Bètaversie van Linux-smartphone PinePhone vanaf nu te koop met Manjaro-distro

Pine64 is begonnen met het verkopen van de PinePhone, een smartphone die draait op Linux. De telefoon kost omgerekend 129 euro, of 150 dollar, en wordt eind april geleverd. Het gaat om een beperkte oplage en is gericht op early adopters met veel kennis van Linux.

De telefoon is al een aantal jaar in ontwikkeling. In april vorig jaar startte Pine64 met de voorverkoop van de ontwikkelaarsversie van de telefoon. Die versie draaide nog op Ubuntu-port UBports. De Beta Edition Linux SmartPhone, zoals de nieuwe PinePhone volledig heet, draait op Linux-distro Manjaro met Plasma Mobile OS-interface. In oktober schreven we een uitgebreide review van de PinePhone.

Vorige maand maakte Pine64 bekend dat het zou stoppen met het maken van verschillende PinePhones met allerlei Linux-distros, maar dat het volledig zou overstappen op het besturingssysteem Manjaro. Wel kunnen gebruikers nog andere besturingssystemen op de telefoon zetten.

Die nieuwe versie met Manjaro is nu dus te koop op de website van Pine64. Daarbij publiceert het bedrijf ook uitgebreide specificaties. Zo komt de telefoon met een ips-scherm van 5,95 inch met een beeldverhouding van 1440x720 pixels. De cpu is een Allwinner A64 met vier ARM Cortex A53-cores, die wordt gecombineerd met een Mali 400MP2-gpu.

Het interne geheugen is 2GB Lpddr3 sdram, met 16GB eMMC intern flashgeheugen. Het geheugen is uit te breiden met een microSD-kaart, tot 2TB. De telefoon heeft een 5-megapixelcamera aan de achterkant en een 2-megapixelcamera aan de voorkant. De telefoon komt met een makkelijk vervangbare accu van 2750 tot 3000mAh, die kan worden opgeladen met een 15W-5V 3A-snellader.

Pine64 waarschuwt dat de telefoon niet bedoeld is voor gebruikers die weinig weten van Linux en echt als earlyadoptertelefoon is bedoeld. "De telefoon is alleen bedoeld voor gebruikers met uitvoerige Linux-ervaring", schrijft het merk op de website. De communityprijs voor de telefoon is 150 dollar of 200 dollar met een convergence pack. Daarin zit een USB-C-dock waarmee de telefoon in een pc kan worden veranderd en waarop een muis, toetsenbord en monitor aangesloten kunnen worden. De winkelprijs moet 249 dollar worden, zodra deze op de markt wordt gebracht.

PinePhone Beta editie

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-03-2021 • 17:21

82

Submitter: himlims_

Reacties (82)

82
81
44
8
1
33
Wijzig sortering
Hm, dit lijkt me toch het zoveelste doodgeboren Linux-telefoon-initiatief te zijn. Ik heb een Neo Freerunner met Openmoko Linux gehad (extreem experimenteel spul) en tot twee keer toe een Ubuntu Phone (Meizu MX4 en Meizu Pro 5). Zeker die laatste was gewoon goed bruikbaar, zelfs met Telegram. Dat ding had specs die jaren geleden al zeker net zo goed waren als dit ding.

Elke keer is er een plan om de markt te veroveren door eerst een hele kleine groep een telefoon te bieden, met als doel daarna heel veel gebruikers. Dat lijkt gewoon geen realistisch model te zijn.

Ik zou heel graag een telefoon hebben waarbij ik zonder Big Tech het web op kan. Die mag ook zonder problemen 750-1000 euro kosten voor een niet meer dan behoorlijke mid-range telefoon. Daar moet toch een businessmodel voor te maken zijn?

Eeuwig zonde dat Canonical hun Ubuntu Phone project heeft gestopt, want ze waren een heel eind op weg, ook vanwege hun web-app-concept.
Het doel van de Pinephone is niet om de markt te veroveren, maar gewoon om eens een keer een echte viable Linux-phone te maken die fun en bruikbaar is - met juist in het achterhoofd alle fails die jij al benoemde. Dat willen ze o.a. bereiken door te doen wat die andere partijen niet of te weinig deden: een hardwareplatform bieden (de Pinephone zelf dus) en vervolgens op volledig open wijze de softwarekant laten maken en onderhouden door de community zelf draaiend op een up-to-date mainline Linux kernel. Als je dat hebt en je kan op je telefoon convergent GTK (Gnome) en/of Qt (KDE) based applicaties draaien, wat wil je dan nog meer?

Dat is dus precies wat er nu gebeurd; Gnome (4) en KDE Plasma Mobile (5) zijn door de community zelf gemaakte mobiele OS's en zullen dus ook door de community onderhouden worden. Hardware wordt door Pine64 gemaakt. Het is dus niet zo dat wanneer de verkoopcijfers tegenvallen de ondersteuning meteen gedropt wordt, want verkoop en support staan gewoon los van elkaar. Het is letterlijk alsof je een PC koopt en je eigen OS installeert.
Dat is dus precies wat er nu gebeurd; Gnome (4) en KDE Plasma Mobile (5) zijn door de community zelf gemaakte mobiele OS's en zullen dus ook door de community onderhouden worden. Hardware wordt door Pine64 gemaakt. Het is dus niet zo dat wanneer de verkoopcijfers tegenvallen de ondersteuning meteen gedropt wordt, want verkoop en support staan gewoon los van elkaar. Het is letterlijk alsof je een PC koopt en je eigen OS installeert.
Verkoop en support staan nooit los van elkaar. Zodra de PinePhone flopt, laat de community het product ook links liggen en mag je zelf aan kernel en driver optimalisatie gaan doen.
Niet dat ze het links laten liggen, er is dan geen breed platform voor ontwikkelaars.
Dat is er nu eindelijk aan het ontstaan. Vergis je niet voor vrijwel alle andere telefoons zijn er Blobs nodig en heb je een behoorlijk reverse engineering traject voor de boeg, of heb je een NDA nodig.

Terwijl van de telefoons er maar een paar duizend exemplaren verkocht zijn aan personen die evt. een standaard OS kunnen of willen veranderen.
Probleem is dat veelal de Kernels al niet zelf ontwikkeld kunnen worden.
PinePhone en Librem5, zijn er niet in voor een snelle turnover. Beide bedrijven willen een eco-systeem voor Gnu/Linux gebaseerde telefoons produceren. De sources voor drivers worden dan ook gepubliceerd, Purism maakt ook alle aanpassingen aan applicaties upstream beschikbaar... Dat is echt anders dan wat bij Andoid etc. gebeurt.
Van Pine64 heb ik juist de indruk dat ze (intussen) veel ervaring hebben. Het is niet enkel wat dagdromen over de toekomst en dat het dan vanzelf wel goed komt. Ze gaan echt voor een duurzaam project. Wanneer ik hun blogs lees vind ik het ontzettend leuk om zo binnen te kijken in hoe deze markt werkt.

Er zijn vele andere partijen geweest, maar hardware ontwikkelen is zeker niet gemakkelijk en is een bijzonder chaotische markt. Je moet echt wel weten wat je doet en ik neem aan ook goede contacten in China hebben.
Bij jolla hebben ze ontzettend misgekleund met hun tablet. Over de OpenMoko heb ik nooit of bijna nooit een goed verhaal gehoord, al was dit ook nog een andere tijd.
KDE heeft wel wat met tablets gedaan, maar telefoons heb ik nooit iets van meegekregen. Nu dan met de PinePhone.

Aan de software kant, Canonical en Mozilla waren zeker in die periode, 2013 - 2018, behoorlijk aan het zwabberen. Van Mozilla denk ik dat ze wel weer een beter spoor hebben teruggevonden, het gaat weer meer om de techniek en de browser, het is niet enkel meer management dat wit poeder in bulk inkoopt. Canonical was wel erg dun uitgesmeerd over allerlei eigen projecten die verder niet gedragen werden in de community, en ze hadden denk ik nog nooit winst gemaakt. Er moest toch iets gebeuren, en samen met het annuleren van Ubuntu Touch kon er heel veel stopgezet worden.
de Ubuntu Edge vond ik inderdaad een heel mooi initiatief
Echt jammer dat die de Kickstarter niet gehaald heeft.
Ubuntu Touch OS is ook maar op een klein lijstje telefoons beschikbaar helaas
Hm, dit lijkt me toch het zoveelste doodgeboren Linux-telefoon-initiatief te zijn. Ik heb een Neo Freerunner met Openmoko Linux gehad (extreem experimenteel spul) (...)
Was en is redelijk experimenteel, maar er wordt nog actief ontwikkeld aan zowel de software (mainline Linux, met steeds minder patches) als, in mindere mate, want kosten, de hardware.
Ik vind het zo jammer dat hier een SOC in zit uit 2015, wat ook toen al geen hoogvlieger was.
Had toch liever gezien dat het toestel gewoon honderd of tweehonderd euro meer kostte met een deftige SOC.
Ik vind het zo jammer dat hier een SOC in zit uit 2015, wat ook toen al geen hoogvlieger was.
First enable, then improve.
Had toch liever gezien dat het toestel gewoon honderd of tweehonderd euro meer kostte met een deftige SOC.
De keuze voor een SoC heeft niet enkel te maken met beschikbaarheid, maar ook met hoe makkelijk ervoor te programmeren is zonder een NDA te ondertekenen. Deze smartphone draait voornamelijk op upstream opensource code, waardoor toekomstige opensource software erop blijft draaien. Dat kan van veel moderne SoC's niet gezegd worden, omdat die van de fabrikant afhankelijk zijn om drivers/firmware blobs uit te brengen die enkel werken met specifieke versies van opensource software.

PINE64 heeft veel ervaring opgebouwd met de betreffende SoC, waardoor dit voor nu de beste keuze is. Doordat praktisch alles upstream wordt teruggegeven verzacht dat de klap bij het overschakelen naar een andere SoC.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:34]

First enable, then improve.
You never get a second chance to make a first impression. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor producten en deze eerste indruk is niet al te best: https://www.youtube.com/watch?v=fCKMxzz9cjs
You never get a second chance to make a first impression.
Wat niet opgaat in de opensource wereld. De PinePhone is niet bedoeld om een kant-en-klaar perfect product te zijn. Het is primair een (betaalbaar) ontwikkelplatform om wat er is verder te verbeteren, en dat doet het goed. Toekomstige GNU/Linux toestellen van alle fabrikanten zullen dankbaar gebruik maken van wat er nu op de PinePhone wordt gedaan.

Een gewone smartphone heeft een goede eerste indruk nodig, want veel beter gaat het niet worden. Een opensource smartphone en diens opvolgers worden mettertijd alleen maar beter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:34]

[...]
De PinePhone is niet bedoeld om een kant-en-klaar perfect product te zijn. Het is primair een (betaalbaar) ontwikkelplatform om wat er is verder te verbeteren, en dat doet het goed.
Dat is niet helemaal waar. Een quote van de website van PinePhone:
"The purpose of the PinePhone isn’t only to deliver a functioning Linux phone to end-users, but also to actively create a market for such a device, as well as to support existing and well established Linux-on-Phone projects. All major Linux Phone-oriented projects, as well as other FOSS OS’, are represented on the PinePhone and developers work together on our platform to bring support this this community driven device."
Ze proberen wel degelijk een werkende end user device te maken voor de consument. Daarnaast richten ze zich op ontwikkelaars.
Wat niet opgaat in de opensource wereld.
Dit is gewoon niet waar.

Hoe lang duurde het wel niet voordat Linux dat stigma kwijt raakte dat je dat alleen maar kan gebruiken als je in terminal vensters kon werken? Dat het uitsluitend iets voor de nerds is?
Sterker nog je kan je best afvragen of dat er niet nog steeds gewoon is.

Ook in de Opensource wereld heeft de eerste indruk waarde. Zeker als je concurrentie te dulden hebt.
Nadat Anthony van LTT een ander besturingssysteem dan het standaard meegeleverde OS op de telefoon zette, was het toestel wel ineens veel capabeler. En als je tot het eind van de video had gekeken, dan had je zijn conclusie kunnen horen.

Nee, het is geen toestel voor dagelijks gebruik, als je geen interesse hebt in het "spelen" met de software die voor de hardware in de telefoon is geschreven. Een verstokte iOS of Android gebruiker zal het altijd een prut toestel vinden.

Heb je echter wel interesse, dan is de PinePhone zoals deze nu al beschikbaar is, een degelijk genoeg product. Ga zelf echt wel kijken hoe ik zo'n PinePhone hier naar Paraguay kan krijgen. Heb een Huawei P20, welke nog steeds uitstekend functioneert. Na mijn (gedwongen) overstap van Windows Phone (8.1) naar Android, heb ik nooit het idee gehad dat Android een verbetering was en door de strapatsen die Google heeft uitgehaald met het OS, wil ik er zo min mogelijk meer mee doen.

Hopelijk dat een PinePhone het vuur weer wat wat kan aanwakkeren, want die Android/iOS iteraties in nieuwe toestellen, waarvan de marktafdeling denkt dat ze geweldig vernieuwend bezig zijn...pfff, baanbrekend is het allang niet meer.
Ik vermoed dat een meer recente deftige Snapdragon heel wat meer kost in deze oplages: licenties, eventuele ontwikkelomgevingen die niet gratis zijn en een MOQ waar je u tegen zegt in een tijd dat een hoop componenten slecht verkrijgbaar zijn.
Inderdaad. Bovendien mag die SoC in ruwe cijfers dan wel geen hoogvlieger zijn, maar met Ubuntu Touch en Manjaro voelt de PinePhone gewoon hartstikke snel, dus in de praktijk zit het wel snor.
Ik weet niet wat jij onder "hartstikke snel" verstaat, maar als jij de PinePhone snel vindt dan zul je een iPhone SE uit 2016 als "ontiegelijk snel" ervaren. iOS is gebaseerd op BSD en biedt jailbroken praktisch dezelfde mogelijkheden als ieder ander Unix-like systeem. Zowel iOS als Android hebben soliede ecosystemen geënt op mobiel gebruik; iets wat van Linux (nog) niet kan worden gezegd. Wat is dan nog het bestaansrecht van deze telefoon? Het enige "voordeel" dat ik nog zie is het eenvoudig hardwarematig kunnen disablen van diverse componenten.
Nuja, ik heb altijd al low-end en mid-range smartphones gehad, dus ik zou niet eens weten hoe ontiegelijk snel een high-end smartphone (2016 of 2021, maakt niet uit) voelt.

Ubuntu Touch vind ik een heerlijk systeem om mee te werken! Het werkt hartstikke makkelijk en er zijn voor mij voldoende apps beschikbaar (en evt. mobiele sites die prima werken). Ik hoef geen uitgebreid ecosysteem - ik wil een *makkelijk* en intuïtief systeem dat aan de basisbehoeften voldoet, en voor mij is dat (momenteel) Ubuntu Touch. Android heb ik meermaals geprobeerd (zelfs vorig jaar nog!), maar vond ik té omslachtig in het het gebruik. iOS is een stuk beter, maar iPhones hebben dan weer geen PKB's (wat de PinePhone binnenkort wél krijgt!). Voorheen heb ik ook o.a. webOS en BB10 gebruikt, waren ook heerlijke makkelijke systemen, en nu dus Ubuntu Touch tot volle tevredenheid :)
Usability is uiteindelijk wel het allerbelangrijkste, mijn BQ telefoons waren ook niet voorzien van de nieuwste SOC's maar uitstekende telefoon verder.
(,,,) een meer recente deftige Snapdragon heel wat meer kost in deze oplages: (...)
Als je hem al mag bestellen in oplages < 10k...
en een scherm met specs uit hetzelfde tijdperk... brrrr....
Dat scherm overleef ik wel, maar als ik zie wat voor performance Anthony van LinusTechTips in zijn recente review kreeg wordt ik toch niet gemotiveerd dit apparaat te kopen.
En dat is dan allemaal heel erg niet geoptimaliseerd enzo, maar dat lijkt me des te meer reden om dat ding wat pk's te geven.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 13:34]

Ik hoop dan ook dat een opvolger met Rockchip RK3566 zoals op het Quartz64 bord niet te lang op zich laat wachten. Het liefst zou ik een bord en overige apparaten zien op basis van de later dit jaar uit te komen Rockchip RK3588, maar deze Pinephone met Allwinner A64 is een goed begin voor ontwikkelaars en early adopters.

Zelf sla ik hem waarschijnlijk over, maar ik denk dat er op softwaregebied ook nog wel veel valt te verbeteren en te halen. De SoC kost immers maar 5 euro in vergelijking met een dure Qualcomm of Mediatek SoC, dus al teveel kan er helaas niet verwacht worden.
De Allwinner A64 SoC in de PinePhone volstaat prima voor het gemiddelde smartphonewerk (minus gaming wellicht). Op de meeste distributies voor de PinePhone, ook de hier benoemde standaard Manjaro Plasma Mobile distro, staat de CPU standaard ingesteld op de 'powersave' frequency governor met als doel de batterij zoveel mogelijk te ontzien, aangezien het OS daar nog niet voor geoptimaliseerd is. Als batterijduur je niet boeit kun je rustig de 'ondemand' of zelfs 'performance' governor activeren, dan is de hele gebruikerservaring totaal anders en komt het qua vloeiendheid toch echt al aardig in de buurt van Android/iOS.

Maar ook zonder dat soort 'gehack' kan de gebruikerservaring veel beter zijn dan die van Anthony. Hij gebruikt de voorgeinstalleerde Mobian, wat niet echt het meest sprankelende mobiele OS is. Plasma Mobile is echt vele malen mooier en soepeler, hoewel daar nog wel minstens een paar maanden werk in gaat zitten voor het een beetje stabiel en bruikbaar gaat worden voor de gemiddelde gebruiker :)

[Reactie gewijzigd door pixeled op 22 juli 2024 13:34]

Maar ook zonder dat soort 'gehack' kan de gebruikerservaring veel beter zijn dan die van Anthony. Hij gebruikt de voorgeinstalleerde Mobian, wat niet echt het meest sprankelende mobiele OS is. Plasma Mobile is echt vele malen mooier en soepeler, hoewel daar nog wel minstens een paar maanden werk in gaat zitten voor het een beetje stabiel en bruikbaar gaat worden voor de gemiddelde gebruiker :)
Heb jij soms een ander filmpje gekeken dan ik? Want in mijn video heeft Anthony aardig wat distros geprobeerd en was alleen Ubuntu Touch verdraagzaam.
Hij gebruikt de voorgeinstalleerde Mobian, wat niet echt het meest sprankelende mobiele OS is.
Sterker nog, het werkte niet eens! Een fout tijdens de installatie zorgde ervoor dat de telefoon out of the box niet gebruikt kon worden.

Vervolgens is 'ie zelf op zoek gegaan naar de werkende distro installatie. (wel geheel in de sfeer van Linux :+ )
Zonder de 10 miljoen camera's die standaard zijn tegenwoordig heb je dat ook niet nodig. Mocht je echt een meer verfijndere Linux telefoon willen is er altijd nog de Librem 5, kost je wel 4 keer zoveel.

Als hij overigens €100 of €200 duurder was (zeg maar dubbele van wat hij nu kost), is het niet iets om eens mee te spelen wat wel nodig is zolang het niet mijn huidige telefoon volledig kan vervangen.
De specs kloppen niet, de 149 USD versie heeft inderdaad 2GB RAM en 16GB storage. De versie in de convergance pack van 199 USB heeft 3GB RAM en 32GB storage.
Kosten voor bestellen/afleveren in NL is overigens +/- 230 EUR voor de convergance versie.
Je bedoelt in totaal 230 euro hoop ik? :)
Hoe anders kan je
Kosten voor bestellen/afleveren in NL
intertpreteren?
Er staat dat de kosten voor “bestellen en afleveren” een bedrag zijn. Niet de kosten incl bestel/afleverkosten. Dat is een wereld van verschil, zeker relevant voor buitenlandse orders in vreemde valuta.
BTW en douane-kosten zitten er dus bij in begrijp ik uit je reactie :)

Niet iedereen begrijpt dat soort dingen en je leest nog wel eens optimistische getallen. Het kan goed zijn om dat duidelijk er bij te plaatsen, dat schept minder verwarring.
Volgens mij verzenden ze vanuit Polen naar EU klanten, dus hoef je daar zelf niets meer aan te betalen.
Toch wacht ik nog steeds op een echte concurrent die het gebied privacy echt serieus neemt en niet zoals android google en ios.

Zelf denk ik dat Jolla/sailfish os een mooi alternatief kan zijn nieuws: Sailfish OS 4 is uitgekomen, maar voor wie is dit mobiele OS eigenlijk? vraag me alleen af waarom daar geen peilen op staan. Misschien een goede vervanger voor Huawei ipv hun eigen ''os'' op te tuigen?

De Libre 5 is ook een erg interessante ontwikkeling met de kill switch, helaas laten de specs te wensen over en vind ik hem toch te duur om maar mee aan te klooien. Waarom allemaal het wiel opnieuw uitvinden terwijl Sailfish OS bijvoorbeeld een goed alternatief kan zijn tov android google?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:34]

Leuk dat sailfish. Zou mooi zijn als het ook echt ergens op kan draaien, naast de verdwaalde Xperia hier en daar.
Leuk dat sailfish. Zou mooi zijn als het ook echt ergens op kan draaien, naast de verdwaalde Xperia hier en daar.
Ben ik helemaal met je eens, het heeft zeker potentie maar dan moet er een bedrijf ook echt aan beginnen. Ik snap ook niet dat bijvoorbeeld zoals ik al eerder vertelde Huawei dit niet als alternatief had gepakt voor Googles android of zelfs Nokia (HMD) ipv welke weg ze nu inslaan met niet generieke toestellen.
Hinwei heeft gewoon eigen schil voor Android..waarom het wiel opnieuw uitvinden? Moet je jarenlange support gaan uitrollen voor verschillende modellen. Dan moet je dus ook alle bedrijven vooral banking apps etc gaan vragen om voor jou te gaan bouwen op een nieuw platform. Kost tijd geld en reputatie. Want nu ook al als je ziet hoeveel mensen problemen hebben.

Enige wat Huawei moest doen is een wizard inbouwen en toestellen voorzien van Opengapps aan het einde. Dit is allemaal open source en zou geen probleem hoeven te zijn.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 13:34]

Je reageert op een bericht in de context van Harmony OS van Huawei, niet Android telefoons. Huawei heeft dit van nul af opgebouwd in de afgelopen paar jaar. Toch is Sailfish al vanaf 2013 beschikbaar en zijn er vast afspraken te maken met Jolla.
https://www.harmonyosofficial.com/
Ik gebruik het met veel plezier op zo'n verdwaalde XPeria. Ik hoop dat ze het binnenkort naar de Pinephone brengen. SailfishOS zelf werkt er al op (heb het op mijn Pinephone draaien), maar je hebt officiele ondersteuning nodig voor de Android omgeving (waardoor je Android APKs kan installeren). Dat is dan weer nodig om bv. Signal en Telegram en zo te kunnen gebruiken (al is men wel bezig aan een native Signal client voor SailfishOS geloof ik).

Signal, telefoneren, SMS, E-mail client, browser en zo'n 8u op batterij overleven zijn mijn minimums opdat een telefoon de telefoon in mijn broekzak wordt. Een XPeria met SailfishOS heeft dat allemaal.
Er is al een sailfish community versie voor pinephone in de 13 in 1 OS SD als je wilt proberen (de laatste versie nov 2020). Ik weet alleen niet hoever het nu is.

Ik speel/draai nu vooral Manjaro phosh (beta7) en plasma mobile (beta2). Ik hoop dat de HW beta release een update voor de SW opleverd.

Mijn impressie is dat alle HW nu aanspreekbaar is. De community actief. Maar dat alle UIs (behalve ubports & sailfish natuurlijk omdat dat mobile OSes/UIs zijn) nog veel desktop resize problemen hebben, zoals buttons buiten het scherm omdat dialogs te groot zijn.
Ik kan (meestal) wel gewoon bellen en webbrowser (en 2048 spelen). En de photocamera is een interesante ontwikkeling van Martijn Braam, Work in progress, maar beide cameras zijn wel al te gebruiken, kind of.
Sailfish heeft al meerdere native clients voor Telegram. Signal gaat moeizaam dankzij tegenwerking van Open Whisper Systems.
Wat is er mis met de privacy van deze Manjaro versie? Persoonlijk heb ik geen idee aangezien ik het niet ken.
De Libre 5 is ook een erg interessante ontwikkeling met de kill switch, helaas laten de specs te wensen over en vind ik hem toch te duur om maar mee aan te klooien.
De pinephone heeft fysieke kill switches: https://wiki.pine64.org/i...#Killswitch_configuration
Waarom allemaal het wiel opnieuw uitvinden terwijl Sailfish OS bijvoorbeeld een goed alternatief kan zijn tov android google?
Dan is er goed nieuws voor je: sailfish os kan je op de pinephone draaien naar het schijnt.
Dan is er goed nieuws voor je: sailfish os kan je op de pinephone draaien naar het schijnt.
De bedoel ik dus niet, ik heb het over een standaardisatie van het Sailfish en dat grotere fabrikanten het standaard installeren ipv het zelf te doen.
Waarom zou je niet de keuze voor een OS aan de gebruiker overlaten?
De PinePhone heeft ook hardware-matige killswitches, zelfs meer dan de Librem 5!

Wel een gaaf toestel, meer dan waardige vervanger voor Windows Phone wat mij betreft.

https://www.youtube.com/watch?v=fCKMxzz9cjs
Ik ben geen phone-techneut, maar ik zie er wel wat in.
Dat je in tekst kan zien wat er achter de schermen gebeurt geeft mij een gevoel van beheersbaarheid/controle. Heel anders dan alles verstoppen achter icoontjes.
Het lijkt me een compleet programmeerbaar minicomputertje waarmee je ook nog kunt smartphonen.
Ik hoop dat developers er hard mee aan de slag gaan!
Toch wacht ik nog steeds op een echte concurrent die het gebied privacy echt serieus neemt en niet zoals android google en ios.
Well, niet meer beschikbaar maar SkyEcc Global deed dat.

Maar in werkelijkheid is er gewoon geen grote markt buiten misdadigers die vragen om een platform dat geheel zonder trackers etc is. Valt gewoon geen geld mee te verdienen.
Er is geen geld mee te verdienen mbt netwerk effecten qua applicatie beschikbaarheid. De burger in de EU begint steeds meer bewust te worden qua privacy. De businesscase is er zodoende nog niet (want switching costs zijn te hoog, je verliest héél veel aan apps) maar de use cases zijn er zat.
Praktisch gezien zou Microsoft dit gat nog steeds goed kunnen opvullen. Een EU focused business toestel met office integratie, Skype en LinkedIn.
Nu Apple weer gaat hardware kernel switchen zal dit alleen maar makkelijker gaan, want niet elke developer zit weer te wachten op die truc die enkele jaren geleden met cocoa en 'alleen te ontwikkelen op Intel chips' grappen, die zeker ook voor de eigen Apple chips gaan gelden.
De burger in de EU begint steeds meer bewust te worden qua privacy ... Moest bijna een traan wegpinken.
De meesten mensen kan dat niet schelen, in bedrijven is het altijd, ja maar gdpr gezever. De meesten weten zelfs nog niet wat de inhoud is. Vraag aan bijvoorbeeld technische beroepen wat gdpr is, en bij velen zal je de vraag krijgen : wat ? En diegenen die het hardst roepen, zitten dan wel rustig Google & Smoelboek te gebruiken.

Mijn vriendin heeft een lumia 950 gehad. Prachtig toestel, alleen de apps waren er niet. En leuk als er Skype en Linkedin op draait. Maar velen willen toch graag hun bankapp bijvoorbeeld en hier in den belziek Payconiq, dusja als die er niet zijn, zal je hier niet veel afzet hebben. En dat is het grote probleem, als er geen apps zijn. Ik verwacht dat MS ooit nog wel eens een telefoon zal uitbrengen. Als de universal apps echt "doorbreken", waarom niet.

Ik wil gerust zelf wel deze telefoon kopen, maar wat ga ik er mee doen vraag ik mij af. Maar er zijn een paar apps die ik wel op mijn telefoon bij mij wil. En als die niet beschikbaar zijn, tsja dan is het een ding om te spelen. En zo denken vele mensen erover, dat is de realiteit
Ik ben het met je eens dat er nog veel valt te leren voor de gemiddelde consument in de EU op gebied van privacy. Kijk je echter vanaf de periode dat internet mainstream werd (eind jaren '90) zijn er al flink wat stappen gemaakt.
Bedrijfstechnisch kan ik niet voor elke sector en elk type bedrijf aangeven of men GDPR al voldoende op de kaart heeft staan. Toen ik nog als technisch business consultant voor een e-commerce bedrijf werkte met een miljoen+ klanten door de gehele EU werd de GPDR wel met voldoende aandacht opgepakt.
Wel heel commerciëel, in de zin dat er aan het minimum voldaan ging worden en dat er vooral op gebied van opt-in, opt-out en andere punten keurig de uitfasering werd aangehouden maar zo lang mogelijk vastgehouden.
Kijk ik dan naar de consumenten daar, zij werden steeds mondiger - per maand kwamen er steeds meer verzoeken om verwijderd te worden uit de database. Die aanvragen kwamen uit de gehele EU dus in die zin is de consument meer privacy aware.
De rest van je opmerking benadrukt precies wat ik aangaf; netwerk effecten en te hoge switching costs (je kunt niet bankieren op je telefoon, andere apps)
Toch wacht ik nog steeds op een echte concurrent die het gebied privacy echt serieus neemt en niet zoals android google en ios.
Dat is er al. Zie GrapheneOS en CalyxOS. Beide operating systems scoren veel beter dan iOS en Google Android als het gaat om first party privacy. Third party privacy is wel iets beter geregeld op iOS, maar in principe is het zeker private genoeg. Als zelfs Snowden GrapheneOS aanraadt, zou het met jouw privacy wel goed moeten zitten, tenzij je een grotere target bent ;)

Beide operating systems zijn wel gebaseerd op AOSP, dus het is Android, echter moet je Android niet verwarren met Google Android. Vrijwel alle google telemetrie is eruit gesloopt.

GrapheneOS is meer gericht op hardcore veiligheid, en heeft verbeteringen aangebracht aan de kernel en andere delen van Android. CalyxOS maakt Android niet veiliger, maar probeert even veilig te zijn als stock Android, terwijl het toch privacy en app compatabiliteit biedt, onder andere door (opt-in) Micro-G aan te bieden. Dit laatste is de betere keuze als je app compatabiliteit belangerijker vindt, terwijl GrapheneOS in mijn ogen meer voor de echte privacy-fanaten is. Je loopt dan echter wat vaker aan tegen apps die van google's framework afhankelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 13:34]

[...]


Dat is er al. Zie GrapheneOS en CalyxOS. Beide operating systems scoren veel beter dan iOS en Google Android als het gaat om first party privacy. Third party privacy is wel iets beter geregeld op iOS, maar in principe is het zeker private genoeg. Als zelfs Snowden GrapheneOS aanraadt, zou het met jouw privacy wel goed moeten zitten, tenzij je een grotere target bent ;)

Beide operating systems zijn wel gebaseerd op AOSP, dus het is Android, echter moet je Android niet verwarren met Google Android. Vrijwel alle google telemetrie is eruit gesloopt.

GrapheneOS is meer gericht op hardcore veiligheid, en heeft verbeteringen aangebracht aan de kernel en andere delen van Android. CalyxOS maakt Android niet veiliger, maar probeert even veilig te zijn als stock Android, terwijl het toch privacy en app compatabiliteit biedt, onder andere door (opt-in) Micro-G aan te bieden. Dit laatste is de betere keuze als je app compatabiliteit belangerijker vindt, terwijl GrapheneOS in mijn ogen meer voor de echte privacy-fanaten is. Je loopt dan echter wat vaker aan tegen apps die van google's framework afhankelijk zijn.
Het ironische is wel dat je een Google Pixel phone moet aanschaffen voor graphene os. Dat terzijde had ik het over een standaard os die privacy vriendelijk zou kunnen zijn zoals Sailfish os.

Dat verhaal over GrapheneOS kende ik al, maar tnx voor het aanhalen!

Maar dat is dus het hele probleem, de google framework. Ze maken app bouwers afhankelijk daarmee zodat als je een google loze android telefoon gebruikt het erg lastig wordt om sommigen apps te draaien.
Ik probeerde vorig jaar meer bewust te worden, maar merkte toch dat er sommigen dingen zoals google maps gebruiken of gmail er weer terug ingeslopen zijn.. Puur gebruiksgemak die je dan verliest en je snel terug gaat naar oudere gewoontes.
Het ironische is wel dat je een Google Pixel phone moet aanschaffen voor graphene os
Hahah dat klopt. Ik vond het eerst ook erg onwennig, vooral omdat je bij elke boot up dat google logo ziet :+. CalyxOS werkt wel op de Xiaomi Mi A2 oid, maar voor de rest is het ook exclusief tot pixels
Maar dat is dus het hele probleem, de google framework. Ze maken app bouwers afhankelijk daarmee zodat als je een google loze android telefoon gebruikt het erg lastig wordt om sommigen apps te draaien.
Opzich zijn app bouwers niet verplicht het te gebruiken, zie ook de vele apps op F-droid die er niet van afhankelijk zijn.

Hoe dan ook, zoals boven gezdgd: micro-g lost vrijwel al je compatabiliteitsproblemen op. Het is in principe een minimale google implimentatie, een soort framework, dat ervoor zorgt dat veel google dependent apps alsnog vloeiend werken. Dit is wel iets minder privacy vriendelijk dan volledig google-loos, maar het verschil met normale android is enorm. Op Graphene wordt dit niet ondersteund, maar op Calyx wel. Ik zou dit laatste je wel aanraden als je het niet kende.

Voor de rest is het inderdaad erg pover gesteld. Je hebt ook LineageOS nog, maar ik had ooit gelezen dat de veiligheid daar niet op orde is

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 13:34]

Wat mij vooral opvalt (beangstigd?) is dat als je zoals ik nu doe LineageOS + MicroG draait je met MicroG alsnog moet aanmelden bij Google Cloud Messging om push-notificaties te ontvangen!!! Wtf Google, voor apps die lokaal draaien... Normaal zou je zeggen een faal van de programmeurs maar uiteraard is dit heel bewust... :'(
Waarom allemaal het wiel opnieuw uitvinden terwijl Sailfish OS bijvoorbeeld een goed alternatief kan zijn tov android google?
Omdat (delen van) Sailfish proprietair zijn en dat dat net het grote doel van deze toestellen is, om zo open mogelijk te zijn. Onmiddellijk verwijzen er dan mensen naar het gesloten karakter van bv. de modem firmware, maar het doel blijft nog altijd zo open mogelijk te zijn, dat het niet 100% is kwestie van welafgewogen beslissingen en als je kan kiezen tussen een vrij en open OS of een OS dat een niet-vrije UI heeft dan is de keuze in dat opzicht snel gemaakt.

https://sailfishos.org/wiki/Open_Source
As described in the architecture documentation Sailfish OS consists of a variety of components, some of which are proprietary and closed source (such as some hardware-specific kernel modules, or other software licensed under commercial terms), and most of which are open source.
Kan ik hierop de coronamelder gebruiken? En mijn bankapp? En kan ik er ook mee betalen? Kan ik er straks ook mijn digitaal ID op kwijt?
Weet niet of dit als troll is bedoeld of niet, maar het lijkt me overduidelijk dat je voor deze doeleinden niet deze telefoon wilt gaan gebruiken. Een goedkoop Android toestel is denk ik een veel verstandigere keuze.

Dit is een 'knutsel' telefoon waarop je kunt programmeren en hacken, niet een telefoon waarop je mainstream apps kunt gebruiken (iOS / Android zijn alleen geschikt daarvoor).
Nee niet als trol bedoelt.
Ik zie deze telefoon niet als knutsel project. Zou hem graag dagelijks willen gebruiken.

Hoopte stiekem, dat iemand een stabiele oplossing had om ook android apps te kunnen gebruiken.

/Toevoeging.
Ik blijf van mening dat is en telefoon verplicht los verkocht moet worden. Zodat alternatieven een kans hebben.

[Reactie gewijzigd door wica op 22 juli 2024 13:34]

Ah oke, sorry voor mijn aanname. Niet iedereen is natuurlijk even ervaren.

Het zou idd erg mooi zijn als je android apps kunt gebruiken, maar voor zover ik weet kan het niet of slechts zeer beperkt.
Met Anbox zou het misschien kunnen. Maar het lijkt me allemaal niet erg stabiel.

Voor de coronamelder, bank-apps en eventueel een digitaal ID wil je denk ik wel enige mate van stabiliteit, omdat de coronamelder bv in de achtergrond actief moet zijn en bluetooth signalen moet uitwisselen. Als dit op sommige telefoons die met Android worden verkocht al een probleem is (sommige Huawei bijvoorbeeld vanwege accubesparing), verwacht ik niet dat het op zo'n Linux of alternatieve telefoon ooit bruikbaar zal worden. En betaal apps doen vaak checks of je geen root of andere modificaties hebt, dus daar krijg je ook last van.
Ik verwacht van wel, misschien niet eenvoudig. Maar in princiepe is het “gewoon” Linux, net als je Android kernel en arm-cpu.

Nog niet getest, maar op de desktop kan ik prima Android/apk-files uitvoeren; ik verwacht dat die Corona melder wel gaat werken.

Gene waar ik wat minder zeker van ben is bijvoorbeeld de rabobank app; die weigerde bij mij (rooted) Android
Ben nu wel benieuwd, hoe krijg jij het voor elkaar om op je Linux desktop APK's te draaien? :) Native bedoel ik dan he, dus los van containerized oplossingen als Anbox, die echt verre van perfect zijn en zich nog zo ongeveer in alpha-state bevinden.
Welkom bij de vendor lock-in. Waar het 20 jaar geduurd heeft om voor Linux enige zinnige support te krijgen om bv bank websites te kunnen gebruiken, hebben we dat in een jaar of 5 weer weten kwijt te raken door een lock-in op mobiel nivo. Je kan gewoon niet zonder ios of android omdat we vrijwillig naar een closed/proprietary versie van "Het Internet" zijn gegaan. Apps apps apperde app is het enige wat nog lijkt te tellen.
Probeer je nou het toestel en besturingssysteem af te kraken, of een punt te maken dat we open standaarden nodig hebben, zodat er ook voor dit systeem deze apps gemaakt kunnen worden?
Een "open" smartphone die hardware-compatibele programma's draait, draait ook een software-framewerk dat apps mogelijk maakt...
Tenzij dat framework gesloten is, zoals Google Play Services of iOS in zijn geheel.
Helaas (nog) niet. Dat zijn allemaal Android of iOS specifieke apps die niet op andere (Linux) distributies/OSen draaien, net als dat je geen voor macOS geprogrammeerde/gecompileerde applicaties kan draaien op Windows.

Het is wel mogelijk om Anbox te draaien op je Pinephone, dat is een soort Android container die binnen je (Linux) Pinephone OS draait. Maar dat is verre van ideaal: gebruikt veel system resources (CPU, mem), is nog niet stabiel, kan niet alle hardware van je telefoon gebruiken (camera, audio) en gebruikt voor zover ik weet een oude onderliggende Android versie (7 als ik me niet vergis) dus is ook onveilig. Het project vordert ook erg langzaam en bevindt zich al jaren in dezelfde staat.

Maar zeg nooit nooit, wie weet geeft deze Pinephone en alle softwareontwikkeling daar omheen wel heel veel incentive voor verdere ontwikkeling van Anbox :)
De beschreven prijzen zijn 1:1 omgerekend, maar dat is zonder btw en verzendkosten.

Er zijn 2 varianten, de 3gb versie komt totaal op 228 euro

Voor mij proeft dit beetje als “the next N900 Nokia” _/-\o_ _/-\o_ geweldig (imho beste toestel ever) maar na zo veel jaar trok de cpu en ram t echt niet meer.

Voor dit toestel is ook een case/QWERTY addon beschikbaar :p

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 13:34]

Het enige wat mij een xperia 10 heeft doen kopen met sailfish erop gezet nadien - is het gegeven dat de pine64 phone geen A-wifi-band heeft (5GHz wifi) dus. Ik ga niet zeggen dat sailfish 4.0 perfect werkt (laatste versie) - maar 't is zeker niet slechter dan Android (een klein bugje mbt. het afsluiten).
Dat is echt een gemis - onbegrijpelijk eigenlijk, verder zou dit toestel voor mij het walhalla geweest zijn - want ik heb vrij weinig nodig.
Wellicht zal dat vroeg of laat op de pine64-phone wel aangepast worden, dan schaf ik er zeker eentje aan om mee te spelen.
Ik heb ook maar weinig nodig, maar voor mij was de dealbreaker wel het accu verbruik.
Weet niet hoe t er nu mee staat, maar het was 1 dag standby met modem aan, dus 3Ah/dag.
(Mijn huidige doorsnee smartphone doet iets van 0,2Ah/dag, sommigen halen 0,1Ah/dag?).
Zonder modem is t verbruik nog maar n kwart, maar dan moet ik n andere telefoon ernaast hebben voor telefoneren. Maar als ik die toch al heb, heb ik ook geen Pinephone meer nodig.
Niet om het af te kraken, maar het is wel iets om bewust van te zijn.
Pine64 is begonnen met het verkopen van de PinePhone, een smartphone die draait op Linux.
In april vorig jaar startte Pine64 met de voorverkoop van de ontwikkelaarsversie van de telefoon. Die versie draaide nog op Ubuntu-port UBports.
Voorverkoop betekent gewoon verkoop in deze context. Verder waren er nog meer ontwikkelaarversies die daarna uitkwamen: postmarketOS Community Edition, Manjaro Community Edition, KDE Community Edition, en Mobian Community Edition. De drie laatstgenoemden betreffen allemaal hardwarerevisie 1.2b, wat dezelfde revisie is als voor de Beta Edition.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:34]

Ik denk dat ik ga voor deze smartphone, ben Google en al dat gevolg en zo op Android helemaal zat, ik doe toch alleen wat internetten en bellen en sms'en en Skyp'en op mij smartphone, en dan moet de PINEPHONE – Beta Edition with Convergence Package Linux SmartPhone wel goed genoeg wezen, ook al heeft mij maar 3GB RAM.

En HIER zie je de PINEPHONE draaien, is een 3 maanden oude video.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 13:34]

Let wel op dat de PinePhone niet zomaar je Android toestel gaat vervangen.
Het voornaamste probleem op dit moment is dat inkomende gesprekken niet binnen komen omdat het modem niet snel genoeg uit slaapstand komt:
https://www.reddit.com/r/...blems_with_ingoing_calls/

Ik geloof dat er upstream een fix voor is, maar het is een aantal weken geleden dat ik dit heb gecontroleerd.
Ook zijn er meldingen dat SMS berichten niet binnen komen. Ook dit is of wordt gerepareerd, maar zelfs voor deze basis dingen moet je dus niet denken dat je PinePhone out-of-the-box je Android smartphone gaat vervangen.


Ik heb een PinePhone voor mijn neus liggen, maar bereikbaarheid is wel vrij belangrijk voor een smartphone dus ik heb mijn Android smartphone nog niet vervangen
Let wel op dat de PinePhone niet zomaar je Android toestel gaat vervangen.
Het voornaamste probleem op dit moment is dat inkomende gesprekken niet binnen komen omdat het modem niet snel genoeg uit slaapstand komt:
https://www.reddit.com/r/...blems_with_ingoing_calls/

Ik geloof dat er upstream een fix voor is, maar het is een aantal weken geleden dat ik dit heb gecontroleerd.
Ook zijn er meldingen dat SMS berichten niet binnen komen. Ook dit is of wordt gerepareerd, maar zelfs voor deze basis dingen moet je dus niet denken dat je PinePhone out-of-the-box je Android smartphone gaat vervangen.


Ik heb een PinePhone voor mijn neus liggen, maar bereikbaarheid is wel vrij belangrijk voor een smartphone dus ik heb mijn Android smartphone nog niet vervangen
Ok, bedankt voor die info, belangrijk om te weten, hoop dat het dan gefixt is als hij uit komt, anders woord het hem toch niet, en anders wel de F(x)tec Pro1-X met Ubuntu Touch, toch nog even kijken.
Dit lezende, eerder was ik er al bang voor. Er worden dingen verzwegen. Een verouderd Android-toestel van letterlijk 4 tientjes heeft die problemen niet. Jammer, ik wilde dit ook wel, maar dan niet na aanschaf truukjes constateren die het ding kunstmatig beperken omdat het anders een concurrent kan worden.
Het is op het PinePhone forum gewoon te vinden.
Het is net dat er op allerlei plaatsen zwartgelakte documenten zijn.
Dat gaat volgens mij over het eerdere model. Er vanuit gaande dat alle problemen software-gerelateerd zijn, moet er na een jaar toch wel een correct functionerend apparaat zijn, lijkt me. Iets als een checklist is dan ook geen overbodige luxe...
Helaas voor mij niet te bestellen; bij het invullen van het shipping address krijg ik
No shipping options were found for 9999XX Stad, Netherlands.

(Postcode en stad verwijderd ivm privacy)
Vreemd, heb hem zojuist besteld zonder problemen, $20 voor shipping. Misschien een ad-blocker dingetje?
Als je even hun salesafdeling mailt met een screenshotje lossen ze het in mijn ervaring vrij snel op, ik kon aanvankelijk ook niet bestellen bij hun
Zag ik ook, je moet dan niet bestellen via de chrome pop-up maar het 'gewone' formulier invullen en kan dan denk ik met paypal of cc betalen.

Toen zag ik echter dat er nog een hoop btw en verzendkosten bovenop komt, waarmee ik hem te duur vond en ben afgehaakt.

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 22 juli 2024 13:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.