Pine A64-singleboardcomputer haalt 1,6 miljoen euro op bij Kickstarter

Pine64 Inc. heeft op Kickstarter omgerekend 1,6 miljoen euro opgehaald voor zijn Pine A64-singleboardcomputer. Het apparaat kost 15 dollar en is uitgerust met een 64-bit-quadcore-cpu op 1,2GHz. Onder andere Android 5.1 en Linux worden direct ondersteund als besturingssystemen.

Het inzamelingsdoel van de Kickstartercampagne was 31.416 dollar, een verwijzing naar pi. Dat bedrag werd binnen de eerste 24 uur behaald. In de 44 dagen die volgden, kwam de rest van het geld binnen. Gebruikers kunnen kiezen uit drie verschillende varianten van de Pine A64 die 15, 19 en 29 dollar kosten. Het model van 15 dollar, de Pine A64, heeft 512MB ddr3-sdram. Die van 19 en 29 dollar, genaamd de Pine A64+, hebben respectievelijk 1 en 2GB ram. Daarnaast heeft de Pine A64+ poorten om een camera, lcd en touchscreen aan te sluiten. Tot slot hebben de twee duurdere varianten gigabit ethernet terwijl de goedkopere alleen 10/100Mbps ondersteunt. Alle modellen hebben dezelfde ARM Cortex A53-cpu. De ontwikkelaars adverteren met 20 tot 30 procent betere prestaties ten opzichte van 32-bit-apparaten als de verschillende Raspberry Pi-modellen en de Arduino Zero.

De gpu in de Pine A64 is een Mali 400 MP2 waarmee het apparaat in staat is om 4K-video af te spelen op 30fps. 1080p-beelden kunnen afgespeeld worden op 60fps. De output gaat via een hdmi-port die ook multichannel-audio ondersteunt. Daarnaast heeft de computer twee usb 2.0-poorten en 3,5mm in- en outputs. Micro-sd-opslag tot 256GB wordt ook ondersteund. Het geheel verbruikt volgens de ontwikkelaars 2,5 tot 3,5 watt en draait op 36,4 graden celsius, maar onduidelijk is of dat bij idle of onder belasting is. De stroom voor het apparaat kan komen van micro-usb of een optionele accu aan boord. Een van de io-bussen is ook compatibel met de Raspberry Pi om het mogelijk te maken accesoires voor dat apparaat bij de Pine A64 te gebruiken.

Via BackerKit kunnen gebruikers ook aanvullende accesoires voor de Pine A64 bestellen. Het gaat om onder andere voedingen, behuizingen, micro-sd-kaarten met voorgeladen besturingssystemen, een accu, de bluetooth- en wifi-module en een lcd-touchscreen.

De eerste backers van het project kunnen hun Pine A64 verwachten in februari. Bij deze eerste ladingen van de computer ontbreekt echter de module die wifi en bluetooth verzorgt. Die is volgens de ontwikkelaars beschikbaar 'na de campagne'. Hier moeten gebruikers waarschijnlijk nog apart voor betalen. Voor behuizingen geldt hetzelfde. Deze kunnen niet alleen gekocht worden, maar ook gedownload worden in de vorm van 3d-printbestanden. Wie nu, na de campagne, een Pine64 wil bestellen, kan dat doen op de website van het bedrijf. Aan verzendkosten en importheffingen brengt Pine64 Inc. 12 dollar in rekening bij de duurdere twee modellen. Wat de verzendkosten zijn bij het model van 15 dollar, wordt niet vermeld.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

24-01-2016 • 11:14

134

Submitter: Wozron

Lees meer

Bedrijf start verkoop bitcoincomputer
Bedrijf start verkoop bitcoincomputer Nieuws van 22 september 2015

Reacties (134)

134
130
69
7
0
21
Wijzig sortering
Ja leuk, weer een Raspberry Pi wannabe. Zonder de community, open source designs en met SoCs met nog striktere datasheets hebben dit soort producten bar weinig zin...

Als je een klein goedkoop embedded computertje nodig hebt waar je veel informatie en vrijheid hebt om in het open te doen wat je wil, dan koop je een Pi. Als je meer nodig hebt, of de expertise niet hebt om alle informatie die tot je beschikking is in te zetten kan je eigenlijk net zo goed voor een standaard embedded systeem gaan zoals ze al jaren beschikbaar zijn, zoals nano-ITX bordjes.

De meeste 'me too' low cost computers op dit terrein komen voort uit het idee dat meer Ghz een goed argument is om een product op de markt te zetten dat dan kan concurreren, maar bijna altijd is het dan gebaseerd op een goedkope smartphone SoC van AllWinner of MediaTek die allebei nog erger zijn dan Marvell en Broadcom qua publieke data. Er zijn nauwelijks goede drivers beschikbaar en als ze er al zijn is het closed en binary-only waarmee je dus eigenlijk niet echt verder komt. Je kan dan net zo goed een goedkope smartphone kopen waar alles al in zit en je software voor het bestaande OS schrijven gezien je dan toch al met dezelfde set restricties zit.
Als je geinteresseerd bent in dit soort bordje raad ik aan om eens op het blog van Olimex te kijken https://olimex.wordpress.com/. Zij hebben hun A64 bord ook bijna af en proberen wel zoveel mogelijk open source te produceren (open source hardware dus). Verder kan je van Allwinner veel zeggen, maar voor de A10 en A20 is al ontzettend veel werk verzet door de community om in processoren in de mainline kernel gesupport te krjigen. Zij doen het wat dat betreft dus iets beter dan de Raspberry foundation waar je om uberhaupt te kunnen booten een binary blob moet toevoegen. Bovendien kan je de processor die op de Raspberry gebruikt wordt helemaal niet los kopen, de Allwinners zijn vrij goed (ook in non-volume quantities) beschikbaar voor zeer weinig geld.

Ik ben het wel met je eens dat er aan alle kanten geprobeerd wordt om veel geld op te halen met 'meer van hetzelfde'. Als ik Olimex was zou ik dit trucje met kickstarter ook eens proberen want kennelijk valt er veel geld op te halen.
Wat is in dit geval het voordeel van open source hardware?
Betere ondersteuning doormiddel van forums en dergelijke, meer mensen meer kennis
Ook de Pi heeft hetzelfde probleem, ook daarvan zijn "key" onderdelen closed source.

De Pi en dit soort verwanten noem ik altijd "bureaulade" devices: Ze worden bij bosjes gekocht, om "ooit" iets mee te gaan doen en 95% eindigt ongebruikt in een bureaulade omdat de koper er al snel achter kwam dat je nog steeds moet kunnen programmeren als je er iets anders mee wil doen dan alleen aan en uit zetten.

Voor serieuze productontwikkeling zijn ze nutteloos, omdat je geen toegang hebt tot de schema's en datasheets.
Ja leuk, weer een Raspberry Pi wannabe.
Hoezo? De HDMI-poort heeft een hogere spec, je kan Gbit krijgen, het ding zegt H265 realtime te kunnen decoden en je kan 'm krijgen tot 2GB RAM voor minder geld dan de Pi 2.

Dat de community-backing (software, projecten, etc) misschien heel belangrijk is/wordt, neem ik niet van je weg maar puur op basis van de specs, is 'ie beter en hij is 64-bit wat voor een aantal Linux-based packages ook een mooie winst kan halen. Verder kan je er al OpenWRT op draaien, de Android Store (met bijbehorende apps) en zijn er al Ubuntu-builds voor ontwikkeld; voorlopig kan je als liefhebber er dus best mee aan de gang.

Dat de Pi de eerste was, betekent nog niet dat we alles daar maar tegen moeten spiegelen; we zijn er toch ondertussen ook vanaf gestapt om een Intel Skylake te vergelijken met een DX2-66?

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 23 juli 2024 18:36]

Klinkt alsof je vooral voor specs en media player gaat, dan ben je volgens mij niet de doelgroep. Koop dan een PC of mediaspeler en niet een ontwikkelbord.
De raspberry PI wordt vaak gebruikt als Kodi mediaspeler vandaar direct de vergelijking of dat met deze beter/evengoed zal gaan vermoed ik.
Tsja, dat is dan een ander ding, heeft weinig met de doelgroep te maken (hackers/makers/devvers enz. niet consumenten die voor couchpotato spelen).
sorry maar ontwikkelaars aan grotendeels van de tijd niet voor de pi, oa. omdat het log is, relatief weinig aansluitingen heeft en stroom vreet. ja het wordt soms gebruikt als basis station voor projecten, maar echte ontwikkelaars kiezen eerder voor arduino en dergelijken. als meer dan 10% van alle rasberry Pi's daadwerkelijk gebruikt worden voor 'ontwikkeling & educatie' dan zou dat me verbazen, sterker nog het zou me al verbazen als het om 5% ging.

kodi en in mindere mate, pi-emulators zijn toch wel DE bestaansredenen voor de pi, zo erg zelfs dat men uiteindelijk toch maar heeft besloten om van SoC te veranderen ondanks dat men belooft had dat niet (nooit) te willen/zullen doen. bovendien heb ik bijv ook nog geen enkele winkel/webshop gezien die pilight of pimatic bundels verkoopt met alle sensors etc erop/eraan. terwijl dergelijke kodie-setups onder elke steen verkocht worden vaak nog met tal van 'illigale' plugins voor geinstalleerd.
wat ik trouwens erg raar vind, aangezien r4sd in nederland verboden werd wegens het vergemakkelijken van warez, maar dit met door bijv sossulitions verkochte setups niet gebeurd.
Je vergelijkt hier appels (microcontrollers) met peren (microprocessors). Ik neem aan dat ik op deze site niet hoef uit te leggen wat het verschil is tussen deze twee.
Met je eens. Ik denk ook de meeste voordelen van de community (tutorials, uitleg, ideeën) ook van toepassing zijn op een ander bord.

Bijvoorbeeld het installeren van home assistant of Kodi; als er eenmaal Linux op je kaartje staat is de procedure installatie waarschijnlijk hetzelfde, evenals eventuele issues.

Hardware decoding en betere specs maakt hem toch interessant!
Op het Kodi Forum is men vooralsnog niet heel enthousiast: http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=251413

Voorbeeld: Sadly Allwinner = lousy open source support for video acceleration, as Allwinner don't provide anything approaching decent Linux support for their SoCs (particularly the CedarX video decode stuff). They also have a very patchy history of promising stuff and then failing to deliver on those promises, and in some cases appear to have been GPL violators. There was a lot of excitement about Allwinenr stuff when it first appeared, now it's best ignored for Kodi.

Also the 4K support looks to be over HDMI 1.4 so likely to be limited to 2160/30p, meaning any 50/60Hz stuff (like Live/Recorded TV) will need to be output at 1080p still.
Dat gaat over Kodi in een Linux omgeving, Kodi met Android werkt gewoon goed op dit bordje.
Heb je daar ervaring mee of vermoed je dat?
Ik heb gewoon de link de Blaise gaf goed bekeken en lees http://forum.pine64.org/
Kodi onder android werkt vzikw met software decode vandaar mijn twijfel. Hardware decode is nodig voor soepele werking. Maar wie weet.. veelbelovend zijn dit soort initiatieven wel en meer keuze is meestal goed voor de ontwikkeling.
Als men onderling maar geen ruzie krijgt.
PI was niet de eerste, de SBC kwam van dyne-micro in 1976.
Ik ga deels met je mee. Ik gebruik zelf ook RPi.

Tch is het voordeel van dit bord natuurlijk wel dat er bijvoorbeeld Android op draait, waarbij de community geen eigen software hoeft te schrijven. Je hebt dan al toegang tot een miljoen+ apps.

En als het Ubuntu compleet draait, kun je het ook beter dan RPi gebruiken als een simpele desktop-vervanger.
de RPi 2 kan al ubuntu draaien, het is echter wel een ARM build dus je mist een hoop programma's die enkel voor x86 zijn gemaakt.
Daarnaast is Ubuntu onbruikbaar traag op de Pi. Leuk experiment, maar meer niet.
Welke Ubuntu x86 applicaties mis je op Ubuntu ARM dan?
Allwinner staat juist bekend als de meeste open source vriendelijke SoC's. Broadcom (wat op de raspberry pi zit) is juist veel meer gesloten.

Ik snap sowieso niet dat drivers allemaal beetje geleverd gaan worden als Binary blobs. Dat is hedendaags nog zeer jammer. Waar zijn de SoC's met 100% open source drivers????

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 23 juli 2024 18:36]

Allwinner staat niet bepaald bekend om de open source vriendelijke SoCs. Eerder het omgekeerde, want ze maken veel gebruik van binary blobs. Volgens mij moet jij eens http://linux-sunxi.org/GPL_Violations lezen. :)

Ze zijn sinds mid-2015 wel lid geworden van de Linux Foundation, maar daarmee is GPL schending door Allwinner nog lang niet opgelost.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 23 juli 2024 18:36]

Anoniem: 145867 @Ultraman25 januari 2016 07:35
Je hebt gelijk. Het is meer dat ze zo vriendelijk lijken naar de open source community om maar lekker te profiteren van opensource wat dan wel GPL is. Schande eigenlijk dat men zo daar mee weg kan komen.
Hoewel ik vroeger een mooi VIA EPIA bordje had meen ik me te herinneren dat deze een factor 10-20x duurder waren dan wat hier wordt aangeboden. En dat is dan meteen ook het mooiste: je hoeft niet te kiezen, met deze prijzen kan je ze prima allebei halen. De een is meer open, de ander heeft meer kracht. Voor beide moet je toch mooie toepassingen kunnen bedenken.

Vergeet ook niet dat Raspberry Pi juist vanaf het begin andere fabrikanten aanmoedigde om ook goedkope bordjes op de markt te brengen. Het lijkt me onnodig om een fanboy/purist van het een of ander te worden.

Verder heeft dit natuurlijk ook een gunstig effect op de Raspberry: die zullen bij een volgende editie simpelweg kunnen wijzen naar dit ding om betere prijzen of specs af te dwingen bij de chipbakkers.

Een goedkope smartphone heeft verder geen hdmi, usb en utp portje, oftewel totaal iets anders.

Zie het wat zonniger in, dit zijn toch gewoon prachtige tijden voor de knutselaar?
Het gaat natuurlijk vooral om de versplintering en het opdelen van de community als 'resource'. Meer sbc's is altijd 'leuk', maar er wordt vaak gedaan alsof het concept nieuw is, of ze worden aangedragen als 'Pi killer' wat het hele concept een beetje vergeet. Laten we eerst kijken of het lukt een fatsoenlijke serie ARM-archs bij een paar distro's op te tuigen. Sure, arm en armel zijn bijvoorbeeld al een tijd bij Debian ingeburgerd, maar door gebrek aan standaardisering van bijv. de bootcode, device trees en de hoeveelheid SoC-specifieke veranderingen krijg je bijna automatisch het android-effect als het aantal beschikbare bordjes groeit, en daar wordt niemand beter van.

Er zijn verder natuurlijk diverse andere ARM bordjes die ook gewoon bestaan en waar je niks over hoort. Zowel productie als home-use en devbordjes. Waarschijnlijk door gebrek aan crowdfundingmanie of door dat ze zichzelf gewoon als zelfstandig product neerzetten voor een bepaald doeleinde zodat er geen berichten komen op gemiddelde techsites.

Wat eigenlijk het grootste probleem is, is dat veel hippe bordjes denken mee te liften maar dan een AllWinner of MediaTek SoC gebruiken wat gewoon idioot is. Als je eens wist hoe veel moeite ze doen om de GPL te breken, informatie zo hard mogelijk verstoppen en FOSS zo veel mogelijk te misbruiken voor eigen gewin tegen alle regels in had je misschien wat meer inzicht in de reden waarom het gros van de bordjes die na de Pi kwamen een slecht idee zijn.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 18:36]

De zoveelste die tracht mee te surfen op het succes van de Pi. Leuk ding voor de Kodi adepten maar die snappen het punt niet van dergelijk platform. Zonder community stelt zo een platform niks voor. Het is de software die zoiets succesvol maakt niet de cijfertjes op papier. Ik sluit me hierbij dan ook volledig aan bij Johnkeates.
Ja leuk, weer een Raspberry Pi wannabe. Zonder de community, open source designs en met SoCs met nog striktere datasheets hebben dit soort producten bar weinig zin...

Als je een klein goedkoop embedded computertje nodig hebt waar je veel informatie en vrijheid hebt om in het open te doen wat je wil, dan koop je een Pi. Als je meer nodig hebt, of de expertise niet hebt om alle informatie die tot je beschikking is in te zetten kan je eigenlijk net zo goed voor een standaard embedded systeem gaan zoals ze al jaren beschikbaar zijn, zoals nano-ITX bordjes.
Dat klinkt behoorlijk als fanboyism. Alsof er niet ruimte is tussen de twee segmenten, qua prijs duidelijk wel.
Je kan dan net zo goed een goedkope smartphone kopen waar alles al in zit en je software voor het bestaande OS schrijven gezien je dan toch al met dezelfde set restricties zit.
Voor $15? Ja vast. Denk even mee.

Deze Pine A64 is misschien geen Raspberry Pi killer, uiteraard is de community rond de rpi sowieso al heel groot. Maar als je een goedkoop bordje wil om bestaande software op te draaien, zoals een mediacenter of een of ander domotica systeem, dan is dit een best goede deal en is er geen betere optie voor die prijs.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 23 juli 2024 18:36]

Ik heb mij speciaal geregistreerd omdat ik toch wel schrik van de reacties hier...

$15 of $19 voor deze specificaties? Dat kan je toch alleen maar positief benaderen?

Ok, de community is er (nog) niet, maar is out-of-the-box android of linux op te krijgen (en binnenkort zelfs windows), dus zelfs al doe je er niets opbouwend mee dan nog heb je een krachtig ding dat legio doelen kan hebben zonder al te veel moeite.
Mediacenter, surf/mail-computer, dj-tool, car-entertainment-systeem, whatever, het kan het allemaal vrij simpel, zelfs zonder veel kennis en kosten.

Ik heb de Pine gebackt (de a64+ van 19 dollar) en ik weet nu al dat ik het mij niet zal beklagen.
In eerste instantie wordt het speelgoed/een experimenteer-platform -ik heb genoeg tablet-onderdelen liggen om wat leuks mee te bouwen- maar ik vermoed dat de eerste binnen de kortste keren een vast doel zal hebben en dat de volgende bestelling meer dan een a64 zal bevatten.

Maar goed, blijkbaar zit er prozac in mijn drinkwater of zo, of misschien zien velen niet in dat een dergelijk toestel voor een dergelijke prijs -zelfs al zou het falen- een toe te juichen precedent is! Technologie moet steeds goedkoper worden, niet voor al die elitairen hier natuurlijk, maar wel omdat iedereen er toegang toe moet hebben, zo krijg je namelijk vooruitgang.
Ja leuk, weer een Raspberry Pi wannabe. Zonder de community, open source designs en met SoCs met nog striktere datasheets hebben dit soort producten bar weinig zin...
Wat een negatieve post zeg. Als dit niets voor jou is dan koop je het gewoon niet.
Dat de community kleiner is dan de rPi commpunity is toch geen verrassing bij een produkt dat nieuw is? Ik snap zelfs niet wat je daarmee wil zeggen, verwacht je nu echt dat er al een community was ofzo?
De allwinner soc is erg closed ja, dus linux wordt lastig, maar met Android erop werkt het gewoon goed. Als je die beperking accepteert dan is er geen probleem.
Als ik alle beperkingen van de rPi moet opnoemen ben ik ook wel even bezig.
Inderdaad, dacht na een paar minuten: Toon iets imponerend (Apple), doe alsof je een moderne nerd bent met gevoel voor design, toon een lekker wijf en dan een bordje dat veel weg heeft van andere (China) bordjes. Toen haakte ik af. Het is inderdaad weer een allWinner look-a-like product, het is vaak net niet, geen echte computer als een computer, niet met de power van een laptop of desktop computer. Juist dat zou het nou zo interessant maken. 64bit lijkt een toverwoord, is leuk maar niet overal bruikbaar voor. Wat heeft het voor zin om kleine applicaties in een 64bit omgeving te draaien, gebruikt alleen maar meer geheugen.
64-bit gaat vooral om "adres" ruimte, en niet perse over het wel of niet kunnen draaien van bepaalde "apps" op jouw PC of smartphone.

Naast het RAM nemen ook de periferals (randapparaten) adresruimte in. Dat loopt op sommige systemen op tot enkele gigabytes, waardoor de chip nog maar 2 of 1 GB RAM kan adresseren.

Een kleurenprinterje die een pagina wil bufferen heeft 1GB nodig als hij een A3 op 1200 dpi moet opslaan.

En je laatste opmerking slaat helemaal nergens op, 64 bit applicaties gebruiken niet meer geheugen dan 32 bit applicaties.
Ik heb enige tijd geleden een linkje doorgestuurd voor een 45£ windows 10 computer met arduino support, (quadcore atom) maar helaas heeft de redactie er niets over gezegd.
Misschien hier even de link zetten voor je 15 minutes of fame?
Snap vooral niet waarom iemand dit als ondernemer aangaat. Er is niks aan te verdienen. 1,6 miljoen, dat zijn 40000 pakketjes, hoop ellende met klanten, leveranciers... babah.
De Pi gaat over 1miljoen stuks met dubbele marge.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 23 juli 2024 18:36]

Ontzettend goed dat je dit opnoemt. Mijns inziens wordt de reputatie van een bedrijf en de wijze waarop het omgaat met bijvoorbeeld de relevante community nog steeds niet voldoende meegewogen in de beslissing van een willekeurige klant om het product of de dienst van het bedrijf af te nemen. Je kan mensen alleen bewust maken door deze informatie te delen.

Voor meer achtergrondinfo hier ook de reddit-threads:
Waar kan dit pinA64 board bestellen?
De Pine64 is momenteel uitverkocht. De Pine64+ en Pine64+ 2GB kun je hier bestellen:
http://pine64.com/product#pricing
De levering wordt verwacht rond Mei dit jaar.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 23 juli 2024 18:36]

Dank, heb gelijk de 2GB variant besteld voor 40dollar inc verzending.
Maar waarschijnlijk gaat de staat nog eens een extra rekening sturen.
Dat vindt ik überhaupt nog het grootste nadeel aan US based hardware kickstarter projecten. Je mag nog import tax bovenop betalen en dan is het ineens niet zo interessant meer.
Anoniem: 498327 @Geuze24 januari 2016 17:08
stomste is dat staat helft van die rekeningen niet hoeft te versturen als we ons btw nummer op de dounadeclaratie mogen zetten. Zakelijk is het namelijk niks anders dan werkverschaffing voor TNT post, ook nog eens door de BD betaald. Ik mag btw en inklaringskosten namelijk terugvorderen.
Het BTW bedrag wel, maar de inklaringskosten niet. Dat zijn 'gewoon' kosten, die bovenop de prijs en verzendkosten van het produkt komen.

Dat jij die kosten vervolgens van je winst af kunt trekken doet daar niet aan af.
Wat is het verschil met bijvoorbeeld de raspberry pi dan?
Naast de 'overduidelijke' verschillen (naam, specs) is er ook een andere doelgroep. Waar de Raspberry Pi foundation er voor wil zorgen dat mensen leren van programmeren d.m.v. goedkope goed verkrijgbare kleine single-board computers (educatie als primair doel) heeft de Pine A64 als doel 'mensen die de Pi ontgroeid zijn hogere specs aanbieden'. Dit kan de volgende voordelen hebben:
  • Software: Complete Android rom (i.t.t. de Pi, die tot nu toe bijvoorbeeld geen Netflix draait)
  • Mediacenter: H265 support, snellere GPU en mogelijkheid voor Netflix en andere DRM-vereisende videostreaming-diensten (wederom doordat er een complete Android ROM afgeleverd wordt)
  • Server: Omdat het stroomverbruik niet veel verschilt van de Pi maar er wel meer processorkracht en (als je wilt) ram in zit kan het interessanter zijn om hier een kleine NAS van te maken. Ook is het voordel van Gigabit ethernet (op de duurdere modellen) voor sommige mensen wellicht doorslaggevend
And the list goes on. Als je echt een 'goedkope' computer wilt met een grote community, dan is de Pi nog altijd je beste optie. Als je al een Pi gehad hebt en op zoek bent naar net iets meer dan de Pi voorlopig zal kunnen, dan is de Pine A64 een heel goed alternatief!
Als je al een Pi gehad hebt en op zoek bent naar net iets meer dan de Pi voorlopig zal kunnen, dan is de Pine A64 een heel goed alternatief!
Zolang je genoegen neemt met Android ja.
Buiten Android om is Allwinner kansloos met bijvoorbeeld hardware accelerated video en kan je dat uitvlakken als mogelijkheid met deze SoC.

Wie bijvoorbeeld openelec oid wil gebruiken, blijf lekker bij de Pi!
Harware accelerated video wordt gewoon door de native player ondersteund.
Dat gaat alleen (goed) werken als je de drivers hebt installed. Dat is nou juist het probleem met allwinner, die drivers zijn incompleet/closed source
Ik vraag me nog maar af of hij die gigabit ook kan voltrekken.
Als hij gigabit vol zou kunnen trekken is het de vraag of je I/O dat theoretisch aan kan. Als je er van uit gaat dat het om USB 2.0 gaat en de MicroSD-controller via diezelfde bus aangesloten is dan zal je cap voor I/O from disk altijd al die 480mbps minus de overhead zijn. Maar het is zeker fijn dat de 100mbit cap er nu niet meer is. 200mbps is natuurlijk al een verdubbeling van de snelheid die je maximaal op een Pi zou kunnen bereiken natuurlijk ;)
Kijk even op hun Kickstarter site. Ze hebben vergelijkingstabel gemaakt met RPi.
Hun model is krachtiger en sneller, en je kan ook aardig randapparatuur op aansluiten.
Wat is het verschil met bijvoorbeeld de raspberry pi dan?
Heb je uberhaupt het artikel wel gelezen?
Anoniem: 145867 24 januari 2016 11:22
Community > iets betere specs. Deal with it. Dan kijk ik liever naar de UP Board http://www.up-board.org/ als je echt performance wilt op dit formaat.
UP is natuurlijk geen vergelijk. UP is bijna 7 x zo duur als waar dit project start.
UP 99 dollar ex btw.
Voor dat bedrag koop je op aliexpress ook al een complete tablet met scherm met vergelijkbare specs.

Up is leuk maar voor de specs gewoon te duur.
Of een intel Braswell, dan heb je SoC waar zelfs hypervisors op draaien, H265 decoder, Gigabit en een laag stroomverbruik.
Hij maakt dan ook geen vergelijking, maar geeft enkel aan dat hij liever voor nog meer performance gaat. Ook al kost dat wat meer geld. En gelijk heeft hij.

Het nadeel van dit soort bordjes is dat je al snel tegen de limieten aanloopt. Ik heb dat tenminste. In het begin ben ik heel enthousiast, en bedenk dat ik er vele dingen mee kan doen. Uiteindelijk is performance al gauw een issue en beland het bordje in de kast.
Yariva Moderator internet & netwerken @Tarabass24 januari 2016 12:05
Dan nog steeds is het kansloos...

Je wil meer performance? Koop dan maar een i7. Kost je 15x meer maar je heb wel meer performance!!
Het UP Board ziet er veelbelovend uit maar is wel een tikje duurder...
Maar concurrentie is altijd goed voor de consument!
Anoniem: 145867 @Leader9824 januari 2016 11:37
Dat is waar. En de Allwinner CPU's zijn volgens mij ook een stukje opener qua informatie dan de Broadcom's. Ik denk dat het weer zien is wat het gaat worden. Ik heb tal van bordjes thuis liggen. Ook de Udoo Quad waar een rappe CPU op zit + Microcontroller en wifi en alles wat je maar kan bedenken. Er komen steeds meer op de markt. Laat de marktwerking maar zijn werk doen zeg maar. :)
Het tegendeel is waar. De hele video engine bijvoorbeeld is closed source en buiten Android krijgt niemand (ook Allwinner zelf overigens niet) het (goed) aan de praat op andere platformen (linux/kodi o.a.).

Dat schoffelt dus een groot deel van de mogelijkheden van deze SoC onderuit.

Leuk idee, uitvoering helaas waardeloos. Ik blijf er iig lekker van uit de buurt...

[Reactie gewijzigd door Razwer op 23 juli 2024 18:36]

Anoniem: 145867 @Razwer25 januari 2016 07:32
Je hebt gelijk. Het is niet Allwinner die zo "goed is" naar de community. Het is de community om Allwinner heen die stinkend hun best hebben gedaan. Maar alsnog werkt Allwinner niet echt mee en jatten ze GPL sources.
Dat is ook heel compact, a la RPi opzet.

Maar prijs is stuk hoger... met 16GB eMMC kost het al 99 dollar.
En dat is nogal verschil tegenover 15 Euro.
Daar koop je zo paar Pine's van.
Het gemis van MicroSD slot kan struikelblok maken.
En er moet kennelijk heatsink op... stuk warmer dus.
Idd, up-board is zeer high end board. Dank voor het link. Kun je er openelec erop zetten? Of kodi?
De vraag is waarom je daaraan twijfelt?
Drivers support? Andere platform
Bedoel je die oude Atom's waar een closed source GPU in zat waar geen driver voor Linux voor was? Gelukkig heeft intel daar van geleerd. Dat is bij de nieuwere generatie Atom's gelukkig niet zo.
Ja dat kan. Het is compatible met Windows, Linux en Android (niet standaard).

edit:

http://www.up-board.org/w...2/UPDatasheetV6LowRes.pdf

[Reactie gewijzigd door dschotmeijer op 23 juli 2024 18:36]

Up board is nogal overkill hardware voor mediacenter hoor.
Mwah, weet je zeker dat het goed werkt.
|:( koop dan een unlocked Skylake i7 met 32GB ram. Weet je zeker dat het snel genoeg is.

Dat is echt een waardeloos argument.
Overdreven. De Up is prima als volwaardige mediaplayer met browser. Het is maar net waar je de grens legt, maar een i7 om te gamen is geen mediacenter meer...
Niet als je met Plex moet transcoden.
Daar heb je helemaal gelijk in, ik ben erg benieuwd of dit apparaat dat wel trekt, x264 on the fly transcoden is enorm rekenintensief, 265 zal zeker niet lukken.
Ik ben geen fan van transcoden, gewoon de videostream zelf streamen. Maar er zijn vast situaties te bedenken waarbij transcoden wenselijk is. Ik heb er geen ervaring mee.
Was nog niet op de hoogte van UP, mooi ding, dank voor de info.

ik heb daar prima $100 voor over.
Als je een snellere auto wil kan je ook een Ferrari kopen. Waar het om gaat is betere specs voor een gelijkwaardige of mindere prijs. En dat is dit nboard dus.

Het nadeel is de Open Source driver support op het moment. Maar ik vraag me af of er geen deftige decompiler is voor die drivers.
Gaat Raspberry nog wel werken aan 64bits opvolger, want hier heeft Raspberry een serieuze concurrentie bij en ook nog goedkoper.

De prijs is zeker interessant, ook als je weet dat er zelfs 2GB versie bestaat.
Zijn ondersteuning van h265 maakt het ook beter voor de toekomst met 4K over HDMI. Dat kan Raspberry niet.

Daar blijft het echter niet bij. Er zijn al poosje mediaplayers op het markt die met moderne AmLogic chip uitgerust zijn en h265 kunnen afspelen. Die werken ook op Android 5.1.
En je kan ze al kopen.

Want als je nu nog gaat bestellen, zal je minstens tot maart / april moeten wachten door grote wachtrij. Dat is wel vrij lang.
Dit is ook een ander doelgroep dan dat van de raspberry pi.

De pi is nog steeds voor educatieve doeleindes bedoeld. en is het toevallig ook een goed multi media device dat brede ondersteuning heeft van de community erom heen.

de raspberry pi is trouwens ook van een non-profit organisatie. Concurrentie zouden ze alleen maar mooi vinden als het kinderen helpt te programmeren
Een belangrijk punt van de raspberry is zijn laag verbruik.

Als het bij dit bordje ook laag is zie ik niet in waarom het niet kan worden gebruikt voor 'simpele' taken. Op een i7 kun je ook prima rekensommen maken.

Aan een factor is iig voldaan en dat is de lage prijs. Als er een community achter komt dan zou het wel eens wat kunnen worden.
Dat het een non-profit organisatie is wil niet automatisch zeggen dat er niet een aantal mensen goed geld aan verdienen (salaris) en daarom ook graag willen concurreren. Er zijn genoeg non-profit organisaties in deze wereld waar graaiers aan de top zitten.

Overigens wil ik niet zeggen dat dit het geval is bij raspberry pi.
4k kan de raspberry pi niet, maar ik heb wel gelezen in een interview dat ze met h265 ondersteuning bezig zijn, zie http://topnewreview.com/inside-videocore/

H265 ondersteuning is wel een enorme stap vooruit, er is steeds meer materiaal voor beschikbaar en een 4K tv heb ik toch niet. Voor mij zou het betekenen dat ik mn mede8er zou laten staan en over zou gaan op de pi of toch maar een nuc.

[Reactie gewijzigd door jan1973 op 23 juli 2024 18:36]

Anoniem: 63672 @MrDummy25 januari 2016 13:12
Het wachten duurt minder lang dan een geplande zomervakantie.
Vind dat geen argument om er vanaf te zien.
Het is al bijna februari dus maart / april is het al bijna.

Zeer interessant product en voor mij persoonlijk zeker de moeite waard om naar uit te kijken.
voor de goede orde: op de forums bij kodiI/XMBC zijn ze een stuk minder lyrisch over dit ding.

voorlopig GEEN support voor dit ding aangezien de makers niet fatsoenlijke gegevens willen overhandigen aan de community om video en dergelijke af te kunnen draaien.

specs heeft ie wel maar de makers hebben de apple-mentaliteit aangenomen; je mag doen wat je wilt, zolang je maar de dingen doet die wij goedkeuren.
Hardware die doelgericht is ontworpen om de gebruiker ergens van (proberen) afhankelijk te maken en te houden... Daar valt vandaag bijna alles onder als je het mij vraagt.
bij andere open source hardware (zoals de Rpi en ander fruit gebaseerde platformen) is dat tot zover anders geen probleem.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 18:36]

"specs heeft ie wel maar de makers hebben de apple-mentaliteit aangenomen; je mag doen wat je wilt, zolang je maar de dingen doet die wij goedkeuren."

Dat zal wel komen door Daniel Kottke "Apple's 12th Employee"... :P
Kodi werkt gewoon goed via Android. Geen HW acceleratie maar de cpu is snel genoeg om H264 gecodeerde 1080p films te decoderen zonder haperingen.
Ik heb hem besteld, de 2 GB variant. Och, qua specs, het is een 64 bit ARM, maar ja, de gebruikte SoC is wel een low-end model, maar ja, daar is de prijs ook naar. Ik ben benieuwd hoe hij presteert.
Je bedoelt: ik hem mijn geld geïnvesteerd en hoop dat hij wel ooit geleverd gaat worden in mei.
Klein verschil.
Nee want ze zijn al klaar. Op dat vlak is er geen risico. Leveringen starten al in februari.
Als het geld binnen is, dan begint het risico juist, daarvoor krijg je je geld gewoon terug maar daarna als het alsnog mislukt ben je het kwijt.
De 2 GB wordt pas geleverd in mei. http://pine64.com/product

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 18:36]

Als je je vastpint pp de leverdata dan zou ik nooit aan een KS deelnemen, die halen ze bijna nooit. Ik heb al tientallen projecten gebacked en er was er geen enkele die op tijd leverde.
Nee dat kan soms maanden duren. Kreeg een keer een mailtje dat iets geleverd zou worden, was al helemaal vergeten dat ik dat ding überhaupt besteld had.
...was al helemaal vergeten dat ik dat ding überhaupt besteld had.
Nogmaals: net als Soldaatje al aangeeft, op KickStarter doe je geen bestelling, maar een investering!
Niet voor de backers. Die van mij komt in maart en de eerste worden in februari verscheept.
Juist wel voor de backers.
Als het bedrijf nu de overweldigende vraag niet aan kan, of door mismanagement of corruptie het niet kunnen bolwerken krijg je 0 euro terug van Kickstarter.
Kijk maar naar all voorgaande projecten die op deze manier gefaald zijn, zoals Zano's drone bijvoorbeeld, waar ze nu onderzoek naar doen.
http://thenextweb.com/gad...what-about-the-rest/#gref
Ik bedoelde meer dat de wachttijd voor de backers niet zo lang zou zijn...
Die krijgen namelijk geleverd voor de reguliere leveringen uit.

Daarnaast is het bij dit project zo dat de backers prima op de hoogte zijn gehouden, dat geeft toch ook een stuk vertrouwen.
Wacht, je pikt er nu 1 project uit dat gefaald heeft op de vele duizenden die wel gelukt zijn? Die Trump taktieken werken hier niet hoor.
Er zijn er meer gefaald, ik weet ze alleen niet allemaal uit mijn hoofd.
Van Trump heb ik geen verstand.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 18:36]

Er zijn er vast meer gefaald ja, maar ik denk dat je ze op 1 hand kan tellen. En dat op een totaal van 100.000 projecten. Te verwaarlozen risico dus.
Zien we hier een veelbelovende goedkope mediaspeler?
In een backer-update zijn een paar links naar youtube filmpjes geplaatst waarin een tester gebruik maakt van een Android 5 ROM waar o.a. Plex en Netflix zonder problemen op draaien. Als HEVC ondersteuning in de Plex app voor Android zit/komt dan zie ik zeker een mooie mediaplayer.
Ik heb zelf de 2GB versie met gigabit ethernet gebacked, kan niet wachten :D

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 23 juli 2024 18:36]

Qua Media Speler functionaliteit denk ik dat je wel aan Android vast zit. Hardwareversnelling onder Linux gaat niet out-of-the-box werken vermoed ik, gezien mijn eerdere ervaringen met AllWinner SoCs.
Zijn er plekken die de 'coole' dingen uit Kickstarter halen?

Kom er altijd net te laat achter als Tweakers een artikel maakt "X haalt X op via Kickstarter" en dan zijn ze dus al gesloten :)
Je kunt op Kickstarter naar de categorie Technology en dan wordt er automatisch gesorteerd op 'magic'. Sorteren op 'End Date' zorgt ervoor dat je in ieder geval binnenkort eindigende dingen kunt zien. Meestal neem ik de tijd om gesorteerd op magic alle projecten door te scrollen. De projecten die voor minder dan $10 gebacked zijn zijn het meestal niet waard.
Campagnes duren minsten een maand. Als 1 of 2 keer per maand de website bekijkt dan mis je niets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.