Sony Xperia 10 II krijgt ondersteuning voor 64-bitversie Sailfish X

Jolla brengt 'binnenkort' Sailfish OS uit voor de Sony Xperia 10 II. Daarmee wordt deze smartphone de eerste die officieel ondersteuning krijgt voor de 64-bitversie van het besturingssysteem. Sailfish X wordt zowel als gratis als betaalde variant aangeboden.

Een concrete releasedatum noemt Jolla niet, alleen dat deze 'op handen' is. De Xperia 10 II wordt met de volgende Sailfish OS-update geïntroduceerd. Gebruikers kunnen dan een gratis proefversie installeren of de betaalde variant. Die betaalde variant geeft gebruikers software-updates, een klantenservice en ondersteuning voor Android-apps, Microsoft Exchange en woordsuggesties. Een prijs noemt Jolla niet, bij voorgaande Sony Xperia-telefoons kost Sailfish X eenmalig vijftig euro.

De Sony Xperia 10 II is een smartphone die Sony in februari vorig jaar aankondigde. De smartphone heeft een Qualcomm Snapdragon 665-soc, 4GB geheugen en 128GB opslag. Het scherm is 6" groot en heeft een resolutie van 2520x1080 pixels. Aan de voorzijde is er een enkele 8-megapixelsensor, aan de achterzijde is er een 12-megapixelsensor en twee 8-megapixelsensors. De accu heeft een capaciteit van 3600mAh. De telefoon ondersteunt tot slot een microSD-kaartje, heeft een 3,5mm-koptelefooningang en is gecertificeerd met een IP68-rating voor water- en stofbestendigheid.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-04-2021 • 15:11

53 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (53)

53
53
28
1
0
22
Wijzig sortering
mooi dat dit wordt aangeboden op een recent model (jaartje oud).
Sailfish lonkt bij mij, paar jaar met de Nokia N9 rondgelopen wat toch mijn all-time favorite is wat betreft telefoons. In de tijd dat je telefoon al vrij snel verouderde bleef deze toch soepel lopen. Support was alleen een dingetje voor bepaalde apps. Maar zit nu redelijk in het ios systeem, weet nog niet of ik daar kan uitstappen. Zaken als de rabo app en betalen met de telefoon zou ik heel erg gaan missen.
Jij slaat de spijker op zijn kop. Dit is echt een gemis.Bank apps heb tegenwoordig gewoon nodig
Websites werken ook nog. En, ik vraag me (retorisch) af of het een goed idee is dat we voor onze bankzaken afhankelijk worden van slechts twee ultra-commerciële buitenlandse bedrijven. Zouden het Chinese bedrijven zijn, zou je dan ook zo laconiek zijn?
Zolang er websites zijn ben je niet afhankelijk van een Google of Apple. Die apps bieden een betere UX, en daar houdt het op. Het zou pas een zorgwekkend iets worden als de banken hun websites stopten en je alleen nog maar de apps kon gebruiken.

Ik zie dat nog niet gebeuren.
Tenzij je Bunq hebt.
Bunq werkt uitsluitend via een app?
Ja, ze hebben geen web interface, voor bankzaken enz.
Ja, ze hebben geen web interface, voor bankzaken enz.
Jikes. Dat is slecht.
Geen webinterface zou voor mij geen probleem zijn als er een echt goede app is. Waarom is dat per definitie slecht? Stuk minder kans dat de phishing emails successvol zijn ;-)
Ik denk dat de meeste mensen het met je eens zijn, aangezien mensen bijna alles alleen nog op hun telefoon doen. Ik heb wel echt een grote voorkeur voor de desktop ervaring. Met Samsung heb je natuurlijk wel Dex etc. maargoed, dat is dan ook weer een extra stap.
Er zijn meer apps die je "nodig" hebt. Sailfish biedt op een aantal betaalde versies ondersteuning voor Android apps, wat fijn is voor de compatibliteit. Niet alle (bank) apps werken, ervaringen zijn volgens mij wisselend.
Maar even een stap terug: we moeten af van Android. Het open source gedeelte is misschien ok, daarom is het fijn dat er een linageOS of /e/ bestaan. Maar Android is ook een Google Play Services, en dat is een hele rotte appel.

Door Android te blijven gebruiken, ook al is het zonder Play Services, blijven we zelf in stand houden dat we het ecosysteem groot houden en blijven we betalen met onze privacy.
Wat velen niet weten, is dat Google tot 2016 al zo'n 21 miljard dollar (>70% winst) heeft gemaakt met Android. En dat terwijl ze verzaken hun updatebeleid op orde te brengen (naast dat er ook veel rotzooi in de Play Store zit). Windows heeft een fatsoenlijk updatebeleid, Sailfish ook. Android niet. Maar Google melkt Android wel uit.

En voor de bank apps, geeft Fuzzilogic ook al aan of we dat moeten willen.

Er zijn meer oplossingen dan Sailfish, waarvan een aantal ook meer open. Op zich kan dat beter zijn, maar wat mij betreft hoeft dat niet volledig zo te zijn. Uiteindelijk moet/mag Jolla ook geld verdienen, iets wat ze tot nu toe nog niet lukt. Maar ze blijven wel vasthouden aan hun principes. Zo zul je in de Jolla appwinkel (of alternatieven voor Sailfish-apps) geen apps vinden die persoonlijke data vergaren, advertenties voorschotelen of iets kosten.
Wat mij betreft zou het prima zijn als een app geld zou kosten, maar zelfs dat gebeurt niet, terwijl Jolla daar een goede reden voor zou hebben aangezien ze het financieel niet breed hebben.

En naast dat, biedt Sailfish ook nog redelijk eenvoudig ondersteuning voor root-toegang.
En de prijzen zijn redelijk. De duurste versie is €50 en daar krijg je dus lang updates voor, plus ondersteuning voor Android apps. Zo kun je Whatsapp blijven gebruiken.
Daarom ben en blijf ik denk ik fan van Sailfish. Daarvoor al gebruik mogen maken van MaeMo (wat een voorganger is van Sailfish), in de tijd van de Nokia N900.

Na een uitstapje op Android zo'n kleine tien jaar geleden met de Galaxy S3 was het al duidelijk dat updates op een vlaggenschiptoestel al een probleem was. Nu, tien jaar, is daar weinig veranderd. Updates zijn nog steeds niet geregeld terwijl dat wel zo is voor Sailfish. Terwijl Jolla waarschijnlijk nog niet eens 1% van de omvang hebben van Android.

Een ex-Nokia topman zei ooit over Android "alsof je in je broek plast in de winter". Dat ging dan over dat Nokia met Android wel geholpen zou zijn op de korte termijn, maar op lange termijn zich niet kon differentiëren (waarschijnlijk gebruiken ze nu daarom Android One).
Maar behalve voor fabrikanten geldt dat ook voor consumenten. Nu voor Android kiezen is een natgeplaste broek aantrekken: je betaalt niet teveel, veel werkt er op. Maar je levert wel je privacy in, wordt overladen met advertenties (tip: blokada.org), je krijgt geen root-toegang en Google heeft iets basaals als updates al tien jaar niet op orde (en een nieuwkomer lukt het met een beperkt budget vanaf dag één).

Hopelijk worden we ooit wakker en stappen we weg van Android (iOS is minder slecht, maar Apple betekent designkeuzes die je geld kosten, dus is op lange termijn ook niet gunstig). Ik hoop dat ik het ooit meemaak, maar ik vrees van niet.
Sailfish is overigens één van de alternatieven, maar ik denk wel een goede. Ze laten al jaren zien dat ze een eerlijk product leveren.
Vond Windows Phone super fijn, baal er ook van dat het niet meer ondersteund wordt.
Jolla is ook heel mooi, maar zo zo lang de android apps gebruik van play service blijven maken zal je tegen problemen aanlopen.
Ik heb de eerste Jolla (1) gekocht, en toen die helemaal vast kwam te zitten de Xperia X, waar ik nu nog steeds tot volle tevredenheid mee 'werk'. Hoe het met betalen en bank apps zit weet ik niet, want daar doe ik uit principe (pad naar de cashless total surveillance state e.d.) niet aan mee.
Misschien is het wel alleen voor 'dat soort' gebruikers als mij. 8-)
Correctie, ik gebruik nu de Xperia XA2 Plus - Dual SIM. Zojuist geflasht! :*)

Nu nog alles overzetten... :?
Met de betaalde versie werken de Android-apps, maar NFC in de Android container werkt (nu) niet, evenmin als bluetooth anders dan voor geluid. Uiteraard is er ook geen Play Store, maar via bijv. Aurora van F-Droid kun je die gewoon anoniem uit de play store installeren.

Je gaat wel merken dat er apps zijn die wel heel erg graag willen hebben dat je de google play services hebt. Netflix en andere online videodiensten zijn een no-go, omdat die DRM-shit enkel en alleen in de Google Play Services zitten.

Met wat gehack kun je die play services ook installeren, maar dan zit je alsnog vast aan Google, en dat was nou net niet de bedoeling.

En frankly, ik heb mijn N9 hier nog liggen, en SailfishOS kan qua Look and Feel daar gewoon nog steeds niet aan tippen.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 23 april 2021 17:11]

De Rabobank app werk gewoon onder de Android runtime binnen sailfish. Whatsapp (helaas), spotify, rabobank app, en(soms) Android firefox zijn de Android apps die ik gebruik op Sailfish(x10-I ). En een game, clash of clans :).
Prima daily driver.
Helaas zijn er op Sailfish 4 wat eigenaardigheden opgedoken betreffende sharing tussen Android en Sailfish apps, maar dat gaat vast opgelost worden.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 24 april 2021 10:21]

Rabo app en zo kan gewoon op de betaalde variant van sailfish. Sailfish heeft namelijk ondersteuning voor android apps (hoewel beperkt). Je kunt de aurora store (open source play store alternatief) sideloaden, en dan gewoon de rabo app downloaden en installeren. Aurora store gebruikt de officiële google bronnen, dus hoef je je geen zorgen te maken over veiligheid van de apk.
Of betalen met de telefoon kan weet ik niet, want ik heb geen idee hoe dat gaat.
Ik ben benieuwd of de camera’s goed worden benut in sfos. Ik koop denk ik weer een licentie alleen maar om het sfos project te steunen. Ik hoop echt dat ze wat groter worden zodat ze wat meer slagkracht krijgen voor de ontwikkeling.
Kan je Jolla niet op een andere manier "backen"?
Nee de enige manier om ze te steunen is een licentie kopen of code te submitten op de weinige OSS delen waar ze externe input op accepteren.

Zelf twijfel ik op dit moment heel erg of ik doorga met Jolla, ik loop mee sinds de n900 maar na 7 jaar onvervulde beloftes van meer openheid en een veelvoud aan moderne echt open platformen die nu op de markt komen weet ik het niet meer zo het enige dat me tot nu toe bij ze houd is AlienDalvik en Anbox schijnt daar een goed alternatief voor te zijn/aan het worden.

Voorlopig voldoet mijn Xperia X nog prima en weigert Jolla mij een reden te geven om een nieuwe licentie/abo te nemen.

[Reactie gewijzigd door Keeper of the Keys op 23 april 2021 15:49]

[...] en een veelvoud aan moderne echt open platformen die nu op de markt komen [...]
Welke? Want ik ben zoekende.
Om een paar te noemen

- Plasma Mobile
- Ubuntu Touch tegenwoordig community maintained.
- PostmarketOS

Ze zijn er overigens nog niet maar er wordt wel degelijk voortgang geboekt.

Qua hardware kan de PinePhone een hoop smaken draaien (inclusief een hoop platformen die ik niet heb genoemd).

Ook is er nog PureOS waar de Purism Librem5 op draait (maar je kan er dus ook andere OSen op zetten.

