Raspberry Pi-stichting brengt nieuwe cameramodule met 8-megapixelsensor uit

De Raspberry Pi-stichting heeft een nieuwe cameramodule voor zijn computerbordjes uitgebracht. De module maakt gebruik van een Sony IMX219-sensor en is ook verkrijgbaar in een variant die gevoelig is voor nabij-infrarood licht.

De nieuwe module volgt de vijfmegapixelvariant uit 2013 op. Voor die cameramodule maakte Raspberry Pi gebruik van een OmniVision OV5647-sensor, die sinds eind 2014 uit productie is. De stichting heeft Sony bereid gevonden om chips te leveren voor de nieuwe module. De gebruikte IMX219 is een bsi-cmos van het 1/4"-formaat. Volgens de makers heeft de nieuwe module niet alleen een hogere resolutie, maar is het een flinke stap vooruit op gebied van beeldkwaliteit, kleurweergave en prestaties bij weinig licht.

Net als de oude cameramodule zal de nieuwe versie beschikbaar zijn in twee varianten. Een variant voor reguliere kleurenbeelden en een model voor nabij-infraroodopnames. De maximale fotoresolutie is 3280x2464 pixels, filmen is mogelijk in resoluties van 1920x1080, 1280x720 of 640x480 pixels bij respectievelijk 30, 60 en 90fps. Het camerabordje meet 25x23x9mm en krijgt dezelfde adviesprijs als zijn voorganger: 25 dollar.

Raspberry Pi camera V2

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-04-2016 • 12:25

39 Linkedin

Submitter: BOotaBle

Reacties (39)

39
39
24
2
0
13
Wijzig sortering
Tip: Als je tussen de cam en de Pi veel meters wil overbruggen dan kan je dit gebruiken:
https://thepihut.com/coll...ension?variant=3238406788

3D print file voor custom case:
http://www.thingiverse.com/thing:792444

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 april 2016 12:38]

Kan ook in Nederland worden besteld, iets minder flexibel dan een hdmi kabel:
http://www.bitwizard.nl/shop/raspberry-pi?product_id=164

Wel jammer dat de foundation niet iets van een roadmap heeft. Wel heel gaaf dat ze blijven verbeteren natuurlijk! Maar heb nog een RPi 1 met een oud camera bordje en niet zoveel tijd. Met deze snelheid kan je beter wachten met kopen ;)

Voor het gebruik als netwerkcamera vind ik de snelheid nog wat tegenvallen (over wifi). Full HD is lastig met niet al te veel delay in de stream.
Achja, in de techwereld is het argument "je kan beter wachten op de volgende" in 1998 al verouderd geraakt. Als je volgens die regel gaat leven, kan je nooit wat kopen, want immers komt 10 maanden na de release van de nieuwe iPhone alweer een aankondiging voor de volgende. Kan je net zo goed even wachten.
Daar had Sony 30 jaar geleden nog een leuke reclame van voor hun videocam. Een volwassen vent in een baybadje. Je kunt natuurlijk wachten met aanschaffen maar dan mis je van allrs
Ja, is wel jammer, ik heb net vorige week de oude versie besteld. Maar ach, ik kan er net zo goed mee klooien en meestal heb ik een la met speelonderdelen die dan uiteindelijk ergens in belanden (temp sensors, 434 MHz zenders etc). Dus als ik straks een camera systeempje heb komt daar een nieuwe goede camera in en en kan ik weer verder ontwikkelen op een oudere RPi met een oudere Camera. Werkt verder hetzelfde. En ach, we hebben het over 25 euro...

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 april 2016 14:43]

Anoniem: 168805
@teek225 april 2016 17:03
Met wat mazzel is het oude model niet meer leverbaar, en krijg je gewoon dit nieuwe model geleverd O-)
Hij is al geleverd :p (de oude dus)
Ik vind het echt prachtig wat mensen in elkaar weten te hobbyen en met elkaar delen, maar...
Is er voor € 25 (camera) + £12 (kabelvelenger) + € 3 (kabeltje) + nog een paar euro voor de te printen case, niet een webcam verkrijgbaar die gewoon USB-aansluiting heeft en het ook doe op een Raspberry Pi?

edit:
Toch het anwoord zelf maar opgezocht

Note that the quality and configurability of the camera module is highly superior to a standard USB webcam.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 april 2016 12:45]

Dan ga je voorbij aan de "maker-spirit" van Raspberry Pi. Natuurlijk zijn er prima off the shelf webcams, maar met deze cameramodule (en een pi) alleen kan je van alles. Bovendien wordt het beeld door de GPU afgehandeld, ipv de CPU, dus je hebt vloeiender beeld met minder CPU gebruik dan bij een USB webcam.

Ik heb zelf de oude cameramodule en Pi in een lego behuizinkje gestopt, en het enige wat ik moet doen als ik 'm ergens in huis neerzet, is de stekker in het stopcontact doen, en dan heb ik een (ghetto) homesecurity webcam. De foto's kunnen eventueel via wifi naar google drive gestuurd worden.
Nu nog de software en je heb een "echte" homesecurity system:
https://github.com/ccrisan/motioneyeos
https://github.com/ccrisan/motioneyeos/wiki/Screenshots

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 april 2016 13:11]

Cool! Ik heb een soortgelijk stukje software draaien op de Pi, maar lang niet zo gelikt als deze.
Kijk daar was ik naar op zoek! Motion (programma) werkt aardig, maar de videostream op een website bekijken kan alleen nog maar als je chrome of firefox gebruikt.
Zodra de koolmeesje uitgevlogen zijn, eens motionEyeOS proberen! En dan hopen dat er snel weer een paartje koolmezen komt broeden om ze met de webcam in de gaten te kunnen houden!

/edit: lees nu dat dit ook motion gebruikt ;-)

[Reactie gewijzigd door slaay op 25 april 2016 13:58]

Die gebruik ik al een hele tijd.

Ik heb er 2 draaien, 1 met een originele PI camera en een met een goedkope USB webcam van 11 euro.

Beide werken prima, ook in combinatie met surveillance station op mijn Synology.

Geen "super" HD kwaliteit, maar voor huis tuin en keuken gebruik meer dan voldoende.
Ben dit pas ook gaan gebruiken en het werkt inderdaad erg goed.
Ik was blij verrast om te zien dat een timelapse video ook gewoon simpel aangemaakt kan worden binnen MotionEye.
Als 'back-end' gebruikt MotionEyeOS voor Fast Network Mode ook Python Picamera waardoor er in principe nog veel meer te tweaken valt aan de camera (time overlay bijvoorbeeld).
Ik kwam dit pas tegen en ga er zeker mee aan de slag! :)
https://home-assistant.io
Yes, maar de Pi cam kan je direct aanspreken met Python (programeer taal) ik weet niet hoe dat zit met usb webcams. (https://www.raspberrypi.o...e/camera/python/README.md)

En veel projecten moeten licht en klein zijn. Bv robots van kleine en medium size daar wil je geen grote webcam in bouwen.
Plaatje van een PiBorg met cam voorin:
https://www.kiwi-electron...y-pi/kits/PIB-4BORG-1.jpg

Ook dingen zoals een muizen val die op beeld de klep sluit, en dat soort projectjes. Usb webcam is niet voor elk project geschikt.
En lengte van 6 meter tussen de pi en cam is natuurlijk ook niet bij elk project nodig.

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 april 2016 13:03]

De picamera library is vrij uitgebreid, maar heeft veel hardcoded zaken en is alleen gericht op de Raspberry camera. Een open alternatief voor cameras op Linux is Opencv, wat ook vrij goed werkt met Python.

Overigens is het prima om de picamera (v1) met kabels van meer dan 2 meter te gebruiken, hoewel ik geen 1080p 30fps heb getest.

[Reactie gewijzigd door K4F op 25 april 2016 13:30]

Ik vind het echt prachtig wat mensen in elkaar weten te hobbyen en met elkaar delen, maar...
Is er voor € 25 (camera) + £12 (kabelvelenger) + € 3 (kabeltje) + nog een paar euro voor de te printen case, niet een webcam verkrijgbaar die gewoon USB-aansluiting heeft en het ook doe op een Raspberry Pi?

edit:
Toch het anwoord zelf maar opgezocht

Note that the quality and configurability of the camera module is highly superior to a standard USB webcam.
Jouw link komt natuurlijk wel bij een Rpi-site vandaan :+
Misschien hebben ze inderdaad gelijk, maar je krijgt wel een "wij van WCeend vinden dat WCeend .."
Dat is net als in een Applestore vragen of de non-apple laadkabels gevaarlijk zijn ...
Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar als je Google gebruikt vind je wel meer links naar pagina's, en in de gauwigheid gekeken komt de RPi camera module er toch als beste optie uit.

Mijn ervaring met goedkope webcams is dat je krijgt waar je voor betaalt. (lage res, wazig beeld door slechte lens, lage framerate, etc)
Het zelf in elkaar knutselen is voor de mensen vaak ook een deel van de pret/hobby.

Waarom een puzzel maken? Waarom een modelauto in elkaar lijmen en verven als je ze ook kant en klaar kunt kopen?

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 april 2016 12:49]

Heb ooit eens een USB camera aangesloten op de pi voor face tracking op mijn hexapod projectje en die viel iedere keer uit door gebrek aan power. Met de pi camera heb ik dit probleem niet. Het zal wellicht kunnen, maar als portability, power consumption en fps (kan verschillen met betere/duurdere webcams) een issue zijn, dan lijkt de pi module in bijna alle gevallen superieur.
Werkt dat ook met deze nieuwe cam denk je?
Ja. Zelfde flat cable. Verder zou de nieuwe cam 100% compatible zijn met alles (cam case, software enz)

Cam sensore is nieuw.
Rode led is weg.
Cam board heeft nu afgeronde randjes.
Bedankt!
PTZ is het zeer zeker niet.
Ik vind het grote nadeel de korte kabellengte en het gebruik van de flatcable, wat hem erg inflexibel maakt. Wat ik begreep is deze ook niet goed te verlengen, tenzij dit in de laatste maanden is veranderd.
Anoniem: 382732
@Room4225 april 2016 12:46
Is het niet de bedoeling dat je dit samen met een Raspberry bordje in een behuizing bouwt? Dan is de kabel lang genoeg.
het gebruik van de flatcable, wat hem erg inflexibel maakt
De ironie in die zin, haha.
Je kan voor een paar EUR lange kabels krijgen (ik heb er 1 van 2m ofzo), dan heb je nog de hobby projecten als https://www.tindie.com/pr...era-hdmi-cable-extension/
Als de flatcable een obstakel is, heb je duidelijk te weinig fantasie ;)
Ik zit te uit te denken hoe ik hier een dashcam van kan maken. Er zijn voorbeelden dat de hele Pi module voor het raam hangt incl cam. maar ik wil eigelijk alleen de Pi cam voor het raam en dan de Pi module in het handschoenenkastje. Dan zou ik vanaf de camera via een converter naar micro HDMI dat dunnere kabeltje achter de deurstijlrubbers proberen weg te moffelen. Kan alleen lastig vinden of de HDMI converter is om te bouwen naar Micro HDMI en of een dunner micro HDMI kabeltje uberhaupt wel compatible is... Genoeg nog om uit te zoeken :)
1/4" en 8MP, dan moet daar wel een flink lichtsterke lens op zitten, anders wordt die resolutie niet eens gehaald vanwege diffractie.
Anoniem: 324173
25 april 2016 13:27
Waar te bestellen?
Als je de link uit stuk volgt deze dus
Kom je bij deze links:
RS Components
element14
Wat een cool opgezette foto! Het is net een slang zo :)
Zou dit een verbetering zijn voor PIKON? (De oude module had zijn 'beperkingen' tot de maan)

[Reactie gewijzigd door Deo_Volente op 27 april 2016 11:11]

De link werkt niet, of bedoel je deze?
Dank voor je melding. Ik bedoelde de zelf 3D uit te printen PIKON telescope. Link aangepast.
Dat is zeker een gaaf project! Ik krijg de neiging er 1 te maken!
Anoniem: 91505
26 april 2016 08:57
Die IR-versie zou ideaal zijn voor een eyepiece camera voor een telescoop, zodat je bepaalde nevels kunt fotograferen, die uitzenden in near IR en bovendien het zwakke licht van die nevels beter kan registreren. Nu moet je werken met peperdure eyepiece cams of met een gemodde Canon DSLR camera, waarbij het IR-filter eruit gehaald is, zodat de sensor gevoelig wordt voor het IR.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee