Tweede Kamer wil introductie ov-chipkaart uitstellen - update

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de landelijke introductie van de ov-chipkaart uitstellen. De strippenkaart zou niet moeten worden afgeschaft, omdat een onderzoek naar het rekenen van dubbele kosten vertraging heeft opgelopen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de afschaffing van de strippenkaart, omdat de ov-chipkaart dan het enige betaalmiddel wordt, meldt een medewerker van NOS op 3. Daarmee lijkt het afschaffen van het oudere betaalmiddel voor in de bus te worden uitgesteld.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch was de eerste die zich uitsprak tegen de algemene invoering van de ov-chipkaart. Hij wil volgende week een debat met de verantwoordelijke minister Schultz over de kwestie, zo meldt Nu.nl. Het is onduidelijk of dat debat er komt. Vervolgens zou de landelijke introductie van de kaart voor betalen in het openbaar vervoer moeten worden uitgesteld.

Het probleem is dat een onderzoek naar het rekenen van dubbele kosten bij het instappen nog niet is afgerond. Dat onderzoek en de oplossing voor het probleem zou eerst eerder komen, maar wordt nu uitgesteld naar ergens deze zomer. Inmiddels moet de Tweede Kamer wel beslissen over de landelijke introductie van de ov-chipkaart en het afschaffen van andere betaalwijzen, zoals de strippenkaart.

De ov-chipkaart wordt al sinds het begin geplaagd door kleine en grote problemen. Beveiligingsexperts waarschuwden al jaren dat de gebruikte Mifare Classic-chip op eenvoudige wijze gekraakt zou kunnen worden. Wekelijks zouden er tientallen gevallen van fraude zijn met de betaalkaart. Ov-chipkaartbeheerder TLS kreeg voor de ov-chipkaart twee Big Brother Awards van privacyvoorvechter Bits of Freedom. De kaart zou de grootste schending van de privacy vormen van het afgelopen jaar.

Update 13:45: Het artikel is aangepast naar aanleiding van nieuwere informatie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-05-2011 • 10:07

199

Submitter: Cheetah_777

Reacties (199)

199
194
113
21
0
24
Wijzig sortering
Wat was er ook alweer mis met de stippenkaart en het knipkaartje?

Ik snap niet dat we in NL het niet vreemd vinden dat een betaalmiddel (OV chip) en de organisatie TLS (een bedrijf dat als bank gelicenceerd is) gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. We hebben het steeds over bezuinigingen, maar waar zit de besparing in de introductie van de chipkaart ook alweer?

Bovendien is er geen garantie dat ze de informatie niet anders gebruiken dan afgesproken, de chip is jaren geleden al gekraakt... Waar houdt dit op?
Wat was er ook alweer mis met de stippenkaart en het knipkaartje?
Omslachtig

3 losse 15 strip of 2 30 strippen extra in je portomonee voor lange trajekt,

Onduidelijk

Zones, zelfs de chauffeurs snappen er niets van, zeker de combo RET en Connexxion

Tijdrovend

Wel eens tijdens spits op Beurs in Rotterdam geweest toen de strippen kaart er nog was? Mensen voordringen met zo'n rotkaart in een apparaat, lange rijen
Of drukke lijnen op de bus, kon iedereen lekker wachten totdat de chauffeur fijn het kaartje afgestempeld had.

Trein: Gekloot met iedere keer een kaartje in een apparaat kopen. Als je steeds andere trajekten reist dan kan je ze ook niet onbestempeld kopen.

Onhandig

Met overstappen lekker even naar die nauwelijks leesbare stempel kijken of je misschien toch die beginstrip mag overslaan als je nog binnen een uur zit. Ook niet vergeten te vertellen tegen die chauffeur met z'n iPod op, anders kan je alsnog een start tarief betalen door die extra strip.

Het is een oud en dom systeem dat allang weg had moeten zijn. Ze hadden de OV kaart er in 1x overal verplicht in moeten voeren. Hadden we even 3 maanden chaos gehad voordat iedereen het snapt en het werkt en hadden we gewoon een normaal OV systeem gehad.

En als je privacy belangrijk vind, reis dan niet met het OV, want ook zonder zo'n kaart kunnen ze je prima volgen.

[Reactie gewijzigd door Kura op 23 juli 2024 19:33]

Omslachtig: je komt erg ver met 15 strippen, en al helemaal met een extra lange strippenkaart. Meeste mensen nemen als ze van Arnemuiden naar Zeist moeten de trein.

Onduidelijk: nog nooit meegemaakt dat de chauffeurs niets van de zones snapten, maar soit, enige verbetering daarin mocht inderdaad wel.

Tijdrovend: ja, maar ik zie momenteel nog totaal geen verbetering door de invoering van de OV-chip. Op metrolijnen al helemaal niet.

Trein: vaak naar wisselende bestemmingen geweest, ook druk treinende vrienden, en me nog nooit geërgerd aan het kopen van een kaartje. Starttarief van OV-chip bij de NS is 20 Euro, zolang er nog geen garanties zijn dat afschrijvingen ook echt altijd goed gaan (en op grond van buservaring weet ik dat er veel misgaat) wil ik echt niet zoveel starttarief betalen.

Onhandig: wat doe jij in hemelsnaam met die strippenkaarten dat je binnen 1 rit de stempel al niet meer kan lezen?! En in wat voor toestand reis je dat je geen idee meer hebt hoe laat je gestempeld hebt? Oja, en als de chauffeurs hun iPod stellig bij je ophouden heb je het misschien bij hun verprutst, want 1) de meeste rijden absoluut niet met iPod op, en 2) als er mensen instappen nemen ze die uit, ze weten zelf ook wel dat ze aan het werk zijn.
Anoniem: 55563 @Adam_2.028 mei 2011 14:43
Plus moet je met een ov-chipkaart niet ook gewoon een virtueel kaartje kopen op die chip? Of hebben ze dat idee inmiddels afgeschaft en is het bij lange ritten in de IC nu ook gewoon inchecken/uitchecken?

Een kaartje moeten kopen vond ik overigens wel vaak vervelend omdat het heel vaak voorkwam dat ik maar net de trein kon halen, en dan ook alleen door halsbrekende toeren te moeten uithalen op de (rol)trap. Dan sta je wel even te stressen hoor met zo'n touchscreen en een apparaat dat z'n tijd neemt om het kaartje te printen. Bovendien kon je niet in elke automaat met muntgeld betalen. Kon je weer je bankpasje tevoorschijn halen die vaak pas na 3 pogingen herkend werd. Heel omslachtig allemaal. Een rfid-chip is dan absoluut een veel betere optie. Alleen is de implementatie ervan in Nederland te belachelijk voor woorden. Ze proberen het wiel opnieuw uit te vinden alleen is dat nu vierkant geworden. Gelukkig ben ik alweer een hele poos van het Nederlandse openbaar vervoer verlost.
Plus moet je met een ov-chipkaart niet ook gewoon een virtueel kaartje kopen op die chip? Of hebben ze dat idee inmiddels afgeschaft en is het bij lange ritten in de IC nu ook gewoon inchecken/uitchecken?
Eerst was de NS heel stellig (in ieder geval intern, van horen zeggen) dat de virtuele kaartjes gingen invoeren en misschien ooit nog eens na gingen denken over reizen op saldo.

In de praktijk zijn die virtuele kaartjes er nooit gekomen en is er alleen reizen op saldo (naast natuurlijk de abonnementen). Die virtuele kaartjes blijven wel een optie. Het systeem kan het technisch aan. Zones blijven trouwens ook nog steeds een optie, ook daar is al mee getest (in Amsterdam) en ook dat bleek te werken.
Het grootte probleem zit ook echter dat ze met virtiueel geld werken ipv ritten,credits whatever).

Het moet gewoon duidelijk zijn en de prijs is zo omslachtig als de pest. hoe kan een rit dat een stoptrijn is (tijd 20 min) 6,40 kost en een sneltrein (1 tussen halte 30 min ) 10:00

zoals robvanwijk retour kaartjes is het effect ook weg. Zag het laatst ook staan en dacht bij mezelf wtf?.

Geld klopperij het is gewoon een feit dat er veel geld in omloop is wat veel mensen vergeten door niet uit te checken( me included) Maar de rompslomp is nog erger om het terug te krijgen.

Naast het feit hoe het geregeld is als het ov zelf faalt( te laat of gewoon niet rijd)
Bus weet ik niet hoe ik die kan declareren. Maar NS kan zien wanneer jij incheckt bij welke paal op het perron en dus ook zien dat je een afwijkende tijd van aankomst op bestemming hebt dus zou je dan persoonlijke ov kaarthouders automatisch een vergoeding sturen op de kaart/evt formuler toesturen.

on topic persoonlijk vindt ik heb ik weinig voordeel aan dat alleen in de bus/tram merk alleen duurt alleen wat langer voor het uitchecken.
Inderdaad wel zonde dat je niet meer retourkorting krijgt op treinkaartjes met de chip.

De invoering van de chipkaart in de trein lijkt een verschuiving in te houden - een andere manier om de reis te bezien. Het verschil tussen bussen/stadsvervoer en de trein wordt zo verkleind. Daar staat echter wel een bezwaar tegenover, en dat is dat je de trein vaak voor heel andere reizen gebruikt dan de bus, en al helemaal het stadsvervoer. Kun je dit een "prescriptive paradigm shift" noemen?
Die virtuele kaartjes zijn volgens mij alleen uitgeprobeerd op de lijn Rotterdam Centraal - Hoek van Holland. Je reist tegenwoordig gewoon op saldo bij de NS met de OV-chip.
Anoniem: 19339 @Kura28 mei 2011 17:07
Onduidelijk

Zones, zelfs de chauffeurs snappen er niets van, zeker de combo RET en Connexxion
Nee, dan is de chipkaart een stuk beter, not. Ik voor het eerst met een ov chipkaart met de randstadrail tussen Zoetermeer en Den Haag. Apparaat op het station, en apparaat in de tram. Ik inchecken op het perron, en uitchecken als ik uit de tram stap. Blijken ze achteraf dus van 2 verschillende maatschappijen te zijn die over dezelfde rails rijden, dus ben ik 2x ingecheckt zonder uit te checken, dus 2x de volle prijs betaald voor een ritje van niks.

Ja, ik kan het terugvragen, maar dan moet ik eerst naar Den Haag Centraal afreizen, en mijn tijd is me meer waard dan die paar euro. Maar de chipkaart is zeker niet makkelijker.
Tijdrovend

Wel eens tijdens spits op Beurs in Rotterdam geweest toen de strippen kaart er nog was? Mensen voordringen met zo'n rotkaart in een apparaat, lange rijen
Of drukke lijnen op de bus, kon iedereen lekker wachten totdat de chauffeur fijn het kaartje afgestempeld had.
Met de ov chipkaart hoef je nooit in de rij? Moet je hem niet opladen of zo?
Trein: Gekloot met iedere keer een kaartje in een apparaat kopen. Als je steeds andere trajekten reist dan kan je ze ook niet onbestempeld kopen.
Onbestempelde kaartjes kon je prima kopen.

En NS & ov-kaart? Moest mijn ov chipkaart eerst activeren voordat ik met de trein kon. Kon gelukkig online. Daarnaa nooit zoveel spam meer gehad als van de NS, dankzij mijn *anonieme* ov-chipkaart.

Oh, en ik kon toen alsnog pas met de trein reizen als er minimaal 20 euro op stond. Handig, voor die twee keer per jaar dat ik het ov nodig heb.
Het is een oud en dom systeem dat allang weg had moeten zijn. Ze hadden de OV kaart er in 1x overal verplicht in moeten voeren. Hadden we even 3 maanden chaos gehad voordat iedereen het snapt en het werkt en hadden we gewoon een normaal OV systeem gehad.
Ik ben ook voor een beter alternatief dan de strippenkaart, maar ben tot nu toe niet te spreken over de implementatie van de ov chipkaart. Alweer zo'n prestige-project van de overheid, perse zelf het wiel opnieuw uitvinden, terwijl ze het voor de helft van de prijs hadden kunnen kopen van buitenlandse bedrijven waar het al jaren succesvol draait, en de kinderziektes al uit zijn.

Tot nu toe vind ik de chipkaart geen vooruitgang.
Met de ov chipkaart hoef je nooit in de rij? Moet je hem niet opladen of zo?
Niet echt... gaat toch automatisch via je bankrekening? Laad jij wel eens je pin pas op dan???
Alleens als je automatisch opladen hebt aangevraagd natuurlijk. Het is alleen mogelijk op persoonsgebonden OV kaarten.
True, maar in ieder geval in Nederland is niemand daarvan uitgesloten.

Ik weet dat het niet helemaal het zelfde voelt nog, maar in principe is het net zoiets als klagen dat je je pre-paid chipknip altijd moet opladen, terwijl je ook gewoon een pin-pas kunt gebruiken.

Natuurlijk moet de pin-pas aangevraagd worden en is de pin-pas op naam, maar dat weerhoudt niet zo'n beetje alle Nederlanders ervan om het te gebruiken.
En als je privacy belangrijk vind, reis dan niet met het OV, want ook zonder zo'n kaart kunnen ze je prima volgen.
Als je via camera's bedoelt, dan toch. Want mij kunnen ze alleen volgen via de camera's of in persoon. Ik ben geen radiobaken. Dus het vereist wel meer werk om op al die cameragestuurde beeldschermen mij in de gaten te houden ;)
Ik ben geen radiobaken.
Wel eens bij na gedacht wat dat mobieltje in je zak doet?
Dat heeft niets te maken met de discussie strippenkaart vs. ovchipkaart...

Edit @hieronder:
"Nu ben ik te volgen voor NS/Hermes/Arriva/.../TLS, eerst niet."

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 19:33]

Toch wel, omdat men blijkbaar denkt dat men nu opeens te volgen is en met de strippenkaart niet.

Dat is niet het geval als je al die tijd al een mobieltje had, want dan was je ook gewoon te volgen.

Een van de grootste bezwaren die er tegen de OV-chipkaart is: "Nu ben ik te volgen, eerst niet" is dus voor de meeste mensen fout. De stelling is "Nu ben te volgen, en dat was ik eerst ook".
En als je privacy belangrijk vind, reis dan niet met het OV, want ook zonder zo'n kaart kunnen ze je prima volgen.
Helaas zijn er toch vrij veel mensen die (zo goed als) geen keuze hebben dan met het OV te reizen. Die hebben dus maar gewoon pech? Lekker makkelijk.
En dat je ook zonder zo'n kaart prima te volgen bent betekent nog niet dat je privacy dan maar helemaal overboord kan.

Je noemt een aantal voordelen van een OV-Chipkaart die ik alleen maar kan beamen. Bij al deze voordelen hoeft helemaal niet per sé de privacy in het geding te komen, afhankelijk van hoe de OV-Chipkaart wordt geïmplementeerd.
Grootste probleem bij de klassieke vervoersbewijzen is dat er te weinig inzicht is in hoeveel er gebruik van wordt gemaakt bij iedere vervoerder. Een strippenkaart gekocht in Friesland kan gebruikt worden in Rotterdam zonder dat dit te detecteren is. Vervolgens gaan de OV bedrijven ruzie maken of het percentage wat ze krijgen van de strippenkaart verkoop en de ovstudentenkaart. Dat verklaart meteen waarom de NS geen haast maakt met het invoeren van de ovchip: de studenten zijn nu te tellen en alle verkochte kaartjes zijn toch voor hen.
Dat is precies waarom het OV nooit geprivatiseerd had moeten worden, dan had je die onzin niet gehad en hadden we nu ook geen chipkaart nodig gehad.
Wat mij betreft hebben we geen openbaar vervoer meer, het is een besloten club geworden. Ik reis nooit met het OV en zou ook geen flauw idee hebben hoe ik dat zou moeten doen nu als het ooit wel nodig zou zijn, het is zo'n ondoorzichtige brei geworden. Als het landelijk wordt dan wordt dat hopelijk iets beter, maar het blijft een erg onuitnodigend systeem voor mensen die slechts heel incidenteel van het OV gebruik zouden maken.
Als het OV niet geprivatiseerd was dan waren nu het GVB en de NS aan het ruziemaken over de opbrengsten.
Als ze NIET geprivatiseerd waren hoefden ze geen winst te maken, maar alleen maar quitte te spelen (plus reserveringen etc).
De overheid betaald hoe dan ook de verschillen bij (of strijkt de opbrengst op ten bate van het volgende jaar).
Simple as that.

Maar goed, dat mag niet van het IMF en de EU....overheden mogen niks meer doen, bedrijven hebben 't voortaan voor 't zeggen.

[Reactie gewijzigd door MarcelG op 23 juli 2024 19:33]

Nederland staat niet onder curatele van het IMF en van de EU mag je best een overheids-ovbedrijf hebben. Dat zijn de HTM, GVB en RET nu ook nog. Het is onze eigenste regering die het OV in de uitverkoop zet en niemand anders.
Als ze NIET geprivatiseerd waren hoefden ze geen winst te maken, maar alleen maar quitte te spelen (plus reserveringen etc).
En daarvoor zijn evengoed inkomsten nodig en zal er dus ruzie gemaakt worden over de verdeelsleutel voor gezamenlijke inkomsten... Nee, privatisering heeft er in mijn ogen weinig mee te maken.
Goed dat men wat dingen vastlegt, als ze het beperken tot wanneer en waar heen er gereis word en geen persoon en NAW aangekoppeld is..

Dan kunnen ze toch makkelijk kijken waar de trein of bus te weinig of te veel capaciteit heeft en efficiënter plannen....

maar het systeem dat je als je vergeet uit te checken dat dit in jou nadeel is, terwijl als het poortje open gaat bij het uitstappen genoeg zou zijn, want als de apperatuur weigert of er wat mee is,, dat in het nadeel van de klant en niet in die van het OV.....
En, SirBlade, exact waar de OV-Chipkaart zijn belofte nooit gaat waarmaken en dus voor de reiziger geen voordeel biedt: in plaats van een serie losse kaartjes naar je bestemming, bijvoorbeeld bus, trein en metro, met telkens weer een los instaptarief zouden we één kaart krijgen waarop we naadloos van A naar B zouden kunnen, met één handeling en één prijs gebaseerd op de totale afstand deur tot deur.

De werkelijkheid is dat je nog vaker opnieuw moet betalen en veel meer handelingen hebt: bus, overstap op andere bus, Syntus trein, NS trein, metro, en elk weer in én uitchecken, voordat je van A bij B bent. Zelfs als een chauffeur zich een keer grondig vergist, zoals laatst toen de bus al naar een paar meter weer aan de kant ging "oeps, ik moet deze lijn heel niet rijden", is dat voor alle reizigers een extra overstaptarief!

Zoals je aangeeft, zien de vervoerders dit het als een enorm voordeel van de kaart dat ze ineens helemaal zelf heel nauwkeurig kunnen innen. Hard nodig dus, dat de politiek aan de rem trekt en het originele uitgangspunt nog maar 'ns in herinnering brengt.
Anoniem: 51637 @SirBlade30 mei 2011 09:35
Een strippenkaart gekocht in Friesland kan gebruikt worden in Rotterdam zonder dat dit te detecteren is.
Vol-ko-men kolder. Bliep en je weet het. Maar ja, dat is simpel en goedkoop, dus waarom zou je dat nou willen, zeg.
Ik vind de OV-chipkaart op zich geen verkeerd middel. Alleen de beveiliging is slecht.

Alleen voor toeristen wordt het lastiger als ze maar één keer een relatief korte reis moeten maken. Dat omdat ze eerst zo'n kaart moeten halen, dan een tegoed erop zetten en dan kunnen ze de reis maken, en dan hebben ze nog tegoed over die ze weer terug moeten zien te krijgen...
Het systeem heeft maar 1 doel en dat is het leven van de vervoerders makkelijker maken (aka de reiziger nog meer geld uit de zak kloppen). Niet om het voor de reiziger makkelijker te maken.

Het is gewoon debiel dat het op deze manier moet. Ik zit nu in Japan en hier kan ik in de metro/trein op wel 4 verschillende manieren betalen. IC kaart, abo, ''prepaid'' kaart en met een los kaartje uit de automaat. In de bus kan je op wel 5 manieren betalen want dan komt de mogelijk van cash er nog bij.

Itt tot het falende ov systeem waarbij alles en iedereen alsnog het station in en uit kan lopen kan je hier nooit ergens in of uit zonder kaartje. Uiteraard gaat alles ook gewoon via te computer dus ze weten ook precies hoeveel mensen waar en wanneer reizen.

Zoals altijd in Nederland heeft iemand weer eens geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden ipv een systeem wat zich al lange tijd bewijst in andere landen te kopieren. Helaas faalt Nederland ook voor de zoveelste keer weer eens in het opnieuw uitvinden van het wiel want we zitten nu met een brak, lek, duur, onhandig en gaar systeem opgescheept.

Nee ik kan niet wachten totdat ik weer terug ben en weer fijn mijn OV faalkaart mag gebruiken :x
En dan zijn er nog dezeproblemen met de OV-chipkaart:
- je kan niet kiezen welke klasse je wilt reizen (per rit)
- je kan geen gasten meenemen
- reiskosten delcareren naar je baas is veel lastiger
- je weet niet hoeveel je rit gaat kosten; want kosten zijn variable voor dezelfde rit.
Waarom zijn de kosten variabel voor dezelfde rit? Voor zover ik weet zijn de kosten per kilometer, met een starttarief. Niet variabel over tijd. Het enige waar ik dan nog een variabel kostenplaatje in kan zien, is het feit dat een bus op de terugweg een grotere bocht moet nemen dan op de heenweg.
Ik most in Rotterdam met en Tram, heen en terug, zelfde route. Volgens ov9292 zou het 1 euro kosten. Uiteindelijke afrekening: 1.09 en 1.05
Natuurlijk moest ik wel minimaal 5.09 op mijn kaart hebben, ookzal was de totale prijs maar 2.14.
Dat klopt. Was mij laatst ook opgevallen dat de zelfde rit soms een andere prijs heeft. Het scheeld een paar cent maar is erg raar. En ik vraag me af naar wie dat geld gezonden word... iemand die van een aantal transacties elke keer 1 ct afroomt? :p
Reiskosten declareren moeilijker? Ik reis voornamelijk met de trein en generereer gewoon een overzicht op de site van de NS die ik vervolgens naar mijn werkgever opstuur per mail. Toch makkelijker dan losse kaartjes verzamelen (als een maandtraject of jaarabonnement niet zinnig is).
Zoals altijd in Nederland heeft iemand weer eens geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden ipv een systeem wat zich al lange tijd bewijst in andere landen te kopieren.
Waarom denk je dat Nederland het wiel overnieuw heeft geprobeerd uit te vinden? Is dat omdat je dat -weet- (meegeholpen hebt met implementatie?) of omdat het lekker populistisch klinkt maar je eigenlijk geen flauw benul hebt van hoe het gebouwd is?
Ik heb destijds (2005 ofzo) een lezig bijgewoond van een knakker van Accenture die aan dit project werkte. Die vertelde dat het OV chipkaart systeem gebaseerd is op de systemen in Frankrijk en HongKong.
Pin me er niet op vast, want het is al lang geleden, maar wat ze hier zeker niet gedaan hebben is het wiel opnieuw uitvinden.

Wat men hier zo makkelijk vergeet is dat de OV chipkaart geldig is over ALLE verkeersaanbieders in heel Nederland en dat het geldig is voor ALLE OV verbindingen. De oystercard bijvoorbeeld doet het alleen in London, waar je maar iets van drie verkeersbedrijven hebt, if not less. Met de OV chipkaart zijn dan ook gigantische stappen gemaakt op (bedrijfs)politiek niveau. Dat moet je echt niet onderschatten.

Ik blijf nog steeds positief en denk dat met een jaar of vijf de kinderziektes eruit zijn, als iedereen zijn schouders eronder zet. Mensen die lopen te jammeren over de strippenkaart (ik heb dat systeem bijvoorbeeld nooit begrepen) kunnen we daarbij missen als kiespijn. De OV chipkaart is de enige weg vooruit naar een betaalbaar en flexibel OV systeem, waarbij het aanbod op de vraag afgestemd is - nu weten de bedrijven eindelijk echt precies waar de reizigersstromen lopen, en kunnen ze gericht de dienstregeling aanpassen zodat de som der mensen er profijt van heeft.
Alles begint met gemak en overzichtelijkheid voor de reiziger, en met informatie voor de vervoerder.

Neemt niet weg overigens dat de huidige implementatie ver van indeaal is, laat dat gezegd zijn. Maar liever concentreert de politiek zich op het verbeteren van de huidige situatie dan dat het krampachtig vast blijft houden aan het oude bekende. Daarom heb ik ook zo'n rothekel aan de SP en de PVV overigens, maar dat is een ander verhaal.
Ik heb ongeveer de zelfde ervaring. Als IT consultant betrokken geweest bij enkele besprekingen over het systeem en de voorkeur ging toen sterk naar de Octopus software uit HongKong. Deze is dan later gecombineerd met de MiFare kaart van het Oyster systeem uit London.

Documenten hierover in een vrij ver gevorderd stadium kon ik gewoon van het publieke Internet ophalen destijds, dus erg geheim was dit allemaal zeker niet (niemand die hierbij was hoefde ook een NDA te tekenen).

Uiteindelijk de klus niet aangenomen en wat anders gaan doen, dus ik weet niet wat ze nu -echt- op dit moment gebruiken, maar ik zou erg verbaasd zijn als het niet grotendeels Octopus gebaseerd was.

Wel wil ik toevoegen dat je London niet moet overschatten. Daar zijn ook zeer veel en diverse vervoerders actief en het aantal reizigers is bijna het dubbele van Nederland (de Metropolitan area van London heeft bijna evenveel inwoners als heel Nederland).
Die vertelde dat het OV chipkaart systeem gebaseerd is op de systemen in Frankrijk en HongKong.
Het maakt nogal een verschil of het ontwerp als uitgangspunt is genomen en het systeem vervolgens van scratch geïmplementeerd, of dat ook de implementatie grotendeels is overgenomen. In het eerste geval zou ik nog steeds spreken over "het wiel opnieuw uitvinden".
Wat men hier zo makkelijk vergeet is dat de OV chipkaart geldig is over ALLE verkeersaanbieders in heel Nederland en dat het geldig is voor ALLE OV verbindingen.
Hulde dat ze alle maatschappijen op één lijn hebben gekregen, maar een ambitieus, overkoepelend systeem dat niet werkt is nog steeds een systeem dat niet werkt...
Ik blijf nog steeds positief en denk dat met een jaar of vijf de kinderziektes eruit zijn, als iedereen zijn schouders eronder zet.
Behalve dan dat sommige "kinderziektes" onoplosbaar zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand het gebied waar de OVchipkaart een geldig vervoersbewijs is uit reist (lees: als iemand de trein naar het buitenland pakt)? Waar check je dan uit? En op de terugweg: waar check je weer in?
Verder is er het probleem van privacy: om de OVchipkaart écht goed te laten werken moeten de vervoerders heel veel gedetailleerde, aan personen gekoppelde informatie bijhouden. Technisch kan dat, maar ze mogen het niet. Denk zowel aan service, nuttige aanbiedingen ("we hebben gemerkt dat u zeer veel reist, hebt u ooit een jaarkaart overwogen, nu met x% korting voor u als trouwe klant") en reguliere kortingen (zie ook volgende paragraaf).
Ook zijn er al (bij mijn beste weten, stilletjes) consecies gedaan als work-around voor beperkingen van de OV-chipkaart. Zoek maar eens een reis op op de site van de NS. In het overzicht van prijzen staan kolommen voor enkele reis en retour. Waarom staat retour erbij, als service voor mensen die niet met twee kunnen vermenigvuldigen? Nee, omdat vroeger een retourtje goedkoper was dan twee enkeltjes. Een 5-retourkaart is vervolgens precies vijf keer zo duur als een enkel retourtje. Mijn zeer sterke vermoeden is dat dit komt omdat de OVchipkaart niet in staat is om die extra korting te verwerken, dus is die maar afgeschaft. Ik weet niet of een "nieuwe" enkele reis de helft van de prijs van een "oud" retourtje is, of dat een "nieuw" retourtje tweemaal de prijs van een "oud" enkeltje is, zo goed heb ik het niet in de gaten gehouden. Als het tweede waar is dan zou de OVchipkaart reizen dus, enigszins, duurder gemaakt hebben.
Mensen die lopen te jammeren over de strippenkaart (ik heb dat systeem bijvoorbeeld nooit begrepen) kunnen we daarbij missen als kiespijn.
Het strippenkaartsysteem is vele malen eenvoudiger dan het OVchipkaart-systeem. Dat komt overigens ook voor een deel omdat de OVchipkaart bij meer vervoerders geldig is.
Als er niemand "jammert", dan gaat er nooit iets gedaan worden aan de zwakke punten, dus die mensen hebben we juist hard nodig!
Alles begint met gemak en overzichtelijkheid voor de reiziger, en met informatie voor de vervoerder.
Akkoord, maar op dit moment vind ik het gemak en de overzichtelijkheid nogal tegenvallen. En de vervoerder mag lang niet alle interessante informatie gebruiken...
Maar liever concentreert de politiek zich op het verbeteren van de huidige situatie dan dat het krampachtig vast blijft houden aan het oude bekende.
Mogen we wel vasthouden aan een werkend systeem totdat het nieuwe systeem eindelijk correct werkt? Overstappen terwijl de opvolger nog niet "af" is lijkt me niet heel erg verstandig...
Anoniem: 51637 @Buggle30 mei 2011 09:18
De OV chipkaart is de enige weg vooruit naar een betaalbaar en flexibel OV systeem, waarbij het aanbod op de vraag afgestemd is - nu weten de bedrijven eindelijk echt precies waar de reizigersstromen lopen, en kunnen ze gericht de dienstregeling aanpassen zodat de som der mensen er profijt van heeft.
Dat kan net zo makkelijk met streepjescodes op een gewoon kaartje. Dan kun je ook alles van zo'n kaartje herleiden, als je dat wilt, en heb ik er als reiziger geen last van. Als supermarkten hun JIT-leveringen ermee kunnen regelen kan een ov-bedrijf daar ook zijn informatiebenodigdheden uithalen, hoor. Supermarkten zijn heel wat meer afhankelijk van de juistheid van informatie dan een ov-bedrijf.
Alles begint met gemak en overzichtelijkheid voor de reiziger
Nou, dat is dan alvast mislukt, en dat is naar mijn idee ook nooit een ontwerp-uitgangspunt geweest, eerder een verkoopkletspraatje om te zorgen dat dat ding door de politiek geaccepteerd zou worden.
Maar liever concentreert de politiek zich op het verbeteren van de huidige situatie dan dat het krampachtig vast blijft houden aan het oude bekende.
'Nieuw' is niet per sé 'beter'. Je moet iets niet willen invoeren omdat het kan, maar omdat het beter is. Dat is hier duidelijk niet het geval, er is niet (goed genoeg) nagedacht over het systeem. De centrale vraag was 'hoe krijgen we informatie over en van de individuele reiziger', met als bijvraag 'hoe krijgen we die dure conducteur van de trein zonder dat mensen massaal gaan zwartrijden', niet 'hoe maken we het de reiziger gemakkelijk', of 'hoe krijgen we de kosten voor de reiziger omlaag', of iets anders klantgerichts, stel je voor zeg, en zoals gewoonlijk is er weer eens niemand die gewoon simpel nadenkt, maar allemaal moeten ze laten zien hoe 'vooruitstrevend' en 'innovatief' ze zijn, waarna er een klote-oplossing bedacht wordt die niet werkt omdat het veel te ingewikkeld is. En omdat het toch maar belastinggeld is en politici de techniek niet snappen kraait er geen haan naar en is er weer eens een oplossing bedacht waar nog een probleem bij gezocht moest worden. Nou, dat probleem is wel gemaakt, ja. Chapeau.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 19:33]

Omdat de octopus kaart die HongKong word gebruikt en eigenlijk als voorbeeld voor de OV-chip kaart, buitengesloten werd.
http://www.psyan.eu/psych...-chipkart-nederland-13-0/
Alleen de beveiliging is slecht.
Nu vind ik niet dat je dat kan afdoen als een klein minpuntje, maar het is absoluut niet zo dat alleen de beveiliging slecht is. Ik heb de introductie van de OV-chipkaart meegemaakt in Rotterdam er was heel veel meer mis dan alleen de beveiliging. Ik heb meegemaakt dat:

- Ik vele malen met mijn hoofd tegen zo'n deurtje ben aangelopen omdat dat ding niet goed stond afgesteld.
- Er wel saldo van mijn bankrekening was afgeschreven, maar dat het niet op mijn kaart stond.
- Als er iets mis was, dat je dan 10 km verderop je geld kon gaan terug vragen.
- Het niet mogelijk was om je saldo op te waarderen omdat de automaat niet werkte.
- Ik iedere dag teveel betaalde omdat ik zowel 1 zonne met de bus moest als 1 zonne met de metro. Dat is dus 2 keer starttarief terwijl ze hadden gezegd dat het niet duurder zou worden.
- Ik heb gevaarlijke situaties gezien omdat er een roltrap naar boven ging, en er bovenaan de roltrap poortjes stonden. Je kan je voortstellen wat voor effect dat geeft als het druk is en de roltrap gewoon blijft doordraaien maar de mensen niet van de roltrap af kunnen stappen omdat ze door poortjes heen moeten.

Verder heb ik gehoord dat bij onweer het mogelijk is dat het systeem niet werkt in bussen.

Bovendien kan je natuurlijk discussies verwachten als mensen een boete krijgen. Bij een strippenkaart is het heel duidelijk voor beide partijen wat er op de stempel staat. Met een chip kan de reiziger niets aantonen. Gaat het om een technisch defect, heeft het apparaat de kaart niet goed gedetecteert of gaat het om een zwart rijder? Bij de poortjes kun je nog verwachten dat het niet open gaat als de kaart niet goed gelezen werd, maar er zijn ook ingangen zonder poortje.
Je kan in de bus ook bij de chauffeur een eenmalige papieren chipkaart kopen. Dat is wel relatief duur, maar soms wel handig.

72 uur kaarten zijn ook wel handig voor toeristen. Laatst was er iemand bij mij op bezoek voor een weekend, dus kocht ik dat voor hem. Stap ik later in de bus, doet zijn kaart het niet. Nee meneer, die kaart is van het GVB en dit is een connexion bus, dus dat werkt niet... toen had ik het wel even gehad met de ov-chipkaart.
Bij connexxion krijg je gewoon een ouderwetje gestempelde strippenkaart, als je een kaartje in de bus koopt. Terwijl de OV-chipkaart verplicht is.
Maakt ook verder geen klote uit wat ze je geven, want je mag toch niet overstappen met een kaartje die je bij de chauffeur gekocht hebt..
Anoniem: 361785 @tvdijen28 mei 2011 16:13
daar was in mijn omgeving bij de connexxion ook discussie over, en daar kwam uiteindelijk uit dat overstappen van bijvoorbeeld stads- naar streekbus wel degelijk toegestaan is binnen de per tarief bepaalde termijn (max 2 uur meende ik)
Het staat toch letterlijk op de achterkant dat het niet mag... Maar goed, niet belangrijk :)
Anoniem: 361785 @tvdijen29 mei 2011 16:05
"overstappen is toegestaan binnen de geldende maximale reistijd"

http://connexxion.connexx...4/dalkaartje_fryslan/309/

ik heb het even opgezocht ;)
maar dit kan in andere regio's natuurlijk weer heel anders geregeld zijn, en dat is ook een groot probleem van dit hele OV-verhaal, er is geen landelijk reglement en alle vervoerders bepalen nog steeds voor een flink deel hun eigen regels, zoals het verbieden van overstappen op lijnen van een andere aanbieder dan hunzelf...

(en ja, verder niet belangrijk nee ;) )
fijn he al dat geprivatiseer. OV hoort naar mijn mening ook echt OV te zijn, geregeld door de OVerheid, eventueel uitgevoerd door private ondernemingen. Voor de passagier moet er GEEN ENKELE belemmering zijn m.b.t. vervoersbewijzen. Dat de OV chipkaart dat beoogt, prima, maar de OVerheid heeft hier een grote steek laten vallen door niet te eisen dat de kaart in elke vorm van openbaar vervoer vanaf de eerste start gewoon werkt. Met een beetje creativiteit was dat best gelukt (b.v. door de kaart te kunnen gebruiken als chipknip waardoor je in bussen waar nog geen kaartlezer is je saldo kan gebruiken om een los kaartje te kopen), maar helaas is dit weer het zoveelste overheids project dat niet gaat werken.
".. op de achterkant van het kaartje" en die lees jij (en dus chauffeur geeft je de tijd en gelegenheid ) vóór dat je het kaartje in de bus koopt?
Met een normale strippen kaart kun je gewoon overstappen, waarom zou een duurder 2 of 3 strippen kaartje in de bus die eigenschap niet hebben?

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 19:33]

antwoord op een eerdere vraag: Het grote voordeel van de OV-chipkaart is dat, een paar miljard euro geleden, men bedacht dat met één simpele ov-kaart dit soort misstanden niet meer voor zouden komen. Intussen is het geld vervlogen, maar de gedachtegang niet.
Dacht eerder dat ze dan eindelijk verschillende tarieven konden invoeren, dus hoe sneller, hoe duurder en hoe drukker hoe duurder. Plus het feit dat je voor iedere kaart iets van 5 euro betaald omdat je dat mogenlijk in de min zou kunnen komen en ze dus eigenlijk risicoloos kaartjes konden verkopen. Oftewel, ze verpakken het leuk, maar uiteindelijk wordt het voor de consument alleen maar duurder en zitten er voor de vervoerder alleen maar voordelen aan.
Want in Rotterdam zijn de tarieven niet gedaald ondanks dat er (volgens de RET) nu geen zwartrijders meer zijn.
Mja daarom moet het dus ook landelijk worden ingevoerd, want dan doen tenminste al die bedrijven mee
Voor dat soort korte reizen zijn er toch ook papieren ov chipkaarten die uit de automaat komen rollen? Zo heb ik in ieder geval een keer in Amsterdam gereisd (kreeg 'm wel bij een balie van een P+R).
Alleen voor toeristen wordt het lastiger als ze maar één keer een relatief korte reis moeten maken. Dat omdat ze eerst zo'n kaart moeten halen, dan een tegoed erop zetten en dan kunnen ze de reis maken, en dan hebben ze nog tegoed over die ze weer terug moeten zien te krijgen...
Klopt, maar niet alleen voor toeristen. Er zijn genoeg Nederlanders die -net als ik- hoogstens incidenteel gebruik maken van het openbaar vervoer. Voor die mensen is een OV-kaart erg omslachtig en dat gezeur met minimale tegoeden ook erg onpraktisch!
Je hebt voor iedereen in de groep een aparte kaart nodig. Ik denk niet dat ik ooit nog met het openbaar vervoer ga.
Anoniem: 295700 @number328 mei 2011 14:02
Ik geloof dat de gedachte is dat je met 1 kaart van alle openbaar vervoer gebruik kunt maken. Ik vraag me echter af hoe lang men het OV gratis had kunnen maken voor het geld dat aan de OV chipkaart is uitgegeven. Ik denk heeeeel erg lang.
Een paar maanden geleden was er een berekening die neer kwam op 8 jaar.
Bron kan ik helaas niet terugvinden, maar dat zou voor iemand hier (met meer tijd) wel te vinden moeten zijn?
Aan dat gratis zitten natuurlijk ook nadelen. Er zullen dan toch meer mensen met het ov gaan. Ook de minder prettige figuren. Er zal meer controle gehouden moeten worden op veiligheid, overlast, rondhangen en 'wonen op stations en in treinstellen. Dat kost ook.
Anoniem: 295700 @stresstak28 mei 2011 21:55
Alsof die controle nu niet nodig is... Bovendien geef ik liever geld uit aan veiligheid dan weer een mislukt ICT speelproject van de overheid. Maar goed, misschien moeten we met z'n allen al blij zijn dat het rekeningrijden van de baan is.
Wat was er ook alweer mis met de stippenkaart en het knipkaartje?
Niks. Je loopt de bus in, zegt waar je heen moet, en de chauffer stempelt de kaart af. Gaat supersnel, en het werkt altijd. Hier in het zuiden heeft Hermes een chipmogelijkheid gehad; gewoon met de chipknip. Dat werkte ook prima.

Nu zie ik vaker meerdere mensen een halve minuut of langer bezig zijn om hun kaart ingecheckt of uitgecheckt te krijgen en het werkt niet, terwijl niemand weet waarom. Dat gaat dan weer veel tijd kosten om op te lossen via een servicepunt, en dergelijke.

Het is slecht om volledig afhankelijk te zijn van één middel, zeker als het op techniek is gebaseerd. Ik betaal altijd met PIN, maar omdat er wel eens wat mis kan zijn of een winkel wellicht geen PIN heeft, heb ik het te betalen bedrag (indien niet te idioot groot) ook altijd contant bij me. Zo zou ik normaal ook altijd een strippenkaart bij me hebben als backup voor de chipknip vroeger, of de OV-chipkaart nu. Niet meer dan gezond verstand.

De enige reden waarom men de chipknip als enige wil gebruiken is volgens mij om de mogelijkheid te hebben iedereen te kunnen tracken. Er is géén reden om de OV-chipkaart anders zo persistent in te willen voeren, want alle oudere methoden werkten ook prima.

Oude mensen weten al helemaal niet wat ze met die kaart aanmoeten, want het heeft mijzelf ook wel even gekost om te kijken welke producten van welke vervoerders ik erop zou moeten hebben, automatisch opladen te activeren, etc.... en dan ben ik pas 30. Als je 75 bent, zie ik dit niet goed gaan, zeker niet als er wat mis gaat met die kaart. ALS de kaart dan ingevoerd wordt, dan denk ik dat je de strippenkaart zou moeten laten bestaan voor 50+ of wellicht 65+ mensen.
Slap argument om altijd maar weer die oude mensen er bij te slepen. Als het aan jou lag kunnen we nooit iets invoeren want er zijn altijd wel ouderen die het zogenaamd niet snappen.

Zo zitten we voor altijd vast aan Windows, en IE, en desktop computers, en weet ik veel wat, want OS X, Firefox en tablets... dat snappen al die arme oude mensen niet. :/

Toch vraag ik me af waarom het dan juist ouderen zijn die ik in het begin nog het meest zag met de OV chipkaart. Blijkbaar hebben die "arme oude mensen" toch nog wel de capaciteit om een stukje plastic voor een paal te houden?
Dan nemen de ouderen toch geen tablet, simpel.
Alleen kan dit met de OV-chipkaart niet..
Dan reizen die ouderen toch niet met die trein, simpel.

Maar zo ver hoeft 't niet te komen, want ik zie nog steeds ouderen in de het OV, OOK met de ov-chipkaart.

Het is gewoon een slap l*l verhaal van de tegenstanders om telkens overal de zogenaamde domme ouderen bij te halen.
Er zijn redenen aan te voeren waarom men gewoon doorgaat. Ik vrees dat de eerste die in me opkomt prestige is - het hele project stopzetten of omgooien betekent dat er grove fouten begaan zijn, en de meeste bewindslieden doen liever alsof hun neus bloed dan toegeven dat ze op de verkeerde weg zitten. Klinkt cynisch, maar zo gaat het wel vaak.

Verder zijn er natuurlijk allemaal theoriën te verzinnen dat er lobbies zijn die de boel gaande houden of belangenverstrengelingen... maar dat is allemaal lariekoek, dat soort praktijken gebeurt in Nederland nooit.

Blijft er over de vraag waarom het volk/de kiezer/belastingbetaler/ding het allemaal maar gewoon braaf slikt. Ik ben bang dat dat veel zegt over de algemene mentaliteit - er worden al jarenlang allemaal maatregelen/vernieuwingen doorgevoerd waar heel veel mensen de dupe van worden, en heel veel mensen ook tegen zijn, maar vervolgens laat men het doodleuk alsnog invoeren. Onze democratie is ook niet perfect.
Er is niets mis mee, het heeft namelijk altijd prima gewerkt.

Dat ze nu een nieuw systeem nodig hebben komt door de privatisering van het OV. Met een strippenkaart komt het geld centraal binnen en is er geen zicht op waar iemand gereisd heeft en welke vervoerder dus recht heeft op het geld.

Dat is eigenlijk het enige probleem dat ze nu, op onze kosten, aan het oplossen zijn.
Anoniem: 154505 @number328 mei 2011 10:39
Als je bijna nooit met het OV reist, koop je een strippenkaart voor 11 euro, die je dan voor 1 korte rit met de bus gebruikt. Dat is een dure rit. Dit is een voorbeeld van wat er mis is met de strippenkaart.
Je kunt/kon ook gewoon strippenkaarten voor 1 zone kopen, dus die reden gaat niet op.
Anoniem: 296873 @Zer028 mei 2011 10:56
Je kan ook soorgelijke chipkaarten kopen, die maar voor 1,2 of 3 uur geldig zijn na de 1e incheck.
Overigens is reizen met de ov-chipkaart in de bus vaak goedkoper omdat je per kilometer betaald, en niet meer per zone.

Ook zonder de ov-kaart kon er trouwens nog prima gefraudeerd worden: plakbandje over je strippenkaart, stempel wegstomen etc. Ik denk zomaar dat dat nog wel meer gebeurde dan het frauderen met de ov-kaart nu. Het is voor de meeste mensen meer werk om een ov-chipkaart te kraken dan om een stempeltje weg te stomen.
Je kan ook soorgelijke chipkaarten kopen, die maar voor 1,2 of 3 uur geldig zijn na de 1e incheck.
Overigens is reizen met de ov-chipkaart in de bus vaak goedkoper omdat je per kilometer betaald, en niet meer per zone.
Als je net aan het eind van de ene zone instapt en net aan het begin van een volgende zone uitstapt zal je netto iets goedkoper uit zijn bij km-beprijzing, maar reken maar dat de gemiddelde prijs per km hoger zal zijn door de invoering van de chipkaart. De kosten van dit nieuwe systeem moeten namelijk ook terugverdiend worden. Gemiddeld gesproken ben je gewoon meer kwijt. Dat je kostprijs in kleinere stapjes omhoog gaat maakt het nog niet goedkoper.
Ook zonder de ov-kaart kon er trouwens nog prima gefraudeerd worden: plakbandje over je strippenkaart, stempel wegstomen etc. Ik denk zomaar dat dat nog wel meer gebeurde dan het frauderen met de ov-kaart nu. Het is voor de meeste mensen meer werk om een ov-chipkaart te kraken dan om een stempeltje weg te stomen.
De fraude met de strippenkaart was veel minder grootschalig, puur en alleen omdat er een mens zo af en toe ook die strippenkaart in handen had. Was het niet de chauffeur, dan was het eens in de zoveel tijd wel een controleur.
Bij digitalisering valt dat menselijke aspect weg en dus zal de morele drempel om te frauderen ook lager worden.
Persoonlijk verwacht ik dat het aandeel van fraude met een digitaal systeem toe zal nemen.
voor de mensen in de randstad is het misschien goedkoper geworden. Omdat de zones daar relatief klein zijn. Voor mensen op het platteland is het duurder geworden. (zeker in het geval dat je niet toevallig in de sneldienst zit: dan moet je extra lang in de bus zitten + extra betalen. Het alternatief is nog een half uur te wachten) echt klantvriendelijker is het dus niet geworden.

Het ironische is dat iedereen heeft over frauderen heeft. Dat dit met de strippenkaart ook kon is niet relevant omdat je met de ov in één keer een hoop reistegoed op je kaart kunt zetten. (kun je voorlopig gratis reizen) bovendien is van de strippenkaart nooit gezegd dat deze niet fraude gevoelig was. De ov-kaart zou dat wel zijn.
Heeft iemand er trouwens wel eens bij stil gestaan dat er 20 euro wordt afgeschreven (bij de NS) die je waarschijnlijk niet meer terug ziet als je je vergeet uit te loggen? pure winst voor de NS
http://openov.nl/htm.pdf

Voor de mensen in Den Haag in ieder geval niet....
Vaak inderdaad, er zijn echter ook routes waar de prijs tegenover de strippenkaart maar liefst 60% duurder zijn geworden...
Die je iedere keer opnieuw kon kopen bij een loket of apparaat aangezien ze niet te krijgen waren zonder stempel.
Daarvoor had je toch zo'n klein strippenkaartje?
Daar kon je vaak ook nog mee terugreizen, omdat je binnen het uur terug ging.
Daarnaast waren strippenkaarten lang geldig. Je kocht er 1 voor 11 euro.
Maar volgend jaar had je alsnog die strippenkaart die je dan alsnog kon gebruiken.
kom zeg met alles valt te frauderen en zal in de toekomst nog zo zijn,
en wat m'n boven al vermelden over sneller makkelijker gaat met ov-chip kaart ben ik niet met je eens doel was simpel theorie maar praktijk is het ander verhaal.
dat ouderen al vroeg al met zo'n kaartje rond liepen was puur een project van vervoerder zelf
een gratis kaart met alle rompslomp ivm promotie

snelheid heeft hier niks te maken problemen wat hier boven ook al vermeld was herken ik ook inloggen systeem plat en wat een ellende krijg je dan bij een vervoerder krijg je kaartje waar bij je op moet sturen de ander vervoerder moet je naar services balie toe, ja ja dat had je niet met je strippenkaart en wat dacht je van Valkenburg (limburg) met de trein naar Harlingen om voorbeeld geven
inloggen veolie uitloggen Maastricht veolia inloggen ns uitloggen ns Leeuwarden inloggen Leeuwarden arriva uitloggen Harlingen arriva <<== eenvoudig zegt m'n ?? geef mij maar 1 kaartje 1handeling alleen af toe laten zien geen gedoe prijs bekend gegevens reis bekend vooraf ! er kleven nadrukkelijk nadelen aan het hele ov-chipkaart
Ik snap het niet helemaal. Waarom moet men nou echt het wiel opnieuw uitvinden in Nederland?

Als je een uurtje vliegt zit je in London. In deze stad heeft men een voortreffelijk netwerk aangelegd in de afgelopen jaren. Daar kan iedereen met de Oystercard inchecken en weer uitchecken. In Nederland moet het zo ontzettend lastig gemaakt worden op de een of andere manier.

Het is zeker weer een ICT project?
Ik woon zelf in London maar heb ook een OV-Chipkaart voor als ik in NL ben en kan je vertellen dat de twee systemen als twee druppels water op elkaar lijken. En inderdaad ook met exact dezelfde MiFare classic chip.

Het enige verschil is misschien dat je hier in de bus niet hoeft uit te checken, alleen de Metro en DLR hebben verplicht uitchecken (net als in NL inclusief boete als je het vergeet). In de bus wordt er gewoon altijd een standaard bedrag afgerekend, of je nou één halte of een uur met de bus gaat. Dat is dus vrij prijzig voor korte ritjes.

Het zou hooguit kunnen dat er in NL nog een aantal geavanceerde diensten later worden geintroduceerd als heel Nederland over is. Automatisch geld van je giro laten afschrijven als je saldo onder een bepaalde hoogte komt bijvoorbeeld. Dat is in London echt ideaal maar is er volgens mij nog niet in NL.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 19:33]

In nederland is het al vanaf het begin mogelijk om automatisch op te waarderen.
Dank, dat wist ik niet.
Een van handige features van de Oyster card die men in NL nog niet heeft is de daily price cap. Zou ideaal zijn als dat hier ook nog kwam.
k woon zelf in London maar heb ook een OV-Chipkaart voor als ik in NL ben en kan je vertellen dat de twee systemen als twee druppels water op elkaar lijken. En inderdaad ook met exact dezelfde MiFare classic chip.
onlangs kreeg ik bezoek van een vriendin uit Oslo, guess what? Ook daar exact hetzelfde systeem, tot identieke kastjes aan toe. :)
Ik snap het niet helemaal. Waarom moet men nou echt het wiel opnieuw uitvinden in Nederland?
Ten eerste is er een verschil tussen regionaal (Londen en andere grote steden in de wereld) en landelijk (Nederland) zo'n systeem invoeren: iets dat zwaar onderschat is door de Nederlandse politiek.

Ten tweede is er uitgegaan van grotendeels vrije marktwerking voor het implementeren van de OV chipkaart. Hierdoor is er gekozen voor de allergoedkoopste oplossing (Mifare Classic) en mochten bedrijven zelf beslissen hoe en wanneer ze het implementeerde. Veiligheid en uniformiteit blijven hierdoor de grote afwezigen.
Ten eerste is er een verschil tussen regionaal (Londen en andere grote steden in de wereld)
Waarbij je voor het gemak wel even vergeet dat London meer reizigers in het OV heeft dan heel Nederland bij elkaar en dat het aantal vervoerders ook groter is dan in NL.
Voor zover ik weet, maakt ook de Oystercard gebruik van de MiFare classic chip. Alleen is die Oystercard alleen bruikbaar in het lokale vervoer en niet voor landelijke reizen met de trein. En daar zit bij de OV-kaart een van de grote problemen.

Omdat het gaat om relatief grote bedragen in geval van treinreizen, is het een erg aanlokkelijk doelwit voor mensen die gratis willen reizen. Dus moet de beveiliging bij een kaart waarmee bedragen tot boven de 50 euro afgerekend kunnen worden, op een veel hoger niveau liggen dan bij een kaart die alleen wordt gebruikt om lokale reizen van op z'n hoogst een paar euro/pond per keer af te rekenen. Detectie achteraf in de backend, waar TLS voor gekozen heeft, is volstrekt onvoldoende.

Daarnaast speelt het probleem dat TLS/de vervoerders de verkregen data over reispatronen willen gebruiken om hun klanten gerichte reclame (aanbiedingen) toe te sturen. Zou deze data alleen anoniem verzameld (kunnen) worden voor het in kaart brengen van reizigerspatronen en het optimaliseren van de dienstverlening, dan zou hier ook veel minder ophef over zijn.
Bepaalde bedrijven, lobbyisten en politici kunnen aan ons systeem meer geld verdienen.
Ik snap het niet helemaal. Waarom moet men nou echt het wiel opnieuw uitvinden in Nederland?
Als je een uurtje vliegt zit je in London. In deze stad
Een land met een stad vergelijken. Tenzij Londen natuurlijk evenveel verschillende vormen van vervoer en evenveel vervoersmaatschappijen heeft, dan heb je gelijk op dat punt. Kan ik ook van Londen naar Liverpool met trein en bus op die voortreffelijke Oystercard ?
De Strippenkaart is geweldig, die OV chipshizz mag van mij door het toilet gespoeld worden, en ook de bedenkers ervan, allemaal...FLOESHHHHH...

Wat mij het meeste irriteert aan dit systeem is dat ze het zo hardnekkig door je strot proberen te douwen, met allerlei argumenten en lachende gezichten alsof je als reiziger er heel erg beter van wordt en daarom MOET je het maar doen.

Nee hoor geef mij maar keuzevrijheid om zelf te bepalen hoe ik voor mijn reis wil betalen.
En die keuzevrijheid had je wel met de strippenkaart? Want toen kon je betalen met de strippenkaart en kon je kiezen tussen de strippenkaart en de strippenkaart?

En jij dacht dat de strippenkaart destijds niet door de strot was geduwd? Of dacht je dat iedereen toen democratisch een middel heeft gekozen en dat iedereen door de straten liep te rennen van blijdschap toen die verschrikkelijk mooie strippenkaart geïntroduceerd werd? Echt?
Jazeker had je toen keuzevrijheid, de strippenkaart werd namelijk naast de verschillende zone kaarten, week, maand en jaar abonnementen en kaartjes met datum en zonder datum verkocht.
Dat was inderdaad een behoorlijke keuzevrijheid, de strippenkaart is nooit door mensen hun strot geduwd, wat voor fantasieën je er ook bij wilt bedenken, er is nu maar een manier om te betalen en geen enkel alternatief.
Nee hoor geef mij maar keuzevrijheid om zelf te bepalen hoe ik voor mijn reis wil betalen.
Heel handig ja, van te voren moeten uitzoeken welke zones je allemaal door moet, onhandige papieren kaartjes op een of andere gekke plaats moeten dubbelvouwen en dan maar hopen dat je het goed had uitgerekend. En natuurlijk hopen dat de inkt niet op was, of dat dat gekke stempelautomaatje het wel deed.

En dan als je van de ene stad naar de andere moest had je wel 3 vervoerssystemen waarbij je het voor ieder systeem apart moest bedenken. Probeerde jij maar eens in het oude systeem van Rotterdam naar Den Haag te gaan...Metro, trein, bus. Allemaal anders. Nu spring ik gewoon in een vervoersmiddel en het maakt niet uit van wie het is, ik hou een kaart bij een sensor als ik er in spring en er weer uit spring en het is in orde. Als ik wil wordt die kaart automatisch opgewaardeerd dus ik hoef ook niet ergens op zoek te gaan naar een winkel waar ze strippenkaartjes verkopen of op een of andere onduidelijke automaat een reis per trein uit te zoeken.

Ik reisde tot voor 2 jaar nooit met het openbaar vervoer omdat al dat soort dingen het me veel te onhandig maakten. Bij een vaste route heb je een trajectkaart (of soms 2 of 3). Maar als je steeds ergens anders heen gaat was het ellende. Nu maak ik er aan de lopende band gebruik van. Vreselijk handig.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 19:33]

Die Handigheid of niet ligt helemaal aan jezelf, dat de strippenkaart voor jouw allemaal veel te ingewikkeld was, daar kan ik verder niks aan doen.
Ik heb nooit geen moeite gehad met even strippen op het station en daarna zonder verder erover na te denken mijn reis te vervolgen.

Dit nieuwe systeem, heeft behoorlijk wat mankementen, naast het overchargen van reizen. Maar als de strippenkaart al te ingewikkelt was, dan zal je waarschijnlijk nu ook nooit weten wanneer er teveel op je kaart wordt gescant.

Dat er plotseling een €20 euro teveel van je kaart wordt geboekt, terwijl je netjes in en uit gescanned hebt, en op de lampjes gelet. Dat neem je er maar voor het gemak bij.

En dan je kaart even opsturen om het recht te laten zetten, en in de tussentijd even een nieuwe kaart voor 7,50 aanschaffen of (je hebt nu inderdaad de keus) niet verder rijden met het OV omdat je moet wachten tot je je kaart weer terugkrijgt.

Nee hoor, prijs dit mank systeem maar de hemel in zoveel als je wilt, MAAR laat dan op z'n minst de strippenkaart als alternatieve keus voor de mensen die voor dit afval systeem niet dezelfde waardering kunnen opbrengen.
Het lijkt mij beter om de OV-chipkaart gewoon eens in te voeren. Al deze onderzoeken e.d. kosten alleen maar een enorme hoop geld wat beter in het OV zelf gestoken kan worden, denk bijvoorbeeld aan meer ritten of het kilometertarief wat omlaag. De OV-chipkaart heeft inmiddels al zoveel geld gekost dat ik mij afvraag of het niet goedkoper was om gewoon gratis OV in te voeren of gewoon kaartjes van 1 euro zodat er weer eens mensen met het OV gaan.
Ik heb kort onderzoeken gezien waaruit blijkt dat in groten steden gratis OV op lange termijn goedkoper is dan de OV-Chipkaart.

Behalve de apparatuur, installatie en onderhoud. Denk ook aan personeelskosten, met gratis OV heb je geen controleurs nodig.

Echter de conclusie van dit onderzoek was dat het niet goed zou zijn voor de werkgelegenheid in een stad, ruim 40% van het OV personeel zou overbodig zijn. Gratis OV zou politieke druk lever, zowel op lokaal, nationaal, als internationaal gebied. Hierdoor zou het voor politici geen verstandige keuze zijn.

Daarnaast zijn er geen lobbygroepen en onderzoeksbudgetten om gratis OV te promoten. Terwijl Thales die de OV chipkaart in Nederland heeft gepromoot, een bedrijf is met 13 miljard euro omzet! Thales Group is als wapenproducent een heel machtige bedrijf!
Anoniem: 300407 @Lisadr28 mei 2011 15:24
Wat dacht je van al die scholieren die nu met de fiets gaan omdat de bus te duur is? Als je het gratis maakt heb je ongelooflijke veel meer bussen nodig per traject, dan wordt het echt niet goedkoper. Ook zullen daklozen en ander gespuis met het OV gaan omdat het toch gratis waardoor de hygiëne in bijvoorbeeld de metro nog erger wordt.
Het is gezond om met de fiets te gaan. Krijgen ze in ieder geval een beetje lichaamsbeweging.
Hier in Voorne-Putten is de strippenkaart als sinds Januari 2010 afgeschaft. Ik reis dagelijks met de bus en ben zelf erg tevreden met de OV-chipkaart. Heb eerst een jaar met een abonnement gereisd en sinds een paar maanden heb ik mijn studenten-OV. Ik snap al dat geklaag gewoon niet, dat ding werkt perfect zorg gewoon dat je genoeg saldo hebt.
Ik ben zelf studente en ik vind het een enorm onding. Die stomme kastjes in de bus werken meer niet dan wel (leesfouten) en traaaaaaaaaaaaaaaaaag.

Alleen tijdens vrij reizen in de trein is dat ding te pruimen aangezien ik dan niet in en uit hoef te checken. Ik mis mijn oude zicht-kaart :(
De laatste keer dat ik een kastje meemaakte welke het niet deed was begin 2010. Hier in Voorne-Putte werkt het in elk geval perfect op de tijden dat ik er gebruik van maak.
Nou daar ben ik het niet mee eens. Ik reis ook continu met de bus. En het komt regelmatig voor dat je wel kan in checken maar niet meer kan uit checken omdat de readers dan het opeens niet meer doen. dacht eerst 1 keertje kan gebeuren maar dit gebeurd bijna 2 keer per week. tis echt schandalig. Mensen die door hun haast niet uit checken maar een overstap doen of snel de trein proberen te halen mogen 4 euro docken als standaard straf. Want je moet namenlijk een uitstap kaart halen.

Het mooiste is dan nog dat je dat geld niet op je rekening krijgt nee maar op je kaart.
Dus als je een anonieme kaart hebt dan is die niet zo anoniem meer.
Verder heb je als je pech hebt extra moeten bij laden voor je volgende reis.

het werk simpel qua instappen en uitstappen maar geef mij maar een bus kaart. of een ov chip dat als een buskaart afstempeld electronisch.
En dan wil de overheid juist het Openbaar Vervoer stimuleren XD
Ben blij dat ik ALS ik met het OV ga dat ik nog een kaartje voor de trein gewoon kan kopen(voorlopig).

Heb echt een hekel aan een pas waar je een tegoed op moet zetten.
Er zijn wel meer dingen, belangrijkere imao, die het OV zouden kunnen stimuleren... bussen die minder stinken en minder vol zitten, treinen waar je normaal kan zitten en naar het toilet kan gaan, op tijd rijden/efficiënter rijden.

Serieus, ik vind die ov-chipkaart wel de laatste zorg met betrekking tot het OV... ik heb bijvoorbeeld vorig jaar een auto gekocht om van dat OV af te kunnen zijn. Ik heb 3 jaar lang bijna 1,5 uur gereisd met het OV om hemelsbreed een afstand van 16km af te leggen... dat is, ik deed er 1,5 uur over als de bussen normaal zouden rijden. Het grote probleem o.a.; je moet overstappen op bussen van verschillende maatschappijen en die wachten nog geen 30 seconden op elkaar... sterker nog, volgens een kennis van mij die buschauffeur is bij Connexxion is het vrijwel onmogelijk om direct contact met elkaar te leggen... lang leve moderne communicatie en efficiëntie! Omdat de ene bus 30 seconden te laat is moet er een hele buslading 20/30 minuten wachten. De perikelen wat betreft de trein, zeker in de herst- en wintermaanden hoef ik niet eens uit te leggen toch?

Kortom, als het OV nou eens een wat minder onprettige ervaring zou zijn, neem het Engelse OV als voorbeeld. Mensen staan 'netjes' in de rij, de bussen, trams/metro & treinen zijn allemaal schoon, iig stukken schonen dan bij ons. Genoeg bussen zodat iedereen een beetje comfortabel kan zitten, staan hoef je daar iig zelden. Dat is bij ons ook anders, want als de overheid wil dat meer mensen met het OV gaan reizen... tja, zolang ik het op wekelijkse basis nog zie dat tijdens de spits mij bussen voorbij rijden waarin de mensen als sardientjes gepropt zijn... neuh dankjewel, als ik een zware dag heb gehad dan wil ik wel wat ontspannender naar huis...ik ben zoooo blij met mijn auto

Ik ben er heilig van overtuigd dat als ze al die miljoenen van die ov-kaart nou eens in dat soort dingen steken... dan zullen er al veel meer mensen geneigd zijn de bus/tram/trein te pakken.
Dat bussen smerig zijn ligt niet aan de maatschappij welke het veevervoer uitvoert, maar aan de varkens die vervoerd worden..
of aan de frequentie waarin ze ze schoonmaken
De bussen of de varkens?
Ik mis in je eerste alinea nog: de frequentie waarmee men rijdt. Het is toch van de zotte dat een trein 2 keer per uur gaat terwijl die ook 6 keer per uur kan gaan? Dan hoeft iedereen maar 10 minuten te wachten op een station en zullen er echt wel meer mensen met het OV gaan. Ja, het kost wat meer en ja, je krijgt dan wél mensen uit de auto.
Het moet vooral goedkoper. Zolang brandstof voor een auto met één persoon erin (de bestuurder) goedkoper is dan een kaartje voor het OV (en ja, dat is vaak zo) ben je haast gek als je met het OV gaat. Twee of meer personen in de auto? Dan is het helemaal spotgoedkoop!

Ik heb nog een strippenkaart liggen, ik hoop dat die niet opeens ongeldig is als ze dit onzalige plan doorvoeren. :(

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 23 juli 2024 19:33]

Anoniem: 394009 @Mentalist28 mei 2011 16:48
OV is nu eenmaal een inefficient 19e eeuws systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 394009 op 23 juli 2024 19:33]

Meerdere mensen, in compactere vorm wat minder uitstoot geeft/minder brandstof vereist is inefficiënt omdat? Dat het nu gewoon niet goed gaat betekent niet dat het niet goed kan.
Is inefficient omdat ze rijden van een plaats waar je niet bent naar een plaats waar je niet hoeft te zijn op het verkeerde tijdstip. De totale reisweg wordt dan langer en buiten de spits rijden ze meer dan half leeg. Treinen kunnen efficient zijn voor mensen die in een grote binnenstad werken maar dat zijn er steeds minder.

Ontdanks de subsidie die naar het OV gaat en de enorme belasting op auto's is autorijden nog steeds voordeliger dan OV, zeker als daar parkeerkosten bij stations bijkomen die je bij je werk niet hebt.
Wat een onzin weer, druk de kaart er gewoon door dat het ieder geval in Nederland gebruikt kan worden dit jaar en maak de verbeterde kaarten maar in een later stadium. Het uitstellen zou best wel eens meer kunnen kosten als de schade die het OV kan oplopen door frauderen.

Strippenkaarten is een oud en waardeloos systeem wat er veel te lang geweest is. Het is onduidelijk, de zones zijn onlogisch en iedere week 3x een nieuwe 30 strip kaart kopen bij een loket of apparaat ging nergens over. Bus chauffeurs maken fouten met stempelen voor verkeerde gebieden, je mag het lekker zelf uitzoeken en maar hopen dat je goed zat als het een eindje weg was.

Er zijn jammergenoeg teveel vastgeroeste opa' s die denken dat de strippenkaart en losse kaartjes voor de trein nog steeds een goed idee is. Ellende met overstappen, losse kaart voor metro, los afstempelen voor bus, apart kaartje kopen in trein etc. OV chipkaart = inchecken in bus, uitchecken uit trein. ideaal. Nu nog wat fouten eruit en we zijn er.
Je reactie is wat kortzichtig vind ik.
Wat een onzin weer, druk de kaart er gewoon door dat het ieder geval in Nederland gebruikt kan worden dit jaar en maak de verbeterde kaarten maar in een later stadium. Het uitstellen zou best wel eens meer kunnen kosten als de schade die het OV kan oplopen door frauderen.
Iets er door drukken zal sowieso niet gaan gebeuren, iets lanceren wat niet goed werkt is gewoon weg zeer onverstandig en de problemen zullen dan juist op grote schaal openbaren, dat kan nooit de bedoeling zijn?
Strippenkaarten is een oud en waardeloos systeem wat er veel te lang geweest is. Het is onduidelijk, de zones zijn onlogisch en iedere week 3x een nieuwe 30 strip kaart kopen bij een loket of apparaat ging nergens over. Bus chauffeurs maken fouten met stempelen voor verkeerde gebieden, je mag het lekker zelf uitzoeken en maar hopen dat je goed zat als het een eindje weg was.
Oud en waardeloos? oud wellicht maar waardeloos niet, ik vind het juist fijn werken, en het is voor mij goedkoper dan als ik die chipkaart moet gaan gebruiken die niet eens goed werkt, al dat gedoe als er iets niet werkt daar word ik niet vrolijk van als ze mij als consument daar mee opschepen.
Je betaald tevens gewoon weg meer geld en dat zou nooit de bedoeling mogen zijn als je wilt dat mensen meer met het OV gaan, ook een punt waar veel mensen toch wel tegen aan lopen.
Er zijn jammergenoeg teveel vastgeroeste opa' s die denken dat de strippenkaart en losse kaartjes voor de trein nog steeds een goed idee is. Ellende met overstappen, losse kaart voor metro, los afstempelen voor bus, apart kaartje kopen in trein etc. OV chipkaart = inchecken in bus, uitchecken uit trein. ideaal. Nu nog wat fouten eruit en we zijn er.
Zelf ben ik 26, niet echt een oude opa, tevens ben ik niet vastgeroest maar ik ben niet voor systemen landelijk invoeren als het gewoon niet goed werkt en in verhouding juist duurder is terwijl ik dacht dat dit niet het geval zou gaan zijn.
Zelf heb ik nooit enkel probleem met de zaken die jij opsomt, wellicht is dat dus gewoon per persoon verschillend.
Tevens ben ik wel voor veranderingen, de kaart zou echt heel erg goed kunnen gaan werken in de toekomst maar op dit moment? nee op dit moment zijn er te veel technische problemen mee, laat men die eerst maar oplossen alvorens een half werkend product op Nederland los te laten wat enkel zal zorgen voor een landelijk probleem wat veel geld gaat kosten en waardoor steeds meer mensen zich gaan afzetten tegen deze kaart.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 23 juli 2024 19:33]

Iets er door drukken zal sowieso niet gaan gebeuren, iets lanceren wat niet goed werkt is gewoon weg zeer onverstandig en de problemen zullen dan juist op grote schaal openbaren, dat kan nooit de bedoeling zijn?
Het systeem is op aardig wat gebieden niet goed, maar qua gebruiksvriendelijkheid hoor je er niemand meer over als ze een week mee reizen en kapotte automaten kom je nooit tot nauwelijks tegen (in ieder geval bij de RET). De security issues zijn naartuulijk erg dom, maar is wachten (wat ook verschrikkelijk veel kost) een betere optie dan de systemen tijdens de eerste jaren uit te rusten met meer beveiliging? De foute kaarten zijn minimaal tot 2013 in omloop, dus tenzij ze tot die tijd willen wachten maakt dat ook niets uit.

Ik maak uit je reactie op dat de prijs van het reizen eigenlijk een groter issue is als de kaart zelf? Daar ben ik het mee eens, ik ben sinds invoering op sommige trajecten meer kwijt, sommige overigens minder aangezien ik tegen een zonegrens aanzat.

[Reactie gewijzigd door Kura op 23 juli 2024 19:33]

Ik hoop dat ze het niet voorgoed uitstellen, want ik ben helemaal weg van de ov-chipkaart.
Het in- en uitchecken gaat sneller dan een treinkaartje kopen of de strippenkaart afstempelen en heb daardoor bepaalde treinen (waar ik eerder te laat voor was) net kunnen pakken.

Als het rijk met een nieuwe versie van de ov-chipkaart komt, zijn er vast wel weer mensen die dat ding kraken.
Dus richt ik aan deze "hackers" mensen en vraag ze om hiermee te stoppen ze ergens anders op te richten. En als ze toch beveiligingslekken vinden, deze niet wereldwijd te publiceren.
Dus als je je ogen dichtdoet, zie je ook niet alle nadelen van een systeem?
Onwerkbaar.

Als er vanaf het begin af aan EN voldoende aandacht was geweest voor een reële beveiliging EN voldoende aandacht was geweest voor privacy, was de OV-chipkaart zeer waarschijnlijk een groot succes geweest.
Als deze hackers stoppen, dan beginnen criminele organisaties misschien met grootschalige oplichting.
Anoniem: 168543 28 mei 2011 17:48
Het maakt mij allemaal niet zoveel meer uit. Het heeft al bakken met geld gekost en nu hebben ze in dat opzicht twee mogenlijkheden. Stoppen, dat ding afschaffen, en de totale rekening incasseren. Of doorgaan en er nog meer geld tegenaan gooien, maar de zaken uiteindelijk wel wel goed geregeld hebben.

Ik gebruik de OVchhiopkaart al een tijdje en hij werkt best okay. Maargoed, dat deden de oude papieren kaartjes ook. Een beetje een magere verbetering voor die vele miljoenen euros.
twee mogenlijkheden
Je vergeet optie 3, de meest waarschijnlijke: doorgaan en er meer geld tegenaan gooien en de zaken uiteindelijk nog steeds niet goed geregeld hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.