Volgens Trans Link Systems is het bericht dat de ov-chipkaart met weinig kennis en voor een laag bedrag te hacken is 'oud nieuws'. Het bedrijf neemt geen stappen en zegt dat fraude weinig voorkomt. Bovendien zou het eenvoudig te detecteren zijn.
Trans Link Systems, dat de ov-chipkaart beheert, reageert laconiek op het bericht dat 30 euro en enige kennis van Linux voldoende zijn om de ov-chipkaart te hacken en ermee te frauderen. In een reactie zegt Anita Hilhorst van Trans Link Systems tegen Radio 1 dat dit geen nieuws is. "Het verbaast ons dat dit keer op keer in het nieuws komt", zei Hilhorst.
"We weten dat het mogelijk is, maar we kunnen fraude detecteren en actie ondernemen in dergelijke gevallen", claimt de woordvoerster. In juni werd voor het eerst een man opgepakt nadat het detectiesysteem van Trans Link Systems fraude constateerde. Overigens ging dat om kaarten die niet op naam stonden. Onbekend is hoe het systeem fraude detecteert; de man werd achterhaald op basis van onderzoek naar zijn reispatroon.
Volgens Hilhorst zijn er al eerder handleidingen op het internet verschenen hoe de kaarten met Mifare Classic-chip zijn te hacken. "Tot nu toe is er nauwelijks fraude gepleegd", beweert ze. Het bedrijf ziet dan ook geen reden om actie te ondernemen.
Een medewerker van Radio 1 probeerde met de handleiding de ov-chipkaart te kraken, maar zegt 'na enkele uren klooien' dat wel meer dan eenvoudige basiskennis nodig is en dat het dus niet voor iedereen is weggelegd. Volgens de schrijver van de handleiding, Brenno de Winter, is het echter een kwestie van tijd voordat er een eenvoudige hackmethode voor Windows verschijnt.