Stichting Privacy First heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangeklaagd wegens de omstreden vingerafdrukdatabase. De stichting wil dat de rechter de Paspoortwet ongeldig verklaart, vanwege strijdigheid met Europese privacyregels.
In de dagvaarding is te lezen dat Stichting Privacy First de nieuwe Paspoortwet onrechtmatig acht. In de nieuwe wet is opgenomen dat vingerafdrukken van burgers in een centrale database worden opgeslagen. De stichting stelt dat de verzamelde biometrische gegevens volgens de Paspoortwet tot doel hebben om paspoort- en identiteitsfraude tegen te gaan, maar dat deze data ook kunnen worden verstrekt aan anderen, vooral voor opsporingsdoeleinden. Het zogeheten verstrekkingsregime zou echter nog niet door de politiek zijn uitgewerkt, evenmin als de randvoorwaarden voor een deugdelijke en veilige opslagmethode, terwijl de verplichting voor het afgeven van een vingerafdruk bij een paspoortaanvraag al van kracht is.
De advocaten van Stichting Privacy First schrijven verder dat de Paspoortwet in strijd is met Europese richtlijnen. De EU stelt weliswaar twee vingerafdrukken verplicht bij een paspoortaanvraag, maar de biometrische data zou uitsluitend voor identificatiedoeleinden mogen worden gebruikt. Daarnaast zouden diverse instanties, waaronder het CBP en de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, de regering al op de privacybezwaren hebben gewezen, maar heeft de politiek uiteindelijk toch voor een snelle invoering gekozen.
De stichting eist dat de rechter de wet ongeldig verklaart, omdat deze in strijd is met Europese richtlijnen op dit gebied. Het opslaan van vingerafdrukken zou zelfs in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de aanklagers is de Paspoortwet overduidelijk bedoeld voor zaken als terrorisme- en criminaliteitsbestrijding, en hebben de ministers dit ook hardop uitgesproken. Daarnaast is de Stichting Privacy First boos op het parlement, omdat dit met de invoering van een in hun ogen 'onvoldragen wetsvoorstel' heeft ingestemd.