Banana Pi-sbc met vijf ethernetpoorten voor bouw opensourcerouter verschijnt

De Banana Pi BPI-R2 Pro is uitgebracht. Deze singleboardcomputer beschikt onder meer over een Arm-quadcore-soc en vijf RJ45-aansluitingen voor gigabitethernet. Daarmee is de sbc geschikt om een router mee te maken.

De BPI-R2 Pro is bij AliExpress verschenen, merkte CNX Software op. De singleboardcomputer kostte daar 95 dollar, maar is momenteel uitverkocht. De Banana Pi BPI-R2 Pro beschikt onder meer over een Rockchip RK3568-soc met vier Arm Cortex-A55-coers op 2GHz. De sbc heeft daarnaast standaard 2GB Lpddr4-geheugen en 16GB eMMC-opslag, hoewel er ook varianten met meer geheugen en opslag worden verkocht.

De Banana Pi beschikt daarnaast over vijf poorten voor gigabitethernet. Een daarvan is bedoeld als wanaansluiting en de rest functioneert als lanconnector. Gebruikers kunnen de sbc daarmee inzetten als router. De Banana Pi BPI-R2 Pro ondersteunt momenteel Ubuntu 21.04, OpenWrt 21.02 en Debian 10, die allemaal versie 4.19 van de Linux-kernel draaien. CNX Software schrijft dat de Rockchip RK3568-soc onlangs ook ondersteuning voor de meer recente Linux 5.14-kernel heeft gekregen.

De BPI-R2 Pro heeft verder geen ingebouwde module voor wifi en bluetooth, wat bij de originele BPI-R2 wel het geval was. Gebruikers kunnen zelf een M.2- of mPCIe-wifimodule toevoegen. De singleboardcomputer heeft ook een SATA-aansluiting, een 3,5mm-jack, twee USB 3.0-aansluitingen van het type A en een HDMI-output.

Banana Pi BPI-R2 ProBanana Pi BPI-R2 Pro

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

10-05-2022 • 15:30

74

Submitter: TheVivaldi

Reacties (74)

74
74
53
4
0
15
Wijzig sortering
Banana Pi BPI R3 Router https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-R3 lijkt me veel interessanter.
BPI R3 heeft 2x 2.5GBit SFP poorten waarvan 1 via de switch loopt. Switch heeft een 2.5GBit verbinding met de SOC ipv 1gbit bij dit board.
Tevens zit er een packetengine in die gebruikt wordt voor de hardware offloading NAT en routing.

Machabin kan mogelijk nog interessanter zijn. https://espressobin.net/m...x.php?page=About+MOCHAbin
Deze heeft 10Gbit SFP+, DPU packetengine en mogelijk ook ECC geheugen.
Appels en peren toch? Dit dingetje kost maar €95 en die Mochabin in de early bird aanbieding $159. Het lijkt mij dat de R2 gewoon een instapmodel voor de gevorderde thuisgebruiker is. Ik heb bv geen behoefte aan een 10Gb poort. Voor elke situatie is er wel een product, maar daarmee is dit product nog lang niet waardeloos of niet interesant.
Deel wel. Toch voelt de R2 niet de beste keuze als router. Plus dat de SOC geen speciale featues heeft voor router functie. R3 heeft wel het voordeel van een SOC met netwerkfeatures plus dat de link tussen de SOC en netwerk switch 2.5x sneller is.

Jammer vind ik ook van dit soort RK3568 bordjes, dat de SOC wel ECC geheugen ondersteund maar dat de fabrikant die er nooit opzet.
Machabin is nog een stapje beter.
95 verspillen aan hardware die het allemaal nét niet

Of ongeveer de helft meer voor iets dat in potentie zoveel beter is

Inderdaad dan wel heel jammer dat het 1x 10ge is en niet 1x 5 + 2x 2.5. Maar voor 95 kun je beter gewoon een goede switch kopen en routing gewoon anders oplossen

Wat ik bedoel te zeggen is dat er al heeeeeeel veel hardware op de openwrt ToH te vinden is voor ongeveer 100 waarbij je gewoon 5 g bit poorten hebt en mimo wifi AC of ax

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 14:25]

Of je pakt een x86 \amd64 bordje op basis van celeron pentium JXXX series, met pci express port.
2e hands of nieuw intel pci quadport kaartje erin en gaan!
Kan je je router ook nog virtualiseren als je wilt.
Jammer genoeg maar 1x 10Gbit, dus niet geschikt als router.
Ik vind het ook erg jammer dat er maar 1x 10GBIT verbinding op zit.
De SOC is wel tof als het gaat om netwerkfeatures.
Door de DPU kan je de netwerkkaarten hardware matig virtualiseren.
Handig voor VMs en docker/kata containers.

Verder zit er een switch op met 4xGBit ethernet met een 2.5GBit link naar de SOC.
Tevens een extra SFP/GBit ethernet.
Dus op zich een leuk bord met veel netwerk power.
Ik wacht op de uiteindelijke specs want als het goed is, hebben ze er ook ECC geheugen erop gezet bij hun laatste revisie. Dat wil ik graag om dit bord ook als NAS te gebruiken.
Als NAS?

Zoiets is geprobeerd met Kobol, praktijk is dat voor een stabiele en een voldoende functionerende oplossing langdurige en goede support nodig is. Erg vervelend als je NAS na een update niet meer boot of vastloopt, je wilt zo min mogelijk aan een NAS sleutelen en zo min mogelijk downtime.

Los van het feit dat BananaPi rotte documentatie, nauwelijks support en dikwijls gare hardware aflevert. Ik moet maar zien of de SOC de geadverteerde netwerk power biedt.

Ikzelf gebruik een dedicated NAS (Synology) en doe de andere dingen elders, de Synology is een oud beestje maar haalt gewoon nog steeds betere performance dan menig SBC met hoge clocks.

Als je dan toch DIY wilt zou ik zeker de x86_64 route gaan.
Daar ben ik het absoluut mee oneens

Ja de x86 route is makkelijk maar om netwerk dingen goed te doen zou ik lever een goede arm inzetten

Probleem is gewoon dat er geen leuke oplossingen zijn nog met goede insteekkaartjes voor multi gbit witches en wifi APs en idd natofloading voor zolang die nog nodig is
Het gaat mij niet om liever maar om beschikbaarheid en prijs/kwaliteit.

Dat vind je niet bij SOCs als Rockchip/Amlogic/Allwinner/etc. omdat de I/O belabberd is, PCIex gaar, SATA over USB en driver-support, gebaseerd op een oude Android-versie, niet echt "ideaal" is. Een oude J1900 is stabieler en werkt beter.

En daar geven ze weinig om omdat deze chipsets ontwikkeld zijn met het doel van Android eWaste. Niet I/O maar specs.

Als je e.e.a. wilt regelen met een ARM soc zit je in een andere prijsklasse en mis je nog de keuze en support van een x86_64 systeem.
Machabin heeft 2 sata aansluitingen (Sata connector en M2-slot).
Ik heb zelf genoeg aan ~1TByte aan opslag in raid1.
Het hoeft niet snel te zijn maar wel betrouwbaar en bij voorkeur energie zuinig.
Al heb je 10Gbit neem ik aan dat je een VLAN-capable switch hebt, dus kan je VLANs aanmaken die je traffic scheidt.
Ja, vind het belachelijk veel geld voor een simpele SBC, die niet eens 2.5 GBit poorten heeft, dan is bijvoorbeeld een simpele TP-Link router vele malen goedkoper en daarop kun je meestal ook gewoon open source routersoftware, zoals OpenWRT erop zetten.
Zou het niet voor de gemiddelde gebruiker een stuk aantrekkelijker zijn om bijvb deze aan te schaffen?
Banana Pi Bpi R2 Mt 7623

Hier zit wel standaard wifi op.
#
Banana Pi BPI-R2 is een sterk geïntegreerde multimedia netwerk router met uitstekende draadloze prestaties, het kan worden gebruikt voor netwerk communicatie, home entertainment, domotica, etc.

De BPI-R2 geïntegreerde quad-core ARM Cortex-A7 MP ondersteunt een belangrijkste frequentie van 1.3 GHz. De BPI-R2 router biedt een verscheidenheid van perifere interfaces, waaronder HDMI TX HD interface, MIPI DSI screen interface, PCIe2.0 interface, USB2.0 OTG poort, USB3.0 poort, SATA poort, 5 Gigabit ethernet-poort, onboard 802.11a/b/g/n wifi wireless & BT4.1 Bluetooth, en ondersteuning 802.11ac/n WLAN via mini Pci-E

BPI-R2 systeem ondersteunt Android5.1, en volledig ondersteunt OpenWRT, Debian linux, Ubuntu linux, raspbian en andere embedded besturingssystemen. De grootte is precies hetzelfde als BPI-R1, ondersteunt 1080P y HD video-ingang, 40 PIN GPIO en Raspberry Pi 3 Consistent.
#
Zelf een router maken heeft me altijd al wel leuk geleken. Wat voor software zouden jullie hiervoor gebruiken?
Heel afhankelijk van de hardware die je gaat gebruiken en je persoonlijke voorkeur voor software. Wanneer je een x64 systeem koopt kun je kijken naar OpnSense (draai ik zelf) of PFsense. Verschil zit hem voornamelijk in dat de ene open source is en de andere wordt onderhouden door een bedrijf. Wanneer je ARM of niet al te krachtige hardware gebruikt kun je kijken naar bijvoorbeeld openwrt die ook in dit artikel wordt genoemd. Er zijn overigens nog veel meer opties met allemaal hun voor en nadelen.
OPNsense en pfSense zijn beide opensource en worden beide onderhouden door bedrijven.

OPNSense is overigens van het Nederlandse Deciso en pfSense is van Amerikaanse Netgate.

pfSense is wel een stuk breder bekend in de IT wereld.
Anoniem: 334725 @batjes10 mei 2022 16:24
OPNSense bestaat omdat mensen niet helemaal blij waren met beslissingen die gemaakt zijn door Netgate. OPNSense heeft mijn voorkeur, want Netgate kan zich niet professioneel gedragen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 334725 op 22 juli 2024 14:25]

Die hele schermutseling tussen netgate en opnsense vind ik een beetje kleuterklas niveau. Zou op zich niet weten waarom je daar je software keuze van zou laten afhangen want volgens mij verdienen ze hier allebei geen schoonheidsprijzen. En dit is volgens mij ook een heel erg oude koe inmiddels.

Maargoed Netgate is zichzelf mijns inziens sowieso de (hobby) markt uit aan het werken door de commerciële variant lost te trekken van de community variant en laatstgenoemde gaat zo ongetwijfeld ergens een keer sneuvelen dus we gaan vanzelf zien waar dat bootje strand.

Ze doen voor mij vooralsnog allebei wat ik er mee wil, dus Netgate heeft hier nog mijn voorkeur omdat ze minder vaak updates doorvoeren.
Veel mensen vinden dat een nadeel maar meer updates vertaald zich in mijn boekje alleen maar naar meer werk. En meer kansen dat er iets onderuit gaat.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:25]

Anoniem: 334725 @Polderviking10 mei 2022 17:56
Zou op zich niet weten waarom je daar je software keuze van zou laten afhangen want volgens mij verdienen ze hier allebei geen schoonheidsprijzen.
En daarom moet het wel vermeld worden, want jij trapt er in. https://teklager.se/en/pfsense-vs-opnsense/
Anoniem: 334725 @Polderviking10 mei 2022 18:52
Klik linkje en kijk onder "Politics, drama & bad blood between the two projects". Netgate heeft OPNSense heel lang publiekelijk zwartgemaakt, ook op forums en reddit. Dat ga je toch niet meer vertrouwen met al je internet verkeer?
Ik zie de connectie tussen hun verzuurde relatie en de betrouwbaarheid van hun software niet persé.
Netgate wil geld verdienen met hun firewalls, die gaan echt niet lopen ouwehoeren met je privacy, dan kunnen ze net zo goed gelijk de hele winkel opdoeken.

Verder gaat het in dat stukje "politics" van je bron vooral om dat domeinverhaal wat voor zover ik weet een actie van één gozer die moeite heeft met OPNSense.
En hij zegt veel animositeit te lezen op het forum van Netgate zonder met concrete voorbeelden te komen.

PFSense zitten wel iets meer mensen achter dan alleen die pikkebaas die al dan niet dat vuurtje heeft lopen stichten, ik zou op die basis niet dat hele project tot onbetrouwbaar bombarderen in ieder geval.
Wij hadden al de keuze gemaakt dat we verder wilden met PFSense of OPNSense; in ieder geval een soortgelijke oplossing voor onze toepassing.

Wij hebben - bij TransIP - twee VPN's ingericht voor OPNSense en twee voor PFSense; er is voor OPNSense iets om dit op een FreeBSD instance te installeren.

Om een lang verhaal kort te maken; de webinterface van OPNSense heeft een ++; de debug-informatie/log informatie van PFSense heeft voor ons de doorslag gegeven.

Moet wel eerlijk zijn, dat dat twee van ons drie al jaren op PFSense zitten, maar wij beiden stonden wel open voor OPNSense.

Als ik morgen zou moeten adviseren, dan zou ik beide adviseren. Afhankelijk gewoon waar degene die het installeert, ervaring mee heeft. Zakelijk gezien zijn de prijzen die gevraagd worden (voor PFSense) geen showstopper.

Op basis van de (voor mij vindbare) debug info ligt de voorkeur (voor mij) op PFsense; als ik morgen iemand moet hebben met OPNSense, dan zal ik dat ook met plezier oppakken.
Ik las ook al dat ze OPNSense op onfrisse wijzes zwart zaten te maken en onderuit liepen te halen.

Momenteel gebruik ik pfSense, maar gezien ik binnenkort toch mijn omgeving opnieuw ga inrichten, ga ik denk ik toch over naar OPNSense, ook omdat ze Nederlands zijn i.p.v. Amerikaans.
pfSense is een stuk breder bekend omdat het een oude rot is.

Dat zie je niet alleen in het product (UI) maar ook in het ontbreken van een API (het is 2022?!)

Opnsense heeft wel een API (hetzij imo geen erg moderne) maar het is voor mij wel een van de redenen om met OPNSense te werken.
Wat is het voordeel van deze api?
Wat kan er sneller, handiger mee dan de standaard webinterface of ssh?
Automatiseren van activiteiten via een pipeline of terraform, bijvoorbeeld. (Registreren / verwijderen van servers/overrides, zetten aliassen etc )
Maar ook state bijhouden / checken voor terraform wordt lastig zonder api

[Reactie gewijzigd door ctrl-tab op 22 juli 2024 14:25]

RouterOS lijkt me daar wel voor gemaakt.
OpenWRT is er natuurlijk ook nog.

Maar of deze op de Banana Pi werkt weet ik zo niet.

[Reactie gewijzigd door cruysen op 22 juli 2024 14:25]

OpenWRT is geen probleem volgens het artikel:
De Banana Pi BPI-R2 Pro ondersteunt momenteel Ubuntu 21.04, OpenWrt 21.02 en Debian 10, die allemaal versie 4.19 van de Linux-kernel draaien.
zie artikel :
De Banana Pi BPI-R2 Pro ondersteunt momenteel Ubuntu 21.04, OpenWrt 21.02 en Debian 10
Staat gewoon in de tekst
Er staan 3 opties in het artikel ;) - OpenWRT als je wat meer 'kant en klaar' met router web UI wil gaan, maar een volledige Linux distributie routeert natuurlijk ook prima en dan heb je keus uit de volledige package repository dus kan je ieder beschikbaar stukje software of service op het ding installeren.
Zijn er ook manieren om het via docker te installeren ipv een full blown os?
Op deze hardware? Ik vermoed dat je daarvoor te weinig geheugen hebt. Vraag me ook af waarom je dat zou willen omdat je netwerkverkeer tussen docker host en container heen en weer wordt gestuurd. Klinkt niet heel efficient.
U kunt kijken naar OPNSense, IPFire, OpenWRT.

Helaas heeft Pfense geen ARM version welke buiten haar eigen netgate serie wordt uitgegeven.
En dat is het voordeel van OPNSense dat wel op ARM draait.
Zelf een router maken heeft me altijd al wel leuk geleken. Wat voor software zouden jullie hiervoor gebruiken?
De meest van mijn routers draaien op Debian.

Als je echt puur een router wil heb eigenlijk niks anders nodig dan de Linux kernel, die kan dat meer dan prima. Veel hoef je ook niet te doen. Je stelt je ip-adressen in, schakelt forwarding (aka "routing" in) en de rest gaat vanzelf. Debian is mijn voorkeursdistro dus daarom draaien mijn routers ook op Debian. Iedere andere Linux-distributie is net zo goed.

In volksmond wordt het woord 'router' ook wel gebruikt als een totaaloplossing voor netwerkbeheer. Dan krijg je er op z'n minst DHCP en een firewall bij en typisch een front-end om het in te stellen. Daarbij is de front-end voor de meeste mensen eigenlijk het belangrijkste. OpenWRT is dan de aanrader.
Een daarvan is bedoeld als wanaansluiting en de rest functioneert als lanconnector
Betekent dit dat er dan een switch in zit met 4 poorten die vervolgens met de CPU is verbonden (middels een 5e poort), waarbij je dus maar twee netwerkinferfaces ziet in het OS (en daarnaast extra configuratie moet doen om de switch in te stellen). Of zijn er daadwerkelijk 5 netwerkinterfaces beschikbaar in het OS? Waarbij je dus zelf in software bv 4 van de 5 poorten kunt / moet bridgen om ze met elkaar te laten communiceren.

Beide varianten hebben daarbij hun voors en tegens, en in mijn ervaring met routers met bv OpenWRT blijkt dat beide varianten ook "in het wild" voorkomen.

En in het geval van 5 losse interfaces in het OS zijn het natuurlijk ook niet "4 voor LAN". Immers kun je het inregelen zoals je wilt, en als je 5x WAN wilt, met load balancing, en een wifi chip plaatst voor LAN dan kan dat ook.

[Reactie gewijzigd door RobertMe op 22 juli 2024 14:25]

Dat is ook de eerste vraag die in mij opkwam. Na een beetje zoeken kwam ik er achter dat de Mediatek MT7531be is echt een switchchip is, die zich als één interface verdoet in het OS. VLAN's enzo lijken wel mogelijk. Zie https://forum.banana-pi.o...and-mt7531be-switch/10074
Dat vind ik wel jammer, want (hw accelerated) switching vind ik niet zo essentieel op een router, L3 hardware offloading daarentegen...

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 22 juli 2024 14:25]

Volgens mij zijn het inderdaad maar twee NICs en zit er gewoon een 5-poorts (waarvan 1 intern verbonden) switch in. In ieder geval de SoC heeft maar 2x ethernet: https://wiki.banana-pi.org/images/c/c0/Rockchip_RC3568.jpg
Niet heel interessant dus. Naast dat 2,5,Gbit/s steeds meer standaard wordt zit je dus ook nog eens met een kreupele verbinding tussen de LAN poorten onderling. Ga je VLANs gebruiken moet het verkeer door de CPU worden afgehandeld (voor routering tussen de VLANs) en dus al 2x over die 1Gbit/s lijn heen.
Betekent dit dat er dan een switch in zit met 4 poorten die vervolgens met de CPU is verbonden (middels een 5e poort), waarbij je dus maar twee netwerkinferfaces ziet in het OS (en daarnaast extra configuratie
moet doen om de switch in te stellen). Of zijn er daadwerkelijk 5 netwerkinterfaces
Een beetje een zijspoor maar toch heel relevant is de Distributable Switch Architecture, voorheen "configurable Ethernet switch", die aspecten van beide systemen combineert. Zo'n switch kun als geheel aanspreken of per poort. Dus bijvoorbeeld als "eth0" voor het hele ding of als "eth0.4" voor poort 4 van die switch. Die punt in de naam is niet noodzakelijk maar een keuze van OpenWRT. Dat is een beetje onhandig omdat het overlapt met de (oude) naamgeving voor vlans.

Overigens gaat dit vooral over hoe het in software gepresenteerd wordt, op de achtergrond zijn verschillende implementaties mogelijk.

Hoe dan ook, met de juiste hardaware geeft DSA je de ruimte om alles per poort in te stellen ook als er fysiek maar 1 echte ethernetcontroller achter zit.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:25]

"De singleboardcomputer heeft ook een SATA-aansluiting, een 3,5mm-jack, twee USB 3.0-aansluitingen van het type A en een HDMI-output."

Ik neem aan dat er geen 3,5mm jack op een router zit? Ik ga er van uit dat daar de DC-jack mee bedoeld wordt, of zijn de afbeeldingen in kwestie niet de juiste?
https://tweakers.net/i/mz...RfWobU=/i/2005106042.webp

Onderaan. (Andere kant van t board)
Het is ook niet direct een router, maar een multi-purpose single board computer die je dienst kan doen als DIY router door de ethernet poorten.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 22 juli 2024 14:25]

Ah ik zie het nu. Hij was me niet opgevallen, en vond het een bijzondere toevoeging voor een apparaat dat "bedoeld" is als router. Ik snap natuurlijk dat het op zich geen router hoeft te zijn.
Het is (nog) geen router, maar geschikt om een router van te maken. Je kan hier van alles mee, en gezien de afbeeldingen zit er daadwerkelijk een 3,5mm jack aansluiting op.
Er zit een 3,5mm jack, microfoon en DC-jack op naast camera en aantal LCD interfaces, het is een ontwikkel bord met toevallig 5 ethernet poorten wat je kan gebruiken voor een router.
Er zit wel degelijk een 3,5mm jack op voor een koptelefoon.
https://nl.aliexpress.com...html?gatewayAdapt=glo2nld
Met zo'n Rockchip soc is het enkel een connectortje plaatsen en je kan de boel gebruiken.
Was toevallig van de week een stukje over PFSense aan t lezen, hier maar eens in verdiepen
PFSense (en de OPNSense fork) zijn gebaseerd op FreeBSD en hebben geen ARM ports die op deze router kunnen draaien.
Oh wist niet dat dit ARM was. Aangezien er ook dergelijke setups zijn met x64. Naja dan houdt het op :-P
OPNsense kan werken op arm64, maar het is nu nog een avontuur. https://forum.opnsense.org/index.php?topic=22262.0
Toch vraag ik mij *altijd* af of zo'n ding wel full-duplex 5x Gbit aankan. Helaas wordt dit er nooit bij verteld.
Nee. Zit een MT7531 switch op. Port 5 van de switch is verbonden met de SOC via een 1gbit RGMII verbinding.
Zie linux kernel patches. https://lore.kernel.org/a....64005-1-linux@fw-web.de/
Ah, naja, jammer dan. Was wellicht ooit leuk geweest als DIY router, maar als dat ding geen vol gas kan op alle poorten, dan doe ik dat liever niet.

Thanks for the info!
Als je een complexere router wil maken, is het wel verstandig om even goed uit te zoeken wat de capabilities van de switch (MT7531BE) zijn. Er kunnen wel Gigabit poorten op zitten, maar het kan best wel eens lastig zijn om een Gigabit te routeren tussen twee switchpoorten. Grote kans dat al het verkeer dan door de SoC heen moet, waarbij ik betwijfel of die zulke snelheden aankan.
Ach, dit soort routers worden doorgaans niet uitgezet op plekken waar je continu volledige belasting van je switchpoorten hebt. En dan is gigabit 'maar' 100Mb/s wat zelfs zo'n simpele SoC nog wel kan trekken als je geen extreem complexe filtering ruleset bedenkt ;)
Zou mooi zijn als *bsd ook ondersteunt gaat worden. Ben vooral benieuwd naar de throughput die gehaald kan worden onder diverse omstandigheden (firewall, nat, vpn).
Hmm interessant en wederom weer leuk dat ik dit op T.net mag lezen. Een eigen router brouwen lijkt me wel wat.

Bedankt weer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.