Gerucht: processor nieuwe iPhone is eerste op ARMv8-architectuur

De soc uit de verwachte maar nog niet aangekondigde iPhone 5S zou als eerste gebaseerd zijn op ARM's nieuwe architectuur ARMv8. Dat meldt een analist. Daardoor zou het de eerste 64bits ARM-processor kunnen zijn, al is dat nog niet duidelijk.

De nieuwe ARMv8-architectuur is de basis voor onder meer Cortex A53 en Cortex A57, nieuwe micro-architecturen die naar verwachting pas vanaf volgend jaar in soc's zullen worden toegepast. Apple maakt echter zijn eigen micro-architectuur Swift en zou daardoor al de stap kunnen maken naar ARMv8, wat een processor oplevert die 20 procent efficiënter is, meldt AppleInsider op basis van een analist van KGI.

De ARMv8-architectuur is de eerste van ARM met ondersteuning voor 64bits processors, al is het onduidelijk of Apple die ondersteuning ook zal gebruiken. Het werkgeheugen van de volgende iPhone zal net als de iPhone 5 vermoedelijk 1GB bedragen, maar in plaats van lpddr2 zal Apple lpddr3-geheugen gebruiken, een stap die andere fabrikanten ook aan het maken zijn voor het werkgeheugen.

De volgende iPhone, met de vermoedelijke naam iPhone 5S, zal mogelijk op 10 september worden gepresenteerd. De grootste uiterlijke vernieuwing zou daarbij zitten in de Home-knop, die een vingerafdrukscanner herbergt. Daarmee zouden gebruikers niet langer een code hoeven in te toetsen bij het ontgrendelen van de telefoon, maar simpelweg hun vinger op de Home-knop kunnen leggen.

Naast de iPhone 5S, die vermoedelijk van metaal is gemaakt, zou Apple ook een plastic iPhone willen presenteren in diverse felle kleuren. Het is onduidelijk of dit goedkopere model ook in Nederland zal uitkomen of dat de 'iPhone 5C' alleen voor de Chinese markt bedoeld is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-08-2013 • 08:31

188 Linkedin

Submitter: joo5ty

Reacties (188)

188
160
85
12
0
18
Wijzig sortering
Het artikel op T.net en de bron spreken elkaar nogal tegen.

De bron vermeldt initieel dat het waarschijnlijk gaat om een A7-design welke nog niet 64-bit geschikt is maar dat er een goede mogelijkheid is dat later er toch een "upgrade" komt naar A8. Het is dan nog marginaal "beter" want de A8 zou, op basis van verwachting, maar 20% efficienter zijn dan de vorige A6.

Persoonlijk zie ik Apple voor het upgrade-scenario kiezen. Niet dat ik ze de omzet niet gun maar het is een beproefde tactiek vanuit Cuperto om eerst een flink afzetmarkt te creeeren met produkt A en dan nogmaals proberen uit die markt geld te halen met product A rev. 2.
De bron vermeldt initieel dat het waarschijnlijk gaat om een A7-design welke nog niet 64-bit geschikt is
Volgens mij haal je enkele zaken door elkaar:
De architectuur:
huidig: ARMv7a -> Apple A6-soc (en A6X uit de iPad)
nieuwe: ARMv8 -> Apple A7-soc in iPhone 5S

De cijfertjes zijn bijna hetzelfde, maar laat je geen zand in de ogen strooien: Apples naamgeving heeft niets met de architectuur te maken: de Apple A4 was al gebaseerd op ARMv7 ;) (net als de processors uit vrijwel alle andere smartphones - behalve natuurlijk die een Intel-processor hebben ;))

De bron zegt over 32/64-bits
Kuo notes that there is no clear evidence indicating whether the A7 will support 32-bit or 64-bit processes, but says he "would not be surprised" to see 64-bit support this year. If 64-bit isn't included in the A7, however, Kuo says manufacturing trends will likely push Apple in that direction if and when a next-generation "A8" processor is released.
Dus: onbekend of dit jaar al 64-bits, maar als niet dit jaar dan echt volgend jaar. Ik zeg daarover:
De ARMv8-architectuur is de eerste van ARM met ondersteuning voor 64bits processors, al is het onduidelijk of Apple die ondersteuning ook zal gebruiken.
Toegegeven, het blinkt niet uit in duidelijkheid, maar in tegenspraak is het zeker niet.
Inderdaad is dat een beproefde tactiek, al heb ik mijn twijfels of het nog een keer zo goed zal werken. Ik hoor in mijn omgeving vooral dat de Iphone gebruikers en liefhebbers dat mensen zitten te wachten op echte vernieuwing voor wat dat betreft. Velen zijn al (of nog) erg tevreden over de huidige IPhone, ongeacht of het een 4S of de 5 versie is.
Zij geven dan ook aan in eerste instantie in elk geval die overstap niet te gaan maken, en waarschijnlijk helemaal niet tot er een (eventuele) 6 versie komt. Ik denk dat het concept maar even werkt en dat velen er nu het geld niet voor over hebben om weer over te stappen naar de "ietwat verbeterde versie van".
Nouja als ik de geruchten bijelkaar raap dan is de 5S een behoorlijke upgrade.
Misschien dat de mensen die een 5 hebben niet upgraden maar onder de 4 of 4S zullen veel klanten zitten, met daarbij eventueel overstappers.
Het zal net zoals elke keer gaan, zolang men maar extra meerwaarde aan de 5S geeft.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 17 augustus 2013 10:07]

Anoniem: 254370
@MAX340016 augustus 2013 08:59
Er wordt overigens nergens vermeld dat de A8 pas 20% meer efficiëntie zal bieden.
Die 20% geldt voor de A7.
De analyst schetst alleen dat de 64 bit ondersteuning er nog niet inkomt.
Niet zo interessant ook. Hij vermeldt er dan ook bij dat ze 64 bit mogelijk wel introduceren met de A8 om dat de verwachting is dat de markt wel 64 bit zal introduceren. Ze gaan dan mee met de trend; niet omdat het daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt voor de consument, maar om op het spec sheetje bij te blijven.

Die specs zijn überhaupt geen indicatie van de te verwachten performance overigens.
Een iPhone 5 werkt nog steeds soepeler met 1GB ram en een Dual-core dan de Galaxy S4 met 2 GB ram en een Quad-core die ook nog eens hoger is geklokt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 16 augustus 2013 11:29]

Een iPhone 5 werkt nog steeds soepeler met 1GB ram en een Dual-core dan de Galaxy S4 met 2 GB ram en een Quad-core die ook nog eens hoger is geklokt.
Denk dat dat wel mee valt :)

Anyway soepeler is niet hetzelfde als sneller he...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 augustus 2013 09:09]

Uiteindelijk is een soepele,vloeiende gebruikerservaring toch het doel van snelle hardware is het niet?
Heel prachtig als je telefoon krachtig genoeg is om bepaalde games weer kan geven, maar als het op het OS niveau, dat je dagelijks gebruikt, z'n kracht niet efficient benut dan heb je niets aan al die "snelheid".
[...]
Denk dat dat wel mee valt :)
Dat viel niet mee. De S4 was toen hij net uitkwam een niet al te beste telefoon wat toch wel opmerkelijk is met zo'n snelle CPU. Pas na enkele updates is de UI vloeiender geworden maar houd 'm eens naast een iPhone 5 en je merkt dat iOS met een dual-core en "maar" 1GB RAM cirkeltjes draait om de S4.
Anyway soepeler is niet hetzelfde als sneller he...
De S4 stottert door z'n snelle CPU sneller waardoor het minder merkbaar is...
[...]
Denk dat dat wel mee valt :)
Na de laatste updates valt 't wel mee, maar ik kan me herinneren dat het bij de nieuwe, vers uit de doos toen ie net uit kwam, toch wel een beetje tegenviel. En dat is best boeiend voor je gebruikers-ervaring.
Anyway soepeler is niet hetzelfde als sneller he...
Dat is zeker waar, maar het gaat om de gebruikerservaring, en dan is soepeler al snel -> sneller. (want je kunt er sneller, en minder gehinderd mee werken)
[...]

Persoonlijk zie ik Apple voor het upgrade-scenario kiezen. Niet dat ik ze de omzet niet gun maar het is een beproefde tactiek vanuit Cuperto om eerst een flink afzetmarkt te creeeren met produkt A en dan nogmaals proberen uit die markt geld te halen met product A rev. 2.
No shit, dat is elke iphone iteratie 8)7
Zelfde ding, alleen iets sneller, edoch dezelfde markt.
Ik vind die vinger scanner maar een eng ding. Wordt die data opgeslagen op de Iphone of cloud dan is het echt een no-go voor mij. Vond het al erg om mijn vingerafdruk af te geven voor een paspoort.
Hou er rekening mee dat je vingerafdrukken overal af geeft, de hele dag door. Je pakt iets op, gooit iets weg, doet een deur open... daar gaan je vingerafdrukken. Iedereen kan er aan komen, als ze zouden willen.

Kan mij dus voorstellen dat het als beveiliging niets voorstelt:
Stel, ik steel zo'n vingerafdruk-beveiligde telefoon. Met wat goedkope, makkelijk verkrijgbare spullen kopieer ik jouw vingerafdrukken (bijvoorbeeld van het scherm van diezelfde telefoon, want ongetwijfeld laat je daar vingerafdrukken achter), maak er een mal van, unlock de telefoon en schakel de beveiliging uit...
Zoals jij het steld is het inderdaad enorm makkelijk, graag zie ik dan ook een review van je dat als het er in zit hoe jij het voor elkaar hebt gekregen.

Want ik denk niet dat dit zo makkelijk zal zijn als jij het weergeeft. Het is makkelijker om iemand zijn code of swipe unlock beweging af te kijken dan het is om iemand zijn fingerafdruk te 'kopieren' en te gebruiken.

Dus op dat punt vindt ik de beveiliging wel veel beter. Het limiteerd namelijk de groep mensen die het kunnen, iedereen kan je code afkijken / raden of je swipe unlock beweging afkijken. Maar het is een selecter groep mensen die je vinger afdruk kunnen kopieren.
Zoek eens op de 'jelly babies' manier... Met gelatine. Kost bijna niks, is wel even wat werk.

Een van de nadelen van de vingerafdruk methode is dat je altijd aan dezelfde vingerafdruk vast zit. Als iemand je code afkijkt en je weet dat, dan kan je hem gewoon veranderen. Als je weet dat iemand je vingerafdruk heeft, dan kan dat niet.

Je zou een andere vinger kunnen gebruiken maar het gebruik van een homebutton leent zich niet voor elke vinger.
Ach met die nieuwe technologie om gedachten te lezen is je nieuwe pascode ook zo achterhaalt. Niks is dus nog veilig.
Mythbusters heeft al aangegeven dat ze een van de 'meest beveiligde' fingerprint security doors hebben weten te kraken.

Zie: http://www.youtube.com/watch?v=7sphAJFj9qA
Dus over een tijdje zullen we na het retina scherm ook een retina scan op iPhones kunnen vinden :+
Ik wil wel een poging wagen om een how-to te beschrijven..
 • stap 1: maak een hoge resolutie (macro) foto van de afdruk;
 • stap 2: in Ps verwijder je alle meuk uit de foto behalve de afdruk, maak de foto zwart-wit en verhoog het contrast;
 • stap 3: live trace de afdruk in illustrator en sla de curves op als een .dwg (of een ander exportbestand voor een 3d programma);
 • stap 4: open een fatsoenlijke 3d programma. Extrudeer die curves (dikte e.d.), plaats deze op een hele dunne "platform" en 3d print dit op schaal;
 • stap 5: plaats de print op je vinger en "press to unlock" (als het dun genoeg is, merkt het scherm de geleiding van je vinger zeer waarschijnlijk wel).
Het is een grove beschrijving met het e.e.a. aan werk in die stappen, maar definitely te doen. Doe je dit bv in Grasshopper (Rhino) dan is het maken van een veelvoud unieke afdrukken een piece of cookie.
Stap 4: Wat voor 3d Printer wil je gebruiken, er is amper (als die er uberhaupt is) een commerciele 3D printer te krijgen die de dikte van de ribbels van je vinger afdruk kunnen maken.
Ze hebben het bij Mythbusters een keer gedaan ;)

Weleens waar niet met een 3-D printer, maar in sommige gevallen was een zwartwit kopie met wat adem erop genoeg om de scanner te bedotten.

Het hangt er dus volledig vanaf wat voor scanner het dan is.
(voor de betere moesten ze een of andere siliconen kopie maken, maar die handelingen zullen ook ongetwijfeld op het internet staan)
Wat voor 3d Printer wil je gebruiken, er is amper een commerciele 3D printer te krijgen die de dikte van de ribbels van je vinger afdruk kunnen maken.
Als je de groeven van een LP kunt printen, dan moet een vingerafdruk ook wel kunnen.
Shapeways heeft er een paar staan, daar hoef je geen 3d printer voor aan te schaffen :)

[Reactie gewijzigd door _roman op 16 augustus 2013 11:40]

 • stap 1: maak een hoge resolutie (macro) foto van de afdruk;
Waar haal je die afdruk vandaan dan?
Reality check: CSI is niet echt; vinger afdrukken van een object afhalen is een heel stuk lastiger dan televisie series doen vermoeden.
Anoniem: 449164
@Croga17 augustus 2013 01:20
Mijn broertje van 9 kan het, binnen een dag weliswaar, sinds kort een uur - en als je een blikje ofsow, een glas of een mobiel hebt is het echt niet moeilijk.
Weliswaar zijn sommige sporen gezocht en normaal een uitzondering, het zijn leuke verhaaltjes over de uitzonderingen...
Maar hoe zou je dan een serie vinden als "Op dood spoor" ? (Vanavond aflevering 256.478 "De nooit opgeloste moord 256.103 , wederom 6 uur kijkplezier........)

Vingerafdrukken nemen kan iedereen thuis.............enjoy!
Voor de oudere vingerafdrukken en die onder moeilijke omstandigheden heb je wel de betere poeders nodig.
Hier in DWDD University Marcel de Puit, vingerspoordeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut met uitleg over de speciale poeders die zij gebruiken en waarmee het NFI ook aan de wereldtop staat.
CSI gebruikt als het moeilijk wordt Nederlandse poeders...... :9
Een vingerafdruk er af halen is niet moeilijk. Maar opnieuw kunnen gebruiken is net iets moelijker, maar ook niet onmogelijk!
Anoniem: 286841
@_roman16 augustus 2013 09:33
Dan is de code afkijken net iets makkelijker
Natuurlijk blijft de vraag hoe goed de scanner is in de home button, maar een vinger afdruk is redelijk goed na te maken zoals je al omschreef. Ik moest denken aan een aflevering van de mythbusters, ff googlen en hopsakee. Zij gebruiken grofweg de methode die je beschrijft en dat werkt, het is inderdaad even wat werk maar dan lukt het daarna ook wel.
Anoniem: 499360
@Zartok16 augustus 2013 17:38
Maar dat is net het onzinnige al heel het verhaal. Omdat het net zoveel moeite kost heeft het geen zin. Die telefoon is al gewist en vergrendeld voor je ook maar een kopie van die vingerafdruk hebt kunnen maken.

Heel dat gedoe over hoe onveilig zo'n sensor is dan ook enkel leuk voor mensen die zich daar zorgen over maken maar wel zonder nadenken zelf AL hun gegevens naar Google doorsluizen.
Oftewel, maak meer kosten om een telefoon te stelen dan de telefoon waard is?
Het gaat hem helemaal niet om de telefoon zelf, maar om wat op de telefoon staat van informatie: foto's, berichten, codes ... De waarde daarvan overstijgt die van de hardware zelf vele malen.
Het gaat hier wel over iOS7 hé en niet zo'n snel in elkaar gebokste kopie. Tegen dat een goed uitgeruste crimineel al het bovenstaande heeft kunnen doen heb jij al lang je telefoon kunnen wissen en vergrendelen. Zelfs met je vingerafdruk komen ze er niet meer in.
Ja, want ik ben de enige die een iPhone gebruikt |:( De telefoons van celebrities en politici die gehackt worden is natuurlijk iets wat niet bestaat -_- Ik heb het helemaal niet over mezelf, maar lezen is blijkbaar een teloorgegane gave.
En nadenken is blijkbaar ook een teloorgegane gave. Al ooit van find my iPhone gehoord?

Even samenvatten voor je
Je iPhone kwijtraken is niet fijn. Gelukkig kan Zoek mijn iPhone je helpen ’m terug te vinden. Als die zoektocht tevergeefs is, maken nieuwe beveiligingsfuncties in iOS 7 het anderen moeilijker om jouw apparaat te gebruiken of te verkopen. Om Zoek mijn iPhone uit te schakelen of je gegevens te wissen, moeten voortaan je Apple ID en wachtwoord worden ingevoerd. Zoek mijn iPhone kan ook blijvend een bericht weergeven, ook nadat alle gegevens zijn gewist. Je iPhone opnieuw activeren kan ook alleen met jouw Apple ID en jouw persoonlijke wachtwoord. Je iPhone blijft dus jouw iPhone. Waar hij ook is.
Maar als je de beveiliging uitschakelt kan je zelf doen wat je wilt.
Het is inderdaad zoals 'vanaalten' stelt betrekkelijk eenvoudig en ook nog eens goedkoop om vingerafdrukken te klonen. Als enige sleutel voor een slot is het dan ook geen geschikt middel. Een vingerafdruk is een handig middel om snelle toegang tot 'iets' te krijgen, of interessant als extra validatie als onderdeel van een 'Multi-factor authentication'-mechanisme. (Ik ken helaas geen even goed Nederlandstalig alternatief)
De reden dat vingerafdrukken wel degelijk waarde hebben voor opsporingsdiensten is dat een vingerafdruk op een 'plaats delict' kan wijzen naar een verdachte. Matchen van gevonden (bij voorkeur meerdere) afdrukken van dezelfde vingers, of een combinatie van verschillende vingers van hetzelfde individu met de data in een centrale database maken de aanwezigheid van dat individu op de desbetreffende plaats extra waarschijnlijk.
Ja en? Als jij een vingerafdruk hebt staan op een plaats van misdrijf dan is het toch ontzettend handig dat je snel gevonden kan worden want jij kan belangrijke informatie hebben ofwel ben je de dader en dan is het al helemaal goed dat ze je snel kunnen opsporen. ;)

Wat dat klonen van vingerafdrukken betreft is het totaal onduidelijk welke technologie Apple gebruikt voor de sensor. Blijkbaar zou het al niet lukken met die jelly babies.
Het lijkt me simpel, apple Amerikaanse bedrijf, Amerikaanse overheid heeft dan toegang tot alle apple gegevens.
De vingerafdruk van jou staat neem ik aan lokaal in je telefoon. Dit neemt niet weg dat apple vast een achterdeurtje heeft voor die gegevens en zie daar de Amerikaanse overheid heeft dan toegang tot jou vingerafdruk. Dit zonder al te veel moeite te moeten doen.
Die vingerafdruk moet je trouwens standaard al geven al je naar de US gaat. Maar nu wereldwijd voor alle apple gebruikers met deze telefoon.
Maar wie weet kun je dit ook uitzetten zodat je de telefoon gewoon kan bedienen.
Anoniem: 353106
@bbob16 augustus 2013 09:28
De Amerikaanse overheid kan niet "zomaar" in alle gegevens van Apple kijken. Waarom denkt iedereen dat toch? Bovendien als ze dat zouden kunnen dan is die vingerafdruk wel het minste waar je je druk over hoeft te maken.

Lijkt me wel dat je het uit kan zetten ja.
De Patriot Act maakt juist het 'zomaar' kijken in Apple's database mogelijk.
Apple doet mee aan project PRISM. PRISM kan ongelimiteerd buitenlanders volgens bij de 8 of 9 grootste techbedrijven + telefoon en internet verkeer.
Apple doet mee aan PRISM. Dat is toch duidelijk genoeg ?
Was PRISM maar 'duidelijk genoeg'.
Maar exact wat heet de Amerikaanse overheid aan jouw vingerafdruk als je er toch niet heen gaat? En als je er heen gaat dan hebben ze sowieso al je afdruk en je naam en nog veel meer gegevens.

Je kan van PRISM vinden wat je wilt, maar het heeft wél een functie: terrorisme opsporen en bij voorkeur voorkomen. Dat doet het door informatie te filteren en analyseren. Ik denk niet dat het - vooralsnog puur hypothetische - verzamelen van vingerafdrukken van willekeurige mensen die nog nooit voet in de VS hebben gezet daar heel veel aan bijdraagt.
Volledig met je eens. Tegenwoordig kijken mensen elke dag zovaak op hun smartphone en unlocked ze die overal, in de winkel aan de kassa, op de bus, in de les, ... Dan is het heel gemakkelijk de pin of de swipe code af te lezen. De vingerafdruk kan je echter niet zomaar aflezen.
Hou er rekening mee dat je vingerafdrukken overal af geeft, de hele dag door. Je pakt iets op, gooit iets weg, doet een deur open... daar gaan je vingerafdrukken. Iedereen kan er aan komen, als ze zouden willen.
Eraan komen is niet zo probleem, maar wat je daarna mee doet, ga je er namen aan vast plakken, ga je database opmaken, etc. Zomaar database maken zonder specifieke doelen is gewoon in strijd mer EU richtlijnen, je mag niet zomaar vingerafdrukken gaan opslaan. Maar zoals we weten houd apple zich geregeld niet aan EU regels.

Vingerafdrukken mag alleen en nergens anders voor gebruikt worden dan identificatie van persoon, mag niet eens inkijken als derde die het opslaat als het niet echt nodig is.

nieuws: Stichting klaagt Staat aan om vingerafdrukken in database

En inderdaad is vingerscan heel makkelijk te kraken, mythbusters hadden het met enkele pogingen al gekraakt, en dat was de meest geavanceerde en beste wat er te koop was.

Fingerprint Scanners Are Unbeatable? Busted!
http://dsc.discovery.com/...t-scanners-unbeatable.htm

Ben benieuwd hoe snel en simpel de apple scan gekraakt kan worden, met simpele uitgeprinte vingerafdruk op A4 wellicht? :D
Volgens mij was het punt meer dat hij zijn vingerafdruk niet in een database van Apple en dus ook van de NSA terecht komt..

Dus niet eens zo zeer om de veiligheid van de telefoon zelf...
Hoop ik voor m dat ie geen paspoort heeft anders is ie daar rijkelijk laat mee (ok database van apple zal het dan niet inzitten, maar reken er maar op dat de NSA er dan al lang en breed over beschikt).
Ja ik heb een paspoort en ook daar ben ik niet blij mee maar heb het nodig voor mij werk. Zit vaak in het buitenland. Dus je wordt gedwongen. Je kan natuurlijk dan maar thuis gaan zitten en niets meer doen maar dat gaat te ver. Ik maak mij alleen zorgen dat mensen alles maar zo makkelijk accepteren. Dat geeft wel aan dat wij het te goed hebben in NL. Maar ja ik ga offtopic.

Ik zou het alleen niet relaxt vinden als het in de cloud kwam. En de NSA's van deze wereld doen toch maar wat ze willen.
Beetje bizar dat je je vingerafdruk niet in de NSA database wil. Ok ik snap het wel maar da's nou toch echt iets waar ze het minste aan hebben. Als je niets pikt of niemand vermoord hebben ze der echt niet veel aan. Het stoort me meer dat de NSA mijn mails kan lezen dat ze mijn vingerafdruk zouden hebben. Ik snap dat een crimineel dat echt niet wil maar aan mijn vingerafdruk heeft de NSA geen zier.
Het gaat erom dat je fysiek bij het toestel moet komen om eventueel een vingerafdruk te kunnen krijgen. Als je je iPhone ontgrendeld en het word opgeslagen in de cloud is het wel iets anders.
uiteraard kan dat, maar dat zou een hels werk zijn
als miljoenen iPhone gebruikers zelf hun vingerafdruk inscannen.... de natte droom van de NSA (en vele andere diensten)
Ja, maar dan moet je alsnog moeite gaan doen om die vingerafdrukken te bemachtigen. Via de iPhone zijn ze natuurlijk direct digitaal beschikbaar, dat is een veel kortere klap ;)

(edit: ik reageer op vanaalten maar waar mijn reactie nu staat komt het wat onlogisch over...??).

[Reactie gewijzigd door dcl! op 16 augustus 2013 09:59]

Tja, als je zoveel tijd over hebt om andermans telefoon te unlocken, steel hem dan gewoon en reset dat ding via iTunes. Tsss...

De vingerscanner is mogelijk een extra beveiliging, meer niet.
Anoniem: 449164
@Neus17 augustus 2013 01:23
Maar wel een gave feature die vast wordt gebruikt om leuk mee te doen, na ja, er zullen wel makkelijkere lekken te vinden zijn.
Tja, als je zoveel tijd over hebt om andermans telefoon te unlocken, steel hem dan gewoon en reset dat ding via iTunes. Tsss...

De vingerscanner is mogelijk een extra beveiliging, meer niet.
Tenzij herstellen is uitgeschakeld, dan heb je er nog niks aan :)
Lees je even in voortaan. De iphone 5s komt met activation lock en valt niet te resetten zonder autorisatie.
Het gaat meer om het verlies van de data die er op staat. Die wis je als je hem reset met iTunes.
Je hebt een goed punt maar vergeet niet dat de meeste mensen 10 vingers hebben.
Als je zelf een vinger mag kiezen kan het nog wel eens lastiger worden.
De meeste kiezen dan waarschijnlijk wel hun duim (van de hand waarmee ze hun iPhone vast houden) en dan heb je wel een kans.

Maar mijn pink bijvoorbeeld raakt nooit het scherm aan en de plekken dat het wel aanraakt geven geen goede volledige print.
Als ik die als unlockprint gebruik wordt het al een stuk lastiger.

Maar zoals gezegt probeer het uit, ben benieuwd hoe makkelijk dit toch te omzeilen is.
Maar mijn pink bijvoorbeeld raakt nooit het scherm aan
Juist wél !
Je plaatst hem immers telkens op de scanner om je telefoon te unlocken :X
True, maar vanaf dat moment neemt de duim het weer over, dat resulteert in een slechte print om te kopieëren.

Laten we trouwens ook niet vergeten dat de meesten de telefoon in hun broekzak plaatsen, en dat maakt de print ook weer slecht. ;)
Ik denk vooral dat het gevaar sluipt in het feit dat je vingerafdruk meteen kan gelinkt worden aan een identiteit. Dat is heel wat gevaarlijker als 'je laat ze over achter" want iedereen laat ze overal achter.
Mja ok maar wat maakt dat nu in godsnaam uit? Foto's zijn vandaag de dag ook heel makkelijk aan een identiteit te koppelen en ik neem aan dat het toch nog altijd gemakkelijker is iemand te identificeren via een foto ipv een vingerafdruk.
Ik vind die vinger scanner maar een eng ding. Wordt die data opgeslagen op de Iphone of cloud dan is het echt een no-go voor mij. Vond het al erg om mijn vingerafdruk af te geven voor een paspoort.
Dan koop je toch simpel gezegd geen iPhone 5S. Je moet het niet kopen.

Maar het hele vingerafdruk/dna gebeuren is een beetje onzinnig, je laat overal je vingerafdrukken/dna achter. Wat zou een kwaadwillende nu precies moeten met je vingerafdruk? Een moord/roof begaan en je vingerafdrukken achterlaten? Ik kom een heel stuk makkelijker aan je vingerafdrukken dan de icloud servers te hacken...

Je vingerdruk zou NOOIT je enige indentificatie middel mogen zijn, deze is namelijk vrij toegankelijk door mensen die weten wat ze doen. Daarom is op je paspoort ook veel meer data opgeslagen, zoals een foto, hoogte, kleur ogen, etc.

Edit:
Hoe wil je mensen in de gaten gaan houden dmv. vingerafdrukken, alle oppervlaktes voorzien van vingerprintscanners? Daar zijn veel goedkopere en efficiëntere methodes voor. Namelijk dmv. satelliet imaging, spionage satellieten zijn namelijk in staat om over je schouder mee te lezen als er niet tussen hangt. Maar er zijn ook gewoon satellieten die dmv. infrarood en andere frequenties dwars door gebouwen kunnen kijken. Combineer dat met gezichts/profiel herkenning, camera tracking en je kan al iedereen in de gaten houden. Het probleem is dat je gewoon veel teveel data heb om wat mee te doen, datzelfde probleem heb je met vingerafdrukken. Maar als je naar één van de andere nieuws posts kijkt dan zijn vingerafdrukken toch wel één van je minste zorgen, je gedachten lezen wordt het nieuwe privacy issue de komende decennia...

En als je denkt dat criminelen geen databases hebben met persoonlijke data van zoveel mogelijk mensen dan ben je enigszins naive, juist zij hebben een hoop te winnen met die data want zij worden niet van alle kanten voorzien van regels...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 16 augustus 2013 12:29]

Het gaat erom dat die print wellicht centraal wordt opgeslagen of anderszins inzichtelijk is voor individuen/organisaties waarvan jij niet wilt dat ze erbij kunnen en waarvan jij niet weet hoe ze ermee omspringen. En dat je mogelijk geen andere keuze hebt om een perfecte print op te geven.
Dat je je vingerafdrukken overal achterlaat is natuurlijk een non-argument, want dat a) is analoog, b) wordt niet automatisch en centraal opgeslagen c) is niet electronisch inzichtelijk voor god mag weten hoeveel derden met de juiste credentials.

Let wel: ik weet niet hoe die print wordt opgeslagen en of dat deze verplicht gesteld wordt (mocht het gerucht überhaupt al waar zijn), maar ik kan het gevoel van onbehagen dat bij velen speelt zeker wel begrijpen. Zeker wanneer in het licht van berichten als deze: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23721818.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 16 augustus 2013 10:45]

Anoniem: 499360
@w00t00w16 augustus 2013 17:48
Ja Apple gaat je vingerafdruk onversleuteld ergens open en bloot opslagen |:( De FBI kan zelfs nog geen iMessage of Facetime berichten ontsleutelen waarom zou Apple dat dan ook niet doen met je vingerafdruk?
Het zijn niet de criminelen waar je bang voor moet zijn maar de overheid. Die zijn via meerdere wegen vingerafdrukken aan het verzamelen, natuurlijk met het doel iedereen in hun database te krijgen. Een crimineel heeft geen database met afdrukken, en de mogelijkheden voor hun zijn dus beperkt, maar als je iedereen er in hebt staan krijg je ineens een stuk meer mogelijkheden om mensen in de gaten te houden. En aangezien we hier steeds meer een onzichtbare politiestaat worden wordt big brother er alleen nog maar groter van.

En ja hoor, noem me maar een aluhoedje of iets dergelijks. Dat soort stempels kreeg ook iedereen die beweerde dat de amerikanen bij al je gegevens konden voordat Snowden harde feiten naar buiten bracht. Ik weet zeker dat er een dag komt dat je spijt hebt dat je ooit vingerafdruk technologie hebt gebruikt.
Persoonlijk erger ik me ook aan die nieuwe paspoorten, maarja, als burger heb je natuurlijk weer geen keus. Of jezelf op laten nemen in de database, of geen paspoort en de EU dus nooit meer uit komen. Wat een keuze...
Anoniem: 428562
@Konjo16 augustus 2013 08:45
Stukje tape over de sensor plakken en je privacy probleem is opgelost
Of de optie uitschakelen en verder blijven werken met een pincode.
En hoe weet je dan zeker dat het ding niet alsnog een afdruk opslaat van iedereen die die button aanraakt? Het is ondertussen wel bekend dat de NSA een dikke vinger in de pap heeft bij grote amerikaanse techbedrijven.
Het moet al een zeer geavanceerde scanner worden, want als het is zoals de scanneers op laptops is er nog altijd een soort van "swipe" nodig om de hele vingerafdruk te kunnen lezen.

En het is nog steeds een gerucht, dus nog niet nodig om nu al moord en brand te schreeuwen.
En het is nog steeds een gerucht, dus nog niet nodig om nu al moord en brand te schreeuwen.
Dat ben ik pertinent niet met je eens !

Nu is juist de tijd om te "schreeuwen". Nu ligt het apparaat nog niet in de winkel en kan Apple nog relatief goedkoop wijzigingen doorvoeren die rekening houdt met de gevoelens van de klant. De kans dat ze luisteren is daarmee ook gelijk een stuk groter.

Ga je pas schreeuwen wanneer het ding in de winkel ligt, dan ben je te laat.

Persoonlijk heb ik niet zo'n zin in een apparaat dat een home-button (lees: de meest gebruikte toets) combineert met een vingerafdruk scanner (lees: mijn biometrisch ID)
Ik ben daarmee verplicht (er vanuitgaande dat ik het apparaat zou kopen) mijn vingerafdruk elektronisch achter te laten in een device dat niet alleen gestolen maar ook nog eens gehackt kan worden. (En dan spreken we nog niet eens over al die 'gratis' apps die verplicht toegang tot de scanner gaan eisen)

Stel je voor: een gehackte telefoon waar al mijn persoonlijke data in zit, welke ook nog eens mijn vingerafdruk bezit.
Hoe eenvoudig moet het dan voor een crimineel nog zijn om b.v. een vals paspoort te maken.

Sta niet raar te kijken wanneer de NSA een keer de verkeerde gegevens combineert en bij jou op de stoep staat i.p.v. bij de werkelijke dief / terrorist / smokkelaar...

Toegevoegd...
Overigens is de beveiliging van een vingerafdrukscanner ook maar heel beperkt. Zelfs als alles al werkt zoals het hoort.

Kijk maar in deze video maar eens hoe eenvoudig de Mythbusters langs een professioneel (!) apparaat weten te komen. (zonder het zels maar te hacken)

Ik kan me niet voorstellen dat het scannertje van Apple van een geweldige superkwaliteit zal zijn (te duur en te groot) dus die zal nog makkelijker te omzeilen zijn.
IMHO geef je veel prijs voor een stukje schijnveiligheid.

[Reactie gewijzigd door T-men op 16 augustus 2013 14:06]

Dat ben ik pertinent niet met je eens !

Nu is juist de tijd om te "schreeuwen". Nu ligt het apparaat nog niet in de winkel en kan Apple nog relatief goedkoop wijzigingen doorvoeren die rekening houdt met de gevoelens van de klant. De kans dat ze luisteren is daarmee ook gelijk een stuk groter.
Dan denk je vanuit de fabrikant. Het is veel simpeler: wil je het niet dan koop je het niet. De fabrikant heeft liever dat je nu schreeuwt omdat de schade die dan ontstaat fors minder is dan wanneer het ding in de winkel ligt en hij niet verkoopt (kijk eens naar de Microsoft Surface). Voor ons consumenten is het nog altijd een keuze die we zelf maken. Heb je er moeite mee, wil je 'm wat voor reden dan ook niet dan kan niemand je ertoe dwingen om 'm te kopen.
Ga je pas schreeuwen wanneer het ding in de winkel ligt, dan ben je te laat.
Nee hoor. Genoeg andere smartphones zowel nieuw als tweedehands.
Persoonlijk heb ik niet zo'n zin in een apparaat dat een home-button (lees: de meest gebruikte toets) combineert met een vingerafdruk scanner (lees: mijn biometrisch ID)
Ik ben daarmee verplicht (er vanuitgaande dat ik het apparaat zou kopen) mijn vingerafdruk elektronisch achter te laten in een device dat niet alleen gestolen maar ook nog eens gehackt kan worden. (En dan spreken we nog niet eens over al die 'gratis' apps die verplicht toegang tot de scanner gaan eisen)
Fingerprintreaders zijn er juist vanwege beveiliging. Daarom worden ze ook op diverse plekken waar een hoge mate van beveiliging wordt vereist toegepast. Ook die systemen kunnen gehackt worden maar dat vergt nogal wat moeite.
De verplichting die je hier noemt is een pure aanname. Je kunt ook de mogelijkheid krijgen om het niet te gebruiken, dan kun je de telefoon gebruiken zoals voorheen. Het enige waar je dan nog over kunt mekkeren is het feit dat je dan geen zekerheid hebt of de fingerprintreader ook echt uit staat en dus niet stiekem alsnog je vingerafdruk opneemt (denk aan de gps coordinaten die continu verzameld werden door WebOS op de Palm telefoons).
Stel je voor: een gehackte telefoon waar al mijn persoonlijke data in zit, welke ook nog eens mijn vingerafdruk bezit.
Hoe eenvoudig moet het dan voor een crimineel nog zijn om b.v. een vals paspoort te maken.
Stel je voor dat je eens nadenkt over welke informatie je digitaliseert, online zet, deelt, enz. Dan zouden dit soort zaken ineens een veel kleinere issue worden. Denk dus eens na wat je op je telefoon zet. Dat je de mogelijkheid hebt om je hele hebben en houden erop kwijt te kunnen betekent niet dat het een verplichting of een goed idee is om dat te doen. Daarnaast is het ook handig om e.e.a. te beveiligen met meer dan alleen een wachtwoord of een vingerafdruk. Het is vaak een combinatie.
Sta niet raar te kijken wanneer de NSA een keer de verkeerde gegevens combineert en bij jou op de stoep staat i.p.v. bij de werkelijke dief / terrorist / smokkelaar...
Dat is iets wat al sinds jaar en dag gebeurd en regelmatig het nieuws heeft gehaald. Dat is een probleem die speelt bij de opsporingsdiensten zelf en waar wij burgers met onze smartphones geen enkele invloed op hebben. Daarnaast is het bij veiligheidsdiensten altijd een kwestie geweest van data kunnen interpreteren. We hebben al veel voorbeelden waarin juist dat het probleem is en zorgde voor verkeerde aannames. Een probleem die de Stasi ook al had en waar ze later aan ten onder zijn gegaan. Werd ingegeven door de te grote verzamelwoede die ze hadden en het feit dat ze overal iets achter zochten. Als je maar hard genoeg zoekt vindt je ook wel iets, ook al is het een complete fantasie.
Overigens is de beveiliging van een vingerafdrukscanner ook maar heel beperkt. Zelfs als alles al werkt zoals het hoort.
Dat geldt voor iedere veiligheidsmaatregel, daarom zijn er ook complete policies waarin een hele reeks aan veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
Kijk maar in deze video maar eens hoe eenvoudig de Mythbusters langs een professioneel (!) apparaat weten te komen. (zonder het zels maar te hacken)
Zolang mensen nog altijd een ander willen helpen is het vele malen makkelijker om daar gebruik van te maken. Het is veel handiger dat iemand de deur voor je openhoudt. Bespaart je de moeite van al dat gehack en het is ook heel wat onopvallender (geen systeem die het kan registreren, niet het risico dat er een alarm afgaat, je wekt geen argwaan bij anderen omdat je zo lang bij het apparaat staat).
Ik kan me niet voorstellen dat het scannertje van Apple van een geweldige superkwaliteit zal zijn (te duur en te groot) dus die zal nog makkelijker te omzeilen zijn.
IMHO geef je veel prijs voor een stukje schijnveiligheid.
Wat je hier totaal vergeet is dat iedere veiligheidsmaatregel een stukje schijnveiligheid is. Social engineering is een aspect die heel veel van die veiligheidsmaatregelen kan omzeilen (eerder genoemde deur openhouden; dan gebruik je heel de veiligheidsmaatregel niet eens). Je kunt dus beter inlezen in wat veiligheid nou daadwerkelijk is en hoe je veiligheidsrisico's opspoort en klasseert. Apple zal zoiets ongetwijfeld wel doen. Men moet eens af van het feit dat er überhaupt iets als veiligheid bestaat. We kennen alleen een minder groot risico op <vul maar in>.
In dit geval hoeft het dus ook niet van superkwaliteit te zijn. Het is een simpele feature die niet meer moet doen dan een telefoon unlocken zoals dat in veel notebooks al zit en door diverse organisaties ook al wordt vereist. Dan ga je er ook niet zo gek veel aan spenderen om mogelijk te maken dat vingerafdrukken doorgespeeld kunnen worden e.d.
Zoals al gezegd: koop het apparaat simpelweg niet als je het een onoverkoombaar vindt dat je vingerafdruk opgeslagen wordt. Schreeuwen heeft natuurlijk geen enkele zin.

En om nou met man en macht te proberen die vingerafdrukscanner eraf te krijgen is een beetje jammer voor alle mensen die wel een realistisch wereldbeeld hebben en graag van dit extra stukje functionaliteit gebruik willen maken.
Anoniem: 441963
@T-men16 augustus 2013 15:08
Ik ben het oneens met je stelling.

1. Het maken/ontwikkelen van zo'n telefoon duurt bijna 1,5 jaar
Denk niet dat ze weken van te voren nog kunnen luisteren naar de klant.

2. Als criminelen je vingerafdruk willen hebben ze aan de glazenplaat genoeg. Storm in een glas water [met vingerafdrukken ;) ]
Anoniem: 499360
@T-men16 augustus 2013 14:13
Draag jij constant handschonen ofzo? Dit is nou echt de meest onzinnige discussie die ik in verband met privacy heb gehoord; Je laat constant overal je vingerafdrukken achter.

Blijkbaar heb je ook niet veel ervaring met de iPhone anders zou je weten dat ontwikkelaars van Apple geen toestemming zullen krijgen om rechtstreeks je vingerafdruk te registreren. Je vingerafdruk wordt gewoon een unieke code die ontwikkelaars zullen gebruiken.

En een gestolen iPhone is toch geen probleem? Die maak je gewoon onbruikbaar. Wat dus nog gemakkelijker gaat dan voorheen want nu heeft de crimineel je vinger nodig om in je telefoon te geraken dus tja wat een paranoia voor niets.
Je laat overal wel je vingerafdrukken achter... Maar die worden niet altijd (lees: bijna nooit, alleen in speciale gevallen waar je toestemming geeft) opgeslagen. Het punt hier is dat het apparaat je afdruk registreert, en dan kan het apparaat er mee doen wat het wil, hier heb je zelf geen controle over. Hierdoor kunnen mensen diep in de problemen komen, maar ook mensen die 'even een telefoon lenen'.

Voordat je een iPhone onbruikbaar maakt, kan hij al data hebben verstuurt naar een derde partij.

[Reactie gewijzigd door NanoSector op 16 augustus 2013 14:36]

Ja en hoe weet je dat je camera van je laptop/smartphone niet stiekem meekijkt? Zo kun je natuurlijk aan de gang blijven.
Omdat bij de meeste camera's een lampje gaat branden als het ding video registreert. Of omdat een mobieltje toch meestal in je donkere broekzak of handtas zit en niemand dus iets ziet.

Overigens had je gelijk gehad als je ipv camera microfoon had gezegd. Ik heb al vaker stukjes gelezen over het meeluisteren via microfoontrucs. De oude analoge telefoonlijn kon door de telefoonmaatschappij vanaf hun kant geactiveerd worden, waardoor iedereen met een vaste lijn vrijwillig afluisterapparatuur in z'n huis plaatst. Mobieltjes en laptops zijn nog veel complexer dan dat. Je kan er niet meer blind vanuit gaan dat er geen misbruik van kan worden gemaakt. Zeker als je windows draait, aangezien de NSA en MS vriendjes zijn.
Hahaha dat lampjes verhaal. Vroeger had je van die hack programma's om iemands webcame over te nemen, CD lade open te doen etc etc. Dit zijn allemaal directe commando's, waarbij je verder als gebruiker totaal niks van merkt.

Je lampje op je Macbook of laptop zegt weinig.
Jij hebt dus geen:
-telefoon
-computer
-mobieltje
-tablet
-internet

of maak je jezelf toch minder druk om wat je zelf schrijft als dat je doet voorkomen?

En dat lampje van je camera is met een simpele instructie uit te schakelen hoor....
Anoniem: 449164
@kozue17 augustus 2013 01:15
Zodra de NSA je wat aan doet klaag je ze aan, uiteraard wel buiten Amerika.
Inderdaad, dit zijn alleen maar extra features, deze hoef je niet te gebruiken, maar de mogelijkheid is er
Dan plak je dus tape over je home button lijkt mij ook niet ideaal..
Of je koopt hem gewoon niet. Problem solved! ;)
En ondertussen wel lekker bellen (een HLR trackt altijd je locatie), interneppen (IP trace), wifi'en en GPS gebruiken... life is just too short, go live it! :+
Dat lijkt me vrij sterk, en ik denk dat ze daar wel over na gedacht hebben ;)
Stukje tape over de sensor plakken en je privacy probleem is opgelost
Leuk, lopen ze straks rond met telefoon van 700 euro met stukje tape erop om de voor hun tekortkoming te verhelpen.

Ik vind dat camera's en bioscans een aan/uit knop moeten hebben die dus fysiek circuit onderbreekt, die dus niet gehackt kan worden via software als je het uitschakelt.
Ja want je gaat een telefoon van +- 600 euro ook echt afplakken met plakband |:(
Anoniem: 428562
@cool016 augustus 2013 09:53
Je vingerafdruk is meer waard dan 600 euro.

In 2008 is de vingerafdruk van Minister Binnenlandse zaken Schauble gepubliceerd in het blad "Die Datenschleuder". De Duitse overheid heeft toen de totale oplage uit de handel gehaald.
In dat geval wellicht een interessante oplossing voor gesponsorde telefoons:
'Jullie' mijn vingerafdruk, ik een gratis toestel?
Je vergeet wat.

'Jullie' mijn vingerafdruk, ik een gratis toestel+ elke keer er een nieuw toestel uitkomt + levenslang gratis full abo?
Ik zou zeggen: Kijk eens hoeveel mensen een case voor hun iPhone gebruiken.

Vind ik onbegrijpelijk, in reviews zeiden ze bijvoorbeeld dat het enige pluspunt van de iPhone tov een SGS4 was: 'Het gevoel dat je echt een duur, premium product in je handen hebt'

En dan neem je een case :+

Ga niet vragen om een bron, want die heb ik niet meer :P
Anoniem: 449164
@cool017 augustus 2013 01:13
Ik neem aan dat de optie gewoon uit te schakelen is.
Er klopt echt weinig van wat je schrijft...

Introductieprijzen:
iPhone 5 16Gb: € 679
iPhone 5 32Gb: € 779

S4 16Gb: € 699


Ofwel de Samsung S4 was bij introductie duurder dan de iPhone 5...!

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 16 augustus 2013 22:03]

Nou als dat waar was zou ik het niet geschreven hebben hier, maar je ziet duidelijk op Tweakers onderaan de prijzen dat hij rond de € 800,- was, in oktober en zo.

Ik hou er niet van dat mensen mij omlaag modden als ze zelf geen eens hun huis werk kunnen doen.

http://tweakers.net/pricewatch/317997/apple-iphone-5-16gb-wit.html

En je ziet het nog steeds, de prijs van de Samsung Galaxy S4 16GB is nu rond de € 500,- wanneer die in april uit kwam voor rond de € 700,- wanneer die in dus 4 maanden rond de € 500,- nu kost, en de Apple iPhone 5 16GB na 10 maanden nog steeds rond de € 600,- kost.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 augustus 2013 16:31]

Ik neem aan dat je dit spottend bedoeld?

Het kan toch niet zo zijn dat ik een device van 700 euro koop en dat ik er een stukje plakband op moet gaan doen.
Nee, hoor. Apple komt binnen kort met een iPatch, die je er mooi op kan zetten. Ziet er een stuk beter uit dan plakband :)

Maar ik vrees, dat er wel diensten zullen komen, die deze techniek eisen en vervolgens ook aan de haal kunnen met deze gegevens.

[Reactie gewijzigd door wica op 16 augustus 2013 10:13]

Waarschijnlijk komen er zo'n hippe stickers op de markt met de slogan "save your privacy" die je erop kan plakken. Het zal een hit worden.
Dat had ik ook. Hoewel het niets met privacy te maken heeft, die indentiteitskaart is per definitie bedoeld om je privacy prijs te geven aan iedere instantie aan wi je hem laat zien, of daar nu een vingerafdruk is staat of niet.

Maar de gedachte blijft in je achterhoofd spelen, dat je óóit iets crimineels gaat doen (een bank kraken o.i.d. ) en dat wordt hiermee weer een stukje moeilijker gemaakt om er mee weg te komen.
Zit dat echt in je achterhoofd dat je ooit iets crimineel gaat doen? Ik vraag me af of het abnormaal is als je daar niet aan denkt. Want het zit echt niet in mijn achterhoofd om ooit iets crimineel te doen.
Ik vind die vinger scanner maar een eng ding. Wordt die data opgeslagen op de Iphone of cloud dan is het echt een no-go voor mij. Vond het al erg om mijn vingerafdruk af te geven voor een paspoort.
Het is allemaal nog maar puur roddel dat dat ding een vingerscanner heeft, maar mochten die geruchten waar zijn is het exclusief en uitsluitend om de iphone te unlocken. Die afdruk scan (dat is nog geen hele vingerafdruk) wordt dan opgeslagen op het device zelf. (in encrypted storage).

Dat zou dus redelijk veilig moeten zijn, behalve als je jailbreaked, want dan haal je die beveiliging weg.
Veel succes als je ooit naar de VS moet reizen dan, want dan nemen ze standaard afdrukken van bijna al je vingers, plus een foto, plus een scan van je paspoort, plus verblijfsgegevens. En die worden allemaal opgeslagen.

Of ga je dan ook uit principe maar niet naar de VS reizen voor vakantie of voor je werk? Gaat er bij mij niet in... Ik snap niet waar mensen zich nog druk om maken, als er toch 1 land in de wereld is wat op kop loopt met het verzamelen van gegevens van burgers dan is het Nederland wel, als je daar paranoia van wordt dan kun je maar beter het land verlaten. Privacy = wassen neus, of je dat nu leuk vind of niet, en Nederland is echt geen haar beter dan de meeste andere landen, ook niet de VS.

Last but not least: je kunt die vingerafdruk scanner natuurlijk ook gewoon uitzetten, en als je dan nog bang bent dat je vinger 'stiekem' gescanned en naar Apple wordt gestuurd (hoe bedoel je paranoia) dan druk je hem gewoon heel snel in, of met je nagel, of met je duim schuin, whatever. Lekker zinloze discussie als je het mij vraagt dus...
Hoe is dit anders dan een fingerprint die op veel moderne laptops mogelijk is? Hoe ga jij je gsm / laptop / tablet ontgrendelen zonder netwerkverbinding dan?

Je zorg is misschien terecht maar het principe om je vingerafdruk te gebruiken voor identificatie is al zeer lang bekend en het aantal lekker hiervan is mij onbekend.

Daarnaast; in veel gevallen is je vingerafdruk op maar enkele punten "uniek" en vaak zijn die punten de unique identifiers om een handeling, zoals ontgrendelen, te laten plaatsvinden. De rest van je groeven, lijntjes etc. is helemaal niet interessant om op te slaan.
Hoe is dit anders dan een fingerprint die op veel moderne laptops mogelijk is? Hoe ga jij je gsm / laptop / tablet ontgrendelen zonder netwerkverbinding dan?

Je zorg is misschien terecht maar het principe om je vingerafdruk te gebruiken voor identificatie is al zeer lang bekend en het aantal lekker hiervan is mij onbekend.

Daarnaast; in veel gevallen is je vingerafdruk op maar enkele punten "uniek" en vaak zijn die punten de unique identifiers om een handeling, zoals ontgrendelen, te laten plaatsvinden. De rest van je groeven, lijntjes etc. is helemaal niet interessant om op te slaan.
En PC's of telefoon worden nooit gehackt, of hebben nooit malware die data buitmaken door lek in vingerafdruk software? 8)7
Hoe is dit anders dan een fingerprint die op veel moderne laptops mogelijk is? Hoe ga jij je gsm / laptop / tablet ontgrendelen zonder netwerkverbinding dan?
De meeste mensen die ik ken met zo'n ding op hun laptop gebruiken hem niet...
Anoniem: 432173
@Konjo16 augustus 2013 09:41
Nja, de vorige Iphone ging een hologramachtig iets aan boord hebben... Kzou toch maar even afwachten...
Zucht... En wie zegt dat een vingerafdruk verplicht is!?
Dan gebruik je gewoon een passcode.
Die iedereen kan meelezen.

Enne... Passwords worden uniek opgeslagen op je iPhone.
Genoeg telefoons die niet zo'n scanner hebben. Waarom niet wat anders? En als ook Android teveel privacy schent, misschien zijn Sailfish, Tizen en/of Firefox OS wat dit betreft wel beter. Sailfish en Tizen moeten ook Android apps ondersteunen, waardoor deze niet onder zouden moeten doen voor Android wat betreft hoeveel apps je hebt. IPhone is niet de enige smartphone.
Hier wordt dus duidelijk wat een risico innovatie soms met zich meebrengt.
Wat een teleurstellende reacties, je zou verwachten dat waneer er op een tech site als tweakers een bericht komt over een telefoon die mogelijk een processor heeft van een compleet nieuwe generatie (we zitten al vanaf cortex A8 met arm v7, wat volgens mij al bijna 4 jaar oud is) dat de berichten daar over zouden gaan.
Maar, nee ... bijna alle reacties gaan over een stomme vinger afdruk scanner! Newsflash, het is niet dat de overheid geintreseerd is in jouw vingerafdrukken, als ze die nodig hebben, eisen ze die gewoon!

Maar nu eindelijk OT, het was dus duidelijk toch een goede zet van apple om zijn eigen socs te ontwerpen, daardoor hebben ze toch een voorsprong op de concurrentie, nu enkel hopen dat qualcom ook een arm v8 soc in de maak heeft. Dan kunnen WP en Android gebruikers hier ook van profiteren!
Idd ik kom meestal speciaal naar deze website omdat over het algemeen de comments van een iets hoger niveau zijn dan bijvoorbeeld Cnet.

Maar even ter bespreking van de mogelijkheid van ARMv8 processoren. Ik ben van mening dat het nog iets te vroeg is voor deze architectuur. Ik zal even verduidelijken waarom.

1) Tijdens WWDC is er niets vermeld geweest van een mogelijke overgang naar 64bit processoren in de toekomst. Gezien de problemen/ het extra werk dat het met zich meebrengt voor developers had ik toch op zijn minst een vermelding verwacht tijdens de conferentie. iCode compileert ObjectiveC in ARM machine code (in plaats van bytecode zoals bijvoorbeeld Android en Windows Phone). Bytecode is gemakkelijk aan te passen aan 64bit maar met 'machine code' komt er veel werk bij zien om van 32bit naar 64bit te gaan. Volledige herprogrammatie van de apps. Voor deze reden zou ik denken dat Apple niet zomaar 'out of the blue' over zou schakelen op 64bit.

2) De iPhone 5 heeft 1GB ram, de 5s wordt verwacht dat deze maximum 2GB ram zou hebben. Met andere woorden er is geen echte expliciete reden waarom men zou overschakelen naar 64bit, zoals toen met Snow Leopard toen men de 4GB wou overschrijden.

3) De ARM roadmap voor ARMv8 processoren zoals deze werd meegedeeld door ARM in 2012 stelde dat massa productie van deze architectuur pas ten vroegste in 2014 zou plaatsvinden. Met bvb. AMD dat de productie van deze ARMv8 processoren heeft gepland voor 2014 en beweert dat dit de eerste processoren zullen zijn die deze architectuur ondersteunen (met een korrel zout te nemen natuurlijk).
De A7 processor's productie is gestart in maart van dit jaar. Dat zou dus betekenen dat Apple de ARMv8 architectuur bijna een jaar voordat ARM massaproductie verwachtte zou in productie hebben genomen (erg onwaarschijnlijk). Bovendien is pas in oktober/november de volledige details van de ARMv8 architectuur blootgegeven, dat zou Apple in mijn ogen te weinig tijd geven, max 6 maanden.

Persoonlijk zie ik het echt nog niet gebeuren op dit moment, daarvoor is het volgens mij nog iets te vroeg. En niet te vergeten dat de analist geen enkele feitelijk bron heeft voor deze beweringen.

edit: typos

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 17 augustus 2013 08:21]

Wat ik een beetje mis in het artikel is wat het voordeel voor de gebruiker is. Ok, 20% efficiënter, maar een 32-bit processor zal ook efficiënter zijn dan het vorige model neem ik aan. Dus ik vraag het me oprecht af :? (Of gaat dit weer iets zijn zoals de GHz race, mooi cijfertje maar verder heb je er weinig aan dat de ene 0.03Ghz sneller is? Op computers snap ik nog de voordelen van 64-bit, op mobiele platformen momenteel nog niet echt).

@Max3400
Dan heeft het toch zijn voordelen? Dat applicaties meer geheugen kunnen aanspreken. Dat niet alle software dat doet, doet daar niks vanaf. Maar het voordeel van veel RAM kunnen aanspreken is niet van toepassing op een telefoon met 1Gb RAM (waar IOS voorlopig nog goed mee toekomt). Voor computers zie ik het dus wel degelijk als een voordeel, en ik gok dat Photoshopgebruikers, CAD gebruikers, etc... dat ook wel denken.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 16 augustus 2013 09:54]

...Op computers snap ik nog de voordelen van 64-bit, op mobiele platformen momenteel nog niet echt).
De voordelen op computers wegen echt niet op tegen de nadelen, als je het ecosysteem van operating systems & applicaties mag geloven.

Even kijkend naar de marktleider Microsoft, is er sowieso t/m Windows 7 een 32-bit editie te verkrijgen. Daarnaast is er op de 64-bits versies een extra laag aanwezig om 32-bits applicaties te kunnen installeren en uitvoeren.

Men is al meer dan 10 jaar in de mogelijkheid om bij de Mediamarkt, Dynabyte of welke winkel dan ook een 64-bit enabled CPU aan te schaffen. En al 10 jaar zweren we bij het gebruik van grofweg 98% aan 32-bit applicaties, 32-bit OS en soms zelfs nog 16-bit applicaties. Niet in de laatste plaats omdat het een vicieuze cirkel is tussen "Microsoft ondersteunt het nog" en "leveranciers developen te slordig/ouderwets".

Zoals je leest; voor computers is er weinig voordeel te behalen met een 64-bit omgeving en ik vermoed dat het voor kleine devices, zoals een tablet of GSM, helemaal overkill is om 64-bit architectuur te gaan inrichten.
Als jij meer dan 4gb geheugen wilt aanspreken dan is 64-bits toch echt wel aan te raden.
Dat klopt, maar dat geld voor het OS. Een 32 bits applicatie kan standaard maximaal 2GB (of 4GB (http://msdn.microsoft.com.../bb613473%28VS.85%29.aspx) met een tweak) aanspreken.

Aangezien er maar weinig applicaties zijn die zoveel geheugen gebruiken heb je doorgaans alleen baat bij een 64 bits OS. De meeste applicaties hebben geen baat bij 64 bits en zijn dan ook nog gewoon 32 bits.

En overigens is het adresseren van meer dan 4GB (wat het OS betreft dan) ook mogelijk met x86:
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

[Reactie gewijzigd door Glashelder op 16 augustus 2013 09:31]

een 32 bits processor met een 32 bits adresbus kan 2^32 is 4GB aanspreken, dat een applicatie het in windows niet kan is gewoon een domme beperking van dat OS.
Niet helemaal waar, in het ontwerp van de pc is geheugen gereserveerd voor de interne kaarten (ik dacht 512 MB).
Dus niet alleen het OS is hierin belangrijk.
Inderdaad overkill, behalve natuurlijk voor een mobiel die ook een volledige desktop kan draaien: Ubuntu Edge }>
Voordeel voor de gebruikers is de 20% winst, maar het voordeel voor Apple is groter, want dit zijn de laatste apparaten bij Apple die nog 32Bits zijn, gezien ze een hoge mate van hergebruik hebben in het OS is het voor hun erg interesante als alles 64Bits is.
onzin, hun desktop apps zijn inderdaad 64bit, maar x86 dus die kun je toch niet pp ARM draaien, 64 or 32 bit...
Geen onzin, want veel libraries compileer je tegen een architectuur aan, Android draait toch ook Linux en draait toch ook op Arm? Is toch ook niet compleet opnieuw gebouwd.

Ik zeg niet dat je niet hoeft te compileren maar je hoeft er in je code minder rekening mee te houden dat het op 32 Bits moet draaien.
Lekker als je een keer in je vinger hebt gesneden en je hebt een pleister of verband eromheen.
Dat word dan 2 dagen afkicken.
Nu ben ik altijd de gene die roept dat er bij Apple niet veel keus aan de gebruiker wordt over gelaten, maar ik geloof er niet in dat dit verplicht wordt, en dat er geen (pincode?) alternatief is...

edit: je post kan ook grappig bedoelt zijn, maar dan had je een smiley moeten gebruiken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 augustus 2013 13:31]

Je kan natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de pincode... ;)
Interessant nieuws. Maar laten we eerst september afwachten. En dan de reviews. En dan oordelen:)
Het zou mij niets verbazen als er eerst nog een iPhone met een A15 of Quad core SOC uit komt voordat er een iPhone met deze 64 Bit architectuur komt. Het lijkt me allemaal wel erg snel. Maar onmogelijk is het niet.
Anoniem: 434945
16 augustus 2013 10:52
Vingerafdrukscanner komt in het scherm, waren patenten voor aangevraagd. Iets dat mij ook logischer lijkt omdat de home knop veel te klein is voor een fatsoenlijke vinger afdruk.
Daar is nog niets zeker over. Er is wel patent op aangevraagd, maar er is ook patent aangevraagd op een fingerprint scanner in het homeknop. En alle geruchten wijzen op een fingerprint scanner in een homeknop met een laag saphire ter bescherming.

Al zou ik het ook liever in het scherm zien en het scherm bedekt hebben met saphire :D.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 16 augustus 2013 11:53]

Jailbreak (en die zal binnen een paar maanden verschijnen) van de iphone 5S is dan de enige optie. Firewall er op en JIJ beslist welke (systeem-)apps internet op mogen.
Heb ik nu met Android gedaan, Google lekker dichtgetimmerd.
De grootste uiterlijke vernieuwing zou daarbij zitten in de Home-knop, die een vingerafdrukscanner herbergt. Daarmee zouden gebruikers niet langer een code hoeven in te toetsen bij het ontgrendelen van de telefoon, maar simpelweg hun vinger op de Home-knop kunnen leggen.
Mooie feature, maar of dat nu zoveel consumenten zal overhalen om een nieuwe iPhone aan te schaffen? Ik denk het niet, hopelijk zijn de specs ook flink verbeterd en zit er een groter scherm in. Een kleine update is nu niet genoeg als je ziet met welke toestellen de concurrentie komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee