Hobbyist maakt systeemcamera van RaspBerry Pi

Een ontwikkelaar heeft op basis van de Raspberry Pi-hardware een systeemcamera gebouwd. Naast verwisselbare lenzen bevat het ontwerp, dat SnapPiCam heet, een touchscreen, geïntegreerde accu en voeding, en een sdkaartlezer.

De ontwikkelaar, met alias SilverJimmy, heeft zijn conceptuele systeemcamera geïnspireerd op een eerder ontwerp met een Adafruit PiTFT-touchscreen die aan een Raspberry Pi-mini-pc is gekoppeld. SilverJimmy kwam uit op een ontwerp waarin een 1200mAh lipo-accu was opgenomen. De behuizing maakte hij met behulp van 3mm dikke acrylplaten die met behulp van een laser cutter in de juiste afmetingen werd gesneden. Voordat de behuizing naar wens was, had SilverJimmy al diverse prototypes moeten bouwen.

Op de SnapPiCam kunnen diverse soorten lenzen geplaatst worden. Ook is een touchscreen aanwezig om de systeemcamera in te kunnen stellen. Doordat hobbyisten een Linux-distro al hebben aangepast op de aanwezigheid van een imagesensor op de Raspberry Pi cameramodule, kan het besturingssysteem direct via het touchscreen worden aangestuurd. Omdat in de camera ook een wifi-adapter is opgenomen, is het mogelijk om gemaakte foto's direct te uploaden naar de cloudopslagdienst Dropbox.

SilverJimmy heeft zijn ontwerp voor de SnapPiCam onder een Creative Commons-licentie als een download voor het publiek ter beschikking gesteld. Daarnaast wil hij de benodigde onderdelen los gaan verkopen via een webshop.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-02-2014 • 14:37

53 Linkedin

Submitter: himlims_

Lees meer

Reacties (53)

53
49
32
5
0
10
Wijzig sortering
Het blijft altijd grappig om te lezen dat zodra een artikel over een Raspberry Pi verschijnt, er direct wordt verwezen naar bestaande alternatieven en dat deze alternatieven veel beter zijn.
De Raspberry Pi is een Educational device. Het is de bedoeling dat je hiermee op een goedkope manier met hardware en software aan de slag kunt om te experimenteren en te leren. Iedereen kan een product kant en klaar kopen. Maar het gaat er juist om om iets zelf in elkaar te zetten en zorgen dat het werkt. Of het nu een kit / bouwpakket is voor de beginnende tweakers. Of dat je alles zelf maakt als gevorderde tweaker. Het gaat niet om het kant en klare product. Maar om de weg ernaar toe. Dat is de kracht en het idee achter de Raspberry Pi..
Volgens mij was het idee achter de RPi in beginsel om een kleine en goedkope computer voor kindertjes te ontwikkelen.
Voor gewoon als computer te gebruiken is een rpi niet echt geschikt, is trager dan de huidige budget phones
Ik heb het zelf niet bedacht!

http://www.raspberrypi.org/about

The idea behind a tiny and cheap computer for kids came in 2006, when Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang and Alan Mycroft, based at the University of Cambridge’s Computer Laboratory, became concerned about the year-on-year decline in the numbers and skills levels of the A Level students applying to read Computer Science. From a situation in the 1990s where most of the kids applying were coming to interview as experienced hobbyist programmers, the landscape in the 2000s was very different; a typical applicant might only have done a little web design.
Of het nou een hele goede camera is maakt niet uit. Het leuke vind ik dat de Raspberry Pi mensen aanzet dit soort dingen te maken (dit is tenslotte tweakers.net). Je kunt prima appeltaarten kopen maar soms is het gewoon leuker (en lekkerder) er zelf eentje te bakken.
Het is een verbazingwekkend goede camera, maar als je een "crap" usb kabel / lader gebruikt, krijg je heel snel banding in het camera beeld. Ook is de documentatie zeer uitgebreid.

PiCam Documentatie

Zeker een aanrader om eens door te nemen als je met een picam aan de slag gaat.
fixed focus 5 megapixel op een 1/4" sensor... vind ik toch wel tegenvallen
als hij voor een leuke prijs beschikbaar is ben ik wel geintereseerd :p

Ontopic : hoe groot is de sensor dan ? MFT?
Van website http://uk.farnell.com/jsp...ER=bn-me-ca-r1-best-sto-3 :

It's able to deliver a crystal clear 5MP resolution image, or 1080p HD video recording at 30fps with latest v1.3. Camera board features a 5MP (2592 × 1944 pixels) Omnivision 5647 sensor in a fixed focus module

[Reactie gewijzigd door michavb op 4 februari 2014 14:46]

De Nederlandse link is misschien makkelijker.
http://nl.farnell.com/ras...t=2353309#similarProducts


Waar ze ook veel hebben voor de berry is RS.
http://nl.rs-online.com/w...splay.html?id=raspberrypi

De Kit in 2 delen los is goedkoper bij RS te bestellen:
Board: http://nl.rs-online.com/w...17/?origin=PSF_431027|acc
Camera: http://nl.rs-online.com/web/p/video-modules/7757731/
Als je onderaan het plaatje/foto'tje kijkt zie je "datasheets" staan waar je in PDF alle extra info kan bekijken in een duidelijk en goed overzicht.

Goede site/bedrijf, bestel er via mn werk met regelmaat. Weet niet of ze ook aan particulieren verkopen. Farnell is ook goed, hebben net wat meer gespecialiseerde elektronica onderdelen te koop.

[Reactie gewijzigd door 7-UP op 4 februari 2014 15:50]

Bedankt! en nog niet eens zo duur :p
http://www.ovt.com/products/sensor.php?id=66
sensor unit is totaal: 8.5 x 8.5 x 5 mm groot.
Sensor heeft een oppervlak: 1/4"
Vet om te zien wat er allemaal mogelijk is met de Raspberry Pi.
Op de website van Raspberry Pi Foundation staan allemaal dit soort projecten. Leuk om te zien hoe een hobbyist zo zijn eigen camera zelf kan stellen.
De vraag is eerder, wat is er niet mogelijk met raspberry pi? Het is en blijft gewoon een computer, alleen alles in het klein en fijn. Met een computer zelf kun je veel kanten op.. Waarom niet met een mini computer?
Nu een highspeed camera maken, dan ga ok ook aan de knutsel :-)
Dat is een rare volgorde, waarom maak jij tijdens het knutselen niet een highspeed cam?

Gewoon meer van die units aan elkaar en dan syncen, kom je vast tot een nuttig resultaat.

Als jij bji een hackerspace daaraan gaat werken zijn er vast mensen die je willen helpen.

[Reactie gewijzigd door killercow op 4 februari 2014 17:07]

Twee naast elkaar en dan 30 fps (in totaal 60) 3d beelden schieten!!
Ik heb zo'n gevoel dat je deze goedkope sensors niet aan elkaar kan genlocken om de sensoren met een perfecte offset met elkaar te laten draaien. :P
Wat leuk, en het zou helemaal af zijn als de camera met een 3D-printer gemaakt kon worden.
Want? 3D printen heeft geen enkele meerwaarde in dit geval. Behalve dat je de behuizing zelf kan afdrukken dan.
Handig om te gebruiken als action camera.
Juist helemaal niet omdat deze camera behoorlijk fragiel is en niet waterdicht / stofdicht is. Dit is meer een leuke proof of concept dan echt een camera die interessant is voor brede toepassing lijkt mij.
Dit is meer een leuke proof of concept dan echt een camera die interessant is voor brede toepassing lijkt mij.
Ik denk dat de breedste toepassing simpelweg hobbyisme is. Lekker bezig zijn met techniek, en dan ook daadwerkelijk nog iets werkends bouwen. Tweakers in hun element zou ik zo zeggen.. :)

Als iemand een goede camera wil, dan koopt hij wel een commercieel beschikbaar alternatief.
natuurlijk kun je niet op tegen de commercie. Die hebben een custom behuizing, custom printje en met grote aantallen, een hele lage kostprijs.

Dit moet je meer zien als: Hobbieproject waarbij je ook nog een werkend product overhoudt waar je iets mee kan.
Anoniem: 415197
@Bor4 februari 2014 16:07
Bovendien die lenzen zijn vaak duurder dan de body. Dus voor het geld hoef je het zeker niet te doen...
Dat is natuurlijk nog de vraag. Hoe snel is de gebruikte sensor en hoever gaat de software met een anti shock technologie? Gezien een instap GoPro al voor 100 dollar te vinden is zou ik het wel weten.
Of als dashboard camera.
Ik kan em voorstellen dat je dit zelf in elkaar knutseld en een beter camera beeld hebt en langere opname tijden dan vergelijkbare artikelen die al op de markt zijn.
Denk dat die lens er dan zo af ligt.. Zal wel gaaf zijn, een Gopro maken van je RaspBerry Pi.
Ik lees overal dat die cpu niet meer dan 2fps aankan, anders klapt alles eruit. Als je dat ding al niet fatsoenlijk voor een webcam surveillance kan gebruiken, dan al helemaal niet voor een 720p HD 30fps action cam denk ik (helaas.) :/
Ik lees overal dat die cpu niet meer dan 2fps aankan, anders klapt alles eruit. Als je dat ding al niet fatsoenlijk voor een webcam surveillance kan gebruiken, dan al helemaal niet voor een 720p HD 30fps action cam denk ik (helaas.) :/
Je kan er 720/1080P op streamen, foto's/films maken kan prima
[...]


Je kan er 720/1080P op streamen, foto's/films maken kan prima
Decoderen is iets héél anders dan coderen .... vergis je niet in de essentie en verwerkingskracht die nodig is om een HDstream te maken, daar heeft de 800mhz van de Pi een kluif aan
[...]
Decoderen is iets héél anders dan coderen .... vergis je niet in de essentie en verwerkingskracht die nodig is om een HDstream te maken, daar heeft de 800mhz van de Pi een kluif aan.
Niet overdrijven, coderen en decoderen is bijna hetzelfde. Het verschil zit hem in welke richting je het stuurt. O-)

Belangrijker is de reden waarom een een 1080p filmpje schieten niet gaat op een raspberry en een 1080p film afspelen wel! De Raspberry Pi ondersteund het wel om h264 in 1080p te encoderen. Zoals in deze review kunt zien, is het wel mogelijk om video's te schieten in 1080p! Zie ook dit testfilmpje waar met verschillend bitrates geschoten wordt.

Wanneer je de hardware acceleratie niet inschakeld dan wordt inderdaad de 700 mhz ARM ingeschakeld en dat is inderdaad niet voldoende om een filmpje te schieten...

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 5 februari 2014 13:39]

Coderen en decoderen bijna hetzelfde? Dacht het niet hoor!
[...]


Decoderen is iets héél anders dan coderen .... vergis je niet in de essentie en verwerkingskracht die nodig is om een HDstream te maken, daar heeft de 800mhz van de Pi een kluif aan
Daar weet ik te weinig vanaf, dit is wat ik gezien heb bij collega's :)
Alles klapt eruit? Alle hardware klapt uit de behuizing? Al het glas klapt uit de lens? Alle SD kaarten klappen uit hun slot?
Met het juiste voltage zou je dat best (eenmalig) voor elkaar kunnen krijgen. :+
Doe niet zo onnozel man. :/
Je systeem klapt eruit in de zin van "het niet trekken en daardoor vastlopen" net als je nic die soms een te groot aantal connects niet trekt "en eruit klapt", ofwel: vastloopt en als SoC gereset (lees: gereboot) moet worden.

Sesamstraat verkort op tv en nu kom je hier zulke onnozele opmerkingen maken?
Thuis? Ik mag onderweg niet reageren?

En haal t.net niet door elkaar met #twitter, anders klapt hij er nog eens uit...
Awesome!
Ook leuk dat je er alles mee kan doen wat je wil, upgraden, repareren enz. Dat is iets wat bij veel dingen niet/zeer moeilijk is...

Edit: hier een linkje naar hoe het gedaan is: http://www.instructables....aspberry-Pi-Camera/#step1

[Reactie gewijzigd door Schlumpie op 4 februari 2014 14:48]

Anoniem: 48923
4 februari 2014 14:56
Wel een leuk idee en leuk gemaakt maar de testfoto's zien er behoorlijk slecht uit.. Misschien een betere lens en sensor gebruiken, of de software aanpassen om de foto's te verbeteren.
Echt super bruut! Sinds kort ook een Pi bezitter en dat is voor iedere tweaker aan te raden (ook beginners).
Dit soort dingen zijn toch wel erg cool hoor en wordt stiekem veel mee gedaan.

Binnenkort zelf ook weer eens klooien met de camerafunctie (maar uiternaard niet op dit niveau)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee