Apple presenteert twee nieuwe iPhones

Apple heeft op een eigen evenement twee nieuwe iPhones gepresenteerd. De iPhone 5s is de duurdere versie met Touch ID-vingerafdrukscanner, de iPhone 5c is de goedkopere met plastic behuizing en andere specificaties.

De iPhone 5s en 5c volgen de iPhone 5 op, die vorig jaar in september op de markt kwam. De fabrikant zal stoppen met het verkopen van de iPhone 5. De aankondiging volgt zoals gewoonlijk na maanden van geruchten. Deze geruchten zijn in grote lijnen juist gebleken: het lukt Apple de afgelopen jaren niet meer om zijn nieuwe iPhones geheim te houden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De iPhone 5s is het duurdere model en draait op een Apple A7-soc. Dat is de eerste mobiele 64-bits processor en draait op Apples eigen Swift-microarchitectuur. Omdat het backwards compatible is met 32-bits, kunnen alle apps gewoon draaien, maar de standaardapps en grote delen van het besturingssysteem moesten herschreven worden voor de nieuwe soc. Volgens Apple zijn de processorkernen twee keer zo snel als die in de iPhone 5, iets dat niet komt door de 64-bits-ondersteuning, maar vermoedelijk door verbeteringen aan Swift.

Swift is een concurrent van ARM's Cortex- en Qualcomms Krait-cores en is gemaakt door Apple zelf. De gpu is waarschijnlijk wederom van Imagination, vermoedelijk een PowerVR G6200 of een gpu uit dezelfde Rogue-serie. Apple claimt dat dubbel zoveel grafische kracht ten opzichte van de iPhone 5 en heeft ondersteuning voor OpenGL ES 3.0, iets dat sinds kort ook in Android zit. De die is nauwelijks groter: van 100 naar 102 vierkante millimeter.

Volgens Apple zit er ook een nieuwe chip in de iPhone 5s, de M7: deze meet constant data van onder meer de accelerometer, gyroscoop en het kompas. Dat zou nieuwe fitness-apps mogelijk moeten maken, claimt de fabrikant. Een dergelijk systeem zit ook in de nieuwste generatie Snapdragons van Qualcomm. Het is voor het eerst in jaren dat Apple zo uitgebreid inging op de soc tijdens een productpresentatie.

De camera kan nog altijd foto's maken met een maximale resolutie van acht megapixels, maar de sensor is wel groter: de individuele pixels zijn 1,5 micrometer, in plaats van de 1,4 micrometer op de iPhone 5. Apple claimt, net als HTC, dat grotere pixels betekent dat de gebruiker betere foto's kan schieten. Foto's worden automatisch met meerdere belichtingswaarden genomen, waarna de software de beste eruitpikt. Bovendien zit er een dual-led flits op de 5s. De twee ledjes hebben allebei een andere kleurtemperatuur, waardoor ze op verschillende manieren kunnen bijlichten.

In de software is er ook een burstmode toegevoegd die tien foto's per seconde kan schieten. Apple claimt ook stabilisatie, maar vermoedelijk is dat geen optische stabilisatie zoals op de Nokia Lumia 920, 925 en 1020, de HTC One en LG G2. Ook kan de iPhone 5s in slow-motion filmen met 120fps op 720p.

Een andere nieuwigheid die in de iPhone 5s zit is de Touch ID-vingerafdrukscanner, waarbij gebruikers niet langer een code hoeven in te voeren om de telefoon te ontgrendelen, maar hun vinger even stil moeten houden op de Home-knop. Dat zal hoogstwaarschijnlijk in de setup van de telefoon ingesteld kunnen worden: de stap om een beveiliging in te stellen voegde Apple in een van de latere bèta's toe aan iOS 7. Apple claimt dat de vingerafdrukken lokaal worden bewaard en niet worden geupload, ook niet naar iCloud. De telefoon kan meerdere vingers van een persoon of van meerdere personen herkennen en onderscheiden.

Vanwege de vingerafdrukscanner heeft Apple een metalen ring om de Home-knop geplaatst, een van de weinige wijzigingen in het ontwerp ten opzichte van de iPhone 5. De behuizing is wederom gemaakt van gehard glas aan de voorkant en aluminium aan de achterkant, maar de anodisering zit niet meer op de randen, waardoor die niet meer kunnen slijten zoals bij veel iPhone 5-gebruikers gebeurde. Het scherm is in karakteristieken hetzelfde: een 4"-lcd met een resolutie van 1136x640 pixels. De accuduur is volgens Apple gelijk aan of iets beter dan de iPhone 5, ondanks de snellere soc.

De iPhone 5s kost bijna hetzelfde als de iPhone 5 bij release. De prijs van 199 dollar bij een abonnement in de Verenigde Staten vertaalt zich in Nederland hoogstwaarschijnlijk naar een prijs van 699 euro.

iPhone 5S in keynote (bron: The Verge) Apple iPhone 5S Apple iPhone 5S 16GB Zwart Apple iPhone 5S 16GB Zilver Apple iPhone 5S Apple iPhone 5S

De iPhone 5c is gemaakt van kunststof, dat goedkoper te produceren is. De 5c draait op een Apple A6-soc, een dualcore-processor op Apples Swift-architectuur op maximaal 1,3GHz met een Imagination PowerVR SGX544MP3-gpu. Veel van de specs komen overeen met de iPhone 5. De iPhone 5c heeft ook een 4"-scherm met 1136x640 pixels. Een verschil met de iPhone 5 is dat de accu iets groter is. De iPhone 5c komt in diverse kleuren op de markt. Beide telefoons draaien op iOS 7 en ondersteunen dualband-wifi en hebben antennes aan boord voor de ontvangst van 4g in Nederland, ook op de 800MHz-band van KPN, die de iPhone 5 niet ondersteunt. Daarnaast ondersteunt hij ook de 2600MHz-band, de derde frequentieband die in Nederland gebruikt wordt voor 4g.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De prijs van de iPhone 5c is 599 euro voor de 16GB-versie. Dat komt overeen met de prijs van de iPhone 4S 16GB nu, die in Nederland rond 550 euro kost. Er is ook een 32GB-versie, die 699 euro kost.

De goedkoopste iPhone wordt een 8GB-versie van de iPhone 4S. De goedkoopste modellen kostten voorheen altijd iets onder 400 euro in Nederland.

De nieuwe iPhones komen op 20 september uit in onder meer Verenigd Koninkrijk, VS, Duitsland en Frankrijk. Vorige jaren volgde de release in Nederland een week later, maar Apple liet daar deze keer niets over los. Het wilde alleen kwijt dat de nieuwe iPhones voor het einde van het jaar in honderd landen in de winkels zal liggen.

Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C 16GB Zwart Apple iPhone 5C 16GB Wit Apple iPhone 5C 16GB Geel Apple iPhone 5C 16GB Roze Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C
ModeliPhone 5siPhone 5ciPhone 4S
Lengte 12,4cm 12,4cm 11,5cm
Breedte 5,96cm 5,92cm 5,86cm
Dikte 7,6mm 8,97mm 9,3mm
Gewicht 112g 132g 140g
Soc Apple A7 (2x Swift, 64-bits) Apple A6 (2x Swift) Apple A5 (2x Cortex A9)
Prijs 699 euro (16GB)
799 euro (32GB)
899 euro (64GB)

599 euro (16GB)
699 euro (32GB)
Ong 390 euro (8GB)

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-09-2013 • 19:58

488 Linkedin

Lees meer

Apple presenteert iOS 8 Nieuws van 2 juni 2014
09:02
Apple iPhone 5s Video van 30 september 2013
iOS 7 komt volgende week woensdag uit Nieuws van 10 september 2013

Reacties (488)

488
435
253
18
1
65
Wijzig sortering
Oke, voordat we ernstig enthousiast raken over de iPhone 5C, dit is dus basically een iPhone 5 die voor $99 dollar (16gb) on contract wordt aangeboden. Dit is de prijs die de 4s kreeg toen de 5 werd geintroduceerd, en dit zou dus (zou je zeggen) de prijs worden van de iPhone 5, na de introductie van de 5S. Dus geen iPhone 5, maar een plastieken iPhone 5C, die praktisch is wat we al hadden, alleen van plastic...
Hoe worden we hier precies beter van?

[Reactie gewijzigd door jorrit91 op 10 september 2013 20:01]

De kleur, het materiaal (iets met warmte...) en vooral de ronde hoeken (ze zijn weer terug, eindelijk!) zijn voordelen tov de iPhone 5. Ik verwacht dat dit model prettiger in de hand ligt juist door het gebruik van plastic en de ronde hoeken vergeleken met de vormgeving die ze met de iPhone 4 zijn gestart.

Enige echte technische wijziging die erg handig is voor in de toekomst is de LTE ondersteuning die er nu in zit. Je zult je alleen moeten afvragen hoeveel nut dat heeft want tegen de tijd dat LTE een landelijk dekkend netwerk is zit je waarschijnlijk al tegen het einde van de levensduur van deze iPhone. Kun je net zo goed een nieuwe kopen.

Een ander voordeel tov de 5s kan zijn de afwezigheid van de vingerafdruklezer. Er zijn wat mensen die dat er absoluut niet op willen hebben zitten. Als je straks een iPhone zou willen kopen dan heb je dus alleen de keuze uit de 4s en de 5c.

Ik denk dat dit een waardige iPhone 5 vervanger is. Voor wie al een iPhone 5 heeft...tja, met dit aanbod is er niet echt veel reden om te upgraden. De 5s biedt wel wat meer mogelijkheden wie graag met nieuwe ontwikkelingen wil spelen en wil kijken wat voor leuke dingen hij er mee kan maken. Met name die m7 lijkt mij dan wel een interessant stukje (medische toepassingen e.d.).
Persoonlijk vind ik dat je de 5C niet bepaald een waardige vervanger kunt noemen van de iPhone zoals jij stelt. Enkel 'design en ronde hoeken' is slechts een doorvoering van al het geklaag op de krassen van de 5.

Het is in mijn ogen enkel een waardige vervanger als het een meer concurrerende prijs had gekregen. Een jaar in telefoonland en dan met nagenoeg dezelfde telefoon aankomen die vorig jaar in een metalen jasje zat en ook nog eens voor dezelfde prijs? Een kleine faal als je het aan mij vraagt.

Daarentegen is de 5S wel vernieuwend op het merendeel van de hardware, maar dat was ook wel te verwachten..

[Reactie gewijzigd door keanu_ op 11 september 2013 09:29]

Iets is een waardige vervanger als het datgene doet wat je huidige device ook al doet plus meer. Ergonomie moet je in deze zeer zeker niet onderschatten. Sinds de iPhone 4 zijn er namelijk veel klachten over de scherpe randen en heeft vrijwel iedereen veel liever de 3g/3gs omdat deze gewoon zeer prettig in de hand ligt. Dat wil niet zeggen dat de iPhone 4, 5 en 5s complete meuk zijn qua ergonomie, nee, ze zijn gewoon minder ergonomisch. Daarbij komt dat dit deze modellen ook het nodige metaal hebben en dat is niet fijn als je een metaalallergie hebt.

Dat het design en de ronde hoeken een gevolg zijn van de klachten over krassen op de iPhone 5 is complete kolder. Polycarbonaat is veel krasgevoeliger, vandaar dat er ook een dikke laklaag op wordt gespoten. Ervaring met dit type plastic hebben we ook al veel langer in de vorm van de 3g en 3gs. Daar zien we dat het helemaal niet zo'n probleem is. Een realistische blik op de zaak leert ons ook dat krassen bij ieder materiaal voor zal komen en niet te voorkomen is, ook niet middels een hoesje. Switchen van aluminium naar plastic om krassen tegen te gaan is dan ook compleet zinloos. Het krast toch. Vaak heeft dit ook te maken met hoe mensen met hun spullen omgaan. Niet zelden komt het voor dat er allerlei andere voorwerpen bij de iPhone in de zak/tas worden gestopt. Tja, dat is de goden verzoeken.

Je maakt hier verder ook de fout die vrijwel iedereen maakt. Je bekijkt het vanuit de geruchten waarin een goedkope iPhone beloofd was. Geruchten zijn niet voor niets geruchten. Het kan waarheid zijn, het kan complete kolder zijn of een combinatie. In dit geval dus een combinatie (de prijs was complete kolder, de rest klopte nagenoeg allemaal tot in de puntjes).
Ook bekijk je het vanuit de 5s. Ik zou het eens andersom bekijken. Je hebt nu een iPhone 5, welke meerwaarde bieden een 5c en een 5s t.o.v. dat model? Niet veel. De 5c is gewoon de iPhone 5 in een nieuw jasje. Niks mis mee, prijs is volgens mij ook hetzelfde gebleven dus daarin is niks veranderd. De 5s daarentegen. Tja, wat koop je daar nu voor? Een 16GB 5s kost net zoveel als een 32GB 5c. Het verschil: een M7 chip waar je nu (nog) vrijwel niks mee kunt, een fingerprint reader en wat snellere hardware. Voor iemand die spelletjes speelt zit daar meerwaarde in maar hoe zit dat voor iemand die dat niet doet? Iemand die zich met wat foto's, muziek, internet, agenda, mail e.d. bezig houdt. Dan is er ineens geen enkele meerwaarde van de 5s t.o.v. de 5c en iPhone 5. Sterker nog, die 5c en 5 hebben juist meerwaarde omdat je meer opslagcapaciteit krijgt en dus meer foto's, muziek, etc. op je device kunt opslaan.

Zo bekeken is de 5s dus eigenlijk helemaal niet vernieuwend en dus ook helemaal niet een waardige vervanger. Dan is juist de 5c een waardige vervanger.

Kortom, of iets een waardige vervanger is of niet wordt niet bepaald door jou of mij maar door de persoon die z'n oude (smart)phone wil vervangen. Die stelt de eisen. Beiden zijn dus waardige vervangers maar afhankelijk van je wensen en eisen pakket is het of de 5c of de 5s. Maar laten we vooral de 4s ook niet vergeten. Die kun je ook kopen. Een prima werkende iPhone die iOS 7 draait maar dan wel voor een zacht prijsje. Ideaal voor het bedrijfsleven waar men voornamelijk alleen gebruik maakt van de agenda, adresboek, mail e.d.

Je hoeft overigens ook niet ieder jaar te upgraden naar het nieuwste van het nieuwste. Voorkomt ook dat wat je nu doet: je teleurstelling dat niet alle geruchten waarheid bleken te zijn afspiegelen.
Ik heb daarnet even op de website van AT&T gekeken wat de iPhone 5 daar nu bij een 2 jarig contract kost. Daar betaal je $199 voor de 16GB iPhone 5. De 32GB iPhone 5C wordt dus even duur als de 16GB normale iPhone. Deze kost hier in NL als los toestel 568 euro, dus de duurste 5C zal ook in die regionen liggen.
Die prijs is nog de oude, omdat de nieuwe er nog niet op staat, daar hebben ze nog niet eens een prijs van laten horen. Ik heb zojuist op de site van AT&T gekeken, en de 16gb iPhones 4s kost daar 99 dollar on contract. Wat ik dus zei, blijft overeind.

Edit: Net bekend, de iPhone 5S gaat 199 dollar 16gb on contract kosten. De iPhone 5C krijgt dus de prijs die de iPhone 5 zou krijgen als de C er niet was... Natuurlijk zit er wel IETS nieuws in, 800Mhz LTE bijvoorbeeld. Maar basically een iPhone 5 voor dezelfde prijs, alleen in een cheaper jasje

[Reactie gewijzigd door jorrit91 op 10 september 2013 20:06]

Het is zeer teleurstellend, het zou mooi geweest zijn als je ziet dat elke telefoon steeds duurder wordt (inmiddels meer dan 600 euro is geen raar bedrag meer), een goedkopere telefoon op de markt zet. Net zoals google deed met de nexus.
Apple maakt gewoon geen goedkope telefoons. Apple is een hardware bedrijf punt.
Apple maakt wel een goedkope telefoon alleen durven ze er veel voor te vragen.

Ze zijn slim, de oudere iphones verkopen goed maar de winst marge is lager, inplaats van de iphone 5 voor een lagere prijs te verkopen brengen ze dus een iphone 5c uit waarop de winst marges hoger zijn.
Dat is dus hun antwoord op de markt.
Apple maakt gewoon geen goedkope telefoons. Apple is een hardware bedrijf punt.
Dus hardware fabrikanten zijn niet in staat goedkope telefoons te maken :?
Correctie: ze VERKOPEN ze niet voor goedkope prijs.

constante productiekosten van dit dingetje is niet zoveel hoor.
prijs is ook al bekend gemaakt

599 voor een iphone 5c, 699 voor een iphone 5s
Hoe worden we hier precies beter van?
Ik durf wel te zeggen dat de iPhone 5 (met z'n alu case) een mooier en hoogwaardiger toestel was dan de 5C. Omdat het intern om vrijwel hetzelfde toestel lijkt te gaan kun je stellen dat het feitelijk een stap terug is.
Lijkt me een voorbarige conclusie. Ik heb al 2 keer een nieuwe iPhone 5 gekregen van Apple, vanwege de kwetsbare alu-case. Laten we eerst maar eens afwachten hoe deze plastic behuizing zich houdt.
precies dit constateerde ik ook.

mij in ziens willen ze door de kleurtjes de gebruikers het gevoel geven dat het een nieuw toestel is. terwijl er minderwaardig materiaal wordt gebruikt tov de iphone 5.
dus in principe vragen ze teveel voor de iphone 5c
Niet helemaal, aangezien hij waarschijnlijk ook de 800 MHz LTE band gaat ondersteunen, die wordt namelijk niet ondersteund op de iPhone 5.
en net zoveel kost met contract als de iphone 4s van 550 euro. Dus ik zou er maar van uitgaan dat het toch niet een 'budget-telefoon' word als uit de geruchten. En dus ongeveer 550 euro zal kosten.
Niet! behalve dan misschien als je altijd al op een kleurtje zat te wachten, of misschien een klein beetje accuduur extra. Ook zou kunstof potentieel kunnen betekenen dat deze iPhone 5x iets duurzamer is.

Behalve dat is het natuurlijk vooral beter voor Apple zelf, waar natuurlijk alle personen die beslissingen nemen over dit product erg enthousiast over zijn.
ik dacht even dat ik een lumia zag.. maar het blijkt een appel te zijn ;)
Niet ...

Een "goedkope" iPhone 5C" voor om en bij de € 500,00 vind ik nu ook niet echt goedkoop.
Ja echt serieus ik dacht al: "ben ik de enige die die 5C echt zwaar teleurstellend vindt?"

Hoewel ik geen iPhone fan ben had ik juist verwacht dat de 5C iets voor het middensegment ging betekenen en dat Apple eindelijk voor een slimme differentiatiestrategie kiest. Nee dus. Wederom een veel te duur apparaat dat zich alleen onderscheidt door een plastic cover waar niemand blij van wordt.
Plank volledig misgeslagen imho.
En vermoedelijk in combinatie met mooie afspraken tussen Apple en provider
STEL je wilt nu een iPhone 5 kopen. Los wel te verstaan. Die haal je nu voor ongeveer 600 euro.

Doen of niet doen?

De 5C wordt net zo duur als de 5. Is verder precies hetzelfde, maar dan van plastic.
De 5S wordt duurder dan de 5. Een adviesprijs van 699 euro zal in het begin dus voor prijzen van 700+ euro's zorgen. Daar krijg je dus

een vingerafdrukscanner (tja, geinig),
een ietwat betere camera (ga je volgens mij totaal niet merken?)
een 64b cpu die wat sneller is (heb nog nooit iemand met een 5 dag ding traag horen noem? 64b is tja, geinig?)

Verder exact hetzelfde. Oh, de randen zijn niet geannodiseerd, maar met een hoesje (die iedereen wel heeft) merkt je daar ook helemaal niks van.

Dus wat is wijsheid in dit geval?

Ging er zelf vanuit dat het dus 5c - 5 - 5s zou gaan worden. Dit plan van apple om dat niet te doen, gooit roet in mijn plan ;) (en denk van velen). Vandaar de vraag. Twijfel twijfel...
De 5S wordt zo duur als de huidige 5, de 5C wordt zo duur als de huidige 4S.
Tegen de tijd dat de 5S 600 euro kost zijn we ook weer een half tot heel jaar verder gok ik zo.
Als ik zou moeten kiezen tussen de 5 en de 5C dan zou ik zelf kiezen voor de 5. iPhone associeer ik toch nog altijd met alu en dat vind ik ook echt mooier (ondanks dat het kunststof van de 5C ook vast wel mooi is). Zoals je zelf al aangeeft lijken de technische verschillen klein te zijn.

Bij een keuze tussen de 5 en 5S zou ik sneller voor de 5S kiezen. Het prijsverschil is relatief klein en de verbeteringen maken dat verschil wel waard denk ik.

Ik ben trouwens niet in de markt. Sterker nog: omdat ik toch al een voorkeur voor Android heb (waar de toptoestellen sowieso al goedkoper zijn) vind ik alle drie de types overpriced. :P

[Reactie gewijzigd door beantherio op 10 september 2013 23:50]

Als je er wat langer mee wilt doen, zou ik voor die 100 extra voor een 5S gaan: veel mooier dan 5C, sneller dan 5.
Die snelheid is voor nu nog niet van belang, maar als je er in 2015 "MS Office mobile" (o.i.d.) op wilt draaien wordt dat echt wel anders....
Schuif je na 2 jaar naar de volgende phone dan is dat minder belangrijk, maar voor die 100E haal je er waarschijnlijk net een jaar jaartje langer uit... en dan loont het zich al.
Prijzen van de Duitse Apple store. Nldse prijzen zullen ongeveer hetzelfde liggen of iets duurder, wij betalen meer btw dan in Duitsland

iPhone 5c 16gb 599 euro
iPhone 5c 32gb 699 euro

iPhone 5s 16gb 699 euro
iPhone 5s 32gb 799 euro
iPhone 5s 64gb 899 euro
600 euro voor het instapmodel van de 5C? Ik begin te denken dat men met dat type niet de lagere prijsregionen wil gaan bedienen maar dat men daarmee de 5S naar nog hogere prijsregionen probeert te drukken! :o :D
Natuurlijk wel, daarvoor blijf de 4s bestaan.
Ridicule prijsstelling voor de iphone 5c
De 4s gaat 399 kosten, echter wel behoorlijk kreupel gemaakt omdat het een 8gb versie is.
Ontzettend teleurstellend.

Ik had hoge verwachtingen van de 5C, omdat Apple wel een ingang in het middensegment kan gebruiken. Maar de 5C is een plastic variant van de 5, die zonder de introductie van de 5C waarschijnlijk even duur zou zijn geweest.

350-400 euro voor de 5C, eventueel met de A5 SOC ipv de A6, maar wel in formfactor van de 5(S) (voor accessoires) en dus Lightning connector was veel logischer geweest (in plaats van de 4S nu). Een perfect rijtje: goedkope trage plastic iPhone, gemiddeld geprijsde alu iPhone en peperdure flagschip iPhone. Allen compatible met de zelfde accessoires.

De 5S heeft, net als alle andere S-types gewoon een snellere processor en een nutteloze feature tov de niet-S. Dat was verwacht en weinig boeiend.
Ik kan niet anders dan het eens zijn met je opmering over de prijs van de 5C. Te hoog en nog steeds niet voldoende in de buurt van middenklasse telefoons. Niet wat betreft hardware en ook zeker niet kwa prijs. De 4s 8GB wordt nu wel weer een stapje betaalbaarder en komt dus eigenlijk wel in de middenklasse range zit kwa specs. De prijs had ook daar echter wellicht iets omlaag gemogen om dat segment beter te bedienen.

De 5S heeft zoals elke S variant een upgrade in cpu, gpu en camera en dat lag dus geheel in lijn der verwachting (hij heet niet voor niets geen iPhone 6). De vingerafdruk-scanner maakt dit eigenlijk een van de grotere S upgrades dan vorige S varianten.
Daar is ie dan, de officiële pagina voor de 5S & 5C. Die heeft wat betere foto's dan de slechte camera foto's van de verge van de presentatie.

http://www.apple.com/iphone-5s/ - http://www.apple.com/iphone-5c/
Hier zijn de nieuwe iOS7 ringtones te beluisteren:
http://youtu.be/1e_FNvXv3NE
Ik vraag me met de "goedkope" iPhone echt af welk gat ze denken te vullen.
Ik vind 500~600 bepaald niet goedkoop... :(
Als je dat soort bedragen gaat uitgeven kan er ook nog wel 100 bij voor een echte iPhone. Als dat honderdje echt het verschil maakt voor je zit je volgens mij uberhaupt in het verkeerde segment telefoons en heb je wel andere prioriteiten met je centen.

Ik vind het wel een tegenvaller, ik ben een iPhone criticus van het eerste uur maar als die dingen voor 2 of 300 verkocht worden zonder dat je gelijk terug moet naar de tweede of derde generatie zou ik wel een keer willen proberen met zo'n apparaat te leven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 10 september 2013 20:35]

Ik vraag me met de "goedkope" iPhone echt af welk gat ze denken te vullen.
Ik vind 500~600 bepaald niet goedkoop... :(
Als je dat soort bedragen gaat uitgeven kan er ook nog wel 100 bij voor een echte iPhone. Als dat honderdje echt het verschil maakt voor je zit je volgens mij uberhaupt in het verkeerde segment telefoons en heb je wel andere prioriteiten met je centen.
De 5C klinkt niet zozeer als een budget-model maar meer als een vervanger voor het "doorschuif-model". Daarmee bedoel ik het model dat na de introductie van een nieuw type werd afgeprijsd en naar een lager prijssegment werd gedrukt. Maar eigenlijk had ik dan liever een originele iPhone 5 gehad want dat lijkt me qua case een veel mooier toestel dan de 5C.
Ben normaal niet zo negatief, maar hier heb ik maar een woord voor: kansloos. Ik had verwacht dat men eindelijk eens met een iPhone van rond 300 euro zouden komen, nu krijg je dit ding van plastic met de specs van de iPhone 5 voor 550 euro.
Niet zo kansloos, ik denk dat dit een toestel is die erg populair wordt i.c.m abonnementen en die naar verhouding dan erg goedkoop worden aangeboden.
Eens met TheDukemaster. De prijs van de 5c gaat in tegen de verwachtingen van velen.

De C van "Cheap". Dit blijkt niet het geval. Gewoon 100 euro goedkoper dan het nieuwste model. Ofwel de truc die ze jaarlijks uithalen. Nieuw model krijgt prijs X, oud model krijgt prijs X - 100, en model daarvoor krijgt de prijs X -200. Het enige wat ze nu anders hebben gedaan is de 5 vervangen door een compleet ander model, de 5C. Zijn ze bang voor kannibalisme voor de 5S, dat de 5 het veld heeft moeten ruimen? Moet de winstmarge op een iPhone nog verder omhoog? (50% van de winst van Apple is al afkomstig door de iPhone).

Mijn verwachting qua prijs was namelijk: 5S prijs X, 5 prijs X - 100, 5C prijs X - 200
Al was uit de geruchten al op te maken dat de 5 en de 5S door de hoge vraag niet naast elkaar geproduceerd konden worden. In mijn ogen heeft de 4S nu de prijs van de 5C en is de 5C te hoog geprijsd. De introductie van de 5C was in mijn ogen toch meer bedoeld om meer marktaandeel te verwerven ten opzichte van Andriod. Met de keuzes die ze nu gemaakt hebben zal er niet veel veranderen.
inderdaad

om mij heen spraken zelfs android fans over de iphone 5c als optie voor hun nieuwe telefoon.
met deze prijs stelling is het moeilijk om de 5c te verkiezen boven een top android toestel aangezien ze even duur zijn maar de 5c is wel een jaar oud (qua hardware)
Juist, ik had verwacht dat Apple echt de concurrentie met Android zou aangeaan met een goedkoper plastic versie, echter voor dezelfde prijs heb je top of the line Android phones en voor veel minder heb je al een leuke quadcore uit china.
Applemensen willen gewoon het lekker gemakkelijk hebben, in de winkel kopen, en naar een "Genius" gaan wanneer ze een probleem hebben. "User experience".
Denk je echt dat die doelgroep zo'n onderneming gaan maken om een telefoon uit China te importeren?
Eigenlijk gewoon heel slim van apple zelfde telefoon in een ander goedkoper jasje steken en er als nog 550 euro voor vragen best slim.
In de behuizing zitten echt de kosten niet. Qua materialenkosten is het vergelijkbaar en het productieproces zal wel iets schelen maar dan hebben we het hooguit over een paar dollar per telefoon.
Weet niet wat je opleiding is maar een kunststof spuitgiet behuizing is qua kostprijs zeker niet vergelijkbaar met een uit massief aluminium CNC gefreesd en daarna geanodiseerde behuizing. Denk je niet dat we anders veel meer fancy aluminium budget producten zouden zien? En een paar dollar per telefoon zal al snel zeer interessant zijn gezien de schaalgrootte!

Apple vergroot zo gewoon de marge op hun oude hardware en onderscheidt tegelijk de vernieuwde meer, waardoor deze exclusief blijft. Tweeledig dus, maar kostprijs is daar zeker een grote factor van volgens mij.

[Reactie gewijzigd door Gugger op 10 september 2013 22:06]

De iphone 5 had veel problemen met het productieproces. Dat was duur maatwerk en er waren veel beschadigingen aan het aluminium tijdens productie.
goedkoper maar nog steeds veel te duur voor dat geld heb je alle andere high end telefoons en meer dus waarom zou je in vredesnaam een goedkopere iphone met maar 16 gb willen tenzij je iphone fan ben?

de dag dat ze toestellen rond de 450 euro en 300 euro gaan lanceren zellen ze de dominantie van android kunnen veranderen en marktaandeel terug winnen.
tot die tijd blijft het een overprised niche product voor mensen met geld te veel.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 september 2013 22:20]

Ik heb echt een "meer van hetzelfde" gevoel. De iPhone 5S is amper een verbetering tegenover de iPhone 5. Ik kan me dan ook totaal niet voorstellen hoe het komt dat er al enkele dagen mensen staan te wachten in NY om als eerste een iPhone 5S te hebben (nu ja, in een interview werd er opvallend vaak gepraat over de Apple 5... (http://www.neowin.net/new...he-new-iphone-in-new-york)). De iPhone 5C is zelfs gewoon een iPhone 5 maar dan van plastic met een Lumia-ontwerp erom heen gegooid. Tja, ik weet het niet.
En ja hoor, daar is hij... De hij is toch nauwelijks veranderd opmerking. Wat verwacht je dan van Apple? Nutteloze specsheet vulling, veranderen om het veranderen? Dit is een verbeterde iPhone 5, twee keer zo snel, betere camera en een vingerafdruk sensor die (Apple kennende) gewoon werkt. Een mooie update die je "oude" iPhone 5 er niet meteen obsolete maakt. Maar moet zeggen dat de prijs van de 5C me zwaar tegenvalt.
Jammer dat je mijn reactie totaal verkeerd begrijpt, ja hij heeft betere specs, maar wat boeit dat nog? Dat hij wat sneller is? Who cares? Functioneel is de iPhone 5S amper verschillend van zijn voorganger, terwijl je bij andere fabrikanten nog innovatie ziet op diverse vlakken, zoals PureView, Samsungs aanpassingen aan Android, draadloos opladen, etc. Er is nog ruimte voor innovatie. Maar Apple verbeterd op wat ze al hadden, niks mis mee, maar dan moeten ze ook niet zeggen dat het innovatie is.
Nokia heeft zich met de Lumia range heel erg gefocust op foto en video en dat is ook goed terug te zien in de diverse midden en high-end producten. Dat is dan ook helemaal geen concurrent voor Apple dat is namelijk Samsung. En laat nu let Samsung's aanpassingen aan Android nou niet erg positief noemen. Ze krijgen zelfs een Snapdragon 800 met 3GB ram op de knieën met hun bloatware. De recente hands-on van Tnet was nou niet bepaald positief over Touchwiz.

Apple heeft vandaag echt wel laten zien dat ze kunnen innoveren. De eerste zijn met een 64-bits soc en ook daar al voor software/apps voor klaar hebben. Voor de quad- en octacores is de Android software/apps niet eens geoptimaliseerd maar daarover horen we niemand. De 1 jaar oude iPhone 5 houdt zonder al teveel problemen de S4 bij.
Neem maar is een kijkje:
reviews: Samsung Galaxy S4: kiezen voor de keuze

reviews: Samsung Galaxy S4: kiezen voor de keuze

We hebben het hier voor de duidelijk over een dual-core 1,3GHz, dit geeft dus te denken als de nieuwe 5S weer een pak sneller is.

De fingerprint scanner niet nieuw maar hoe het werkt in het totaal plaatje is dat weer wel. Het is nu eindelijk bruikbaar doordat het concept veel beter is uitgedacht. Let maar op dat de Galaxy S5 "heel toevallig" ook een fingerprint scanner krijgt of een ander soort bio scanner.

Wat betreft de prijs waar sommigen over vallen. Waarom wordt het in de auto branche wel geaccepteerd dat BMW en Audi amper van design veranderen en premium prijzen mogen vragen t.o.v. Dacia of Kia? Op PC/Smartphone gebied moet alles zo goedkoop mogelijk voor zoveel mogelijk.
Alles wat naar "premium" riekt lijkt hier op Tnet al fout te zijn. Bij een premium merk hoort niet alleen het prijskaartje van de rauwe specs maar ook de service. Het direct omruilen van defecte iPhones voor nieuwe/refurbished toestellen in de Apple store is veel voorkomende zaak, nagenoeg altijd zelfs. Zien we deze service terug bij HTC en Samsung? Je mag blij wezen dat je niet eerst wordt afgescheept dat de telefoon moet worden opgestuurd om vervolgens daar microscopische waterschade te constateren bij Dynafix. Mag het dan ietjes meer kosten misschien :?

iOS en OSX producten worden ook zonder crapware geleverd. Hoeveel crapware wordt er op een gemiddelde Android toestel geleverd? Als je daarbij pecht hebt kun je de software alleen verwijderen via root verkrijgen. Recentelijk ook een Asus K93s laptop in handen gehad. Prima laptop, kost de helft van een macbook maar zoveel crapware heb ik nog nooit gezien in het startmenu en aan processen. Waarom horen we daar niemand over :?

Anyway genoeg geleuter en waarschijnlijk kan ik wat mooie -1's verwachten maar dit moest ik wel even kwijt.
Een -1 zou je van mij hiervoor niet krijgen, maar je e-mail heeft wel een zeker fanboy gehalte: de aanpassingen van Samsung zijnook niet mijn ding, maar zo erg als je het voorstelt is het nou ook weer niet. En wat betreft de premium garantie van Apple: daar hebben we hier op Tweakers ook al andere verhalen over gehoord, b.v. de praktijk om mensen te laten betalen voor het 2e jaar garantie, terwijl dat in de meeste EU landen gewoon wettelijk verplicht is.

Wat mij aan deze introductie tegenvalt is precies wat je al zegt: het heeft veel weg van een nieuwe auto die 5 cm langer is dan de vorige en een "opwindend sportieve achterklep" heeft maar voor electronica waar de ontwikkelingen een factor 10 sneller gaan is dat teleurstellend.

Ook de eiegen Apple hype vooraf blijkt gewoon een staaltje bluf te zijn: het enige "colorfulle" is de behuizing, de prijs van de 5C valt me persoonlijk echt tegen ik had een goedkoper segment verwacht.
De iPhone 5S amper een verbetering? Dat meen je niet! Ik vindt dit toch een erg mooie update met veel bruikbare verbeteringen. Of had je verwacht dat ze het design van het toestel gaan veranderen, dat had je van te voren kunnen weten.
De 5C is gewoon slim, inderdaad de iPhone 5 hardware, wat helemaal niet verkeerd is en bepaald niet achterhaald is. Gewoon in een goedkopere versie uit te brengen en die op het midden segment laten richten.
Slim, uiterlijk kan je over twisten, er zal wel een grote markt voor zijn maar de behuizing van de 5C kan mij niet bekoren.
ehm midden segment?
het is even duur als de top android toestellen.

maar 100 euro goedkoper dan de iphone 5s welke vele malen beter is volgens apple.
Sorry hoor, maar van alles wat ik hier lees is er echt niks bruikbaars bij. Meer gemik, 64bit, vingerscanner? Ja, dat is echt nodig op een smartphone. 5C is dan wel best leuk, maar overpriced als ze het echt voor de lagere klasses willen uitbrengen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 10 september 2013 20:17]

Vingerafdruk scanner is absoluut een bruikbare toevoeging. Het geeft sneller toegang maar het is vooral een verhoging van de beveiliging voor veel mensen. Velen gebruiken te simpele of geen passwords, dus de scanner neemt een drempel weg.
Daarnaast noem je on the fly even de camera functionaliteit niet die best wel een zeer mooie update heeft gekregen.
En voor degene die erom geven, wat betreft core specs is het een flinke boost terwijl de iPhone 5 al met gemak bovenin mee draait. Al moeit ik zeggen dat dit mij niet boeit.
Belangrijk is dat de 5S wat betreft batterij duur niet heeft ingeleverd maar er op vooruit is gegaan.

Als dit een gimik is, dan moet jij je wel heel slecht voelen wat hun grote concurrent met het laatste model heeft uitgebracht, dat was hierbij vergeleken niet veel.

Of verwacht je nu enorme grote veranderingen, wat verwacht je dan? Voorlopig zullen alle fabrikanten voortborduren op de huidige smartphones en het verder verbeteren
Is de vingerafdruk scanner nu echt zoveel sneller dan en patern unlock? Het is zal vast niet "even drukken" en unlocked zijn. Je moet hem ongetwijveld even inhouden.
En what about HTC's homescreen shortcuts zodat je meteen de gewenste applicatie opent? Niet snel unlocken, maar wel sneller waar je moet zijn.

Het is een leuke feature, maar over het algemeen unlock ik mijn laptop met simpel wachtwoord sneller met het keyboard dan met het precies moeten plaatsen van mijn vinger.

Verder heb je er geen ene reet aan als je wil syncen met Exchange, want die staat dat niet toe als beveilingsmethode. (boehoe, patern unlock ook niet....)
Pattern unlock is veilig.... NOT.

Wel eens om je heen gekeken en meegekeken met mensen naast je die hun telefoon unlocken voor een twitter-/whatsappberichtje. 3x kijken en je weet de unlock van die persoon op die telefoon. Als je minder goede bedoelingen hebt en je steelt die telefoon, dan stelt dat pattern unlock net zo weinig voor als een pincode.

Snelheid hoeft helemaal niet in het nadeel te zijn van de vingerscan. Genoeg laptops die dat in een fractie van een seconde doen, dus zou niet weten waarom het op een smartphone niet even snel kan.

Voor Exchange heb je een jailbreak fix, want die verplichte codelock irriteert me mateloos. Ik sync alleen een agenda en voor elk wissewasje een code invoeren vind ik waardeloos. Een dergelijke nieuwe unlock kan met een patch ook aan exchange worden toegevoegd, dus zou hier niet zo heel bang voor zijn. Pattern unlock is nooit standaard geweest op de iPhone, dus kan me voorstellen dat dit niet aan Exchange wordt toegevoegd.

Zat te kijken in de 2de hands markt naar een 5, maar met de specs die nu voor de 5S bekend zijn gemaakt, ga ik me dit heroverwegen. Vooral de ondersteuning van de 4G banden die hier in NL worden gebruikt en de mogelijkheid om dit aan me abo toe te voegen voor 2-3euro bij VF, is het misschien toch een beter idee om voor de 5S te gaan.
Gho, ik vergeet de camera functionaliteit die al lang beschikbaar is op andere platforms. Hoe zou dat nu komen? Wie is Apples grote concurrent? Samsung en Nokia? 't Is niet alsof de Galaxy S4 of Lumia 1020 onderdoen voor de iPhone 5S...
Dus updates mag je niet meer noemen omdat die al eerder gebruikt werden?
We hebben het hier over de updates die apple heeft gedaan en volgens mij is dat ook zeker bij de camera gebeurt. Is het niet bruikbaar al die updates? toch lijkt het of je het belangrijk vindt door het direct te vergelijken met de concurrent.

Samsung is de grote concurrent, je gaat hier beweren dat de S4 niet ronduit een teleurstelling is? Kom op je kan lekker zeuren op Apple, maar de concurrent brengt niks beters uit. Nokia zie ik nog niet als de grote concurrent, ondanks dat het een prima toestel zal leveren.

Wat ik dus poogde te zeggen dat dit soort updates je de komende paar jaar kan verwachten. het is gewoon verder verbeteren van de functionaliteit.
Ga nou niet over gimmicks praten, het snijd geen hout. In dat geval kan ik elk hedendaags product een gimmick noemen.

En wat mij betreft prima, de bestaande functionaliteit kan op alle platformen nog veel verder verbeterd worden. Deze iPhone 5S is nieuwe technologie toevoegen en bestaande verder verbeteren
Het zijn minimale upgrades niks bijzonders, het is gewoon meer van het zelfde.
Nog steeds 4" en niet eens een hd scherm! Sorry maar ik vind het een soort van faal!
Of zoals Apple het zelf zegt...

[Reactie gewijzigd door musback op 10 september 2013 20:58]

Het midden van het segment? 600 euro is het midden van het segment? Wat is goedkoop aan 600 euro?
5s geen verbetering? Het enige wat ze niet veranderd hebben is het beeldscherm, had van mij best iets groter gemogen. Nieuwe camera, compleet nieuwe processor architectuur, vingerscan(behoorlijk knap en waarschijnlijk binnen twee jaar op iedere telefoon). Behoorlijk wat vernieuwing als je het mij vraagt en dat alles in een "kleine" telefoon, ik zie het de concurrentie niet doen.

Zonde is wel dat apple altijd 2 jaar hetzelfde design gebruikt en niet voor een groter beeldscherm heeft gekozen.

5c, leuk maar veel te duur, ondanks de goede specificaties.

Overall ben ik als apple liefhebber er erg blij mee, ondanks hetzelfde design ga ik hem zeker inruilen voor mijn 4s.
1 2 3 ... 15

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee