Microsoft kondigt Windows 10 voor Raspberry Pi 2 aan

Microsoft heeft een versie van zijn Windows 10-besturingssysteem voor de Raspberry Pi 2 aangekondigd. Gebruikers van de kleine computer kunnen gratis van het besturingssysteem gebruikmaken als ze zich aanmelden bij Microsofts ontwikkelaarsprogramma.

Microsoft en de Raspberry Pi Foundation hebben een halfjaar samengewerkt om Windows 10 compatibel te maken met de Raspberry Pi 2 B+. De organisatie kondigde die nieuwe versie van de minicomputer maandagochtend aan. Het systeem bevat 1GB geheugen en een aanzienlijk krachtigere soc dan de eerste versie van de B+: een BCM2836-soc met vier ARMv7 Cortex-A7-cores.

Details over Windows 10 voor de Raspberry Pi 2 maakt Microsoft op een later moment bekend. Het gaat om een versie van de software voor internet of things-toepassingen, die is aangepast voor de Raspberry Pi. Microsoft kondigde bijna een jaar geleden het Windows on Devices-project aan. Om voor de gratis software in aanmerking te komen, zodra deze beschikbaar komt, moeten gebruikers zich aanmelden bij het Windows Developer Program for IoT.

De software komt 'later dit jaar' uit, belooft Microsoft.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-02-2015 • 11:00

162 Linkedin

Submitter: Razortek

Lees meer

Reacties (162)

162
157
98
6
1
27
Wijzig sortering
Hier kan je je aanmelden voor Windows Developer Program for IoT

https://dev.windows.com/e...Developer-Program-for-IoT
Waarom zou ik Windows gebruiken in plaats van Linux?
Omdat, elektrotechnici/hardware designers. 8-)

Even uitleg: mensen die elektronica ontwikkelen doen dit eigenlijk altijd op Windows (al decennia lang), omdat er geen goede serieuze elektronica-ontwerp-software bestaat die op Linux (of Mac) draait.

Elektrotechneuten zijn behalve hardware ontwikkelaars vaak ook embedded software ontwikkelaars, want zonder op z'n minst een beetje software te ontwikkelen kun je namelijk zelf je hardware niet testen. Dat betekend dus dat elektrotechneuten, die vaak "opgroeien" met vooral Windows, voor het software programmeren, tot nu toe, met het voor hun "enge" Linux moeten klungelen (tenzij ze Linux toevallig als hobbie/voorkeur hebben naast het broodnodige Windows).

Voor die (grote) groep mensen is het dus best wel comfortabel dat het straks mogelijk is hardware te ontwikkelen op hetzelfde OS waar ook de software voor/in ontwikkeld wordt.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 februari 2015 17:29]

Voor de (elektro) power user is windows ook prima; er zitten allerlei dingen ingebakken dat écht handig is. zoals RDP en ftp.

Als je met die RP kan RDP'en en een SCADA kan laten draaien; dat zou ideaal zijn. Een stroom zuinig bedieningspc! :D
1 Code voor hololens, windows, phone, xbox, android, ios, pi2, galileo. Lijkt me genoeg redenen :)
Omdat de Rapsberry PI ontwikkeld is voor onderwijsdoeleinden.

Iedereen snapt gelijk dat dat DUS een interessante doelgroep is. Daar wil MS graag een poot tussen de deur hebben.

Vergelijk maar met Apple die ooit iPads uitdeelde op scholen voor allerhande programma's.
omdat je een hebbedingetje wilt? De Raspberry pi foundation sold out. Ze hebben alle idealen laten varen.
hoezo dat ? de foundation kan niet bepalen wie wel en niet software voor de pi mag leveren.
de foundation kan wel bepalen of het zich onderwijs tot doel stelt, dus om schoolkinderen de beginselen van programmeren te leren, of dat het een mainstream bordje levert voor de slaapkamer computerenthousiast.
Wat heeft dat er nu mee te maken... Als ze een voor het onderwijs interessant geprijsd toestel maken, moeten ze dan andere gebruikers verbieden van het ding te kopen?

Volgens mij zorgt een grotere groep gebruikers voor meer en betere community ondersteuning en documentatie, zodat scholen er ook meer aan zullen hebben. Door de schaalgrootte zal de RPi ook goedkoper geproduceerd kunnen worden dan wanneer het exclusief aan scholen verkocht zou worden.
Werkelijk? Ik denk dat Microsoft prima frontjes kan maken om bijvoorbeeld je thermostaat uit te lezen of aan te sturen, maar dat leert niemand te begrijpen hoe de motor werkt.
Het wachten is nog steeds op degelijke support voor bijvoorbeeld python in de vorm van lesprogramma's. De support schiet helaas na 3 jaar nog steeds tekort, en dat gaat alleen maar slechter worden als je die dingen als hebbeding gaat aanprijzen.

Mensen enthousiast maken om een Pi te kopen is niet hetzelfde als educatie bieden.

Het is niet heel moeilijk om een vergelijking te trekken met het one-laptop-per-child project. Dat begon ook met prachtige idealen, maar uiteindelijk leverde het een hele hoop mooie subnetbooks op.
Wow dat vind ik wel bijzonder. Geen Windows 10 voor de Surface RT maar wel voor de pi :)

Ik denk dat dit een hele markt kan aanbreken voor Microsoft, bv een complete nieuwe range van 'thin clients'. Het zal beperkt bruikbaar zijn als compleet desktop systeem gok ik, maar voor simpele zaken en zeker remote werken lijkt me dit een super oplossing.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 2 februari 2015 11:09]

het is een IoT variant hè, houd waarschijnlijk in dat er niet een GUI aanvast zit maar wel drivers om bijvoorbeeld andere hardware aan te sturen zoals een 7 segment display, communicatie met internet, meer om je eigen hardware te produceren dan om een interface neer te zetten.
Geen GUI, maar wel PowerShell! :Y)

-edit-
Doet mij een beetje denken als een variant op Windows Embedded. Waar ze alles uit hebben gesloopt. Windows Embedded kun je zo ver slopen dat niet alleen de GUI, maar zelfs de grafische console weg is. Een stapje verder dan Windows Server Core. Text-only.

-edit 2-
In het NT tijdperk was er volgens mij ook een ARM-achtige versie. Ik heb het gevoel dat Windows RT een "opstapje" was in de ARM wereld. Microsoft koos voor ARM vanwege de energiezuinigheid. Echter toen raakte Intel in paniek en toen kwam de vierdegeneratie uit, die wel energiezuinig is, waardoor het nut van RT is komen te vervallen. Althans, nu met de Pi is er weer nut voor "RT."

-edit 3-
Ik vind het ook wel interessant dat Microsoft een grote omslag aan het maken is naar een devices-and-services bedrijf. De inkomsten van Azure, Office 365, etc. stijgen als raketten en het aandeel illegale Windows/Office versies is bijna tot nul gereduceerd. Ik snap heel goed dat Microsoft Windows goedkoop/gratis kan maken. Het is net alsof de reus wakker wordt.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 2 februari 2015 12:05]

Het probleem met Windows embedded is altijd geweest dat dit eigenlijk weer een apart OS is met eigen onderdelen e.d. Met de huidige gang van zaken probeert MS Windows meer modulair te maken, waarbij Windows core juist een uitgeklede laag is. Het grote voordeel hiervan zou moeten zijn dat zodra er een fix wordt gedaan in de core deze direct voor alle gelinkte Windows systemen kan worden gebruikt. Men wil hier heel erg ver in gaan, zelfs zo ver dat andere modules ook op bijvoorbeel Linux kunnen draaiën (zie http://weblogs.asp.net/sc...-studio-community-edition). Het gevaar is natuurlijk weer dat je op deze manier allerlei dependencies creëert waar je dan later weer problemen mee gaat krijgen. De tijd zal het leren.
Geen GUI, maar wel PowerShell! :Y)

-edit-
Doet mij een beetje denken als een variant op Windows Embedded. Waar ze alles uit hebben gesloopt. Windows Embedded kun je zo ver slopen dat niet alleen de GUI, maar zelfs de grafische console weg is. Een stapje verder dan Windows Server Core. Text-only.
Daar gebruik je toch juist Linux voor? Dat soort dingen zijn juist bij Linux een sterke kant.
Maar veel servers hebben geen interface / GUI nodig, dat bewijst Linux net en Microsoft past zich aan.

Het is een goed idee, want zo maak je het totale OS lichter en indien gewenst, kun je nog steeds een GUI erbovenop installeren / runnen.

Dit was overigens al langer aangekondigd dan vandaag, ik vermoed dat ik dit al 2 jaar wist.
Windows NT 4.0 kon draaien op een DEC Alpha:
http://nl.wikipedia.org/wiki/DEC_Alpha
Bijzonder vreemde keuze aangezien de Raspberry Pi alsnog fors langzamer lijkt op papier dan bijvoorbeeld een Tegra 4 1.7 Ghz Quad Core met 2GB geheugen zoals de Surface 2.
Echter is de surface een consumentenproduct, and de Pi gericht op developers. Dit zal meer n de richting van Windows Embedded gaan (kassa's, geldautomaten, etc)
Vergeet de home-automation (domotica) niet ;) daar gaan ze juist een grote speler worden. Door win10 en daarmee het .net framework beschikbaar te maken op de pi2 wordt het makkelijker voor (beginnende) developers om er applicaties voor te maken.
It's pretty clear that the way to go with Windows 10 from a developer's perspective is Universal Apps. You get a great development experience, good API coverage, tooling that makes cross-compilation easy, and now you can go from Raspberry Pi 2, to Phones, Tablets, Xboxen, the cloud and beyond.
bron: http://www.hanselman.com/...0AndRunUniversalApps.aspx
.NET werkt ook op Linux he...

Windows zonder GUI heeft eigenlijk niks meer wat het 'beter' zou maken t.o.v. Linux.
Behalve moeilijk doen met licenties of verplichte koppeling met dure services of grote serverpakketen doet het dan eigenlijk denken aan een afgezwakte gesloten Linux met een shell die meer op IDLE dan op een normale shell lijkt. De cmd.exe is te weinig, ps is te veel.
Mee eens, daarom gebruik ik vbscript. Bevalt me goed.
Vergeet de home-automation (domotica) niet ;) daar gaan ze juist een grote speler worden.[...]
Ik heb hier wel wat twijfels bij. Niets is onmogelijk natuurlijk, maar er zijn goede redenen waarom Linux zo succesvol is in de embedded markt.

Linux is open source, je kunt het helemaal aanpassen aan de behoefte van jou hardware en het kost niets, dwz je hoeft geen licentie per stuk te kopen. Nogal een factor van belang bij embedded systemen, en het "Internet of Things", waar het vooral belangrijk gaat worden dat heel veel apparaten tegen heel lage kosten met het netwerk verbonden kunnen worden.

Dit zijn voordelen voor Linux waar Microsoft niet zo snel iets tegenover kan zetten.
Een grote speler? Ze zijn bij voorbaat al te laat, te beperkt en te duur...
Developers kosten voor embedded Linux en Windows even veel, maar bij Windows komen er zo veel beperkingen en extra kosten bij dat je eigenlijk nooit de keuze voor Windows gaat maken waar Linux al jaren gewerkt heeft.
de gemiddelde PI gebruiker is nu ook al niet echt gewend aan een supernsel systeem als het neerkomt op een OS met een grafische schil... Dus als Windows 10 straks "acceptabel" draiit dan is dat geen achteruitgang...
Anoniem: 64119
@TIGER792 februari 2015 11:40
de gemiddelde PI gebruiker is nu ook al niet echt gewend aan een supernsel systeem als het neerkomt op een OS met een grafische schil... Dus als Windows 10 straks "acceptabel" draiit dan is dat geen achteruitgang...
Zeg maar gerust dat de huidige Raspberry Pi B+ compleet niet functioneerd met een grafische schil zoals bv het op maat gemaakte: NOOBS.

Naast de Raspberry Pi B+ heb ik ook een ODROID U3 en die draait gewoon vol linux en Android. Met 69 dollar en Quadcore 1,7GHZ een andere klasse maar wel werkbaar.
2,9 Watt Idle 5,6 Watt Load. Binnenkort een review hiervan.
Ik vind deze RPi 2 ook al een andere klasse. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ze ooit de prijs omhoog zouden schroeven.
Hij is een goeie 30% duurder dan zijn voorganger en dat strookt niet helemaal met de doelstelling van de RPi foundation om een goedkoop, voor ontwikkelingslanden betaalbare en voor "1e wereld" landen expendable, platform te bieden.

Ter voorbeeld: Ik heb onlangs zelf een RK3188 device besteld als krachtiger alternatief voor de RPi. Officieel is dit een Android mediabox maar je kunt er ook linux op draaien.
Ding was 45 euro op Ebay, maar dan heb je wel een véél krachtiger device met ingebouwde wifi, 8GB EMMC én een voeding meegeleverd. Enige nadeel is dat'ie geen GPIO heeft.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 2 februari 2015 11:57]

Zonder de GPIO is het dus op een volledig andere doelgroep gericht.
Niet vergelijkbaar.
Dat klopt, maar het geeft wel aan wat er voor een prijs van rond de 40 euro mogelijk is.
En eerlijk gezegd, volgens mij is het voor de meeste GPIO-gebruikers helemaal niet nodig een krachtiger SOC te hebben. Het is natuurlijk leuk een alleskunner te hebben maar de doelstelling was nou juist om het betaalbaar te houden, zodat je gewoon een nieuwe kunt kopen als je 'm per ongeluk frituurt.
Kortom, imo had deze upgrade pas gedaan moeten worden als het voor dezelfde prijs kon als de originele RPi. Dat is voor de geheugen-upgrade en de B+ ook steeds het uitgangspunt geweest.
Voor deze prijs is het geen opvolger maar gewoon een nieuwe klasse.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 2 februari 2015 12:16]

Ligt er volledig aan waar je het voor wilt gebruiken. Ik kan me goed indenken dat wat snellere verwerking erg lekker is voor robotica.
Als je 1 core kunt inzetten voor obstakels vinden en daar een weg omheen berekenen, terwijl een andere core bezig is met de motoren aansturen, weer een andere core de GPS uitleest terwijl je laatste core (ik noem maar wat) een wifi camera richt op interesante dingen in de omgeving, ja dat lijkt me een leuk robotje.

Waarmee het direct gaat kriebelen en ik de onderdelen al bijna in mijn hoofd heb zitten...

Overigens, misschien heb ik iets over het hoofd gezien maar ik lees nergens iets over een hogere prijs...

[Reactie gewijzigd door benji83 op 2 februari 2015 12:23]

Uh. hij is helemaal niet duurder. Dat retailers er nu wat extra opplakken is niet te voorkomen, maar de officiële outlets hebben dezelfde prijs voor B+ en 2B
Zelfde prijs voor de RPi2 als de prijs was bij introductie van de originele Pi B+....
Oftewel rond de 35,-
Zie de pricewatch;
pricewatch: Raspberry Pi Model B+ (512MB)
Najah hij funtioneerd wel, heb het tijden lang zien draaien met Raspbian, maar om te zeggen dat het snel was, nee niet echt :(
Trouwens op een BeagleBone Black heb ik ook gewoon Android gedraaid, ging niet zo snel als high-end toestellen natuurlijk maar het draaide an sich niet storend langzaam ofzo (wat ik dus wel ervaarde met de RPi en Raspbian)...
Anoniem: 64119
@TIGER792 februari 2015 13:18
Mijn ervaring met NOOBS op de Pi B+ is dat het zo langzaam was dat ik dacht dat hij defect was. Op ODROID U3 loopt een veel zwaarder OS veel soepeler.
Maar Windows is wel wat beter geoptimaliseerd dan bijvoorbeeld Android om op low-end devices te draaien. Kijk naar Windows Phone. Android draait vaak echt niet vloeiend, terwijl dit van Windows Phone niet gezegd kan worden (draait zelfs op low-end vloeiend).
Die vloeiendheid heeft meer te maken met een grafische interface en dat Android op Java draait. Linux zelf is juist wel heel goed ook voor low end devices geoptimaliseerd.
Ik zie dat mijn reactie niet helemaal klopt. Ik dacht even dat de die tablet op Android draaide, maar dat klopt niet helemaal 8)7

Geen fout woord over Linux op de low-end devices. Heb zelf ook 2 raspi's draaien :)

Ben wel heeeeel benieuwd hoe W10 gaat presteren op deze nieuwe raspberry.
Helemaal geen vreemde keuze. Waarschijnlijk is Microsoft een beetje geschrokken van de populariteit die de RPi verkregen heeft. De hele wereld massaal aan de linux development platforms, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En volgens de oude wijsheid "If you can't beat them, join them" zijn ze nu op de boot gesprongen in de hoop dat de RPi-gebruikers ook weer een beetje voor Windows gaan ontwikkelen.
Geschrokken? De RPi is een heel andere markt dan waarin MS opereert. MS will C# de ontwikkeltaal maken voor crossplatform development. Je kunt dan ook niet crossplatform ontwikkelen als de software niet daarop aansluit.

Verder is de ondersteuning voor de Pi 2 niets anders dan extra support nadat ze al het Intel Galileo bord hebben ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 2 februari 2015 13:11]

Het gaat ook om een uitgeklede versie van Windows 10, de IoT versie van Windows 10 om precies te zijn.
Heeft te maken met Nvidia drivers waarvoor de support zal vervallen voor windows na 10.
Want Microsoft heeft nvidia betaald voor windows RT support, en voor windows 10 betalen ze gewoon niet (dus)
Volgens mij is de RT nooit echt van de grond gekomen. Waarom zou je daar dan nog verder resources in steken? De Pi daarentegen heeft een aardige community en nu de nieuwe wat krachtiger is geworden.. Slim van ze.
Nee dat Windows RT wordt gestopt is duidelijk (en logisch). Echter Windows 10 zou niet meer uitkomen voor de Surface RT. De Pi is echter ook ARM based, dus waarom dan niet voor hun eigen hardware maar wel voor third-party hardware? Niettemin, ik vind het een goeie zet, die Pi dingen zijn geweldig :)
Als we het over Windows voor de Surface hebben dan gaat het over een volledig besturingsysteem met GUI etc.
Hier hebben ze het over een embedded device waarbij de benodigde resources een stuk minder zijn.
Waar denk je dat deze Windows op gebasseerd gaat zijn? Juist ja ... een verdere stripped down versie van RT. De Pi2 is dan wel krachtiger geworden, het blijft nog altijd achter bij de kracht die de gemiddelde RT tablet had, verwacht dus zeker geen desktop performance op dit ding.
Waar denk je dat deze Windows op gebasseerd gaat zijn? Juist ja ... een verdere stripped down versie van RT.
Die hebben ze al voor Windows Phone (dat bij 10 geen Phone meer heet).
Wow dat vind ik wel bijzonder. Geen Windows 10 voor de Surface RT maar wel voor de pi :)
Ach, Microsoft is niet de bron van die berichtgeving. Ze weten gewoon nog niet exact hoe deze SKU er uit moet komen te zien. Duidelijk is dat het geen Windows 10 RT wordt dat de desktop versie gaat volgen. Wel duidelijk is (en dat bevestigt dit Raspberry Pi bericht maar weer) dat Windows 10 op ARM devices niet wordt afgeschreven.
[...]

Ach, Microsoft is niet de bron van die berichtgeving. Ze weten gewoon nog niet exact hoe deze SKU er uit moet komen te zien.
In tegendeel, Microsoft is wel degelijk de bron voor dit bericht.
We’re excited to announce that we are expanding our Windows Developer Program for IoT by delivering a version of Windows 10 that supports Raspberry Pi 2. This release of Windows 10 will be free for the Maker community through the Windows Developer Program for IoT.
Ik reageerde op @Rataplan_ t.a.v. de berichtgeving dat er geen Windows 10 komt voor Surface RT.
Excuus, ik keek kennelijk scheef en/of nog niet voldoende koffie.

M.b.t. Geen Win10 voor Surface: er zijn vrij veel goed geinformeerde techsites die melden dat er geen volledige Win10 op de Surface RT apparaten zal uitkomen. Ik vraag me af in welke vorm de upgrade dan wel moet komen. Slechts een paar systeem apps die een nieuwe versie krijgen zou een beetje een zwaktebod zijn. Ik vermoed (maar ja, wie ben ik) dat ze de versie voor smartphones (immers ook ARM) zullen aanpassen om deze ook op de RT tablet lijn te laten draaien. Geen full Windows 10 ervaring (zoals de Pro tablets die wel krijgen), wel een upgrade naar de nieuwste OS versie.
Ik vraag me af in welke vorm de upgrade dan wel moet komen.
Yep, dat is de vraag :) we zullen gewoon moeten wachten op het antwoord.
Windows 10 op ARM is enige tijd geleden al aangekondigd.
Surface RT gaat ook een upgrade krijgen, al zo ver ik begreep lijkt dat eerder een win8.2 te worden, soort wp7.8.
Het lijkt mij ook inderdaad super. Ook zou het een goedkope oplossing zijn om Windows 10 naar je TV te krijgen. Dat kan nu al met Miracast maar toch vind ik deze nog te beperkt (geen keyboard input etc).

Dit had ik echt niet verwacht van MS, een hele goede zet. En ik denk ook dat er voor MS alleen maar voordeel in zit omdat de raspberry community groot is en er zo vele apps ontwikkelt zullen worden. En hiermee wordt gelijk één van de grootste valkuilen van MS aangepakt, apps op Windows (WP etc.). Dit zal vast een flinke boost geven aan de windows app development community.
Ik denk dat je het een beetje te romantisch ziet. Je krijgt hiermee niet ineens een fullblown windows 10 systeem op je Pi maar een zwaar uitgeklede versie. Ik verwacht geen GUI etc.
Echter kun je wel een Full Blown Linux distro hierop draaien. Vanwege de nieuwere instructie set van deze chip. De vorige Raspberry Pi had net even de verkeerde instructie set waar veel distro's geen build voor maken. Op deze zou Ubuntu bijvoorbeeld op kunnen draaien.

Een wezenlijk verschil tussen de vorige raspberry en deze is dat ze van de ARMv6 naar de ARMv7 instructie set zijn gegaan. Veel belangrijker dan Mhz's, Geheugen of wat dan ook. :)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 2 februari 2015 12:47]

Waarom wel een full blown Linux distro en geen volledige versie van Windows 10? Het wordt aardig geoptimaliseerd voor arm devices.
Omdat veel Linux programma's gewoon op ARM werken. Terwijl veel X86 programma's niet op ARM werken. Daarom. Recompilen van opensource applicaties naar ARM kan relatief makkelijk. Bij Windows is alles nogal gesloten.
Ik laat mijn enthousiasme inderdaad een beetje gaan. Het zal idd waarschijnlijk geen full-blown windows worden. Toch zou ik een uitgeklede versie ook verwelkomen. Zo kan er misschien wel een soort Windows Phone achtige interface gemaakt worden.

Helaas zijn er ook nog niet heel veel details bekend over hoe het er precies uit gaat zien. Misschien dat de community er ook nog wel wat moois van gaat maken.
Ik dacht ook gelijk aan TV's. Een soort Apple TV, maar dan anders :)

Een Xbox is leuk, maar voor iemand die alleen een media speler zoekt vind ik het apparaat te groot/te veel stroom.
Is waarschijnlijk een zeer uitgeslankte versie van windows 10 vergelijkbaar met de oude wince denk ik dan.
Pi is veel successvoller dan Surface RT.
In mijn ogen is het ook merk waardig.
Maar ja, heeft waarschijnlijk te maken met de hardware.
Ik hoop dat er toch verandering in komt.
Het zou maar zo kunnen dat ervaringen opgedaan op de Pi weer leiden tot een werkbare Surface RT update.
Precies wat ik nodig heb!

Nu hopen dat de software van Plugwise werkt op deze versie, want dat zou voor mij dè oplossing zijn, echter is dat x86 software. Ik vermoed dat ze niet zó ver gaan, tenzij er iets van een emulatie mogelijkheid is/komt.

Hopen :)
Ik denk dat je beter kunt hopen dat plugwise zijn software uitbrengt voor ARM, dan hopen dat windows een emulatie mogelijkheid inbouwt.

Ik verwacht ergens wel dat Microsoft een poging gaat doen om het makkelijk te maken om x86 software makkelijk te compileren naar arm. Als dat een beetje aanslaat komen er met tijd mogelijk meer windows arm applicaties.
Ze zouden eigenlijk een framework moeten ontwikkelen waarmee je programma's niet naar Assembly compiled, maar naar iets vergelijkbaars met de Java VM, een soort Runtime met een gemeenschappelijke taal voor alle platformen, laten we het Common Language gaan noemen.
_/-\o_ Sarcasme is echt totaal verspild hier.
Tsja, kunnen ze doen. Wat je eigenlijk voorstelt is dat ze hun eigen java maken. Hoewel ik de reden niet ken, is er denk ik een reden dat niet iedereen in java programmeert?
Java is zowat al jaren de populairste ontwikkel platform.
Dan ken je Plugwise nog niet. Die zijn niet zo vooruitstrevend. Hordes met mensen smeken om een Linux versie (me inclusief), maar het gebeurd gewoon niet. Echte ontwikkeling binnen de software is er ook niet en de meest basale functies (zoals exporteren naar CSV) moet je dure opties voor bijkopen. ARM support, dat gaat helemaal huilen worden ben ik bang.

Een produkt wat zichzelf de markt uitgeprezen heeft en daardoor voor de normale mens niet meer interessant is. Echter heb ik een grote set van Plugwise dus ik zit er aan vast en technisch is het prima spul, maar de support......? drama

[Reactie gewijzigd door Fairy op 2 februari 2015 12:14]

Een MS engineer heeft jaren terug een goed stuk geschreven over ARM-X86 emulatie. MS dacht er in eerste instantie aan om inderdaad arm op x86 of x86 op arm te laten draaien. Maar de instructiesets zijn dermate verschillend dat er een enorme performance verlies optreed wat de moeite gewoon niet waard was.

Emuleren gaat niet gebeuren, WinRT is toch architectuur onafhankelijk zonder performance verlies.
Misschien leuk speelgoed voor tweakers maar als consument kan je er toch niks mee, ik bedoel programma"s moeten dan toch gecompileerd zijn voor w10 op de pi of ze werken niet?
Ik vermoed dat als men zowel een JVM meelevert voor Java als de CLR voor .NET dat heel veel software zal kunnen draaien hierop.

Domotica moet toch wel het minste zijn waarvoor Windows 10 bruikbaar zal zijn!
WinRT runtime zal gewoon werken. Het uitrollen van je WinRT app ook naar ARM is een kwestie van dat aanvinken.
Dit is wel interessant! Weet iemand of er al iets bekend is over het programmeren van de GPIO pinnen binnen Windows 10?
"Details over Windows 10 voor de Raspberry Pi 2 maakt Microsoft op een later moment bekend."
off-topic: ken ik jou niet? ;)

on-topic:
Zullen ze wel drivers voor hebben, net zoals vor Windows 8:
https://msdn.microsoft.co...re/hh439508(v=vs.85).aspx
Wat is de RPi foundation eigenlijk van plan met de RPi2? Als ze dit ook als educational platform willen pushen vind ik het een slechte zet : op deze manier help je nog meer mensen in de vendor-lockin val te trappen.
De voordelen voor beide kanten lijken me duidelijk. Microsoft krijgt toegang tot een community die het al heel lang wil bereiken. RPF krijgt een grote naam achter zich waarmee ze een grotere doelgroep kunnen bereiken en hun educatieve doelstellingen kunnen uitbreiden.

Ik verwacht niet dat de kinder-kant van de doelgroep veel met windows10-iot gaat doen. Geen spelletjes, geen browser, geen minecraft etc.

Voor mensen die .NET willen gebruiken om domotica aan te sturen en eventueel bestaande apps naar zo een platform willen brengen is het een uitkomst. Een groot deel daarvan zit dus al bij Microsoft.
.NET Kon al prima op Linux dus dat is pure onzin. Helemaal nu ze het opensource hebben gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 2 februari 2015 12:32]

Het openbaar maken van .NET is nu juist exact hetzelfde tijdspunt als ze begonnen zijn met het klaarmaken van windows 10 voor de pi-2.

Bovendien heb ik het dus over universal apps. Dus apps gemaakt voor xbox en windows phone kunnen nu direct op pi-2. En ook andersom. Dat is anders dan wat MONO deed.
Leuk, maar het developen van Universal apps is een heel andere geval dan zelf applicaties klooien.

1 Code welke op tig aantal platformen runt.
Het gaat om Universal Apps.

Het zou me overigens niet verbazen als er ooit support komt voor Universal Apps on Linux.
Nou ben ik absoluut geen fan van Microsoft, maar vind het wel erg knap dat het mogelijk is om Windows 10 op een Raspberry Pi 2 B+ te draaien.

Aan de ene kant laat het zien dat Raspberry toch aardig krachtige computertjes bouwt, maar van de andere kant ook dat Microsoft meer ondersteuning levert voor hardware die niet bepaald standaard is. Nu deden ze dat al met Windows RT, maar dat was (in tegenstelling tot Windows 10) een behoorlijk afgeslankte versie van hun besturingssysteem.

In dit geval ben ik ook niet te beroerd om Microsoft een pluim te geven.
Windows RT was helemaal geen afgeslankte versie van het OS. Alleen werken x86/x64 apps niet op het systeem. Maar dat is ook niet zo gek, dat doet het bij iOS bijvoorbeeld ook niet.
Klopt, wie echter handig was kon toch met Visual Studio het een en ander recompilen, en dan heb je ineens "gewoon" 7zip en SCUMMVM op je ARM-Surface RT!
Windows RT was exact dezelfde Windows als Windows 8. Enige verschil is de bulk assembly van de kernel betreffende de architectuur. Voor de rest zit elk stukje desktop windows er gewoon op. Hercompileren van de applicatie is genoeg om het technisch werkend te krijgen, maar staat MS niet direct toe, de jailbreak om dat toch te doen staan ze dan wel toe.
Nu ook nog ondersteuning voor applicaties als Citrix Reciever/VmWare en HDX offloading, en we kunnen die dure TC's van Hp en consorten links later liggen!
Met internet of things moet je eerder aan domotica denken dan aan goedkope thin clients, lijkt me. Ik zou daarvoor eerder aan een Intel NUC denken, VESA gemount achterop de monitor. Ben je ook niet afhankelijk van apps voor ARM.
Ik dacht begrepen te hebben dat Microsoft was gestopt met de ARM windows versie, maar blijkbaar gaan ze er dus toch mee verder?
Natuurlijk stoppen ze niet met ARM anders werkt het ook niet op hun Phones :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee