Studenten moeten ov-chipkaart voor 16 maart activeren

Studenten moeten hun ov-chipkaart voor 16 maart hebben geactiveerd, anders kunnen ze niet meer vrij reizen met het openbaar vervoer. De invoering stond gepland op 1 januari, maar deze werd tot twee keer toe uitgesteld.

Ov-chipkaartHet ministerie van Onderwijs en de vervoersbedrijven hebben dat vrijdag besloten, zo meldt NU.nl. Twintig procent van de 650.000 studenten met een ov-chipkaart heeft zijn kaart op dit moment nog niet geactiveerd. Studenten die dat op 16 maart nog steeds niet hebben gedaan, kunnen niet langer vrij reizen met het openbaar vervoer.

Studenten hadden volgens plan al vanaf begin dit jaar met hun ov-chipkaart moeten reizen, maar de ov-bedrijven gaven aan deze streefdatum niet te kunnen halen. Daarom werd de deadline verschoven naar 1 februari. De activatiesystemen bleken echter te worden geplaagd door massale uitval, waarop onderwijsminister Ronald Plasterk besloot om de deadline wederom uit te stellen.

De problemen zorgden voor veel ergernis onder studenten; in veel gevallen lukte activatie pas na herhaaldelijk proberen. De oorzaak van de problemen is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op dat de grote toeloop het probleem was: de activatiesystemen lagen er in januari om de haverklap uit, zo zei een woordvoerder van de ov-bedrijven destijds tegen Tweakers.net.

Vorige week werd bekend dat de overheid 6,7 miljoen euro uittrekt voor een veiligere ov-chipkaart. De onveilig geachte Mifare-chip wordt vervangen door een SmartMX-chip. Deze chip is in staat ingewikkelder cryptografische berekeningen uit te voeren, waardoor de kaart beter is te beveiligen. Er was in het verleden veel kritiek op de veiligheid van de ov-chipkaart; het zou onder meer eenvoudig zijn om de kaart te klonen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-02-2010 • 14:58

133

Reacties (133)

133
131
90
5
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 310408 20 februari 2010 17:38
Voor studenten was de oude oplossing vele malen handiger en goedkoper.

Vele malen goedkoper? Hoezo? Als alles eenmaal werkt lijkt het me veel eenvoudiger om een systeem te hebben dan een veelvoud aan kaarten, kaartjes en andere dingen.

En geloof me, ik heb in mijn zak dit soort kaarten voor een aantal grote steden in de wereld (ik gebruik vrijwel altijd OV als ik op reis ben) en in al die steden werkt het heel goed. En allemaal kunnen ze gekraakt worden en nergens maakt men er zich zorgen over. Net zoals niemand zich druk maakte over het feit dat wij op de universiteit vrij konden reizen met de strippenkaart en haarlak. Maar toen was er nog geen Tweakers.net. Lol.
Vele malen goedkoper? Hoezo? Als alles eenmaal werkt lijkt het me veel eenvoudiger om een systeem te hebben dan een veelvoud aan kaarten, kaartjes en andere dingen.
Aangezien het hier over studenten ging hadden ze dat al: de OV jaarkaart ;)

[Reactie gewijzigd door Foamy op 23 juli 2024 04:30]

Een tip: Zet geen geld op je Studenten OV-Chipkaart. Als je met een bus reist heb je een kans dat deze jou "week of weekend abbonement" niet herkend. Als dit gebeurd wordt er inplaats van het 0.00 tarief, het normale tarief berekend.

Is mij al meerdere keren gebeurd
Is handig aan dit systeem er is geen overeenkomst met jou en de aanbieder zoals je bij elk ander systeem wel hebt:
Bij de kassa krijg je ook eerst bedrag te horen en dan betaal je.
Als je online iets koopt krijg je ook eerst bedrag en dan betaal je wel of niet.
Als je naar zwembad gaat wordt er ook gezegd hoeveel je moet betalen.

Maar bij de OV-chip kaart is het anderse je gebruikt hun dienst en hun bepalen wat je betaald. Op deze manier kunnen ze ook lekker onopvallend prijs verhogingen door rekenen. En bij fouten die jij of hun maken zal altijd bij jou het meer geld kosten.
Met de OV-Chipkaart is niets mis, heel Rotterdam werkt er al jaren mee en dat werkt al jaren perfect. Het houdt zwartrijders makkelijker buiten, eerlijkere prijs dan het oude strippensysteem en een stuk makkelijker (automatisch opwaarderen is ideaal, nooit meer naar de winkel voor zo'n strippenkaart of een dure strippenkaart in de bus kopen).
Ik durf ook te beweren dat de OV-Chipkaart veiliger is dan de stippenkaart (hoe makkelijk kon je met strippen knoeien als je in tram/metro zelf moest stempelen?).

Echter.. bij de STUDENTEN-variant gaat alles mis. DUO had gewoon een jaartje moeten wachten.. Ik ben in Rotterdam nog geinterviewd door RTL Nieuws bij een defect apparaat. Uiteindelijk 10 kilometer moeten reizen vanuit mijn ouderlijk huis in Limburg op zoek naar een apparaat!
Inderdaad niet onredelijk, behalve als je OV-chipkaart nog niet werkt!
Mijn kaart heb ik geactiveerd, en werkt in metro/bus/tram, maar niet bij de NS. Volgens de OV-chipkaart maatschappij is er een 'onbekend probleem'.

Als het na de 16e nog niet is opgelost stuur ik de boetes gewoon door naar ... :X
Gewoon de site goed lezen en je laten voorlichten.

In de metro/tram en in de meeste bussen van Connexxion check je altijd in en uit en reis je in de kortingsuren op saldo.
In de trein hoef je nog NIET in en uit te checken. De conducteur controleert jouw chipkaart met een speciaal controleapparaat. In de kortingsuren koop je een papieren kaartje.

Zie ook: http://www.studentenov-ch...0Studenten%20OV-chipkaart?
Ik heb mijn abonnement per 1 januari om laten zetten van week naar weekend ... op 28 januari kreeg ik pas voor het eerst bij zo'n machine een weekend abonnement aangeboden, daarvoor enkel week! Dus ik heb het geaccepteerd ... blijkt dat er nog steeds week op staat, gelukkig was de conducteur aardig. Volgens de website van de ib-groep staat er echter weekend op mn kaart, en volgens de vrouw van de ibgroep die ik aan de lijn kreeg ook, en ze had geen idee wat er mis is. Ze verwees me doodleuk naar het bedrijf dat de OV chipkaart maakt!

Nog een leuk voorbeeld, een vriend van me had zijn abonnement gehaald, en die heeft nu ZOWEL weekend als week op zijn kaart staan. Dit kunnen conducteurs echter zien, en mocht hij nu in de trein gratis willen reizen dan kan dat niet omdat het illegaal is om zowel een week als weekend abonnement op je kaart te hebben. En wederom tast de ib-groep in het duister.

Dus mensen kunnen wel heel makkelijk roepen dat studenten tijd zat hebben gehad om hun kaart te activeren of wat dan ook, maar dat is dus niet zo. Dit systeem kan onmogelijk uitvoerig getest zijn anders zou je dit soort problemen niet hebben, en ik vraag me dus ook sterk af waar de verantwoordelijken voor dit systeem de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest??
Dat probleem heb ik eerder gehoord en dit komt voor bij meer switchers. Oplossing was geloof ik de conducteur wijzen op het blauwe pijltje op zijn scherm wanneer hij je OV scant, want op de tweede pagina staat dan dat je inderdaad ook een weekend-OV hebt.
Anoniem: 171689 @Airdack20 februari 2010 15:40
Dat komt doordat elke student op zijn OVchip kaart standaard voor de maand januari een tijdelijk reisproduct heeft wat gelijk is aan het OV wat je had toen je de kaart aan hebt gevraagd.

Mij is het ook overkomen maar een conducteur was blijkbaar in staat om mijn weekend ov ''naar voren te schuiven'' zodat die als eerste ook gezien werd en ik niet bij elke conducteur met kastje weer zijn wenkbrauwen naar beneden haalt bij het scannen van mijn kaart.

De oplaadautomaat zou bij het inladen van je eigenlijke reisproduct van 2010 je tijdelijke moeten verwijderen maar dat doet hij dus niet. Dat is wel nodig want voor bijv betalende reizigers met tijdelijke abonnementen etcetera zal dat ook moeten gebeuren.
Ik heb nog steeds problemen met het wisselen van weekend naar week ov. Ik heb op 30 december 2009 de wissel aangegeven, echter zo'n gele ophaalautomaat zegt dat er geen bestellingen voor me klaar staan. Deze reactie kreeg ik vier dagen geleden van OV-chipkaart.nl:
We zijn er van op de hoogte dat het ophalen van het reisproduct niet vlekkeloos verloopt. Je moet het gewoon blijven proberen bij verschillinde oplaatpunten, want volgens het systeem ligt het product gewoon klaar en dus moet het wel lukken. Hierom is de ophaalperiode verlengd met de gehele maand Februari. In deze periode is het mogelijk om met je 'oude' OV-bewijs te reizen.
Elke dag probeer ik het product op te halen bij verschillende automaten. Het is toch raar dat zij claimen dat er een product klaar staat, terwijl de automaten dit tegenspreken?
Niet onredelijk lijkt me, tegen die tijd hebben ze 2.5 maand de tijd gehad, dan zou je toch wel mogen verwachten dat men eindelijk de activatie heeft afgerond.

Overigens vind ik dat gedoe over de veiligheid een beetje gezocht, deze kaart word toch ook in Londen gebruikt, en daar zijn toch ook nooit grote problemen met deze kaart geweest?
Als ze het ook nog mogelijk maken om te laten activeren op normale plekken... en nergens je ff in 3 minuten kunt vinden waar het kan want van die stomme ov-chipkaart bla bla bla site wordt ik niet bepaald snel duidelijk waar ik het kan activeren..

Aangezien ik niet in een bepaald dicht bevolkt gebied woon kan ik hier niet ff naar een winkel stappen en activeren.. nee ik moet eerst 1,5 uur reizen om dat ding te kunnen activeren...

Ze zouden er voor moeten zorgen dat het ook online kon..
Ik heb de OV-chipkaart gewoon in de bus zelf geactiveerd....
Dan zou ik nog maar eens checken of hij wel echt geactiveerd is. Dat je kunt inchecken wil niet zeggen dat hij geactiveerd is. Ik denk dat je nog op je tijdelijke reisproduct zit. Activieren kan namelijk alleen bij zo'n gele OV-paal en daar zit het probleem, deze zijn vrij schaars (in Den Bosch bijvoorbeeld staan er naar mijn weten 2, één op het station en één bij Avans) en ze werken vaak niet. In de bus kun je niet activeren.
Bij de blauwe paaltjes in de bus kan dat dus wel (zelf niet geprobeerd).

http://tweakers.net/ext/f/kVD3BHXjVRBsx18wdzhvCocp/full.jpg
huh? welke bus was dat? volgens mij staan er in de bussen alleen maar lezers...om een ov-chipkaart te activeren moet je producten ophalen via de gele automaten op station of de gele automaten bij een supermarkt..als student zijnde heb je een tijdelijk product op je kaartje staan...
In veel bussen (van Connexxion) komen zogenaamde AHM's te hangen. Dit zijn kleine blauwe apparaten die je in staat stellen om vooraf bestelde reisproducten 'op te halen'.

http://tweakers.net/ext/f/kVD3BHXjVRBsx18wdzhvCocp/full.jpg

[Reactie gewijzigd door Dolan op 23 juli 2024 04:30]

Komen ze nu mee...

Overigens, mensen die zeggen dat we nu 2,5 maanden de tijd hebben gehad: niet dus.
Daarom is het uitgesteld, niet omdat studenten te lui zijn maar omdat het systeem er steeds uit flikkert en je in de rij staat voor Jan Lul!
Het probleem ligt zeker niet bij de studenten.
Komen ze nu mee...

Overigens, mensen die zeggen dat we nu 2,5 maanden de tijd hebben gehad: niet dus.
Inderdaad. Je hebt ruim meer de tijd gehad dan dat. Die tweeënhalve maand heb je extra de tijd gehad.
Het probleem ligt zeker niet bij de studenten.
Nee inderdaad, dat ligt 't nooit.
Het is uitgesteld omdat, apparaten niet werkte, chips niet herkend werden, producten niet geladen konden worden of niet gevonden konden worden of kaarten nog helemaal niet ontvangen waren. Ik heb zelf vier keer geprobeerd om de chip op te laden, eindelijk gelukt, en dat is echt geen pretje.

Van tevoren was bekend dat de chip lekte, het OV duurder zou worden en niet reguliere reizigers zou afschrikken. Dat doet afbreuk aan het draagvlak. Tel daar het gezeik bij op van de activatie en je weet genoeg!

Dan heb je dus niet genoeg tijd gekregen, vandaar het terechte uitstel en een geldigheid van de ov-kaart van 2009 tot nader orde. Dan ligt het inderdaad niet aan de student die onterecht verweten word lui te zijn. Ook dit is overigens toegegeven door het ministerie!

[Reactie gewijzigd door 87Vortex87 op 23 juli 2024 04:30]

Als ze het ook nog mogelijk maken om te laten activeren op normale plekken... en nergens je ff in 3 minuten kunt vinden waar het kan want van die stomme ov-chipkaart bla bla bla site wordt ik niet bepaald snel duidelijk waar ik het kan activeren..
Zo moeilijk is het toch niet? http://www.ov-chipkaart.n...enenophalen/ophaalpunten/
Als ze het ook nog mogelijk maken om te laten activeren op normale plekken... en Aangezien ik niet in een bepaald dicht bevolkt gebied woon kan ik hier niet ff naar een winkel stappen en activeren.. nee ik moet eerst 1,5 uur reizen om dat ding te kunnen activeren...
Als reizend student kom je toch wel eens in de bewoonde wereld? Als je niet reist, kan je beter geen OV-kaart nemen, want in principe leen je hier iedere maand geld voor.

Overigens ken ik een student die vergeefs heeft geprobeerd om z'n tijdelijke kaart te activeren...
Je leent geen geld voor je OV. Ik maak dermate weinig gebruik van mijn OV dat ik wel eens heb uitgezocht of ik niet in plaats van de OV meer studiefinanciering kon ontvangen of dat mijn lening lager uit zou vallen als ik de OV niet op zou halen. Dat laatste blijkt alleen het geval indien je niet binnen 10 jaar een diploma haalt, en dat moet op zich nog wel lukken. En dan is het dus gewoon een gift.
Je leent weldeglijk (virtueel) geld voor je OV, dit kan omgezet worden in een gift. Je kunt er echter vanuit gana dat de overheid een bedrag, vegerlijkbaar met het virtueel geleende bedrag, overmaakt aan de betrokken instanties. Dat je deze lening niet in harde contanten kunt omzetten, of dat de lening in een gift kan worden omgezet, doet niets af aan het feit dat het een lening is.
Als reizend student kom je toch wel eens in de bewoonde wereld?
Ja .. onderweg naar of van college. Niet echt in the mood om dan 5 kilometer uit te wijken naar een AH oid. waar het kan.

Wat ik niet snap is dat ze niet gewoon op alle stations iets neer zetten. In plaats van alleen degene met AH's etc.
Hmm.. oke ik klikte eerst niet op "selecteer op service type"

Maarja .. dan moet ik volgens dat ding dus 14km reizen 8)7 en dan hopen dat het apparaat werkt?
Lijkt me hartstikke onredelijk, ik heb namelijk nog niet eens zo'n kaart, laat staan een geactiveerde. Ik ben al sinds november bezig om er één te krijgen, maar het lijkt nog niet te lukken.
Dan zou ik hem toch maar eens opnieuw aanvragen.. Aanvragen van voor 1 december en of aanvragen met een oud formulier (groen ipv roze) zijn vaak niet verwerkt.
Idd, gewoon opnieuw aanvragen. 4x is scheepsrecht, mijn broertje heeft nu ook eindelijk een kaart.
ik ben al bezig sinds juli vorig jaar. blijkbaar is mijn aanvraag nooit doorgekomen bij navraag. bij veel problemen kan ik je aanraden om het speciale ov studenten chip nummer te bellen ipv het ov chip nummer. ipv 0900-0890, probeer dan 0900-6655444. de persoon die ik aan de lijn kreeg was ERG capable en mijn probleem van geen ov chipkaart kunnen aanvragen (4x aanvraag voor formulier vervangende kaart en elke keer formulier voor nieuwe chip kaart gekregen :S) binnen 15 minuten opgelost. blijkbaar had was mijn ov chip kaart van de ns de boosdoener (kaart actief, korting afgelopen). ik heb ook gehoord hier dat je op je persoonlijke ns ov-chipkaart je studentenproduct op kan laten zetten. (helaas ben ik die kaart kwijt...). heb in het verleden meerdere malen gebeld en gevraagd hoe het zat, en altijd doorverwezen naar de site om nieuw formulier aan te vragen.

direct bellen, binnen 3 weken heb je dan je kaart :)
of bel: 030 2313029 dat nummer is het alternatieve nummer wat doorgelinkt word vanaf het 0900 nummer. dit nummer heeft ook geen wachttijd,

[Reactie gewijzigd door harmz op 23 juli 2024 04:30]

Een EMV chip wordt ook in het VK gebruikt terwijl de chip lek is...
En aangezien er weinig problemen over gemeld worden is het issue van het "lek" dus kennelijk niet zo belangrijk, en word er weinig misbruik van gemaakt.

Elk systeem is lek. Gewoon kaartjes kopen kan ook lek zijn, want misschien ken je de baliemedewerker wel, en laat hij/zij je minder betalen voor een kaartje dan het werkelijk kost.

Alleen, als het lek zó obscuur is, moet je dan per se zo moeilijk doen? Soms is het gewoon beter om een marginaal lek te laten zitten ipv miljoenen uitgeven omdat er ooit wel eens iets mee zou kunnen gebeuren, maar wat nog nooit gebeurd is.

Gewoon een afweging of de kosten opwegen tegen de omvang van het "probleem".
Elk systeem is lek. Gewoon kaartjes kopen kan ook lek zijn, want misschien ken je de baliemedewerker wel, en laat hij/zij je minder betalen voor een kaartje dan het werkelijk kost.

Geloof me zo werkt dat niet. Het Systeem wat in de balie de kaartjes uitprint logged alle kaartjes met de waarde daarbij. Aan het einde word de waarde van de kaartjes vergeleken met de inhoud van de kas.

Heb eens een kaartje bij een automaat gekocht maar er kwam geen kaartje uit ben toen bij de balie gaan klagen en heb een nieuw kaartje gekregen nadat ik alles informatie had ingevuld. De balie medewerkster vertelde me toen dat dit moest omdat aan het einde van de dag alles gecontroleerd word en zij verantwoordelijk was voor het kaartje dat ik kreeg.

Ik denk dat de lekken en problemen van dit Chipkaart systeem naar voren zullen komen zodra het landelijk gebruikt word.
Je geeft nu zelf al een oplossing voor je aan gebrachte probleem. Je laat een vriend het formuliertje invullen en hij/zij heeft een gratis kaartje?

Het meest kromme vind ik eigenlijk dat allang bekend was dat de chip niet veilig genoeg is en dan er nu (alweer) geld uitgetrokken moet worden om de chip te vervangen door een ander exemplaar. Overigens vraag ik me ook af hoeveel problemen er volgend jaar komen als studenten weer massaal hun OV-kaart gaan opladen?
Bij deze 20 procent van de studenten zitten ook de mensen die nog niet eens een ov chipkaart hebben gekregen en een tijdelijk hebben. Dit zijn er namelijk heel wat als ik zo om me heen kijk naar mede studenten.
Het probleem ligt in mijn opzicht niet bij de studenten maar goed, ik ben zelf dan ook een student.
Je wilt niet weten hoe waardeloos dat activatie systeem is.
onduidelijke menu opties waardoor mensen in de war raken
tergend langzame activatie apparaten, duurt minuten voordat je naar het volgende menu kan
enorme rijen voor die apparaten, ik heb het op een vrijdagavond geprobeerd in Amsterdam CS (de ah2go daar) en heb alsnog 30 minuten in de rij gestaan (gevolg van de trage apparaten)
en dat is alleen maar als ze het voor de verandering eens doen en niet kapot zijn of last hebben van een overvolle netwerkverbinding.
Ikzelf heb mijn OV kaart pas 2 dagen geleden ontvangen. Nogal wiedes dat ik hem dan VOOR 1 januari had moeten activeren als er zo veel aan de distributie van die kaarten schort. Ik heb dat kreng 4 keer moeten aanvragen voordat ze eindelijk een keer dat formulier verwerkt hebben. Er zijn nog veel dingen die niet zo lekker lopen met die OV-chipkaart.
Anoniem: 143916 20 februari 2010 15:02
Oftewel, we moeten nu activeren en binnenkort komt er een andere kaart en begint heel het riedeltje weer overnieuw???
Mee eens, belachelijk!
1 overgang was al ingrijpend en ingewikkeld, moet iedereen straks opnieuw wisselen en die apparaten moeten natuurlijk ook weer vervangen worden.
En niet alleen studenten die een beetje na kunnen denken krijgen de chipkaarten, iedereen moet ermee. Zou jouw oma er wat van snappen als ze weer een ander pasje moet gebruiken?
en die apparaten moeten natuurlijk ook weer vervangen worden.
De SmartMX chip die wellicht in de nieuwe OV kaart zal komen werkt aan de buitenkant precies hetzelfde als de Mifare chip. De internals zijn echter verschillend; waar de Mifare chip slechts om kan gaan met symmetrische algoritmes om de content op de chip te beveiligen; bevat de SmartMX chip een processor waarmee het ook mogelijk wordt om bijvoorbeeld met public-key algoritmes te werken, waarmee de beveiliging van de content sterk kan worden verbeterd.
dat zal dan pas bij de nieuwe kaart gaan gebeuren (dus volgend jaar opnieuw maar met een nieuwe chip erop) activeren. dan zal de spreiding over het land ook beter zijn waardoor problemen door massale toeloop (hopelijk) niet meer zullen voorkomen.
Oftewel, we moeten nu activeren en binnenkort komt er een andere kaart en begint heel het riedeltje weer overnieuw???
Wist al wel dat studenten soms moeite hebben met begrijpend lezen, maar dit spant echt helemaal de kroon (imo).

Nee, dat staat er niet, er staat dat je je OV-chipkaart met daarop je studenten OV (week- of weekendkaart) daarop moet laten activeren vóór 16 maart.
Vorige week werd bekend dat de overheid 6,7 miljoen euro uittrekt voor een veiligere ov-chipkaart. De onveilig geachte Mifare-chip wordt vervangen door een SmartMX-chip. Deze chip is in staat ingewikkelder cryptografische berekeningen uit te voeren, waardoor de kaart beter is te beveiligen. Er was in het verleden veel kritiek op de veiligheid van de ov-chipkaart; het zou onder meer eenvoudig zijn om de kaart te klonen.
Dat betekent dus dat er een nieuwe chip komt, die hoe dan ook nog een keer geactiveerd moet worden.
Op je chipkaart staat een uiterste geldigheidsdatum, die van mij loopt ergens in 2012 af. Als je er nu al een hebt zal deze denk ik blijven werken tot die datum. Maar dat neemt niet weg dat mensen die in 2010 en 2011 een kaart krijgen, misschien al een krijgen met de nieuwe chip erop. Ik zal die nieuwe dan pas in 2012 krijgen.

En trouwens.. dat gezeik dat het allemaal niet werkt enzo.. veel medestudenten zijn ook gewoon LUI! Nee, bij de C1000 in Delft werkte de automaat lange tijd niet, maar 10 minuten fietsen verderop wel. Maar dat verdommen ze dan. "Ach hij werkt toch nog.."
zucht..

En voor ik mensen op mijn dak krijg die door problemen met DUO/IBG geen werkend OV kaartje hebben... ik had het niet over jullie :)
De paal bij Station Delft heeft bij mij anders ook nooit gewerkt. Gelukkig in Rotterdam uiteindelijk wel. Vind het wel ver gaan om studenten lui te noemen. De ov bedrijven hebben maar te zorgen dat de palen werken. Niet de verantwoordelijkheid van de studenten.

Trouwens vind ik het ook belachelijk dat alle NS / RET / etc kasten niet te gebruiken waren terwijl zij ook een bestellings / ophaalsysteem kennen en deze stonden al op alle stations.
paal bij c1000 de hoven is ook prima (maar die weet bijna niemand te vinden, lekker handig. ding staat ook mijlen uit de richting...)
paal bij c1000 de hoven is ook prima (maar die weet bijna niemand te vinden, lekker handig. ding staat ook mijlen uit mijn richting...)
T,FTFY.
Oh, the irony!
Heb jij eigenlijk wel het hele artikel gelezen :)?
Vorige week werd bekend dat de overheid 6,7 miljoen euro uittrekt voor een veiligere ov-chipkaart. De onveilig geachte Mifare-chip wordt vervangen door een SmartMX-chip.
//edit: Hee ath92, wat een toeval (FF.nl)

Je was me jammer genoeg voor :(

[Reactie gewijzigd door matzo op 23 juli 2024 04:30]

Anoniem: 143916 @CH4OS20 februari 2010 16:01
Lees misschien eerst heel het artikel eens, dan snap je wat ik bedoel ;)

Het is begrijpend LEZEN :+
geen idee hoe het nu is maar het lijkt me dat als je ze na 2.5 maand nog niet gebruikt hebt, dan maak je waarschijnlijk ook geen gebruik van het openbaar vervoer
op dit moment kan je met een briefje/kaart laten zien dat je wel gerechtigd bent. hoe je hiermee de metro in bv rotterdam in komt weet ik ook weer niet :)
Je kan op dit moment nog met je oude OV kaart (dus niet je OV Chipkaart) reizen, in combinatie met je chipkaart. Het is mij in ieder geval anderhalve week geleden eindelijk gelukt, ik heb het talloze keren geprobeerd en kreeg steeds de melding "product tijdelijk niet beschikbaar" o.i.d. Toen het rotapparaat eindelijk werkte kreeg ik nog wel even fijn een foutmelding mee dat de bon niet geprint kon worden :Y)
Je kon tot 1 feb sowieso je oude ov nog gebruiken en er staat op de pas al wel een tijdelijke code waarmee je al kon reizen. Deze tijdelijke code stopt dus op 16 maart en dan moet je je volledige ov hebben geactiveerd.
Het gebruik van de OV-kaart van 2009 is voor onbepaalde tijd nog toegestaan
Stel nou dat je geld of een "reisproduct" op een kaart hebt staan, hoe komt dat dan weer van de Mifare-chip-kaart naar de SmartMX-chip-kaart?
Kan je neem ik aan t.z.t. gewoon overboeken? Immers, het saldo op die kaart is gewoon uit te lezen en te verifieren op de server (om fraude te voorkomen).

Tijdelijk dat bedrag van de oude kaart halen, nieuwe kaart erin, saldo weer bijschrijven, klaar is de reiziger, lijkt me?
Tijdelijk dat bedrag van de oude kaart halen, nieuwe kaart erin, saldo weer bijschrijven, klaar is de reiziger, lijkt me?
Jij gaat er nu van uit dat de overheid capabel is als het gaat om ict. Vergeet dat en bedenk je dat elk overheidsproject dat digitaal is, het budget minimaal 2x overschrijdt.
Nu weet ik niet wat een digitaal project zou moeten zijn, maar ga er maar van uit dat enorme budgetoverschrijdingen bij alle projecten horen. Dat is niet voorbehouden aan de overheid en al helemaal niet aan ICT-projecten.
overboeken kost je overigens wel (tenminste 7,50 (bij RET)... ) zelfs als je kunt aantonen dat het een defecte chip is, of op enige andere manier hun schuld is,

ik zoek overigens nog iemand die me pro bono wil helpen om er een zaak van te maken,
die hufters van de RET trekken je namelijk als een crimineel de metro uit, en hebben vervolgens meer dan een half uur nodig om er achter te komen dat je kaart (hoewel (mogelijk) mank, (kaart is nog niet eens zo oud en altijd zuinig op geweest), gewoon geldig is en er is betaald, - als je dan bij het loket gaat klagen lachen ze je uit (maar wij hebben lekker wel goede kaartlezers en je kaart is gewoon 100% ok, kom je vervolgens in een andere bus (heb je weer problemen met de kaart),
Het word tenminste aangegeven dat ze moeten activeren, met mijn kortingskaart stond het dus niet aangegeven dat ik eerst op internet een of andere droog formulier moest invullen voordat ik hem kon gebruiken.
Geld erop storten ging overigens wel...
Zag trouwens afgelopen week dat ze nu op alle in-check poortjes een sticker hebben geplakt met dat je eerst naar ns.nl moet gaan om te activeren.
Misschien een idee om het bij de automaten aan te geven want als je bij de incheck poortjes bent, is het al te laat. (of willen ze je erin strikken om er al geld op te zetten?)

Verder wat er nog mis is met die chip:
Retourtjes zijn er niet meer dus als je die normaal gebruikt (zoals 99%) dan ben je met ov chip duurder uit!
Als je met kortingskaart rijdt en om 10 voor 9 in-checked dan reis je zonder korting, ook al vertrekt de eerste trien van je station na 9 uur. Zo dom is dat systeem dus. (5 voor 9 kan wel)
Dit 5 voor 9 word trouwens nergens aangegeven en je ziet pas aan het einde van de rit of je wel of niet met korting reist.

Ik vraag me echt af of dit systeem uberhaupt is getest? En of de mensen die het bedacht hebben zelf met ov reizen en het zelf ook gebruiken? Ik vermoed dat ze allemaal een leasebak hebben en nooit met het ov gaan.

Ik vergeet trouwens nog te zeggen als je vergeet in te checken dan krijg je een boete van 30 euro omdat je geen kaartje hebt!!!
En als je vergeet uit te checken dan krijg je volgens mij een dag kaart aan je broek, maar dat weet ik niet zeker.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 23 juli 2024 04:30]

Verder wat er nog mis is met die chip:
Retourtjes zijn er niet meer dus als je die normaal gebruikt (zoals 99%) dan ben je met ov chip duurder uit!
Welnee. Ze hebben OV-chip enkeltjes goedkoper gemaakt dan gewone enkeltjes. OV-chip enkeltjes kosten precies de helft van een retourtje. En dus ben je exact even duur uit als je heen en weer reist.
maar je reist op saldo..dus je moet..als je 7 "retourtjes" wilt kopen eerst weten wat een enkeltje kost...vervolgens moet je dat x 14 doen en dan heb je een bedrag dat je op je pas zet...dan doe je nog wat extra want ja...de prijs zal ineens gaan stijgen zeg...

dan zeg ik: behoud dat kaartjes systeem, maar dan in digitale vorm.. je zet 1 product op je pasje dat in bovenstaand geval 7 willekeurige dagen geldig is (tenzij je aan elk een datum vastkoppeld natuurlijk). heb je ook geen minimaal bedrag op je pasje nodig omdat je zonodig borggeld moet betalen :S...

in combinatie met echte poortjes op stations kun je er zelfs voor zorgen dat men alleen op de stations die in het betaalde traject vallen er uit kunnen. Willen ze op een station buiten de route er als nog uit is het simpel: systeem herkent dat je ingecheckt bent met een kaartje van punt A naar punt B...je bent op Punt C: je krijgt de mogelijkheid om een kaartje te kopen van punt A naar C of punt B naar C (afhankelijk of je retourtje of enkeltje had) en klaar.

Mensen herkennen dan het oude kaarten systeem er in terug en is de stap gelijk een stuk minder moeilijk. ipv 1 pinpas in de automaat moet je nou nog een tweede er bij leggen, automaat werkt verder zoals men het kent en die poortjes verplichten mensen om in of uit te checken. Je hebt dan minder kans op zwartrijders, want ja, die kunnen alleen het perron op of af als ze daarvoor betaald hebben.

poortjes zijn misschien wat lastig het werkt alleen bij trein en metro: bij de persoonlijke chipkaarten kun je ze achteraf een factuur opsturen...bij niet persoonlijke kaarten kun je alleen maar alarm aflaten gaan. Dit laatste is dan wel geschikt voor in de bus...
Toch mooi dat ik dat hier dan moet lezen ;)

NS personeel snapt trouwens niks van de kaart nog hele discussie gehad in de trein. Conducteur dacht dat ik na het kopen van een normaal kaartje nog steeds moest inchecken. En wat zijn die gasten eigenwijs, hij begon een beetje te twijfelen aan zijn standpunt toen ik zei dat ik dan dubbel zou betalen. Maar 10 min later en enkele belletjes naar hoofdkantoor gaf hij mij toch gelijk.
En de balie medewerker deed er 15 min over om mijn kaart te activeren, nog excuses aan de mensen die achter mij stonden te wachten ;)
Dit hele OV-chipkaartgedoe is echt bedacht door mensen die een auto met chauffeur hebben....

Ter illustatie: in Eindhoven komt 's ochtends de trein uit Venlo aan vol studenten. Die moeten allemaal de trein uit en uitchecken. Tegelijkertijd moeten de mensen die diezelfde trein weer in moeten, en die een beetje laat zijn, inchecken.
Beetje nattevingerwerk: er komen 150 studenten uit de trein, er moeten 15 laatkomers nog inchecken.
Dan heb je dus 165 mensen die langs de automaat moeten. Als de laatkomers er tussen komen hebben ze geluk. Mensenmassa's en stromen e.d. Dan zonder oponthoud checken á 1 seconde per persoon, komt op 165 seconden, bijna 3 minuten checken. Dat is dus net zo lang als de trein stilstaat.... in en uitstappen kun je er nog bijrekenen. Om het nog leuker te maken; er is maar 1 checkpaaltje per 2 perrons.
Ik voorzie veel mensen die op tijd op het station zijn, maar de trein toch missen omdat ze niet bij het checkpaaltje kunnen komen.

Verder is het voor studenten compleet nutteloos. Je kunt niet meer aan de buitenkant zien of je een week- of weekend OV hebt. Dus in de trein moet er bij controle sowieso nog elektronisch gecheckt worden. En als je in de trein gecheckt wordt is toch ook bekend dat je op die tijd reist? Als er niet in de trein gecheckt wordt, waarom zou je dan op het perron inchecken? Als er wel gechekt wordt idem.

Voor studenten was de oude oplossing vele malen handiger en goedkoper.

Als er zonodig in en uitgecheckt moet worden, doe dat dan bij elke in- en uitstapmogelijkheid van het OV. Dan heb je meer plaatsen om te checken en dus minder wachttijden. Eventueel kun je de paaltjes gebruiken als backup voor als je het bij het uitstappen vergeet.
Als er niet in de trein gecheckt wordt, waarom zou je dan op het perron inchecken?
Op het moment dat je gratis kan reizen hoef je niet in- en uit te checken bij de NS. Bij controle ziet de conducteur kennelijk of je een week- of weekendabonnement hebt en is het dan in orde.
wel bij bussen, trams en metro
Dat is wel nutteloos

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.