Intel toont 14nm-opvolger van Haswell en mini-soc's voor 'internet of things'

Intel heeft tijdens de opening keynote op IDF een aantal nieuwe technieken en producten laten zien. Het bedrijf demonstreerde een Broadwell-systeem en liet tevens een 22nm-soc voor telefoons zien. Ook werd een nieuwe generatie soc's die kleiner zijn dan de Atoms getoond.

Intels ceo Brian Krzanich heeft tijdens zijn eerste IDF-keynote enkele toekomstige producten van het bedrijf laten zien. Hij kondigde tijdens het openen van het Intel Developer Forum in San Francisco een nieuwe generatie soc's aan. De Quark X1000-serie is kleiner en zuiniger dan de Atom-socs en is bedoeld voor het 'internet of things' en zogeheten wearables. De Quarks zijn Intels kleinste socs die, vergeken met Atom-socs, eenvijfde van de afmetingen hebben en slechts een tiende van de energie vergen. Veel details gaf Intel echter nog niet; wel zouden de soc's naar de wens van klanten aan te passen zijn. Intel toonde tevens enkele prototypes wearables met de nieuwe soc.

Quark X1000-aankondiging

Naast de nieuwe soc's demonstreerde Intel een laptop met een Broadwell-processor aan boord. Broadwell is de codenaam van de opvolger van de huidige generatie Haswell-processors en zal niet op 22nm, maar op 14nm geproduceerd gaan worden. Volgens Krzanich zullen de Broadwell-processors eind dit jaar naar klanten gestuurd worden, om in de loop van 2014 in consumentenproducten te belanden. De Broadwell-soc zou ongeveer 30 procent minder energie vergen dan een vergelijkbaar Haswell-product.

Een derde nieuwe serie producten die Krzanich liet zien, zijn soc's voor mobiele telefoons. Intel heeft naar eigen zeggen 's werelds eerste 22nm socs voor telefoons uitgerold, die ongeveer vijftig procent zuiniger zouden zijn dan bestaande ontwerpen. In de huidige serie 22nm-socs is 4g-connectiviteit voor data geïntegreerd, maar begin 2014 moet niet alleen data, maar ook voice-verkeer over 4g verlopen. Tevens werkt Intel aan een techniek die carrier aggregation genoemd wordt en datasnelheden aanzienlijk kan verhogen. Met de techniek werd een 35Mbit/s-signaal verdubbeld tot 70Mbit/s, terwijl het bedrijf verder werkt om meer dan 150Mbit/s mogelijk te maken.

22nm telefoon-soc 22nm telefoon-soc: data aggregation

Door Willem de Moor

Redacteur

10-09-2013 • 20:14

35 Linkedin

Lees meer

Reacties (35)

Wijzig sortering
"De Broadwell-soc zou ongeveer 30 procent minder energie vergen dan een vergelijkbaar Haswell-product."

Toch mooi dat laptops nu nog langer gaan meegaan, mischien dat de MBP en vergelijkbare Ultrabooks van volgend jaar 15 uur accuduur zullen hebben, langer dan tablets!
Ik zou er niet teveel van verwachten hoor.
De meeste energie ben je kwijt aan het scherm.
waar dit fabeltje vandaan komt mag Joost weten. Bij mobiele telefoons gaat dat inderdaad op, omdat de SOC's daar veelal heel erg zuinig zijn. Typische mobiele cpu's hebben een TDP in de range van 15-25W. Een led backlight van een 15" scherm gebruikt nog niet eens 1W. Groot gedeelte van het vermogen wordt dus wel degelijk gebruikt door CPU, chipset, en storage oplossing. (getuige ook het feit dat de nieuwste generatie laptops met Haswell cpu opeens veel langer met de accu doet. Dat komt echt niet door betere schermen)
Mobile chips verbruiken maar heel zelden die 15W TDP, met lage loads en in idle (=als je een webpagina aan het lezen bent) verbruiken ze minder dan 1W.
Ik denk dat je je daarin vergist, of in ieder geval powertop is het niet met je eens ;)

Als dat wel zo zou zijn, dan zou het zonder problemen mogelijk moeten zijn om met een accu van 50WH makkelijk een uur of 20 te werken (aangezien het scherm ook rond de 1-2W zit). Echter, in mijn laptop is dat zeker niet het geval ;)
14nm, dat klinkt wel heel erg interessant!

Was van plan om een Haswell laptop te kopen tussen nu en drie maanden, maar vraag me af of het misschien slimmer is om te wachten op de Broadwell CPU's.

EDIT: of nu een Haswell laptop kopen en volgend jaar verkopen & Broadwell kopen. 15 uur battery life, here I come!

[Reactie gewijzigd door mohf op 10 september 2013 20:25]

Gezien dat de Haswell geïntroduceerd is in juni 2013, en gezien Intel meestal na een jaar een nieuwe architectuur introduceerd, zal dat pas over 9 maanden zijn.

Eigelijk heb je drie keuzes;
 • Je koopt nu een laptop en verkoopt hem over 9 maanden tegen een strakke prijs
 • Je koopt nu een laptop, en gebruikt hem tot je over 3 jaar weer wat wat nieuws nodig hebt
 • Je kan ook wachten, maar dat de processor 30% zuiniger, wil niet zeggen dat de totale laptop 30% zuiniger is. Reken er op dat het scherm en eventueel harddisk ook flink gebruiken
Optie 4: je koopt nu een 2e-hands sandy of ivy bridge voor dirt cheap en realiseert je dat haswell helemaal niet zo boeiend is buiten het ULV segment. Een 2e-hands latitude of thinkpad haalt de 8 uur zonder al te veel problemen met de grootste accu. Voor de performance hoef je het volgens mij ook niet te doen.
Haswell werd geintroduceerd in juni 2013 inderdaad, maar er zijn nog nauwelijks laptops te krijgen met bijvoorbeeld een Haswell i3 of Haswell i5 in de 500-650 euro range. Alleen een handjevold duurdere is beschikbaar, bijna allemaal 900-1200 euro of nog duurder. Dus als je zoiets zoekt okee, maar anders kan je nog minstens een jaar wachten op een Broadwell versie uit de goedkopere prijsklasse. Met Ivy Bridge duurde het ook vrij lang voordat de goedkopere modellen uitkwamen. Dus hoe lang kan/wil je wachten en waarop precies?

Ik zou zelf eerder kijken naar het scherm. Er staat nu een Asus N550 15" met IPS scherm + Haswell te koop, voor 821 euro maar die is nog niet leverbaar voor die prijs, wel voor 900 euro. Maar dat is een i5U versie, niet echt snel. T'is maar net wat je zoekt. Ik wacht zelf op een N750 met IPS scherm en een normale Haswell i5, voor een betaalbare prijs, maar misschien kan ik dan wel heel erg lang wachten. De N750 met het normale scherm is vandaag wel van 1200 naar 1100 euro gedaald, zie ik net.
Inderdaad wacht al maanden op een i3/pentium/celeron programeer laptop gebasseerd op haswell. Verwachting is volgens mij pas dat die volgend jaar komen :(
goed uitgelegd, 30% de cpu minder wil inderdaad niet zeggen 30% het apparaat meer en hopla simpel weg 30% boven de accuduur kan plakken.
Je kan altijd blijven wachten, de technologie progressie gaat nog steeds erg snel. Haswell laptops hebben al prima accuduur en goede grafische prestaties. In deze tijd moet je gewoon een keer beslissen om iets te kopen. Het beste moment is een paar weken na de release van een hele serie laptops.

14nm chips betekenen niet ineens dat je 15 uur accuduur gaat halen, dat is bijna het dubbele wat de zuinigste Haswell ultrabooks nu halen. De race om de dunste ultrabook te zijn gaat ook steeds door waardoor de accu's kleiner worden. Door verbeterde chips is de accuduur meestal wel wat beter.

In ieder geval leuke technieken die Intel hier laat zien. Ik ben erg benieuwd hoe de prestaties van de Bay Trail Atom (22nm, quadcore 1.5 Ghz) zullen zijn!

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 10 september 2013 20:36]

Op die manier kun je blijven wachten. Innovaties halen je tegenwoordig zo snel in. Ik heb laatst een haswell besteld voor me nieuwe systeem en nu is de 14 nm alweer aangekondigd. Erg zuur, maar hier moet je tegenwoordig echt niet meer van opkijken :P
Wachten, niet wachten:
- Innovatie gaat gradueel, niet schoksgewijs.
- Als je een jaar wacht is er weer een nieuw, nog beter product aangekondigd.
- Voor het nieuwste van het nieuwste betaal je altijd de hoofdprijs.
- Als je nog een jaar met vorige generatie kan doen... ;)

De ontwikkeling gaat nu niks sneller dan vroeger. De wet van Moore komt uit 1965, soortgelijke observaties waren ook door anderen gedaan (en nog eerder).
Wat drijft Intel om Broadwell zo snel al uit te brengen? Haswell heeft geen concurrenten op de desktop, laptop, ultrabook en hybride markt. Qua snelheid is het in 99% van alle gevallen 'te snel'. En qua zuinigheid zit het al heel goed.
Ze kunnen prima hun investeringen terugverdienen in 2014 en pas eind 2015 met 14nm Broadwell uitkomen. In de tussentijd een update van de 22nm Haswell om mensen happy te houden.
Waarom zo'n korte tijd voor Haswell?

Voor mobile snap ik het wel, daar concurreren ze met de ARM chipsets van Qualcomm enzo. Maar voor niet-mobile snap ik deze keuzes niet.
Broadwell is nog niet uit....

Zoals er staat komt hij pas in de loop van 2014 uit (ik verwacht rond de zomertijd). Gewoon Intel's gebruikelijke tick-tock timeframe tegenwoordig.
Ene jaar de architectuur, andere jaar een die shrink. etc
AMD is een grote concurrent hoor.
Nou ik denk dat het volgende het belangrijkste is van heel het artikel momenteel:
In de huidige serie 22nm-socs is 4g-connectiviteit voor data geïntegreerd, maar begin 2014 moet niet alleen data, maar ook voice-verkeer over 4g verlopen. Tevens werkt Intel aan een techniek die carrier aggregation genoemd wordt en datasnelheden aanzienlijk kan verhogen. Met de techniek werd een 35Mbit/s-signaal verdubbeld tot 70Mbit/s, terwijl het bedrijf verder werkt om meer dan 150Mbit/s mogelijk te maken.

De desktop/laptop segment doet het al een aantal jaar perfect, uiteraard is elke upgrade leuk maar niet zozeer nodig (ik vind het sinds de 2nd gen maar moeilijk om nou te zeggen ja je moet persee de 4th pakken)
Daarintegen word de mobiele sector wel steeds belangrijker, zo ook de eisen. Als de 150Mbit/s dadelijk realistische is kun je zeer veel met internet icm je mobiel. De accuduur daarintegen is op de mobiel belangrijker momenteel dan welke device dan ook voor de gemiddelde gebruiker, hoewel net als op laptops vooral het display de energie zuiper is.
Wet van Moore verdient inmiddels wel een tweede variant gezien 't energieverbruik?

Voor zover ik 't tegenwoordig nog volg is 't aantal clockcycles alleen nog maar spannend als ze afgezet worden naar energieverbruik (en terecht).
Het aantal clockcycles is eigenlijk helemaal niet interessant. Interessant is Performance per Watt. De grote vraag is natuurlijk hoe je die performance nou eigenlijk het beste kan meten, want dat hangt weer erg af van de specifieke applicatie. Pure rekenkracht wordt dan ook wel een Flops/Watt berekend.
Het zegt eigenlijk weer erg weinig natuurlijk. Maar wat ik wel hoop is dat Intel hiermee daadwerkelijk een keer de stap kan zetten waarmee ze een serieuze deelnemer worden op de draagbare markt. Daar ligt momenteel natuurlijk de grote markt nog voor Intel.

[Reactie gewijzigd door ormagon op 10 september 2013 20:23]

De broadwell chips, leuk en aardig maar die bezuiniging is geloof ik niet het belangrijkst wat betreft accuduur, misschien dat het voor de warmte afvoer een grote plus nog kan zijn.

Ik ben zelf erg benieuwd naar die 3e groep chips. Waarop zijn die gebaseerd en hoeveel kracht weten die beestjes te leveren. Hopen dat ze daarmee de doorbraak op de mobiele markt kunnen maken, zou toch mooi zijn als intel daar de concurrentie en innovatie lekker opdrijft :)
Leuk dat 30% minder energie, maar de grote energie zuipers zijn nog altijd de schermen. Ik koop geen nieuwe laptop totdat er OLED schermen komen in laptops. Hopelijk dat ze samen met Broadwell komen.
kudos voor ghoxer, inderdaad de processors zijn het allang niet meer die de stroomvreten. het zijn inderdaad schermen.
Haswell mooie eerste stap en het gaat steeds verder. Mooi voor in Ultrabooks, Hybrids en Tablets.
Quark, want hij wordt verkocht door een ferengi in een bar op een ruimte schip? "far, far away"
Mischien moet je quark even opzoeken op wiki, dan snap je ineens dat het niets daarmee te maken heeft.
zeker nooit Star Trek DS9 gekeken? ;) (of geen gevoel voor humor)
Precies, meer Star Trek kijken :Y)
Quark, als in deeltjes waar een "Atom" uit bestaat en die dus kleiner zijn als een "Atom". (De Higgs boson is er een van)
het Higgs boson is zeker geen quark, quarks zijn massadragende deeltjes met lading en kleur. ze komen voor in 6 soorten, waarvan vooral up en down bekend zijn. deze vormen in pakketjes van 3, gebonden door gluonen, protonen en neutronen. die dan op zich weer de kern van atomen vormen. bosonen zijn kracht overdragers en maken geen deel uit van stabiele materie, ze komen voor bij wisselwerkingen.
Klopt, had natuurlijk moeten zijn: "Quarks zijn sub-atomaire deeltjes waarvan de Higgs boson er ook een is." :)
30% minder energie.

Ik denk dan meteen aan betere overclockprestaties... maar ik weet niet of de overgan van 22 naar 14 nm daar wel een positief effect op heeft. :?
Tot nu toe heeft het alleen maar een negatief effect gehad; Sandy's waren tot nu toe de best overklokbaar, ivy was een tick en was iets minder maar Haswell is weer een tock, maar is eigenlijk niet veel beter in dat opzicht, en ik verwacht dat het met 14nm alleen maar nog minder gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee