Pine64 start voorverkoop van PinePhone Community Edition met Ubuntu-port UBports

Pine64 heeft een ontwikkelaarsversie van de PinePhone aangekondigd. De smartphone draait op een port van Ubuntu Touch, en is vooral bedoeld voor knutselaars en hackers die met UBports willen experimenteren.

Officieel heet de telefoon de PinePhone UBports Community Edition. Het toestel draait op UBports, een door de community aangepaste versie van Ubuntu Touch. Dat besturingssysteem is beschikbaar voor een handjevol Android-toestellen, en werkt op de originele PinePhone. De community van ontwikkelaars achter Ubuntu Touch hadden tot nu toe echter nog geen eigen model telefoons om het besturingssysteem goed op te testen. De Community Edition van de PinePhone is bedoeld voor die ontwikkelaars, zodat zij kunnen experimenteren met hoe het besturingssysteem samenwerkt met telefoonfuncties zoals wifi en bluetooth, en hardware zoals de microfoon. De makers van de Community Edition-telefoon zeggen dat de meeste functies wel werken, maar dat het toestel niet geschikt is als daily driver. "De UBports Community Edition is gericht op communityleden die hun OS op een primaire Linux-machine willen draaien en feedback willen geven aan andere ontwikkelaars", schrijven de makers.

Qua specificaties zit de telefoon in het lagere segment. Zo heeft het een Allwinner A64-cpu van 1,2GHz en 2GB aan ram, een camera met 5 megapixels, en een hd-scherm van 5,95 inch met een resolutie van 1440 x 720 pixels. Wel heeft het toestel een accu die kan worden verwijderd, en een 3,5mm-poort. De makers schrijven dat de telefoon eind mei beschikbaar moet komen, maar dat dat door het coronavirus mogelijk langer gaat duren. De telefoon kost dan 150 dollar.

pinephone

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

03-04-2020 • 18:59

38 Linkedin

Reacties (38)

Wijzig sortering
Fijn om alle positieve geluiden te lezen!

Om teleurstelling te voorkomen:
- De accuduur is op dit moment zo'n 6 uur.
- De camerasoftware is nog niet echt ontwikkeld, al zijn er recent wat positieve geluiden. Deze gloednieuwe versie van Ubuntu Touch (video) ondersteunt het, doch nog heel traag.
- Enkele maanden terug was de eerste braveheart release. Daardoor zijn wat kleine hardware issues gevonden. Het lijkt erop dat die zijn gefixt. Zie de comments hier.

Dagelijkse updates zijn te vinden op https://www.reddit.com/r/pinephone

[Reactie gewijzigd door unfold op 3 april 2020 23:19]

de officiele reddit voor de pinephone is eigenlijk https://www.reddit.com/r/pine64official
Ik heb Ubuntu Touch op een oude Nexus 4 geflashed, maar ik vind het tot nu toe niks.
Eerst al gezeur met een te kleine systeem partitie (maar dat daar gelaten).

Als je Android gewend bent is de hele interactie onwennig. Daarnaast voelt het zwaar instabiel aan. Tijdens het browsen crashte tevens de hele telefoon met een reboot tot gevolg.
Deze software is ook nog in ontwikkeling. Als je gewoon wil dat de software werkt is UBports Ubuntu Touch en de hele Pinephone niet voor jou. Deze apparaten en software zijn momenteel bedoeld voor mensen die willen bugtesten en software willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld; er is op het moment nog maar 1 OS voor de Pinephone die de camera werkend heeft gekregen en de camera werkt voor geen meter. Dit is super geweldig! Lekker tweaken! Leuk met hardware en software spelen!

Het leuke van UBports Ubuntu Touch is dat het een volledige Linux OS is, het kan dus zo'n beetje alles. Android in tegendeel is een gesloten platform en kan vrijwel niks. Dat je telefoon liep te mopperen over een te kleine root partitie is makkelijk op te lossen door de partitie uit te breiden, terminal openen, partitie uitbreiden, net als op elke ander Linux distro.
0Anoniem: 470811
@Omega5 april 2020 08:43
Het feit dat UBports een open platform is heeft niks te maken met Linux, maar alles met licenties. Android is ook helemaal Linux, en voor het OASP deel ook helemaal open (kijk maar naar de vele mods). Alle Google services zijn gesloten inderdaad.
Ik verwijs hier niet naar vrije software, ik had hier wat duidelijker over moeten zijn. Met open platform bedoel ik dat het software ecosysteem rondom deze platforms open is. Op Android word je geforceerd software te ontwikkelen op hun manier, met hun tools en je heb maar de keuze uit een klein aantal programmeer talen.

Android draait de Linux kernel ja, maar het valt niet te vergelijken met GNU/Linux distributies, het besturingssysteem zelf zit potdicht en kan niks.

[Reactie gewijzigd door Omega op 5 april 2020 10:58]

0Anoniem: 470811
@Omega5 april 2020 13:13
Ah zo helder. Wel denk ik dat het potdicht zitten van het OS voor de gros van de populatie een noodzakelijke feature is. Maar leuk dat de Pine er is!
Aan je verhaal te horen is dit dan ook niets voor jou nog. Het is echt nog in ontwikkeling en er moet nog heel veel gebeuren voor je dit echt als daily driver kan inzetten.
Klopt, daar kwam ik inderdaad snel achter. Net als dat @Omega goede punten aan haalt.
Yes! Een betaalbare Linux phone met goede ondersteuning. Ook PostmarketOS is ermee bezig wat AlpineLinux is. Daar is bij een ontwikkelaar dat ook op Tweakers zit en comment druk mee bezig _/-\o_
2 ontwikkelaars zelfs ;)

Wel noemenswaardige side-node bij dit artikel: $10 van elke telefoon die uit deze batch verkocht wordt gaat naar UBports. Hetzelfde gaat gebeuren bij de toekomstige batches met andere distributies er op.
Wat het een goed gebaar voor het support van UBports!
Ik hoop wel dat in de toekomst de krachten gebundeld kunnen worden op OS ontwikkeling. Er ontstaat toch een aardige wildgroei op projecten momenteel. Voor alle projecten is uiteraard wat te zeggen (postmarketOS vanwege lichtgewicht, UBports vanuit doorontwikkeling Ubuntu Toch, Sailfish vanuit doorontwikkeling Maemo, etc etc), maar aleen door development effort samen toe voegen is het mogelijk om een volwassen linux based OS te bouwen.
En als dan ook nog Knome erop zou gaan draaien zou het helemaal mooi worden!
zoals te zien op die pagina draait knome prima :D
Het is niet echt een wildgroei, alle projecten die werken aan de pinephone werken samen om functies werkend te krijgen, er is bijvoorbeeld een gedeelde kernel repository en alle projecten werken aan dezelfde kernel.
Maar de kernel is ook gewoon upstream. Sinds vorig jaar draai ik altijd zo veel mogelijk de laatste versie van de mainline kernel op mijn bord zonder enige patches. Is dat voor de Pine producten dan anders?

Het enige wat nog niet wil werken met Mesa 20 en de kernel die ik gecompileerd heb, is 3D acceleratie. Maar dat zal ik op IRC en/of Matrix met de Linux Sunxi ontwikkelaars bespreken.
Er zijn wat extra dingen nodig op de PinePhone die nog niet in mainline zitten, de display driver bijvoorbeeld, maar ook de audio routing voor de i2s ingangen op de soc en cameradrivers.

Ook de usb-c controller mist nog een upstream driver
Die pine 64 projecten zijn super leuk. Ik kijk vol enthousiasme naar hun phone, laptops en horloge. Allemaal klein goedkoop open en tweakbaar.
M'n NASje bestaat nog steeds uit pine's eerste product: Pine A64. :P Het kost als beginnerzijnde wel wat moeite om met commandline wat te maken, maar online was er genoeg over te vinden.
De pinephone is ook opgebouwd rond hetzelfde platform als de originele Pine A64 (De allwinner A64 soc). De eerste pinebook is ook een pine a64 bord in een laptopbehuizing. Ook is de eerste ontwikkelversie van de telefoon een test PCB met een sopine modul erop.
Het zijn inderdaad mooie projecten en het belangrijkste is de betaalbaarheid en de openheid van de producten. Ik heb dan wel geen producten van het bedrijf, maar wel een bord met de Allwinner A64 en dat is op dit moment mijn ARM ontwikkelmachine/desktop. Het voordeel is dat alle software open is en er geen UEFI, ME of andere blobs nodig zijn om er Linux, BSD of welk ander besturingssysteem op te draaien.

