Intel gaat samenwerken met Arduino, de maker van opensource-doe-het-zelf-kits met moederbord en microcontroller. Intel kondigde tegelijkertijd zijn Galileo-bord met zuinige Quark X1000-soc aan. Dit is een microcomputer die de concurrentie met de Raspberry Pi aan moet gaan.
Galileo is het eerste product dat gebruikmaakt van de Quark-soc's, goedkope x86-processors die Intel tijdens zijn IDF-evenement aankondigde. Intel-ceo Brian Krzanich maakte bekend dat Intel de komende 18 maanden 50.000 Galileo-borden doneert aan duizend universiteiten wereldwijd. Nederlandse universiteiten zitten niet bij de eerste lichting van 17 instellingen.
Galileo, waarvan Intel de datasheet bekend heeft gemaakt, bevat de Quark X1000: een 32bit-soc met enkele core die zijn werk singlethreaded op 400MHz doet. De processor is compatibel met de Pentium Instruction Set Architecture. Daarnaast zijn de Galileo-systeemborden uitgerust met diverse i/o-interfaces, waaronder acpi, pci-e, 10/100Mbit/s-ethernet en usb 2.0. Ook ondersteunt Galileo sd-geheugenkaarten. De fabrikant maakt het mogelijk flink te experimenteren met de borden en daarvoor is ondersteuning voor onder andere ehci en ohci voor usb, uart voor snelle seriële communicatie, de oude rs232-standaard, 8MB aan programmeerbaar nor-flashgeheugen en een jtag-poort voor debugging. Het bord heeft afmetingen van 10,7 bij 7,1cm.
Intel geeft als voorbeelden voor gebruik het maken van interactieve opstellingen, automatisering van huishoudelijke apparaten en het bouwen van robots die bestuurd kunnen worden via een smartphone. Om de ontwikkeling hiervan een duw in de rug te geven, gaat Intel samenwerken met het Italiaanse Arduino.
Galileo zal hiervoor overweg kunnen met de Arduino-ontwikkelkits en programmeerinterfaces. Beide bedrijven gaan zich inzetten om de Arduino-gemeenschap van doe-het-zelvers, ontwikkelaars, educatieve instellingen en ontwerpers aan het werk te zetten met de Intel-systeemborden.
Galileo draait op Linux, aangevuld met de Arduino-softwarebibliotheken zodat het bord overweg kan met de Sketches, zoals de code en programma's voor de ontwikkelomgeving genoemd worden. Intel belooft dat Galileo geprogrammeerd kan worden op OS X-, Windows- en Linux-systemen. Met het project wil Intel voet aan de grond zetten op een doe-het-zelf-terrein waar arm heer en meester is en waar x86-processors nauwelijks gebruikt worden.
In november start Intel de verkoop van Galileo, maar wat de prijs wordt maakt de fabrikant nog niet bekend.