Wolfson introduceert geluidskaart voor Raspberry Pi

Wolfson Microelectronics heeft een geluidskaart voor de Raspberry Pi ontwikkeld. Het apparaat maakt het mogelijk om met de Pi hd-audio af te spelen en op te nemen. Het accessoire kost omgerekend 33 euro.

De Wolfson Audio Card is dinsdag officieel aangekondigd door de fabrikant. De kaart gebruikt de 8-pinsaansluiting die ingevoerd werd bij model B van het apparaat. De geluidskaart is in staat om 24-bitsgeluid met een samplerate van maximaal 192kHz uit te voeren via analoge 3,5mm-output of digitaal via s/pdif. Wat invoer betreft beschikt de geluidskaart over twee onboard-microfoons, een analoge 3,5mm-input en een s/pdif-input.

De Raspberry Pi Sound Card is op dit moment alleen nog verkrijgbaar bij de website van Element14. De ontwikkelaar, Wolfson Microelectronics is een Britse ontwerper van audiochips. Geluidschips van het bedrijf vonden hun weg naar onder andere de iPod, de originele Xbox en enkele modellen van de iPhone.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-03-2014 • 15:23

75 Linkedin

Reacties (75)

75
74
49
11
1
22
Wijzig sortering
Wij zijn er op het moment mee aan het testen. Ik heb me verbaasd over de prachtige geluids opname en -afspeelkwaliteit.
Het kaartje is al enkele weken via Farnell beschikbaar.

De kaart werkt trouwens alleen vanaf de rev2 (512MB?) versie van de Pi. De eerste versies hebben de benodigde P5 pads (naast de GPIO header) niet.
Ik zie het nut hier niet van in. Als de SPDIF poort nou meerkanaals ondersteuning had zou het toegevoegde waarde hebben. De Raspberry Pi speelt van zichzelf al prima stereogeluid?
De PI kan DTS niet downmixen naar stereo. Wanneer je een film hebt die alleen een DTS spoor heeft, heb je geen fatsoenlijk geluid omdat de Pi niet genoeg rekenracht bezit om dat te decoderen.
Met een lichte overklok downmixed ie DTS prima hoor!
Sorry maar mijn ervaring is dat het niet fatsoenlijk werkt, ook niet met lichte overklok...
Ik gebruik OpenELEC op een licht overklokte (alleen de CPU) Rpi en het downmixen van DTS streams werkt gewoon goed.

Net als bramv82 speel ik ook vanaf een NAS maar dan via SMB

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 maart 2014 17:21]

Dan doe je iets verkeerd. Hier werkt het perfect:

HD materiaal vanaf een NAS over NFS met DTS gedownmixed naar stereo, audio over HDMI.
Wat voor bitrates ?
Zo uit mijn hoofd geen idee, maar ik download voornamelijk films van 10-15 GB.
Volledige bluerays download ik nooit, maar volgens mij gaat dit inderdaad niet helemaal goed...
Niet alle Raspberries zijn goed te overklokken. De mijne wordt al snel instabiel.
Wellicht helpt een betere voeding in dat geval?
Raspberry Pi A (met 256MB RAM) overclocked heeft sowieso een adapter nodig die meer dan 0.5 ampère levert, richting de 1.0A is aangeraden. Waarschijnlijk zal de Raspberry Pi B (met 512MB RAM) + overclock niet meer dan 1.0 ampère gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Junketsu op 11 maart 2014 16:46]

Raspberries hebben idd nogal een deel (heb ergens opgepikt 25%) waarmee problemen zijn als je gaat overklokken.
Ikzelf heb ook een bordje die als xbmc station niks dan ellende gaf. Zodra ik overklokte naar bijv Xbian default 840Ghz had ik binnen een paar minuten een corrupte image die niet meer wilde booten. Voeding wisselen / koelblokjes, niks hielp
Het frappante is, dat ik dat ding nu weer inzet als headless server, met Raspbian hij zonder problemen functioneert met turbo-modus (1Ghz).

Ik bedoel ermee te zeggen dat het niet altijd optimaal functioneert met het doel wat je graag zelf wil.

Ontopic, klinkt een extensionboard puur voor audio wel interessant voor de audiofielen onder ons, maar ik moet zeggen dat de prijs wel erg hoog is. Aan de andere kant, een beetje audiofiel betaalt makkelijk tig euro voor een extra goede hdmi-kabel met goud ingelegd, waar een simpele action hdmi-kabel ook kan voldoen ;)
Ja en nee. Heb er hier een in de keuken hangen als muziekstreamer en dan is de kwaliteit van het geluid goed genoeg; voor 'echte hifi' zou ik de jackaansluiting niet gebruiken. Lijkt me vooral handig voor mensen die een receiver (of tv) hebben die geen audio over hdmi doet.

Verder leuk als je meer audio in- out nodig hebt voor je hobby projectje.

Wel jammer dat ie een aux power nodig heeft, maakt de kabelzooi er niet beter op.
Die aux power is alleen nodig wanneer je er direct onversterkte speakers op aan gaat sluiten, anders niet. Ik denk dat het overgrote meerendeel dit niet zal doen. Dus, de meeste mensen hebben geen aux power nodig!
On-board class D power amplifier for external speakers, with connection to external power source

[Reactie gewijzigd door Koldur op 11 maart 2014 16:01]

Het stereogeluid van de Raspberry Pi is echt niet prima! Sterker nog, wanneer je hem analoog aansluit is het een gigantische ruisbak. Dit chippie is ideaal voor mensen die wat beter geluid willen hebben op hun Rbpi. Ik heb zelf geen versterker met HDMI maar wel een DAC die een optische en coaxiale ingang heeft. Daarnaast staat wolfson er om bekend dat ze vaak erg goeie DAC´s gebruiken dus waarschijnlijk zal het analoge gedeelt ook vele malen beter zijn dan die van de Raspberry.
Waarom heeft het bordje een AUX Power in? Moet die extern gevoed worden van stroom? Je hebt toch immers al een line in? Hier zitten trouwens een heleboel XMBC users op te wachten, incluis mijzelf! :)

[Reactie gewijzigd door Hoicks op 11 maart 2014 15:26]

Van de website waar hij verkrijgbaar is:
On-board class D power amplifier for external speakers, with connection to external power source
Beetje krom dat we nu accessoires maken voor de Pi die even duur zijn als de Pi zelf, maar het kan een betere oplossing zijn dan zoeken naar een geavanceerder bordje.
Ik snap dat niet mensen die dit allemaal zo gweldig vinden, idd 1 x 33 euro voor de Pi en 33 euro voor de dit bordje nog een kassie erbij en je zit op 80 - 90 euro. Koop dan een Zotac ID18 voor 115 euro .... Sata - eSata, Gigabit - HDMI SPDif etc - tot 16GB Celeron C1007U USB3 Wifi PCIe Performance is gelijk aan een Core2Dus E6300 van een aantal jaren terug en dat met een TDP van 14Watt. De overtreffende basis om een échte HTPC te bouwen denk ik ...
Om met jouw oplossing; 24bit - 192kHz audio af te kunnen spelen, heb je dan nog steeds een dure geluidskaart nodig.

Ik denk dat het een interessante oplossing is voor mensen die Raspyfi/Volumio draaien.

[Reactie gewijzigd door Shuriken op 11 maart 2014 17:29]

Euh een alc889a is anders echt wel in staat 192khz-24bit uit te spugen en daarnaast is ook DTS-HD geen probleem. En als je dan toch voor highend audio gaat dan wil ik minimaal afgeschermde electronica zien en geen piggybacks met electronica wat elkaar loopt in te stralen.
Ach het is toch leuker zelf een beetje bakken, knippen en plakken en dan zeggen kijk dat heb ik zelf gedaan. Een hooby mag dan iets kost. zo zie is de Rasberry, het is een hobby ding.

wil je gewoon plug en play koop je een iets duurder bordjes en ben je meteen klaar.
Koop dan een Zotac ID18 voor 115 euro ...
En dan kun je nog geen bitje afspelen....je zult toch nog een paar tientjes meer moeten investeren in geheugen en opslag.
zelf iets in elkaar knutselen en daarna het zien werken is toch altijd nog wel leuker (en ja een custom build mini computer zou ook kunnen maar toch weer niet ietsjes anders vindt ik)
Anoniem: 340183
11 maart 2014 15:32
Ziet er goed uit. Heb wel juist de HIfiberry Digi besteld om toch maar deftige digitale audio output te hebben op de Raspberry Pi. Deze lijkt precies wel beter te zijn dan HifiBerry vooral met de audio input en micro. Ga precies deze toch bestellen en de bestelling van Hifiberry Digi teniet doen. Wat denken jullie hiervan??
Als je goede betrouwbare deftige digitale output wil, dan raad ik je inderdaad aan voor de Wolfson te gaan, Wolfson is één van de beste en wordt ook in veel receivers gebruikt.
Anoniem: 340183
@Koldur11 maart 2014 15:44
Enkel het nadeel is dat er een stroomadapter voor nodig is. Dat hebt ge bij de HifiBerry Digi wel niet nodig. Zal er deze avond is even met mijn broer overleggen. En waarschijnlijk neem ik deze :).
Zoals er aangegeven is, je hebt de stroomadapter alleen nodig als je direct onversterkte speakers op het bordje aan wil sluiten, tenzij dit het geval is bij jou, heb je het niet nodig.
On-board class D power amplifier for external speakers, with connection to external power source

[Reactie gewijzigd door Koldur op 11 maart 2014 16:02]

Anoniem: 340183
@Koldur11 maart 2014 15:57
Sorry heb het niet volledig gelezen. Zit op het werk. Ik ga toch de RPi aansluiten op een versterken via spdif.
Geen probleem hoor, was alleen om duidelijk aan te geven dat het klopt wat ik zeg, staat niet in dit artikel, maar wel in een bron waar naar verwezen wordt.
Anoniem: 340183
@Koldur12 maart 2014 09:12
Heb mijn bestelling van Hifiberry dus niet stopgezet. Heb de Hifiberry Digi besteld omdat hij digitale uitgang (Toslink) had. Dat heeft de wolfson niet en dat heb ik wel degelijk nodig. Maar toch deze Wolfson heeft wel andere uitgangen en ingangen die mensen kunnen gebruiken.
Wolfson maakt ook high end dac's e.d. voor gerenommeerde audio merken.
Zeer bruikbaar voor veel mensen denk ik!

Al speelt de RPI ook gewoon prima DTS af met een lichte overklok.

Edit: maar geen DTS-HD natuurlijk :-)

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 11 maart 2014 15:26]

Dit kaartje zal ook geen DTS-HD weergeven, want dat gaat niet over SPDIF maar enkel over HDMI.
Oke, dat wist ik niet.

In dat geval heeft dit kaartje voor de doorsnee XBMC gebruiker als enige voordeel dat je geen overklok meer nodig hebt om DTS te downmixen
Heb geen ervaring met Pi systemen, maar in dat geval zou ik een DTS of DTS-HD stream direct naar een externe receiver sturen voor de decodering. Scheelt processorcapaciteit, minder storing door interne componenten en de gemiddelde receiver levert meer kwaliteit dan een (on-board) geluidskaart.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 11 maart 2014 15:53]

Maar een receiver kost ook veel meer dan deze geluidskaart ;). En als je nog een goede receiver hebt die alleen geen hdmi aan kan is dat volgens mij wel een mooi alternatief.
Klopt helemaal. Alleen wordt de RPI in veel gevallen gebruikt als slaapkamer HTPC'tje, waar geen receiver staat en dus downmix nodig is.
Klopt helemaal. Alleen wordt de RPI in veel gevallen gebruikt als slaapkamer HTPC'tje, waar geen receiver staat en dus downmix nodig is.
Dan snappen mensen de use-case van een RPi dus gewoon niet.

De Pi is nooit bedoeld geweest als een goedkope HTPC, maar bedoeld als ontwikkelbord om leerlingen bekend te laten worden met Linux-omgevingen, en ontwikkelen op embedded hardware. Dat ie toevallig (tot een zekere marge) wel bruikbaar is als HTPC, is alleen maar een bijkomstigheid.

Arduino's zijn ook groot geworden door de enorme diversiteit aan uitbreidingshardware die ervoor gemaakt is, en door het gemak van programmeren op de omgeving. Dat doel is de Pi een beetje voorbij geschoten, in tegenstelling tot de Beaglebone...
De Pi is nooit bedoeld geweest als een goedkope HTPC, maar bedoeld als ontwikkelbord om leerlingen bekend te laten worden met Linux-omgevingen, en ontwikkelen op embedded hardware. Dat ie toevallig (tot een zekere marge) wel bruikbaar is als HTPC, is alleen maar een bijkomstigheid.
Het mooie van de HTPC functionaliteit van de Pi, is dat dat het gene is waardoor je er leuke project mee kunt doen. Zoals bijvoorbeeld een embedded systeempje maken met airplay/server/HD-camera/arcade machine/etc.
De Arduino heeft in mijn optiek een hele ander doel en kan op bepaalde vlakken veel meer dan de Pi, maar andersom idem dito.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 11 maart 2014 22:20]

Er zijn mensen die een receiver hebben die geen HDMI heeft, terwijl deze mensen toch DTS/DD willen ontvangen, voor hen is dit de oplossing.
Deze kaart heeft geen HDMI. Als men DTS/DD geluid wil, dan gaat dat ook via een optische of,in dit geval, een coaxiale SPDIF uitgang. De meeste receivers hebben dergelijke audio ingangen wel. Mijn Sony QS receiver AD 2003 bijvoorbeeld. Of het is een heel oud beestje.
Er zijn genoeg mensen met een dergelijk oud beestje, daarvoor kan dit dus een uitkomst zijn. Ik heb er vaak genoeg over gelezen dat mensen het jammer vinden dat de Pi geen SPDIF uitgang heeft en daardoor tegen problemen aanlopen. Ik denk dat mede door deze mensen dergelijke bordjes gemaakt worden. HDMI gaat naar TV of monitor voor beeld en coax gaat naar oudere receiver voor geluid. Klaar!

[Reactie gewijzigd door Koldur op 11 maart 2014 16:25]

HDMI gaat naar TV of monitor voor beeld en coax gaat naar oudere receiver voor geluid. Klaar!
Krijg je dan geen out-of-sync? Ik vind nl. het vreemd dat er geen HDMI op deze kaart is gezet, naast SPDIF.
hdmi incl ondersteuning voor bitstreamen van DTS zit al gewoon op de Pi zelf, dus is niet nodig. DTS-HD werkte dacht ik (nog) niet.
de RPi heeft zelf al HDMI, dus dat lijkt me een beetje redundant.
Niet als deze niet de beoogde DTS-HD codering ondersteund. :)
Er zijn genoeg mensen met een dergelijk oud beestje, daarvoor kan dit dus een uitkomst zijn. Ik heb er vaak genoeg over gelezen dat mensen het jammer vinden dat de Pi geen SPDIF outgan heeft en daardoor tegen problemen aanlopen. Ik denk dat mede door deze mensen dergelijke bordjes gemaakt worden.
De Pi heeft wel S/PDIF, maar dit zit geintegreerd in het HDMI signaal. Met de juiste splitter kan je dit er 1-op-1 uit krijgen om zo PCM, DD en DTS los via coax of glasvezel naar een versterker of decoder te sturen. Hiervoor heb je geen aparte geluidskaart nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2014 16:20]

Waar haal ik de juiste splitter vandaan dan? Ik heb nog steeds problemen met openelec en geluid over hdmi, de receiver heeft ook spdif.
Voor een euro of 10 koop je een usb geluidskaartje op ebay met een Ti PCM2704 chip. Er zit een analoge uitgang op een digitale en optisch. Ik gebruik de Pi meestal als muziek speler. Wel een kort USB kabeltje gebruiken een lange introduceerde wat ruis.
Heb geen ervaring met Pi systemen, maar in dat geval zou ik een DTS of DTS-HD stream direct naar een externe receiver sturen voor de decodering.
DTS is geen probleem, DTS--MA passthrough wordt niet ondersteund. en omgezet naar DTS-core.

btw De RPi hardware kan het wel maar het wordt niet ondersteund door de software.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 maart 2014 15:47]

Idd als ik een DTS-HD stream afspeel met XBIAN dan krijg ik DTS op de HDMI naar mijn receiver. Ligt dit dan aan de versie van XBMC?
Zo ja, welke versie van XBMC hebben we nodig om DTS-HD MA en/of Dolby TrueHD te kunnen doorgeven?
Volgens mij ondersteund de rpi geen truehd/dts-hd via hdmi hardware ondersteunt het niet.
Anoniem: 519026
@Carbon11 maart 2014 22:14
zijn toch tweakers hier? als het alleen de software is kan er vast een lijntje voor gescheven worden
als het alleen de software is kan er vast een lijntje voor gescheven worden
De SoC ondersteunt DTS-HD MA passthrough en heeft een hardware DTS decoder aan boord.

Helaas geeft DTS geen licentie voor de RPi (zie RPi forum) en een workarround is lastig omdat de aansturing wordt geregeld iin het closed source gedeelde van de Broadcom SoC.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 12 maart 2014 08:57]

En dat je nu een spdif aansluiting kan gebruiken om het geluid naar de receiver te versturen. Mijn receiver kan bijvoorbeeld niet het geluid uit het hdmi signaal halen en heeft een aparte invoer nodig.
De Pi heeft toch al audio aan boord? Ik zie toch overal HDMI out (wat ook audio ondersteunt) en een optische kabel poortje.
HDMI out kan, maar een 'optische kabel poortje', dat heeft hij niet, enkel een analoge 3,5inch jack en het geluid dat daar uit komt is niet zo denderend.
enkel een analoge 3,5inch jack en het geluid dat daar uit komt is niet zo denderend.
En dat is ook niet zo vreemd als je een 10-bit D/A converter gebruikt :)
En van een paar euro...
Voor mij zal de doorslaggevende factor zijn: word er multichannel (DTS/AC3) pass-through ondersteund op de SPDIF uitgang vanuit de SOFTWARE. Ja de lees je goed, de software.

Ik wil namelijk DTS passthrough vanuit de Pi naar mijn versterker. Sinds mijn versterker geen HDMI inputs heeft en bijna geen enkele TV DTS passthrough kan van HDMI naar SPDIF.

Het team van bijvoorbeeld OpenELEC moet zelf hun software aanpassen om dit mogelijk te maken. Hier heeft deze hardware niks mee te maken. Inmiddels begint er al wildgroei van kaarten te komen (Wolfson, HifiBerry etc), dus het is afwachten voor welke kaart de beste software zal worden ontwikkeld.

Voorlopig valt mijn keuze nog steeds op de HifiBerry, want ik heb enkel SPDIF nodig, alle poespas op de Wolfson lijkt mij nogal overbodig.
Anoniem: 32279
@LeonM11 maart 2014 16:04
dan ben je mijn inziens beter uit met een mediaspeler ala de wd tv live, zit je op dezelfde prijs en heb je een beter apparaat qua mediaspelertje.
Nee, want daar draait geen XBMC op, dus voor mij niet eens het overwegen waard.

Bovendien vind ik de Pi leuker/beter ivm open source en beschikbaarheid van de schema's etc.
Anoniem: 516179
11 maart 2014 15:27
Wat is de meerwaarde ten opzichte van een USB geluidskaart? Daarnaast doet de prijs het hele idee van de Pi een beetje teniet. De Pi is juist zo leuk om mee te spelen omdat het veelzijdig inzetbaar is maar toch erg goedkoop, dat maakt de drempel erg laag. Deze geluidskaart maakt de aanschafprijs ineens dubbel zo hoog.
Ben benieuwd hoe deze staat tov andere DAC's die worden genoemd bij Volumio (before, known as Raspyfi)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee