Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de landelijke introductie van de ov-chipkaart uitstellen. De strippenkaart zou niet moeten worden afgeschaft, omdat een onderzoek naar het rekenen van dubbele kosten vertraging heeft opgelopen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de afschaffing van de strippenkaart, omdat de ov-chipkaart dan het enige betaalmiddel wordt, meldt een medewerker van NOS op 3. Daarmee lijkt het afschaffen van het oudere betaalmiddel voor in de bus te worden uitgesteld.
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch was de eerste die zich uitsprak tegen de algemene invoering van de ov-chipkaart. Hij wil volgende week een debat met de verantwoordelijke minister Schultz over de kwestie, zo meldt Nu.nl. Het is onduidelijk of dat debat er komt. Vervolgens zou de landelijke introductie van de kaart voor betalen in het openbaar vervoer moeten worden uitgesteld.
Het probleem is dat een onderzoek naar het rekenen van dubbele kosten bij het instappen nog niet is afgerond. Dat onderzoek en de oplossing voor het probleem zou eerst eerder komen, maar wordt nu uitgesteld naar ergens deze zomer. Inmiddels moet de Tweede Kamer wel beslissen over de landelijke introductie van de ov-chipkaart en het afschaffen van andere betaalwijzen, zoals de strippenkaart.
De ov-chipkaart wordt al sinds het begin geplaagd door kleine en grote problemen. Beveiligingsexperts waarschuwden al jaren dat de gebruikte Mifare Classic-chip op eenvoudige wijze gekraakt zou kunnen worden. Wekelijks zouden er tientallen gevallen van fraude zijn met de betaalkaart. Ov-chipkaartbeheerder TLS kreeg voor de ov-chipkaart twee Big Brother Awards van privacyvoorvechter Bits of Freedom. De kaart zou de grootste schending van de privacy vormen van het afgelopen jaar.
Update 13:45: Het artikel is aangepast naar aanleiding van nieuwere informatie.