Pine64 brengt wifimodule voor iot uit voor twee dollar

Pine64 heeft een wifimodule voor internet-of-thingstoepassingen uitgebracht die de grootte van een postzegel heeft en een prijs van 1,99 dollar. De module is opgetrokken rond de Realtek RTL8710, de concurrent van de populaire ESP8266-module.

De ESP8266-wifichip van de Chinese fabrikant Espressif is vanwege zijn lage prijs, veelzijdigheid en beperkte verbruik de lieveling van veel makers van iot-toepassingen en andere elektronica-enthousiastelingen. De module komt uit 2014, maar onlangs bracht Espressif een versie van de chip met 1MB geïntegreerd flashgeheugen uit: de ESP8285.

In juli verscheen daarop een interessante concurrent voor de populaire ESP8266: de RTL8710 WiFi IoT-module van Realtek. Deze module is eveneens laaggeprijsd, maar is een stuk krachtiger dan de Espressif-chips. Zoals de site CNX-software schrijft, is er op de documentatie nog wel wat aan te merken en dat is een punt waarbij de 'Padi iot Stamp' van Pine64 om de hoek komt kijken.

Deze module op basis van de RTL8710 combineert de Cortex M3-soc en wifi-n-connectiviteit met 512kB ram en 1MB flashopslag. De module ondersteunt onder andere spi op 41,5Mbit/s, 3x uart, 4x pwm, i2c op 3,4Mbit/s en tot aan 19 gpio's. Pine64 is met name bekend van de A64-singleboardcomputer van vijftien dollar.

PADI-IoT-Stamp Pine64 postzegel

Realtek RTL8710 Espresif ESP8266
Package QFN-48 (6×6mm) QFN-32 (5×5mm)
Cpu ARM Cortex M3 @ 166MHz Tensilica LX106 @ 80 / 160MHz
Ram 48kB beschikbaar voor gebruiker 36kB beschikbaar voor gebruiker
Flash 1MB geïntegreerd 1, 2, 4, 8 of 16MB (ESP8285: 1MB)
Wifi 802.11n tot aan 150Mbit/s, 802.11g tot aan 54Mbit/s 802.11n tot aan 65Mbit/s, 802.11g tot aan 54Mbit/s
Gpio Tot aan 21 Tot aan 17
I2c Tot aan 3 Tot aan 1
Pcm Tot aan 2 -
Pwm Tot aan 4
Uart 2x high-speed uart, 1x low-speed uart Tot aan 2x uart
Power Spanning: 3,0 tot 3,6V; stroom: 80mA
Temperatuurbereik -40 tot 125°C

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-09-2016 • 09:26

33

Submitter: laserfreak

Reacties (33)

33
33
33
3
1
0
Wijzig sortering
Ik heb de tip gesubmit en ik heb ook een forum opgericht rond de RTL8710 en ook de PADI IoT Stamp: https://www.rtl8710forum.com

Zelf ben ik bezig met de B&T RTL-00 module en de PADI Stamp zou ik binnenkort moeten ontvangen. Ik ga al mijn bevindingen en resultaten posten op het forum van zodra ik de module ontvang.

Op dit punt zijn we met de community bezig documentatie te maken, maar dat neemt nog wel even tijd in beslag. Ik weet echter van Pine64 zelf dat zij druk bezig zijn met het afwerken van hun software. Deze zou volgende week moeten worden gereleased.

De software van Pine64 maakt het mogelijk om hun module te programmeren via OTA, JTAG en UART. De layout van het flash geheugen zal echter zo zijn opgedeeld dat er steeds een 'factory reset' mogelijk is waardoor je de module bijna niet kan bricken.

Ik kijk alvast uit naar leuke projecten met deze module.
Leuk initiatief! Ik hou de forum in de gaten, wil hier wat mee doen in mijn nieuwe huisje!
Misschien leuk om te vermelden is dat Espressif ook net de ESP32 heeft gereleased die qua eigenschappen ook een grote stap vooruit is. Ondersteunt onder andere nu ook BLE.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 24 juli 2024 02:37]

Leuk chippie voor hobbytoepassingen: lekker klein en goedkoop, een boel meer flash geheugen dan een Arduino en meer dan voldoende RAM. Leuke apparaatjes om bijvoorbeeld in elke kamer van je huis de temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid van personen te kunnen monitoren.
Precies wat ik ook in mijn gedachten heb, ik zou in mijn nieuwe huis in elke kamer hiermee de lichten willen bedienen en de (bewegings) sensors willen aansturen.

De vraag is alleen of dit makkelijk programmeerbaar is, ben nog niet echt bekend op dit gebied.
Ik heb nog geen ervaring met deze specifieke module, maar wel met de B&T RTL00 die hier veel op lijkt. Ze hebben beide dezelfde MCU, waar al iemand mee bezig geweest is om OpenOCD-ondersteuning aan toe te voegen.

De RTL8710 is erg verwant aan de RTL8195, waar een Arduino SDK voor beschikbaar is. Wel heb ik begrepen via Ameba Facebook-groep dat er geen officiele ondersteuning zal zijn voor Arduino op RTL8710, maar onmogelijk is het niet.

Zelf heb ik ook al een poging gedaan om RIOT-OS te porten naar deze MCU, maar zonder documentatie is er nog weinig te beleven. Dat het een Cortex M3 is, maakt het voor mij in ieder geval een stuk aantrekkelijker dan de ESP8266.

[Reactie gewijzigd door BasilFX op 24 juli 2024 02:37]

Top, met deze informatie kan ik wel wat. Ik zie dat er aan gewerkt word, over paar maandjes moet hier vast meer mee kunnen.
Hallo BasilFX,

Leuk te zien dat je ook hier op tweakers actief bent. Ik ben Daan, de oprichter van https://www.rtl8710forum.com. Het is steeds fijn jou topics door te lezen en met jou bevindingen aan de slag te gaan.
http://gamedev.stackexcha...much-lines-of-code-is-1kb ik denk dat het genoeg moet zijn om een klein programmaatje in het geheugen te houden voor de aansturing van de apparaten, inclusief een 3 byte internetdiensten voor iedere lamp in de kamer. Dan kan je de waardes veranderen via een zelf gemaakte applicatie die verbinding maakt met de terminal van het apparaat en de waardes doorvoert.

Tenminste, dat is mijn idee :)
Ik ben nog steeds (niet actief) op zoek naar een bordje met dit formaat met een BLE SoC bij voorkeur Cortex M0 + M3 met een vergelijkbare prijs. Wifi modules met een knoopcel is dramatisch. Bordjes als de HM-10 voor BLE zijn leuk, maar het is onmogelijk om zelf (goedkoop) hier firmware voor te schrijven. Dan zit je toch weer vast aan een externe MCU, wat weer zonde is van de ruimte en de batterij.

Leuke ontwikkeling dit, maar wat mij betreft is Wifi lang niet in elk geval een mooie IoT oplossing.
Kijk eens naar de nRF51822 Beacon Kit. http://www.semiconductors...uetooth-Smart-Beacons/651. Firmware is te schrijven in Nordic SDK of mbed, te programmeren via OTA of via een nRF51-DK als externe programmer. 10x GPIO, dus je kan er nog een externe radio aan hangen wanneer nodig (WiFi, LoRa, anything).
Klinkt interessant. Waar zijn die in NL te bestellen en wat moeten ze kosten? Voor mij worden dat soort dingen pas interessant als ze voor < €5 gaan.
De NRF51822? Die heeft een M0 erop zitten. Wel relatief traag, zat om de temperatuur te meten, maar je wil geen zware berekingen erop doen? Hij heeft ook een groter broertje met een M4 erop. En daarnaast zullen er ook nog wel andere zijn (en komen), maar ik weet dat die beschikbaar is, klein is, en je hebt een hele zooi ontwikkelbordjes er ze worden redelijk goed ondersteund. (Arduino en mbed compatible).
Kan iemand mij uitleggen wat je met dit chipje kan naast wifi signalen versturen/ontvangen? Er zit namelijk nogal wat op wat betreft GPIO maar de tekst beschrijft naar mijn gevoel niet echt iets over het gebruik van deze... Ik loop wat achter gezien ik recent pas Raspberry's echt ben gaan gebruiken
De ARM Cortex M3 die erop zit is een microcontroller die je kan programmeren om de GPIO en WiFi aan te sturen.
Dus in theorie (en met wat meer hardware) kan je hiermee voor een paar euro wifi gestuurde lichtschakelaars maken bijvoorbeeld?
Wel met wat meer hardware inderdaad (er moet een relais achter om je licht te sturen), maar ja dat is prima mogelijk. Maar je kan er ook een (I2C) temperatuursensor aan koppelen. Of met de SPI een SD kaart waar je hem naar laat loggen en dan eens per dag met wifi verbinding laten maken om in 1x zijn log te dumpen. En zo kan je nog een hoop meer bedenken :).
wauw! en ik dacht dat een Pi-zero al een goedekope oplossing was op dure problemen! Gaaf
Even een beginnersvraag, is dit het soort module dat ik aan een paar transistors kan koppelen om via m'n mobiel mijn verlichting aan te sturen? Of moet ik hier meer aan analytics denken?
Verlichting aansturen is geen probleem....voor dat soort toepassingen zijn ze juist gemaakt
Nog een leuk startpunt/ forumdraadje bekend toevallig? Misschien toch eens iets om even op te pakken als het zo goedkoop wordt.
Als je met zoiets wil experimenteren kan je misschien het beste beginnen met een ESP8266, aangezien daar op dit moment heel wat meer informatie over te vinden is. forum draadje: Het grote ESP topic

Ik vermoed dat je voor deze chip nog een paar maandjes geduld moet hebben voordat er goede tutorials beschikbaar zijn.
Leuk, maar de esp8266 is voornamelijk de goto chip door de vele IDE's die er mee overweg kunnen..
Omdat het een Cortex M3 is, zijn er ook genoeg IDE's en tools die met deze chip overweg kunnen, in principe. Met de aangekondigde ondersteuning voor mbed 5.0 heb je niet eens een IDE nodig, en kun je vanuit je browser alles doen.

Maar net als bij de ESP8266: het heeft even tijd nodig. In het begin was daar ook helemaal niets voor.
Misschien een domme vraag maar hoe sluit je dit soort dingen aan? Er zit neem ik aan geen usb aansluiting op maar je hebt toch ergens voeding nodig.
Voltage IN pin? ;) Deze microcontrollers worden in veel hobby projecten gebruikt, je maakt eigenlijk per project wel een specifiek circuit voor o.a. power.
Wow die Espresif ESP8266lijkt erg veel op een postzegel met een klok er op :+
Pas op...het is geen real-time clock en bovendien issie kapot
Gaan wel erg gelijk op in functionaliteit. Mocht je echt meer power nodig hebben kun je beter even wachten tot de esp32 voor normale prijzen te bestellen is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.