Tweaker toont een prototype van de PinePhone

Een Tweaker is in het bezit van een PinePhone-prototype. De gebruiker, die op Tweakers mrmartijn heet, kreeg de developmentkit omdat hij meewerkt aan postmarketOS, een Linux-distro voor smartphones. Begin 2020 moet het toestel beschikbaar zijn voor de gemiddelde burger.

Martijn Braam heeft meerdere prototypes van de PinePhone in handen gehad. Het recentste prototype ontving hij op 2 oktober. Het gebruikte moederbord heeft hij al sinds september. Het prototype van de PinePhone wordt geleverd als een soort doe-het-zelfpakket. Martijn moest zelf het toestel in elkaar zetten, solderen en lijmen. De uiteindelijke versie van de PinePhone zal overigens volledig gemonteerd geleverd worden.

Martijn kreeg de PinePhone-developmentkit omdat hij meewerkt aan postmarketOS, een Linux-distributie voor telefoons met een focus op privacy en beveiliging. Dit besturingssysteem wordt onder andere geleverd met het Plasma Mobile-interface van KDE. Medewerkers van het postmarketOS-team waren op de KDE Akademy in Wenen, waar ze de ceo van Pine64 tegenkwamen. Na een gesprek kwam het team op een lijst van partijen die de devkit opgestuurd krijgen.

De PinePhone heeft een Allwinner A64-soc met vier cores. Het toestel beschikt over 2GB ram en 16GB aan emmc-opslagcapaciteit. Het scherm van 5,95" met resolutie van 1440x720 pixels heeft een beeldverhouding 18:9. De telefoon is vooral interessant omdat hij op de mainline kernel van Linux draait. Hierdoor kunnen allerlei Linux-distro's voor de telefoon gemaakt worden. Daarnaast zijn onderdelen van de telefoon, met uitzondering van de touch digitizer op de voorkant, makkelijk vervangbaar en repareerbaar, vertelt Martijn. "Het lukt vrij makkelijk om alles uit elkaar en weer in elkaar te zetten. Ik heb met een paar tools van een iFixit-setje het toestel al drie keer geopend tijdens het maken van het filmpje."

Martijn geeft zelf aan dat hij het toestel, naast postmarketOS, al met Ubuntu Touch en luneOS heeft getest. De laatste versies van deze besturingssystemen lijken volgens hem al heel mooi te werken. "Bij elke release zijn er weer minder glitches door de ontwikkelingen aan de lima-drivers."

Het PinePhone Prototype. Foto's door Martijn Braam

Daarnaast laat hij weten dat hij in de toekomst alle besturingssystemen die voor de telefoon uitkomen, gaat testen. De telefoon kan besturingssystemen vanaf een sd-kaart opstarten, dus veel moeite zal dit niet kosten. Zoals hij op het forum schrijft, zijn er al een hoop ontwikkelaars bezig met besturingssystemen voor de telefoon. Ook meldt hij dat hij in de chatroom van Pine64 heeft gehoord dat 'de mensen achter Replicant Android een rom voor de PinePhone willen maken'. Ook lijkt het erop dat het team achter Manjaro ook iets voor het toestel wilt doen.

De bouwkwaliteit is volgens Martijn 'verrassend goed'. Hierbij stelt hij wel dat hij het toestel dus zelf in elkaar heeft moeten zetten. "Dit maakt alles wat minder netjes dan als dat het in de fabriek in elkaar gezet zou worden." De telefoon is daarnaast vrij licht. Volgens Martijn weegt de PinePhone zo'n 180 gram met accu. Aan de buitenkant lijkt het toestel een beetje op een budgetsmartphone, vervolgt hij. De binnendelen zijn wel 'erg degelijk'. "De binnendelen van dit toestel zijn gemaakt van plastic met aluminium erdoor gemengd voor stevigheid en betere koeling van de cpu. Dit is iets wat je vaker bij de duurdere toestellen ziet."

Er is nog geen exacte releasedatum voor de PinePhone, maar Pine64 zegt 'op warpsnelheden' aan het toestel te werken. Verwacht wordt dat de PinePhone begin 2020 beschikbaar is voor iedereen die zo'n telefoon wil.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

04-10-2019 • 14:45

53 Linkedin

Reacties (53)

Wijzig sortering
ow yeah, verwisselbare accu,, bootable van microsd, headphone jack, dat is meer zoals ik het wil zien :)

ben wel benieuwd naar software ondersteuning lange termijn tho, want dat is waar veel van dit soort initiatieven het moeilijk hebben nog.
Nou ja, omdat het dus op de mainline Linux kernel draait komt dat wel goed. Als een distro er eenmaal support voor heeft, gebruikt het voortaan gewoon de standaard repositories. Distros hoeven dus buiten de initiële port geen aparte ondersteuning voor te leveren, net zoals op x86 systemen.
hm.. interessant. ben beniewd hoeze je input (en daarmee o.a. muis emulatie) willen laten werken voor desktop linux apps die geen native touch ondersteunen.

dank je voor de opheldering over hoe het een beetje werkt :)
Applicaties zelf hoeven geen touch screen te ondersteunen. De compositor (bij KDE Plasma bijvoorbeeld KWin) kan touch events omzetten in mouse clicks e.d., dus daar reageert elke applicatie gewoon op. Daarbij kun je ook een USB muis inpluggen als je wilt aangezien de USB-C port OTG ondersteunt.

Dat wil echter niet zeggen dat het een prettige ervaring is om non-mobile apps te draaien, de interface van die applicaties blijven natuurlijk verschrikkelijk op een telefoon ;)
[quuote]Applicaties zelf hoeven geen touch screen te ondersteunen.[/quote]
Dat hoeft inderdaad niet, maar een applicatie die gemaakt is voor muis bediening is een hele andere ervaring dan een specifiek voor touch gebruik geschikte applicatie. Muis-emulatie blijft behelpen, en een externe muis mee moeten slepen al helemaal.
inaba_nl heeft een punt, zonder goede software-ondersteuning zal dit een vrij beperkt nice-product blijven, en ik vermoed dat de meeste kopers hem niet als primaire maar als secondaire telefoon zullen gebruiken als er geen fatsoenlijke touch-vriendelijke apps komen.
Dat is dan ook precies wat ik in de laatste zin zij. Een geweldige ervaring wordt het natuurlijk niet.

Het zal inderdaad een niche product blijven, maar dat is ook helemaal prima, dat is hun markt nou eenmaal. Ze hoeven Android en iOS niet te verslaan, net zoals Linux desktop ook Windows en macOS niet hoeft te verslaan. De community houdt het wel in leven.

Qua apps is in ieder geval de GNOME en KDE community bezig om hun apps touch vriendelijk te maken. Voor de markt waar deze telefoon voor bedoeld is heb je dan de meeste benodigde apps al binnen.
dankje voor de tijd die je neemt om me dit uit te leggen. :)

ik voel me echt nog leek op OS internals gebied.
maargoed, dit gaat nu een beetje offtopic aan mijn kant.
ben wel benieuwd naar software ondersteuning lange termijn tho, want dat is waar veel van dit soort initiatieven het moeilijk hebben nog.
Mijn ervaring is juist omgekeerd, zo ken ik iemand die nog steeds een LG Nexus 5 (uit 2013) gebruikt met LineagOS en nog steeds ondersteuning krijgt terwijl Android daar al een paar jaar mee is opgehouden.
Ik heb onlangs voor de gein ook eens een poging gewaagd. Mijn Nexus 5 uit november 2013 draait momenteel LineageOS 16 op basis van Android 9.0. Nu staat er natuurlijk niet veel zooi op, maar hij draait ook nog eens behoorlijk rap; wat mij betreft een stuk soepeler dan veel hedendaagse budgetsmartphones :)
Nou ja, LineageOS ondersteunt officieel de Nexus 5 niet meer. Er zijn wel onofficiele builds beschikbaar, en zo draai ik zelf ook Android 9 op dit moment op deze telefoon.

Leuk feitje trouwens, de Nexus 5 kan op Bluetooth en audio ondersteuning na, volledig draaien op de mainline Linux kernel.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 4 oktober 2019 15:30]

Ik heb zelf ook nog een Nexus 5 die ik wel eens gebruik om dingetjes op te testen. Paar maanden terug nog LineageOS voor gebuild en geflashed. Maar is het niet zo dat er sowieso binary blobs nodig zijn voor de Nexus 5? Met andere woorden, als er exploits in die blobs zitten zullen die niet meer gepatched worden. Exploits in Android natuurlijk wel, dus in dat opzicht heb je een quasi-veilige telefoon. Maar niet 100%. Of begrijp ik dat verkeerd?
Lange termijn een issue bij dit soort initiatieven? Noem.eens voorbeelden. Ik ben bekend met SailfishOS(draait ook op de Pinephone) en die wordt na 6 jaar nog steeds geupdate op het eerste toestel uit 2013....lijkt me bijzonder lang in Smartphone land....
Uhm, ik snap niet helemaal waar je op reageert. Alternatieven voor dit soort initiatieven worden niet genoemd in dit artikel.

In gaand op je SailfishOS voorbeeld; SFOS wordt op de Jolla Phone inderdaad nog ondersteunt. Echter is het niet _volle_ ondersteuning. Ten eerste draait het nog steeds op de oude 3.4 kernel, waar deze PinePhone altijd de nieuwste mainline kernel zal kunnen draaien. Verder heeft SFOS Android app ondersteuning dmv een proprietary emulatie laag, maar deze is op de Jolla Phone een oudere versie dan op nieuwere telefoons. De ondersteuning is dus niet overal hetzelfde, wat mede komt door die oude kernel.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 4 oktober 2019 15:28]

Puur om over je laatste punt iets uit te wijden; Het gebrek aan (volle) ondersteuning geldt niet alleen voor de oude Jolla Phone. Ook de Xperia X blijft steken op Android 4.4 terwijl ze voor de XA2 wel Android 8 emuleren. Zover bekend gaat dit ook niet veranderen.
windows phone en firefox os zijn er voorbeelden van,

ik hoop dat als de hardware niet meer gemaakt wordt om reden <wat dan ook> ooit, dat de community het heft in hand neemt, en niet het hele eco systeem laat doodbloeden. hetzelfde geld voor als deze items bijna geen marketshare krijgen en dus het platform ook teniet gedaan wordt.

een mooi voorbeeld van een community doorstart is betreft pebble horloges destijds, nu is dat RebbleOS dat op Pebble horloges draait, open source en vrijwel volledig compatibel (minus voice commands)

welliswaar verre van perfecte schenario's over wat ik aanhaal. ikzelf weet het wel, gezien ik weg wil van android.
Bedoel je met voice commands de dictation service? Dat wordt nu wel door Rebble Webservices ondersteund :) Kost wel geld.
ik doelde op de "ok google" of de siri voice commands. geen idee of jij die ook bedoelt? maar goed, ik wist niet dat ze dat hadden. moet weer eens actief worden in hun discord community :)
(dit gaat nu wel offtopic tho, misschien dit verder in DM bespreken?)
Enig idee of je hier ook android apps op gaat kunnen draaien?
Ligt aan de distributie die je gaat gebruiken. In ieder geval Ubuntu Touch en wij bij postmarketOS zijn bezig met Android app ondersteuning door middel van Anbox.
Oef, enkele kleine foutjes. We (postmarketOS) zijn niet gebaseerd op Plasma Mobile, dat is maar één van de interfaces die we leveren. Het is wel de interface waar we op het moment het hardst aan werken om klaar te krijgen voor de uiteindelijke release van de telefoon.

Ook staat er dat we medewerkers van Pine64 tegenkwamen op KDE Akademy 2019 in Milaan, maar dit was in 2018 in Wenen (Oostenrijk). Ik ben wel met een ander persoon van ons project aanwezig geweest op KDE Akademy 2019, maar Pine64 was hier niet aanwezig.
Ik begrijp van Martijn Braam dat hij het ook al gemeld heeft, dus het komt al goed. Ik wou het hier alleen even voor de comments lezers duidelijk maken.
Ik heb het inmiddels aangepast. Martijn heeft het inderdaad ook al laten weten. Excuses, en bedankt voor het melden!
Geen probleem, bedankt voor de snelle correctie!
Eindelijk eens aandacht voor de PinePhone :) De telefoon schijnt een richtprijs te krijgen van 150 dollar. Een stuk goed koper dan de Librem 5.
Jammer van die uit stekende camera vindt die van het concept er mooier uitzien.

edit: Thanks PureTryOut

[Reactie gewijzigd door aliencowfarm op 4 oktober 2019 15:41]

LibrePhone? Bedoel je de Librem 5 van Purism?
Ja dat klopt heb me vergist in de naam :)
Grappige concept. Alleen als ik naar de specs kijk van deze telefoon dan vraag ik mij af voor wie dit nog werkbaar is als een daily driver. Een scherm met een resolutie van 1440x720, 5 megapixel backcamera en 2 megapixel frontcamera kan je langzaamaan wel ouderwets noemen. Natuurlijk kan je er dan nog prima mee bellen en berichten versturen. Maar als je ook maar een fototje wil maken (iets wat toch wel vaak gebeurt met een telefoon omdat je hem toch bij je hebt) zal het een teleurstelling zijn.
De specs zijn niet spectaculair maar dit heeft zeker mogelijkheden. Het is niet bepaald zo dat de gangbare systemen resource-efficient zijn. Voor basis-zaken als video en muziek is qua computer lang niet zoveel nodig als wat de meeste toestellen gebruiken. Dat krijg je als je meerdere software-abstractielagen tussen de hardware en de gebruiker forceert...
Zelf moet ik nog zien in hoeverre het open en privacy-bestendig is. Hoe werken de SIM-interface en de verbinding, en worden er naast compatibiliteit met de hardware ook specifieke eisen aan de kernel of drivers gesteld?

[Reactie gewijzigd door blorf op 4 oktober 2019 15:48]

De modem draait apart van de rest van de telefoon en communiceert via een aparte bus. Hierdoor heeft het geen toegang tot de memory van de main CPU, en is het ook mogelijk om de modem compleet te blokkeren door middel van een hardware killswitch.

Qua kernel is het de bedoeling dat het op mainline Linux gaat draaien. Op dit moment draait het al op Linux 5.3, maar het process om alle benodigde patches te upstreamen is nog bezig. Behalve wat proprietary firmware (voornamelijk de modem en wifi) draait de telefoon op compleet open-source software, dus ook kernel en drivers.
Het zou erop neerkomen dat we een 100% anoniem pro-piraterij platform als telefoon kunnen gebruiken. Iets zegt me dat dat maar de halve waarheid is. Dat dat "niet de bedoeling" is is juist de reden dat iedereen zo goed als verplicht rondloopt met een dichtgetimmerd ecosysteem...

[Reactie gewijzigd door blorf op 5 oktober 2019 08:22]

Waarom is nou weer piraterij een argument? Er zijn hele goede legitieme redenen om privacy te willen hebben. Puur omdat zoiets als piraterij misschien mogelijk zou zijn moeten we dus privacy maar compleet onmogelijk maken? Dat argument slaat kant noch wal.
Het is geen argument voor of tegen iets, maar het bewijst een situatie waarin vrijheid van informatie echt van toepassing is. Ze kunnen niet zonder elkaar, alleen als er kunstmatig wordt ingegrepen in hard- of software, buiten de zeggenschap van de eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door blorf op 5 oktober 2019 11:43]

Het zal niet voor iedereen zijn, maar hij is op veel vlakken beter dan mijn huidige daily driver.
Dat is overigens een Galaxy S4 Mini uit 2013, die nog prima bevalt, snel, zat RAM/opslag etc.
(ook @blorf): Voor mij werkt AOSP (Android) in de basis ook best oke qua resources, probleem is dat men (fabrikant en gebruiker) kiest om daarbovenop zware apps te installeren.
Heb je geen behoefte daaraan, dan kan je met veel minder hardware toe.
+1Anoniem: 1092407
5 oktober 2019 07:28
KDE op een telefoon is natuurlijk wel erg gaaf. Nu alleen nog Mozilla zover krijgen om toch maar 's over te stappen op QT voor Firefox. De huidige versie werkt natuurlijk wel ok maar de integratie hapert met name op gebied van bestandsbeheer.

En kunnen we dan straks met de bestaande package managers deze telefoon updaten of blijft dat toch een ROM kwestie?
En kunnen we dan straks met de bestaande package managers deze telefoon updaten
Yup, dat is natuurlijk het hele idee van een normale Linux distributie ;) Buiten de initiële port hoeft het apparaat niet apart ondersteund te worden.
+1Anoniem: 1092407
@PureTryOut5 oktober 2019 11:42
Dat is wel gaaf natuurlijk. Overigens hoop ik dat er dan ook goede laptops met ARM of RISC-V processors komen om Linux distro's op te draaien.
Zal ook wel een versie van komen die je privacy respecteerd.
Waar je hopelijk ook makkelijk de camera en microfoon kan blokkeren.
Dat is al mogelijk, de telefoon heeft hardware switches om die onderdelen te blokkeren. Hier moet je wel de achterkant voor open maken, maar dat is dus vrij eenvoudig.
Een telefoon met Linux. Ook al is het een niche-product, voor een kleine gemeenschap, ik zou er
blij mee zijn als gebruiker van Ubuntu.
Mwah is geen super grote soldeerbout, is de kleinste die ik heb liggen (TS-100), ik moet er nog eens een kleinere punt voor kopen.

Ik heb geen ESD tafel/polsband, maar in dit geval ben ik een motor en een speaker aan het solderen die prima hiertegen kan, aan de PCB kant is het alleen een passthrough naar de andere connector op die PCB dus daar kan je niet echt iets aan stuk maken met ESD :D
Toch pak je een paar keer het PCB vast. Elke aanraking kan de componenten verzwakken, tot het moment dat ze kapotgaan.
Waar ik werkte moest een ESD vloer, ESD stoelen, ESD tafels, ESD enkelbanden, ESD polsbanden, ESD gereedschap, luchtvochtigheidconditionering... Je investeert niet in al die dingen voor de fun. elektronica is heel gevoelig voor de hoge spanningen van statische elektriciteit.

Ja, de meeste moderne IC's hebben ESD diodes intern om ze een beetje fool-proof te maken... maar die kunnen ook kapot.
Ga niks goed praten maar ik werk al 25 jaar hobbymatig met elektronica. Van through hole tot smd, soldeer alles zelf. Heb nog nooit aan ontladen of ESD gedaan en er is nog nooit een component kapot gegaan. Ja door een te hete soldeerpunt bij smd of door ander prutswerk, niet doen wat het schema aangeeft. Maar nog nooit door ESD. Oke dat het zakelijk moet is te begrijpen maar in de hobby sfeer echt nog nooit problemen mee gehad.
De PinePhone wordt geadverteerd als een Open Source telefoon, maar is die Allwinner A64 SOC ook Open Source? De hardware bedoel ik dan dus. Niet alleen de software die erop draait.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee