Minister noemt introductie id-kaart zonder vingerafdrukken in januari haalbaar

Minister Plasterk denkt dat een identiteitskaart zonder vingerafdrukken in januari 2014 ingevoerd kan worden. Er zouden geen technische belemmeringen zijn die een introductie begin volgend jaar zouden verhinderen. Wel moet het wetsvoorstel snel door de Eerste Kamer behandeld worden.

Dat meldt Privacybarometer op zijn website. In een debat in de Tweede Kamer noemde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken 'binnen enkele maanden' haalbaar. Plasterk wil echter niet ingaan op verzoeken van PvdA en D66 om gewetensbezwaarden een tijdelijke oplossing te bieden. Volgens de minister dient daarvoor eerst de Paspoortwet te worden gewijzigd. Eerder deze maand had ook de Ombudsman al aangedrongen op een tijdelijke oplossing voor de groep Nederlanders die geen vingerafdrukken willen afgeven.

Plasterk liet verder weten dat al eerder verzamelde vingerafdrukken zijn vernietigd. Volgens de minister is daarbij zeker dat de Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten geen toegang hadden tot de vingerafdrukdatabases bij gemeenten. In de databases waren de vingerafdrukken van miljoenen Nederlanders te vinden.

De nieuwe identiteitskaart kan gebruikt worden bij het reizen binnen de EU en voor identificatiedoeleinden, bijvoorbeeld tijdens het stemmen bij verkiezingen. De kaart zal nog wel een gedigitaliseerde versie van de pasfoto bevatten en de gemeente zal dit bestand ook blijven bewaren. Voor een paspoort zijn nog wel vingerafdrukken nodig, al is dit aantal verminderd van vier naar twee. Na het plaatsen van de data op de chip in het paspoort worden deze gegevens vernietigd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-09-2013 • 18:27

80 Linkedin

Lees meer

Reacties (80)

80
79
52
8
0
4
Wijzig sortering
Typisch mosterd na de maaltijd in mijn ogen. We moeten ze nu maar op hun blauwe ogen geloven dat de data daadwerkelijk niet is ingezien door Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten. Laat staan door buitenlandse collega's. Spijtig dat een plan als deze er eerst doorheen geramd wordt om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ook zonder kan (even afgezien van het paspoort). De overheid en geld uitgeven...ik moet altijd gelijk aan van die financiële programma's denken waarbij mensen niet goed kunnen omgaan met geld en daardoor in de penarie komen.
Het ligt niet zozeer aan de specifieke onderdelen van de overheid, maar aan het uitbesteden, het niet willen aantrekken en ontwikkelen van specialisten met kennis van zaken, en de kabinetten ministers die allemaal vooral proberen hun eigen naam zo zwaar mogelijk te laten wegen, en de
dingen die ze kunnen uitvoeren te beperken tot alles wat kort loopt en snel resultaat heeft.

Stel dat er in 4 maanden bepaald had kunnen worden dat vingerafdrukken niet nodig waren, dan was het nooit ingevoerd geweest. Maar nu duurde het waarschijnlijk lang genoeg om een of meerdere ministers toch voor iets te laten kiezen wat wel snel is. Want snel is goed voor PR en status. Echte oplossingen niet perse.
Typisch mosterd na de maaltijd in mijn ogen. We moeten ze nu maar op hun blauwe ogen geloven dat de data daadwerkelijk niet is ingezien door Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten. Laat staan door buitenlandse collega's. Spijtig dat een plan als deze er eerst doorheen geramd wordt om vervolgens tot de conclusie te komen dat het ook zonder kan (even afgezien van het paspoort). De overheid en geld uitgeven...ik moet altijd gelijk aan van die financiële programma's denken waarbij mensen niet goed kunnen omgaan met geld en daardoor in de penarie komen.
Paspoort kan in principe ook zonder, maar een bepaalde bevriende natie van ons besloot de EU onder druk te zetten die vingerafdrukken toch verplicht te stellen...en dus is het 'nodig'.
Hoewel het inderdaad zo is dat het in eerste instantie niet had moeten gebeuren, kan je dit ook niet als zinloos zien. Dat lijk jij namelijk wel te doen en dat slaat nergens op. Er zijn (als die cijfers kloppen, maar dat vertrouw ik wel) zo'n 1 miljoen vingerafdrukken afgenomen. Dan zijn er altijd nog vele miljoenen meer waarvan dat niet is gebeurd. Maar beter nog, er komen de komende jaren weer duizenden Nederlanders bij en voor deze baby's zal dit geen probleem meer zijn.

Je moet het in toekomstperspectief zien. Stel dat deze wet zo blijft, dan is er jaren verder uiteindelijk nog maar een kleine groep waarvan de afdruk eventueel bekend zou kunnen zijn. En hoeveel mensen zullen hier nou uiteindelijk last van krijgen dat ze hun vingerafdruk hebben afgestaan? Ik ben het zeker met je eens dat het gewoon nooit had mogen gebeuren, maar als je realistisch bent, denk ik dat er maar weinig nare gevolgen zullen zijn (nogmaals, die hadden er nooit moeten zijn!).

Kortom, jammer dat het gebeurd is, mooi dat dit nu gebeurt.
Typisch mosterd na de maaltijd in mijn ogen. We moeten ze nu maar op hun blauwe ogen geloven dat de data daadwerkelijk niet is ingezien door Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten. Laat staan door buitenlandse collega's.
Plasterk liet verder weten dat al eerder verzamelde vingerafdrukken zijn vernietigd. Volgens de minister is daarbij zeker dat de Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten geen toegang hadden tot de vingerafdrukdatabases bij gemeenten.
Kortom; de NL i- en o- diensten hebben geen toegang maar de gegevens zijn wel naar de USA gestuurd en NL had via de NSA wel inzage.

daarbij:
Voor een paspoort zijn nog wel vingerafdrukken nodig, al is dit aantal verminderd van vier naar twee. Na het plaatsen van de data op de chip in het paspoort worden deze gegevens vernietigd. Maar dan zijn die data ook al naar de USA gestuurd (om in de chip te zetten) en naar de NSA.
Met zoveel digitale-vinger-print-data in omloop in velen data-banken gaat de authenticiteit en integriteit van de vinger-print eigenlijk stuk. - mogelijke identiteitsfraude -
Het systeem is zichzelf hiermee aan het ondergraven.

[Reactie gewijzigd door FreeTweaker op 18 september 2013 20:49]

Op vakantie hadden ze bij het waterpark de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen. Dit werkte dan met vingerafdrukscanners. Ik zag daar hoe de lokale bevolking 'gewoon' vrolijk hun vingerafdrukken afstonden.

Voor identificatiemiddelen als een ID kaart vind ik dat het wel op zijn plaats is om vingerafdrukken vast te leggen, mits de beveiliging sterk genoeg is en de afdrukken alleen in de chip worden opgeslagen.
mits de beveiliging sterk genoeg is
Nu weten we gelukkig allemaal hoe goed de overheid is in het beveiligen van electronische pasjes... 8)7 Dus doe maar liever niet.
En dan is de overheid nog de minst erge.
Bij wie/welke bedrijf worden de pasjes gedrukt, en staat er toevallig geen kantoor van dat bedrijf in de VS? Ik weet het niet, maar dat beangstigt mij meer dan onze overheid.

Want als iemand ondertussen heeft bewezen niet te vertrouwen te zijn dan is het de VS.
Poeh ik weet dat een bedrijf in Sittard pasjes maakt (bankpasjes/creditcards etc), dat is inderdaad een Amerikaans bedrijf met vestigingen door Europa ;)
Uiteraard is het tricky, ik heb er eenmalig een rondleiding gehad. De mensen die er werken (ik wil absoluut niet discrimineren) maar dat zijn of laaggeschoolde mensen, of studenten. Dus ik zou daar niet veel vertrouwen in hebben, buiten dat het een Amerikaans bedrijf is.

Hoe dat precies met de ID pas zit weet ik niet, dat zou wellicht in dat bedrijf in Sittard kunnen gebeuren, deze afdeling zou ik dan alleen niet gezien hebben (zeer groot pand).
kwestie van wat alu folie er om heen (of paspoort onder je hoedje stoppen), of even goed doorbuigen. Da's nu niet het grootste bezwaar.
1 sec in magnetron en de chip is dood... aan de buitenkant van de kaart niets te zien...
als de gemeente het bestand wist,wis ik wederom de chip bij thuiskomst in de magnetron
Heb ik ook gedaan met mijn vorige ID-kaart. Let er wel op dat dit in zeldzame gevallen problemen op kan leveren. Bij mij gebeurde dat bij de bank (opnemen van hoog bedrag, dan gooien ze je ID ook in een scanner, die vrouw maar blijven proberen :P. Uiteindelijk wel gewoon mijn geld gehad) en een keer op het vliegveld (al kwam ik er toch door heen na even lief lachen).
Een volledige PKI infrastructuur, die de integriteit van de kaarten moet verzekeren, in elkaar boxen in minder dan 4 maanden tijd is voor de meeste bedrijven onhaalbaar. Laat staan dat dit op schaal van een land, door een overheid kan gedaan worden.

Voor het creeren van de benodigde certificaten voor op de chip kaart moet de overheid over een Certificate Authority certificaat beschikken, tooling en procedures maken voor het veilig aanmaken van de 'citizen' certificaten.
Laat staan een degelijke structuur uitdenken over hoe ze de certificate chain willen en de controle hierop. ORCP service maken, CRL's publiceren voor gestolen/verloren/kapotte kaarten, ...

Een document met de technische uitleg kan je bijvoorbeeld hier vinden: http://eid-applet.googlec...dict-eid-roadmap-2010.pdf op pagina 10 vind je de verschillende architecturale onderdelen die in gemaakt en/of getest moeten worden.

Buiten het technische is ook nog het logistieke, op 4 maand tijd een productie uitrollen voor kaarten voor vele miljoene mensen. Die kaarten moeten overleven in je portefeuille voor een aantal jaar onder relatief zware omstandigheden (dus kwaliteit a la bankkaarten is gewenst).
Hoe gaat de overheid er voor zorgen dat ze in 4 maand zeker weet dat ze alle correcte info heeft van alle burgers, wat als mensen verhuizen, ...

Veel succes aan mijn noorderburen, maar het lijkt mij net iets te optimistisch.
Al in juni 2012 (bron) was er sprake van het willen afschaffen van de vingerafdrukeis. Dat was volgens mij het vorige kabinet, maar in ieder geval al sinds 2012 zijn de ambtenaren bezig met dit voorstel. Het is dus geen 'nieuw' idee, en de uitwerking is dus zelfs 3 maanden later dan eigenlijk geplant.

Dit valt meteen samen met de verandering van 10 jaar geldig in plaats van 5 jaar zover ik weet. Al in april (bron) werd hier aan gewerkt door het toenmalige kabinet. Toen was er sprake van 1 januari 2013, maar de verkiezingen hebben hier roet in het eten gegooid.

[Reactie gewijzigd door krvabo op 18 september 2013 19:52]

Er zouden geen technische belemmeringen zijn die een introductie begin volgend jaar zouden verhinderen.
ligt het aan mij of ben ik de enige die bijzonder verbaasd is dat er uberhaupt aan technische belemmeringen gedacht word bij het teruggaan naar een systeem wat al jaren gefunctioneerd heeft 8)7
Nee je bent echt niet de enige. Ik vroeg me ook al af wat die technische belemmeringen zouden kunnen zijn. Het enige wat ze hoeven doen is het opheffen van de verplichting, desnoods blijft het gewoon dezelfde ID-kaart maar geven ze hem uit zonder dat de vingerafdruk erop opgeslagen wordt.
Verdorie, moet ik nog langer wachten met het halen van een nieuwe ID kaart. Ik sta er namelijk ook niet om te springen om mijn vingerafdrukken (gedwongen) te moeten afgeven terwijl ik geen crimineel ben.

De database is vast wel gewist, maar er is vast wel een back-upje gemaakt, voor je weet maar nooit.
Nou ik snap niet wat iedereen toch tegen die vingerafdrukken heeft...... Wat maakt het uit zolang je geen illegale of crimineel bent??
Ik kan me indenken dat iemand die illegaal of crimineel is er absoluut tegen is. Stel je laat een vinger afdruk ergens achter, weten ze je Identiteit te achterhalen.

Ik begrijp dat steeds meer mensen op hun privacy hameren, ik geef de mijne ook liever niet af dan wel. Maar een ramp vind ik het niet zolang het niet misbruikt word (welke vorm van misbruik ben ik in geen 25 jaar tegengekomen maar goed dat ter zijde)
Als ze eerst je hele leven opslaan en indexeren en daarna die dingen gaan misbruiken, doe je er nog vrij weinig tegen. ;)

Het is ook niet de misbruik in de laatste 25 jaar waar mensen bang voor zijn trouwens, eerder de misbruik van circa 1940.
Dat zal inderdaad wel zo zijn, maar dat is dan nergens op gebaseerd. Wat is nou het verschil tussen een paspoort met foto en paspoort met vingerafdruk? Het gaat om dat je je kunt identificeren en dat de kans op fraude wordt teruggedrongen. Iedereen zal er over eens zijn dat dit met een foto veel gemakkelijker kan, toch? Op zich kun je waarschijnlijk ook wel iets op je vinger plakken dat een vingerafdruk van iemand anders nabootst, maar dit zal een stuk duurdere grap zijn dan je haar afknippen/verven etc.

Nu terugkomen op de 1940-drogreden: toen werd er het godsdienst / etnische achtergrond gebruikt uit het register. Daarop kun je discrimineren. Hoe je in godsnaam wilt discrimineren op vingerafdruk? Het is mij een raadsel en dus snap ik de bezwaren niet.

Ik vind het jammer dat het nu afgeschaft is. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de overheid van iedereen een vingerafdruk heeft. Dit zou het werk van politie een stuk eenvoudiger maken en dat is goed voor ons allemaal. Ja, behalve degene die gezocht worden, maar ja.
En waarom moet iedere burger als een potentiële crimineel behandeld worden? Zullen we ook maar al het DNA opslaan? Misschien bijhouden waar iedereen precies is? Je weet maar nooit, straks doen ze iets crimineels. Fijn landje heb je dan, als iedereen blijkbaar een crimineel is.

Dat is ook 1 van de problemen die ik heb met het geven van mijn vingerafdrukken: Ik ben geen crimineel, dus waarom zou ik ze moeten afgeven? Een valse vingerafdruk is vrij gemakkelijk om te maken, dus zo heel veel veiliger dan een pasfoto is het niet.

Ook vertrouw ik databases gewoon niet. En al helemaal niet als ze van de overheid zijn, omdat de overheid al vaak genoeg heeft laten zien dat het simpelweg niet overweg kan met ICT. DigID vind ik een mooi voorbeeld.

Nee, de overheid weet al meer dan genoeg van mij. Mijn DNA en vingerafdrukken komen daar dus niet vrijwillig bij.
Anoniem: 318843
@Martao19 september 2013 15:36
Martao, jij bevindt je in een zeer klein groepje hier. De meesten zijn het niet met je eens.
Daarom zul jij zo ongeveer de eerste zijn die wordt opgepakt en weggestopt. :)
In 1940 werd er op godsdienst / etnische achtergrond gediscrimineerd. Weet je waarom er in Nederland van alle landen het meeste aantal joden werd gevangen genomen en gedeporteerd? Omdat we alles keurig bijhielden in registers. De Joden hadden ook niets misdaan en vonden het niet erg om te laten weten dat ze Joods zijn aan de overheid. Sterker nog, aan het begin lieten ze met trots aan Hitlers bloedhonden hun ster zien.

Tegenwoordig willen we ook weer alles bijhouden in databases - en dat is allang niet meer beperkt tot geloof. Wat denk jij dat er gebeurt als er morgen een nieuwe Hitler opstaat, die niet tegen Joden is, maar tegen homo's - of iemand die tegen het hebben van meer dan een kind is?

Dan doet hij dit:

Stap 1: stel de informatie veilig.
Stap 2: verplichte authenticatie a.d.h.v. vingerafdruk bij elke winkel/transactie.
Stap 3: sluit op / vermoord iedereen die iets doet dat je niet aanstaat.

Een foto kan je niet 100% zekerheid op geidentificeerd worden: draag een bril en gezichtsherkenning werkt al bagger. Met vingerafdrukken gaat het al een stuk lastiger.

Ik snap je punt dat het makkelijker is om criminelen op te sluiten door de overheid, maar de vraag die je altijd in je achterhoofd moet blijven houden: wie is een crimineel volgens de overheid? Iemand die iemand verkracht? Iemand die toevallig wikileaks bezoekt? Het is een schimmig gebied dat HEEL en dan ook HEEL gemakkelijk gewijzigd kan worden door de kabinetten/nieuwe dictator.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 20 september 2013 00:45]

Afschaffen dan maar, want ja, ze hebben hem toch al van zowat heel Nederland.
Die vingerafdrukken kunnen ze alsnog via via bemachtigen en ja, ze kunnen veel zeggen maar ik geloof er geen ene malle *oer van.

Er zijn genoeg apparaten in omloop/gebruik die ter verificatie om een vingerafdruk (kunnen) vragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee