Ov-chipkaart verdringt strippenkaart definitief - update

Vanaf 1 juli is de ov-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs in het openbaar vervoer in Nederland; de strippenkaart is dan definitief afgeschaft. Daartoe heeft de Tweede Kamer woensdag besloten. De steun van de PVV gaf de doorslag.

StrippenkaartEind vorige maand was de PVV, net als veel andere partijen, nog tegen afschaffing van de strippenkaart. Door het gewijzigde standpunt van de PVV is nu een meerderheid voor afschaffing van de strippenkaart, waardoor de ov-chipkaart vanaf 1 juli in het grootste deel van het land het enige geldige vervoersbewijs is. Grote uitzondering is het treinverkeer, waar het treinkaartje tot eind 2012 geldig blijft.

Zeeland en Limburg volgen als enige provincies een week later. In onder meer Amsterdam en Zuid-Holland was de strippenkaart al afgeschaft.

PVV-Kamerlid Léon de Jong zei eigenlijk niet voor afschaffing te willen stemmen, maar was bang voor schadeclaims van de provincies als de definitieve introductie van de ov-chipkaart langer wordt uitgesteld. VVD en CDA zeiden eerder al bang te zijn dat de provincies niet willen opdraaien voor het langer in leven houden van de strippenkaart.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP wilden juist wel wachten, onder meer omdat een onderzoek naar het berekenen van dubbele kosten bij het instappen nog niet was afgerond. Ook wilde GroenLinks bijvoorbeeld de belofte dat ov-bedrijven een sms-alert gaan versturen als mensen vergeten uit te checken, zodat ze geld kunnen terugvragen.

De ov-chipkaart wordt al sinds het begin geplaagd door kleine en grote problemen. Beveiligingsexperts waarschuwden al jaren dat de gebruikte Mifare Classic-chip op eenvoudige wijze gekraakt kan worden. Wekelijks zouden er tientallen gevallen van fraude zijn met de betaalkaart. Ov-chipkaartbeheerder TLS kreeg voor de ov-chipkaart twee Big Brother Awards van privacyvoorvechter Bits of Freedom. De kaart zou de grootste schending van de privacy vormen van het afgelopen jaar.

Maandag werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar freelancejournalist Brenno de Winter, omdat hij betrokken was bij het hacken van de ov-chipkaart. De Winter, die woensdag zou worden verhoord, zei te vrezen voor een rechtszaak, al gaf hij aan te rekenen op vrijspraak.

Update, 19:00: Hoewel de strippenkaart als vervoersbewijs is afgeschaft, hebben Utrecht, Groningen, Noord-Brabant en Drenthe ervoor gekozen om deze voorlopig te blijven accepteren. In die provincies kan de strippenkaart dus nog steeds worden gebruikt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

22-06-2011 • 17:07

354

Lees meer

Reacties (354)

354
339
155
21
2
128
Wijzig sortering
Het is weer allemaal erg voortvarend voor een systeem waar de kinderziektes nog niet uit zijn. En dan die voorlichting die erbij zit: "Voor het gebruik dient u de kaart te activeren". Hoe? Dat staat er niet bij. Ook ov-chippen met de NS? Sterkte ermee. Wat heel goed gaat is opwaarderen, maar het reizen is nogal lastig.

Erg leuk is dat de kinderen vanaf 4 ook een pas moeten hebben en netjes in en uitchecken. Fijn verjaardagspartijtje gewenst! Nog leuker is dat je je pubers ook een eigen login moet geven om te volgen of het reizen of in en checken wel helemaal goed gaat.

Twee essentiele fouten in het hele systeem: 1. Niet elk scenario uitgewerkt (groepen en kinderen). 2. Beperkte functionaliteit (geen retour meer en kortingskaarten zijn ook een probleem) omdat het systeem dat niet aankan. Dit laatste is natuurlijk killing. Hier heeft u een nieuw systeem, maar er kan minder mee omdat dat met het nieuwe systeem niet kan.

Conclusie: Het ov en de overheid zijn verblind door de mogelijkheden om precies te volgen hoe iedereen reist. Dit is de reden dat dit versneld ingevoerd moet worden en geen enkele andere.
Je vergeet nog een paar problemen. Je kan bij de NS niet kiezen of je 1e klas of 2e klas wilt reizen. Dus dan zou ik 2 kaarten bij me moeten hebben en opgeladen moeten hebben (minimaal 20 euro per kaart, of 1 met 10 euro als dan een NS kortingskaart is).
En hoe ga ik mijn zakenreizen declareren bij de baas? Of krijg ik gratis een afschrift thuisgestuurd. Of moet de baas enorm investeren in ov chipkaarten voor al z'n werknemers?
1e of 2de klas kun je bij iedere NS automaat veranderen. En je zakenreis kun je gewoon declareren door je rit(ten) op werk te zetten op de website van de NS en dan een PDF hiervan downloaden.

Natuurlijk zijn er nog wat kinderziekten, maar dat jij niet weet hoe iets werkt is natuurlijk niet de fout van de NS.
Anoniem: 126717 @Funnyx22 juni 2011 20:16
En je zakenreis kun je gewoon declareren door je rit(ten) op werk te zetten op de website van de NS en dan een PDF hiervan downloaden.
Uhuh.... En hoe ga ik dat doen met mijn niet-op-naam kaart?
Dat is dus inderdaad niet mogelijk. Weer een fout in het ontwerp. Jammer!
Kaart automaat en print laatste transacties uit ;)

GEEN fout in het ontwerp.
Het is toch anoniem? Kun je er dan geen van internet af plukken van iemand die veel heeft gereisd?
Beide problemen zijn al uitgewerkt, maar het gaat wel via pleisters. In eerste instantie heeft hier volgens mij niemand over nagedacht. Klasse wisselen via de automaat is nog maar het begin.
In Leiden krijgen we bijvoorbeeld ook nog een "doorgangspas" voor het NS station. De poortjes voor NS gaan daar open en dicht, maar wel voor het hele station. Omdat de stationshal vol met winkels staat krijg moet je (wanneer de NS overgaat op ovchip) de doorgangspas aanklikken op de automaat. Die heb je nodig om te kunnen shoppen of door het station te lopen. Anders moet je een rit betalen.
Toeristen hoeven denk ik niet te shoppen op het NS station (Jammer voor de Hema, Free Record shop, AKO + postagentschap, AH to go en de Burger King)
Als je op hetzelfde station dat je incheckt ook weer uitchecked kost je dit helemaal niks.
Toch is er een doorgangspas nodig. Waarom? Ik weet het ook niet.
Dan ben je te volgen, zelfs als je niet met het ov meegaat.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 23 juli 2024 06:33]

Ik gebruik de OV chipkaart nu al 1,5 jaar bij NS en ben er heel tevreden over. Als je de zaken gewoon even uitzoekt en leest dan werkt het allemaal prima. Ik heb het direct gebruikt nadat het mogelijk was bij de NS en tot nu toe geen enkel probleem gehad.

Qua kosten maakt het niet uit want de prijs met OV chip is de retourprijs gedeeld door twee dus dat maakt geen fluit uit.
Waarom zou je een retour willen als je gewoon in en uitcheckt? Qua prijs boeit het niet. Kortingskaart werkt prima, heb gewoon 40% korting tijdens daluren. Daarnaast zou ik er een GVB abbonement op kunnen zetten als ik dat zou willen.

De strippenkaart werd ook gekopieerd en daar werd misschien wel meer mee gefraudeerd dan dit systeem. Probleem is dat niemand het exact weet.

En als je echt denkt dat de enige reden is om ons te kunnen volgen dan wil je denk ik niet weten welke gegevens de belastingdienst uwv en banken uitwisselen. Dus gevolgd wordt je toch wel en dan boeit het mij niet als ze weten dat ik van amersfoort naar amsterdam reis. En dan nog is GSM interessanter want dan weten ze nog beter waar je bent.

Ik snap dat het nieuw is en dat nieuwe ontwikkelingen eng zijn maar om het helemaal af te kraken vind ik nogal makkelijk.
Ik denk zeker dat het interessant is om ons te volgen. Zo weet je precies hoeveel treinen je op een woensdagmiddag moet inzetten tussen Amsterdam en Lelystad. Dat is ook de pluszijde. Minder wordt het wanneer daar dus x treinen minder kunnen gaan rijden omdat dat geld spaart. Wellicht zit daar de trein tussen die jij elke dag neemt.

Daarnaast moet je natuurlijk niet vreemd opkijken wanneer uiteindelijk wat gegevens in een rechtzaak gebruikt kunnen gaan worden. Daar zit je dan ook weer op de glijbaan. In ieder geval heb ik alleen gezegd dat het ov (en de overheid blijkbaar ook) verblind zijn door de voordelen. Dat betekent dat ze de nadelen niet willen zien.

Ik wil ook niet alleen maar klagen hoor. Ik zie alleen dat in allerlei landen en steden om ons heen veel duidelijker systemen gebruikt worden. Gewone ritkaartjes. Simpele papieren kaartjes met magneetstrip. Veel goedkoper en niet op afstand uit te lezen. Poortjes systemen zodat je niet kunt vergeten in en uit te checken. Ook niet door de poorten bij overstappen. Retour binnen een vastgestelde tijd of anders een nieuwe rit. Grote groepen of een kinderfeestje? Even melden bij het kantoortje naast de poort.
Ik zeg niet dat het zo makkelijk of goedkoop is, maar het kan volgens mij wel beter dan met deze ov-chipkaart.
Ik begrijp dat het voor sommige mensen prettig reizen is met een OV-chipkaart bij de NS, maar voor velen toch ook weer niet.

Ik heb een jaartrajectabonnement (een pasje en dus tevens OV-chipkaart) en kan dus oneindig reizen tussen 2 locaties (Eindhoven - 's-Hertogenbosch).
Ik kan ook tegoed op mijn OV-chipkaart zetten en hiermee bv met de bus reizen. Ik kan echter niet op saldo bij de NS reizen! Waarom niet? Omdat ze geen idee hebben hoe ze mijn abonnement moeten verrekenen op mijn saldo-reizen. Stel ik reis van Eindhoven naar Utrecht, dan betaal ik tm Den Bosch niets. Stap ik in Utrecht uit dan moet er dus van Den Bosch tm Utrecht afgeschreven worden... maar dat kan dus niet. Als ik dus bij de NS op saldo wil reizen heb ook ik een 2e OV-chipkaart nodig. :X
Tot enkele maanden terug was een retour 12% goedkoper, maar de prijzen voor een retour zijn met 12% verhoogt om gelijk te zijn aan 2x enkenreis met de OV chipkaat!

OV-chipkaart vind ik niet eng, maar voor mij en velen zoals mij (die niet dagelijks reizen met de OV) is de prijs omhoog gegaan. In sommige gevallen met 100%!
Ze houden ook niet rekening met abonnementen Als je vroeger een 1-ster abonnement had en je ging 1 zone verder, koste het 1 strip (0,49) en nu moet je vanaf zie zone inchecken. Dus 0,98 cent, plus je moet een OV-kaart kopen.
1 ster abonnementen kan je gewoon op je chip zetten, hoor ;)
Niet als je al een abonnement hebt!
Je hebt geen idee waar je het over hebt. Ook met een papieren abonnement en strippenkaart moet je twee strippen stempelen als je buiten je abonnement komt.

http://www.ov-info.nl/content.php?pagina_id=246
Helaas, dat wordt een snee in mijn budget: mijn ritje wordt 68% duurder... (van € 1,- naar € 1,68)
Leuk, dat "gemiddeld blijft het evenveel kosten", maar geen mens rijdt gemiddeld (dan zou je per jaar alle mogelijke trajecten in het land even vaak moeten gaan reizen)! Als je aan het einde van mijn traject woont, betaal je letterlijk 100% meer ineens!

Hele vieze berekening houden ze erop na. Het traject is nu 2 strippen, dus € 1,- op een 45-strippenkaart. Onder het mom "gemiddeld even duur" zeggen ze dat van het begin naar eind dan maar 2 euro moet zijn, en van eind naar eind 0.
Maar omdat er zo'n hoog starttarief bij zit (€ 0.79), zit je na 17% van de route al op de originele ritprijs van € 1,- (1-0.79) / (2-0.79). Personen die dus meer dan 17% van de route reizen, zijn sowieso duurder uit!

Waarom niet gewoon de zones behouden en aan de hand van de halte bepalen in welke zone iemand in/uitstapt? Dat is inderdaad niet zo eerlijk als op kilometers afrekenen, maar je hebt niet zo'n enorm rare transitie. Er zullen vast mensen zijn die nu mot krijgen met de baas omdat ze ineens veel meer reiskosten maken.

Schandalig dat ze dit zo snel door willen drukken terwijl er nog zoveel haken en ogen zijn:
- Dubbel starttarief bij overstappen
- Kortingen voor kinderen / ouderen
- Meereiskorting
- Onduidelijke regels voor studenten
- Geen centrale manier voor restitutie
- Te vaak kapotte apparaten
- Onpraktische handelingen bij gebruik nieuwe NS-jaarkaart met chip (saldo moet overgeschreven)
- Bovenstaande afpersing
- Etc

Ik ga voortaan wel fietsen.

Edit: vieze berekening toegevoegd

[Reactie gewijzigd door CJ_Latitude op 23 juli 2024 06:33]

Helaas, dat wordt een snee in mijn budget: mijn ritje wordt 68% duurder... (van € 1,- naar € 1,68)
Leuk, dat "gemiddeld blijft het evenveel kosten", maar geen mens rijdt gemiddeld (dan zou je per jaar alle mogelijke trajecten in het land even vaak moeten gaan reizen)! Als je aan het einde van mijn traject woont, betaal je letterlijk 100% meer ineens!
Klopt, geen mens rijdt precies gemiddeld. Wat jij aantoont is dat het voor een heel stel mensen goedkoper is geworden. Jij hebt pech, een ander heeft geluk. Dat komt door dat idiote zone systeem. Zeker in Rotterdam kon je soms 8-9 haltes rijden zonder uit je zone te gaan. En soms ging je een halte mee en zat je na 200 meter in een andere zone. Reken maar dat die mensen BLIJ zijn.

Op dit moment rijd ik voor ongeveer 1.40 in 10 minuten een afstand waar ik met de auto een km of 6 voor moet rijden en waar ik 20-25 minuten over doe. En dan moet ik ook nog betalen voor de parkeerplaats. Ik ga ga graag met het OV en zeker nu het zoveel eenvoudiger is geworden
Anoniem: 143912 @Ortep23 juni 2011 12:40
'En soms ging je een halte mee en zat je na 200 meter in een andere zone. Reken maar dat die mensen BLIJ zijn.'

klopt niet want die mensen zijn er niet. zelf met de OVC is het nog te duur om voor 200 meter de ov te nemen (behalve als je abo heb).
en dat is nou het smerige van OVC: als bij kortere trips duurder is dan ga je gewoon lopen of fietsen!
Leuk, dat "gemiddeld blijft het evenveel kosten", maar geen mens rijdt gemiddeld (dan zou je per jaar alle mogelijke trajecten in het land even vaak moeten gaan reizen)!
De definitie van gemiddeld is dat alle mogelijke waarden bij elkaar worden gepakt en gedeeld door het aantal. Als alle waarden gelijk zouden zijn als hun gemiddelde had er ook geen gemiddelde genomen hoeven te worden. Feit is dat de eis er was dat de ritprijs gemiddeld niet mocht stijgen en volgens mij heeft men zich hier ook aan gehouden.
Hele vieze berekening houden ze erop na. Het traject is nu 2 strippen, dus € 1,- op een 45-strippenkaart. Onder het mom "gemiddeld even duur" zeggen ze dat van het begin naar eind dan maar 2 euro moet zijn, en van eind naar eind 0.
Maar omdat er zo'n hoog starttarief bij zit (€ 0.79), zit je na 17% van de route al op de originele ritprijs van € 1,- (1-0.79) / (2-0.79). Personen die dus meer dan 17% van de route reizen, zijn sowieso duurder uit!
Je traject bestond in het oude systeem uit een afstand van het ene punt in een bepaalde zone naar een ander punt in dezelfde of een andere zone. In jouw geval bleef je binnen de zone en betaalde je 1 strip + 1 startstrip. In het nieuwe systeem bestaat je traject uit de afstand van begin- tot eindpunt en betaal je het starttarief plus de prijs per kilometer.
Bij een korte afstand ben je sowieso duurder uit door het starttarief dan bij een langere afstand. Het enige punt dat je nu maakt is dat het starttarief is gestegen.
- Dubbel starttarief bij overstappen
Bij overstappen betaal je het starttarief niet nogmaals. Dit gebeurt alleen als je overstapt van bus naar trein of andersom. Stap je binnen 35min vervolgens alsnog in de bus hoef je alsnog geen starttarief te betalen. Voorbeeld: GVB Metro Amsterdam (starttarief + kmprijs) -> trein van A'dam Amstel naar Utrecht (+- 20min) -> GVU Bus Utrecht ( km-prijs ). Ik geef je gelijk wanneer je zegt dat dit nog niet in alle gevallen zo is, maar hier wordt aan gewerkt.
- Kortingen voor kinderen / ouderen
http://www.ov-chipkaart.n...lusbegeleiderkindstudent/
- Meereiskorting
Was sowieso alleen van toepassing in de trein en zoals hierboven al eens genoemd kunnen de 'meereizigers' je hiervoor gewoon een kortingskaartje kopen.
- Onduidelijke regels voor studenten
http://www.ov-chipkaart.n...kekaartpastbiju/student1/
Als een student dit niet begrijpt hadden ze geen student moeten worden ;)
- Geen centrale manier voor restitutie
Ben ik met je eens
- Te vaak kapotte apparaten
Ben ik met je eens, echter, met een kapotte strippenkaart mocht je niet reizen. Met een kapot apparaat bij instappen mag je wel meereizen (gratis) en met een kapot apparaat bij uitstappen mag je restitueren (lees: gratis reizen).
- Onpraktische handelingen bij gebruik nieuwe NS-jaarkaart met chip (saldo moet overgeschreven)
Geen ervaring mee
- Bovenstaande afpersing
Je bedoelt de overgang van het zone-systeem naar het km-systeem? Ik denk dat de mensen die hier voordeel van hebben (lees: de andere helft van de reizigers) plus de incidentele reizigers (als het gaat om zone vs km) hier anders over denken.
Ik ga voortaan wel fietsen.
Dat is natuurlijk altijd goedkoper, vaak sneller dan de bus, beter voor je weerstand, conditie en in jouw geval ook voor je hart ;)
Je traject bestond in het oude systeem uit een afstand van het ene punt in een bepaalde zone naar een ander punt in dezelfde of een andere zone. In jouw geval bleef je binnen de zone en betaalde je 1 strip + 1 startstrip. In het nieuwe systeem bestaat je traject uit de afstand van begin- tot eindpunt en betaal je het starttarief plus de prijs per kilometer.
Bij een korte afstand ben je sowieso duurder uit door het starttarief dan bij een langere afstand. Het enige punt dat je nu maakt is dat het starttarief is gestegen.
Waarom dan niet gewoon hemelsbreed? Ik ben toch niet geïnteresseerd in welke omweg mijn bus of tram neemt om bij mijn halte te komen. Waarom zou ik daar wel voor moeten betalen als precies wordt geregistreerd wanneer ik in of uitstap? Het is al erg genoeg dat ik daarom langer onderweg ben.

Overigens een inhoudelijke vergelijking voor heel Haaglanden kun je hieronder vinden. Het gaat niet om incidenten.

http://openov.nl/htm.pdf

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 23 juli 2024 06:33]

[...]

Dat is natuurlijk altijd goedkoper, vaak sneller dan de bus, beter voor je weerstand, conditie en in jouw geval ook voor je hart ;)
Natuurlijk moet je je fiets nog wel goed onderhouden. Maar verder PUIK PLAN!

En idd alleen als je van lokale vervoerder op NS overstapt heb je dubbele opstaptarief.

Maar als je bv zoals ik doe: Station Rodenrijs (Berkel en Rodenrijs) stap ik op Metro E (RandstadRail) naar Den Haag Centraal. Dit is geheel RET.

Op Den Haag Centraal stap ik over op de Tram 3 (eveneens RandstadRail) richting mijn halte. Dit traject is geheel HTM.

Ik betaal 1x opstap tarief.

Enige probleem wat ik met OV heb zijn de stakende vervoerders, dit heeft geen geval met de OV chipkaart te maken.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 06:33]

Anoniem: 143912 @McRubz23 juni 2011 12:03
het zijn inderdaad hele vieze berekeningen. uit mijn eerdere post:
obv een 45 strippenkaart kost 2 strippen EUR1,01. Basistarief OVC is EUR0,79 daarna zo tussen iets van 10ct to 13ct per km. dat betekent dus grofweg alles korter dan 2 km goedkoper is met de ovc oftewel bij minder dan 15 min lopen/5 minuten fietsen is de OVC goedkoper.

'Bij een korte afstand ben je sowieso duurder uit door het starttarief dan bij een langere afstand. Het enige punt dat je nu maakt is dat het starttarief is gestegen.'

dat snap ik juist niet. bij korte afstanden is de OVC juist goedkoper en daar zit de crux juist. als het omgekeerd was dus OVC vervangen door strippenkaart had je als alternatief lopen/fietsen want dat is nog te doen. nu bij langere afstanden de OVC duurder is .. en ook geen alternatief (lopen gaat niet meer) vind ik een hele smerige streek!
Het is ook onzin. een ritje i9n Amsterdam van de Molukkenstraat naar de Dappermarkt. Met de strippen kaart 3 strippen is ongeveer € 1,50, met de chipkaart is het 86 cent, dus bijna de helft goedkoper.

Of het goedkoper is of niet hangt maar voor een klein deel van alleen maar de afstand af, het maakt ook veel uit of je een zonegrens over gaat, of niet.

[Reactie gewijzigd door tinzarian op 23 juli 2024 06:33]

Anoniem: 143912 @tinzarian23 juni 2011 16:09
in grote steden heb je inderdaad meerdere zones. bij ons on weide omstreken is de hele stad/dorp 1 zone.

met de strippenkaart had je nog een goede oplossing voor grote uitschieters: namelijk lopen/fietsen naar de eerste halte van de volgende zone. als het niet lonend om een beetje te lopen/fietsen dan is het ook niet zo'n grote uitschieter.... dan zit al meestal halverwege in de zone en dan ben je ook niet veel goedkoper uit met de OVC. bij de OVC ben je gewoon de klos bij uitschieters want over grote afstanden lopen is niet echt een alternatief.

De dappermarkt zit net over de zonegrens (muiderpoort is de zonegrens). tis niet zo ver lopen om de halte te pakken na de zonegrens en dan is er maar weinig verschil!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 06:33]

Helemaal mee eens! Oké, ik ben student en kan gratis reizen, maar heb even opgezocht/gevraagd wat het gaat kosten met OV-kaart en het bleek gewoon veel duurder te zijn! Te gek voor woorden!!
Die zones slaan ook nergens op anders. Ik heb in Rotterdam gewoond. Richting centrum was het 10 minuten met de tram, 2 zones. De andere kant op kon ik ruim 20 minuten in de tram zitten zonder de zone te verlaten. De rit naar het centrum maakte ik heel vaak en die werd met de ov-chipkaart ineens een stuk goedkoper. Ik was in het begin dus zeker enthousiast over die chip. Later bleek het allemaal niet zo rooskleurig te zijn maar het basisprincipe, betalen voor de afstand, is natuurlijk wel veruit het eerlijkst. De belabberde uitvoering laat ik hier maar even buiten beschouwing.
Anoniem: 143912 @CJ_Latitude23 juni 2011 12:54
nog een aanvulling. velen vergeten nog in te calculeren dat je in grote steden nog met de trein kan reizen met de strippenkaart. nu wordt de combinatie 3x zo duur.

'Maar omdat er zo'n hoog starttarief bij zit (€ 0.79), zit je na 17% van de route al op de originele ritprijs van € 1,- '

nu reizen er maar weinig mensen precies de 100% vd rit in de zone. maar 17% is wel erg smerig gedaan. dan vraag je natuurlijk om protesten. eerlijker zou zijn bij 50% ipv 17%.

nog een aantal rare dingen met de OVC is voor hetzelfde traject door verschillende vervoerders verschillende prijzen gelden. bij.
duivendreacht-adam cs:
NS: 2 euro
NS met korting: 1,20 euro
GVB: 1,50 euro

vroeger was dit opgelost doordat strippenkaart ook geldig is in de trein. zo hoef je vanuit je huis van adam naar utrecht dus maar een treinkaartje te kopen vanaf het laatste ns station in de zone.
Vanaf 1 juli is de ov-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs in het openbaar vervoer in Nederland; de strippenkaart is dan definitief afgeschaft.

Paar opmerkingen hierbij:
- Er zijn nog een aantal gebieden waar de strippenkaart nog niet afgeschaft worden (even verderop in het artikel staat het wel goed)
- De ov-chipkaart is niet het enige geldige vervoersbewijs: in bussen kun je gewoon nog losse kaartjes kopen (en dat blijft ook zo), en voorlopig kun je in de trein gewoon nog gewoon met een papieren kaartje reizen.
Anoniem: 91169 @Moartn22 juni 2011 18:05
Lullig is wel dat je met die losse kaartjes duurder uit bent. Ook je geld van reeds gekochte strippenkaarten ben je kwijt want je kunt je strippenkaart niet opmaken of inruilen.
Het is al geruime tijd bekend dat de strippenkaart gaat verdwijnen. Het afgelopen jaar heb je kunnen gebruiken om die ene strippenkaart die je nog had liggen op te maken. De strippenkaart was ook (intussen) vroeger niet onbeperkt geldig. Na een jaar ofzo was deze verlopen.

Losse kaartjes zijn ook al een eeuwigheid duurder; niet gek want de buschauffeur moet extra handelingen verrichten en contanten meenemen. Allemaal onhandige, decentrale administratie.

Eigenlijk verandert er helemaal niks, behalve dat het makkelijker wordt om te reizen. Ik hoef nooit meer in de rij te staan bij een automaat of er aan te denken een strippenkaart te kopen. :-)
Anoniem: 143912 @balk23 juni 2011 01:34
heb een 45 strippenkaart in februari gekocht en nog nu 30 strippen over. heb wel gerekend dat ie een jaar geldig zou zijn. in januari hadden ze helemaal niet meegedeeld dat ie nog geen half jaar geldig is! kortom machtsmisbruik daar mag NMA wel een vette boete opleggen.

' Eigenlijk verandert er helemaal niks, behalve dat het makkelijker wordt om te reizen.'

het wordt alleen maar rampzaliger.heb laatst ontdekt dat er allemaal spookafschrijvingen zijn op mijn kaart veroorzaakt dat ik mijn kaart in mijn borstzak heb gestopt. bij een drukke bus als je dicht tegen het apparaat staat dan veroorzaakt ie allemaal spookafschrijvingen. sindsdien geleerd om nooit meer dan 5 euro op de kaart te hebben om schade te beperken. je moet wel elke dag in de rij staan om te laden.
Machtsmisbruik? Tot gisteren wist niemand wanneer de strippenkaart nog geldig zou zijn. Hoe is dat machtsmisbruik?

Enne, die spookafschrijvingen heb ik ook wel eens ontdekt. Omdat het ding iedere keer BIEP zegt. Dus als je even oplet waar je staat, en of dat ding herrie maakt, dan kom je een heel eind. Dat ding is je eigen verantwoordelijkheid.
Anoniem: 143912 @arjankoole23 juni 2011 08:57
die 'BIEB' is niet te horen in een volle bus, anders had ik het wel gemerkt!

'Tot gisteren wist niemand wanneer de strippenkaart nog geldig zou zijn. Hoe is dat machtsmisbruik?'

absoluut niet waar ... to 3 weken geleden wist niemand dat de strippenkaart volgende week afgeschaft wordt!
Anoniem: 126717 @Moartn22 juni 2011 20:05
Je vergeet de abonnementen. Ik heb een 2-ster abonnement (zo'n papieren ding) en die is gewoon geldig, en gewoon te koop. Gelukkig, die OV-oplichtkaart is mij te duur.

Kan iemand me uitleggen waarom een niet-op-naam gestelde kaart, zonder enig tegoed of ander voordeel (behalve privacy) 7.50 kost, en een op naam gestelde maar 5 piek?
Die laatste kan je niet uit een bakje pakken, want daar staan perssonsgegeven op, en een pasfoto. Dus wordt apart aangemaakt, wat mij duurder lijkt te zijn.
Kan iemand me uitleggen waarom een niet-op-naam gestelde kaart, zonder enig tegoed of ander voordeel (behalve privacy) 7.50 kost, en een op naam gestelde maar 5 piek?
De op naam gestelde zul jij vaker en regelmatiger gebruiken. Het prijsverschil halen ze dus makkelijk terug. Tevens zit er zoveel controle en marketing aan gekoppeld dat het zelfs winst oplevert Een anonieme is lastig, iets duurder maar een stuk lastiger voor de controlerende macht.
omdat bij 'niet-op-naam' de kans op frauderen groter is misschien?
Eind vorige maand was de PVV, net als veel andere partijen, nog tegen afschaffing van de strippenkaart. Door het gewijzigde standpunt van de PVV is nu een meerderheid voor afschaffing van de strippenkaart, waardoor de ov-chipkaart vanaf 1 juli in het grootste deel van het land het enige geldige vervoersbewijs is.


shit pvv :@ al tijdens de verkiezingen lieten ze een belangrijk standpunt vallen en ze komen niks na!

de OV-chipkaart zit nog steeds vol met fouten + we betalen meer dan we zouden betalen met een strippenkaart.

De enige reden dat de OV-chip niet word tegengehouden is omdat ze er al klauwen vol geld in hebben gestopt (n)

look behind the scene, corruption and greed is commonplace routine :)
Anoniem: 80487 @mugenmarco23 juni 2011 09:58
Ach je kan ook stellen dat het gewoon een verloren zaak is en dat tegenstemmen niet zo veel zin meer heeft.
Afgeschaft krijg je het toch niet meer, daar heeft het veel te veel stuivers voor gekost.

Enige wat je nu kan doen is je bezighouden met de details, zoals dat vastleggen van die reisdata. Daar kan je nog prima wat aan doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 juli 2024 06:33]

Nonsense, tegenstemmen had het voorstel voorlopig geblokkeerd.
Dit had tijd gegeven om enerzijds de problemen op te laten lossen en anderzijds om mensen de oude kaarten op te laten gebruiken en de overgang naar OVC te maken.

Bovendien had het ruimte opengelaten om op een later tijdstip, bij een volgende stemming, het geheel wederom te blokkeren, zeker als dan ook nog andere partijen ineens van 'standpunt waren gewisseld'.
Anoniem: 80487 @moreasy23 juni 2011 17:41
Dat heeft toch helemaal geen zin. Modernisering van toegangsbewijzen OV was hoognodig maar dit land is weer konings in eigenwijs zijn wat ons weer geld en een pak privacy kost.

In plaats van dat we gewoon dat systeem van engeland kochten, gingen we zelf een systeem in elkaar macguyveren, en daar zitten nu allemaal waardeloze haken en ogen aan. Dat zijn dingen die nogsteeds opgelost moeten worden, of je voor of tegen stemt.

Afgeschaft krijg je het toch niet, en moet je ook niet doen want dat zonesysteem van de strippenkaart is ook op veel momenten volkomen waardeloos... ingeburgerd, maar waardeloos.
Zo moet ik voor 2 knuppelige haltes een hele zone extra OV hebben in mijn streekabonnement. Betaal(de) ik elke maand royaal voor, die 2 knuppelige haltes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 juli 2024 06:33]

Ik zeg ook niet dat men de strippenkaart en treinkaartjes niet af zou moeten schaffen, maar zolang het alternatief nog geplaagd word door kinderziektes en onmogelijkheden en onduidelijkheden lijkt het me verkeerd om dat alternatief er met het mes op de keel door te drukken.

Vanaf het moment dat de pinpas en de chipknip werden ingevoerd werkten beide, feilloos of nagenoeg perfect. Er zjin mij i.i.g. geen grote problemen bekend (behalve de fraudegevoeligheid van de magneetstrip dan maar de bank staat garant voor de veiligheid!) die de pinpas/chipknip tot een maatschappelijk drama hebben gemaakt.

Waarom moet de OVC dan zo'n problemen opleveren voor, tijdens en na de ingebruikname ervan? Strikt genomen is het ook een betaalmiddel wat i.m.h.o. 100% zou moeten werken vanaf dag 1.

Afschaffen van de huidige OVC zou wel ruimte hebben gelaten voor de implementatie van een beter alternatief (zoals alsnog overnemen van een in het buitenland werkend systeem).

Alle investeringen ten spijt zou dit uiteindelijk beter uit kunnen pakken dan de huidige kaart doorzetten. Voor deze optie is nu i.i.g. voorlopig geen mogelijkheid meer.
Met dank aan Geert en kornuiten.

[Reactie gewijzigd door moreasy op 23 juli 2024 06:33]

Tevens kun je naar mijn weten ook nog gewoon kaartjes in de bus zelf kopen, en dat zijn in principe ook 'strippen'.
Tevens kun je naar mijn weten ook nog gewoon kaartjes in de bus zelf kopen, en dat zijn in principe ook 'strippen'.
Klopt, ik vraag me overigens af hoe het kopen van die losse kaartjes in de praktijk gaat werken.
Ik neem aan dat de buschaffeur nu niet langer met wisselgeld rondloopt?
in de tram bijvoorbeeld alleen 1 uur - kaartjes, voor 2,60 dacht ik.... ofwel voor een ritje van 10 minuten 1,60 te veel...
Moet ik eerst voor 7,50 euro een kaart kopen, voor die 2 a 3 keer dat ik per jaar de bus neem, dat wordt dus auto.... voor mij geen openbaar vervoer meer..... toch al belachelijk wat het in Nederland kost om ergens met het openbaar vervoer te komen...zie het buitenland... :(

dan daarbij dit miljoenen kostende kaartdebacle , het kan zo simpel en nog makkelijker ook, zie Belgie: sms kaartjes in de bus:

http://www.treinreiziger....C3%AB_groot_succes-142345
Anoniem: 395550 @boeha22 juni 2011 20:43
Wel jammer voor jou in beide gevallen want de benzine voor jouw auto wordt ook niet goedkoper :(
Dit is dus helemaal waarom ik dit ook niet snap. Heeeeeeel soms pak ik openbaar vervoer (koninginnedag en heel soms met stappen) en niet vaker omdat ik altijd treinen heb die niet komen of en uur vertraging.

Dat doet er verder niet toe , maar volgens mij hou je nu alle automobilisten die af en toe eens met de trein willen helemaal uit de trein. Terwijl dat toch juist niet de bedoeling is ?
Ik heb niet de hele ontwikkeling mee gekregen , maar ik weet wel dat ik geen kaartje ga aanschaffen om te reizen. Of kan je dit net zo snel en makkelijk aanschaffen als een strippenkaart ?
Tsja de heren willen de woekerwinsten van de ov chip ellende niet mis lopen he.
Buiten dat iedereen nu weer ineens met een ongeldige strippenkaart zit, waar ze dus ook alweer een sluip winst op maken. Moet je dus die gore ellende chipkaart kopen.
En dan begint de ellende pas echt want mijn berekening geeft al aan dat ik weer duurder uit ben jawel.
En dan die in en uit check ellende ... bah bah bah net of je nog geen tijd tekort komt met hun waardeloze nieuwe tijd regelingen, iedereen moet maar rennen om nog een aansluiting te krijgen en dan nog doen de heren de deur voor je neus dicht .....
Het openbaar vervoer mag men van mij inmiddels afbranden want het is veel duurder dan eigen vervoer en al die overstap ellende en klant onvriendelijkheid kun je met geen enkel fatsoen nog iets noemen.
Nog sterker een auto huren is nog goedkoper als ik met 2 personen een dagje naar een pretpark wil kosten de 2 retour trein chip ellende mij bijna 10 euro meer en dat nog zonder de bussen van en naar de woning en het pretpark.
Dat het nog steeds een staatsbedrijf is blijkt nu wel weer uit het feit dat den haag maar even beslist wat er gebeurt.
Ondanks dat er vele duizenden mensen die troep chip ellende niet willen word het weer je strot door gedrukt.
Hmm, we leven in een democratie toch?
Deze beslissing heeft heel veel invloed op Nederland. Eigenlijk zouden, net zoals met de verkiezingen, gestemd moeten worden door alle Nederlanders. Dit klinkt groot, maar deze beslissing heeft, zoals ik al zei, veel invloed op Nederland. Vooral korte afstanden zijn duurder, en zoals al vaker gezegd is zijn er ook mensen die (bijna) nooit met de bus of trein gaan.

En daarnaast, waarom krijgen we deze kaart niet gratis? Dit brengt ook aardig geld in het laadje, €7,50 voor een anonieme chipkaart x heel veel Nederlanders die deze nog niet hebben. Ik denk dat dit ook wel meegespeeld heeft, de regering is niet heel aardig voor ons..
En daarnaast, waarom krijgen we deze kaart niet gratis? Dit brengt ook aardig geld in het laadje, €7,50 voor een anonieme chipkaart x heel veel Nederlanders die deze nog niet hebben. Ik denk dat dit ook wel meegespeeld heeft, de regering is niet heel aardig voor ons..
Ik denk dat de regering weinig ziet van die € 7,50. De NFC chip alleen al is een paar euro, dan moet het nog in een kaartje gezet worden, kaartje moet bedrukt worden (nummer, pasfoto en naam) én het is inclusief verzendkosten en een verzekering tegen verlies en diefstal van de kaart.

Dit alles kost eenmalig 7,5 euro. Nou dan drink je een weekend 3 biertjes minder. Problem solved.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 06:33]

Elke vijf jaar moet je je chipkaart vervangen (tenzij je een NS voordeelkaart hebt, dan zit het bji de prijs in). Je moet je oude kaart ook nog opsturen, en twee formulieren invullen:
Indien u een persoonlijke OV-chipkaart heeft:
Krijgt u automatisch tijdig een brief (inclusief "aanvraagformulier nieuwe OV-chipkaart" en restitutieformulier) van de Klantenservice OV-chipkaart thuisgestuurd. Deze brief wordt verzonden naar uw (woon)adres dat bekend is bij de Klantenservice OV-chipkaart. Wanneer u uw persoonlijke OV-chipkaart niet opstuurt voor restitutie van resterend saldo, dan kunt u deze vernietigen.
Voor het overzetten van een RET jaarabonnement kunt u terecht bij RET Servicewinkel aan de Laan op Zuid 2 in Rotterdam. Reizigers met alle andere reisproducten (bijvoorbeeld week- en maandsterabonnementen) worden verzocht dit reisproduct ‘leeg’ te reizen.
Zie ook:

http://www.ov-chipkaart.n...nenopladen/tarievenlijst/

Dus het is elke 5 jaar 7,50 Euro voor iedereen die gebruik maakt van het OV.
Dus het is elke 5 jaar 7,50 Euro voor iedereen die gebruik maakt van het OV.
Dus het is 3 cent per week voor iedereen die gebruik maakt van het OV.

Dat is zlefs voor de luie Griek op te brengen
Mensen die nooit met het openbaar vervoer gaan kunnen bij de conducteur een kaartje kopen. In verhouding is dit iets duurder maar als ze toch bijna nooit met het OV gaan moet dat geen probleem zijn.

Ik vind het een goed idee om de kaart gratis te geven aan iedere Nederlander. Zo maak je het OV weer iets toegankelijker. Het zal waarschijnlijk heel veel geld kosten om zoiets te realiseren.

[Reactie gewijzigd door TweakerDwayne op 23 juli 2024 06:33]

Ik snap niet waarom ze nu zo graag de oude strippenkaarten willen verdringen voor een systeem dat nog regelmatig faalt. Reizen ze zelf überhaupt wel eens met het openbaar vervoer? Ik heb van niemand een goed woord gehoord over de ov-chipkaart..
Je hebt nog geen goed woord gehoord?

Oké..

De OV chipkaart is top! Het systeem heeft idd wat kinderziektes. Maar we moeten ons vestigen op het verbeteren van de kaart. Hiervoor moeten we dit ding eerst overal invoeren. Dan kan je als je ergens in Nederland met het OV wil reizen direct inchecken en uitchecken wanneer je klaar bent met je reis (of van vervoerder wisselt). Je hoeft niet bij te houden hoeveel zones je moet reizen (dat is gewoon een verouderd systeem wat gewoon moeilijk te begrijpen is als je niet vaak met OV reist). Sinds ik van school af ben reis ik met het OV naar mijn werk. Ik heb dit nog nooit met een strippenkaart gedaan, dus ik kan zeggen dat ik al 3 jaar over ben op de OV-Chipkaart. En ik zou niet anders meer willen.

Dingen als uitcheck sms alert wat groenlinks beschrijft lijkt mij een goede verbetering.

Ik haal trouwens mn ov-chipkaart enkel uit mn portemonnee wanneer ik gecontroleerd wordt. Automatisch opladen is superhandig (altijd genoeg geld).

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 06:33]

Automatisch opladen durf ik niet aan.
Vandaag zag ik toevallig dat in 1 dag 9 euro is afgeschreven.
Terwijl ik elke dag 2 keer met de bus ga (wat vroeger met een (duurder) kaartje 1,20 was is het nu tussen de 1,72 en de 1,84)

die 2 miljoen (was het een tijd geleden, nu zal het veel meer zijn gezien het gedwongen gebruik van de kaart) die ze per maand verdienen aan ongeclaimede onterechte afschrijvingen zijn feitelijk gewoon diefstal.

Het is niet voor niets zo moeilijk om onterecht afgeschreven geld terug te krijgen.
Het lijkt mij toch behoorlijk op een criminele organisatie, die oncontroleerbaar kosten kunnen verhogen, weigerachtig zijn om geld terug te betalen wat ze niet verdiend hebben, fouten weigeren op te lossen, en de klant (die verder geen enkele keuze heeft) hard in de portemonnee raakt.

De kaart zelf hebben we ook betaald middels belastingen, hoeveel heeft die ook al weer gekost?
En wat zijn de kosten om het ov 5 jaar lang gratis te laten rijden?
Wauw, die bedragen lijken bijzonder veel op elkaar.

Goede keus die ov-chipkaart.
Het systeem zal ook blijven falen zolang er strippenkaarten zijn. Het moet gewoon duidelijk zijn, net als in London: als het in of uitchecken geslaagd is, poortje open. Anders poortje niet open. Dan kun je het niet vergeten, en het is ook duidelijk dat je inchecked bent. Ook uitchecken IPV inchecken of andersom gaat dan niet meer. Alleen voor trams en bussen blijft het lastig. Daar moeten ze ook gewoon aparte in en uitgangen hebben met deurtjes die wel of niet open gaan.
Anoniem: 411211 @spostma22 juni 2011 20:22
Dan ben je waarschijnlijk nog nooit op A'dam centraal geweest met de metro. De poortjes staan daar, in de spits, eigenlijk continue open omdat het aantal mensen dat er door moet zo groot is en met een dusdanig snelheid komt dat ze niet eens tijd hebben om te sluiten. Ook het bericht op het uitcheck apparaat is zo traag dat je, wanneer je je kaart er langshaalt, niet weet of hij nou je voorganger succesvol heeft uitgechecked of jezelf. Het piepje dat je hoort te horen, is ook vaak afwezig. Die aparaten zijn niet gebouwd op de stroom mensen die je daar hebt tijdens de spits.

En dan heb je nog Amsterdam Amstel. Als je daar overstapt van metro naar trein komt het ook vaak genoeg voor dat alle GVB paaltjes de "buiten dienst" melding hebben. Uitchecken moet je dan beneden in de stationshal doen (als ze het daar tenminste doen). Erg leuk als je net je aansluitende trein wilt halen...die gaat niet op je staan wachten tot je weer terug bent van het uitchecken.

Zaken die niets te maken hebben met het wel/niet nog in gebruik zijn van de strippenkaart.

Het idee van "een kaart voor al het OV" is opzich mooi, de praktijk is minder geslaagd. Zo kun je nu met je NS kaart (wat dus ook een OV kaart is) wel de producten van de NS laden, er geld op zetten en ook producten van andere vervoerders er op laden... die laatste kan je daarna echter niet gebruiken, zo ondervond een collega onlangs met een GVB abonnement... je hebt dus alsnog een aparte GVB kaart nodig.

Volgens mij hadden ze gewoon die oyster kaart of octopus(?) uit Engeland of Taiwan (als ik mij niet vergis) i.p.v. het wiel opnieuw uitvinden. Mensen zouden er veel minder problemen mee hebben als het gewoon fatsoenlijk werkte.
Wel ben ik het eens met de eerdere stelling in een van die posts hierboven: als men alleen maar de chipkaart heeft en hem ook echt moet gebruiken, zal het uitchecken ook niet zo snel vergeten worden (tenzij je dus op A'dam centraal bent en de poorten gewoon niet duidelijk aangeven of je nu wel of niet bent uitgechecked ;))
"Alleen voor trams en bussen blijft het lastig. Daar moeten ze ook gewoon aparte in en uitgangen hebben met deurtjes die wel of niet open gaan."


LOL.
Dus bij elke passagier die wil in- of uitstappen in een bus of tram zouden de deuren eerst dicht en dan weer open moeten gaan?
Dat zal de doorstroming ten goede komen. Vooral als het druk is.

Het systeem blijft niet falen zolang er strippenkaarten zijn, het is gewoon een slecht opgezet systeem. En de enige concurrent die dit systeem had, het papieren kaartje, wordt nu door de politiek afgeschaft.
En van een "kabinet waar rechts zijn vingers van af kan likken" had ik nu juist verwacht dat marktwerking nu de voorkeur zou verdienen. Het drukt de prijs en stimuleert de producenten (hier de vervoerders/TLS) om een beter product tegen een lagere prijs aan te bieden.
De vervoerders hebben nu geen enkele stimulans meer om hun OV-chip-systeem klantvriendelijker en beter te maken. En ze krijgen van diezelfde politiek nog geld toe, in de vorm van de ongeclaimde instap-gelden.

Met dank aan de PVV, die op dit onderwerp veel lawaai heeft gemaakt, en vervolgens 180 graden gedraaid is.
De te verwachte claims en de kosten voor het in stand houden van de strippenkaart hadden in het ergste geval betaald kunnen worden uit diezelfde ongeclaimde instap-gelden.
Anoniem: 411211 @perry122 juni 2011 20:23
Handig om te weten: gewoon dreigen met een claim en de PVV draait wel bij in je voordeel ;) :P
De doorstroming is nu al een ellende met het uitchecken in de bussen. Ik ben al blij dat ik (nog) niet per se in de (arriva) treinen hoef in- en uit te checken. Daarnaast is het gewoon bagger als je de vertraging op loopt bij het overstappen door het uitchecken (volle treinen van 3 - 6 coupes en dan 2 paaltjes op hetzelfde perron).
PVV is gewoon een groep harde schreeuwers, maar wanneer het er op aankomt zijn ze nergens.
Nou, 'poortjes' in trams en bussen lijken me niet bepaald veilig in geval van calamiteiten. Het poortje in tram en bus is van vlees en bloed en heet de chauffeur of de tramconducteur.
Inderdaad, ze hadden gewoon goed naar het buitenland moeten kijken voor ze begonnen met het systeem te ontwerpen.
Toevallig was ik laatst in Den Haag en daar ging ik met de tram. Ik was even verbaasd dat het deurtje niet open ging, maar het bleek dat je alleen nog maar voorin bij de chauffeur mag instappen. Dit lijkt mij een goed systeem, dan is in ieder geval iedereen ingecheckt. Zoals Randfiguur al zegt zouden poortjes voor de uitgangen bij trams en bussen totaal niet veilig zijn. Dan houdt je dus nog steeds het probleem van mensen die vergeten uit te checken. Dit lijkt me ook niet zomaar op te lossen, eerlijk gezegd.

Bij bussen is het natuurlijk al normaal dat je gewoon bij de chauffeur instapt en daar incheckt of een kaartje koopt.
Ach die lui in Den Haag hebben helemaal geen idee dat buiten de grote stad er eigenlijk gewoon geen openbaar vervoer is..
Even een vraagje dat ik niet zomaar beantwoord krijg via google:

Wat gebeurt er met de meereiskorting?

Ik ben nu student en ik neem regelmatig mensen mee die geen ov kaart hebben. Zij kunnen nu met 40% korting meereizen, maar je kun met een ov-chipkaart niet aangeven dat je meereist. Ik neem aan dat deze regel dan verdwijnt?

Zo ja: wat een sukkels... zo krijg je niet meer mensen die met het openbaar vervoer reizen (wat toch de bedoeling ooit was dacht ik..)
Dit staat netjes op de site van de NS.
Reizigers welke willen meereizen, moeten nog gewoon een kaartje uit de automaat halen.
Samenreiskorting is niet ingevoerd in het OV-chipkaartsysteem. Wilt u in de voordeeluren medepassagiers (max. drie) meenemen voor 40% korting, dan kopen zij voorlopig gewoon papieren treinkaartjes. Zelf kunt u dan wél reizen op saldo.
Dit staat netjes op de site van de NS.
Reizigers welke willen meereizen, moeten nog gewoon een kaartje uit de automaat halen.

[...]
Inderdaad, wat zoeken we weer problemen.
Ja tot de papieren treinkaartjes ook verdwijnen (wat volgens mij ook op de planning staat).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.