Microsoft haalt Windows 10 IoT Core uit de testfase

Microsoft heeft de Windows 10-versie voor embedded systemen uit de testfase gehaald. Deze uitvoering, genaamd Windows 10 IoT Core, is bedoeld voor kleine, goedkope apparaten zoals de Raspberry Pi. Voor het besturingssysteem hoeft niet extra betaald te worden.

De IoT-versie van het besturingssysteem is speciaal ontwikkeld voor embedded systemen zoals de Raspberry Pi 2 en de Minnowboard Max. Om het besturingssysteem op de hardware te installeren is wel een gewone pc met Windows 10 nodig, vanaf daar kan de 'IoT Core' worden geïnstalleerd op een sd-kaartje, dat vervolgens in het apparaat kan worden gestoken.

De eerste testversie van Windows 10 IoT Core werd in april vrijgegeven. In de tussentijd heeft Microsoft ondersteuning voor WiFi en Bluetooth toegevoegd. Ook is in de ondersteuning voor Python en Node.js uitgebreid en zijn er talloze problemen opgelost. Om de lancering van Windows 10 IoT Core te vieren organiseert Microsoft in samenwerking met Hackster.io een wedstrijd op het gebied van domotica. Er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder reizen naar de Maker Faire in Rome of New York.

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

11-08-2015 • 13:56

64 Linkedin

Submitter: Puch-Maxi

Reacties (64)

64
60
40
1
0
0
Wijzig sortering
Om het besturingssysteem op de hardware te installeren is wel een gewone pc met Windows 10 nodig
Door het Microsoft FFU image van Windows 10 IoT Core te converteren naar een gewoon 'raw' image kan je het met andere besturingssystemen naar een SD kaart schrijven, bijvoorbeeld met 'dd' onder Linux/OS X of Win32 Disk Imager onder oudere Windows versies (en natuurlijk ook Windows 10). Het Python script voor de conversie kan je hier vinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 augustus 2015 17:32]

Ik gebruik een Cubox-i4 Pro en in de slaapkamer de Raspberry Pi en bij anderen de Raspberry Pi 2 vooral als mediacenter (OSMC) en NAS in-1. Daarnaast is het PiLight project interessant.
Zie niet direct wat Windows voor die doelen als alternatief kan bieden, maar zeker interessant om in de gaten te houden. Ik vind het een goede zet van MS.
Dit maakt het mogelijk om meerdere hardware platformen met elkaar te laten samenwerken.

Je kunt bijvoorbeeld een drone bouwen met een Arduino, die koppelen aan Windows Phone met Bluetooth en gebruik maken van de sensoren en camera uit dat toestel, vervolgens data via het Internet versturen naar een VR bril. En dat in 1 ontwikkel omgeving.

Ik denk dat het zeer goed is als er meer focus komt binnen IoT en fragmentatie van verschillende platforms voorkomen wordt.
Mja, je hebt gelijk, maar er ís eigenlijk al fragmentatie tussen je Devices en Microsoft heeft een grote stap gezet om dat gat te dichten.. Ik ben enthousiast iig!
Als je ideeen op wilt doen wat je met Windows 10 IoT Core kunt doen, dan kun je hier eens kijken: barst van de leuke voorbeelden namelijk!

Een weerstation is maar een voorbeeld van een Rpi 2, met weather shield...
Het grootste pluspunt wmb is de Visual Studio 2015 en universal app ondersteuning. Dit maakt het gewoon ongelofelijk simpel om snel nieuwe toepassingen voor IoT te ontwikkelen.
Met 1 stuk code ontwikkelen voor windows 10, hololens, iot, mobile, etc.
Wat een onduidelijke naam zo met die i / 1 / l aan het begin en die hoofdletter t aan het einde. Dan weet je niet of het eerste karakter een hoofdletter is of niet.
Internet of Things...
IoT is een begrip wat dat betreft.
Dan moet je een ander font kiezen ;)
Heeft Microsoft eigenlijk niet zelf gekozen. De afkorting van "Internet of Things" bestaat al langer (https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things).
Toch mijn powershell skills eens upgraden, want ik geloof dat dat in principe het enige is wat je ziet na de boot :D

Toch wordt zo een RPI2 voor mij ook interessant. Ik ben gewoon echt een Unix/Linux noob en hier kan ik misschien nog zelf uit de voeten zonder al te veel externe hulp in te schakelen.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 11 augustus 2015 14:00]

Ja
Bron: https://ms-iot.github.io/content/en-US/win10/samples/SSH.htm
Edit, reactie voor @johnkeates

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 11 augustus 2015 14:04]

Als je een scherm op de HDMI poort aansluit, dan zie een rudimentaire hub-pagina.
Via het ip van de pi + poort 8080 benader je de ingebouwde webserver.

zie http://www.hanselman.com/...oTOnYourRaspberryPi2.aspx

Iemand trouwens de miracast op de pi aan de praat gekregen ?
Je kan er ook een Universal App naar deployen welke vervolgens als UI van je device fungeert als je een (touch)screen hebt verbonden met je Pi2 oid.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 11 augustus 2015 15:24]

Zou bijvoorbeeld Netflix er naar toe puschen zou mogelijk zijn?
Alles kan, je zal het wel moeten ontwikkelen en gewoon in een browser of app gaat zoveel overhead met zich meebrengen dat de RPi2 hoogstwaarschijnlijk onvoldoende performance aan boord heeft. Zoals M Salters al zei. Dergelijke toepassingen zijn niet echt het doel van 't platform. Denk eerder aan services en/of domotica in combi met externe hardware of robotica... .
Een ontwikkelaar wil ik mijzelf niet noemen nee.
Dat wil niet zeggen dat ik geen interesse in het platform kan hebben.

Gezien de reputatie van de RPI1 als mediacenter icm met kodi,
Gecombineerd met dat universal apps er op draaien. Was de vraag gerechtvaardigd.

Zo zou je de RPI2 icm een aantal games en een emulator in kunnen zetten als controller voor een arcade kast.
En icm W10 IOT zou je, mits dit niet door beveiliging in apps geblokkeerd wordt, games uit de windows store kunen gebruiken.

Ik ben benieuwd waar de community allemaal mee gaat komen.

[Reactie gewijzigd door Sir Guinhill op 12 augustus 2015 09:09]

Off topic: Wat een nare reactie, omdat iemand er geen kaas van heeft gegeten mag hij er geen vragen over stellen. Wij zitten hier op tweakers.net, wat doen tweakers. Juist ja, tweaken. En je kan niet verwachten dat elke tweaker overal iets van af weet en dat hij daarom dingen vraagt.

On topic: Is Windows 10 IoT alleen voor RPi2 of ook voor de oudere versie?
Nee, je hebt ten minste een Raspberry Pi 2 nodig om Windows 10 IoT te draaien.
Maar, de grote vraag, hebben ze SSH en PS in deze versie nou al ingebouwd? Ik kan het zo niet terugvinden, en is voor veilig en embedded (en praktisch) gebruik toch wel een must. Telnet was leuk in 1990, net zoals cmd.exe :p
Met WinRM kan je ook prima alles op afstand doen, en dat zit er al native in. Jammer dat er geen native file transfer inzit, maar dat is ook prima op te lossen.
Ja, maar WinRM werkt niet op Linux, Unix, BSD, OSX, iOS, BeOS, DOS, VxWorks, RISCOS, MINIX, of Symbian... en SSH wel. En ik gebruik die lijst besturingssystemen vaker dan welke vorm van Windows dan ook. Sure, ik zou het op een van m'n Windows tooling VM's kunnen doen, maar waarom iets naars wat je niet makkelijk kan integreren als je ook gewoon SSH hebt? :p
Sweet.

Edit: yikes, ze droppen je in cmd.exe :(

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 12 augustus 2015 01:32]

En dat is erg omdat? Daarnaast heb je geen SSH client als Putty nodig. Je kunt vanuit Powershel op je pc connecten naar Windows 10 IoT
Dat is erg om dat ik liever een echte shell heb, en Microsoft daar verder alleen PowerShell voor aanbiedt en die dus niet gebruikt op IoT...

Verder heb je sowieso geen SSH client als Putty nodig, behalve als je op Windows zit. Maar ik zit liever niet op Windows, en alles wat niet-Windows is heeft gewoon een normale SSH client ingebouwd, by default.
Windows 10 IoT Core was al beschikbaar op 29 juli, ze hebben er gewoon pas nu een bericht over geschreven.
Nou in het gelinkte blog (van 10 augustus) staat toch echt: "We are excited to announce the public release of Windows 10 IoT Core for the Raspberry Pi 2 and the MinnowBoard Max. "
Ja, dat verbaasde mij ook. Final Build 10.0.10240 was op 29 juli al gewoon verkrijgbaar op de MSDN Dev site. Sindsdien draait die ook gewoon en is er nog geen Service Pack. ;)

-edit-
Zelfs al op 27 juli gepubliceerd.
http://www.microsoft.com/...oad/details.aspx?id=48232

[Reactie gewijzigd door Sleurhutje op 11 augustus 2015 17:27]

En zo creëert Microsoft weer een hele nieuwe groep met Visual Studio programmeurs. En afzet voor Visual Studio pakketten. En op die manier verdient deze gratis W10 IoT zich weer dubbel en dwars terug.
Je kan als normale gebruiker gratis visual studio downloaden. (visual studio community Free)
https://go.microsoft.com/...LinkId=532606&clcid=0x409

Ik denk dat microsoft er voor wil zorgen dat er meer apps in de market komen, zo lopen daar nog een stuk mee achter tov van Android en Apple.
Visual studio zal dan een bijkomstigheid zijn.
Maar wat hebben apps in de Store (bijv. Nu.nl) nou gemeen met apps die voor een IoT device als een Raspberry Pi wordt geschreven (bijv. weerstation)?
Je kan de app ook schrijven voor andere apparaten.
Daarom ook de keuze om het universal apps te noemen.

Je zou bijvoorbeeld de pi vanaf een telefoon of tablet kunnen bedienen.
De app op de pi bijvoorbeeld headless en de rest via de telefoon, tablet of pc met een leuke interface.

Dan komt de market wel om de hoek kijken.

De volgende stap kan dan zijn dat die zelfde persoon ineens andere apps gaat schrijven voor in de market.
Meer aps in de market , meer belangstelling voor windows(telefoon, tablet, pc), meer omzet enz, meer belangstelling van de grote ontwikkelaars.
(niet kijkend naar de kwaliteit van de apps)

[Reactie gewijzigd door PBloem op 11 augustus 2015 16:10]

Dezelfde code deployen voor verschillende devices. Code in Windows 10 en deployen op je touchscreen raspberry pi retail apparaatje.
PS zit er al in ingebouwd, SSH geen idee van.
MS werkt momenteel samen met OPENssh voor mogelijke integratie in Powershell. Is dat zeker, zeer zeker niet want dit is nu al de 3de poging om SSH naar Powershell te brengen van MS.

Bron: http://blogs.msdn.com/b/p...for-secure-shell-ssh.aspx

[Reactie gewijzigd door BitJager op 11 augustus 2015 16:09]

Dit is toch met Gui hoop ik?
Windows zonder windows.
Vroeger bekend als Windows Embedded. Dus zo nieuw is dat niet. Alleen dat het nu vrij verkrijgbaar is...
Precies, ik zit als enthausiaste Rasperry Pi 2B gebruiker niet op zo'n zwaar gehandicapt systeem te wachten.

Windows 10 IoT is een belediging voor de RPI tweaker gemeenschap |:(
Windows IOT heeft geen normale "windows" interface
Je moet het meer zien dat je 1 app kan draaien (universal apps)
http://www.windowscentral...s-a-universal-windows-app
of headless en dan aan de PI devices koppelen zoals bijvoorbeeld een 20*2 lcd scherm(https://en.wikipedia.org/wiki/Hitachi_HD44780_LCD_controller) .
Knoppen , sensoren enz die voor de input en output zorgen.

[Reactie gewijzigd door PBloem op 11 augustus 2015 15:43]

Ik heb het geprobeerd op mijn Raspberry Pi 2B en je kan er vooralsnog eigenlijk helemaal niks mee.

Je moet een verbinding met de RPI leggen vanaf een PC, waarop je Visual Studio draait, vervolgens dien je jouw software te crosscompilen.

Dit in tegenstelling tot de vele Linux distributies die er voor de RPI zijn, waarop een gigantische keuze aan ontwikkel omgevingen beschikbaar zijn. Noem een programmeertaal en er is wel een compiler, interpreter, IDE of volledige ontwikkel omgeving voor beschikbaar.

Ik draai zelf Ubuntu MATE https://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/ op mijn RPI 2B, met een volledige desktop omgeving, LibreOffice, Gimp, DosBox, OpenMSX emulators en ik speel er zelfs de DOOM serie op.

Microsoft heeft in het verleden het OLPC (One Laptop Per Child) project vakkundig gesloopt, door de Linux distributies met haar eigen crapware te vervangen. Het ziet er naar uit dat Raspberry Pi helaas het volgende slachtoffer is. }:O
Doel is het leveren van een "Framework" voor verschillende hardware platformen met als doel integratie in apparaten. Daarom is een volwaardig OS overkill. In het verleden waren er veel apparaten die op Windows CE werken. Tot complete CNC machines aan toe. Daarvoor is Windows 10 Core bedoeld. Dat Internet of Useless Things is nu een hype onder de knutselaars, straks komt er wel een nuttigere markt voor. Ik denk dat voor navigatiesystemen er goede kansen zijn, de TomTom en aanverwante producten gebruikten ook allemaal WinCE.

Een vergelijk met een Linux distro is daarom ook appels met bananen vergelijken. ;)
Nee. Als je wat had doorgelezen had je ook kunnen zien dat dit een ontwikkel versie van Windows 10 is gericht op IoT (Internet of Things) Een GUI zie je alleen als je er daadwerkelijk een GUI app op deployed via Visual Studio 2015.
Ik ben nu meer bezig met de W10 review ivm de [ADV] van tweakers & alternate.
Dus iets anders zoals veel doorlezen kan ik op dit moment niet ;)
Maar heel erg bedankt voor het antwoord, ook voor @PBloem hieronder!
Ik gebruik momenteel al een jaartje een raspberry pi met de volumio image als audio streamer. Dit werkt meestal goed, maar ben niet 100% tevreden over de webgui die er op draait (usability, stabiliteit, ...) Ik zou in principe zelfs iets kunnen schrijven, maar ben niet zo thuis in php en het linux platform. Lijkt me wel leuk om binnenkort Windows10 op de Pi te installeren en zelf aan de slag te gaan!

[Reactie gewijzigd door spoonman op 11 augustus 2015 20:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee