Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor het plaatsen van bodyscanners op Europese luchthavens. Er worden wel voorwaarden gesteld, zoals een verbod op röntgenapparatuur en het recht om een bodyscan te weigeren.
Over de spelregels rondom het invoeren van bodyscanners is jarenlang gediscussieerd in Brussel. Volgens het besluit van het Europees Parlement kan de scanapparatuur de veiligheid verhogen. Bodyscanners mogen echter geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarom mogen luchthavens geen bodyscanners plaatsen die werken op basis van röntgentechnologie, waardoor zij in de praktijk zullen terugvallen op scanners die gebruik maken van zogeheten millimetergolven.
Een andere voorwaarde is dat de gemaakte beelden van bodyscanners niet opgeslagen mogen worden. Evenmin is het toegestaan dat de software van de gebruikte bodyscanners over een opslagfunctie beschikt. De gemaakte beelden van een bodyscan mogen verder alleen getoond worden als een standaardfiguur; het maken van gedetailleerde lichaamsbeelden moet verboden worden. Deze regels moeten de privacy en de 'waardigheid' van een gecontroleerde passagier waarborgen.
Volgens het Europees Parlement moeten reizigers het recht krijgen om een bodyscan te weigeren 'zonder dat een dergelijke weigering tot een verdachtmaking van de passagier leidt'. Personen die een bodyscan weigeren, zouden een alternatieve screeningsmethode moeten ondergaan, zoals fouillering en een controle via een metaaldetector. Bovendien is het vanwege Europese antidiscriminatieregels niet toegestaan om alleen van te voren geselecteerde groepen aan bodyscans te onderwerpen.
De Europese Commissie komt op korte termijn met eigen voorstellen voor het gebruik van bodyscanners. Onder andere op de Nederlandse luchthaven Schiphol wordt al 'geëxperimenteerd' met bodyscanners die vooral ingezet worden bij veiligheidscontroles voor trans-Atlantische vluchten.
Naast de kwestie rondom de bodyscanners gaat de Europese Commissie ook bekijken of de strenge regels voor het meenemen van vloeistoffen in vliegtuigen kunnen worden versoepeld of geheel afgeschaft. Volgens de huidige planning moet het verbod op het meenemen van vloeistoffen in 2013 komen te vervallen.