Activatie ov-studentenkaart geplaagd door massale storingen

De systemen die de activering van de ov-chipkaart voor studenten moeten verwerken, worden veelvuldig geplaagd door storingen. Het lijkt erop dat de grote toeloop de problemen veroorzaakt; het activatiesysteem ligt er om de haverklap uit.

Logo ov-chipkaartDat bevestigt Rob Sebes, woordvoerder van de ov-bedrijven. Uit een rondvraag onder studenten blijkt dat wie zijn kaart wil activeren, in veel gevallen op problemen stuit. Eén student meldde dat hij na zes pogingen nog steeds geen geactiveerde kaart had. Uitwijken naar andere activatiepunten of activatie op minder drukke momenten, zoals dat wordt aanbevolen door de ov-bedrijven, biedt geen garantie voor succes.

Woordvoerder Sebes zegt dat de ov-bedrijven van de problemen op de hoogte zijn. Hoewel de systemen volgens hem 'robuust en sterk' zijn, worden ze sinds maandagmiddag geplaagd door grote problemen. "De activatiesystemen liggen er nu om de haverklap uit", zegt hij. "Dat kan te maken hebben met onze oproep van maandagmorgen om de kaart zo snel mogelijk te activeren." Hoewel Sebes denkt dat de problemen aan de drukte te wijten zijn, is er tot dusverre nog geen concrete oorzaak voor de problemen gevonden.

"Deze problemen hadden we niet voorzien", aldus Sebes. "We zijn met man en macht bezig om ze op te lossen." Als een activatiepunt de melding geeft dat 'de bestellingen niet kunnen worden opgehaald', betekent dat volgens hem dat het systeem is uitgevallen. Een medewerkster van een winkelketen waar de studentenkaarten kunnen worden geactiveerd, zegt dat er 'heel veel problemen' zijn. "We hadden vorige week een student waarbij het pas na tien keer proberen lukte", zegt ze. "Het werkt niet goed, en het is allemaal erg onduidelijk."

Studenten moeten voor 1 februari hun ov-chipkaart activeren om die te kunnen blijven gebruiken. Of die deadline wordt verschoven nu er zoveel problemen zijn met het activeren, kan Sebes nog niet zeggen. "We kunnen niets uitsluiten", zegt hij. Later deze week zou er meer duidelijkheid moeten komen over de problemen en hoe de ov-bedrijven deze willen oplossen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-01-2010 • 15:50

355

Lees meer

TLS: ov-chipkaart is veilig genoeg
TLS: ov-chipkaart is veilig genoeg Nieuws van 29 februari 2008

Reacties (355)

355
345
221
11
0
35
Wijzig sortering
Waarom wil iedereen dit dan allemaal op exact hetzelfde moment doen? Dat snap ik nou nooit, doe dit dan wat meer gespreid.

Je hebt toch ruim een maand (of langer?) de tijd gehad om dit te doen? Waarom altijd wachten tot het laatste moment?

Dat zag je ook met de verplichte invoer van de ov-chipkaart in de metro van Rotterdam: twee maanden van tevoren was gemeld dat het verplicht ging worden per die-en-die datum, en iedereen gaat pas op die betreffende dag dat ding opladen. Ja, en dan maar klagen over lange wachtrijen....
Er is voor een gefaseerde activatie gekozen, per letter-groep van de eerste letter van achternamen. Heel veel mensen kunnen dus pas vanaf 22 januari hun kaart activeren. Ze worden dus door de OV-bedrijven gedwongen om hun kaart laat te activeren.

Daarnaast hebben alle studenten een brief gekregen waarin stond dat vanaf 16 december 2009 het al mogelijk zou zijn om het reisproduct te activeren, wat dus bleek niet zo te zijn. Dit gold alleen voor een zeer beperkte groep mensen. De rest zit dus vast aan de tijdblokken.

Mensen activeren niet laat, ze worden hier bijna toe gedwongen door zowel de gefaseerde activatie als de vele storingen als de onduidelijkheid omtred de OV-chipkaart.

Ik sta absoluut niet negatief tegenover de OV-chipkaart, het is misschien maar goed dat hij komt, maar de manier waarop ze het nu aan de man brengen is absoluut slecht voor de reputatie van de OV-chipkaart en de bedrijven die ermee gemoeid zijn. Ik kan redelijkerwijs concluderen dat de invoering onnodig slecht is verlopen en dat de invoeren te snel gepland is (het had ook over een periode van 3 maanden gekunt, bijvoorbeeld...).

Edit: de klantenservice heeft mij verteld dat ik mijn kaart pas kon activeren na 13 januari, dus niet eerder. Dit bleek ook te kloppen in mijn geval. Ik lees dat anderen hem wel eerder konden activeren. Kortom: verwarrend.

[Reactie gewijzigd door mpkossen op 23 juli 2024 06:16]

Doen ze ook alleen op Achternaam en alfabetische volgorde.
Het probleem aanzich is dat het gewoon zo onduidelijk is als de pest.

Zelf is het gelukkig na de 2 poging bij zelfde automaat gelukt (16:00)

Problemen als volgt zijn:

1.Activatie ov is omslachtig-->lees waneer wie(achternaam) en wanneer(welke week/periode)
en dat het systeem er continu uit ligt is een gewoon grof nalatigheid.
en zoals Ram0n zegt vaak geen bestellingen
Je bouwd een systeem die de aanvraag aankan punt.
Oplossing: Reclame op tv,hyves,blog,email etc"deze week kan ook iedereen met achternaam beginend met bv C nu ook activeren voorgaande letters konden al.


2.Te weinig zuilen om het op te halen.
Oplossing: Koppel de NS zuilen aan het zelfde systeem "zij kunnen immers al lezen wat je reishistorie is en is een optie al ingebakken voor "bestelling ophalen"


3.Onduidelijk gevolg niet in/uitchecken:
Met geactiveerd ov is blijkbaar niet nodig in te checken was nl ene keer vergeten was goed(werd gecontroleerd).Misschien tijdelijk tot 1 feb.

4.Zelf verrijking
Tja op de hoeveel mensen vergeten uit te check?
hebben 2 dagen om de fout evt te herstellen en is dacht ik 4 euro, je moet maar net tijd hebben om dat te kunnen herstellen.
Oplossing--> Net als in Rotterdam en meen Utrecht ook poortjes maken vergeet je het niet en zo niet meer paaltjes kan ook als je station instapt niet alleen bij het spoor

Offtopic:
Dat in de spits van Station Eindhoven trein van Maastricht naar amsterdam en van venlo naar Tilburg tegelijk aankomen.Zoals je denk ik al weet moet gros van de mensen uitchecken bij 1 paal midden voor de trap.(file zeg maar voor de trap.)

Laat ik maar ophouden want kan nog wel verdere dingen bij halen zoals activeren dat hij stuk gaat(3 bij mij in de klas) en anderde die hem nog steeds niet hebbem

edit": typo

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 23 juli 2024 06:16]

Het komt niet omdat iedereen het tegelijk probeert te doen, en al helemaal niet door de oproep van de maatschappijen aan de studenten om de kaart te activeren "omdat 400.000 studenten dat nog niet gedaan hebben". (Gek he, als het bij niemand werkt.)

Ik zie al een maand lang grote rijen mensen bij de automaten staan en tevergeefs proberen hun kaart op te laden. Het werkt gewoon de hele tijd al niet, ik vind het nogal kinderachtig dat ze nu met een smoes komen dat het door een plotselinge toestroom van mensen komt.
Woordvoerder Sebes zegt dat de ov-bedrijven van de problemen op de hoogte zijn. Hoewel de systemen volgens hem 'robuust en sterk' zijn, worden ze sinds maandagmiddag geplaagd door grote problemen. "De activatiesystemen liggen er nu om de haverklap uit", zegt hij. "Dat kan te maken hebben met onze oproep van maandagmorgen om de kaart zo snel mogelijk te activeren."
Robuust en sterk, laat me niet lachen zeg. Het is gewoon een in en in brak systeem, dat is nu wel bewezen. Oh oh wat een grote vooruitgang toch. Het zou toch zo'n handig systeem worden? Verre van handig dat de automaten om uit te checken bij de tram 9 van de 10 keer "buiten werking" zijn, dat eens in de zoveel tijd je kaart opeens weigert de poortjes bij de metro te openen (natuurlijk net als je niet te laat wilt komen voor een tentamen), dat het activatiesysteem bij de meeste mensen 5 minuten na blijft denken om vervolgens een foutmelding te geven (ja, dat is de echte reden van de lange rijen). We zijn gewoon genaaid met dit rotsysteem, en de overheid heeft zich weereens wijselijk geen ene reet aangetrokken van alle kritiek van mensen die echt verstand van zaken hebben. Want stel je toch eens voor dat we het budget nuttig zouden besteden, en een echt goed systeem in elkaar zouden zetten. |:(

Toen ik ging activeren crashte de automaat doodleuk toen ik mijn kaart er weer uithaalde. En dan had ik nog mazzel, bij mij crashte hij tenminste pas NA dat hij mijn kaart had opgeladen. 8)7

Geef mij de papieren kaartjes maar terug, DIE WERKEN TENMINSTE!!!! :(
Je hebt toch ruim een maand (of langer?) de tijd gehad om dit te doen? Waarom altijd wachten tot het laatste moment?
Nah, in mijn geval zeiden ze dat het kon van 13-01 tot 22-01 (achternaam begint met M). Direct op 14-01 geprobeerd, zonder resultaat. Vandaag werkt het nog steeds niet.

Dus imho valt de studenten niet alles te verwijten :)
Voor zover ik kan nagaan is dat beginletter geouwehoer enkel en alleen een soort richtlijn om te voorkomen dat iedereen tegelijk de OV-chip activeerd. Er zullen genoeg mensen zijn die het vergeten en daarna alsnog activeren. Je kunt op ieder willekeurig moment je kaart activeren. Het is niet alsof het niet werkt als je buiten de aangegeven periode activeerd omdat je een andere beginletter van je achternaam hebt. Het werkt enkel niet door de storingen.

Ik heb S als beginletter van m'n achternaam en zou daarom tussen 22 en 30 januari moeten activeren, maar dat heb ik aan het begin van de maand al gedaan. Mijn OV-chip werkt inmiddels naar behoren.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 06:16]

In de maand januari werkt hij zowiezo wel als je een student bent en recht hebt op OV. Mocht je hem niet activeren in januari dan vervalt dat studentenpakket wat erop staat.
Ik ben blij dat ik 1 februari klaar ben met school want ik hoef hem ook niet te activeren.
Niet bij mensen uit Rotterdam die hem al hadden.. Ik moest opeens per 1 januari dokken. Geld alleen voor nieuwe kaarten, Rotterdamse studenten hadden hem al langer.
Ik had mijn kaart ook al in februari 2009. Maar ik was op tijd met aanvragen. Maar in Rotterdam hadden ze de chipkaart natuurlijk al als eerst dus waarschijnlijk daarom dat jullie al moesten dokken. Wel stom van NS. De hele chipkaart is een flop vind ik.
Anoniem: 63628 @j_bos20 januari 2010 22:07
En alles op Voorne Putten kon ook niets. Koste wat geld voor ik erachter was dat men even 'vergeten' was dat dit dus niet werkte. Dan die aso's bij de RET informatiepunten, heb je ook niets aan. Uiteindelijk bij een NS loket de kaart wel kunnen activeren, tenminste, tot 31 januari. De rest moet nog komen, want dat activeren werkt ook bij mij nog steeds niet.
Maar het blijft natuurlijk onwaarschijnlijk slecht broddelwerk van deze organisatie. Eerst een volstrekt verkeerde analyse, een slecht ontwerp, slechte selectie van kaarten, bizarre keuze van tariefstructuren, en nu dus ook nog eens een brak back-office systeem.
volgens mij slaat dat helemaal nergens op. Het is gewoon een database met alle studenten die recht hebben op een OV kaart daarin. En die database moet bijgewerkt worden als je je keuze maakt op week / weekend. Dat die prutsers niet doorhebben dat ze geen server neer kunnen zetten die op een Pentium 2 loopt, kunnen wij als student niets aan doen.
In Nijmegen hebben ze dus twee van die apparaten staan. Standaard met een rij van +- 15 man daarachter die allemaal hun chipding willen activeren. Dat gaat gewoon niet werken.
Ik ben bang dat het wel iets subtieler ligt dan dat :)

Het is een enorm systeem dat landelijk moet werken, maar het is gewoon niet goed doordacht. In 2006 maakte ik met een projectgroep al een Technology Assessment-rapport over de chipkaart met de voorspelling dat het waarschijnlijk zou falen (vooral de beveiliging dan). Wel leuk om te zien dat we gelijk aan het krijgen zijn :)
Heb je dat rapport ergens online staan ? Ben er wel geintreseerd in :)
Interessant. Die van mij is afgelopen zaterdag pas geactiveerd, en mijn achternaam begint met een B.

Overigens iemand een idee hoe je kostenloos van een ' weekend ov' naar een ' week ov' gaat? Dit blijkt ook niet mogelijk te zijn, en de site van DUO (ib-groep) rept alleen maar over kosten...
Nee, het wordt gefaseerd gedaan. Op basis van de beginletter moet je in een bepaalde week van januari komen. Mijn achternaam begint bijvoorbeeld met een Z, en ik moet tussen 22 januari en 1 februari mn pas activeren.
Ok, dat was me niet bekend. Maar dan nog heb je een hele week om dat te doen, waarom kiest iedereen dan nét de momenten uit dat je wéét dat het druk gaat zijn, en dus een redelijke kans hebt op een mislukte activering?

Kom dan eens op rustigere tijdstippen ipv met zijn alleen op exact hetzelfde tijdstip.
Ik krijg op geen enkele manier de indruk dat studenten allemaal hetzelfde tijdstip kiezen.

Afgezien daarvan, zo ingewikkeld hoeft zo'n server ook niet te zijn, als je vantevoren precies weet welke transacties er moeten gebeuren. De performance norm voor een moderne database is miljoenen transacties per minuut. Ik geloof op geen enkele manier dat alle Nederlandse studenten exact dezelfde minuut hebben uitgekozen. Kortom, het systeem is slecht opgezet en onvoldoende getest.
Maargoed zo was het ook mogelijk een privacy vriendelijk systeem te maken, hier hebben ze ook niet voor gekozen. Het is logische wijs aannemelijk dat ze hier dus ook niet de juiste keuze hebben gemaakt.

Het systeem is inefficient en schadelijk voor de privacy van de reizende burger. Daarnaast zie je in veel steden een prijsstijging door dit f*ck systeem, iets wat iedereen natuurlijk allang aan zag komen en vervolgens hard werd ontkent door de overheid.

Het is mij niet gelukt mijn OV kaart te activeren, verschillende keren geprobeerd en ik ben het zat. voor mij geen OV kaart meer.

Wat overigens wel gelukt is: is het scannen van de kaarten van andere passagiers in bijv. de trein of de bus om vervolgens met een kopie van die kaarten te reizen, niet helemaal de bedoeling denk ik.
Dat is misschien ook het antwoord op de vraag waarom sommige reizigers spontaan met een lege kaart staan. ;)
ik ben van mening dat de chip vervangen zou moeten worden voor een veiligere variant. dit zou mij ook een veiliger gevoel geven met het gebruik van de kaart....

[Reactie gewijzigd door herbalx op 23 juli 2024 06:16]

Ik denk dat de database dan ook niet het probleem zal zijn, maar misschien eerder de communicatie naar de server toe.
dan neem je meerdere servers (dwz outbound verbindingen) die aan de achterkant via een een snelle dedicated lijn met elkaar (samen dus de databases serveren) communiceren; geld kan het probleem niet zijn als je ziet hoeveel geld er al in deze bodemloze put gegooid is...

[Reactie gewijzigd door harry1001 op 23 juli 2024 06:16]

Iedereen kiest een moment wanneer het het beste uitkomt. Omdat niet iedereen zo'n paal voor de deur heeft staan zal dat waarschijnlijk zijn gedurende het woon-school verkeer. Daarnaast mag je gewoon verwachten dat die boel werkt, gezien het geld dat er in is gestopt en het feit dat ze precies kunnen weten hoeveel capaciteit er benodigd is. Er is immers bekend hoeveel studenten er zijn en hoeveel kaarten er zijn uitgegeven.

Sowieso weet men ook hoeveel palen er staan, zorg dan ook dat er zoveel aanvragen tegelijk kunnen worden afgerond.
let je dr wel ff op dat alelen geselecteerde ov chip palen die kaarten kunnen activeren, ik heb zelf ook al tientallen keren bij verschillende automaten geprobeerd, maar alleen bij zo'n traag geel paaltje bij supermarkten werkt het... (duurt wel 10 minuten per persoon :S)
Die activeringspunten zijn alleen te vinden op grotere stations. Het lijkt me vrij logisch dat studenten op een moment gaan dat ze toch al op zo'n station zijn. Dat tijdstip valt voor veel studenten samen. Ik heb het vandaag ook drie keer geprobeerd op twee verschillende punten en met geen resultaat. De eerste en tweede keer was met zo'n 40 medestudenten in de rij, maar de laatste keer was het tamelijk rustig. Ik heb tot nog toe meer mensen gesproken met problemen dan mensen bij wie het meteen goed ging. Een kennis had het al op vijf verschillende dagen geprobeerd en het is vanmorgen pas gelukt.

Ik begrijp overigens best dat zo'n systeem nu veel voor z'n kiezen krijgt, maar ik had toch op beter gehoopt. We hebben in Nederland bijna een half miljoen studenten op het HBO of het WO en dan kun je, ook onder grote stations, nauwelijks plaatsen vinden waar meer dan tien afhaalpunten zijn.

Ik kreeg nu van een medewerker te horen dat iedereen op dat moment geen product kon ophalen en of ik het een paar dagen later opnieuw wilde proberen. Op die manier blijf je mensen naar voren schuiven en lossen de problemen niet echt op. De mensen met een naam die achterin het alfabet begint zijn officieel nog niet eens aan de beurt. Ik ben benieuwd wat er in de laatste week van januari gebeurt...

"Robuust en sterk" 8)7
Die activeringspunten zijn alleen te vinden op grotere stations.
Nee hoor, ik woon in een plaats ergens in Groningen, waar geen trein rijd, en mijn oplaadpunt bevond zich in de C1000, die niet dicht bij het busstation staat.

Verder heb ik vóór de jaarwisseling een keer of 3 geprobeerd om mijn kaart te activeren (meer onder het motto 'kijken of het al kan') en volgens de site kon ik vanaf 4 januari activeren. Dit lukt dan ook meteen de eerste keer dat ik het toen probeerde.

Neemt verder niet weg dat het systeem an sich enigszins aan het falen is :P
Exact, de 16e van december al geprobeerd. Staat zo'n ding bij ons op de Hanze in de school zelf. Maar dat faalde dus...

Direct de dinsdag na de vakantie (die maandag was er een te lange rij :P ) geprobeerd en het werkte direct.

Gister heb ik echter de pas van mijn zus proberen te activeren, aangezien het haar niet lukte op andere plaatsen. Maar 3 pogingen later, over de dag verspreid, was het nog steeds niet gelukt.

Andere onnozele dingen:
- Ding had problemen, melding COM69 (lijkt me gewoon voor de lol gedaan dat nummer :X )

- Ik heb 2 ipv 1 reisproducten opgehaald :?

- Het ding geeft niet eens aan WAT ik heb opgehaald..
kerel, je weet helemaal niet hoe en wat maar je staat wel meteen klaar om de studenten de schuld te geven.

waarom vind jij het normaal dat het bedrijf achter de OV kaart niet eens een redelijk drukke toeloop aan kan? hoe druk denk je dat het zal zijn tijdens de spitsuren als straks heel studerend NL over is op de OV kaart? wordt nog lachen als het systeem dat ook niet aan kan. ook de schuld van de studenten zeker, moeten ze 's ochtends maar een paar colleges overslaan. :)
Omdat het een reden heeft dat het op sommige tijdstippen drukker is dan anders. Men kiest het moment heus niet uit omdat het leuk is in de rij te staan. Waarom rijden mensen op maandagochtend in de spits naar hun werk, terwijl het midden op de dag veel rustiger is? Kwestie van oorzaak en gevolg in de juiste volgorde zien.

Bovendien heb ik het idee dat het afhalen van reisproducten nog tamelijk gespreid plaatsvindt en dat de ondercapaciteit niet zozeer te wijten is aan studenten die het systeem bewust frustreren, maar het zoveelste teken is dat de hele invoering van de ov-chipkaart een puinhoop is. Ik heb zelfs machines gezien waar bankpassen, die sinds het begin der tijden overal probleemloos worden uitgelezen, fysiek niet inpassen. Dat is op zich een heel curieuze gewaarwording, doch in dit geval verbaasde me het weinig.
Dat maakte in mijn geval weinig uit. Ik heb het rond 3, 4, en 5 uur geprobeerd, geen van alle werkte.
Omdat je gewoon verwacht DAT HET WERKT.... misschien? ;)
of er nou 1 of 1 miljoen mensen dat ding loopt te activeren, het is geautomatiseerd, je huis, tuin en keuken PC moet zulke opdrachten bij wijze van spreken dat al kunnen verwerken.

Dat je in de rij moet staan had de student kunnen verwachten, dat de activering mislukt is gewoon brakke implementatie en is niet de schuld van de student.
Klopt niet helemaal. Je wordt aangeraden om het dan pas te doen, maar ik kon de eerste week al activeren, terwijl mijn achternaam met een V begint.
Inderdaad, ik wist er helemaal niets van dat bepaalde datums aanbevolen waren afhankelijk van je achternaam en ik zag op school zo'n automaat staan, pasje erin en gaan met die banaan. Alles werkte meteen na de eerste keer.

Snap ook niet waarom ze dit aanraden. Volgens mij deed in het begin niemand het en nu zitten ze met de problemen. Ik had tot vandaag ook die hele site van studentenov-chipkaart nog nooit bezocht.
Wist ik ook niet. Nadat een conducteur had aangeraden om dat ding beter gister dan vandaag te activeren heb dat meteen op school gedaan waar ook zo'n paal stond. Het was heel rustig, wel om half 2 's middags. Apparaat deed in het begin flauw, bleef hangen op de neem kaart uit van de vorige persoon, maar uiteindelijk deed ie het. Volgens het lettersysteem had ik volgende week gemoeten maar ik hoef dan niet naar school dus zou niet kunnen checken of hij het daadwerkelijk doet.
Anoniem: 326103 @Sorbo21 januari 2010 10:13
mijn achternaam begint met de t, en ik heb het op 2 januari opgeladen, die "fasering" is om de drukte te versprieden, verder niks. je kan al vanaf begin januari ophalen. ook al begin je naam met een z
Heb jij zelf een OV chipkaart? Heb je enig idee hoe veel punten er zijn in een station om te activeren? 1tje hier in ehv. Die is dan ook vaak geplaagd door storingen. Doe jij de wiskunde maar.

400.000 studenten moeten nog hun pas activeren van de 600.000. Gaat lekker als die paal het niet doet. Deadline wordt dadelijk gewoon verzet naar 2011 als het zo doorgaat.

Het systeem is een knelpunt in de samenleving. In checken uit checken met 500 man bij 1 paal.

Ik heb gelukkig geactiveerd mijn pas geactiveerd.
Het is inderdaad te zot voor woorden dat iemand met een jaar abonnement zich elke keer mag aanmelden en afmelden. Welke zot bedenkt zoiets en zorgt vervolgens niet voor een ruim voldoende aanbod van in/uit checkpunten.
Inderdaad, veel mensen - waaronder ik - denken waarschijnlijk ook van "Er staat nu een lange rij, ik wacht wel een weekje", maar als iedereen zo denkt, wordt het naarmate je langer wacht, niet rustiger op. Uiteindelijk toch maar in de rij gestaan, was uiteindelijk na 10 minuten aan de beurt. Later die dag hoorde ik dat de paal het al niet meer deed.
Was het je al opgevallen dat er bij de AH Vestdijk (2 minuten lopen van het station) ook een OV-paal staat? ;) staat nooit iemand!
Ja daar heb ik de mijne ook geactiveerd en inderdaad er stond niemand. Moet wel zeggen dat het een vreemd punt is voor een activatiepaal.

Ben benieuwd hoe ze in Eindhoven het station gaan aanpassen. Neem aan dat er net als in Amsterdam/Rotterdam van die poortjes komen om zwartrijders tegen te gaan. Het in en uitchecken wordt dan wel iets makkelijker.

Ik ben geen TU student die vuilnisbakken open maakt of zo maar zelfs met m'n Hbo opleiding snap ik de nut van testen en invoeren van een systeem wel. Storingen kan je toch voorkomen door beetje wiskunde te doen : x aantal studenten * x aantal palen = x aantal transacties per seconde
Server capaciteit: x aantal bewerkingen per seconde

Zolang x aantal transacties per seconde > aantal bewerkingen dat een server aan kan per seconde is er toch niks aan de hand lijkt mij? Hmm ben over 1,5 jaar klaar met m'n opleiding misschien hebben ze nog wel een baan voor mij;)
Mijn achternaam begint met een 'V' en als het goed is kan ik (uit mijn hoofd) pas vanaf de 24e proberen. Ik vroeg het een RET-medewerker in Rotterdam die liep met een papier. Alle achternamen zijn verdeeld in 4 periodes van een week en die van mij dus pas de laatste week. Eerder is het product voor mij ook niet beschikbaar, aldus de medewerker. Maar goed als het systeem er de laatste week uit ligt, ben ik mooi de dupe, terwijl ik gewoon op tijd ben.

Terwijl we zeker hier in Rotterdam niet zonder kunnen. Zonder chipkaart kom je de metro allang niet meer in en wat scherp op lettende buschauffeurs laten je ook niet meer door, met die kaart die op 31 december 2009 verlopen is.

@Jasper Janssen: studenten die er in 2009 een gehad hebben (waaronder ik) hebben wat grotere plastic groenkleurige gehad en die is geldig van sep-dec 2009 (ik heb hem hier voor me).

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 06:16]

Alle achternamen zijn verdeeld in 4 periodes van een week en die van mij dus pas de laatste week. Eerder is het product voor mij ook niet
Ik kan je uit eerste hand ervaring vertellen dat dit gewoon onzin is. Mijn product zou pas aanstaande vrijdag klaar staan maar heb het vorige week al opgehaald.

Heb er wel 8 pogingen voor moeten doen voordat de automaat besloot mij mijn reisproduct te geven :).
Die RET medewerker is ook fout geïnformeerd (of heeft jou i.i.g. fout geïnformeerd). Die verdeling van namen was bedoeld om het een beetje te spreiden, maar ik moest in dezelfde periode als jij en kon het gewoon al in de eerste week doen.
En met "scherp oplettend" bedoel je dan "fout geinformeerd", want de oude kaart is gewoon nog geldig gedurende januari.
Ik heb zelf mijn OV kaart de 28ste deember al geactiveerd. Zowel voor mezelf als mijn huisgenoot (allebei wissel week > weekend). Na 4 AH's af te fietsen (welke malloot bedenkt dat je je reis bij de appie begint en niet op het station / grote busterminal 8)7 ) had ik eindelijk een werkend automaat. Dat is dus eind december!

Uiteindelijk 2x Weekend erop gezet (allebei eentje). Mijne werkt wel, bij hem staat er volgens elke kaartlezer alsnog Week op. Terwijl het oplaadpunt Weekend aangaf. met Nachtnet werd hij dus laatst de trein uitgemikt omdat zijn OV niet geldig was. Lekker een uur wachten op een tochtig station (nee de conducteur kon niet wachten totdat hij een kaartje had). Laatst mocht ik ook een bus niet in omdat hun lezer stuk was (?) En een of andere idioot heeft verzonnen dat exact hetzelfde traject per tram duurder is dan per bus? Met de strippenkaart is het allebei evenveel strippen...

En Delft heeft 1 paaltje. Een per perron. Een studentenstad. Honderden reizigers per uur. Met een paaltje. Tijdens de week mijn intercity gemist omdat ik niet kon inchecken (want je moet wel in- en uitchecken als je product neit geldig is, als die wel geldig is niet (?) ). Lekker half uurtje wachten hoor...
Het systeem faalt gewoon. Ken zo al 10 mensen zonder OV kaart die wel recht erop hebben, maar waarbij de productie fout ging.

Snel die hele ellende terugdraaien voordat heel nederland de last heeft
Hier eentje waar de productie fout ging
Ik heb die kaart nog steeds niet. Heb nu een tijdelijke, maar hoeland die werkt?
Sorry wildhagen, maar dit is echt een onzinreactie. Bij de AH hier, waar ook zo'n oplaadapparaat staat, staat al vanaf het begin van het jaar elke paar minuten minstens wel één student die het probeert. Bovendien gebeurt het ook nog eens min of meer gefaseerd op basis van de beginletter van de achternaam. Dit heeft niet zoveel te maken met studenten die wachten op het laatste moment. Het systeem werkt de hele maand al bagger.

Ik heb in de periode tussen 4 januari en vandaag al 8 pogingen gedaan bij verschillende apparaten en op verschillende dagen en tijdstippen en het werkte nergens. Als het systeem gewoon goed werkte waren er denk ik al twee keer zo veel studenten geweest met een geactiveerde kaart...

[Reactie gewijzigd door Bartjebart op 23 juli 2024 06:16]

ben je bij de AH of c1000 geweest?
bij je eigen ah werkt het dus niet.. check ff op de site dan, daar staat een googlemaps met de punten die zouden moeten werken..

[Reactie gewijzigd door AlexanderB op 23 juli 2024 06:16]

Ik ben al op 3 punten geweest waarbij het mij telkens niet is gelukt om dat ding te activeren...

En een telefoontje van ruim 30 minuten (waarvan 25 minuten wachttijd) à 10ct per minuut maakte me ook niets wijzer...

[Reactie gewijzigd door Bartjebart op 23 juli 2024 06:16]

Het probleem is dat er veel mensen zijn die de ov chipkaart pas sinds eind december hebben

Ook krijg je via de site een indicatie wanneer je je ov kaart moet activeren, dit is echter allemaal binnen de maand januari, vandaar dat iedereen tegelijk komt.

Ik heb bijvoorbeeld met de indicatie tussen 22 en 30 januari, dit is erg weinig tijd en ik moet hem voor 1 februari geactiveerd hebben.
8 dagen is erg weinig tijd? Overdrijven is ook een vak..
1 week is 10 mogelijke momenten van activeren (iedere dag kom je twee keer langs het station). Als die alle 10 a) een rij hebben van een half uur (en dat zie ik iedere dag weer staan bij die apparaten...) en b) nog neit eens allemaal werken dan is dat vrij weinig tijd.

Voor een student die niet dagelijks woon/studieverkeer doet is het nog veel erger. Dan moet je dus speciaal naar een station oid gaan, en als het dan niet werkt moet je dat nog een keer doen, enzovoort.
ik ben op het station geweest: "ehm, automaat? nee, dit is het station, je moet bij de AH aan de andere kant van Enschede Centrum wezen."
Anoniem: 144800 @redkuul20 januari 2010 20:51
op Utrecht CS heeft de AH 2Go 4 automaten voor de winkel gezet, hiervoor stond de hele winkel namelijk vol met mensen die hun OV kwamen ophalen en kon er niemand bij de kassa's komen... Het ophalen duurt ook een minuut of 5, bij mij lukte het van de eerste keer :D unlike die 20 mensen voor mij :+ ik kreeg wel een print error :D

Wat mij verbaast is als je met je OV chip naar de NS automaat loopt en dan kaart inhoud bekijkt, dan zie ik 2 abonnementen, 1tje voor gratis reizen en 1 met korting. Deze zijn geldig tot 31-12-2012! Dit was echter voor het activeren ook al zo
Heb net mn weekabbo vlak voor sluitingstijd bij de AH2go weten te activeren. Ging best snel, geen rij (niet zo gek natuurlijk, de lui stonden al af te sluiten).

Rond een uurtje of 9 stonden er buiten voor die 4 palen nog een twintigtal mensen te wachten totdat die dingen wat deden. Ben toen maar naar training gegaan. Het werkt dus wel, maar niet altijd.
Haha, ik heb precies het zelfde ervaren. Toen ik twee weken terug in die AH aan de boulevard kwam was het automaat defect, idem de pin automaat. Ook in de rest van Enschede waren die apparaten defect destijds (fout lampjes, stonden gewoon niet aan, of bleven dezelfde foutmeldingen geven)
En je vergeet mensen met stage :P ..

Ik heb 3 dagen stage, 2 dagen school.
Dus 4 mogelijke momenten voor mij om dat ding te activeren.
Waarvan hij nou al 2 dagen "defect" was, en meerdere malen al aangaf "ophalen tijdelijk niet mogelijk".
Ik probeer nu al weken .. Nog steeds aan het wachten.

Prutsysteem :) ..

Geef mij maar die kaartjes wat ze in parijs gebruik, zipzap klaar.

Maar nee, Nederland moet weer iets "nieuws" bedenken -_-
Van de 600.000 studenten die recht hebben op een ov, moeten er 200.000 activeren binnen die periode op een beperkt aantal oplaad punten,

Ja 8 dagen is weinig tijd.
Uit mijn eigen ervaring

Ten eerste is de communicatie heel slecht. Eerst hebben alle studenten een brief gekregen waarin stond dat de het reisproduct vanaf 16 december opgehaald kan worden en vanaf 1 januari landelijk zou werken. Op 1 januari was dat verandert in "voor 1 februari activeren, vanf 1 februari zal het systeem landelijk werken". Ook adviseert de website mij, gezien de eerste letter van mijn achternaam, vanaf de 22e te proberen mijn product te laden. Via andere bronnen krijg ik dan te horen dat ik het juist zo snel mogelijk moet doen.
Ten tweede is de opmerking dat het systeem sinds maandag druk bezocht is onzin. Ook voor maandag ben ik regelmatig langs niet werkende oplaadpunten gelopen.

De berichtgeving is daarbij ook op zijn zachtst gezegd dubieus. De maand januari is in drieen gedeeld, voor elke eerste letter van de achternaam is een van de drie periodes gekozen. In deze periode wordt geadviseert het studentenreisproduct op te halen. Halverwege de tweede periode wordt dan in paniek geroepen dat slechts ruim 1/3e van de studenten zijn/haar product heeft opgehaald. Lijkt mij niet heel weinig, aangezien dan maximaal 2/3e van de studenten het advies heeft gekregen dit te doen. Tel daarbij op dat van de vier ophaalpunten die ik heb gezien, er vier het niet deden en ik vind dat die 250.000 studenten die er wel in geslaagd zijn een bijzondere prestatie hebben neergezet.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 06:16]

@ 84hannes:

opHAALpunten, en die zijn er veel te weinig.
Ieder oplaadpunt is ook een ophaalpunt volgens wikipedia.
is niet waar, ns automaten bijvoorbeeld niet, en idem automaten voor bijvoorbeeld de metro enzo, alleen die gele paaltjes bij de supermarkt...
Dus blijkbaar is Wikipedia niet almachtig. Het zijn alleen speciale gele apparaten die op grote stations staan en bij sommige AHs. Je herkent ze aan de lange rij mensen.
Wat je nu zegt is onzin. OVchipkaart.nl heeft zelf het 'gespreid' ophalen in het leven geroepen. Zij gaven zelf een advies periode aan, niet de student. De student kon zijn reisproduct al vanaf 1 januari ophalen volgens ovchipkaart.nl. Echter was het toeval; niet bij iedereen stond het dus vanaf 1 januari klaar (wat wel zou moeten volgens de site); fout 1 van DUO/IBG. Fout 2 ontstaat dat als men gespreid gaat ophalen, de automaten niet willen activeren, of nog een gevolg van fout 1 ondervinden; het product staat niet klaar. Fout 3 is ontstaan door de media die loopt te brullen en te blèren dat de student lui is, ik lees nou nooit eens in de media dat de invoer van de studenten ovchip slecht verloopt, behalve van Groen Links, het enige standpunt wat ik met ze eens ben overigens :).
Waarom wachten? Omdat het eerder nog helemaal niet werkte. Toen mijn broer het eind december wilde opladen werkte het nog niet. Daarnaast ook de beroerde communicatie van DUO (voormalige IB-Groep) met hun folder waarin stond dat je vanaf 16 december de kaart kon activeren. Later bleek het op achternaam te gaan, maar die website kwam pas tussen kerst en oud en nieuw online.

Daarnaast zijn er ook nog mensen die ik ken waarbij de verkeerde kaartsoort op de pas is geschreven, maar volgens het systeem van de ov-chipkaart organisatie een andere kaartsoort op de pas is geschreven. Vervolgens gaan DUO, de OV-chipkaart organisatie en de vervoerders (lees NS) naar elkaar wijzen en zit de student met de gebakken peren en felle discussies met conducteurs.

Dan zijn er ook nog steeds regio's waarbij nog geen kaartlezers worden gebruikt (bijvoorbeeld Syntus heeft helemaal geen chipkaartlezers in trein en bus). Daar vraag ik mij serieus af hoe het systeem daar dan kan werken, want aan de buitenkant van de pas zie je niet of iemand echt reisrecht heeft.

Deze problemen staan nog allemaal los van problemen met tarieven, reizen die per keer een verschillend tarief hebben, niet werkende kaartlezers/poortjes, ondoorzichtigheid van tarieven en allerlei andere technische en organisatorische problemen. Eigenlijk zijn de vervoerders en de vervoerders dus technisch en organisatorisch nog niet klaar om het systeem daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen. Met name de regionale verschillen tussen vervoerders onderling zijn het grootste probleem, wat een hoop ongemak oplevert voor de reiziger (zowel in de portemonnee als de extra handelingen die moeten worden uitgevoerd).

[Reactie gewijzigd door captain007 op 23 juli 2024 06:16]

Pardon, even het volgende.

Half oktober chipkaart aangevraagt. Begin december briefje gekregen om het nog een keer aan te vragen. Half Januari einde chipkaart.

Vervolgs op verschillende dagen en tijdstippen zonder succes geprobeerd.

Kan dus moeilijk mensen verwijten te lang te wachten als ze zelf zo traag als stront werken.....
Studenten hebben idd een bepaalde 'tijd' gekregen dat ze mochten opladen. Mijn vriendin moest dit ook binnen een bepaalde tijd doen. Is geloof ik wel gelukt, heb dr er eigenlijk niet meer over gehoord.
Zelf heb ik ondertussen geen OV meer, Als ik dit zo hoor ben ik daar ook niet heel droevig om :p
Nou ik probeerde het afgelopen zaterdagnacht op Utrecht-Centraal rond middernacht (dus van zaterdag op zondag) en zelfs toen moest ik het twee maal proberen voor het lukte. Ik was tevens niet de enige die problemen had. Ook duurde het product ophalen nogal lang... (Dat het ding bezig is.)
Ja kon het maar, ik kan pas officieel vanaf de 23e. Heb het inmiddels op 3 verschillende momenten geprobeerd. Kan er niks aan doen dat het systeem zo hard faalt. Maar zul je zien, dat hij - omdat ik zo lang moet wachten voordat ik hem kan activeren - stuk is ofzo.

Spreiding aan de de hand van je achternaam, dat was de insteek. Helaas gaat dat niet. En dan maar in de pers brengen dat je hem zo spoedig mogelijk moet activeren, ik word echt gek van die akelige kaart.

En dan de NS conducteurs ook nog maar zeuren dat je hem AL op had moeten laden, en moeilijk doen enz 8)7 .
Ik vind dit een "kort-door-de-bocht" gedachten.
Als je kijkt op de site zie je dat je per achternaam (1ste letter) een span krijgt van een x aantal dagen om je kaart te activeren om het juist te spreiden. Maar sommige studenten mogen hem dus ook pas (nou ja, mogen, wordt geadviseerd) aan het einde van de maand activeren. En bij een groot deel lukt het niet op de dag dat ze mogen vanwege de storingen. Niet heel de wereld is dom natuurlijk.
Het is bekend dat mensen zaken uitstellen tot wanneer het echt noodzakelijk is. Hier kun (of moet) je in het ontwerp van je systeem rekening mee houden. In de eerste plaats moeten de ontwikkelaars van de ov-chipkaart deze piekproblemen zichzelf aanrekenen.
Dit klopt niet helemaal. Je kon het pas eind december activeren. Sinds die tijd staan er gewoon dikke rijen. Al weken lang....
Ik snap ook niet waarom iedereen tegelijk wilt, en ze hadden het allang kunnen doen.

Mensen die vorig jaar ook al een OV jaarkaart hadden konden uit mijn hoofd gezegt op 17 december beginnen met ophalen tot eind januari. Dat betekend dat het nu al een maand kan en nog hebben zoveel mensen het niet gedaan.

Als iedereen tot het laatste moment wacht vind ik het niet raar dat die systemen over de zeur gaan.
Ik had mijn OV-chipkaart al een jaar thuis, ik kreeg dan ook netjes een brief dat ik vanaf 16 december mijn product kon opladen. Jammer genoeg kreeg ik al vrij snel een e-mail van de IB groep dat we vanaf 16 december geïnformeerd zouden worden wanneer we de kaart konden opladen (in plaats van op 16 december opladen).

Op 31 december nog snel even geprobeerd maar er stond niks klaar. De eerst volgende keer dat ik weer tijd had was 9 januari, gelukkig ging het toen goed.

Wat ik hier nu mee wil zeggen is dat het 'allang kunnen doen' vies tegenvalt.
Op Utrecht centraal staan 4 van die oplaadpunten ( voor de albertheijn ), er staan bijna permanent studenten bij om hun kaart te activeren. Weet niet hou het op zaterdag en zondag is.
Op Utrecht centraal staan 4 van die oplaadpunten ( voor de albertheijn ), er staan bijna permanent studenten bij om hun kaart te activeren. Weet niet hou het op zaterdag en zondag is.
Op zaterdag en zondag zal dat aantal wel lager liggen. De meeste mensen hebben een Week-pas, en die werkt niet in het weekend.. Lijkt me sterk dat die mensen erom staan te springen extra geld uit te geven voor de activatie.
Of gaan juist dán omdat ze denken dat het dan rustig is.
ik ben al 2x gaan proberen en iedere keer staat er dat mijn bestelling niet kan worden afgehaald.

Daarbij hebben de bussen hier nog helemaal geen lezers ervoor, dus waarom zou ik gaan activeren?
ik heb volgende week maandag pas mijn eerste kans omdat ik op stage ben(bijna geweest) en er bij mijn woonplaats geen ophaalpunt in de buurt zit
Als je geen verstand van zaken hebt moet je heel erg oppassen met wat je zegt. Voor 1feb moet de kaart geactiveerd zijn, dat is nog 2 weken.
+ alle onduidelijkheid over de kaart
+ nu ineens veel media aandacht eraan geven..


en jij wil studenten de schuld hiervan geven? Denk eens even na voordat je iets post...
"Hoewel de systemen volgens hem 'robuust en sterk' zijn, worden ze sinds maandagmiddag geplaagd door grote problemen."

In theorie klopt dit misschien maar in de praktijk valt dit tegen. Zo stondt er bij de NS in Heerlen eind December een groepje mensen die hun kaart wouden activeren, helaas bleek dit apparaat niet meer te werken. Dag erna in Eindhoven bij de AH staat ook een oplaadt systeem hangt er een blaadje op dat het defect is. Jammer voor een paar meiden die langs komen lopen en ook hun kaart wouden activeren.

Klein tijd lijntje hoe ik mijn kaart heb proberen te activeren:

Eind December: apparaten werken niet (zie boven) dus geen succes.

4 Januarie: Op school de kaart geactiveerd (yeah een apparaat dat werkt) Wel beetje vreemd dat als je een product ophaald er alleen staat of je het er mee eens bent, maar er staat niet met wat (dit verschilde per student) daarna staat er dat er 2 producten geactiveerd zijn maar kan niet meer zien wat deze zijn. Maar zou wel goed zijn dacht ik. Er zijn ook studenten waar het niet bij werkt of het verkeerde product wordt aangegeven.

Diezelfde dag het in en uitchecken uitgeprobeerd en werkt perfect.

9 Januari: Komt een conducteur tegen die zegt dat je niet hoeft in en uit te checken dus doe dit niet meer (ja als het niet hoeft doe ik het liever niet :P)

13 Januari: Naar heel vaak gecontreleerd te zijn komt er een conducteur die zegt: Meneer U heeft een weekend OV en geen week OV. Terwijl ik die dag eerder gecontroleerd was en het allemaal goed was. Sterker nog de dagen ervoor was er geen enkele conducteur die me hier op attent maakte.

Vervolgens op internet gekeken (dat zij die conducteur). Probeer een account aan te maken maar krijg geen wachtwoord opgestuurd via email. Denk wacht wel een tijdje misschien moet het handmatig gecontroleerd worden ofzo. Naar een half uur nog geen wachtwoord probeer het dus nog eens, weer zonder resultaat. Daarna internet explorer tab geopend en probeer het nog eens, en ja hoor het werkt (geef dan op zijn minst aan dat de site niet goed werkt met firefox of kom met een foutmelding ofzo) maarja het werkt.

Dus ga verder kijken wat er op de kaart staat:
OV Chipkaart: Weekend
OV Korting: Weekend

Wat dus ik kan gratis reizen in het weekend en krijg korting in het weekend :?

Zoek wanhopig op de site hoe dit te verranderen zonder resultaat.

Ga dus naar de site van IB om te kijken wat daar staat.

Reisproduct Week

Juist dus nu heb ik wel weer een Week OV :?

Staat mooi klein knopje wijzigen (aha dus hier kan je het wijzigen). Klik vol verwachting op het knopje. Wilt u van week naar weekend veranderen vul dan de gegevens in en druk op versturen. uhhm nee dat wil ik niet dus klik maar op het knopje cancel.

14 Januari: Bel naar de NS die sturen me door naar de OV. Bel dus de OV. Ja meneer die combinatie kan niet probeer eens bij de NS te kijken wat er op de kaart staat en het daar verder regelen.

Op naar de NS ja meneer het systeem ligt eruit maar u kunt het wel zelf kijken op de grote automaten (dus daar kan je zien wat er op het kaartje staat :P hiermee kun je dus ook je reislog bekijken ). Dus loop naar een automaat toe leg het pasje erop staat er:

OV Chipkaart: Weekend
OV Korting: Weekend

Ok dus wat er op staat klopt dus toch niet ;(

Terug naar de balie, ja meneer daar kunnen wij niks mee doen wij gebruiken het systeem alleen maar. Ok dus maar weer de OV gebeld, ja meneer wat zijn precies u klachten. *somt lijst met klachten op*. Ja dit kan inderdaad niet we gaan er over vergaderen om te kijken waar de fout ligt bij ons of bij de NS en hoe dit op te lossen, bel over 5 werkdagen terug.

Conclusie: Je kan in en uitchecken met een weekend OV door de weeks zonder problemen (zonder geld erop). Er staat en combinatie op die nooit mogelijk kan zijn op mijn kaart. Wat mij betreft is het in de praktijk dus geen 'robuust en sterk' systeem.

EDIT @AlexanderB: Dat dacht ik ook, maar zowel de NS als de OV zegt dat het de bedoeling is dat er staat week OV en weekend korting of andersom. Dus dat er 2 keer weekend op staat kan niet. Dat je kan omzetten weet ik heb ik ook verteld hierboven. Probleem alleen is dat het waar je het kan veranderen op de IB site het wel goed staat oftewel week OV. Als je dus op omzetten klikt kan je van week naar weekend omzetten maar dat is niet de bedoeling.

[Reactie gewijzigd door toussi op 23 juli 2024 06:16]

nee, hij heet korting weekeind, maar ze bedoelen "de korting die bij een weekeind OV hoort" aka korting doordeweeks en gratis in het weekeinde..
je kan je kaart via internet laten omzetten in week, dan moet je weer naar zo'n paaltje als je "bestelling" klaar staat...
Geniaal verhaal! En het ergste is dat er niemand is die de verantwoordelijkheid neemt voor dit soort dingen. Niemand heeft het overzicht.
Okee, okee...
Kan iemand mij vertellen wat er mis was met het oude systeem?
Een ding met een fotootje erop, streepjescode - die je dan on-demand kun scannen...
Het was simpel, GOEDKOOP en controleerbaar.
Blijkbaar was er weer een politicus die voor ons een hele nieuwe behoefte heeft gecreëerd, zoals dat wel vaker lijkt te gebeuren. Gelukkig stelt Groen Links hier de goede vragen.
Waarom gaat er zoveel mis met de invoering van de OV-chipkaart?
Voor de invoering van de OV-chipkaart heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat tot april 2008 130 miljoen euro uitgetrokken. Dit overigens los van 500 miljoen euro die in 2001 aan de NS beschikbaar is gesteld voor toegangspoortjes. Vervolgens is het project een factor 5 duurder uitgevallen dan de bedoeling was. Het ding had dus al miljarden gekost voordat er ook maar iemand mee gereisd had!
Er zijn grove fouten gemaakt en nu... mist het middel ook nog het doel???

Er is een wettelijke acceptatieplicht voor alle vervoerders: ook als ze niet achter de chipkaart staan, krijgen ze het ding keihard door hun strot gedouwd - om het zo maar even uit te drukken. De bewering dat de 5 grote openbaar vervoerbedrijven de initiatiefnemers zijn is een leugen. En om het nog gekker te maken: de reiziger is gemiddeld duurder uit.
Ergo: de belangrijkste gebruikers zijn er dus niet blij mee.
Wat gaat er nu zo fout? Maakt de politiek nu alle verkeerde beslissingen, of is er iets anders aan de hand?

Voor de developers onder ons...
Wie heeft de URS gemaakt? Niet de gebruikers blijkbaar.
Weet iemand wat er in die URS stond? Een hoop onzin blijkbaar, want budgetten zijn overschreden, tijdslijnen niet gehaald, er is uiteindelijk gekozen voor de MIFARE kaart; die alles behalve veilig is, zie ook:
http://www.jorisvanhoboken.nl/?p=183
http://news.cnet.com/8301-1009_3-9994120-83.html
http://www.out-law.com/page-9279
http://www.edri.org/edrig....14/dutch-university-chip
De tekortkomingen van de kaart zijn gewoon gepubliceerd, dus elke slimmerik kan met een beetje freubelen op een zolderkamertje gratis met de trein - want daar komt het nu op neer.

Deze kan wat mij betreft in het rijtje Betuwelijn, HSL en JSF.
Ik zou zeggen: laten we met z'n allen het systeem boycotten! Zij duwen iedereen een ongewenst product door de strot wat ook niet eens werkt.

De ovchipkaart is alleen maar gemaakt om controle over de mensen te krijgen, zodat men weet waar iemand loopt. Tel daar de kilometerheffing bij op en we zijn 24/7 traceerbaar.
Zijn die ministers die leuke ideetjes achter hun bureautje verzinnen, maar in de praktijk totaal geen verstand hebben om het fatsoenlijk te laten werken.

Is er al een site die handtekeningen verzameld tegen de Ov-chipkaart ofzo?
Half 2007, toen je hem alleen nog kon gebruiken in de Rotterdamse metro en hij nog gratis op te halen was heb ik er een genomen met het net nieuwe automatische opladen (toentertijd). Zorg dat er geld van een lege bankrekening afgeschreven werd (met een 0 limiet) en het geld werd van de RET rekening afgeschreven. Daarna kreeg je een brief dat je contact geld moest gaan brengen bij een informatiepunt. Als ik me kaart probeerde te gebruiken, stond er: geblokkeerd.

Ik ging naar een informatiepunt en zei dat mijn kaart om onduidelijke redenen geblokkeerd was. Ze wisten daar nog helemaal van niets. Dus deblokkeren ze hem weer gratis. Maar dat was toen, toen waren er nog een handjevol gebruikers. Dat mag ook wel, gezien alle keren dat ik 4 euro kwijt ben geraakt door het hufterige niet uit kunnen loggen.

Er waren toentertijd wel meer trucjes door combinatie van chipkaart en strippenkaart. Overigens zijn er nu nog steeds stations... ik noem Rotterdam Marconiplein waar je een metro terug kunt pakken zonder door het poortje te gaan. Dus in principe gratis reizen. Poortjes opentrappen kan natuurlijk altijd, maar geweld is altijd voor mensen zonder hersens de optie geweest.

Met studenten ov kaarten is het ook altijd rommelen geweest. Lange tijd kreeg je bij het verliezen van je oude kaart een nieuwe. Was je hem niet verloren had je er twee. Daarna ging je bijvoorbeeld je week-kaart voor een weekend-kaart omruilen. Zo had je dan zowel een week- als weekend-kaart.

Ook zijn er stations met name op de Erasmuslijn (nu D-lijn) waar de lift je achter het poortje brengt.

Eind volgend jaar gaat de eerste 'batch' gewone ov-chipkaarten verlopen (waaronder die van mij)..benieuwd of ze daar nog fouten mee gaan maken en er nog wat te profiteren valt.

Tot slot hier op de voornamelijk Connexxion bussen Gouda-Rotterdam doet het apparaat het zeker gemiddeld 1 keer in de week niet. (melding: buiten gebruik) Mag iedereen gratis instappen van de chauffeur. En dat is al maanden zo.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 06:16]

http://www.ov-chipklacht.nl kan je een klacht indienen tegen dingen die jij tegen bent gekomen :).
Heel vaak storingen, waardeloze communicatie, ophaalpunten die niet gelijk zijn aan oplaad/verkoop punten en op onlogische plekken staan, en onjuiste informatie. Ik vind het echt een ramp.

Zo zou ik tot 31 januari nog door moeten kunnen reizen, maar bij mij is het sinds 31 december al opgehouden. (ik heb hem al vrij lang, denk 1.5 jaar nu). Heb nu al meerdere keren moeten betalen omdat oplaadpunten niet werken danwel niet te vinden zijn. Bij medewerkers balies wordt je ook niet geholpen, je wordt doodleuk doorverwezen naar die falende apparaten. Verder heeft werkelijk niemand die ik spreek hem al kunnen ophalen/ begrepen wat je nu eigenlijk moet doen. De communicatie is echt bar slecht en ik vrees dat heel veel studenten straks op 1 februari een probleem hebben.

Ik vraag me ook af hoe het gaat met de trein, in Delft zit volgens mij maar 1 zo'n paaltje. Dus dan stapt er 100 man uit die allemaal moeten uitchecken bij dat ene paaltje. Lekkere chaos.
Studenten hoeven niet in- en uit te checken bij de NS naar wat ik begrepen heb. Dat is ook wel logisch omdat je in principe gratis mag reizen, dus dan heeft dat gebliep natuurlijk geen zin. En aangezien het voornamelijk studenten zijn die reizen met de trein, zal het gebliep nog wel meevallen. De RFID chip is volgensmij ook best snel.

[Reactie gewijzigd door Tuinstoel op 23 juli 2024 06:16]

Zou fijn zijn als het bij NS niet verplicht wordt. Bij de RET in de metro is het in elk geval wel zo. Ze moeten perse je kaart lezen of je wel bent ingechecked, ook al heb je gewoon een 'echte' OV kaart ernaast.

En zo snel is die RFID chip niet, als je je saldo oplaad bij een gewoon oplaadpunt, moet je na gepind te hebben letterlijk 5! seconden wachten (inclusief sirene) voordat hij het bedrag erop heeft gezet. Haal je hem eerder weg ben je je geld kwijt. Het hele systeem voelt log, sloom en archaisch aan en sluit niet aan op het denkpatroon van tegenwoordig. Het is een grote stap terug, zelfs in vergelijking met de strippenkaart. Naar mijn mening dan.
@ Tuinstoel
Studenten hoeven niet in- en uit te checken bij de NS naar wat ik begrepen heb.
Dat is niet waar. Logisch is dat als je informatie kunt gebruiken, men deze informatie ook zal gaan gebruiken. Het is natuurlijk de bedoeling dat het reizigersgedrag wordt bestudeerd, mede omdat de reisinformatie 'slechts' 8 jaar wordt opgeslagen.

Zie dit artikel waarin wordt verteld dat de NS eist dat iedereen incheckt. <= schijnt niet te kloppen.
Echter, als je niet incheckt mag je fijn extra betalen bij je plaatselijke vervoerder.

Edit: ik merk tegenstrijdigheden op in de verschillende aangedragen artikelen. Matig.
Edit 2: Inderdaad __1337__, hoewel ik je post pas later zag (dus heb deze post ook maar even aangepast!)

[Reactie gewijzigd door MistahMastah op 23 juli 2024 06:16]

Van www.studentenovchipkaart.nl :
Bij metro/bus/tram kun je zodra de kortings- of vrij-reizen periode is ingegaan het perron op/het vervoermiddel in. Wil je eerder, dan wordt er saldo afgeschreven als je reist met je Studenten OV-chipkaart (in gebieden waar de OV-chipkaart nog niet is ingevoerd moet je een roze strippenkaart gebruiken).
Bij NS kun je met een kaartje/reisproduct op je chipkaart altijd gewoon het perron op. Je hoeft daar nog niet in/uit te checken. Bij metro, tram en bus is dit 5 minuten van tevoren.
Dus als ik dit zo lees spreekt dat tegen met jouw bron :).
Bij NS kun je met een kaartje/reisproduct op je chipkaart altijd gewoon het perron op. Je hoeft daar NOG niet in/uit te checken.
Wat je beter nu kunt doen is het eenmaal aanleren om het wel te doen.

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 23 juli 2024 06:16]

Heerlijk, met 100 man om 1 paaltje drommen om bij de NS in te kunnen checken.

Ik was al geen fan van het OV, aangezien ik op de trajecten waar ik de laatste jaren reis met de auto 30-60 minuten later kan vertrekken. Te zot voor woorden voor reizen binnen de Randstad eigenlijk.

Daar komt nu ook nog eens dit systeem bij. Waar de NS nu nog 2 automaten bij ons op het drukste perron heeft staan, waar slechts een enkeling kaartjes hoeft te halen 's ochtends, staat er straks 1 paaltje halverwege het perron. Daar zou in de toekomst dan iedereen moeten inchecken, gezien de tekst aangeeft dat inchecken *nog* niet hoeft.
Dat paaltje is dus amper bereikbaar 's ochtends en het is een roteind lopen vanaf de uiterste einden van het station, lekker klantvriendelijk.

En wat als die automaat defect is? En je op een ander station door de poortjes eruit moet? Ik neem aan dat je daar dan pas ingecheckt wordt en dus automatisch het straftarief van 4 euro mag betalen?

Instappen in de bus is ook een geweldige ervaring, waar voorheen iedereen vrij vlot binnen kon zijn, mag je nu eerst stuk voor stuk inchecken. Kaart tegen de lezer, hopen dat ie het doet. Nog een keer doen, automaat er tegenover pakken. Concluderen dat dat die koleredingen het weer niet doen. Feest.

Zelfs als die automaten wel werken, kost het instappen nog steeds meer tijd dan voorheen. Lekker bevorderlijk voor de doorstroming jongens, goed over nagedacht!

Als je dat ritueel hebt gehad, dan natuurlijk nog het uitstappen.. Zorgen dat je ruim op tijd je kaart bij de hand hebt, want eenmaal aangekomen ben je de deur al uitgeduwd door je medestudenten voordat je de kans hebt gekregen uit te checken.


Maar! Gelukkig krijgen we in 2010 WIFI in de treinen, om het OV aantrekkelijker te maken.
Jammer dat de regering en de vervoersbedrijven zo hard bezig zijn om het OV juist tot een erbarmelijke ervaring te maken.


Ik krijg het gevoel dat ik als klant steeds meer geschoffeerd wordt door de OV bedrijven, voor mij in ieder geval reden om zoveel mogelijk de auto te pakken. Kost wel een zakcentje, maar het is comfortabeler, betrouwbaarder, sneller en de auto rijdt wanneer ík het wil! :Y)

[Reactie gewijzigd door Aganim op 23 juli 2024 06:16]

Van de website: http://www.studentenov-chipkaart.nl/veelgestelde-vragen#

onder het kopje: Vragen over het reizen met de Studenten OV-chipkaart: Waar en hoe?
subkopje: Moet ik altijd in- en uitchecken?

Het is belangrijk dat je de communicatie van de specifieke vervoerder in de gaten houdt: in de loop van 2010 moet je op steeds meer plaatsen in- en uitchecken.
Op dit moment werkt het als volgt:
In de metro/tram en in de meeste bussen van Connexxion check je altijd in en uit en reis je in de kortingsuren op saldo.
In de trein hoef je nog NIET in en uit te checken. De conducteur controleert jouw chipkaart met een speciaal controleapparaat. In de kortingsuren koop je een papieren kaartje.
In de overige bussen: vraag het de buschauffeur en toon hem je Studenten OV-chipkaart. Waar je nog niet in- en uitcheckt gebruik je in de kortingsuren de roze strippenkaart.
Ouch dat gaat pijnlijke situaties opleveren. Lekker uitchecken op station Zwolle, waar sporadisch her en der paaltjes staan. Thnx for the info :).
waar haal jij vandaan dat studenten niet hoeven in en uit te checken.
en nee dat is niet logisch, want anders hoefde elke student zijn pas niet op te laden, wat overigens van de zotte is. dit zou eigenlijk al gedaan moeten zijn toen trans link systems.bv het opstuurde m.i.
de invoeringsproblemen zijn veroorzaakt door slechte voorbereiding en een te grote monopoliepositie van de ov bedrijven. de reizigers moeten wel anders kunnen ze niet mee. en als het OV nog 1 staatsbedrijf geweest zou zijn zou het uberhaupt niet ingevoerd zijn. tel daarbij op dat de tarieven ook zijn verhoogd en vraag jezelf dan af wie er nu uiteindelijk beter van is geworden?

V for Vendetta komt steeds dichterbij
Dan heeft Delft het nog beter dan Eindhoven ;) . Op Station Eindhoven staat er ook 1 paaltje per 2 sporen, en de IC's komen/ vertrekken tegelijk. Dus dat is elke keer 2 volle (in de spits) intercities per paaltje, die (lekker veilig) aan de bovenkant van de trap staan.
Anoniem: 173876 20 januari 2010 16:21
Ik zie inderdaad overal hier in de regio overal aan vele weken "storing, buiten gebruik" om de kastjes staan. Ik heb mijn pas op school geactiveerd en hoppakee, de volgende dag tot nu: "buiten gebruik". Gaat lekker zo :P
Bij mij hebben ze bij de RuG niet zon laadpunt.
Ik heb even gekeken, je studeert technische bedrijfskunde, wat inhoudt dat je op het Zernike complex zit.

Daar moeten twee oplaadpunten zitten, vlak bij elkaar, bij de hoofdingang van dat gehele complex.

http://www.ov-chipkaart.nl/services/servicesvooraenpkaart/adresvinder/

Hierbij een willekeurige postcode van Groningen invoeren en de range op 10 km zetten, dan krijg je een leuk kaartje met alle punten in Groningen. Dat is overigens het enige nuttige wat ik van de site heb binnengehaald.
Bedankt dat je me er even op wijst. Ik zal er binnenkort eens gaan kijken :)
Op het Zernike complex zit er een in de AH to go en in de VanDoorenveste (techniekgebouw, zp 11)

Edit: Ik kom er niet zo vaak langs wegens stage, maar het is bij beide punten over het algemeen niet druk..

[Reactie gewijzigd door BlueMotion op 23 juli 2024 06:16]

Anoniem: 329067 20 januari 2010 16:03
heb mn 3 ov chipkaarten (kreeg er 3 ?) geactiveerd bij NS gewoon was niks aan de hand.
weet wel dat er grote problemen waren bij de AH met het activeren van de OV.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 329067 op 23 juli 2024 06:16]

jij hebt er 3 ? .. goed bijgehouden IB groep ..

.. mijne goed binnengekregen en geactiveerd.. geloof dat ik de enige ben.. maar ben dan ook al 5 jr aan het studeren .. en al 3jr foto's aan het inleveren ieder jaar..

.. maat van me heeft hem nu al 5x opnieuw moeten aanvragen ..
.. iedere keer was ib groep gegevens kwijt .. 5x nieuwe pasfoto..
.. nu heeft ie 2x ?!? een tijdelijke kaart gekregen .. dag erna kreeg hij een breif
' u heeft al een OV kaart gekregen, dus we cancelen uw 2e aanvraag' ... dus weer geen kaart ontvangen .. IBgroep you go !
Anoniem: 329067 @def198720 januari 2010 16:52
Ja heb 2 met foto en 1 tijdelijke , heb gemaild naar ze maar krijg geen reactie terug.
Neem aan dat het dus goed is.
Dan ben jij de eerste persoon die ik spreek over de OV-chipkaart die geen problemen ermee had. Van de +/- 20 personen die ik erover heb gesproken, hebben allemaal minimaal 2 plekken/ momenten geprobeerd om hem te activeren (als ze hem al hadden, een aantal mensen had ook nog geen kaart gekregen)
Een minderheid heeft de mazzel dat het activeren wel is gelukt, waaronder ik, maar dit is toch weer drama hè. Zou het zelf handiger vinden als activeren/ophalen van producten via ovchipkaart.nl ging. Dat moet toch best te bewerkstelligen zijn? Zo geef je zelf aan dat je een product wil ophalen, net als bij een automaat. Hoop voor de mensen die reizen met een tijdelijk product tot 31 januari niet worden beboet voor zwart rijden na deze periode.
Dat is best te doen, als iedereen thuis een RFID-lezer aan z'n computer gaat hangen. Het punt is ook niet dat je moet aangeven dat je die producten wil hebben, maar dat die op je pasje gezet moeten worden. En als iedereen dat op hetzelfde moment gaat doen, dan krijg je dit soort dingen dus...

Hier had ik ook twee pogingen nodig. Na 16 december kon ik activeren volgens de brief, maar dat lukte niet. Kort na 4 januari (datum van de website) lukte het gewoon in één keer.
Hoeft toch niet met een RFID-lezer, je OV Chipkaart is gekoppeld aan een gebruikersnaam en je kaartnummer op de site. Als je een product besteld, betaald met Ideal oid, dan moet dat toch wel te koppelen zijn op basis van de gegevens? Of is dit technisch niet haalbaar? :)

Just a thought :).
Vroeger moest ik bij het afhalen besluiten wat ik voor kaart wou, waarom hebben ze dat nu weer gedecentraliseerd dan? Is het niet erg handig als je op het moment dat je die kaart haalt DAAR iemand op een knopje drukt?
Je krijgt de kaart thuis gestuurd, dus nee dat kan niet :). Je moet vervolgens zelf de keuze overwegen of je het reisproduct daadwerkelijk wil ophalen, of dat je ervoor kiest dat je dit niet doet (bijv. omdat je moet terugbetalen als je je studie niet binnen 10 jaar haalt). Het lijkt mij handig als dat activeren via internet kan. Je kan immers ook je kaart koppelen aan een gebruikersnaam en producten online bestellen. Vervolgens moet je dit weer ophalen ergens anders. Als dat ophalen gelijk automatisch zou gaan, of via internet door een tabje activering producten, zou dat wat mij betreft ideaal zijn.

[Reactie gewijzigd door __1337__ op 23 juli 2024 06:16]

Dat verklaart een hoop, het schiet alleen niet erg op om de kaart thuis te krijgen, om vervolgens alsnog ergens heen te moeten ... kun je net zo goed een afhaalbericht thuis krijgen ;)

Internet lijkt me een mooie verbeterkans, als dat technisch haalbaar is.
Omdat er ook terminals in de bussen zijn die niet al te grote bandbreedte naar de server zullen hebben, gaat dat niet. Het staat zowel in het systeem als op de kaart opgeslagen.
De terminals in de bussen zijn geheel niet verbonden met de database. Pas 's avonds worden de gegevens in batch geupload.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 06:16]

Misschien dat dit niet mogelijk is ivm met poorten in metro's en bussen die geen contact met de centrale database hebben.
En een RFID-writer want het product moet naast dat het in de server bekend is ook "lokaal" op de chip van je OV kaart worden geplaatst....

Dit is ook het vreemde van het systeem; Als niet-student heb ik al een aantal OV producten gekocht die reeds netjes aan mijn kaart gekoppeld zijn. Je pasgegevens zijn immers al bekend bij de server. Echter... voordat je de producten daadwerkelijk kunt gebruiken moet je ze eerst nogmaals activeren op het station. En dat kan dan alleen weer bij die ene paal die ook door studenten wordt gebruikt en niet bij de kaartautomaten met OVchip ondersteuning. Het hele systeem is vreemd opgezet...

PS. Ook voor niet-studenten werkt de activatie slecht: ik moest ook al tweemaals terug naar het station omdat het systeem een storing had.
Eigenlijk is het een brak systeem. Of je nou student bent of niet.
Ik had hem vorige week opgeladen en toen ik het de eerste keer probeerde pakte hij het niet. Toen een tweede keer geprobeerd en nu staan er 2 'overige producten' op de kaart dus neem aan dat het nu goed is :)
Ik snap ook niet waarom er 2 overige producten op gezet worden, dat had ik namelijk ook. Welke producten dat zijn kon ik niet bekijken, want, (je voelt hem aankomen) de paal hield er mee op na de melden dat er 2 producten waren opgezet.
Ik weet het niet zeker, maar volgens krijg je je standaard ov-studentenkaart en die telt als een product. Echter krijg je ook nog een product voor de kortingsuren buiten de uren van de studentenkaart. Bijv:
Product 1: Weekkaart
Product 2: Kortingskaart voor in het weekend en de vakanties
Product 3: onbekend product
Product 4: onbekend product

zo staat 't er nu in..
Vroegah had je gewoon een geplastificeerd stukje papier met je foto erin, die je even liet zien aan de vriend'lijke chauffeur terwijl je hem hartig een goede morgen toewenste.

Tegenwoordig kom je binnen, scheldend op het anonieme kastje dat je bijna beledigend toepiept, terwijl achter je een rij mensen op jouw zit te schelden omdat je in de weg staat. Goedemorgen? Geen tijd voor, doorlopen, d'r moeten mensen instappen en we moeten weg want we komen te laat!

Beste systeem van allen: Maak OV gewoon gratis voor iedereen en verreken het in de belastingen, of vorder het terug van (hulp) organisaties die teveel op hun centen zitten of het uitgeven aan asbesthuizen. Het geld is er wel.
De oude OV studentenkaart was toch ideaal voor ons. Het voorkomt ergernissen bij de drukkere buslijnen, omdat nu iedereen aan het aftasten is of ie wel of niet is ingecheckt. Vooral het uitchecken is leuk bij de drukkere buslijnen. Ik zou het praktischer vinden als studenten niet hoeven in of uit te checken, omdat ze toch een 'gratis' product hebben. Voor het zwartrijden maakt het niet uit in dat geval, want de controleurs zien dat jij een studentenreisproduct hebt.

Ik denk dat ze het gehele chipkaart systeem bedacht hebben om een eerlijke toerekening van geld te geven aan de vervoersbedrijven. Met de OV studentenkaart werd dit natuurlijk met een natte vinger gedaan op basis van capaciteit en verwachtingen, met de chipkaart kan men precies zien wie waar en wanneer reist en met welk product. Voor de overheid een stuk voordeliger qua kosten waarschijnlijk, en voor de vervoersbedrijven een eerlijkere verdeling qua inkomsten :).
Ik heb gisteren geleerd dat je, in ieder geval voor de NS, inderdaad niet hoeft in of uit te checken. De conducteur scant je chipkaart, ziet dat er een Studenten OV op staat en het is in orde.

Wat er ook werd gezegd was dat ik in het weekend een papieren kaartje moest kopen met korting :? Ik ga het zaterdag gewoon uitproberen op de chipkaart, als ik 'm dan toch heb...

Wat betreft die data: in de brief waarin staat dat je vanaf 16 december op de site moest kijken, staat ook dat-ie in ieder geval vanaf 1 januari op te halen is. Als afwisseling van studeren even naar het postkantoor gefietst en opgehaald, terwijl ik hem op 22 januari eigenlijk op zou moeten halen.


Ik weet trouwens niet hoe het zit met bus en metro, ik denk dat je daar wel in en moet checken.
Je kan in het weekend wel rijzen met de OV Chipkaart, maar je krijgt dan niet 40% korting. Dus als je met korting wilt reizen moet je een kaartje kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.