Apple gaat Mac OS X een update geven die de Mac Defender-scareware van systemen verwijdert. Het aantal besmette Mac-systemen nam in de afgelopen tijd rap toe, maar Apples helpdesk raadde aan de malware niet zelf te verwijderen.
In de afgelopen weken zocht een groot aantal Mac-bezitters volgens ZDNet zijn toevlucht tot het forum en de helpdesk van Apple, omdat ze tot hun verrassing met screenshots van een programma met de naam Mac Defender werden geconfronteerd.
Mac Defender, ook bekend onder de naam Mac Protector en Mac Security, is zogeheten scareware; de software probeert met advertenties gebruikers over te halen het programma te installeren, omdat hun systeem besmet zou zijn. De software start na installatie automatisch bij het aanzetten van het Mac-systeem en vindt dan na een fake-scan diverse infecties. Pas als de gebruiker een licentie afneemt, zou de niet bestaande malware verwijderd kunnen worden.
Hoewel de software in een paar stappen te verwijderen is, weten veel argeloze gebruikers niet hoe ze van de scareware-meldingen afkomen. Veel Apple-gebruikers zouden in de tactiek trappen omdat ze niet gewend zijn aan beveiligingsmeldingen. De helpdesk van Apple zou klanten tot voor kort ook hebben afgeraden om zelf de malware te verwijderen en zou verder geen advies verstrekken.
Inmiddels heeft het bedrijf echter instructies online gezet hoe gebruikers besmetting kunnen voorkomen en hoe de malware te verwijderen is. Ook belooft Apple met een update te komen die een einde maakt aan de dreiging. "In de komende dagen brengt Apple een update voor Mac OS X uit die Mac Defender en varianten automatisch opspoort en verwijdert. De update zorgt er ook voor dat gebruikers een duidelijke waarschuwing voorgeschoteld krijgen als ze deze malware downloaden", aldus Apple. De komst van Mac Defender en de reactie van Apple roept de vraag op of de verspreiding van Mac-malware toeneemt en of Apple hier standaard op gaat reageren.