Nogmaals, deze zijn nu op de markt maar nog niet uitontwikkeld of volwassen maar het is zeker in een mooie richting aan het bewegen.
Redenen die ik me kan bedenken:
 • 128GB opslagruimte op de 10 II
 • Betere camera
 • Android 10 ondersteuning.
Ik wil je verder niet overhalen of zo. Zo lang mogelijk met je hardware doen is iets heel goeds. Upgraden om het upgraden is slecht voor het millieu, en voor het character.
Mijn 2e hands Xperia X kreeg last van ghosting op het touchscreen. Mijn XA2 Plus van bijna 2 jaar heeft lamme volumeknoppen. Ik vind het leuk om te upgraden naar een nieuwe telefoon, maar ik had graag in jouw situatie gezeten met een nog goed werkende X.
Als we deze merge request erbij pakken, lijkt het erop dat SailFishOS in ieder geval alle camera's van de Xperia 10 II kan gebruiken. Proof of concept met een andere telefoon
Waarschijnlijk niet. Mijn XA2 plus met sailfish maakt enkel hele lelijke foto's.
Heeft iemand een idee/ervaring van hoelang een toestel ondersteund wordt?
Op de site lees ik enkel meldingen als "Software updates as long as device is supported"
Maar dat zegt natuurlijk niets, kan 3 jaar zijn, maar kan ook slechts 6 maanden zijn...
Mijn ervaring. Lang, heel lang. Alleen de Jolla 1 wordt niet meer ondersteunt. Voegen ongeveer een jaar toestelfuncties toe maar veiligheidsupdates voor jaren. Ze zullen 3-4 jaar wel halen.
Als oud-gebruiker van de Jolla 1, gok ik erop dat Jolla het net zolang wordt ondersteund, totdat voor de binary blob drivers van hardwarefabrikanten de nieuwste kernel en/of subsystemen incompatibel zijn. En dat de kernel en/of subsystemen die compatibel zijn met die blobs te oud of EOL zijn dat het een te zware last op Jolla is.
Zoals bij Jolla 1 het geval was.
Volgens mij bedoelen ze zolang als Sony hem zelf support.
Dat zou spijtig zijn, ik zag dit nl als een manier om de levensduur van een toestel te verlengen: als software-updates door Sony stoppen, switchen naar sailfish en dan nog een jaar of 2 verderkunnen
Zodra sfos ondersteund wordt kan je zeker nog wel minimaal 3 jaar vooruit. De Xperiax wordt nog steeds geupdate al krijgt de android versie geen update meer omdat dit teveel resources voor Jolla kost.
Volgens mij ligt het aan de Android versie die ondersteund wordt.
Alle toestellen waarvoor Sailfish OS is uitgekomen, behalve de eerste, die eind 2013 is uitgekomen, worden nog steeds voorzien van updates (enkele malen per jaar).
Ik gebruik deze telefoon als een back-up telefoon, kan Sailfish eventueel dualbooten?
Lijkt me van niet. Je moet Sailfish over Android heen flashen, dat is daarna dus weg.
Het is dus het één of het ander, tenzij je wilt 'dual flashen'. 8)7
Ik draaide op mijn N900 en N9 triple boot, amper werkbaar maar sfos, android en meego/maemo. Fijne telefoons waren het!
Niet volledig zeker, maar volgens mij:
Android is daarna helaas niet weg, en android neemt nog steeds ruimte in in je opslag.
Dual booten wordt er niet makkelijker op, maar ik heb van horen zeggen dat het mogelijk is.
Krijgt de Sony ondersteuning van Sony, of is dit de zelfde unlock truc en is het toestel alleen supported door Jolla?. Een toestel heeft m.i. pas officiele ondersteuning als de fabrikant van het toestel het OS ondersteunt. Dat is iets anders dan een bootloader waarvan men toestaat dat je die unlockt.

Ja, daar zit verschil in. Zo stelt Sony bjij de Xperia 10 (voorganger) dat er kosten in rekening kunnen worden gebracht als je het toestel op stuurt voor reparatie omdat er dan geen Android op staat.

[Reactie gewijzigd door Aphelion op 23 april 2021 15:57]

Je moet inderdaad de bootloader unlocken. Heb zelf de XA2. Uiteraard support Sony het OS niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 april 2021 18:33]

Ik heb zelf de Xperia 10 (voorganger) met sailfish. Wat jij nu uiteraard vindt is niet zo vanzelfsprekend.

Er staat 'Sony Xperia 10 II krijgt ondersteuning voor 64-bitversie Sailfish X'. Niet 'Sailfish X krijgt ondersteuning voor Xperia 10 II'. En daarmee wordt gesuggereerd dat het ook kon zijn dat Sony daadwerkelijk ondersteuning biedt.
Je hebt gelijk, maar Sony geeft uiteraard gewoon nog steeds support op de hardware ook aangezien ze dat bij wet verplicht zijn in de EU.
Bovendien heeft Jolla een soort dealtje met Sony waarbij Sony in ieder geval op de hoogte is van wat Jolla doet.
Klopt! Maar die support is onder voorbehoud van eventuele extra kosten en disclaimers als je de bootloader unlocked hebt. Dus formeel is die support er niet.

Ik was dus heel even blij met een dode mus, namelijk het idee dat het nu 'officieel' ondersteund zou zijn.
Ik snap het nuanceverschil tussen een volledig gesupport toestel en een toestel wat niet volledig gesupport word best, maar Sony geeft volledige support op de hardware, en Jolla op de software.
Formeel is er dus altijd support, en zoals als gezegd de disclaimers gaan niet boven de wet. Bovendien staat er in die disclaimer bij het unlocken iets als 'Sony 'kan' ondersteuning weigeren bij oneigenlijk gebruik', en andere software erop zetten is in de EU geen discussiepunt.
Ik vermoed dat het zoals gewoonlijk 'de zelfde unlock truc' is.
Waarom zou de fabrikant van de hardware het OS moeten ondersteunen? Sony maakt het officieel mogelijk om te telefoon te unlocken. Daarna pakt Jolla de ondersteuning op. Als van Sony ook de ondersteuning van Sailfish zou moeten komen, lijkt me dat heel omslachtig.
Krijg je dan van Google ondersteuning als er een probleem is?
Verder staat het antwoord eigenlijk al in mijn post:
Ja, daar zit verschil in. Zo stelt Sony bjij de Xperia 10 (voorganger) dat er kosten in rekening kunnen worden gebracht als je het toestel op stuurt voor reparatie omdat er dan geen Android op staat.
Als er ondersteuning is van Sony dan zijn er bijv. ook diagnostische tools op Sailfish. En dan vervallen bijv. die extra onderzoekskosten. Dan vragen ze je niet om eerst Android terug te installeren voordat ze kijken of er een hardware probleem is.

Vanuit de gebruiker gezien zou fabrikant support voor Sailfish een grote stap vooruit zijn.
Oja, ik snap m. Bedankt voor de uitleg.
Snel een xperia 10 II kopen voordat de Xperia 10 III uitkomt.
Het zou een fijne vervanger kunnen zijn voor mijn XA2.
Stonden er een paar in de v&a.
Interessante ontwikkeling maar voor mij persoonlijk net iets te laat, helaas.

Ik heb deze telefoon nog geen 6 maanden in gebruik gehad. Vanwege een goede aanbieding i.c.m. een cashback heb ik voor deze telefoon bij mijn laatste verlenging gekozen. Hoewel ik bij aanschaf al wist dat het geen toptoestel zou zijn, heb ik er toch voor gekozen om het te doen door goede eerdere ervaringen met de Xperia Z2. Ervaringen zijn deze keer toch echt wat minder positief. De allergrootste teleurstelling van dit toestel is de (erg) trage camera. Ergens had ik nog de hoop dat ze dit misschien nog zouden verbeteren middels een firm- en/of software update. Tot op heden is dat (helaas) nog niet gebeurd en daarom maar een Samsung A52 (4G) aangeschaft.

Zodra ze een proef- of definitieve versie van Sailfish hebben uitgebracht zal ik het zeker eens gaan proberen, toestel ligt nu toch maar te verstoffen. :) Ben wel nieuwsgierig naar de gebruikerservaring van het besturingssysteem, ik ken het verder niet.
De titel van het artikel is wel misleidend.
Sony Xperia 10 II krijgt ondersteuning voor 64-bitversie Sailfish X
Volgens mij is het eerder Jolla's Sailfish X krijgt mogelijkheid om op Sony Xperia 10 II te draaien.

Sony vindt dit misschien best maar ik zie in het artikel niet dat zij dit ondersteunen. Fijn om te weten voor Sony Xperia 10 II owners en misschien een goede reden om er één te halen dat wel.
Jolla x draait al heel lang op verschillende Sony xperia versies.
Dit niks nieuws. alleen 64 bit misschien interessant
Ik heb vrij weinig apps nodig - maar privacy is belangrijk. Dus ben ik blij dat sailfish draait op mijn xperia 10, en dus hebben we dit aangekocht. Uiteraard hebben we dit artikel opgeslagen in ons archiefje - voor als er 's iets mis gaat en we een nieuwe phone nodig hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee