De mobiele bodyscanners die de politie wil inzetten zijn genomineerd voor een Big Brother Award, net als het voorgestelde downloadverbod. De awards worden uitgereikt aan mensen en instanties die privacy-inbreuk zouden hebben bevorderd.
Organisator Bits of Freedom heeft de nominaties voor de Big Brother Awards bekendgemaakt. De prijzen worden op 5 februari in De Balie in Amsterdam uitgereikt door internetjurist Arnoud Engelfriet. Alle internetters konden voorstellen, bedrijven, personen en overheidsinitiatieven voor een award nomineren, waarna de zeskoppige jury een selectie maakte. De jury bestaat onder anderen uit oud-Bits of Freedom-voorzitster Karin Spaink.
Het downloadverbod, dat het zonder toestemming binnenhalen van auteursrechtelijk beschermd materiaal moet verbieden, werd eind oktober aangekondigd. Volgens de jury staat het downloadverbod in 'geen enkele verhouding' tot het 'veronderstelde' probleem.
Ook het inzetten van mobiele bodyscanners wordt in het juryrapport gehekeld. Nadat de regering na de mislukte aanslag op eerste kerstdag aangaf bodyscanners op Schiphol te willen inzetten, gaf de politie aan ook in deze scanners geïnteresseerd te zijn. De wetshandhavers willen mobiele bodyscanners inzetten als alternatief voor preventief fouilleren. Volgens de jury maken deze scanners echter inbreuk op de lichamelijke integriteit.
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst is eveneens genomineerd, in de categorie 'personen'. Ter Horst zou ongevoelig zijn voor inbreuken op de privacy, en haar wordt de invoering van het biometrische paspoort verweten. Ook pleitte ze voor het vastleggen van het dna van politie-agenten. Collega-minister Ab Klink van volksgezondheid is in dezelfde categorie genomineerd, onder andere voor het elektronisch patiëntendossier.
Een van de genomineerden in de categorie 'bedrijven' is mediabedrijf Advance, voor het op grote schaal verzamelen en doorverkopen van persoonsgegevens. Het bedrijf kreeg daarvoor in december nog een boete opgelegd. Ook Albert Heijn is in de race voor een award vanwege het betaalsysteem met vingerafdrukken. Telecomproviders T-Mobile en Vodafone zijn genomineerd voor het onterecht meeleveren van de inhoud van sms-berichten aan opsporingsdiensten. De opslag van dna-gegevens van kinderen die een overtreding of misdrijf hebben gepleegd, is kanshebber in de categorie 'overheid', net als de centrale database waarin alle klantgegevens van telecomproviders worden opgeslagen ten behoeve van de politie en het Openbaar Ministerie.