Opstelten en Belastingdienst winnen Big Brother Award - update

Zowel de Belastingdienst als minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een Big Brother Award 'gewonnen'. De prijs, die is bedoeld voor de grofste privacyschenders, werd donderdagavond uitgereikt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Big Brother AwardsMinister Opstelten, die in 2011 ook al een Big Brother Award won, kreeg de publieksprijs. Opstelten werd om meerdere redenen genomineerd, onder meer vanwege een wetsvoorstel om de politie computers van verdachten op afstand binnen te laten dringen. Ook de landelijke inzet van nummerplaatherkenning, waarbij de kentekens een bepaalde periode worden opgeslagen, wordt hem aangerekend.

Volgens Bits of Freedom, dat de prijzen organiseert, laat Opstelten 'geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen'. "Privacy is voor hem niets meer dan een onnodige kostenpost op de begroting", zo schreef Bits of Freedom bij de bekendmaking van de nominaties. Naast Opstelten was ook betalingsverwerker Equens, dat gegevens over pinbetalingen verwerkt, genomineerd, evenals de AIVD en de NSA, die volgens de privacy-organisatie 'surveilleren van wieg tot graf met hun digitale navelstreng'.

Minister Opstelten zegt in een videoreactie dat de prijs hem 'steekt'. "Van desinteresse is absoluut geen sprake", zegt Opstelten over de aantijging dat hij geen oog voor privacy zou hebben. "De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime gaan zeer snel", voert Opstelten aan. "Daar moeten wij ons tegen wapenen. Vandaar dat we als overheid voortdurend erbovenop zitten en de wetgeving voortdurend moeten aanscherpen." In de nieuwe privacywetgeving wordt 'veel aandacht' aan privacy besteed, stelt Opstelten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Belastingdienst won de 'expertprijs', vanwege het gebruik van privégegevens door de dienst, afkomstig van bijvoorbeeld parkeerinstanties en snelwegcamera's. Onlangs werd bekend dat de Belastingdienst bij een parkeerinstantie cijfers had opgevraagd om te kijken of leaserijders hun auto wel volgens de afspraken gebruikten; volgens Bits of Freedom ging de dienst daarmee te ver.

In tegenstelling tot in voorgaande jaren werd de winnaar van de expertprijs niet door een onafhankelijke jury, maar door Bits of Freedom zelf gekozen. Ook was er maar één categorie. Andere genomineerden waren Ronald Plasterk, omdat die het te makkelijk zou willen maken voor de overheid om communicatie van burgers in te zien, evenals het Europees Parlement. Over het Parlement schrijft Bits of Freedom: 'Na elke stap richting meer privacybescherming zetten ze weer twee stappen terug.'

Update, 22:46: Reactie en videoboodschap Opstelten toegevoegd.

Door Joost Schellevis

Redacteur

29-08-2013 • 22:00

44

Lees meer

Reacties (44)

44
43
29
5
1
4
Wijzig sortering
Over de reactie van Opstelten: Dathij reageert is natuurlijk positief, echter de reactie zelf stelt nou niet gerust.

Allereerst: Mijnheer opstelten zit aan de knoppen. Ik vraag me af of als iemand anders de drone in zijn werkkamer laat rondvliegen (met camera) waarvan onduidelijk is wat er met de beelden gaat gebeuren, of hij het nog steeds zo acceptabel vindt. Oh ja, je weet natuurlijk ook niet wanneer je bespiedt wordt.

Hij doet het feit dat de overheid zijn burgers bespiedt hier een beetje af als iets onbenulligs met een speelgoed drone. Tja zo kun je er ook naar kijken. Hier blijkt helemaal geen besef uit dat hij het serieus meent met onze privacy. Hij zegt dat er goed over is nagedacht, maar vervolgens hoor ik hier niets van terug en moeten we het maar geloven, dat het zo wel goed is. Slaap zacht.

Er wordt direct een koppeling gelegd tussen cybercrime en drones, terwijl die koppeling helemaal niet vanzelfsprekend is. Ergens wordt gerefereerd naar iets abstracts, waar mensen soms bang voor zijn (cybercrime) om vervolgens er het gebruik van een drone door te drukken.

Ik als burger ben er helemaal niet gerust op dat het wel goed zit met de privacy, voel me bespiedt (geen kilometer in de randstad op hoofdwegen is niet gedekt door camera's). Mijn bewegingen worden geregistreerd, via mijn mobiel. Mijn internetgebruik wordt opgeslagen voor mogelijk toekomstig nut, Mijn betalingen zijn minder vaak cash en worden opgeslagen, mijn mail wordt maar alvast gelezen (nsa)
Kan iemand me helpen? Waar heb ik nog wel wat privacy?

Het argument dat er anders misschien wel een aanslag niet verijdelt zal worden, snijdt voor mij geen hout. Misschien wel volstrekt acceptabel, als vervolgens de hele bevolking meer vrijheid heeft. Ik vind het gewoon een veel te hoge prijs voor een onbewezen nut.

Oh ja, een dergelijk reactie zal me ook vast wel weer een 'flag' opleveren als maatschappijkritisch individu ofzo. Hopelijk levert dat geen problemen op ergens in de toekomst :(
Anoniem: 399807 @Zandor30 augustus 2013 16:57
Ik begrijp je post en sentiment, maar waar heb jij een GSM voor nodig? Dat scheelt al een slok op een borrel. Je mag het me privé uitleggen als je wilt. Maar ik heb nog nooit een GSM gehad en nooit nodig gehad.

Ben je soms bang dat je naast je ontslaat als hij je niet kunt bereiken? Of heeft de vrouw de broek aan en wilz e dat ze je overal kunt breiken ...want stel dat er wat gebeurt end an kan ik je helemala niet breiken...omg en denk aan de kids.

Klagen doe ik ook, maar ik ben me tenminste wel bewust dat er keuzes gemaakt kunnen worden. Waarom kan ik die wel maken en jij niet, is er soms iets mis met jouw?
Ik vraag me eigenlijk af waarom die parkeerbedrijven de prijs niet krijgen. Zij hebben, voor zover ik kan nagaan, geen toestemming om de kentekengegevens langer te bewaren dan noodzakelijk is voor het uitvoeren van de dienst die ze aan hun klanten leveren, en ze hebben al helemaal geen toestemming om die informatie aan derden door te geven. En er was zeker geen gerechtelijk bevel om dat te doen.

Ik blijf het een vreemd verhaal vinden...
Is het verstrekt of heeft de belastingdienst verzocht gegevens te bewaren? Dat vind ik nergens terug...
"Over elke bit is goed over nagedacht", oja? DigiD met NFC is goed over nagedacht.... ahum. Op papier ziet het er leuk uit maar hoe werkt het in de praktijk. Dat er over nagedacht is wil nog niet zeggen dat er GOED over nagedacht is. Sommige dingen moet je niet automatiseren als het om personen en/of geld gaat. Net als met de belastingdienst, ze willen dingen eenvoudiger maken maar dat kan eigenlijk niet omdat het belastingsysteem zo complex is.

Het begint al bij de administratie (niet dat dit zo complex zou moeten zijn), collega Henk weet niet wat collega Piet doet en het geautomatiseerde brievensysteem al helemaal niet. Daar krijg je hele rare nare dingen van én langslepend. Het bericht uit 2010: nieuws: Uitstel toeslagensysteem Belastingdienst kost 4 miljoen per maand was ook zo'n 'prachtige' fail voorbeeld als het automatiseren gaat.

Wat ik hiermee wil zeggen dat die 'poppetjes' die een of andere bestuurskunde/bedrijfskunde/beleid/manager studie of whatever hebben genoten niet per definitie geschikt zijn om het te hebben over diep technische zaken en/of daar beslissingen over te nemen en/of te vertegenwoordigen. Dat kan gewoon niet, net als dat we nu weer een Koning hebben, is lid van de koninklijke familie dus wordt koning, terwijl niet is getoest of hij daar wel geschikt voor is. Dat is hetzelfde met al die ministers die er zijn, je krijgt een portefeuille toegewezen en als dat niet lukt kijken we of je iets anders kunt doen. Beetje goede tijden slechte tijden manier van werken.

Ben nog steeds van overtuigd dat op zijn positie iemand uit bedrijfsleven moet zitten, heeft de "werkvloer" ervaren, dus weet wat het is, weet waar hij/zij het over heeft. Dat is de beste manager, de manager die weet waar het over gaat, de stof begrijpt. Dan kun je wel zeggen dat er een heel team is dat weet waarover het gaat maar als de 'woordvoerder/beleidsvoerder/beleidsmaker/kopstuk" het niet snapt dan komt dat toch nooit goed?

Bijvoorbeeld als ik Opstelten meeneem de jungle in, dat overleeft hij niet laat staan de mensen die hij aanstuurt. Terwijl als ik met cody van "dual survival" (bij wijze van) de jungle induik we een grote kans van slagen hebben om te overleven. Zo ook met dit soort posten, er moet iemand zitten die er verstand van heeft, hij is eindverantwoordelijk dus mag je verwachten dat hij daar verstand van heeft maar zo wekt het overheidssysteem blijkbaar niet.

Dus Opstelten, de prijs is terecht en uit het filmpje blijkt dat er eigenlijk niets mee zal worden gedaan omdat het beste was geweest dat hij inziet dat er iemand moet komen die er meer verstand heeft dan hij. In die zin heeft de nominatie niet heel veel zin. Vooral doorgaan met deze nominaties, hopelijk komt er eens echt inzicht.
Opstelten is een ras echte politicus, die zal je nooit klem kunnen lullen. Hij glibbert en glijd overal door heen. De manier van praten en de manier waarop hij zijn woorden kiest zijn tot in de puntjes uitgedacht om de juiste lading met zich mee te brengen. Het vervelende hiervan is dat hij zich laat informeren waarschijnlijk door hele optimistische ambtenaren met geweldige ideeën. Deze ideeën kan hij niet zelf hebben bedacht. (Opstelten heeft moeite met een muis te beheren.)


Je kan Opstelten niet verwijten wat hij doet, hij verdedigd zijn ambtenaren en werkt het beleid van de regering in de hand. Daaraan tegen werkt hij doormiddel van dit soort spotjes goede sier bij een groot deel van de Nederlanders. Hij laat zien dat hij niet uit wijkt van "zijn keuzes." En laat zien dat hij sterk in zijn schoenen staat.


Probleem is dat er nieuwe ideeen vanuit zijn ministerie komen en de ambtenaren hebben te maken met bezuinigen dus IT is de juiste manier om de werklast te verminderen. Dus dat het 4mil heeft gekost betekend niet dat het op de lange termijn niet zal renderen. Ik ga niet verdedigen dat onze privacy geschonden wordt maar IT wordt door gerold overal, ook bij de overheid, en het verbinden met de verschillende netwerken is slechts een kwestie van tijd. Dus misschien moeten we ons meer richten op een soort van login.. zoals google desktop.. waar we een overzicht zien van alle informatie die de overheid heeft van ons. Met de mogelijkheid om deze informatie te wissen of te wijzigen.
En deze hele schijnvertoning gaat er natuurlijk voor zorgen dat privacyschending tot het verleden gaat behoren. Deze PR-stunt ter bevordering van bewustwording, voor zover je deze uitreiking dat kan noemen, slaat kant-nog-wal.

Opstelten gaat gewoon verder, slaapt er geen minuut onrustiger van en steelt vangt evenveel door de burgerij zuur verdiende centen. De sheriff van Notthingham blijft graaien en uitbuiten van zijn macht.

Slaap lekker meneer de president.

Edit: Dat filmpje. Gewoon lol, humor heeft hij wel. Nu nog een bordje met 'Fuck' onder die drone, en hij geeft letterlijk geen 'Flying Fuck' meer om privacy.

[Reactie gewijzigd door Ireyon op 24 juli 2024 17:27]

Opstelten graait niet, wat de staat binnenkrijgt gaat er ook weer uit (and then some). Ook denk ik niet dat ie 't voor persoonlijke macht doet, die heb je nu eenmaal niet als minister (uitzonderlijke gebeurtenissen daargelaten wanneer noodplannen in werking treden). De minister luistert naar zijn partij, de kamer, de (bestuurs-)organen in het veld, en naar de ambtenaren. Hij/zij is immers geen expert op ieder beleidsterrein in de portefeuille. Wellicht vindt ie 't mooi dat ie aan de top van de piramide staat maar dat is ook maar tijdelijk. En als een departement de minister wil lozen dan is dat prima te doen, dat weet die minister ook.

Wel vind ik het onwenselijk dat het ministerie met opsporing en veiligheid in het takenpakket ook het beleidsterrein privacy heeft. Liever dat dat gescheiden is zodat voor beide aspecten een duidelijke ambassadeur aanwezig is in het debat.

Verder mooi filmpje, ergens loopt een goede PR-chef rond op V&J. Beetje zoals Paul Verhoeven die als eerste wél zijn Razzie kwam ophalen :)
[sarcastische modus]Hoef je voor de belastingdienst ook geen kilometerregistratie meer te doen, ze zien immers waar je gereden hebt...[/sarcastische modus]
De methodes die de belastingdienst er op na houd zijn mischien discutabel. Maar snap wel dat ze interesse hebben in lease rijders aangezien er volop gesjoemeld wordt met lease bakken wat een hele hoop geld kost.
De bijtelling is hier dan ook absurd hoog, zeker vergeleken met omliggende landen. Aan de ene kant snap ik het dan ook wel, dat mensen zoveel moeite doen om het niet te betalen. Aan de andere kant, je kiest ervoor, dus moet je er ook voor betalen. Er zijn nu zat categorieen om uit te kiezen.

[Reactie gewijzigd door tiguan op 24 juli 2024 17:27]

Anoniem: 331499 @tiguan30 augustus 2013 08:27
Betaal je veel bijtelling? Hangt toch echt heel erg af van wat voor auto je rijdt/leased.
Ik heb jaren voor de baas veel Km's gemaakt, maar deed dit in mijn eigen auto'tje , van de Km-vergoeding kan ik prima mijn brandstof , verzekering en wanneer nodig een nieuw (tweedehandsie) kopen. Het enige waar ik op moest letten met een auto kopen is dat de auto 1 op 15 (of minder) verbruikte op de snelweg .

Voor de invoering was de autolijst van ons bedrijf gevuld met luxe auto's, denk Audi's , Volvo's , mercedes etc. Sommige van die auto's kosten 700 tot 1500 euro aan lease kosten per maand.

Na invoering werden dat steeds meer Skoda en Volkswagentjes, in dat opzicht heb je zelf als zakelijk rijder een behoorlijke impact op je eigen bijtelling. (even los van het feit dat je geen benzine, verzekering risico draagt voor het rijden in een zakelijke auto).

Het hebben van een zakelijke auto scheelt je per saldo geld, , 9 van de 10 keer is wat de rijder betaald slechts een fractie van de werkelijke kosten van een zakelijke auto.
(Bij ons bedrijf was er iemand die betaalde 300 euro per maand aan bijtelling, vond hij gek, maar hij reed wel in een leasebak van net geen 1000 per maand , en verstookte ongeveer datzelfde bedrag aan benzine.)

Een auto van de zaak is daarom een vorm van verkapt loon , en ik vind het niet meer dan juist dat daar zo streng naar gekeken wordt.
Toevallig vanmiddag even zitten rekenen, maar een zelf een auto kopen en onderhouden kost nog veel meer dan wat je aan extra belasting betaald door de bijtelling.
nu wordt er voor deze auto dus 2x betaald!
door de baas en door mij!
Zo werkt het natuurlijk niet. Als jij 1000 euro van de baas krijgt moet daar natuurlijk belasting over betaalt worden. Salaris zonder belasting is leuk, maar dat gaat niet werken natuurlijk.
Nu krijg je geen 1000 euro, maar een lease auto incl alles t.w.v. 1000 euro. Tja, daar moet natuurlijk alleen maar belasting over betaald worden, tenzij duidelijk wordt dat je hem alleen voor je werk gebruikt. Ik vind het erg logisch.
Maar de bijtelling is wel hoog ja.
Nee, dat is gewoon niet waar. Hij betaald voor de auto, jij betaald belasting over het privé gebruik van de auto omdat je werkgever dat niet doet.

Je kunt ook opgeven dat je niet privé rijdt en je lease auto, dan betaal je ook geen bijtelling. Je hebt de keuze dus gewoon zelf.
Anoniem: 119509 @Zer030 augustus 2013 07:55
Dan klopt je berekening niet. Lease bedrijven moeten geld verdienen. Zij zullen de auto's wel voordeliger inkopen dan particulieren natuurlijk, maar over het algemeen is een auto leasen duurder dan er een kopen en zelf je plan trekken wat betreft onderhoud, verzekering en levensduur. Tevens helpt de lage rente op spaarrekening met het renteverlies op het bedrag nodig voor de aanschaf.
Misschien moeten ze dan wat aan die lease constructie doen i.p.v. de burger te controleren.
Maar 10% van de totale toegelaten auto op de weg in 2012, was een lease auto. Moeten we daarvoor 100% van de voertuigen controleren?

Gelukkig kunnen ze straks ook belasting heffen over het gebruik van je zakelijk telefoon voor prive gebruik.
Ik moet dan toch ook eerlijk zijn en zeggen dat ik het toch behoorlijk moedig vind hoe meneer Opstelten hier mee om gaat: BoF wordt in ieder geval niet aan de kant gezet als een onbeduidende partij of iets in die trant...
Hij reageert op de enige manier waarop hij, politiek correct, zou kunnen reageren.
Inderdaad zeer politiek correct. Alles wat hij doet is een beetje meekletsen dat de mening van de andere partij van belang is. Maar hij doet er verder niets mee.

Overigens vond ik het heel typisch dat hij de prijs "met gemengde gevoelens" aanvaarde..... heeft niemand hem duidelijk kunnen maken dat het binnenhalen van deze prijs absoluut, op geen enkele manier, als positief ervaren dient te worden?
Van desinteresse is geen sprake. Dan is het klaarblijkelijk toch gewoon onkunde.

Werkelijk waar, er is een tijd geweest dat een minister of staatssecretaris de laan uit werd geschopt bij grote blunders, ontoelaatbare fouten in het beleidsuitoefening of vanwege de ministriële (eind)verantwoording. Tegenwoordig is 'de boel tegen elke prijs bij elkaar houden' klaarblijkelijk hèt argument om deze mensen door te laten modderen.

Nou ja, elk volk krijgt de regering die het verdient, zei ooit een groot staatsman...
Hij had ook niks kunnen zeggen. Politieke regel is om nooit in een vlek te wrijven. Doet hij wel. Heeft dus toch enige moed.
Zelf had ik graag gezien dat Equens had gewonnen omdat die toko met grove privacy schendingen eens even lekker een dik belegde boterham wilde gaan verdienen (over al onze ruggen dus).

Die commerciele factor erbij vind ik dan net weer even een stapje erger dan tbv opsporing.
Dat is inderdaad wel zo. De genoemde diensten gebruiken het nog voor het algemeen belang. Facebook en Googe staan qua privacy schending veel hoger op de lijst naarIjn mening. En dit puur voor commercieel gewin.
Persoonlijk moet ik niets hebben van Opstelten en zijn beleid, maar de manier waarop hij op deze 'prijs' reageert, vind ik wel klasse. Zo zouden we hem vaker moeten zien!
Dat is wel erg eenvoudig, de man heeft zo een beetje het hele overheidsapparaat onder zijn hoede en dat dit wel erg voorstelbaar was, daar had je geen AIVD voor nodig.
Wat dan ook weer makkelijk voor hem is dat wij (potentiële misdadigers) ook het salaris betalen voor de ambtenaren die dergelijke speeches al in een week klaar hebben liggen voor welke uitkomst dan ook.
Met andere woorden misbruikt hij wederom het systeem om zijn eigen status te vergroten, ik wil het geen propaganda noemen maar lekker zit het me niet.

edit,
Ja ik weet dat elke politicus dat doet, maar desondanks vind ik het walgelijk.

[Reactie gewijzigd door Rev-anche op 24 juli 2024 17:27]

Anoniem: 399807 @cpwins30 augustus 2013 16:52
Zijn PR-manager heeft jouw al te pakken zo te zien.

Kom nou wees niet naïef Politici weten heel goed hoe ze mensen bespelen moetyen.

Want...wat zegt hij nu precies in deze boodschap? Niets wat hij al niet ook meerdere keren aan verslaggevers verteld als ze hem aanschieten in de wandelgangen te Den Haag.

Niets anders dan 'het is erg belangrijk dat we veilig zijn en blijven maar we beloven dat we netjes zullen omgaan met uw rechten.'

Maar kerel. Dat is toch de boodschap in ELKE uitspraak die ELKE politicus doet? Denk er maar eens over na. Dit is gewoon 'wij doen wat wij nodig achten (voor uw veiligheid en denk aan de kinderen) en gaat u maar weer lekker slapen.'

Hij brengt het leuk, zo leuk, dat er zwaar over na is gedacht, dat is wel duidelijk. Deze kerel is niet achterlijk. Hij weet verdomd goed om een aanval op hem om te draaien tot een imago verbeterend boodschap.

Ik kijk er dwars doorheen. Hij gaat, zoals geen enkele politicus, specifiek in op zaken. De dingen die hij noemt blijven algemeenheden.

Deze man is te oud, net als veel van zijn collega's. Hij snapt helemaal niet wat de maatschappelijk-culturele situatie is wat ICT betreft. Maar goed, dat weten de meesten op deze website zelfs niet.

Want weke politicus hangt het technorealisme aan? Niet een. ICT wordt ook bij de overheid omarmt.
Anoniem: 126717 29 augustus 2013 22:12
Uitgereikt... Waren (vertegenwoordigers van) Opstelten en de Belastingdienst aanwezig?
Hoe zit het eigenlijk met ziektekosten verzekeraars, die zorgverleners de gegevens vestrekken of je wel of niet zerzord bent?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.