Het zou volgend jaar nog mooier kunnen worden, als ze producten op basis van Allwinner A200 en/of Rockchip RK3588 gaan produceren.
Wat een leuk project. Hopelijk wordt dit goed doorgezet zodat we straks ook Linux phones als deze kunnen gebruiken als daily driver met bijvoorbeeld UBports.
Dat zou echt heel leuk zijn! App support voor wat veelgebruikte apps en gaan :)
Klopt, support voor WhatsApp zou hier in Nederland wel handig zijn. Hopelijk zorgt de komst van PWA's ook voor wat betere app ondersteuning.
Probleem van whatsapp is dat ze juist actief tegenwerken voor het supporten van meer platforms. Dat maakt het juist zo jammer dat het populair is in nederland.
Ik ben nou net blij dat ze megacorp app als Facebook's Whatsapp niet ondersteunen. Voor instant messaging gebruik ik telegram en voor mail gebruik ik protonmail.
Dat ze iets ondersteunen betekent niet dat je het hoeft te gebruiken ;) Genoeg mensen die namelijk verplicht aan WhatsApp vastzitten ivm familie, vrienden, enz.
Ik gebruik daar gewoon een oude Android telefoon voor :) Het belangrijkste is bereikbaar te zijn op die paar apps, maar voor de rest kan ik het hele Android ecosysteem missen als kiespijn.
Ik gebruik liever ook geen producten van Facebook, alleen is het hier in Nederland nu eenmaal lastig om onder WhatsApp uit te komen, vandaar dat ik die app graag zou zien verschijnen voor het platform.
Zodra ze beschikbaar zijn ga ik meteen een bestellen.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 3 april 2020 20:01]

Hij is nu beschikbaar. Je kan hem nu bestellen. In het artikel staat inderdaad dat de telefoon in mei beschikbaar is, klopt niet helemaal, in mei word de telefoon verstuurd voor zij die hem besteld hebben. In eind mei ben je waarschijnlijk te laat om een telefoon van deze batch te bestellen.

Je kan de telefoon niet bestellen met accessoires ivm de Corona Crisis. Accessoires moet apart worden besteld.

[Reactie gewijzigd door Omega op 3 april 2020 20:26]

Het is echt bedoeld voor “beta testers” he vergeet dat niet. :D
Officieel was de vorige release (braveheart) de echte "beta testers" release. Dit moet de eerste eindgebruiker release zijn. Natuurlijk is het nog wel wat ver af van "kan alle functies van android overnemen" maar de basisfuncties moeten werken.
Heb nog een oud toestel liggen met Ubuntu Phone (Nexus), wat was/is dat gaar zeg. Maar zodra dit echt goed uitgewerkt gaat worden zal ik echt direct over willen gaan. Kijk het dus graag vanaf de zijlijn toe! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door slijkie op 3 april 2020 19:18]

Nou, 150 euro is nog wel te doen. Misschien dat ik t ga proberen.
Ik heb er zelf gister eentje besteld. Pine64 maakt kei gave producten voor echte tweakers, de Pinephone, Pinebook Pro en PineTime zijn allemaal enorm gave apparaten. Dit is niet van die locked-down troep die de meeste groten telefoon en laptop fabrikanten verkopen, het is echt de bedoeling van een apparaat zoals dat dat jij je eigen software erop zet en er dan mee gaat spelen om alles werkend te krijgen.

Deze telefoon is zo enorm gaaf, ik zou bijna al de software die ik op mijn desktop draai erop kunnen zetten als ik wil. Arch Linux, GNOME, Firefox etc.. bouwen voor ARM en draaien maar! Niks rooten, SD kaartje erin en opstarten. Niet dat het geweldig zou werken al die desktop software maar het kan wel.

Jammer dat we niet meer open platforms zien zoals dit in de tech wereld. Dit zijn producten waar ik heel enthousiast van word.


Een aantal GTK3 applicaties van het GNOME project hebben Libhandy ingebouwd het afgelopen jaar zodat deze applicaties bruikbaar worden op de kleine touchschermpjes van telefoons. Deze GTK3 applicaties gaan zeer goed samen met de Phosh desktop.

Ik heb Phosh geïnstalleerd op mijn desktop computer, het schaalt niet super goed op mijn ultra-wide :P Ook heb ik het een aantal keer gedraait in een x86 build van PureOS (voor mobiel). Phosh is mijn persoonlijke favoriet. Plasma Mobile van het KDE project en Ubuntu Touch van UBports lijken ook interessante DEs, alleen al de DEs zullen mij dagen tweak plezier geven!

[Reactie gewijzigd door Omega op 3 april 2020 20:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee