De ov-bedrijven en TLS achten het 'zeer onwaarschijnlijk' dat fraude met de ov-chipkaart in de komende tijd een grote vlucht zal nemen. TLS wil dan ook een overgangsperiode van vijf jaar uittrekken voor het vervangen van de Mifare-chip.
Trans Link Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaart beheert, stelt in een rapportage aan de minister over de fraudegevoeligheid van de ov-chipkaart dat het probleem 'beheersbaar' is. Momenteel zouden dagelijks enkele tientallen kaarten geblokkeerd worden waarvan het vermoeden bestaat dat ermee is gefraudeerd.
Desondanks geeft TLS toe dat het niet alle fraudegevallen kan detecteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 'thuis inchecken'-methode. Het bedrijf blijft dan ook op de vlakte over de toekomstige ontwikkelingen: "Het is zeer lastig c.q. vrijwel onmogelijk om op basis van de actuele gegevens een voorspelling te doen over de fraudeontwikkeling vanaf hier", zo is in het rapport te lezen. Ook stelt TLS dat de media-aandacht een belangrijke oorzaak is voor de toename van het aantal fraudegevallen en het verwacht dat deze media-aandacht in de loop van de tijd vanzelf afneemt.
TLS blijft ondanks de felle kritiek op de ov-chipkaart positief over de toekomst van het vervoersbewijs. Het bedrijf zegt extra maatregelen te treffen om fraude te kunnen detecteren, zoals een 'verhoogde frequentie' van controles in de backoffice. Ook wil TLS het maximumreissaldo dat een reiziger aan het loket kan terugvragen beperken tot 30 euro, terwijl bij anonieme kaarten tevens om legitimatie zal worden gevraagd. Verder moet het 'thuis inchecken' in de toekomst gedetecteerd kunnen worden door de controleapparatuur van de conducteur te verbeteren.
Voor de komende vijf jaar gaat TLS uit van het 'beheersbaar' houden van het fraudeprobleem. Het bedrijf denkt niet over het versneld introduceren en activeren van de beter beveiligde SmartMX-chips, omdat de kosten niet zouden opwegen tegen de baten. Volgens TLS onstaat daarom in de komende vijf jaar vermoedelijk een 'duale situatie', waarbij nieuwe SmartMX-kaarten de Mifare-chip zullen emuleren. Deze kaarten blijven in deze legacy modus echter kwetsbaar voor de meeste manipulaties.
TLS houdt wel een noodscenario achter de hand. Daarbij moet de invoering van vervangende SmartMX-kaarten en nieuwe kaartleesapparatuur 'geforceerd' worden doorgevoerd. De kans dat het worst case scenario werkelijkheid wordt, noemt de ov-chipkaartbeheerder echter klein.
De analyse van TLS was vrijdag voor minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu voldoende om de strippenkaart in Zuid-Holland definitief te vervangen door de ov-chipkaart. De NS hoopt eind 2012 de verkoop van papieren kaartjes te kunnen staken.