Raspberry Pi introduceert verbeterde versie van Model B-computer

Raspberry Pi heeft een nieuwe versie van zijn goedkope computer uitgebracht. De Raspberry Pi B+ heeft dezelfde prijs en processor als Model B, maar hij doet zijn werk zuiniger en heeft meer aansluitmogelijkheden. Ook is de layout aangepast.

Raspberry Pi spreekt nadrukkelijk tegen dat het om een Raspberry Pi 2 gaat, maar er zijn kleine verbeteringen doorgevoerd bij de twee jaar geleden aangekondigde originele Raspberry Pi, om tot een definitief model te komen. Model B+ heeft dan ook nog steeds dezelfde Broadcom BCM2835-processor, 512MB werkgeheugen en dezelfde software.

Het aantal usb 2.0-poorten is echter verdubbeld van 2 naar 4 en de sd-kaartsleuf is vervangen door een micro-sd-lezer op een beter bereikbare plek. Verder ondersteunt de 3,5mm-jack-uitgang niet alleen audio, maar ook composietvideo, en heeft het audiocircuit zijn eigen stille voeding gekregen voor betere audiokwaliteit. De gpio heeft 40 pins gekregen, tegen 26 voor de oude Model B, het verbruik van de computer is verlaagd met 0,5W tot 1W en de layout van de onderdelen is aangepast, waardoor bijvoorbeeld alle poorten nog maar aan twee kanten staan.

Raspberry Pi is per direct beschikbaar voor dezelfde 35 dollar als waar het originele model te krijgen is. Het bedrijf blijft ook de oude versie leveren 'zolang er vraag naar is'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-07-2014 • 09:02

121 Linkedin

Lees meer

Reacties (121)

121
121
79
7
0
32
Wijzig sortering
Snap de keuze voor 4 usb poorten niet zo goed. Ik loop met 2 poorten al vaak tegen het probleem aan dat de PI gewoonweg niet genoeg energie kan leveren. Zodoende heb je alsnog een powered usb hub nodig. Dus die extra aansluitingen heb je dan eigenlijk niet nodig.

Vraag me ook af hoe het zit met die geheugenkaartjes. De PI was nogal kieskeurig met SD kaartjes, kan me voorstellen dat dat met micro SD kaartjes nog erger is.
De SD is toch één van de zwakste punten van de raspberry. Forums staan vol met SD corruptie problemen.
Zelf heb ik een exemplaar draaien. Dit heeft 6-7 maanden perfect gewerkt (lichtjes overclocked), tot er opeens corrupties optraden. Na een her-installatie had ik na twee weken opnieuw een file-system corruption.
Ik heb zowel voeding als SD-kaartjes reeds vervangen, maar telkens opnieuw corruptie na 1-2 weken. In forums wordt er herhaald dat de reden van corruptie de voeding, SD kaart of overclocking is, maar ik denk dat er hardwarematig toch iets mis is. Waarschijnlijk is er iets kapot op mijn Rapberry gezien het een tijd wel gewerkt heeft (hoewel hoge overclocks nooit gewerkt hebben om mijn berry zonder SD corruptie).
Ik heb het root-systeem nu op een USB-stick gezet (kleine SD enkel voor de initiële boot), en nu werkt het ding terug perfect (superstabiel en overclocked naar 1000Mhz)
Het probleem is dat SD kaartjes prima te gebruiken zijn om van te lezen, maar zodra je ook regelmatig dingen gaat wegschrijven dan gaat het snel mis. Swap en log files worden (te) vaak weg naar de 'schijf' geschreven.
Je kan een flash geheugen positie maar zo'n 1000x herschrijven (afhankelijk van de kwaliteit) en dan is dat stukje geheugen kapot. Als dat toevallig het stuk is waar bv je file informatie tabel in staat (FAT) dan heb je een groot probleem.
SSD's hebben in tegenstelling tot SD kaartjes wel altijd een aantal slimme constructies aan boord om te voorkomen dat hetzelfde stukje geheugen steeds opnieuw wordt aangepast.("Wear leveling")
Sommige betere/duurdere/professionele SD kaartjes hebben naar verluid ook wel een systeem om dit soort schade te voorkomen en te omzeilen maar de normale SD kaartjes zijn niet echt geschikt om een writeable file systeem op te draaien.
10 jaar geleden liepen we ook al tegen dit soort problemen aan bij het gebruik van flash kaartjes als harddisk vervangers in embedded systemen.
ik weet niet of Linux hiervoor een slimme oplossing heeft. Windows niet, die kreeg het voor elkaar om binnen 7 minuten de compact flash kaart te slopen. :P
"Slijtage" is niet echt een groot probleem, tenzij je applicaties draait die héél veel data wegschrijven.

Het probleem doet zich trouwens ook voor bij splinternieuwe SD-kaarten (en de oude werken perfect in andere toestellen).
Deze problemen kan je in veel gevallen omzeilen door het OS op een USB stick te installeren. Als je alleen de boot partitie op de SD kaart laat staan en het kaartje vervolgens hardwarematig op read only zet heb je geen problemen meer.
Had ik reeds gedaan (zie mijn eerdere post). Sindsdien superstabiel (zelfs op hoge overklok)

Wel nog een kleine rechtzetting: De Raspberry pi kijkt niet naar de hardwarematige switch op de SD-kaart. Je kan die dus niet harwarematig op read-only zetten.
Vermits er enkel een boot partitie opstaat, wordt er niet op weggeschreven (dus is het in principe geen probleem)
Anoniem: 415197
@awenmaek14 juli 2014 11:14
"Slijtage" is niet echt een groot probleem, tenzij je applicaties draait die héél veel data wegschrijven.
Dat doe ik dus. Dus voor mij is het wel een groot probleem.
Ik hoop toch dat hier snel een goede oplossing voor komt...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 14 juli 2014 11:15]

Windows XP embedded heeft al ruim een decennium een oplossing hiervoor: write filter. Niet dat je daar bij een RPi iets aan hebt, maar Linux heeft ook filesystem drivers die specifiek voor flashgeheugen zijn, zoals bijv. F2FS.
Mijn pi draait openelec van usb met idd overclock. Werkt supergoed, alleen de extra hitte buigt mijn sdkaartjes waardoor hij geen contact meer maakt. Schijnt bekend probleem te zijn.
Zelfs niet overclocken kan de kaartjes al lichtjes verbuigen... Dit weekend meegemaakt. Nu zit er een stukje papier tussen dat ervoor moet zorgen dat er contact blijft.

Naar wat ik gelezen heb komt het omdat de pinnen die op de raspberry zitten te veel druk uitoefenen, en de socket zelf het kaartje enkel aan de zijkanten tegenhoud, waardoor het kaartje in het midden kan verbuigen.

Dit model lijkt me trouwens persoonlijk niet zo interessant, ik had eventjes op 2x100mbit gehoopt, kon hij als firewall draaien :)
Bij mij is de SD houder gebroken omdat ik er tegen aan stootte. Gekke is dat het plastic zelf gebroken is, en niet een lijm of soldeer laag. Gelukkig kunnen repareren met een tandestoker en een wasknijper.
Je hebt waarschijnlijk wel 0,5 W meer beschikbaar voor je USB-apparaten omdat het bordje zelf 0,5 W minder verbruikt. Niet veel, maar in sommige gevallen misschien net voldoende voor een extra randapparaat

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 14 juli 2014 17:15]

Wel veel, je zal je batterij wat meer waarderen. Verder denk ik dat het een tussenoplossing is. De Pi was altijd een 'kennismakingscomputer' voor schoolkinderen, dat concept is min of meer opgegeven. Scholieren zijn niet geinteresseerd in 40 pinnetjes of een kleiner sd kaartje.

Het zal ongetwijfeld de kant op gaan, zoals het met de one-laptop-per-child initiatieven ging, het resulteert in een reeks subnotebooks die niets meer met het originele idee te maken hebben.
Als je hem als PC gebruikt heb je met de oude model B standaard allebei je poorten nodig voor je toetsenbord en muis, zodra je er dan een of andere dongle of een usb-stick in wilt zetten zit je met een probleem.

[Reactie gewijzigd door Sylph-DS op 14 juli 2014 09:13]

Niet alle apparaten gebruiken even veel stroom. 4 Externe HDD's zal inderdaad moeilijk gaan worden.
Snap de keuze voor 4 usb poorten niet zo goed. Ik loop met 2 poorten al vaak tegen het probleem aan dat de PI gewoonweg niet genoeg energie kan leveren. Zodoende heb je alsnog een powered usb hub nodig. Dus die extra aansluitingen heb je dan eigenlijk niet nodig.
En zelfs als je meer dan twee USB apparaten met een laag stroomverbruik gebruikt, dan nog zijn er USB hubs in de vorm van compacte splitterkabels.

Uit de tekst:
Verder ondersteunt de 3,5mm-jack-uitgang niet alleen audio, maar ook composietvideo, en heeft het audiocircuit zijn eigen stille voeding gekregen voor betere audiokwaliteit.
Met andere woorden: ze hebben de losse composietvideo-uitgang en 3,5mm geluidsuitgang van het originele model (A en B ) vervangen door een gecombineerde aansluiting. In gevallen dat je beiden wilt gebruiken moet je wel een adapterkabel hebben om de boel te scheiden, maar het scheelt wel wat ruimte.

Ik begrijp waarom dit geen Pi 2 wordt genoemd. Je kan het beter als alternatief zien op de bestaande Pi modellen, net als de Raspberry Pi Compute Module.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 juli 2014 09:16]

De mijne heeft problemen met adapterkaartjes van micro sd naar sd, die werken niet altijd, misschien dat het vanaf micro sd wel goed werkt.
Ik heb ook een powered usb hub, ik hoef nu niet eens meer de voeding van de pi aan te sluiten, hij wordt gevoed door de hub.
Waarom zou iemand nog het oude model willen hebben?
Enige niet backwards compatible wijziging is de SD kaart die nu micro is geworden..
De behuizingen zijn niet meer compatibel (hoewel dit maar een klein puntje is, gezien de kost van een behuizing).
Belangrijker is dat er ook board uitbreidingen bestaan die niet meer passen op de nieuwe (de gpio pins zijn anders).
Er zijn inderdaad meer pins, maar de oude pins zijn nog gewoon hetzelfde en zitten nog gewoon op dezelfde plek. De uitbreidingen zijn dus nog gewoon compatible. ;)
De 26 originele GPIO-pinnen zitten niet meer op dezelfde plaats. Op de foto in dit artikel zit er een schroefgat links naast de pinnen, terwijl op het originele model B de pinnen helemaal naar de linkerkant lopen. Een uitbreiding als de PiTFT toevoegen aan de B+ zal dus betekenen dat de PCB's niet uitlijnen.
Ah, daar had ik nog niet naar gekeken. Ik ging er gewoon blind op af dat de plaatsing ook gewoon hetzelfde was nadat ik dit had gelezen:
http://www.raspberrypi.or...raspberry-pi-model-b-plus
"More GPIO. The GPIO header has grown to 40 pins, while retaining the same pinout for the first 26 pins as the Model B."
Misschien lijnen ze niet precies meer uit maar ze zijn nog wel bruikbaar omdat de pinout van de eerste 26 pinnen gelijk is gebleven.
Dat klopt, maar daarom had ik het ook met name over de plaatsing van de pinnen (als groep zijnde) op het PCB. Bruikbaar zijn uitbreidingen voor de originele 26 pinnen dus zeker, of ze nog handig zitten is een ander verhaal.
Inderdaad, bestaande oplossingen zouden hier gewoon mee uit de voeten moeten kunnen en nieuwe oplossingen kunnen afdwingen dat B+ gebruikt wordt :)
Omdat beide modellen een nogal verschillende behuizing nodig hebben. De layout is compleet verschillend en de schroefgaten zitten op een andere plaats.
Ik neem aan dat de beschikbaarheid van behuizingen voor deze nieuwe versie nog op gang moet komen.En de IO's, lijkt me sterk dat die 1-op-1 overeenkomen.

Mooi dat ze deze nieuwe revisie voor dezelfde prijs kunnen aanbieden.

Al wordt het wat mij betreft ook wel een keer tijd voor een goede upgrade.
Niet compleet verschillend, wel enigszins veranderd. En naar mijn mening is de upgrade nog niet geheel afdoende. Ik had liever een upgrade gezien van de USB/Netwerk controller, waardoor ondersteuning zou ontstaan voor 1GBps netwerkverbindingen. 100MBps blijkt soms, bij streamen grote bestanden, toch net te weinig.
Ik had liever een upgrade gezien van de USB/Netwerk controller, waardoor ondersteuning zou ontstaan voor 1GBps netwerkverbindingen
De connectie tussen de netwerkkaart en de rest van de Pi gaat over USB 2.0, ook 100 Mbit krijg je niet vol. Aangezien alle gigabit-switches (1000Base-T) ook 100 MBit snappen is er dus geen reden voor een andere controller.

Wil je een snellere link tussen de netwerkchip en de rest dan moet je de processor vervangen aangezien deze CPU / SoC alleen USB heeft :)
USB 2.0(mits high speed profiel word gebruikt) haalt makkelijk 100Mbit, 480Mbit wel te verstaan, gaat nog wel hoop overhead af door de USB protocol, is niet alleen data dat verstuurd word maar ook alle andere communicatie die usb met zich meebrengt, maar goed je houd zo een 200Mbit over, ruim voldoende om 100Mbit bij te houden. Even rest buiten beschouwing gelaten zou je met 1Gbit dus twee keer zo snel kunnen zijn als met 100Mbit

Maar kan ook zijn dat RPI full speed usb2.0 gebruikt, dan heb je maar 12Mbit, maar zie niet in waarom een 700MHz ARM soc full speed usb2.0 zou gebruiken, trek usb 2.0 full speed al vol met mijn Xmega @ 32Mhz.
mja, de cpu moet natuurlijk ook nog wat anders to doen hebben dan network IO. Onderschat dit niet!
Ik vermoed dat de SoC gewoon geen GBit trekt: een 600MHz ARM11 is niet zo krachtig meer. In vergelijking: een enkele Cortex-A9 core op 1GHz is pak 'm beet 3x zo snel, en die is inmiddels ook al redelijk verouderd.
Als je een behuizing hebt heb je aan model B+ dus niets aan die extra USB en microsd slot.... En als ik zo de afbeelding zie lijkt power ook op een andere plek te zitten.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 14 juli 2014 09:09]

Bijv. al een case gebouwd of een andere stelling/constructie waarna de kaart kapot gaat? Of bijv. bedrijven die hem kant en klaar verkopen in een case en niet hun hele voorraad willen weggooien?
tenzij je een micro sd kaart gebruikt met omvormer naar SD :)
Aantal mogelijke redenen:
1. Omdat je ze embedded gebruikt en je ontwerp hebt afgestemd op het vorige model. Geen redesign kosten.
2. Omdat je een klas vol RasPis hebt en die allemaal hetzelfde wilt hebben en houden. (lesmateriaal gelijk kunnen houden, dingen maar op één manier hoeven uitleggen, etc). Vergeet niet dat de RasPi geen tweaker-tool is maar een onderwijs-tool (waar je ook behoorlijk leuk mee kunt spelen).
3. Omdat je aansluitkabels voor je analoge TV hebt (twee snoeren), maar niet voor de huidge 4-weg audio/video combi-jack. (wat is de pinout daarvan trouwens?)
Bij mij blijft het grote euvel het corrupt raken van de SD kaartjes (verschillende geprobeerd) bij 24 uurs gebruik. Ik hoop dat bij deze nieuwe met microSD en lager stroom verbruik het wellicht beter gaat. En 2 extra USB-poorten is ook niet verkeerd.

PS ... de prijs in dit geval is erg gunstig (en mede het verbruik), daar komen de concurrenten nog niet aan.
Bij mij blijft het grote euvel het corrupt raken van de SD kaartjes (verschillende geprobeerd) bij 24 uurs gebruik.
Er zijn veel permanente opstellingen waarbij SD kaarten niet corrupt worden. Controleer het gebruikelijke: voeding, niet overclocken, gebruik een kwaliteits SD...

Wat je ook kan doen is alles wat nodig is om op te starten op een SD kaart zetten met de read-only schakelaar actief en vervolgens doorstarten via USB. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 juli 2014 09:21]

Read Only schakelaar is niet aangesloten op de connector bij een RPi

Bron;
http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?p=119884

De oplossing voor RO op een RPi is via /etc/fstab de partities op RO zetten.
En het OS vanaf USB draaien
(bijvoorbeeld; http://www.raspberrypi.or...iewtopic.php?f=29&t=44177)

[Reactie gewijzigd door paulvdwal op 14 juli 2014 10:00]

Heb het ook veel gehad. Voeding was het. Schijnbaar werkt officiele vieding beter dan een apple lader; welke ook niet heel slecht is.
Helaas een verouderd product 'overgeschilderd'. Inmiddels zijn andere boards op de markt (CUBIEBOARD, HUMMINGBOARD, BEAGLE, etc) die veel krachtiger zijn, meer GPIO poorten, meer CORES, meer RAM, meer CPU, SATA, etc.
En die zijn ook steeds een pak duurder ... appels & peren :)
Om wat preciezer te zijn. Aldus geek.com:
i1 single core, 512 MB > $ 42
i2 dual core, 1024 MB > $ 72
i2eX (dual?) core, 1024 MB, PCIe, mSATA > $ 99

en dat vergelijken met een RPi van $ 35... 8)7
Enkel de i1 valt te vergelijken, de volgende kost al 2* de prijs. Willen we een laptop van 500 en 1000 euro ook vergelijken dan ?

Het is met een goeie reden een "ouder" product ... als ze pi2 maken, dan is pi1 meteen obsolete ... (zeggen ze zelf ook)

Dus meer cpu, meer ram, meer connecties, voor $35 dollar zo mainstream zijn ze nog niet.
....en die een veel beperktere community hebben. De kracht van de Pi, hoe low-tech het product ook is, is hun community.
Alles wat op een PI draait, draait ook op andere boards. Probeer maar eens. Bovendien zijn PI's als gevolg van vele corrupte Sd-card niet echt betrouwbaar.
Hummingboard schijnt ook goed te zijn ja,
Maar het is toch alles wat je op de RBP kunt draaien kun je ook op een andere board draaien zoals de Hummingboard?
Al deze borden zijn ook 50% duurder in aanschafprijs. Dan is het toch logisch dat ze meer performance of mogelijkheden hebben?
Die alternatieven verbruiken wel meer elektriciteit dan de RPi. Voor veel toepassingen is dit niet relevant, maar juist voor bijvoorbeeld veldtoepassingen met zonnecellen kan dit doorslaggevend zijn.
Blijft een gaaf apparaat en ontwikkeling zo'n raspberry! Ze staan wel onder druk met de komst van de alternatieven zoals de hummingboard

nieuws: Bedrijf komt met Raspberry Pi-concurrent met 1GHz-ARMv7-soc

Wat ik eigenlijk nog mis is op dit soort boardjes is built in IR voor de toepassing in een mediacenter. Nu is er additionele hardware benodigd of besturing via een app etc.

Daarentegen zijn deze boardjes natuurlijk niet ontwikkeld voor gebruik als mediacenter hardware. Dus echt kwalijk kun je ze het niet nemen ;)

[Reactie gewijzigd door Workaholic op 14 juli 2014 09:11]

Naast dat een RasbPi prima dienst schijnt te kunnen doen als mediacenter (met z'n beperkingen op 1080 content dacht ik) zal denk ik een IR poort ook slechts een beperkte doelgroep kennen en zou ik juist een RasbPi gebruiken voor mijn mediacenter omdat ik hem geheel uit het zicht wil onttrekken.
Een 1080 film rip van ~ 14GB totale grootte slikt mijn RPi prima hoor :) Groter dan dat heb ik nog niet geprobeerd.
Idem hier. Wel met audio passthrough.
Mijn PI speelt LOTR 25GB perfect naar men AVR met 5.1.

i love it
Nice, ik heb ook een RasbPi maar gebruik hem voor andere doeleinden, ik las dit her en der mogelijk inderdaad zoals Kiang hieronder aangeeft mensen het zonder pass through moeten doen (DD is ook best zwaar vermoed ik)
De RBPI ondersteund CEC. Een jaartje geleden had ik eentje als mediacenter draaien en kon ik gewoon met mijn TV afstandsbediening via HDMI XBMC bedienen.
Een IR-ontvanger kun je voor een paar dubbeltjes krijgen bij de betere electronicazaak. Deze is rechtstreeks op de GPIO aan te sluiten. Standaard inbouwen betekent de kostprijs verhogen voor iedereen...
zoek maar eens op banana pi (conrad heeft die bijv), het enige wat je niet hoeft te verwachten is support vanuit open elec of xbmc... die lui noemen het inferieure hardware en nog een zooi FUD... maar het feit is wel dat de broadcom chip op de pi gewoon TE traag is... en dat het arm v6 is helpt ook niet.
Anoniem: 131162
14 juli 2014 09:08
Waar hebbenze het MicroSD slot verstopt? of kijk ik er nou overheen?
Nee, zit aan de onderkant van het bordje (niet te zien dus op de foto)
Ik vermoed dat het dat metalen vakje links onderin het bord is.

Mooi om te zien dat er nog steeds wordt doorontwikkeld. Ik begrijp de zet om alle aansluiting aan twee kanten van het apparaat te houden, maar de keuze om de twee extra USB-poorten toe te voegen is een beetje vreemd... Zeker omdat de Pi problemen met stabiliteit kan krijgen als er USB-apparaten wroden ingeplugd die 'teveel' stroom vragen...

Ik neem aan dat de reden om geen significante wijzigingen aan de SOC of het geheugen aan te brengen er mee te maken heeft, dat het apparaat dan a) duurdeer wordt en b) moeilijker backwards compatibel te houden kan zijn? Duurder gaat behoorlijk tegen het idee achter dit apparaat in, namelijk...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 14 juli 2014 09:17]

gewoon aan de achterkant, Zoals bij het oude A en B model.
Anoniem: 131162
@Deem14 juli 2014 11:16
Ah! tuurlijk, was nog vroeg niet helemaal wakker denk ik :)
Volgens mij links onder op de foto.
Anoniem: 131162
@wbree14 juli 2014 09:13
Dat is de microusb aansluiting volgens mij (staat ook "power in" bij)
dat is volgensmy nog steeds de voeding, net als bij het oude B model
nee dat is micro usb power in
hmmm die extra usb poorten is wel fijn maar ze zijn nogsteeds niet powerd als ik het goed begrijp dus een "slechte" voeding gebruiken resulteert nogsteeds in instabiel werken van de RPI :(
en dan helemaal nisk doen aan de proc en mem?

op dit moment zie ik eerder een goed alternatief in de hummingboard!
hmmm die extra usb poorten is wel fijn maar ze zijn nogsteeds niet powerd als ik het goed begrijp dus een "slechte" voeding gebruiken resulteert nogsteeds in instabiel werken van de RPI :(
en dan helemaal nisk doen aan de proc en mem?

op dit moment zie ik eerder een goed alternatief in de hummingboard!
Een hummingboard is idd ook aantrekkelijker, maar ook daar moet je de keuze vooraf maken.

Een "slechte" voeding ligt niet aan de Pi, maar aan de persoon die hem samenstelt bij aanschaf.
Je weet toch aardig wat je ermee wilt aanvangen, dus moet je zorgen dat je apparatuur in orde is.

Ik ga ervan uit dat een duiker niet in zijn speedo naar de westerschelde gaat, en dan klaagt dat het zo'n slecht weer is in Zeeland
op geen enkele telefoon lader die ik tot nu toe heb geprobeerd en ook niet op de doos RS bijgeleverde voedings adapter heb ik op beide usb poorten een wifi dongle en mobo/muis combo adapter kunnen gebruiken zonder dat hij uitviel en dat vind ik slordig dat je eigenlijk "altijd" een powerd usb hub nodig hebt om je spullen te laten werken.
dat maakt de rpi een stuk minder mobile
Je weet dat door een ontwerp fout dat als er een piekspanning komt op de usb port hij reboot? Dat wil dus zeggen het aansluiten van de Wifi adapter terwijl de Pi aanstaat.
Weet alleen niet of het ook in deze nieuwe versie is opgelost..
Mijn Pi wordt gevoed door de usb-aansluiting van de PopcornHour die ernaast ligt. Twee webcams (1 per usb-poort) is geen probleem. Of 1 webcam en 1 wifi-dongle. Muis en toetsenbord gebruik ik niet (log altijd via Putty aan) maar mocht je dat nodig zijn dan kun je via de unifying-techniek van Logitech heel makkelijk 1 ontvanger gebruiken voor zowel muis als toetsenbord.
Er zijn meldingen geweest van instabiliteit bij het gebruik van de officiële lader.

Er zit toch iets mis in het SD subsysteem. Ik heb zelf ene Pi die zo onstabiel draait als men kan bedenken (file-corruption), maar sinds ik de root op een USB stick heb gezet, draait het als een zonnetje.
Had ik ook totdat XBian het btrfs filesystem ging gebruiken. Daarna niet geen problemen meer gehad
Bedenk dat de R-Pi vanuit een usb-voeding draait. Dat kan nooit maar dan ook nooit meer energie aan de usb-poorten geven als wat ze aan de 'voeding' krijgt.

Het enige waar je op kan hopen is dat ze met zwaardere voedingen overweg kan en dat het extra vermogen wordt doorgelust naar de usb-poorten.
Leuk, hopelijk zijn de problemen met power tekort door slechte voedingen minder.
Huh? Dat is toch niet het probleem van de Pi?
Als jij een slechte adapter gebruikt, die minder dan 1A levert, dan is dat het probleem dat je de verkeerde voeding gebruikt.
1A is teweinig, je moet 2A gebruiken... en dat zijn meestal duurdere tablet chargers ... Het forum staat vol problemen die te wijten zijn aan power problemen...
onzin. ik gebruik een 1a adapter. werkt prima. een maatje van me gebruikt 850 ma en die doet het ook prima.
Sterker nog, De producenten van de Pi adviseren een goede voeding die minimaal 700mA kan leveren:

http://www.raspberrypi.org/documentation/setup/README.md

Het probleem is dat voor veel mensen dat een adapter een adapter is (het past toch?!), zonder te beseffen dat die adapter wel een minimale hoeveel aan stroom moet kunnen leveren.

Nu kan je zeer goedkoop Chinese aftermarket adapters krijgen waar dan wel mooi 1A op staat, maar in de praktijk vaak van dubieuze kwaliteit zijn.

Voldoet de adapter niet, dan krijg je gegarandeerd problemen. Is dat het een probleem van de Pi? In mijn ogen niet.

[Reactie gewijzigd door Deem op 14 juli 2014 10:57]

Low ampage (~700mA) power supplies will work for basic usage, but are likely to cause the Pi to reboot if it draws too much power.

Met andere woorden in idle, zonder toetsenbord/muis of andere dongels ...
Basic usage is basic usage, en niet alleen idle.

Van de site:
The device is powered by a 5V micro USB supply. Exactly how much current (mA) the Raspberry Pi requires is dependent on what you connect to it. We have found that purchasing a 1.2A (1200mA) power supply from a reputable retailer will provide you with ample power to run your Raspberry Pi.

Typically, the model B uses between 700-1000mA depending on what peripherals are connected; the model A can use as little as 500mA with no peripherals attached. The maximum power the Raspberry Pi can use is 1 Amp. If you need to connect a USB device that will take the power requirements above 1 Amp, then you must connect it to an externally-powered USB hub.

The power requirements of the Raspberry Pi increase as you make use of the various interfaces on the Raspberry Pi. The GPIO pins can draw 50mA safely, distributed across all the pins; an individual GPIO pin can only safely draw 16mA. The HDMI port uses 50mA, the camera module requires 250mA, and keyboards and mice can take as little as 100mA or over 1000mA! Check the power rating of the devices you plan to connect to the Pi and purchase a power supply accordingly.

[Reactie gewijzigd door Deem op 14 juli 2014 11:28]

Hmmm.. Ik had liever een processor of RAM upgrade gehad, ook al had ik een tikkeltje meer moeten betalen. Ik pest mijn huidige RasPi aardig op het moment en dat is ook wel te merken.
Dan neem je toch één van de concurrerende bordjes, die zijn een stuk sneller.

Maar je kunt je ook afvragen waar je die snelheid voor nodig hebt.
Mijn raspi is mijn lowbudget NAS/seedbox met zo'n 400 torrents atm.
Dan vervang je die door een dual of quad core cubox. Dan betaal je wel iets meer maar krijg je veel meer rekenkracht tot je beschikking.
Ja maar wat nou als mijn probleem is dat ik vrij krap zit? :') Maar je hebt gelijk. Een veel belangrijker punt is daarnaast dat de USB en LAN controller los van elkaar moeten zijn.
Als je een complete Raspberry Pi met voeding en behuizing hebt, en die verkoopt kun je voor dat bedrag toch op zijn minst een dualcore Cubox.
Dan wil ik daar wel een linkje van zien waar jij je Cubox koopt, want ik kom toch wel op het dubbele uit.
Als het je echt om de prijs te doen is kun je een Cubieboard2 kopen via Aliexpress inclusief verzendkosten voor 45 euro met een dualcore processor.
Ondanks dat er niets aan de spec's is verandert is dit echt een flinke verbetering. Bij het zowel het A als B model heb ik me altijd gestoord dat alle aansluiting zo verdeeld zijn over 3 (Correctie: 4. ik gebruik er standaard 3) zijkanten.
Ik had liever nog gezien dat het powerconnector ook aan de kant van USB en netwerk zat.

[Reactie gewijzigd door Deem op 14 juli 2014 09:22]

Ondanks dat er niets aan de spec's is verandert is dit echt een flinke verbetering. Bij het zowel het A als B model heb ik me altijd gestoord dat alle aansluiting zo verdeeld zijn over 3 zijkanten.
Vier zijkanten. USB+ethernet aan één zijkant, HDMI aan één zijkant, voeding en SD slot aan één zijkant, composite video en 3,5mm audio aan één zijkant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee