag er indrukwekkend uit. Het 6,5"-scherm met 21:9-verhouding leek helder te kunnen, maar zonder uitgebreide ervaring, vergelijking en metingen kunnen we daar verder niets over te zeggen.

Ook opvallend: Sony maakt een 48-megapixelcamera voor andere fabrikanten, maar gaat zelf terug naar een lagere resolutie voor zijn high-end telefoon. De 1 heeft drie camera's met alle drie een resolutie van 12 megapixel; ultragroothoek, regulier en tele. Bovendien heeft de primaire camera optische beeldstabilisatie, een primeur voor Xperia-telefoons, al zit het al jaren op smartphones van concurrenten.

De telefoon is niet zo groot als je zou denken. Ja, hij is erg lang, maar de breedte valt mee; veel breder dan een Xperia Z of XZ van afgelopen jaren is hij niet. Dat komt natuurlijk door het lange scherm. Verdere indrukken van deze telefoon zullen moeten wachten tot we hem wél mogen gebruiken.

Tot slot

In elk ander jaar had Sony met de aankondiging van zijn 21:9-smartphones best veel indruk gemaakt. Immers, het is een interessante twist op de bestaande smartphones, die zo min mogelijk ruimte aan de bovenkant hebben, maar wel een kin. Sony doet het omgekeerde. Het is goed uitgedacht, het is vernuftig en het maakt het lange scherm iets minder moeilijk te bedienen met één hand.

Helaas voor Sony is dit Mobile World Congress de indrukwekkendste telecombeurs in jaren en veel fabrikanten laten hier nieuwe ideeën zien voor apparaten met radicaal andere vormen en ideeën, zoals de Huawei Mate X, het TCL Dragonhinge-concept en de Nubia Alpha-smartwatch. Deze beurs draait nu eens niet om kleine verbeteringen, maar om de grote stappen waarvan bezoekers nu een voorproefje krijgen.

Een dergelijke visie voor de toekomst toont Sony niet. Daarbij speelt mee dat de Japanse fabrikant in de smartphonemarkt nauwelijks meer iets in de melk te brokkelen heeft, behalve als leverancier van componenten. Xperia-telefoons hebben fans, maar ze hebben in de afgelopen jaren weinig invloed gehad op het uiterlijk of de functionaliteit van smartphones in zijn algemeenheid.

Dat zou in dit geval weleens anders kunnen zijn. Naast alle concepten voor de toekomst zijn smartphonemakers in het heden nog steeds bezig met de zoektocht naar de fullscreen-smartphone en liefst zonder inkeping. De oplossing van Sony daarvoor is eigenwijs en zou best navolging kunnen krijgen.

Reacties (81)

81
79
57
2
0
18
Wijzig sortering
Wat ik jammer vind is dat ze d'r eigen fanbase zo slecht bedienen of er überhaupt naar luisteren.

De walkman bestaat net 35 jaar, maar qua muziek laten ze ons in de steek sinds de Xperia XZ1. De 3,5 mm jack moest verdwijnen omdat andere fabrikanten dat ook deden. Niet omdat ze niet al een waterdichte variant hadden. Of omdat ze ruimte gebrek hadden. Niet omdat de fanbase erom vroeg.

Nu hebben ze gelukkig géén notch omdat andere fabrikanten dat wel hebben, maar nu kiezen ze voor géén compacte versie. Maken we de telefoon nog langer/groter. Ja. Voor films kijken is het fijn. Maar die kijk ik liever op 't grote doek of toch minimaal op m'n tv. Op de smartphone zijn de omstandigheden sowieso niet ideaal. En film kijken zonder geluid? Nou lekker dan. #Rant

Een smalle hoge telefoon. Is dat fijn? Hoe vaak moet je niet bovenin je scherm zijn om een notificatie naar beneden te trekken? Ik weet 't niet. Onderscheiden is leuk. Luisteren naar je kopers is ook niet verkeerd. Geen compacte high-end is toch echt wel jammer. Andere merken geven geen thuis. De niche verlaten ipv invullen. ;-(
Een smalle hoge telefoon is inderdaad niet fijn, ik snap de trend naar 21:9 ook niet. Hoeveel mensen kijken er nu veel film op hun telefoon en hoeveel meerwaarde is 21:9 daarvoor nou echt tov 16:9..

Iedereen bedient z'n telefoon regelmatig met 1 hand (of zou dat willen) en stopt hem af en toe in z'n broekzak en dan is het juist een nadeel om zo'n onhandig lang ding te hebben. Ik blijf de komende jaren lekker bij 16:9 toestellen, veel zinnige vernieuwingen zitten er uberhaubt niet meer op telefoons dus voel absoluut geen drang meer om te upgraden. Voorheen had ik ieder jaar een nieuw toestel..
Een smalle telefoon is voor veel mensen juist heel fijn, zoals ik hier uitgelegd heb
Voor Aziatische vrouwen die de hele dag film kijken op hun telefoon dus ;). Voor mensen die hun telefoon wel in hun broekzak willen stoppen en film kijken niet belangrijk vinden (en dat zijn het ook heel veel) heeft het louter nadelen..
Vrouwen in het algemeen houden er niet van telefoons in hun zak te stoppen. In Azie hebben ook de mannen kleinere handen. Als jij gewoon kleinere handen hebt maar toch een grotere telefoon wil dan is een langwerpige telefoon best fijn.

En lengte is ook handig. Al was het alleen maar omdat het toestenbord vaak een groot deel van het scherm in beslag neemt en dat speelt bij appen een rol en laten mensen nu vrij veel tijd besteden met appen. De Note heeft niet voor niets zo goed verkocht. Hier is zeker een markt voor.

Bovendien is het logisch dat Sony met zijn dalende verkopen juist steeds meer op zijn thuismarkt gaat richten waar waarschijnlijk hun grootste markt zit. Tegen het prijsgeweld van de Chinezen zijn ze toch niet opgewassen met hun dure Yen. Daarmee de directe confrontatie aangaan met radicaal andere vormen en ideeen zoals in het artikel gesuggereerd wordt, is dom en zelfmoord. Om te overleven moet Sony een niche zoeken die nog enige omvang heeft. Daarbij is hun kracht toch hun kwaliteitsimago en dan moet je niet te gek doen.

Het is geen technisch of marketing falen van de Japanners, ze krijgen gewoon de Yen niet omlaag wat ze ook proberen. Zelfs de Nucleaire ramp mocht niet helpen. De Koreanen zijn daardoor altijd goedkoper en de Chinezen duiken nu weer flink onder Koreanen. Daarom zien we Samsung ook marktaandeel verliezen. Dat Trump de Chinese bedrijven de voet dwars zet heeft daar ook mee te maken.

Hier kun je ook zien hoe Multinationals en internationale handel de rijke landen juist een enorme loer gedraaid hebben door de productie van hoogwaardige technologie naar lage lonen landen als China te brengen. Productie met een hoge toegevoegde waarde hebben wij juist in rijke landen nodig om onze welvaart op peil te houden. Die toegevoegde waarde hebben de multinatinationals in hun zakken gestopt.

Ondertussen hebben ze onze technologie aan de Chinezen overhandigd, waardoor er een combinatie is ontstaan van lage lonen en een geweldige productieinfrastructuur zoals er geen tweede is op de wereld. Er zijn wel andere lage lonen landen maar die missen de enorme infrastructuur er om heen die ze in China hebben, dat zijn met name al die goedkope toeleveringsbedrijven van onderdelen die razendsnel op aanvraag iets kunnen ontwerpen en fabriceren.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 27 februari 2019 11:12]

Hoezeer ik als groot fan van de Compactlijn van Sony, ik snap wel dat ze iets willen uitbrengen voor film-kijkers. Viel mij wel op in het OV van de week (Ik ga zelden met het OV), hoe ontzettend veel mensen filmpje zitten te kijken, met koptelefoon op. Daar is dus best markt voor.
Ik heb niks tegen een lange telefoon, maar zet dan een qwerty toetsenbord aan de onderkant en een gewoon 3:2 scherm daarboven.
"Ik blijf de komende jaren lekker bij 16:9 toestellen"

Ik zou dit ook willen, maar ik verbaas me erover dat ze niet eens meer worden gemaakt.. Het dichtst dat ik in de buurt kom is een tweedehands Huawei Mate 9.
Ik heb onlangs nog een Sony XZ1 gekocht. Heeft nog een Android 9 update gehad en is voor mij snel zat om mee vooruit te kunnen voorlopig. En mooi geprijsd :)
Erg veel jongeren kijken tegenwoordig TV op hun GSM. Ze zitten in hun kamer naar Netflix te kijken. Zelf werk ik in de jeugdzorg, en daar doen ze het allemaal. Ze hebben geen SmartTV waar ze netflix op kijken, chromecast kennen ze niet en een dure GSM hebben ze allemaal. Gamen op de GSM, TV op de GSM.
Ik kan dat niet anders verklaren dan dat men niet beter weet omdat men met een smartphone is opgegroeid en het gewoon wel makkelijk vind om alles in 1 apparaat te hebben ofzo.. Ik ben nog van een generatie die is opgegroeid zonder mobieltjes, dus ik doe dat zaken als TV kijken en gamen nog op apparatuur die daar speciaal voor gemaakt is.. TV kijken op een TV en gamen op een PC of console.. Ik vind een smartphone wat dat betreft niks, veel te beperkt.. Echt een generatiekloof wat dat betreft..
De Xperia 10 heeft een audio-jack. Zie de laatste afbeelding van de 10.
Toch jammer dat ie dan niet ook gewoon op de 1 zit.
De goedkopere van het stel, heeft 'm wèl.

Less = more, more or less :-)
Ik denk dat Sony inderdaad hun fanbase minder begrijpt. Of misschien zijn ze gewoon niet geïnteresseerd deze te onderhouden en is de mobiele industrie puur gericht op de toekomst en gebruiken ze het om technologische concepten uit te proberen en te kijken naar hoe mensen erop reageren en zelf lering uit de techniek te trekken.

Als we eerlijk zijn willen de meeste mensen gewoon grote telefoons, dus de compact-serie is dan minder interessant om te voeren, terwijl het wel geld kost om iets dergelijks te ontwerpen. Ook kunnen ze zeggen dat een kleine telefoon niet meer nodig is omdat de smalle footprint zou zorgen voor een comfortabel design. Ik neem aan dat ze in de GUI iets hebben gedaan dat ervoor zorgt dat je niet meer tot de bovenste regionen hoeft te rijken. De vraag is hoe goed dit werkt.

De headphone-jack doet veel mensen ook niets. Voor goedkopere toestellen wel, maar mensen met duurdere toestellen gebruiken steeds vaker een bluetooth-optie. Sony verkoopt dergelijke producten ook. Een koptelefoonaansluiting is alleen interessant voor Sony als er audiokwaliteit mee gediend kan worden, maar daarvoor hebben ze andere producten die daar meer geschikt voor zijn.

Er is natuurlijk het praktische argument dat je tegelijkertijd kan opladen, etc. etc., maar ik denk dat de markt bewijst dat dit bezwaar niet meer zo telt. Plus Sony kan 'draadloos opladen' roepen.

In the end is het zo dat Sony zelf ook wel weet dat ze slecht blijven verkopen, en hun toestellen richt op andere dingen dan maximale verkoop.
Bewijzen dat men grote toestellen wil en bewijzen dat men liever een jackless toestel wil:

Ik zie ze niet. Enige wat ik weet, met een n=1, dat ik het niet wil.

En gezien de 3,5mm plug discussies die nu nog steeds gevoerd worden, sta ik niet alleen als ik zeg: liever met dan zonder.

Maar goed: ík koop dus al jaaaaren Sony by default. Misschien zit ík wel fout. :+
Ik heb geen marktonderzoek gedaan oid en inderdaad ook geen onderzoeken gelezen waar dit uit blijkt. Maar denk je dat andere fabrikanten, waaronder een grote jongen als Samsung gek zijn? Samsung heeft het wel geprobeerd met de Alpha in het verleden. Ging direct de concurrentie aan met de Xperia Compact uit die tijd. Ook hebben we Sony niet altijd met een Compact zien uitkomen en hebben ze ook geprobeerd of misschien een midrange Compact met de Xperia X Compact zou aanslaan. Kortom, de enige reden waarom Sony deze serie voerde was om een niche te pakken die het wel wil. En ik denk dat die niche steeds kleiner is geworden en nu gewoon niet interessant genoeg meer om er een toestel op te richten. Zeker niet omdat ze toch al weinig verkopen en Sony vooral naar proofs of concept lijkt te kijken met hun high end series.

Overigens kan het natuurlijk ook zo zijn dat ze halverwege of in de herfst alsnog met een Compact komen. Want volgens mij hebben ze nergens officieel aangegeven dat ze de serie gecancelled hebben.
Renders van de XZ4c zagen er goed uit. Met 3,5mm jack zelfs.


Laten we het hopen. Of anders ik toch ;-)
Die renders zagen er zeker goed uit. En ik hoopte persoonlijk ook op de terugkeer van de jack-uitgang. Zo erg dat ik er eigenlijk in geloofde dat Sony het terug zou brengen, en als ze dit zouden doen, zou dit logischerwijs gepaard gaan met een goede DAC. Helaas was de waarheid anders.
Ik begrijp niet dat Sony zich op deze manier wil onderscheiden. Hier zit misschien een handje vol mensen op te wachten. Waarom niet, met alle kennis en technologie die ze daar in hebben, insteken op foto kwaliteit? Volgens mij is daar veel breder interesse voor en ze maken immers de beste smartphone camera's en image processing chips voor camera's.
Voogens mij focussen al 5 andere merken op de camera kwaliteit, nou niet echt onderscheidend.
Klopt, maar die gebruiken allen technologie van Sony ;)
Met camerakwaliteit is simpelweg niet zo veel meer te halen omdat de concurrentie moordend is: Samsung, Apple en Google leggen elke paar maanden weer een nieuwe standaard neer, dus je gaat meedoen aan de paardenrace. Niet dat ik de keuze voor langere schermen een goede vind, maar het onderscheid ze wel meer...

Als je het mij vraagt zou Sony zich inderdaad moeten focussen op de ABCD's: Audio, Battery, Camera, Display. Ze zijn een vooraanstaand bedrijf in elk van die 4 markten. Maar dat betekent wel een aantal jaar lage marges en jezelf in de markt wringen, en Sony is geen bedrijf voor lage marges. Een Playstation phone (nu wel echt gebackt met exclusives, e.d.) moet ook een geldig business model zijn voor die bijna 100 miljoen PS4-eigenaren (al zijn de vorige playstation phones ook geflopt omdat ze te veel playstation waren).

[Reactie gewijzigd door HellFury op 27 februari 2019 08:57]

Vervang Apple maar door Huawei, Apple heeft al jaren niet meer de beste camera. Vergeet ook niet dat Sony vrijwel alle cameramodules levert, het moet toch mogelijk zijn hierzelf iets super goeds mee te maken?

Zo'n lang scherm is gewoon verschrikkelijk in gebruik en ik vraag me ten zeerste af wat Sony hiermee wilt bereiken.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 27 februari 2019 10:32]

Ik heb geen cijfers maar geloof niet dat ze nu winst maken op die paar telefoontjes die ze verkopen. Kan me herinneren van een paar jaar geleden dat ze meer een strategische positie willen behouden op de telefoonmarkt. Of te wel, winst maken is geen prioriteit. Lijkt me dan alleen een logischere keuze om te laten zien waar je technisch goed in bent en al een sterke marktpositie in hebt zoals fotografie (niet alleen camera modules maar ook beeldchips/techniek) dan een far fetched 21-9 scherm omdat je ook films maakt (want veel mensen kijken films op hun telefoon....).

Ben het met je eens dat scherm batterij en audio ook op orde moeten zijn. Als dit het is kijk je bij aankoop naar een usp. Dan zou ik camera mogelijkheden en kwaliteit een logische vinden voor Sony.
Ik denk dat de Google Pixel ook even toegevoegd moet worden.
Google staat er toch bij? Eerdere opmerking (Huawei IPV Apple) vind ik dan wel weer een goeie. Al vind Apples camera resultaten altijd heel pleasing en die van Huawei snel goedkoop overnachten.
Sony maakt goede hardware maar kennelijk is de software het probleem. Al jaren produceren ze de slechtste fotokwaliteit van de highend merken.

Ik dacht vroeger met de Xperia Z en latere series ook dat Sony wel de beste camera zou moeten hebben maar de praktijk leerde anders. De Xperia is op geen enkel vlak een uitblinker en support was zo slecht dat ik afscheid heb genomen van de Xperia.
Hoezo focussen ze zich niet op camera-kwaliteit? Dit doen ze wel degelijk, alleen niet op de manier die techies graag willen zien, namelijk dat ze met hun processing in de tests van reviewers er als beste uit komen (overigens doen ze het sinds de modellen van vorig jaar wel degelijk erg goed (zie de review van Hardware.info en GSMArena; de S9 was marginaal beter en in het donker minder). Dit is voor de brede consument niet interessant en zij zien het verschil niet tussen de foto's die met high-end toestel A vs B gemaakt is.

Een telefoon echt op camera-gebruik focussen is voor slechts een heel kleine groep interessant. Een kleine groep die niet met een losse pocketcamera wil rondlopen maar wel zeer veel waarde hecht aan de beste foto's. Het is een beetje zoals het audio-verhaal. Geef je genoeg om de audio-output om een LG te kopen? Voor de meeste mensen is het antwoord 'nee'. Hetzelfde geldt voor de camera in dit opzicht. Als ze een substantieel voordeel bieden tov een Samsung, zullen ze dit alsnog niet merken in de verkopen terwijl ze wel ontzettend veel geld moeten investeren om dit te bewerkstelligen.

Sony zal dan snel zeggen 'neem een Cyber-shot DSC-W800 mee of een RX100 als je hogere eisen hebt, die jarenlang goed is en de beste camera zal zijn die je makkelijk altijd bij je kan hebben, veel beter dan wat een telefoon zal kunnen'. Buiten dit biedt een Sony Xperia high-ender hetzelfde fotogemak als ieder ander high end toestel. Dat ze in reviews het afleggen verandert hier niets aan, aangezien het verschil maar klein is. En nogmaals, zeker met de toestellen van vorig jaar; de XZ2 en 3 hadden gewoon een camera die tot de beste telefooncamera's hoort.
Eh. Ik heb een Sony Ericsson K850i cybershot telefoon gehad. 5 megapixel camera. Toen Android nog niet eens bestond.

Dus ze hebben het gehad: de focus op fotografie. Daarvoor hàd ik de Sony Ericsson W800i Walkman telefoon. Ook een kerntaak.

Ze deden het dus wel ooit.
Zeker. De W-series toestellen waren best populair ook. Maar daar werd ook wat gedaan met de uitgang en ze hadden bijv. ook zaken als trackID.

De K800-serie was net als later de C900-serie een serie met een goede camera. Maar het was niets dat vergelijkbaar is met wat nu nodig zou zijn om een nieuwe stap te nemen. We zaten op dat moment met toestellen als de K800, en Nokia's N-serie niet op het niveau dat mensen hun camera gewoon konden thuislaten zoals het de laatste jaren het geval is.

Op eenzelfde manier zijn voor de meeste mensen alle telefoons wel ok voor muziekluisteren met wat er nu geboden wordt.
Zie veel negatieve reviews over de Xperia 1, maar dit toestel is toch eigenlijk perfect als je veel mail leest, browst op het web en media consumeert? Het lange scherm laat veel meer van een pagina zien in één oog opslag, je kunt meer lange mails zien en 21:9 media is perfect (zonder zwarte balken) af te spelen.

Ik heb nu een S9 van Samsung, maar dit is een goede opvolger, vooral vanwege de afmetingen van het scherm, ik consumeer graag media en surf veel op het web, ik heb dan liever een langwerpig scherm dan een breed scherm.
Kijk, voor mensen zoals jou zou je makkelijk kunnen overstappen naar de S10 en als Sony dan weer luistert en compactere telefoons maakt, hebben wij (lees: mensen met kleinere handen) ook nog wat te kiezen.
Maar dan heb ik last van zwarte balken als ik 21:9 content kijk? Mis ik mijn 4K OLED scherm, dus ik weet niet waarom ik dan voor een S10 zou moeten kiezen boven een Xperia 1.
Ik denk trouwens dat de compacte divisie te weinig geld in het laatje bracht anders hadden ze die vast wel naar buiten gebracht. Dat wordt ook steeds meer een niche markt.
Eens, het lijkt wel alsof er allemaal drogredenen gezocht worden wat je bij een Samsung niet ziet bijvoorbeeld. Die toestellen zien er ook al 100 jaar hetzelfde uit.

Mooi strak toestel van Sony dit, niet spectaculair maar wel de mooiste op de markt imo. Geen notch maar wel strakke bezels en een perfect scherm voor browsen en media.
Zouden die compacts nu echt zo slecht verkopen? Ik vind het jammer hoor, ben namelijk helemaal geen fan van die stoeptegels waar iedereen mee loopt. Formaatje iphone se is perfect voor me, maar nu apple ermee is gekapt vraag ik me serieus af wat mn volgende telefoon moet worden.
Mijn huidige toestel is een Sony Xperia XZ2 compact, op zich tevreden mee.
Maar toch enigzins teleurgesteld dat er geen 3,5 mm uitgang op zit..

Ik wil geen smartphone met een scherm van meer dan 5". Liever nog een 4,7"
Hopelijk komt Sony ooit nog met een Xperia XZ4 of XZ5 compact.
Er is simpelweg geen alternatief van klein scherm met toch goeie specs.
De reden dat ik een XZ1compact heb, een geen XZ2 compact. ...

Ik hoop dat, mocht mijn huidige XZ1c aan diggelen gaan, dat ik nog aan een nieuwe XZ1c kan komen,. zit er zelf aan te denken er gewoon één aan te schaffen en op voorraad te leggen. Fijn toestel, mist niets t.o.v. alle nieuwere toestellen. En voorlopig zie ik ook echt geen compact, maar wel high-end, toestel verschijnen met 3,5mm jack. Niet bij Sony, en al helemaal niet bij de concurrentie.
Ik heb datzelfde, al ben ik redelijk tevreden met het formaat van mijn s8. Net smal genoeg om met een hand toe te kunnen. De 10 is net zo breed als de s8, al met al wil ik graag een 1 compact met oled en grotere batterij dan die 28xx mAh van de 10...
Geef mij maar een telefoontje met 4,5" scherm van 130mm bij 70 zoiets. Helaas kun je die met een beetje geheugen niet meer vinden. Overweeg nu maar een nieuw batterijtje voor mijn "oude" Huawei van €100,-. Jammer alleen dat Google die telefoons saboteert met hun updates en niet te verwijderen rommel, want met het trage is beter te leven, vind ik, als met een tablet in je broekzak.
Ik gebruik nog steeds m'n oude Xperia ZL (131.7 x 69.8 met 5" 1080p scherm, 16GB/2GB RAM). Groter dan dat wil ik ook liever niet hebben.
Wel lachen. Ik weet nog toen ik met mijn gloednieuwe Xperia Z en een digitaal bioscoopticket naar Kinepolis in Leuven ging. De dame die mijn telefoon aannam om te scannen was bijna in shock door het formaat. Nu lijkt dat een kleine telefoon.
Ik baal wel een beetje eigenlijk. Zit al een lange tijd te wachten op een goede vervanger voor mijn Z5 compact van Sony. Ik hoopte op een nieuwe compact telefoon tijdens de MWC, maar helaas...alleen maar grote schermen. En dan zegt Sony dat er te weinig vraag is naar compacte phones....of luisteren ze gewoon niet en doen ze lekker hun eigen ding.
De XZ1C en XZ2C zijn toch zeker waardige opvolgers voor de Z5C, al is de XZ2C al op het randje qua compact model.
Ik wou net zeggen. En dan nog maar niet te spreken over die irritante vingerscanner aan de achterzijde en het missen van een 3.5 mm jack aansluiting. En eigenlijk al iets ouder...

En zag zonet dat er ook renders zijn van de XZ4 compact. Jammer dat deze niet aangekondigd is, want dit is de perfecte phone...

https://tweakers.net/nieu...y-xperia-xz4-compact.html

[Reactie gewijzigd door rbeijers op 28 februari 2019 11:56]

SD630, LCD, 21:9 equivalint van FullHD i.p.v. 1440p of hoger, 2,870mAh accu,3 GB RAM. Vergeleken bij een Moto G7 á €250 vind ik 'm nog duur en vergeleken bij een Nokia 7 Plus verbleekt hij op alle vlakken.
Ik gebruik al sinds 2006 enkel Sony (Ericsson) telefoons, maar met deze lijn Xperia's ga ik echt niet verder. Maar ook al hadden ze een compact gepresenteerd, de camerakwaliteit moest echt een trede omhoog om een aanschaf voor mij te rechtvaardigen! Ik stap binnenkort over naar waarschijnlijk een Pixel.

[Reactie gewijzigd door draakhoofd op 27 februari 2019 10:16]

Mij zijn ze ook kwijt. Ik zit dan wel een stuk korter in het Sony kamp, maar na een Z3C, Z5C en XZ1C is er nu geen mooie volgende stap.

De Pixel 3 zat ook in mijn hoofd als opvolger, maar de Galaxy S10e lijkt mij ook zeker een goede optie.
Ik wil een smartphone die net iets groter of gelijk aan een pinpas is. Dat is mooi compact.
Dat zou echt perfect zijn inderdaad. Wat mij betreft: elk apparaat dat vereist dat je twee handen nodig hebt voor bediening is geen telefoon, maar een tablet. Of daar nu een telefoon-functie op zit of niet.
Dat heet dan ook een 'phablet' :)
Briljant idee. Nu alleen nog even wachten tot het beschikbaar is voor iedereen. :)
Mijn iPhone SE heeft een perfect formaat alleen zo'n verrekte klein schermpje.
Als ze die telefoon fullscreen konden maken was ie perfect.
Nee, lijkt me een heel naar ding om vast te houden. Wordt al helemaal kriegelig als ik de foto's zie van de smartphone in de hand. Ik zing het nog wel een jaartje uit met mijn xz2

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee