Raspberry Pi komt met kleiner en zuiniger Model A+

De stichting achter de kleine Raspberry Pi-computer heeft Model A+ aangekondigd. Het A+bordje is compacter dan de A- en B-modellen. De minicomputer zou ook minder stroom verbruiken en het bordje maakt gebruik van micro-sd-kaartjes.

De soc, een 700MHz BCM2835 van Broadcom, en de 256MB aan werkgeheugen zijn bij de A+ gelijk gebleven ten opzichte van Model A. Ook is nog steeds slechts één usb-aansluiting aanwezig. Wel heeft de Raspberry Pi Foundation het bordje compacter kunnen maken; de minicomputer is 65mm lang tegenover 86mm bij het oude model. Ook is het bordje volgens de makers 42 procent dunner.

Volgens de makers is met het nieuwe ontwerp ook het stroomverbruik verminderd. Met een op hdmi aangesloten monitor en een usb-toetsenbord zou de A+ slechts 200mA verbruiken tegenover 370mA voor het B+bordje.

Ten opzichte van het oude ontwerp maakt de A+ gebruik van micro-sd-kaartjes. Ook zijn veertien extra gpio-pins aanwezig om het totaal op veertig pins te brengen. Bestaande hardware-uitbreidingen blijven compatibel met het bordje. De Raspberry Pi Model A+ kost 20 dollar, omgerekend 15 euro.

Raspberry Pi A+

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-11-2014 • 12:33

103

Submitter: Leftblank

Lees meer

Reacties (103)

103
103
72
4
0
18
Wijzig sortering
Anoniem: 628318 10 november 2014 13:05
Forse verbeteringen zo te lezen! Nu nog hopen dat er in de toekomst een variant met x86 soc komt
Nu nog hopen dat er in de toekomst een variant met x86 soc komt.
Vermoeiend om bij ieder RPi nieuwsbericht zo'n opmerking te lezen. De Pi heeft helemaal niet tot doel om krachtig te zijn, maar om goedkoop toegang te krijgen tot 'programmeren'. Als je zo graag x86 wilt, haal dan een NUC of Intel Galileo ofzo.
Daarnaast zijn er legio (snellere) alternatieven dan de Pi verkrijgbaar ieder met eigen voor- en nadelen; BeagleBoard, UDOO, CuBox , HummingBoard, Banana Pi, ODROID, Radxa Rock of simpelweg een hedendaagse smartphone...

Het mooie van een RPi is juist de eenvoud in combinatie met de enorme veelzijdigheid aan mogelijkheden. Daarnaast is het bordje erg zuinig, iets wat tegenwoordig vaak over het hoofd wordt gezien. Surf eens rond zou ik zeggen, er zijn hartstikke leuke projecten te vinden (ook op GoT), zonder een x86 cpu als vereiste...
Er is ook een bordje met 64-bit Atom SoC en 1 GB (en andere leuke zaken als Gbit ethernet, USB3, OpenGL 4.0, I2C/SPI/GPIO etc) erop te koop, de MinnowBoard Max, voor ~80 euro.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:01]

Anoniem: 628318 @geekeep10 november 2014 17:39
De Pi heeft helemaal niet tot doel om krachtig te zijn,

Ik heb het niet over performance, ik heb het erover dat ik graag een x86 variant zou willen zien omdat het dan x86 software ondersteunt. Heeft niks met krachtig of niet te maken

maar om goedkoop toegang te krijgen tot 'programmeren'.

En waarom precies maakt x86 dat onmogelijk? Ik ben niet op zoek naar een sneller alternatief. Erg vermoeiend om dit soort nikszeggende reacties te moeten lezen.
Als de geruchten waar is dat Intel hun Moorefield chips voor ruim onder de $15 per stuk de deur uit doet, dan moet dat toch wel mogelijk zijn. De PowerVR 6 gpu zal ook leuk zijn om tegenaan te programmeren, OpenGL 3.1, OpenCL 1.2 etc. De sensor hub van die chips is ook leuk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:01]

Dit kan een concurrent worden voor de Arduino Uno. Het lijkt mij handig voor standalone datalogging en gpio oplossingen.
Nee, kan het niet, de Arduino is een controller, de Pi een computer, compleet andere doeleinden. Er zit wat overlap tussen voor sommige generieke toepassingen, maar dat zijn dan ook de toepassingen waar je ook gewoon een 'gewone' computer voor kan gebruiken, of een Intel Edison, of Galileo of een van de vele andere opties.
Als het stroomverbruik is verminderd, zou PoE dan ook mogelijk zijn? Zou wel gaaf zijn als ze hier PoE kunnen inbouwen.
Dit model heeft, net als het normale A model, geen ethernet poort. POE wordt dus lastig...
Je kunt een PoE splitter gebruiken.
http://www.vidabox.com/vc...poe-like-usb-charger.html

Daarmee kun je een een Raspberry zonder NIC van stroom voorzien via PoE, en remote via de switch aan of uit zetten.

Maar dat ding is een paar keer zo duur als een Raspberry. En ik zou zelf geen Raspberry in een enterprise omgeving inzetten imho.
Tja en wat schiet je daarmee op? Dan is een normale adapter toch net zo makkelijk? :P
Ligt eraan waarvoor je dat ding gebruikt. Wij gebruiken op 't werk PoE splitters voor accesspoints niet omdat het doorgaans zo lastig is om een stopcontact te gebruiken maar om ze een harde reset te kunnen geven vanuit de switch (en dus scripts). Ik kan me voorstellen dat er redenen te bedenken zijn om dit dus te doen.

Hoe dan ook, het kan prima.
Wat hij bedoelt is dat je dan een netwerkkabel trekt van een PoE injector naar een computer bordje om daarna het ethernet gedeelte niet te gebruiken. Dan kan je dus net zo goed een DC of AC kabel trekken 8)7
Tenzij je dit voor wat voor reden dan ook boven het plafond gepropt hebt.
Dan is een kabeltje uit de switch trekken makkelijker als trap pakken, plafond plaat open en stekker eruit trekken.
Zou die genoemde DC kabel niet 'ergens' beginnen dan ?
ja tuurlijk, maar een Ethernet kabel uit een switch halen en terugplaatsten is toch duizend makkelijker dan moeilijk doen met trappen ed. contactdozen zitten vaak achter het systeemplafond of ergens anders op een moeilijk bereikbare plek.
of als je er tien op je switch heb, dan zet je de switch uit.
Maar hoeveel stroom trekt dat A+ je nu?
Valt deze in de A+ energie-label?
Ik denk eerder dat ze via de beheer interface van de switch de stroom even van de poort afgooien, maar als jij graag naar de switch loopt om de kabel er uit trekken, leef je uit :).

Beheerders zijn lui weet je wel. En voor hetzelfde geld staat die switch 200km verderop.
zelfde idee. Het is lig makkelijker dan met een trap moeilijk doen.

Overigens als de poe switch 200KM verderop staat dan zijn die PI's ook ni et echt in de buur. Poe gaat namelijk helemaal niet zover.
Niet echt want je hoeft de POE splitter niet bij de PI in de buurt te plaatsen, als je daar net geen stopcontact hebt maar alleen UTP is dat een oplossing. Ware het dus niet dat het ding geen NIC heeft.
Geen ethernet port? Hoe wil je deze configureren dan? Ben met mn B+ echt uren bezig geweest on de wifi werkend te krijgen en daar had ik toch echt ook een ethernetkabel bij nodig.
Software op het SD kaartje zetten, SD kaart in de Pi, Pi aansluiten op een monitor via HDMI, toetsenbordje op de USB aansluiten en gaan met die banaan.
Ding was dat mn wifi dongle niet out of the box werkte, ik moest er een compilen en moest dingen daarvoor downloaden via stel commands. Via sd in mn windows kon ik iig niet in die mappen komen maar ik ben echt een n00b met linux dus wie weet kan het op de een of andere manier wel.
Nou door Linux in een ander apparaat van de SD kaart te booten kan je dan rechtstreeks in die mapstructuur werken. in windows zijn sas alle commands ook heel anders en volgens mij kan je dan niet eens bij je mappen komen.
PoE hebben de makers van Raspberry altijd afgewezen omdat het te prijzig zou zijn.
(Hoewel ik het met je eens ben dat het er nou wel bij mag, het zou de Pi ook zakelijk interessant maken.)
Zonde. Want als het daarmee te prijzig wordt, dan kun je de kosten voor een extra model ook neerleggen bij de klant, inclusief de R&D kosten voor PoE. Voor de zakelijke markt is de aanschafprijs namelijk totaal niet interessant. Wel de TCO.
Ik zou ook geinteresseerd zijn in een nativ PoE oplossing.
Veel van deze aparaatjes 'verdwijnen' in of achter andere zaken, het zou iig een kabel schelen, en het beheer vereenvoudigen
Dat PoE prijzig is lijkt misschien vreemd maar als je weet dat PoE met 48 Volt werkt moet er dus een stevige spaningsomvormer komen. En dat maakt het boardje naar verhouding een stuk duurder.
Nou ja, relatief simple switch power circuit is wel voldoende. heb hier kleine sot23-5 switching IC die kunnen al makkelijk 24w leveren met 92% efficiëntie . Dingen kosten niks. Alleen kan deze geen 50v aan, max 30v maar die zijn er vast ook wel die hogere voltage aan kunnen, en ze kosten 20cent. Wilt er denk ik ook nog wel scheidingstrafo of zo tussen, reken er 50cent bij of zo, denk dat je dan wel heel eind komt. Hebben het hier over grote hoeveelheden met hoge kortingen direct van de fabriek.

RPI verbruikt veel minder dan 24w lijkt me?
Het zijn niet alleen de materiaal kosten, maar ook de ruimte op de print, de aansturing en nog wat zaken.

Bedenk dat ik nu een R-Pi heb met een usb-cd speler aangesloten. Die wordt appart gevoed met een daar iets te simpele schakeling zodat die voedding ook de R-Pi van stroom voorziet via de usb-aansluiting. Dergelijke stroom-cirkels wil je niet omdat het de bron is van storingen.
er zit geen netwerkkaart op ;)
Er zit geen Ethernet aansluiting op
De A versie heeft geen Ethernet aansluiting, dus nee, dat werkt niet.
PoE is veel te zwaar om op een Pi te draaien.
Ze snappen je grapje niet geloof ik :P
Misschien draait Gauntlet? ;-)
Zelfs met de oude specs zou PoE mogelijk zijn geweest: met 13W gegarandeerd voor PoE volgens specs 802.3at Type 1 zou een pi maximaal 2.6A mogen gebruiken. Daar komt geen enkel model aan (zonder extras op de USB bus).
  • Dit ding heeft geen Ethernetaansluiting
  • Stroomverbruik was nooit het probleem. PoE is een propriëtair protocol en had extra hardware en/of licenties nodig gehad, dus het had de bordjes duurder gemaakt. Daarom is het niet geïmplementeerd.
Grappig hoe 4 personen hetzelfde zeggen.
ja leuk POE
maar zonder ethernet werkt dat toch niet ???
Ik vind het altijd nog jammer om te zien dat de raspberry pi zich vooral leent voor mensen die een eigen mediacenter proberen te bouwen. Ik had gehoopt op mooiere projecten van de community.
Om jou dan een beetje tevreden te stellen, kan ik je met trots vertellen dat ik bezig ben een digitaal RISK bord / tafel te maken, waarbij een Raspberry ( a/b ) centraal gaat staan en via i2c arduino's gaat aansturen.

De Raspberry is hier dan ook geschikt voor. Er kan een lichtgewicht applicatie op draaien en met een wifi dongle aansturing vanaf de smartphone ondersteunen. Dit model is dan ook wegens zijn stroom en ruimte besparing zeer welkom!
Wat voor tafel? Multitouch FTIR en een ircam of iets soortgelijks?
Er zijn zoveel meer projecten hoor, die krijgen alleen wat minder aandacht omdat de "markt" ervoor kleiner is. Browse maar eens wat rond op de verschillende fora :)
Diegenen die meer met de electronica kant willen zoeken het eerder bij arduino (AVR), launchpad (TI), beagleboard etc., ik vind de documentatie van de daadwerkelijk raspberry SOC ook vrij beperkt, even een interne timer benaderen wordt al vrij snel lastig viel mij op. Het kan natuurlijk zijn dat ik niet goed genoeg gezocht heb maar de "datasheet" die ik kon vinden van de BCM2835 is meer een peripheral introductie en niet echt een datasheet, ik kreeg bijna de indruk dat die data gesloten is.
Ken inmiddels legio bedrijven die de Rpi gebruiken voor legio oplossingen als vervanging van dure PLC's of complete PC's.
Wellicht heeft dat wat minder bekendheid maar het verbaast (op een positieve manier ) me soms al waar ik ze al dan niet tegenkom.

De Rpi heeft een hoop initiatieven in een stroomversnelling gebracht door de ongekende mogelijkheiden op solidstate onderdelen en lage aanschafprijs.
Kortom ik snap je teleurstelling niet helemaal, ja XBMC is populair zeker niet het enige doel waar dit mooie stukje hardware voor gebruikt wordt.
Is pilight een van die projecten :Y) ?

Je zou toch verwachten van een Tweaker dat die meer inzet zou tonen voor zo'n bericht te plaatsen :P

Overigens draait pilight ondertussen ook op een BananaPi, Hummingboard en Radxa.
Kijk op de site van de foundation zelf, dan zie je dat er zat mensen zijn die wel doen met de Pi zoals ie bedoeld was.
Had gehoopt op een verdere energie besparing. Maar waarschijnlijk is dat niet mogelijk met de huidige gebruikte chip.

Het zou fijn zijn als de rpi de rol van arduino kan overnemen.
RPI vs Arduino vergelijken is appels met peren vergelijken.

Een Rpi is echt een complete computer met de nodige I/O poorten en draaidt een complete interactief OS met video output.
Een arduino is beter vergelijkbaar met een PLC, een microcomputer met ook de nodige I/O poorten maar het OS is vele malen beperkter.

En je kunt een Rpi prima gebruiken om Arduino taken te doen, andersom wordt lastiger.
En het hangt al helemaal af van wat je precies wilt doen.
Maar als energie besparing een dingetje is (zoals je doet overkomen in je post) en je kan hetgeen je wilt doen bouwen op een Arduino is dat wel de meest energie zuinige optie zeker vs de Rpi.
Een pi mist het analoge verhaal van de arduino, maar een simpele oplossing daarvoor is een gertduino: http://www.raspberrypi.org/introducing-gertduino/
Een Arduino is een controller, de Pi een computer. Waarom zou je willen dat een computer een controller wordt? Dat zijn toch compleet verschillende dingen...

Waar heb je verder energiebesparing voor nodig? Minder is leuker, maar om dat je 'gehoopt' schrijft, bedoel je dan dat je een project hebt waarbij je minder energie kan leveren dan nodig is?
Volgens mij zijn de R-Pi en arduino aanvullend aan elkaar: De R-Pi als computer en de arduino voor de advanced i/o.
Goede zaak, vooral dat het compacter is geworden en ook nog eens goedkoper. Erg handig voor een mediaspeler, domotica toepassingen etc.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 juli 2024 05:01]

Zou eens leuk zijn als ze de processor eens zouden upgraden ipv dit sport kleine wijzigingen.. Is wel lastig met backwards compatibility maar dan kan er eventueel een C model maken.
Banana Pi biedt toch een aardige upgrade qua processor. Ik heb dr een en die is bloedje snel. Jammer alleen van de incompatibiliteit met RPi spullen. Van deze mini uitvoering moet ik er ook maar een hebben. Leuk om mn kids wat te laten freubelen. En voor mezelf natuurlijk :-)
maar ik lees overal dat de overal performance slechter zijn dan de raspberry pi. op xbmc dan.
is goed mogelijk. ik gebruik m als een HF-ontvangststation. Daar had ik ook wat problemen mee, omdat de gebruikte RPi code zowel de GPU als de CPU gebruikte om te rekenen. Bij de BPi werkte dat niet, ik ben toen teruggegaan naar separate code (uitsluitend ARM). De GPU gebruik ik niet, dus het kan inderdaad wel dat video/XMBC toepassingen minder presteren. Daar zal ik binnenkort eens naar kijken. Pure rekenkracht is de BPi wel behoorlijksneller bij mij.
Anoniem: 297189 @peter0010 november 2014 16:05
De BananaPi heeft een Allwinner A20 met dual-core 1.0 GHz Cortex-A7, die is qua CPU inderdaad veel sneller dan de Raspberry Pi processor.

Er zit wel een hardware video processor (CedarX) in de A20 chip maar die is slecht gedocumenteerd (proprietair) en ondersteund niet erg veel formaten (vooral Android standards). Er zijn reverse-engineering projecten die de video processor wel redelijk aan de praat hebben gekregen, maar volledig zal het niet zijn en waarschijnlijk geeft de VideoCore 4 GPU (wat meer een gecombineerde 3D GPU + video processor is) van de Raspberry Pi meer mogelijkheden om de GPU ook in te zetten voor video dan de Mali-400 MP2 in de Allwinner A20, die eigenljik alleen voor OpenGL ES 2.0 (2D of 3D) is bedoeld (en ook wel werkend te krijgen is met Linux).

Verder heeft de A20 ook nog display "layer" support voor scaling en YUV conversie en dat soort dingen, wat ook een flink deel van de benodigde rekenkracht kan opvangen bij video decode (dan blijft b.v. vooral de MPEG decoding over wat via de CPU met NEON, of eventueel via de CedarX video processor gedaan kan worden).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 297189 op 23 juli 2024 05:01]

zie inderdaad ook wel dat xbmc minder % van zijn cpu gebruikt bij bpi als bij rpi. als bpi nu ook nog eens met een rpi verglijkbare komt:P
Als je een krachtiger CPU nodig hebt kan je ook gewoon een bordje kopen dat dit al heeft. Backwards compatibility is juist waarom dit project zo groot is: de educatieve computer wordt vooral groot door dat mensen die er tijd en/of geld in steken weten dat het niet over een jaar opeens stopt met werken. Daarnaast is zo'n CPU natuurlijk veel duurder, verbruikt het meer stroom, en moet je waarschijnlijk je hele bord aanpassen.

Er zijn minstens 10 alternatieven die precies hebben wat de meeste mensen denken te willen, en die zijn wel gewoon bedoeld om als random minicomputer gebruikt te worden zonder de doelen die de Raspberry Pi nastreeft.
Voor domotica toepassingen is dit al vrij krachtig, voor mediaspeler toepassingen kun je beter naar alternatieve kijken. Die zullen waarschijnlijk ook meer kosten. Model B werkt hier 'prima' voor als je geduldig genoeg bent. (m.a.w. ik vind het niet erg, mijn vriendin vind het irritant en denkt dat het niet werkt terwijl het gewoon even wat tijd nodig heeft).

Bij de RaspberryPI foundation is het doel helemaal niet om een goede mediaspeler te creëren. Uit hun FAQ:
"1. WHAT IS A RASPBERRY PI?

The Raspberry Pi is a credit-card sized computer that plugs into your TV and a keyboard. It is a capable little computer which can be used in electronics projects, and for many of the things that your desktop PC does, like spreadsheets, word-processing and games. It also plays high-definition video. We want to see it being used by kids all over the world to learn programming."
De filosofie achter de Raspberry Pi is om een zo goedkoop en compleet mogelijk apparaat te maken voor onderwijsdoeleinden. Een snellere processor zou leuk zijn, maar dan kom je zoals je zelf aangeeft in de problemen met backwards compatibility.

Men zal, gesteld voor de keuze "dezelfde CPU maar goedkoper" of "een snellere CPU en even duur" waarschijnlijk voor het eerste kiezen zodat de drempel voor scholen om iets met Raspberry Pi's te gaan doen nog lager wordt.

Waar het nu op neer komt is overigens even duur met wat extra GPIO pinnen, ik gok omdat dat geen invloed heeft op de backwards compatibility.

[Reactie gewijzigd door Ximon op 23 juli 2024 05:01]

Hoe krachtig wil je ze hebben? Wat wil je er mee gaan doen? In een recente C'T staat een vergelijk tussen een R-Pi en een NUC, beide met OpenELEC. De R-Pi was op veel vlakken goed genoeg. Daar waar de cpu de video moest verwerken was zelfs de nuc met Celeron processor niet goed genoeg, pas de nuc met i3 cpu kon de film verwerken die de R-Pi niet aan kon.

Aan de andere kant: De verdeel-en-heers tactiek van de R-Pi cpu en co-processoren is de kracht van het hele systeem: Vooral kracht met beperkte middelen zodat er weinig verspild wordt.
Ik vraag me af of dit bordje net als het B+ model ook betere audio heeft...
Volgens de site:
"Better audio. The audio circuit incorporates a dedicated low-noise power supply."
De verbeteringen staan opgesomd achter de link die ook (priegelig klein) in het artikel staat. Dus ook deze heeft een verbeterd circuit voor audio.
Gezien hij via USB gevoed wordt neem ik aan dat hij op 5V werkt en dus 5*0,2= 1W verbruikt?
Ik wist niet dat het verschil tussen de A en B in power consumption zo groot was. Dit is echt heel netjes.
Dit komt volgens mij voornamelijk door het ontbreken/wegnemen van de ethernet chip. Dit is een losse chip die als ik me goed herinner net iets minder dan 1 watt verbruikt.
Nee, hij *kan* dan 1W gebruiken. Voeding =! gebruik!

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 05:01]

Nee, vanuitgaande van 5V verbruikt hij daadwerkelijk 1W, er staat in het bericht namelijk dat hij 200mA verbruikt. Wat weinig zegt zonder bijbehorend voltage.
Ah ja, te snel gereageerd 8)7 oeps.
Wat mij altijd een raadsel is geweest is waarom RPi zo'n 700 MHz Broadcom ding uit het jaar kruik (die niet eens erg zuinig is) erop blijft schroeven terwijl fabrikanten als Mediatek, Rockchip, Qualcomm, Intel etc aan elke tablet OEM op de hoek vele malen snellere SoC's met ook modernere instructiesets en veel modernere gpu's voor richting de $10 verkopen. Ik snap best dat de prijs laag moet blijven, maar zouden klanten werkelijk geen paar dollar extra over hebben voor >5x meer performance?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:01]

Dat hebben ze al vrij vaak uitgelegd, de prijs speelt inderdaad een rol daarin, maar vooral compatibility, dan zouden ze de community moeten opsplitsen in twee stromingen van Rpi's.
Anoniem: 297189 @RGAT10 november 2014 15:58
Inderdaad zou een nieuwe processor (b.v. ARMv7 Cortex i.p.v. de zwaar verouderde ARMv6) een nieuwe binary distribution betekenen, hoewel ze het sofware-aanbod van b.v. Raspbian wel grotendeels gelijk zouden kunnen houden (voornamelijk recompilatie nodig). Debian (waar Raspbian op gebaseerd is) heeft zelfs standaard ondersteuning voor ARMv7 terwijl ze bij de Raspberry Pi foundation zelf alles terug moeten porten naar ARMv6, wat al lang niet meer door Debian ondersteund wordt. Het lijkt me wel te overzien. ze moeten die stap toch een keer nemen.

De Raspberry Pi is voortgekomen uit de Engelse GPU ontwikkelafdeling van Broadcom (oorspronkelijk een onafhankelijk bedrijf), en op het moment van het vesrchijnen van de Raspberry Pi was er nog geen Broadcom processor voorhande met een (toen al gangbare) ARM Cortex-klasse CPU core, waardoor ze gedwongen werden om een SoC met verouderde ARMv6 CPU gebruiken, die bovendien eigenlijk meer als microcontroller bedoeld was (geen echte L2 cache, langzaam etc) en niet voor general-purpose computer-achtige toepassingen, terwijl de GPU in de chip relatief wel up-to-date was. Inmiddels heeft ook Broadcom al langere tijd Cortex-gebaseerde SoCs met dezelfde GPU, maar de foundation heeft tot nu toe van processor-upgrades afgezien.

Wat mij opvallt is dat de de nieuwe variant van Model A nog steeds maar 256MB RAM heeft, terwijl de veel meer verkochte Model B al jaren 512MB RAM heeft. Het lijkt mij ook waarschijnlijk dat Broadcom al lang geen chip met 256MB embedded RAM meer fabriceerd, wellicht hebben ze bij het nieuwe model de helft van het geheugen uitgeschakeld om identiek te zijn aan het oorspronkelijke Model A.
Als je dan toch voor een Cortex-design kiest om die oude ARMv6 core te vervangen, dan liever meteen naar een ARMv8 design gaan, dan ben je qua ISA voor de komende zeven, acht jaar weer up to date.

Alternatief, als ze per se een Broadcom design willen houden, dan is er volgend jaar hun eigen "Vulcan" arch.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 05:01]

Voornamelijk zijn de makers en broadcom zeer close, denk zelfs dat de "baas" een vorige werknemer van broadcom was, en nu moeten ze eraan blijven voor redenen door andere opgenoemd .... :) Tevens is er veel in geïnvesteerd (optimalisatie)
Als je die aan een caravan accu zou weten te koppelen (die kunnen beter tegen helemaal leeglopen) en je zou bijv 115 AH capaciteit hebben.

Klopt mijn berekening dan:

PiA = 5V * 0,2 A = 1 W
Accu: 115 AH * 12 volt = 1380 / 1W = 1380 uur = 57 dagen ~ kleine 2 maanden.

Kan iemand hier wat gaten in schieten? :)
Er zal sowieso nog een omrekenfactor toegepast moeten worden vanwege het omvormen van 12V naar 5V. Deze omvormer zal nooit een rendement van 100% hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.