'Reizigers moeten betalen voor aanpassen ov-chipkaartsysteem'

Reizigers moeten per treinreis 3 cent extra betalen, zodat de ov-chipkaartsoftware bij vervoerders kan worden aangepast. Dat zegt de commissie Meijdam in haar advies over de ov-chipkaart. De commissie vindt zo'n 'gemakstaks' redelijk.

Door reizigers extra geld in rekening te brengen, moet 50 miljoen euro bijeen worden geharkt. Dat bedrag is nodig om de software aan de back-end van de ov-chipkaart zo aan te passen dat reizigers niet meer hoeven in en uit te checken als ze een overstap maken. Dat zegt de commissie Meijdam, die de problemen met de ov-chipkaart onderzocht, in haar rapport. Nu moeten reizigers nog uitchecken en inchecken als ze wisselen van vervoerders op het spoor, bijvoorbeeld als ze een reis maken, waarin een overstap zit van een NS-trein op een Syntus-trein.

De commissie Meijdam vindt het 'billijk' dat reizigers meebetalen aan dit extra gemak. Voor dit systeem moet de back-end worden aangepast, zodat verschillende vervoerders kunnen samenwerken om een tarief af te schrijven bij de reiziger. Dat is nu nog niet mogelijk. Ook moet het papieren kaartje worden gehandhaafd totdat de software is aangepast. Dat duurt twee tot drie jaar.

Vervoerders moeten zich wel coulanter gaan opstellen tegenover mensen die foutief in- of uitgecheckt hebben. Nu wordt er nog altijd een boete van, bij een anonieme kaart, 20 euro afgeschreven als er per ongeluk een fout wordt gemaakt.

De commissie stelt bovendien voor om veel taken van Trans Link Systems over te hevelen naar een nieuwe OV-Autoriteit. De toezichthouder moet bestaan uit mensen van overheden, vervoerders en consumenten. De OV-Autoriteit moet het maken van beslissingen vergemakkelijken. TLS is daartoe niet in staat, redeneert de commissie.

Sinds de invoering van de ov-chipkaart is er veel kritiek op de kaart en de vervoerders. De kaart is makkelijk te hacken, reizen zou duurder geworden zijn en de invoering zou chaotisch zijn verlopen. De commissie onderschrijft dat tussen TLS, vervoerders en overheden wantrouwen is ontstaan.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-06-2011 • 10:31

225 Linkedin

Reacties (225)

Wijzig sortering
En was er sowieso niet beloofd dat het OV hoe dan ook niet duurder zou worden door de chipkaart?
My thought exactly !
Dat was 1 van de voorwaardes van de politiek toen er werd besloten over te gaan tot dit fantastische systeem.

Hier een leuk stukje over die belofte :

http://bit.ly/4dOYCE

Bottom line, uiteindelijk zal de gebruiker altijd betalen voor het betaalsysteem omdat dit een onderdeel uitmaakt van het OV systeem.
En iemand moet het betalen.

Maar dit is een perfect voorbeeld hoe de NL politiek je als burger voor de gek houdt en je gewoon je gezonde verstand moet blijven gebruiken.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 30 juni 2011 10:46]

En was er sowieso niet beloofd dat het OV hoe dan ook niet duurder zou worden door de chipkaart?
Ja, dat klopt. zo zie je maar dat de reiziger de dupe wordt van dit soort prestige projecten.

"De commissie stelt bovendien voor om veel taken van Trans Link Systems over te hevelen naar een nieuwe OV-Autoriteit"

Nou, dat zal het probleem vast niet oplossen. En wat kost zo'n commissie wel niet?
+2Anoniem: 162252
30 juni 2011 10:42
Natuurlijk betaald de reiziger dat! Hoeveel mogelijkheden zijn er nou helemaal?
1: De vervoerdes betalen. Het geld dat de vervoerdes verdienen wordt betaald door de reizigers dus als ze meer moeten betalen aan tls resulteert dit uiteindelijk in een duurder kaartje.
2: Er komt een directe opslag op het kaartje. Netto resultaat is het zelfde
3: De overheid betaald. Dat is belasting geld netto resultaat ook hetzelfde behalve dan dat de last ook gedeeld wordt met mensen die nooit het OV gebruik en zih al lam betalen en b.v. bijtelling voor een leaseauto.

bottomline: Jij en ik betalen dit soort dingen ALTIJD! niks om je druk over te maken dus.

Waar ik me wel druk over maak is het feit dat iedereen allang wist dat dit nu onhandig geregeld is. Ze hadden deze functionaliteit dus al bij het initiele ontwerp kunnen meenemen. Maar pas als eoa dure commissie dit onderzoekt kan het ook echt gaan gebeuren. Wel tegen flinke extra kosten natuurlijk....
Natuurlijk betaald de reiziger dat! Hoeveel mogelijkheden zijn er nou helemaal?
1: De vervoerdes betalen. Het geld dat de vervoerdes verdienen wordt betaald door de reizigers dus als ze meer moeten betalen aan tls resulteert dit uiteindelijk in een duurder kaartje.
2: Er komt een directe opslag op het kaartje. Netto resultaat is het zelfde
3: De overheid betaald. Dat is belasting geld netto resultaat ook hetzelfde behalve dan dat de last ook gedeeld wordt met mensen die nooit het OV gebruik en zih al lam betalen en b.v. bijtelling voor een leaseauto.

bottomline: Jij en ik betalen dit soort dingen ALTIJD! niks om je druk over te maken dus.
Wat dacht je van: Trans Link Systems moet de upgrade zelf bekostigen omdat ze duidelijk grof nalatig zijn geweest met het implementeren van het systeem?
Da's punt 1. Als TLS moet betalen, dan halen ze dat geld vandaan bij hun enige bron: de vervoerders. Die zullen dat ook moeten bekostigen, en aangezien de overheid niets betaalt blijft er één mogelijkheid over: de kaartjes worden duurder.
Laat ze eerst de winst maar gebruiken. Niet alleen TLS maar ook de vervoerders zijn schuldig aangezien zij de paaltjes ontwikkelde. Daarnaast kan er 90 miljoen per jaar (3000 conducteurs * €30000) bespaard worden door alle conducteurs te ontslaan. Als ze het systeem goed hadden ontworpen en geïmplementeerd dan zijn zij overbodig geworden.
...alle conducteurs te ontslaan
het wordt druk in de eerste klasse...
Als of er nog sprake is van een eerste klasse. Vroeger had je luxe met eerste klasse wacht ruimtes en eerste klasse coupés, aparte tweede klasse en derde klasse.
Nu is er nauwelijks verschil en zou ik pleiten om het op te heffen of men moet weer echte luxe gaan leveren. Moderne nieuwe stations zijn simpel, hebben allang niet meer de allure van de fraaie oude stations. En de fraaie stations zoals Amsterdam Centraal hebben alle allure verloren.

[Reactie gewijzigd door Cobalt op 30 juni 2011 16:36]

Dit bericht gaf me de aanleiding om toch maar eens een berekening te maken. Eens in de twee weken reis ik van Hengelo via Goor naar Venlo. Een dagretour me kost met met een papieren kaartje en 40% korting €23,60. Op dat traject reis ik met respectievelijk Syntus, NS en Veolia. Syntus en Veolia snappen de NS chipkaart met korting van de NS niet en zou dan dan € 44,80 moeten betalen zouden ze het wel snappen is het € 30,80, rara hoe kan dat als reisen met chipkaart niet duurder zou moeten zijn. En nu willen ze ook nog per reis 3 cent vragen wat inhoud (denk ik) dat bij 2x overstappen 6 cent en weer terug nog een 6 cent er boven opkomt.
Bij uitval van treinen onstaan er nog veel ergere dingen, niet allen is het vervelend maar ook duurder als je hun reis advies volgt. Want je moet immers wel in- en uitchecken als je om MOET reisen. Zo was er een advies dat ik naar Hengelo moest reisen vanuit Arnhem via Nijmegen, 's Hertogenbosch, Utrecht, Deventer, Zwolle naar Hengelo. Volle pond dus op je chipkaart. Ja maar je ken je geld wel terug krijgen, ben je wel weer een uur mee bezig en dat kost blijkbaar niets.
Sorry ministers en andere verandwoordelijken, IK KOOP EEN AUTO niets meer met de trein, sta ik nog liever in een file.

[Reactie gewijzigd door nemadr op 30 juni 2011 11:56]

Voordat deze nieuwe software geïmplementeerd is zijn we weer jaren verder, goedkoper zal het er niet door worden, OV blijft duur als je geen ov-studentenkaart hebt. In veel gevallen is de auto goedkoper en 1000% comfortabeler dan het Nederlandsch Sardientjesvervoer (de NS).

[Reactie gewijzigd door donny007 op 30 juni 2011 11:43]

Dat niet alleen, er zijn genoeg studenten die gratis met het OV kunnen maar gewoon de auto pakken naar school :) haha.... Ken der wel een paar bij me op de opleiding.
De ov-chipkaart was een prestigeproject, net als het C2000-systeem voor nooddiensten en het koppelen van politiesystemen. Allen zijn gefaald en leiden tot grote frustraties bij gebruikers. Daarnaast zijn er nog vele andere projecten van de overheid te noemen die fout gaan of volledig en meermalig over het budget gaan, zoals station Arnhem, Noord-Zuid lijn en de Betuwelijn.

De vraag is waarom eigenlijk? Hieronder mijn visie daarop:

1. Ministers en bewindspersonen die maar tijdelijk zijn benoemd (4 jaar), willen resultaten en een prestatie op hun conto kunnen bijschrijven.
Hierdoor worden projecten vaak ondoordacht en met slechts beperkte inspraak van belanghebbenden en andere betrokkenen ingevoerd. De voorbereiding wordt vaak afgeraffeld en vervolgens een halfbakken systeem ingevoerd. De jaren daarna moeten de dan verantwoordelijke personen aan crisismanagement doen om ervoor te zorgen dat de gebruikersontevredenheid wordt teruggedrongen.
Het resultaat is dat, net zoals hier bij de ov-chipkaart, dat de gebruiker betaald om een systeem te verbeteren waar ze in de eerste plaats al niet op hebben zitten wachten.

2. Preventiekosten/planningskosten zijn altijd lager dan repressieve kosten (wetenschappelijk aangetoond)
Budgetten worden om deze reden vaak, bijna altijd, overschreden. Het belang van snelle invoering weegt vele malen zwaarder dan het goed invoeren van veranderingen. Dit gecombineerd met de tijdelijke benoeming van verantwoordelijke personen, zorgt ervoor dat kosten vaak/meestal hoger uitvallen dan begroot.

3. Kennis ontbreekt bij publieke instellingen en overheden
Nederland is klein en toch hebben we 12 provincies en talloze gemeenten. Doordat provincies en gemeenten klein zijn, kunnen ze minder kennis inkopen of personeel dat vaardig is, vanwege het feit dat deze personen per hoofd simpelweg duurder zijn.
Een simpele oplossing is: terug naar 3 of 4 provincies (opgedeeld naar taak en functie voor de maatschappij).
Bijvoorbeeld: Noord-, Zuid-Holland en Utrecht wordt 1 provincie gericht op banen, industrie, huisvesting, research (van bepaalde branches) en economische groei. Dit kan door de ligging en de nu al economische activiteiten.
Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland worden eveneens 1 provincie gericht op recreatie, doorvoerland, wonen en research (van andere takken, niet present in voornoemde provincie).
De laatste provincie bestaat uit Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland gericht op (high-tech) landbouw, recreatie en wonen.
Natuurlijk komen en blijven in alle drie provincies alle denkbare gebieden bestaan, maar de focus van de overheden dient te verschuiven naar voornoemde. Op deze wijze worden schaalvoordelen gecreëerd, kan kennis worden ingekocht en zijn de communicatielijnen van overheid en provincies onderling, kleiner.
Hetzelfde kan worden gedaan bij gemeenten, maar dan zou dit stuk te lang worden.

Deze drie genoemde redenen zijn volgens mij de oorzaak van dit soort slechte projecten, die iedereen nu wel zat is.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 30 juni 2011 13:05]

Wat heeft die 3 cent nu voor nut wanneer ze euro's verdienen wanneer iemand niet uit checkt..
Die gaan ze dan niet meer 'verdienen' dus :P

Op zich is het wel een goed idee, want het gebeurt je heel gemakkelijk dat het ding je kaart ineens niet pakt of dat je het domweg vergeet, en dan kun je heel wat treinreisjes van 3 cent extra maken eer je dat terugverdiend hebt...

Sowieso jammer dat hier niet meteen rekening mee is gehouden, maar ik kan me ook wel voorstellen dat dat moeilijk is. Een oplossing zou al zijn dat je niet hoeft uit te checken en alleen op de nieuwe plek hoeft in te checken.

Dan hoef je er als je op Groningen CS wil overstappen naar een Arriva-trein niet aan te denken om eerst bij een NS-paal uit te checken voordat je bij een Arriva-paal moet inchecken. Als je de eerste keer daar overstapt weet je het niet eens en zit je wat heen en weer te lopen (of rennen, als je trein laat aankwam) om je overstap te kunnen maken...
Persoonlijk vind ik een oplossing die niet kan, in tegenstelling tot wat jij vind.

De burger heeft namelijk niet gevraagd om een OV-chipkaart, de burger heeft wel betaald voor de OV-chipkaart, vervolgens blijkt het systeem niet goed gebouwd en geïmplementeerd te zijn (precies wat zoveel deskundige al zeiden)

Goed de prijzen zijn nu al omhoog gegaan, in sommige gevallen een paar centen in andere gevallen tientallen centen maar er is nog iets merkwaardigs. Als ik van A naar B reis en ik doe dat 10 dagen aan een stuk ben ik 10 dagen een ander bedrag kwijt, 1,09 - 1,18 - 1,15 - 1,11 - 1,17 is er iemand die mij dit kan uitleggen waar dit in zit?
Maargoed nu willen ze de burger dus WEER laten betalen voor iets waar hij of zij geen baat bij heeft en ook absoluut niet om gevraagd heeft. Daarnaast kamt het OV met bezuinigingen, het afschaffen van de chipkaart en herinvoeren van de strippenkaart leverY miljoenen op ..... waarom accepteren wij dat er zo geprutst wordt met het geld dat u en ik betaald hebben aan onze zogenaamde overheid!

[Reactie gewijzigd door herbalx op 30 juni 2011 14:36]

Dat de prijzen zijn veranderd komt doordat je nu per kilometer betaalt, in plaats van per zone. Zo kon je vroeger voor één halte 3 strippen kwijt zijn, als je over zo'n zonegrens heen reisde. Dat kostte hetzelfde als van ver in de ene zone naar ver in de andere zone reizen. Dat kan dus niet meer, en objectief gezien was dat ook niet helemaal een eerlijk systeem.

De verschillende bedragen worden veroorzaakt doordat je betaalt voor de afgelegde weg (uit mijn hoofd in blokken van zoveel meter). Als jij dus een langere of kortere weg aflegt dan betaal je ook meer/minder. Dat kan hem zitten in inchecken nadat je wegrijdt of uitchecken (vlak) voor de halte. Zelfs de rijstijl van de chauffeur heeft invloed als je net op zo'n grens zit, doordat je een ruimere bocht neemt. Daardoor kan de terugweg ook een andere prijs hebben: die ene ruimere bocht, de rotonde, etcetera.

Dat de burger nu weer op mag draaien voor de fouten die tegen alle waarschuwingen in gemaakt zijn... tja.
De bussen geven toch altijd aan "de volgende halte is...", dan kan dat systeem toch ook bijhouden dat je van halte X naar halt Y hebt gereisd, en van te voren de prijzen per halte vaststellen?

Maar goed dat hadden ze natuurlijk beter van te voren kunnen implementeren en wordt lastig om achteraf toe te voegen.
Organiseer een demonstratie, ga de straat op.
Is tegenwoordig wel de enige manier om iets voor elkaar te krijgen.
Heeft totaal geen nut.
Welke demo heb jij de laatste tijd gezien die ook maar iets van nut had?

Misschien een demonstratie zoals in griekenland, anders lachen ze je gewoon uit.
Alsof de betogers in Griekenland ook maar enige (bewuste) invloed hebben op de datum waarop Griekenland failliet gaat.
Een oplossing zou al zijn dat je niet hoeft uit te checken en alleen op de nieuwe plek hoeft in te checken.
En dan wordt je met de auto van het station opgehaald in Amsterdam en stap je in Limburg weer op de trein. Hoe weet dat ding dan nog waar je geweest bent?
En waarom zou je dat doen zonder uit te checken? Het is puur om een continue reis te maken met het OV. Zodra je rekening moet gaan houden met fietsen of auto gebruik etcetera dan ben je niet heel realistisch bezig
Zodra je rekening moet gaan houden met fietsen of auto gebruik etcetera dan ben je niet heel realistisch bezig
en de OV-fiets dan? reviews: Technologie en de Tweede Kamer: een overzicht

of werkte dat niet in combinatie met ov-chip-kaart?

--
Ligt het trouwens aan mij, of kun je dan beter anoniem gesnapt worden? ik dacht dat je €35,- boete kreeg als je per ongeluk geen geldig kaartje had? of geld die €20,- in de metro en €35,- in de trein? @ pikatchoo, je hebt gelijk, ik las het verkeerd. dacht dat het over boetebedrag ging ipv over foutje met in/uit checken in het algemeen

[Reactie gewijzigd door b_w_johan op 30 juni 2011 17:15]

Niet kunnen of willen tonen van een geldig vervoerbewijs in het openbaar vervoer; €35,-
Wel inchecken met een anonieme OV-chipkaart bij NS maar vergeten uit te checken; €20,- van je saldo foetsie :)

Nogal een verschil want in het tweede geval heb je voor de gemiddelde controleur toch echt wel een geldig vervoerbewijs :+
Er zit natuurlijk een gpschip in die kaart. Ze weten de hele tijd waar je bent. Snel leg m in de magnetron! Dan komt goed.

Maar serieus, waarom zou je precies inchecken in amsterdam en dan met de auto naar limburg gaan? Als je je smartphone als hamer gebruikt om een boomhut te bouwen, gaatie wss wel stuk. Maar ik denk toch niet dat het dan aan de producent is om daar iets aan te veranderen.

Waarom zou je sowieso naar limburg gaan trouwens...
Er gaan heel veel niet-limburgers daar naartoe, bv omdat ze de kasteeltuinen in Arcen, of de bierbrouwerij daar willen bezoeken, of omdat ze Mestrich zo gezellig vinden, of om de mergelgrotten of het drielandenpunt te bezoeken en zo zijn er nog een hoop redenen te verzinnen.

Zelf snap ik niet waarom je naar Amsterdam zou gaan.

Moest ik echter tussen die twee heen en weer moeten reizen, dan zou mijn eerste keus toch echt de auto zijn, ook al moet je dan zelf sturen (vermoeiend en je kunt niet even een boek lezen of werken onderweg) heb je parkeerproblemen (vooral in Amsterdam) en is het, als je alleen reist ook per kilometer duurder met de auto.
Sowieso jammer dat hier niet meteen rekening mee is gehouden, maar ik kan me ook wel voorstellen dat dat moeilijk is.
Moeilijk? Ik denk dat wel erg kort door de bocht is, ja je hebt te maken met meerdere aanbieders en meerdere systemen, maar met een beetje koppelen en afstemmen kom je een heel eind.

Daarnaast vind ik 50 miljoen voor zo'n "wijziging" wel erg veel. Dit en vele andere zaken hadden al vanaf de invoering mogelijk moeten zijn (zoals maand(traject) abonnementen)

Die Paywall van The NY Times heeft ook 20 miljoen dollar ofzo gekost en die beveiliging was zo simpel te kraken dat die makers zichzelf moeten schamen en iets anders moeten gaan doen dan webontwikkeling.

Geef mij die 50 miljoen en ik bouw in die 2 of 3 jaar wel die functionaliteit in en meer. kan me echt niet voorstellen dat een beetje programmeur dat niet voor mekaar krijgt

p.s. Ik ben verder heel blij met mijn OV-chipkaart hoor, automatisch opladen en het voordeelurenabonnement werkt prima
Inderdaad, dit lijkt me een redelijk eenvoudige software aanpassing. Zet er 10 programmeurs een maandje op, misschien 2 maanden, en je hebt het voor elkaar.
Ik hoor het al, jij hebt wel vaker ict projecten voor de overheid gepland :D
Ik denk het overgrote deel van het budget ligt in het uitrollen van de aangepaste software op het huidige systeem, niet in het programmeren ervan.

Edit : Typo+ En nee, ik heb geen ervaring met het uitrollen van systemen, maar het vervangen van poortjes onderdelen kost gewoon geld en kost tijd. :)

[Reactie gewijzigd door Jouke74 op 30 juni 2011 22:57]

Ze verdienen daar niet aan, als je vergeet uit te checken dan kan je die euro's gewoon terug vragen. Eerlijk gezegd zelf geen ervaring mee :p
Met terug betalen zijn de vervoerders (syntus & ns) tot nu toe wel netjes :) Bij de ns kan het schriftelijk en bij syntus via de website.

Ik kwam er trouwens laatst achter dat het VEEL meer geld kost met het huidige systeem van in en uitchecken bij andere vervoerders dan die 3 cent.

Op het traject Elst- utrecht normaal met ns €11,-
Als ik met de syntus Elst - Arnhem doe en dan en dan met de ns Arnhem - Utrecht kost het bijelkaar €11,81

Dat vind ik een behoorlijk verschil als ik dit dagelijks zou doen....
Dat komt natuurlijk omdat je dan twee keer een instaptarief betaalt. Ook dit zouden ze wat mij betreft wel mogen verbeteren bij 'overstappen'.
Dat verbeteren is dan ook het idee. En daar zijn die drie cent per treinreis voor nodig, omdat ze anders simpelweg geen budget hebben. Of dat nu zo eerlijk is, is weer een andere discussie.
Dat verbeteren is dan ook het idee. En daar zijn die drie cent per treinreis voor nodig, omdat ze anders simpelweg geen budget hebben. Of dat nu zo eerlijk is, is weer een andere discussie.
Ik vind het wel krom: wij als reiziger moeten dus betalen om de problemen van een (of meerdere) bedrijf of bedrijven op te lossen. Beetje krom niet, als je je bedenkt dat het geprivatiseerde bedrijven zijn, die dus geld willen verdienen. Er is dus weer goed gelobbyd door die (moeder)bedrijven. :)
Wij de reiziger moeten betalen omdat wij het vervelend vinden in en uit te checken als we moeten overstappen.
alleen de htm verdient er al ~40k per maand aan.. dat is op jaarbasis ongeveer een half miljoen
en ja dat verdienen ze daadwerkelijk want het over grote deel wordt niet terug geclaimd (wat meerdere oorzkaen zal hebben i guess)

http://denhaagfm.nl/index...531&tx_ttnews[backPid]=17

[Reactie gewijzigd door mschol op 30 juni 2011 11:27]

Ik kan het je wel uitleggen:
Inchecken: 4 euro
Ritje centrum -> buitengebied: zo'n 2 euro

Handelingen die je uit moet voeren voor het terugvorderen van je teveel betaalde 2 euro:
- Formulier invullen uitprinten
- Reisoverzicht uitprinten op ov-chipkaart.nl *
- Het geheel in een enveloppe op de post doen

* Het bijhouden van je reisoverzicht op ov-chipkaart.nl moet je zogenaamd eerst 'activeren'. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kun je ook geen reisoverzicht uitdraaien.

Vind jij het gek dat ik en veel anderen zoiets hebben van: steek die 2 euro maar waar de zon niet schijnt?!
Zo denken idd heel veel mensen. Maar er zijn er ook genoeg die wel iedere cent eruit persen.

Je moet alleen niet vergeten dan het verwerken van de terugvorderingen (inclusief onterechte vorderingen!) ook behoorlijk veel kost. Een terugvordering van 2 Euro kost de vervoerders veel, veel meer dan dat bedrag aan administratie. Ik weet niet hoe de boekhouding van de vervoerders in elkaar steekt maar ik betwijfel of die kosten zijn verdisconteerd in de 'winst' die ze claimen aan 'vergeten uit te checken'.
Al die terugvorderingen zouden geheel niet nodig zijn geweest, als het systeem goed in elkaar zat. Dat is het dus niet.
Ook zo'n idee om niet te hoeven uit- en inchecken bij overstappen is van het idiote. Waarom? Elke reis gewoon apart afrekenen, klaar. Ze moeten de routering en de checkautomaten gewoon goed en voldoende plaatsen en je bent klaar.
In het buitenland werken ze al veel decennialang met chipkaartsystemen, waar dit soort idiote problemen en uitzonderingen niet voorkomen. En dat werkt perfect.
In het buitenland werken ze al veel decennialang met chipkaartsystemen,
Noem mij een land waar ze al 20 tot 30 jaar met de chipkaart werken zonder morren.
Een land,, geen gemeente of stadstaat.

En dan graag iets met meerdere metro-, bus-, tram, en treinmaatschappijen. Danke
London en omgeving heeft net zoveel inwoners en inwoners als Nederland. Het is daardoor vergelijkbaar. En ze hebben jaren de Oyster chipkaart.
@stresstak:
Decennialang: Hong Kong en Singapore. In metro, bus en trein. Danke.
Aanstormend talent dat ons systeem beschamen: China (Beijing - in metro, bus) sinds 2003 en Australie (South East Queensland - in metro, bus en trein en veerboot) sinds 2004. Danke nochmal.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 juli 2011 15:14]

welk buitenland dan?
Je moet alleen niet vergeten dan het verwerken van de terugvorderingen (inclusief onterechte vorderingen!) ook behoorlijk veel kost. Een terugvordering van 2 Euro kost de vervoerders veel, veel meer dan dat bedrag aan administratie.
Dus is het niet veeeeel slimmer om dan gewoon NIET dat proces ons voor de voeten te gooien? Het kost HUN minder moeite en het kost ONS minder woede en stress.

Jonge, je weet toch net als ons dat ze van te voren al wisten dat niemand het ging terugvragen en dat ze dus geld hebben verdiend aan deze scam?

Brilliant scam.
Voor €2,- zou ik het ook al die moeite niet overhebben. Echter ik had begrepen dat het niet uitchecken normaliter zo'n €20 kost, en dat is dan weer een ander verhaal. Één dergelijk groot bedrag ten onrechte afboeken vindt ik pure diefstal. Echter als je van Vlissingen naar Groningen of van Den Helder naar Maastricht reist dan zit je met wel uitchecken bij NS ver over dat bedrag heen.

En als je bij iedere rit niet uitcheckt, bv omdat je moet rennen om je aansluiting te halen, dan loopt het hard op met die €20, per keer. Hoeveel mensen denk je trouwens dat trouwens niet eens weet dat je ook moet uitchecken, vooral bij ouderen. Als je instapt, dan is er, althans bij bus, tram e.d. wel iemand die controleert of je incheckt, maar niet of je ook uitcheckt.

Ritje Eindhoven -(overstappen Tilburg/Breda, overstappen Roosendaal, overstappen op bus naar halte Tunnel Zuid, daar overstappen op bus naar plaats eindbestemming)- Zeeuwsch-Vlaanderen wordt daarmee wel heel duur.

Nee, als het ander kan, ga ik echt niet meer met het OV (zeker niet in Nederland). De enige trein die ik nog instap, is als die zelf de toeristische attractie is (en dus met een kaartje als souvenir). Voor de bus idem, of de rit moet inbegrepen zijn bij het tarief van een ander vervoermiddel, zoals een veerboot of vliegtuig.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 30 juni 2011 16:51]

Kunnen ze hier niet de euros voor gebruiken die niet worden teruggeclaimed ipv het nog duurder maken?

Ps. Wat ik overgen ook niet snap is dat bij de introductie van de OV-chipkaart ergens een kosten reductie zou moeten zijn, althans je zou verwachten dat dat ook in de businesscase zit. Als je kijkt wat er allemaal wordt ingeleverd/geautomatiseerd waarom betalen we dan nog steeds meer voor een kaartje, je zou het omgekeerde verwachten.
Goed punt. Of kunnen ze dat dubbele instaptarief hier niet voor gebruiken? Ik bedoel, om het nu 3 cent per reis duurder te maken zodat het straks 78 cent per reis goedkoper is, dat klinkt als praatjes van een marktkoopman die je probeert te naaien.
@JerX
Ik had een keer gehad dat onder de reis die apparaten ermee kapte. Kreeg ik van de buschauffeur een kaartje waarmee ik me geld terug kon krijgen. Ik dus invullen, blijkt er een postzegel op te moeten. Oké leuk. Na 2 weken kon ik pas het geld erbij laten schrijven bij zo'n ophaalautomaat. Ik kijken naar het bedrag, hebben die knakkers het instaptarief eraf getrokken, die had ik al betaald in de metro.

Samengevat:
-Hun schuld dat ik niet kan uitchecken
-Ik moet een postzegel kopen
-Ik moet naar een ophaalpunt waardoor mijn aansluiting kapot loopt.
-Instaptarief wordt door mijn neus geboord.

Uiteindelijk hebben ze dus wel aan mij verdiend (instaptarief) en overlast bezorgd. De volgende keer dat zoiets gebeurd stap ik niet de bus uit voordat de buschauffeur mij 4 euro in m'n handen drukt.

Ik vind die 3cent nog wel gaan, maar eigenlijk belachelijk dat wij ervoor moeten opdraaien omdat hun zo'n rot systeem hebben geïmplementeerd. Konden ze daar niet aan het begin al over nadenken en gelijk dit implementeren?
Er is ook beloofd dat het allemaal makkelijker en beter zou worden. Voorlopig is dat dus een keiharde leugen gebleken. En de top van TLS lacht iedereen uit, met hun salarissen van ver boven de balkenendenorm.
Krijg je nu dit weer. Extra betalen om de stommiteiten - die tegen het functioneel ontwerp ingaan - eruit te laten halen. En iedereen slikt het weer. Zou aardig zijn als de Nederlandse bevolking hier eens massaal tegen in opstand kwam. Zie het gebeuren... NOT.
Je zegt het zelf al: in theorie kan je ze terugvragen. In de praktijk gebeurt dat alleen als je dat ook doet, en dat schijnt soms niet even makkelijk te gaan. Er blijven dus grote bedragen in het systeem hangen. Om nog maar niet te spreken over de algemene verkapte tariefsverhogingen. Er is/was in theorie dus geld zat voor een goed systeem; als er tekorten zijn, komt het doordat het systeem slecht en ondoordacht is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 juni 2011 14:35]

Meer dan 2miljoen per maand, mensen die zich niet bewust zijn dat er een fout heeft voorgedaan, de moeilijkheden bij het terugeisen van het geld, en ook mensen die het teveel moeite vinden voor die 3 eur zoveel.

Het is namelijk best een opgave om jouw geld terug te krijgen.
Welk een lef:

Een ondeugdelijk product op de markt zetten vanwege slechte R&D en de klant voor de kosten op laten draaien.

Overheid zo doen we dat?

De Commisie Meijdam kan wel zo veel vinden, wat zij echter had moeten vinden was het simpele feit dat wie zijn billen brandt op de blaren moet zitten.
Bij de trein hoeft je toch niet in in en uit te checken bij het overstappen?
Nou dat is nou het mooie, wel dus. Als het een andere maatschappij is. Bijv Veolia naar NS staan er 2 poortjes naast elkaar om uit/in te checken.
Maar 50 miljoen voor een software update. Is dat niet wat veel?
Niet (alleen) een software update, maar alle systemen moeten ook gekoppeld worden. En getest niet te vergeten...
Ach dat testen kunnen ze prima overslaan. Dat ging met de kaart zelf ook prima :+
Dat is heel erg veel, naar mijn mening heeft de overheid dan ook gefaald door zelf een systeem te laten ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar onze buren in de UK hebben ze nergens last van. Die maken gebruik van o.a. de Oyster kaart. Het
is mij nog steeds niet duidelijk waarom ze niet het geweldig werkende Oyster hebben gekocht / geintegreerd voor Nederland, volgens mij was dat veel goedkoper geweest.

Technisch gezien faalt de kaart ook hard, je weet van te voren dat als je de saldo op de kaart bewaart dat je het kunt ophogen door te hacken.
Neem bijv. de pinpas, het saldo staat niet op je kaartje, maar dat werkt via een code in de magneetstrip (of zo'n chippie tegenwoordig) die via Interpay ingelogt wordt, en dan je alles regelt.
Een pinpas is theoretisch kopieren, maar je kunt niet met een simpele kaartlezer je saldo verhogen, omdat je dan bij interpay moet zijn.
Ik snap ook niet waarom ze het pin principe niet hebben gebruikt voor de OV kaart, dat alles via internet met een centrale server geregeld wordt via de unieke hash op de kaart.
Er zijn al talloze treinen en bussen uitgerust met Wifi, dus een internetverbinding hebben de meesten al.
Het enige wat je over houdt is dat je kaarten kunt kopieren (kan nu ook met OV), maar dat je niet het saldo kunt hacken.
Dat is heel erg veel, naar mijn mening heeft de overheid dan ook gefaald door zelf een systeem te laten ontwikkelen.
Het is niet de overheid die de OV-chipkaart heeft ontwikkeld.
De OV-chipkaart is een gezamenlijk initiatief van vijf grote openbaarvervoerbedrijven: Connexxion, GVB, HTM, NS en RET. Deze bedrijven hebben samen de samenwerkingsverband Trans Link Systems (TLS) opgericht om gezamenlijk de introductie van de OV-chipkaart vorm te geven. TLS treedt tevens op als clearinghouse.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar onze buren in de UK hebben ze nergens last van. Die maken gebruik van o.a. de Oyster kaart. Het
is mij nog steeds niet duidelijk waarom ze niet het geweldig werkende Oyster hebben gekocht / geintegreerd voor Nederland, volgens mij was dat veel goedkoper geweest.
Helemaal mee eens NL kijkt veel te weinig naar andere Europese landen. Ze zouden op die manier veel geld kunnen besparen. Ook met het systeem wat de politie gebruikt.
mja, daar is zo'n opmerking voor: "het wiel opnieuw uitvinden"

Schijnbaar moeten er miljoenen verspild worden om het wiel opnieuw uit te vinden, en dan nog met de nodige stappen vooraf ook.. (vierkant wiel, ovaal wiel... heej, rond werkt nog beter...

Alle gekheid op een stokje, uiteraard moeten we er weer voor opdraaien. Gelukkig reis ik vrijwel nooit meer met het OV. je krijgt er steeds minder voor steeds meer geld.
Het ligt m.i. niet aan het gekozen systeem maar vooral aan onze vergadercultuur. Hardware matig schijnen we dezelfde kaart te hebben als in Hong Kong. Daar werkt het ruim 10 jaar uitstekend en je kunt er vrijwel alles mee betalen zelfs de parkeergarage voor je auto.
Opladen kan bij iedere 7-11 of Circle K en betalen bij vrijwel iedere winkel/restaurant. Echt super; je kunt je portemonaie eigenlijk thuis laten!
Onbegrijpelijk dat Nederland alles weer opnieuw wil gaan uitvinden.
En in HK hebben ze twintig+ verschillende regio's en vervoerders ?
Wat onhandig voor slechts 1 stad..
Het is natuurlijk heel makkelijk om de overheid de schuld te geven...

Echter heeft de overheid hier weinig mee te maken. De OV bedrijven hebben samen TLS opgericht en zijn daarom ook samen verantwoordelijk voor de huidige implementatie.

Afgezien daarvan is er wel degelijk een werkend systeem overgenomen... Namelijk uit Hongkong. Nu wil alleen het geval dat de Nederlandse situatie wat complexer is dan dat ze daar hebben. En dat heeft overduidelijk niet goed uitgepakt.
+1Anoniem: 296748
@ReCreator30 juni 2011 10:52
50 miljoen complete kosten, dus; software ontwikkelen, testen, verschillende partijen laten samenwerken, heel heeel heeeeeel veel vergaderen, misschien nog wat juridisch gezeur, etc.

Daarbij komt nog dat iedere aannemer van deze klus zich eerst moet gaan inlezen in de al bestaande code (als ze een andere nemen), óf de huidige aannemer kan ze gaan uitknijpen omdat hij weet dat ze niet veel keus hebben. Ze moeten het systeem wel aanpassen, dus zijn ze bereid er de hoofdprijs voor te betalen (als er geen andere optie is).

Het klinkt inderdaad als heel veel (en voor normale stervelingen zoals jij en ik is het dat ook), maar het is geen absurd hoog bedrag voor zo'n klus hoor...
Wel als je van vervoerder wisselt. Zo kan je in Groningen van een Arriva naar een NS trein overstappen. Dan moet je uitchecken en opnieuw inchecken.

Hierdoor ben je vaak flink wat extra kwijt t.o.v. een papieren kaartje. Dit komt doordat je op langere trajecten per kilometer minder betaalt dan op korte. En op dit moment heb je dus 2 korte trajecten ipv 1 lange.

Het is bijzonder treurig dat men reizigers wil laten opdraaien voor deze fout in het systeem. Uiteindelijk betaal je het natuurlijk zowieso wel, linksom of rechtsom, maar door het op deze manier te communiceren schoffeer je je klanten. Men denkt nu handig een eigen fout om te draaien naar een extra feature voor de reiziger.
Hoezo een fout? Het is gewoon een ontwerpkeuze geweest. Welliswaar misschien niet een hele goede keus jouw ogen.. Waarschijnlijk de goedkoopste.
Nou, ik kan het nog mooier stellen. Door de privatisering van het spoor is het niet meer dan logisch dat er per vervoerder moet worden afgerekend. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat je voor al je treinkaartjes nog steeds bij de NS terecht kunt. De OVchipkaart wrijft ons deze ongezonde en concurrentie ondermijnende situatie gewoon even goed aan. Dat je bij de OVchipkaart eindelijk per vervoerder kunt afrekenen is voor de bedrijven een veel betere situatie.

De ongemakken die de klant hierbij ondervind moeten niet door de vervoerders zelf worden opgelost, maar centraal door het OVchipkaart systeem. En wat is die centrale organisatie: juist TLS. Maar wat doet de backend van TLS? Niets slimmers dan het registreren en valideren van gedane transacties. Als daar nou eens iets snuggers mee gedaan werd, en de klant een contract afsluit met TLS voor zeg 1000 spoorkilometers per maand voor eur300. Dan mag TLS dat geld verdelen over de vervoerders waarvan jij hebt aangegeven welke je voor welke trajecten je gebruikt hebt, zonder in te zitten over overstap kosten of relatief dure opeenvolgende vervolg trajecten. Maar juist zo'n backend ontbreekt. Het invoeren van zo'n backend is blijkbaar ingeschat op ong. 50milj.
Blijkbaar wel als je overstapt in een trein van een andere vervoerder. Beetje pauper ook natuurlijk dat dit al niet op elkaar aangesloten was.

Al is het even uitchecken en voor de nieuwe trein weer inchecken ook geen kleine moeite.. Je kunt het alleen wat vaker vergeten aangezien het hele in- en uitcheck systeem nog nieuw is en nog niet compleet ingeburgerd.
Al is het even uitchecken en voor de nieuwe trein weer inchecken ook geen kleine moeite.. Je kunt het alleen wat vaker vergeten aangezien het hele in- en uitcheck systeem nog nieuw is en nog niet compleet ingeburgerd.
Wat nog veel leuker is; als je eerst uitchecked, en daarna weer inchecked betaal je ook gewoon weer doodleuk een extra starttarief ;)
Als je binnen 20 minuten na het uitchecken weer incheckt zou je dit niet moeten betalen, nu lees ik echter in dit bericht dat vervoerders onderling nog niet communiceren, dus de vraag is als je nu van de trein overstapt op de bus, je dan niet alsnog een keer betaald. Moet wel zeggen dat ik de OV probeer te vermijden als een EHEC tauge.
Dat geldt enkel bij een overstap bij dezelfde vervoerder. Dus niet van GVB<->Connexxion, of NS<->Syntus e.d.
Wat je ook kan doen is..

1. Men stapt in een bus.
2. Ga achterin dicht bij een card reader zitten. ( of log gelijk uit wanneer de cool down timer afgelopen is. Hoe drukker de bus de beter.)
3. Bij de volgende halte hou je hem er ff langs als er iemand uitstapt.
4. Je blijft zitten en stapt vervolgens ergens uit waar je zelf wilt.
5. ???
6. Profit

Het is echt een eitje om te frauderen met deze digitale systemen. Ik vind het een LACHERTJE.

Daarnaast moet ik elke ochtend bij het uitstappen van de trein me ergeren aan een hele lange rij mensen die wil uitloggen. Vooral mensen die hun portefeuille nog uit hun broekzak moeten halen, in combinatie met dat het uitlog systeem bij de trein ontzettend traag is!!! ( Oude trage mensen.... niet te vergeten)
En dan hierdoor mijn bus missen.... zucht.

Wil je de bus fraude tegengaan moet je gewoon kunnen inloggen in de bus en uitloggen bij de halte zelf. En niet in de bus. Ook dus niet over nagedacht..
Ben blij als ik straks na mijn studie van het OV af ben. Het is geen plezierig vervoer maar een ergernis.

Trouwens het doel van automatisering is toch zaken efficiënter te krijgen en beter te laten verlopen? Maar dit werkt dus niet overal zoals in het OV. Vroeger werkte het OV prima... Enige voordeel aan digitalisering van het OV is dat ze je kunnen tracen. Geen voordeel voor de consument.

Een stripkaart kan je nog zo uit je portefeuille halen en zien. Er bestaat geen pocket OV reader voor de consument.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 30 juni 2011 11:47]

Wat jij zegt kon natuurlijk ook al tientallen jaren met de strippenkaart. Stempel voor 1 zone en blijf lekker zitten. Dat gaat goed zolang je niet tegen een extra kaartcontrole aanloopt.
Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat de chauffeur iemand erop aansprak dat hij/zij onvoldoende strippen had, ik denk dat deze manier van fraude een stuk lastiger is.
0Anoniem: 388707
@Texamicz30 juni 2011 11:24
Met het oude ticketjes systeem kon je ook maar voor 1 halte betalen en blijven zitten... je vertelt hier dus niets nieuws, integendeel het is effectief moeilijker om het te verwezenlijken
Klopt. Maar de chauffeur kan dat wel beetje onthouden waar de mensen heen willen. Als je incheckt met je OV chipkaart hoef je de conducteur niet te vertellen waar je heen wil....
Dus lijkt het me effectief juist makkelijker...

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 30 juni 2011 11:46]

0Anoniem: 388707
@Texamicz5 juli 2011 11:44
Ik laat ook nooit mijn abbo zien tot er echt naar gevraagd wordt, dat lijkt me niet zo'n sterk argument wat je daar brengt.
Klopt, hij zegt niet nieuws. Maar is dat nou niet eigenlijk het probleem (en zijn punt)?
Er veranderd HELEMAAL NIETS, en of we toch met zn allen even 3 ct extra af willen rekenen per ritje (en een kaart aan willen schaffen en een groot risico willen lopen op verloren tegoed). Waarom willen we dit?
Als dat niet zijn punt is dan moet hij niet 90% van zijn tekst daarover schrijven

Daar komt bij: niemand interesseert zich in jou, noch mijn, mening of wij dit zelf willen ja dan nee. Deal with it, van 3cfr ga je niet sterven...
Bij de trein hoeft je toch niet in in en uit te checken bij het overstappen?
Wel als je van vervoerder wisselt (bijvoorbeeld NS naar Syntus en vice versa).
Het is ook nog eens 3 cent PER RIT....

En het gaat nu dus om in/uit checken voor verschillende vervoerders te compenseren:

Assen - Groningen - Winsum

Assen inchecken- Groningen uitchecken (NS)
Groningen inchecken - Winsum uitchecken (arriva)

Dat is 2x opstaptarief en ook nog 2x de extra voorgestelde overstap belasting (3cent)!!!

Lekker dan.....


En... als klap op de vuurpijl: lange ritten krijgen korting op kilometers... echter, in het huidige systeem moet je verplicht je rit opknippen, en dus krijg je twee korte ritten, en dus duurdere kilometers....


Ingevoerd in 9292ov.nl

BIj kopen van een gewoon kaartje NS: Euro: 7,40 enkele reis 2eklas
Bij reizen op ovchip met in en uitchecken: Euro: 8,20

Dit verschil gaat dus groter worden met de 6cent extra!
dat betekent dus 86cent verschil tussen nieuwe en oude systeem per enkele reis.....

Fijne jongens die NS, arriva en andere ov chippers


(gelukkig reis ik daar nooit, maar vond t een mooi voorbeeld)

[Reactie gewijzigd door Get!em op 30 juni 2011 18:21]

Ik vind dit niet geheel realistisch. Deze kaart wordt verplicht om te gebruiken bij het reizen met het openbaar vervoer, en dan zou de reiziger ook nog eens moeten gaan betalen voor de invoering, ookal heeft hij er zelf niet voor gekozen. Denk dat heel veel mensen tegen deze heffing zijn (ookal is het 'maar 3ct'), vooral omdat een ritje met de bus of met de trein al veel te duur is.
Het aanpassen van het systeem kost geld, dat moet ergens van betaald worden. Redelijk logisch om dat bij de gebruiker van het systeem neer te leggen.
Nee dat vind ik niet. Wij hebben praktisch het hele systeem al betaald en het word ons ook gewoon de keel af geduwd. Nu moeten we ook nog eens extra gaan betalen voor iets wat al had moeten kunnen. Ze hadden een werkend systeem moeten nemen, niet rotzooi maken en dan nog eens extra geld gaan vragen.

Gemakstaks noemen ze het, dat kon al met een treinkaartje, dat was pas een gemak.
+1Anoniem: 296748
@LOTG30 juni 2011 10:58
Je betaald het zowiezo als reiziger.

Iedere euro die de NS uitgeeft komt van klanten (of van huurders bij stations), dus 50M extra hiervoor kan ofwel komen uit jouw extra toeslag, ofwel ze moeten 50M gaan bezuinigen (meer storing, viezere treinen, verzin maar iets). Jij draait op voor hun kosten, net zoals je dat doet bij ieder willekeurig ander bedrijf waar jij klant van bent.

Klagen dat je extra betaald is onzin. Wat is 14 euro per jaar nou helemaal? Sure, jammer dat je het extra uit moet geven, maar veel werkgevers vergoeden treinkaarten standaard.

@curumir; de reizigers hebben er wel om gevraagd. Niet allemaal persoonlijk, maar ga maar even luisteren wat reizigers ervan vinden dat ze telkens moeten in- en uitchecken... 3 ct voor dat gemak is het voor heel veel mensen wel waard.
Ik denk dat er wordt bedoelt dat er niet is gevraagd om dat hele OV-chipkaart systeem zoals het geïmplementeerd is.
Ja, maar als het voorheen met hetzelfde gemak ging (met de papieren kaartjes) dan betaal je 3ct voor hetzelfde gemak! \0/

Dus 3ct extra voor dezelfde service. Wie wil dat nou?
Ook als de gebruiker er niet om heeft gevraagd, geen keuze heeft en het een nobrainer optie is die er vanaf het begin in had gemoeten?
+1Anoniem: 126717
@curumir30 juni 2011 10:58
Inderdaad. Ze wisten toen ze de eerste keer om de tafel gingen zitten dat er meerdere vervoerders zijn, en hadden er rekening mee moeten houden.
In principe zou je bij de bus in Maastricht moeten kunnen inchecken, en pas in De Koog op Texel weer uitchecken bijvoorbeeld. Het systeem berekend hoe je gereisd hebt en wat het kost.

Nu moet er weer een prijsverhoging worden ingevoerd, en de volgende komt er al weer aan. Als ze doorkrijgen dat je bij haltes, niet in het specifieke voertuig(!) ook moet kunnen uitchecken. En daarvoor de infrastructuur moeten aanleggen.
En straks bij de NS de reis onderbreken gaat ook weer geld kosten.

Echt veel makkelijker, goedkoper en klantvriendelijker, dit systeem. NOT!
Nou ben je niet logisch. Dat tussentijds uit- en inchecken is nodig om te weten hoe je gereisd hebt. Schaf dat af en je weet niet meer het geld moet krijgen.
De gebruikers van het systeem zijn de vervoersbedrijven. De reizigers hebben dit door de strot gduwd gekregen. Laat de vervoerders dit maar lekker zelf betalen
Dat maakt natuurlijk niets uit. Linksom of rechtsom gaat de klant er voor betalen. Wordt dan gewoon meegerekend in exploitatie kosten, en dus uiteindelijk in de kaartprijs
Het aanpassen van het systeem kost geld, dat moet ergens van betaald worden. Redelijk logisch om dat bij de gebruiker van het systeem neer te leggen.
Volgens mij is ooit afgesproken dat de invoering van dit hele systeem de reiziger niet met extra kosten op mocht zadelen. Nu moet er dus naderhand functionaliteit ingebouwd worden die er eigenlijk al vanaf dag 1 in had moeten zitten en wie mag daar voor opdraaien? In ieder geval niet de falende organisatie die dit hele platform heeft neergezet...
3 cent per treinreis. Als jij 47 weken (52 min 5 weken vakantie) maal 5 dagen maal 2 keer per dag reist dan is dat toch 14 euro. Doe dat maal 2 - 3 jaar totdat het is ingevoerd en je zit op 28 - 42 euro. Nog steeds niet erg veel, maar je kunt er toch wel wat leukers mee doen.
Het is meer het feit dat je moet betalen voor iets dat je gedwongen is opgelegd. En als je dan ook nog moet betalen omdat het niet goed genoeg werkt dan heb ik wel zoiets van iedere cent is er een teveel. Call me dutch but...
Noem mij een nuchtere hollander maar wie dwingt je met het OV te gaan?
Noem mij een zeikerd maar het is niet voor iedereen een keuze.
Je gaat er van uit dat ze het ooit afschaffen, bij voorkeur nadat de overgang voltooit is. Laat ik je er aan herinneren dat de overheid nog nooit een belasting af accijns heeft ingetrokken.

Waarom is iedereen hier zo verbaast en geschoffeerd? Dit zag je toch wel aan komen hoop ik. Als je werkelijk denkt dat denkt dat deze organisaties handelen in het belang van de klant, dan stel ik voor dat je jezelf ook op de andere kant van het gezicht laat stampen.
Tsja...aan de andere kant als de vervoerbedrijven het "zelf" betalen, moet dat geld ooit weer ergens vandaan komen, dus dan wordt mischien de eerstvolgende reguliere tariefsverhoging gewoon wat hoger, dan deze was geweest als de 3ct heffing was doorgevoerd.
Ja natuurlijk, weer 3 cent erbij, het lijkt misschien niet veel, dat is het ook niet, maar als we zo alles gaan regelen krijgen we straks dat we €1,- per reis extra moeten betalen!
Laat TLS alles maar even oplossen, zij hebben geen goed product afgeleverd en nu moeten wij eronder lijden!

Neem een voorbeeld aan België, Nederland! Daar is het OV een stuk goedkoper en zeer goed geregeld.
+1Anoniem: 96523
@Timons10630 juni 2011 10:43
TLS heeft exact afgeleverd wat besteld is; de regering wilde el cheapo, dus werd er een verouderd systeem gebruikt...
Neem een voorbeeld aan België, Nederland! Daar is het OV een stuk goedkoper en zeer goed geregeld.
In Polen is het OV ook perfect geregeld, bijna nooit vertragingen en rijden met weer en wind.

Maar neem je ook even mee wat de hoeveelheid treinen per vierkante kilometer zijn? En de frequentie van de treinen op een kilometer spoor?

Je zult dan zien dat er gewoonweg teveel treinen zijn in Nederland die zo precies rijden dat bij elk blaadje op het spoor het halve land op z'n gat zit.
Ik denk dat in Japan de dichtheid op het spoor nog iets hoger ligt. En daar rijden de treinen wel op tijd. Het leuke is, is dat als een trein dáár 1 minuut vertraging heeft, dit al als te laat wordt bestempeld. In nederland mag een trein 20 minuten vertraging hebben voordat deze als te laat wordt bestempeld.
Eigenlijk is het 7 minuten in nederland. En in japan krijg je bij vertraging zelfs een brief mee om aan je baas te laten zien. Te laat op werk komen is daar een grotere zonde dan je je trouwdag vergeten.
Ja, want werk levert geld op en een vrouw kost alleen maar ;)
Super idee, laat TLS maar gewoon betalen....

O nee, TLS is een samenwerkingsverband tussen de verschillende vervoerders, uhm, dan moeten ZIJ er maar gewoon voor betalen.

Super idee, laat de vervoerders dit maar gewoon betalen....

O nee, de vervoerders verdienen geld aan ons en de overheid (= ons), dan betalen wij het zelf....

Super idee, laten we het zelf betalen, o ja, dat is wat er nu gebeurd...
Ik vermoed dat TLS met zijn arrogante directie (welke er niet over peinzen om hun salaris aan te passen) de boel lekker laat ploffen als het misgaat. Zij zijn de partij die de boel niet 'draaiende' (ahum kuch...) houden. Als ze de boel failliet laten gaan is men verder van huis. De heren van TLS hebben als bedrijf te veel macht in deze.
Tja, jullie goed en betaalbaar OV en slecht en duur internet. Bij ons andersom ;) :+

[Reactie gewijzigd door autoreverse op 30 juni 2011 10:41]

een voorbeeld aan belgie nemen als het aankomt op ov?
jij hebt het laatste jaar geen belgisch nieuws gevolgd neem ik aan?
over dat goedkoper kan ik me niet uitspreken, ik weet niet hoe duur het in nl is, maar goed geregeld... om van te janken is het!
Hadden ze niet beter in een keer een goed systeem kunnen maken. Elke keer wordt de reiziger meer en meer de dupe van het feit dat TLS een waardeloos systeem heeft afgeleverd.

Edit:
Sowieso kunnen ze al zat halen uti al het geld wat voortkomt uit de mensen die vergeten uit te checken, de kosten die extra gemaakt worden als je jaarkaart defect raakt (ik ben nu nog bezig met declaraties van de kaart die in okt 2010 bij mij defect ging!).

[Reactie gewijzigd door SonataArctica op 30 juni 2011 10:56]

Mee eens, ze doen nou alsof de reiziger aparte eisen stelt waardoor ze het systeem moeten veranderen. Dat kost geld en gezien de reiziger degene is die het wil mag hij of zij het betalen.

Ze vergeten alleen dat het niet meer dan logisch is dat je maar 1x hoeft op te stappen als alle ov bedrijven met dezelfde chip werken. Als ik overstap van trein naar trein hoef ik toch ook niet nog een keer iets te betalen? Ik weet wel dat het verschillende bedrijven zijn en in het geval van overstappen bij treinen niet. Maar komt op hetzelfde neer. Gezien die OV-chip voor alles is het een basisfunctionaliteit dat je niet extra opstaptarief hoeft te betalen als je meerdere vervoersmiddelen moet gebruiken om op plaats van bestemming te komen.

De insteek van het systeem is prima alleen de manier waarop het nu werkt is gewoon lachwekkend. Voor de vervoersbedrijven dan, niet als je degene bent die het moet betalen.
Tsja, de overheid eisde en kreeg 'proven technology'. Dan krijg je per definitie verouderde techniek. En als het aantal gebieden beperkt is waarin het gebruikt wordt, kun je ook uit weinig kiezen om lering uit te trekken.

Bovendien eisde de overheid dat de klant er niets van mocht merken, en dan het hetzelfde zou kosten/werken als de papieren variant. Als je aan appels dezelfde functionele eisen gaat stellen als aan peren, dan kun je voorspellen dat het toch ooit moet gaan wringen.

Als die twee eisen al de basis zijn van het systeem, wie verwacht dan dat het zonder problemen gaat werken en dat het past op het nederlandse OV landschap?

Wie er nou naief is geweeest wil ik in het midden laten, maar dat beveiligingsprobleem is echt een van de mindere voor de OVchipkaart ;) Laat de overheid als grootaandeelhouder/opdrachtgever van alle OVbedrijven eerst maar eens realiseren dat de OVchipkaart een fundamenteel ander systeem is dan de oude strippenkaart/treinkaartje.
Door reizigers extra geld in rekening te brengen, moet 50 miljoen euro bijeen worden geharkt. Dat bedrag is nodig om de software aan de back-end van de ov-chipkaart zo aan te passen dat reizigers niet meer hoeven in en uit te checken als ze een overstap maken.
Ben ik de enige die dit echt een asiociaal bedrag vindt voor een paar extra lijntjes code? Ik denk dat ik ook maar ga soliciteren om aan de OV chipkaart te mogen werken :+
Ja, ik snap ook de complexiteit niet. Je hebt dezelfde in- en uitcheckdata. Nu moet echter van de rit worden bepaald welk deel door welke vervoerder is gedaan. Als je voor vertrek en bestemming een standaard 9292ov-reisadvies volgt en de overstapplekken neemt kun je het opdelen.

Wat zie ik dan over het hoofd?

Het is een landelijk systeem met vast veel prestatie-eisen, kwaliteitseisen, tests, overleggen, etc, maar 50 miljoen?
Voor dat geld kun je maar een man of 100 twee jaar laten werken. In die tijd moet het systeem niet alleen worden uitgedacht, maar ook bugvrij worden geïmplementeerd. Zeker als je maar met 100 mensen bent, mis je de capaciteit voor zo'n omvangrijke wijziging. Het bedrag is dus zelfs aan de lage kant, achteraf zal blijken dat de kosten dubbel zo hoog uitvallen.
100 man die twee jaar werken aan een stukje software updaten? Ik denk ook vast te simpel, maar kan je in die tijd met zo veel mensen niet het hele systeem opnieuw implementeren? Ze hoeven toch geen nieuwe poortjes te plaatsen? Ik kan me voorstellen dat dat duur is, al die bussen en stations aanpassen met hardware, maar is dit niet gewoon een software aanpassing?
Ik denk dat het sarcasme in de post van GlowMouse je een beetje ontgaan is. ;)
[CODE]
if lastuitchecktijd - lastinchecktijd <= 00:05:00 then
opstaptarief = false
else
opstaptarief = true
endif
[/CODE]
Copyright

Zo waar kan kan ik de 50 miljoen ophalen?
OH, en nu heb je je aansluiting gemist, moet je een half-uur wachten, of wacht, voor dat ene traject is de volgende trein er pas over een uur.

Of nog beter, sommige trajecten (arnhem-elst) hebben twee vervoerders. Als je in oosterbeek instapt, en in nijmegen uitstapt, wij krijgt dan het geld?
Het gaat niet alleen om het opstaptarief maar om de extra handeling van de reiziger.

In checken bij de Arriva bijv. in Winsum en uitchecken bij Syntus in Nijmegen Heyendaal. Dan moet de inkomsten van het kaartje op verdeeld worden op basis van de afstanden Winsum-Groningen voor Arriva, Groningen-Nijmegen voor NS en Nijmegen-Nijmegen Heyendaal voor Syntus. De berekening daarvoor kan gekopieerd worden van de NS want die berekende dat al met het papieren kaartje.

De fout in het systeem is dat iedere vervoerder zelf de poortjes ontwikkelde en niet TLS daardoor is er geen koppeling.

Ook zouden de poortjes op de bushalte moeten zitten en niet in de bus zelf. In de bus alleen nog een verificatie dat je bent ingecheckt. Dan weet de chauffeur ook of er al reizigers staan op de route. En kunnen eventueel stukken worden afgesneden, zoals bij mij in de wijk. Daar gaat de bus voor 1 halte een doodlopende straat in, om aan het einde om te draaien en de route te vervolgen. Als je dan weet dat er niemand staan hoeft die straat niet ingereden te worden.

[Reactie gewijzigd door Cobalt op 30 juni 2011 14:17]

Als je dan weet dat er niemand staan hoeft die straat niet ingereden te worden.
Stapt daar dan nooit iemand uit?
Er hoeft toch alleen die straat in gereden te worden als iemand op de stop knop drukt.
Sorry, bedoelde uiteraard "stapt er nooit iemand in". Want dat kan je niet zien of weten van tevoren.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee