Intel demonstreert opstelling die werkt op elektriciteit uit glas wijn

Op de IDF in San Francisco heeft Intel een proefopstelling gedemonstreerd waarbij het met elektriciteit opgewekt uit een glas wijn een processor en versnellingsmeter wist aan te drijven. Details over de opstelling zijn niet bekendgemaakt en het zal volgens Intel nog lang duren voordat de opstelling ooit toegepast zou kunnen worden.

De proof-of-concept-opstelling van Intel verbruikt dusdanig weinig stroom dat deze kan werken op de chemische energie die aanwezig is in een glas wijn. De opstelling bevat een processor met laag energieverbruik en een versnellingsmeter. Hoe de opstelling precies werkt, heeft Intel in het midden gelaten.

Uit de demonstratie viel alleen op te maken dat in het glas wijn twee elektrodes waren geplaatst. Zodra de wijn werd ingeschonken, kwamen de processor en versnellingsmeter tot leven en werd een bloem op een e-inkscherm getoond. Daarnaast werden live gegevens afkomstig van de versnellingsmeter op het scherm weergegeven.

Intel merkte op dat het nog jaren zal duren voordat deze techniek voor praktische toepassingen te implementeren is. Volgens de chipgigant bewijst het experiment dat weinig stroom niet per se weinig prestaties hoeft te betekenen. De aankomende chips van Intel zouden in de toekomst zo weinig stroom verbruiken dat ze aangedreven zouden kunnen worden door 'de hitte van onze huid, door kamerlicht of door een glas wijn', zo vertelde een Intel-onderzoeker.

In San Francisco onthulde Intel deze week een nieuwe reeks soc's genaamd Intel Quark. Vergeleken met de Intel Atom heeft de Quark-cpu slechts een vijfde van de afmetingen en vraagt het een tiende van de energie.

Door Jochem de Goede

14-09-2013 • 12:59

74 Linkedin

Reacties (74)

74
71
34
4
1
3
Wijzig sortering
Ik haal mijn energie ook uit wijn, weliswaar door het op te drinken maar dat terzijde :+

Leuk dat intel ook op innovatief vlak bezig is en in de publiciteit komt daarmee. Ze zien gelukkig ook dat er nog veel innovatie voor de toekomst staat te wachten.
Blijkbaar mis iedereen het punt van deze demonstratie. Het gaat niet om de elektriciteit uit het glas wijn (Intel had ook citroenen kunnen gebruiken). Echter normaal heb je een hele batterij aan citroenen nodig om een simpel fietslampje te laten branden.

Het doel van de demonstratie was om een processor te tonen welke zo weinig energie nodig heeft dat twee (verschillende) elektrodes in een glas wijn (of elk ander zuur) voldoende is om de processor van energie te voorzien.

Omdat het totaal niet om de stroomopwekking gaat heeft Intel ook verder niet de details van de wijnopstelling bekend gemaakt. Blijkbaar was die hint niet subtiel genoeg, want vrijwel iedereen heeft het over stroom uit wijn en niet over de processor...
Inderdaad, de innovatie waar dit artikel over gaat lijkt me meer dat we dus straks een SmartWacht zouden kunnen laten werken op zo weinig energie zoals wat bijvoorbeeld in het artikel genoemd wordt: 'de warmte van de huid'. Je hoeft dan nooit meer je gadget op te laden hij werkt gewoon op energie die altijd beschikbaar is.

Als Intel dit door ontwikkelt dan kunnen hier nog mooie innovatieve producten uit ontstaan. Sowieso als ze het voor elkaar zouden kunnen krijgen dat de huidige chips nog maar 10 % zouden verbruiken van wat ze nu zouden doen zou al heel veel opleveren, maar dit... Ik zie in eens heel veel problemen van de smart watch en smart glass en andere wearable devices opgelost. Geen grote accu meer nodig, die veel gewicht en ruimte nodig heeft.

Maar waarschijnlijk is het wel zo dat dit wel erg traag is. Al zou je met een smart watch op zich door maar weinig info te tonen best uit kunnen met een trage chip. De meeste tonen
op het moment toch alleen maar notificaties en de tijd.

[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 14 september 2013 14:29]

Haha, ik zie het al voor me: Je gebruikt je smartwatch op lichaamswarmte om te navigeren door een sneeuwstorm. Maar raakt langzaam onderkoeld. Jammer, de smartwatch stopt er mee :)
Helder!

Ik dacht al, dit lijkt me toch niets bijzonders... het zegt wel iets over het wereldwijde kennisniveau van basis-scheikunde.

Energiezuinige computers zijn in ieder geval een vak apart. Eerlijk gezegd denk dat de prioriteiten van de processor zijn:
1. Kracht
2. Warmte distributie
3. Energie zuinig

Ik kan me voorstellen dat bij krachtige processoren de warme ontwikkeling zodanig is dat ze wel energie-zuinig moeten zijn.
Uh warmte afgifte IS energieverbruik.
Nee dat is het niet (hij zegt niet voor niks distributie)...

De nieuwe chips hebben lagere SPD maar zijn met dezelfde koeler wel degelijk warmer... Simpel omdat het verbruik bijv 10% = verlaagd, en de chip in grote bijv 20% kleiner is geworden. Dan heb je dusper cm2 meer warmte af te voeren e kan de chip dus warmer worden ondanks dat ie zuiniger is.
Toch nog iemand die het artikel goed begrijpt.
Vraag me af om hoe weinig verbruik het precies gaat.

Ga zo door!
Nee, dit is een heel normale reactie op zaterdag, ik heb ook meer belangstelling voor de wijn dan de hardware:-)
met deze ontdekking zullen de Fransen blij zijn:)
Om heel eerlijk te zijn vraag ik me een beetje af wat hier de nieuwswaarde van is. Het is al eeuwen bekend dat je elektriciteit op kunt wekken met bepaalde zuren en zouten, in combinatie met koperen contactpennen.

Aangezien (vooral) de meeste goedkope wijnen sulfiet bevaten, wat een zout is, en wijn een bepaalde zuurgraad heeft is het dus niet ondenkelijk dat je met wijn elektriciteit kan opwekken.

We kennen allemaal het experimentje van vroeger waar je een LED kon laten branden met een (aard)appel.

http://www.how-things-wor...ts.com/apple-battery.html

Krijg van dit artikel het gevoel dat Intel het wiel opnieuw probeert uit te vinden.
De prestatie die intel hier neer zet heeft niet te maken met het opwekken van energie uit wijn, zoals de titel doet denken, maar puur met de prestatie om chips te maken die zo wijnig ;) energie vereisen, dat een miniem klein beetje energie al voldoende is om ze te laten werken.
Ja dat is heel erg leuk maar er is nog wel een minpunt. Schermen zijn niet zo energie vriendelijk. Als jij een X hoeveelheid licht moet uitzenden dan betekend dat er een X aantal fotonen voor nodig zijn, dit resulteert in een minimum energie, of wel bij 100% efficiëntie. Aangezien led al vrij hoog efficiëntie heeft (boven 90%).
Lijkt mijn dit vrij onmogelijk.
Enige optie die ik wel ziet is schermen zoals in e-bookreaders zitten. Echter is deze technologie alleen nog met zwart-wit en vrij traag in verversen van beelden. Wat betreft elektronica geloof ik het wel echter ik zie probleem nog voorlopig in displays liggen.
Bron voor die LED claim van je? Ik vind even geen hele betrouwbare bronnen die het tegendeel bewijzen, maar het ruikt nog steeds naar dikke bullshit als je het mij vraagt.
Daarnaast valt er toch echt nog heel erg veel winst te halen op CPU/GPU vlak hoor, het scherm neemt zeker een groot deel van het energieverbruik voor zijn rekening, maar de soc kan er ook wat van (zo trek ik bv in max 2 uur de batterij van mijn foon leeg met een GPS augmented reality game, terwijl een applicatie waarbij de foon vooral idle is uren langer met de batterij kan doen (met dezelfde screenbrightness).
Ook zijn er zat toepassingen waarbij het scherm niet continu of zelfs helemaal niet nodig is (denk ook even buiten telefoontoepassingen).

edit @Elite25: beetje laat, maar ja... Je led op een aardappel betekent helemaal niks, het kan nog steeds dat die led maar 25% van de energie die die aardappel levert als licht uitstoot en de rest aan warmte verliest. comitatus stelt dat led al bijna op 100% efficientie zit en volgens mij is dat onzin.
Wat betreft de telefoon, tja, voor mij leek comitatus daaraan te denken. Hij countert immers het argument van BartSintenie dat de prestatie is dat de chip al met zo weinig energie toe kan, met het argument dat het scherm altijd nog zoveel energie blijft gebruiken (suggererend dat het dus niet zoveel uitmaakt hoeveel de SoC gebruikt). Dan heb je het dus over mobiele apparaten en de meeste mensen hebben het over telefoons (en tablets) als ze het hebben over het zuiniger maken van apparaten met schermpjes.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 16 september 2013 18:43]

Hier is een LED op een aardappel.

http://www.google.nl/imgr...&ved=0CEYQ9QEwBA&dur=1063

Dan begin je opeens over een telefoon? Vanaf daar volg ik het niet meer.
Het doel van dit artikel is om aan te tonen dat Intel met bijzonder weinig elektriciteit een aantal systemen draaien kan houden. Dat maakt het een proof of concept voor de toekomst, waarbij dus volgens Intel het stroomverbruik flink omlaag kan.

Ik vind dat de titel het doel van het artikel niet goed illustreert, maar het trekt wel de aandacht.
Doet me denken aan de spud server uit 2000: http://d116.com/spud/
Dat was een webserver die draaide op de energie van een paar aardappels. Ook daar ging het er om te laten zien met hoe weinig erergie je toe kunt.

Een paar geinige quotes van bovengenoemde link:

"Here is a another voltage graph, showing the effect of a single hit to the server. An isolated hit drops the voltage about 5mV. Exciting, huh?"

"After almost two weeks powering the server, the battery itself is experiencing some definate sprouting action, as well as the imminent putrefaction of potato No. 3. This is what I'm living with on my workbench these days."

"The first batch of potatoes lasted 14 days 03:48, at which time the server reset itself. I replaced the rotting ones, and we're back up (and breathing much easier). "
Kijk deze heer snapt het. Het artikel gaat helemaal niet over wijn, maar over Intel chips die zeer weinig stroom gebruiken :)

Als ze de wijn hadden vervangen door twee elektroden in een appel, of een horlogebatterij, dan hadden ze hetzelfde bereikt, maar met beide alternatieven kun je "knoeien", door bijvoorbeeld een flinke lithiumcel in de appel te verstoppen, ik zeg maar wat.
GlaDOS the talking potato !

Edit:
Waarom geeft een of andere zure triestige nerd dit een -1 ?
De opmerking is 100% on topic.

GlaDOS was een Artificial Intelligence die draaide op een supercomputer, in het spel Portal. In Portal 2 wordt GlaDOS vernietigd. En uiteindelijk leeft de kern van GlaDOS voort in een rest-stukje van de oude machine. En dat stukje technologie wordt van stroom voorzien door ..... je raadt het niet: door twee electroden in een aardappel. Precies hetzelfde principe wat Intel hier demonstreert.

Hopelijk brengt de herinnering aan Portal 2 en GlaDOS en haar aardappel bij sommige gamers een glimlach van herkenning.

Edit2: en gelukkig zijn er nog mods met cultureel-historisch besef !
Still alive !

[Reactie gewijzigd door 280562 op 14 september 2013 16:30]

Anoniem: 534787
@28056214 september 2013 20:42
Ik speel 't nog steeds....Blijft leuk.
Sorry hoor, maar 'cultureel-historisch besef' omdat je iets weet over een game uit 2011? Er is meer in de wereld dan games he...
Tja, sorry hoor, Uitslagen van voetbalwedstrijden zijn zeker wel 'cultureel-historisch besef'?

Of alle namen van de schilderijen in het nationaal museum uit je hoofd weten?

Wanneer mag het wel en wanneer mag het niet "cultureel-historisch besef' genoemd worden, beste man?
Hmmmmm.
Potato battery...
Waarom zit ik in gedachte nou opeens Portal II te spelen *BRUL*
Dit jaar hebben ze een slechte wijnoogst gehad, in tegenstelling tot Nederland, dus ik denk dat deze techniek hier beter op zijn plaats is!
Flink offtopic, maar:
 • Slechte wijnoogst -> slechte wijn -> brandstof
 • Goede wijnoogst -> goede wijn -> zonde om te gebruiken als brandstof
Zou dit echt anders zijn dan een opgevoerde aardappelklok en vele andere varianten die we allemaal op de middelbare school hebben gehad? Blijft wel knap dat er vroeger net een klein klokje op kon draaien en nu een complete 'computer'

[Reactie gewijzigd door Luxx op 14 september 2013 14:29]

of je gebruikt hem eerst als brandstof en drinkt hem daarna op :)
Slechte wijnoogst betekend minder druiven die gebruikt kunnen worden. De wijn is dan slechter omdat het dan verdunt moet worden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 14 september 2013 15:01]

slechte wijnoogst betekenT minder druiven, maar dat wil nog niet zeggen dat ze kwalitatief slechter zijn, soms is het juist een voordeel om minder trossen per stok te hebben en krijg je net hele goeie wijn.

Dat gaat natuurlijk niet op voor doorsnee 5€ per fles wijn waar jij aan denkt.
Tja, gelukkig zijn er nog zat andere landen waar wijn geproduceerd wordt, ik noem even Spanje, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, Argentinië, Portugal. En dan ben ik de vele huizen in (Zuid-) Afrika nog vergeten.

Kortom; als heel Frankrijk nou eens de helft van de normale opbrengst produceert is er weinig aan de hand dat goede wijn ietsje duurder wordt.

Gelukkig heb ik nog een leuke collectie :P
Ik denk dat ze meer energie in het maken van wijn stoppen dan dat ze er ooit uit zullen krijgen. Dus echt zinnig,njaaaa nee dus...
Maar leuk en lekker is het wel :)
nadeel is dat je constant je eigen energie bron aan het opdrinken bent... wat ook weer gevaarlijke situaties geeft als je zoiets toe zou passen in elektrische autos :+

voor de rest een smaak volle opstelling!! (als je van wijn houd dan)
De vraag is of de wijn nog steeds lekker is als de energie eruit is onttrokken ;)
ach, het is al niet lekker VOORDAT je er energie aan ontrekt....
slik je de electrodes ook in, dan krijg je stroom uit je maag en kan je blijven drinken :+
maar nu ben ik nieuwsgierig, zal dit concept ook werken voor bier en evt. andere alcoholische dranken :)?
Ook voor non alcoholische dranken hoor, de alcohol heeft er namelijk weinig mee te maken... Tenzij jij citroenen en aardappels hebt die alcohol bevatten :D
het opwekken van elektrische energie uit een glas wijn, lijkt me hier niet echt de prestatie. ;)
Fijn toch, schenk je wijn in, gaat het licht branden, kun je lekker lezen met een wijntje erbij. Perfect!
Leuk concept natuurlijk, benieuwd of dit ooit(of iets soortgelijks althans) groot gebruikt gaat worden.
En nu de hamvraag is de wijn nog drinkbaar als er geen elektriciteit meer uit opgewekt kan worden? :+
De aankomende chips van Intel zouden in de toekomst zo weinig stroom verbruiken dat ze aangedreven zouden kunnen worden door 'de hitte van onze huid
Een nadeel... Ben je eens fanatiek aan het gamen, blaas je je processor op door overvoltage :)

edit: ook nog een zinnige toevoeging:

Zou het ook werken met andere alcoholische dranken zoals bier? Vodka (superclocked)s of alleen wijn dat schijnbaar magische eigenschappen heeft voor de gezondheid.

Denk dat een biertje makkelijker te produceren is als een wijntje

[Reactie gewijzigd door Technomania op 14 september 2013 13:30]

De magische eigenschap is zuur, niet alcohol...
Dit kan heel indrukwekkend zijn, of niet. Als het systeempje met de bloem volledig van stroom voorzien wordt door een glas wijn, dan toont dat aan hoe zuinig deze nieuwe Quark socs zijn en is de technologische haalbaarheid van de mens als batterij echt aangetoond. Maar wat ook goed mogelijk is dat intel met een USB interface de beperkte energie die vrijkomt bij het inschenken van de wijn als trigger gebruikt om de Quark vervolgens op een accu te laten lopen. Dit laatste is effectief jaren 90 bullshit en gaat zelfs greenwashing voorbij; dan richt intel zich echt op een publiek wat moeite heeft de aanknop te vinden. Laten we maar hopen en er van uit gaan dat hun opstelling dus echt indrukwekkend is. Hulde! _/-\o_
Ik vind het een pracht ontwikkeling, aangezien deze techniek breder inzetbaar is dan alleen bij wijn. Als deze techniek gebruikt word bij fermentering van andere producten (desnoods van de wijnproductie of andere restproducten) is dit commercieel haalbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee