Streekvervoerders kiezen apparaat voor mobiele controle ov-chipkaart

De streekvervoersbedrijven RET, Connexxion en HTM hebben een apparaat gekozen waarmee ze op zwartrijden met de OV-chipkaart gaan controleren. Hun keus is gevallen op de Sigmax ChipPocket, een van de vier gecertificeerde apparaten.

OV-chipkaartZwart- en grijsrijden is met de OV-chipkaart nog steeds mogelijk. Als er geen toegangspoortjes zijn, zou iemand kunnen instappen zonder in te checken; uitchecken zonder uit te stappen is een andere mogelijkheid. Bij de strippenkaart is gemakkelijk te zien of een reiziger wel voldoende strippen afgestempeld heeft, maar bij de OV-chipkaart niet, omdat deze informatie alleen in elektronische vorm beschikbaar is.

Om hierop controle te kunnen uitvoeren is een apparaat nodig waarmee de chip kan worden uitgelezen. De RET, Connexxion en de HTM hebben gekozen voor de ChipPocket, zo meldt leverancier Sigmax. Met het apparaat kunnen tevens de boetes voor het zwartrijden worden uitgeschreven. De ChipPocket is een van de vier apparaten die door Trans Link Systems, de uitvoerder van het chipkaartproject, is gecertificeerd.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

26-05-2009 • 10:44

104 Linkedin

Reacties (104)

104
96
28
9
0
0
Wijzig sortering
Ik vind de OV-chipkaart een mooi systeem en makkelijk/handig. Enige vervelende vind ik nog wel dat de fysieke beperkingen om het perron op te komen de "echte" zwartrijders niet tegen houden. Ik zie nog altijd figuren die bij een piepend poortje (omdat ze snel achter iemand anders aanlopen) keihard gaan beuken/deuren proberen eruit te schoppen om er als nog door heen te komen. Ik vraag me ook af hoeveel minder zwartrijders er nou eigenlijk zijn op bijv. het RET-metronet in vergelijking met toen er nog geen OV-chip verplicht was.
Anoniem: 242706
@Tjeerd26 mei 2009 12:12
Wat vind je er dan precies makkelijker/handiger aan dan aan bijvoorbeeld een strippenkaart als ik vragen mag? Een belangrijk potentieel voordeel zou zijn geweest dat menselijke controleurs afgeschaft konden worden, maar aan dit nieuwsbericht te zien zullen die dus nog steeds evenveel nodig zijn. Het enige verschil is dus dat nu een rfid chip wordt gescand, in plaats van dat er een kaartje wordt gestempeld/geknipt. Zoals je zelf al aangeeft houdt het ook zwartrijders en/of vervelende figuren op het station niet tegen.

Daarnaast heb je nu die verschrikkelijk irritante poortjes waarbij je moet wachten tot de mensen voor je erdoorheen zijn voor jij erdoorheen kunt. Als die poortjes uiteindelijk allemaal dicht zijn kun je dus niet meer snel even doorlopen als je metro er net aankomt. In plaats daarvan zul je nu moeten wachten op degene voor je, die loopt te klungelen met zijn/haar kaart en zie je je metro net aan je neus voorbij gaan. Het gebeurt me nu al regelmatig dat ik net de metro mis omdat ik niet door kan lopen bij die poortjes omdat daar een opstopping ontstaat (de meeste zijn al dicht), terwijl ik zonder problemen door had kunnen lopen als er gewoon vrije doorgang was. Met de OV-chipkaart kun je ook niet meer zomaar de metro of trein in springen en gewoon je kaartje laten zien als er een controleur langskomt. Nee, je moet nu iedere keer inchecken en uitchecken. Als ik naar de universiteit ga ga ik eerst met de trein, dan met de metro, en dan met de tram. Dat is dus 12 keer in- of uitchecken per dag (heen- en terugweg), tegenover gemiddeld één keer gecontroleerd worden per dag. Dan vind ik dat laatste toch een heel stuk handiger en prettiger. Ook kan ik nu bijvoorbeeld niet meer zomaar mijn vriendin wegbrengen naar de metro of trein zonder zelf mijn kaart mee te nemen om het perron op te komen. Nog zoiets irritants waar ik dan bij na moet denken, in plaats van dat ik gewoon even op de fiets kan springen. Ook sta ik op de terugweg (in de spits) regelmatig als een sardientje in blik in de trein, het wordt dan nog knap lastig als al die tegen elkaar gedrukte mensen bij de lezer moeten zien te komen om in te checken.

Ik vind het een verschrikkelijk systeem en het staat me ontzettend tegen hoe het door onze keel geramd wordt. Het enige voordeel dat ik kan bedenken is dat er nu minder papierafval van kaartjes komt, maar gezien het feit dat er ook veel gebruik zal worden gemaakt van de anonieme wegwerp versies van de ov-chipkaart zal dat voordeel dus in de praktijk ook tegenvallen (alleen is het nu plastic-afval). Daarnaast heb je nog het grote nadeel dat er een precieze historie wordt bijgehouden van waar je wanneer heen bent gereisd, iets dat ik zeer onprettig vind, al was het alleen maar vanwege alle potentiële "aanbiedingen" (spam) die we daardoor gaan krijgen. Leuk dat daarvoor die anonieme kaartjes bestaan, maar ik reis elke dag met het OV en kan het echt niet betalen om telkens opnieuw anonieme kaartjes te kopen in plaats van te reizen met mijn studentenkaart. Dus nu word ik gedwongen om een systeem te gebruiken dat voor mij alleen maar nadelen biedt, waar ik nooit om heb gevraagd, en waarbij ik als een stuk vee door een poortje word geloodsd en gevolgd waar ik maar ga. Met de voorwaarden van de chipkaart ben ik het absoluut niet eens, maar wat moet ik daar nou mee als ik alleen mezelf er maar mee heb als ik dat ding niet accepteer?

Edit @ YopY: Heb je dat niet bij stempelautomaten dan, waar mensen ook voor staan te klungelen met die papiertjes en vouwen en dergelijke? Daar komt nog bij, hoe moeten mensen 'klungelen' bij het tegen een apparaat houden van een kaartje?

Die stempelautomaten staan niet voor de doorgang. Als er dus mensen staan te klungelen bij de stempelautomaten kan ik nog steeds doorlopen. Die poortjes staan wel voor de doorgang. Je hebt een hoop mensen die als ze voor het poortje staan nog eens een keer hun portemonnee gaan pakken en de kaart daaruit halen, en dat kost meer tijd dan als ik gewoon door zou kunnen lopen. Daarnaast hoef ik, met mijn studentenkaart, nooit te stempelen en dus ook nooit voor de stempelautomaat te wachten op anderen. Bij de poortjes moet ik dat wel, omdat ik wel moet inchecken, ook al ben ik student.

En die 12 keer is zoveel moeite, niet? Beurs eruit, d'r voor houden, klaar.

12 keer mijn portemonnee pakken is inderdaad 12 keer zoveel moeite als 1 keer mijn portemonnee pakken. Het gaat er hier niet om of die 12 keer op zich nou zo veel moeite is, het gaat erom of de ov-chipkaart hier voordeel biedt ten opzichte van mijn normale reisbewijs, en het antwoord is duidelijk nee.

Minder zwartrijders = meer inkomsten voor de vervoersmaatschappijen = lagere prijzen voor kaartjes.

Ik vermoed sterk dat het hierbij gaat blijven bij "minder zwartrijders = meer inkomsten voor de vervoersmaatschappijen". De kaartjesprijzen zullen niet snel dalen, dan zijn ze immers hun extra inkomsten kwijt. Geen voordeel voor mij dus. Dat de ov-chipkaart voordeel biedt voor de vervoersbedrijven wisten we al, maar daar heb ik natuurlijk helemaal niets aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 242706 op 26 mei 2009 12:58]

Als die poortjes uiteindelijk allemaal dicht zijn kun je dus niet meer snel even doorlopen als je metro er net aankomt. In plaats daarvan zul je nu moeten wachten op degene voor je, die loopt te klungelen met zijn/haar kaart en zie je je metro net aan je neus voorbij gaan.
Heb je dat niet bij stempelautomaten dan, waar mensen ook voor staan te klungelen met die papiertjes en vouwen en dergelijke? Daar komt nog bij, hoe moeten mensen 'klungelen' bij het tegen een apparaat houden van een kaartje?

Ik moet wel toegeven dat die poortjes enzo wel sneller kunnen - per passagier zijn er een aantal seconden nodig voordat hij erdoorheen is en het systeem klaar is voor de volgende. Echter, dat terzijde vindt ik de OV Chipkaart een veel makkelijker en vlotter betaalsysteem - geen gezeur meer dat je een nieuwe strippenkaart moet halen, geen gepleur meer met het vouwen van die kaartjes, etc.
Als ik naar de universiteit ga ga ik eerst met de trein, dan met de metro, en dan met de tram. Dat is dus 12 keer in- of uitchecken per dag (heen- en terugweg), tegenover gemiddeld één keer gecontroleerd worden per dag.
En die 12 keer is zoveel moeite, niet? Beurs eruit, d'r voor houden, klaar. De poortjes zijn net te langzaam om in een keer door te kunnen lopen, maar het scheelt niet veel. Alleen mensen die regelmatig zwartrijden of zwart willen rijden hebben hier te klagen, vindt ik, en met dit systeem is zwartrijden moeilijker. Minder zwartrijders = meer inkomsten voor de vervoersmaatschappijen = lagere prijzen voor kaartjes.
Minder zwartrijders = meer inkomsten voor de vervoersmaatschappijen = lagere prijzen voor kaartjes.
En dat denk je serieus? Vooralsnog is reizen met een OV chip duurder dan met een buskaart. Als je bijvoorbeeld even ergens naartoe moet om iets op te halen, kun je met een buskaart met 1 keer stempelen gewoon heen en weer. Met de chip moet je dubbel dokken. Daarnaast is dit hele systeem natuurlijk al een gigantische investering geweest. Tegen de tijd dat dat eruit is gehaald door alle voorkomen zwartrijders zijn we ook alweer 500 jaar verder (ja, natte vinger werk idd). Sorry, wellicht is het egoïstisch, maar het kan mij vrij weinig schelen wat de kaartjes over 500 jaar kosten. Daarnaast zal dit systeem over een jaar of 50 alweer hopeloos verouderd zijn, nog ver voordat het zich überhaupt heeft terugverdiend dus.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 mei 2009 13:52]

Ik denk dat je het zwartrijden probleem onderschat. Het is geen toeval dat de introductie begon in Rotterdam en Amsterdam, gebieden waar een groot deel van de inwoners zich beperkt betrokken voelt bij de Nederlandse samenleving. Dan is zwartrijden niet veel anders dan de uitkomst van een kosten/batenafweging.

Verder is het inderdaad voor sommigen pech. In het algemeen neemt de standaardafwijking van de kilometerprijs echter af. Met andere woorden, het systeem wordt eerlijker. Dit komt door het einde van zonegrenzen.
Er moet gewoon meer menselijk toezicht komen. Dit OV-chipkaartsysteem is veels te veel opgezet als 100% geautomatiseerd waarbij toezicht overbodig zou moeten zijn. Dit werkt echter niet. Die poortjes bijvoorbeeld zijn zo gemaakt dat ze in geval van een massa mensen die in paniek naar buiten willen (bij brand of zo) toch opengaan. Dit betekend echter dat je ze ook kunt openschoppen met een beetje beuken.

Dan kun je net zo goed halfhoge tourniquets neerzetten met een perronopzichter erbij, net zoals in Londen en Tokyo. Is er ook meteen een aanspreekpunt bij storingen e.d.
Klopt helemaal, bij de intro van de OV chip in Rotterdam eo. stonden de perrons vol met RET personeel en ik heb niemand het zien proberen een poortje open te schoppen o.i.d. meer menselijk toezicht is inderdaad gewoon een vereiste.

Daarnaast ben ik wel een voorstander van het OC chip systeem, het is gewoon makkelijker.

Wat ik mij wel afvraag is waarom er nu een keuze wordt gemaakt, RET personeel heeft al meer dan een half jaar een apparaat aan de broek hangen waarmee ze je OV kaart kunnen uitlezen :S weet iemand daar meer over?
Wat ik mij wel afvraag is waarom er nu een keuze wordt gemaakt, RET personeel heeft al meer dan een half jaar een apparaat aan de broek hangen waarmee ze je OV kaart kunnen uitlezen :S weet iemand daar meer over?
Een gecentraliseerd systeem is altijd handig, kunnen ze beter de verschillende vervoersmaatschappijen op elkaar afstemmen. Daar komt nog bij, dan kunnen ze in één keer een lading van die apparaten kopen, en daar een bulkkorting op krijgen.
het systeem is alleen handig voor de OV bedrijven, de reiziger is tot nu toe slechter af. -Het is "technisch niet mogelijk" om retour te reizen met de chip zoals met de strippenkaart het geval was. Resultaat: in sommige gevallen 2x betalen waar dat vroeger 1x was.
-Het "technisch niet mogelijk" op over te stappen. Aangezien dit een electronische kaart is, was het met een beetje nadenken prima mogelijk geweest om het systeem zo te maken om met de bus naar het metrostation te rijden, daar de metro te pakken naar het centraal station, naar de gewenste stad te rijden, en daar met de tram naar de plek van bestemming te reizen, allemaal op 1 kaartje. Dit is OF een gevalletje slechte planning, OF gewoon onwil van de vervoerders. Resultaat: losse kaartjes waardoor de reiziger duurder uit kan zijn (gaat niet altijd op aangezien men nu volgens een ander systeem betaalt - per afstand ipv per zone.
-Je moet 2x klokken - in en uit. Resultaat: veel rezigers zijn 4 euro per rit kwijt omdat zij in de haast vergeten uit te klokken (geldt voor bus en tram meer dan metro en trein)
-Het is niet mogelijk een anonieme kaart met korting te krijgen. Argument van de vervoerders is dat je kortingskaart persoonsgebonden is. Als ik met het oude systeem een kortings kaart heb (bv Studenten-OV) is de kortingskaart persoonsgebonden en het vervoerskaartje niet, maar alleen geldig icm de kortingskaart. Waarom kan dit niet met de chipkaart?

Al met al een leuk systeem, maar naar mijn idee iets wat vanuit het perspectief van de reizigers gemaakt had moeten worden ipv de vervoerders.
Uhm overstappen kan gewoon met een kaart waarbij er rekening wordt gehouden dat je bezig bent met een overstap en dus niet dubbele kosten worden gerekend.

Fijn weer iemand zonder idee hoe het systeem echt werkt en zonder ook maar zelf eens dagelijks ervan gebruik te hebben gemaakt, die dan hier dingen loopt te verkondigen die totaal niet kloppen.
Anoniem: 46304
@Atomsk26 mei 2009 11:59
Die poortjes bijvoorbeeld zijn zo gemaakt dat ze in geval van een massa mensen die in paniek naar buiten willen (bij brand of zo) toch opengaan.
Dat lijkt me toch wel noodzakelijk ja. Mensenlevens zijn toch meer waard dan het helemaal uitsluiten van de mogelijkheid tot zwartrijden.
Een onderbelicht aspect van de OV-chipkaart, is dat in een gezin ieder individu een eigen kaart nodig heeft (samen strippen is niet meer mogelijk), wat kwijtraken erg aannemelijk maakt.

Daarbij kost een reis voorlopig vaak méér met OV-Chipkaart dan met strippenkaart. Voorbeeld: van Rotterdam (wél OV-chipkaart) met RandstadRail naar Den Haag (geen OV-chipkaart) levert op dat je in Den haag wéér opnieuw een strippenkaart moet afstempelen voor je uitstapzone=instapzone. Kassa.

Dat komt vooral door de beperkte uitrol tot nog toe, maar het is wel een feit dat de reis daardoor duurder is.

Ik ben nog altijd niet happig op dat ding.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 26 mei 2009 12:42]

Op dit moment, als ik instap, worden mijn strippen afgestempeld en hoef ik mij geen zorgen meer te maken over zwart rijden.

Straks met de OV Chip kaart, moet ik en aan het begin me pasje ergens langs halen, en aan het einde van de rit. Wat als ik vergeet dit te doen aan het einde van de rit?

Ik zie op deze manier niet een verbetering voor de gebruiker van de OV Chipkaart maar een kopzorg erbij.
Als je het vergeet is het natuurlijk je eigen fout, maar dan wordt er voor de hele rit afgerekend. Dat gaat je dus gewoon extra kosten tenzij de eindhalte van de bus ook jouw einde van de rit is. Over het algemeen zal dit natuurlijk geen probleem zijn want dat is je eigen verantwoordelijkheid.
maar dan wordt er voor de hele rit afgerekend.
In Rotterdam is dat in ieder geval niet zo: er wordt aan het begin 4 euro ingehouden van je kaart en als je uitchecked krijg je daar een deel van terug. Check je niet uit, heeft de reis je 4 euro gekost, oftewel, ongeveer het equivalent van 8 strippen, ook als je 1 halte voor het eindpunt ingestapt bent.
Nope, dat is niet de fout van de gebruiker, maar een fout van het systeem. De gebruiker dient alleen te betalen voor de afgenomen dienst. Alle niet electronische OV betaal systemen ondersteunen dat principe en het is volstrekt onredelijk om die optie in het nieuwe systeem te verwijderen.
De gebruiker dient alleen te betalen voor de afgenomen dienst.
De gebruiker dient óók de dienst correct te gebruiken - als je verkeerd stempelt met een strippenkaart omdat je niet weet hoe je zo'n ding vouwen moet (komt nog vaak genoeg voor), dan ben jíj de lul, niet het systeem. Het systeem is niet helderziend. Konden ze misschien wel maken, maar dan gingen mensen NOG meer zeuren over hun privacy.
vergeten uit te checken kost je ongeveer 4,5 euro, dat wordt automatisch afgeschreven als je weer incheckt... dus niet vergeten ;)
ehh?

Het kost €4,- borg bij inchecken, die je terug krijgt bij uitchecken, minus het verreisde bedrag.

Als je niet uit checkt, krijg je dus geen €4,- terug en was dat de prijs van je reisje.

Het enige storende vind ik is het start tarief... Waarom moet ik voor een paar haltes nou weer standaard 60ct betalen... Als je per kilometer gaat rekenen, doe dat dan consequent, en koppel de kosten echt aan de gereisde afstand...
Het enige storende vind ik is het start tarief... Waarom moet ik voor een paar haltes nou weer standaard 60ct betalen... Als je per kilometer gaat rekenen, doe dat dan consequent, en koppel de kosten echt aan de gereisde afstand...
Bij taxi's en dergelijke moet je toch ook gewoon een instaptarief betalen? En ook bij de bus / met de strippenkaart moet je altijd 1 strip af (laten) stempelen als instaptarief, plus 1 per zone. Dat zijn gewoon de basiskosten die iedereen moet betalen, en da's niks nieuws of aparts.
ehh?

Het kost €4,- borg bij inchecken, die je terug krijgt bij uitchecken, minus het verreisde bedrag.

Als je niet uit checkt, krijg je dus geen €4,- terug en was dat de prijs van je reisje.

Het enige storende vind ik is het start tarief... Waarom moet ik voor een paar haltes nou weer standaard 60ct betalen... Als je per kilometer gaat rekenen, doe dat dan consequent, en koppel de kosten echt aan de gereisde afstand...
Dat klopt maar ik betaal wel bijna 3x het tarief ten opzichte van de papieren versie..
Ach ja, ik betaal nu 1,50 voor een retourtje naar de stad, zolang dat blijft (mooie prijs ook) zal ik geen ov chipkaart aanschaffen. Als dan ook nog de pin-mogelijkheid blijft op het station zodat ik "gewoon" een kaartje kan kopen, zal die ov chipkaart me aan m'n derrière oxideren.
Klopt, je moet je hoofd er wel bij houden aan het eind van de rit. Ben het ook een keer vergeten en kon nog net de bus weer terug instappen om mijn OV-chip langs de lezer te halen en weer uit te stappen. Maar het zou een goed idee zijn om een grote(re?) felle sticker op/bij de deuren te plakken met de tekst "vergeet niet uit te checken".
hier in A'dam hangt een dergelijke sticker in veel bussen van het GVB.
Het is inderdaad even wennen, maar geleidelijk gaat het steeds meer automagisch bij het uitstappen :)
en wat als je nu niet kunt ZIEN of het afgeschreven bedrag wel klopt (op een strippen kaart gaat dat allemaal nog we (desnoods stop je het ding half IN je oog (ipv ervoor)) - maar bij zo'n OV-chip wil dat nie lukken - en bewijs dan nog maar eens dat je echt maar voor 3 euro ipv 8 hebt gerijst. (als je dat een paar keer overkomt - worden die paar euries al snel een paar tientjes. - (ben je mooi klaar mee) -
Tsja, dan moet je met enige regelmaat bij zo'n controleding langs. Dat zal ik waarschijnlijk eerst wel gaan doen. Maar het zou niet verkeerd zijn als ze ipv gewoon 'tot ziens!' ook laten zien wat de rit gekost heeft, of wat er nog op je kaart staat.
Maar het zou niet verkeerd zijn als ze ipv gewoon 'tot ziens!' ook laten zien wat de rit gekost heeft, of wat er nog op je kaart staat.
Uhm, dat gebeurd toch ook? :?
Nog achterlijker is dat je ondanks een geldige trajectkaart er niet meer in komt als je een negatief saldo hebt als het weer eens fout is gegaan. :(

Nog leuker wordt het als je uitgechecked bent. Dan lukt het niet meer om opnieuw in te checken. Die stomme apparaten blijven maar volhouden dat je al uitgechecked bent.

Er valt nog zoveel te verbeteren maar het is overduidelijk dat een stelletje ambtenaren weer een hoop foute dingen heeft uitgedacht.

[Reactie gewijzigd door -=bas=- op 26 mei 2009 11:47]

Dit heb ik niet. Ik heb een OV studentent chipkaart waar ik mee in het rood sta (€ 0,60 ;) ) maar als ik nu vrij reizen heb dan kan ik gewoon het OV in, echter niet als ik geen vrij reizen heb.
das niet helemaal waar, ik stond €0.30 rood, en kon in amsterdam op een maandag niet inchecken in de tram, terwijl ik toch echt een week OV heb..
Wat als ik vergeet dit te doen aan het einde van de rit?
Dan is er extra omzet voor de vervoerder. Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de scam (naast het tracen van de passagiers).
Ja dat is het grote nadeel, je zit altijd te denken: niet vergeten uit te checken; das best wel vermoeiend. tJa dan benje 4 euro kwijt mocht je het vergeten, ze rekenen je gelijk het maximum aan, alsof je de boel oplicht. Als de trein komt wordt het nog erger
, daar zal je naar ik hoor 40 euro kwijt zijn bij niet uitchecken.

Het voordeel mag ook wel genoemd worden: je hoeft nooit meer eerst naar de winkel om strippenkaart te halen.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 26 mei 2009 12:54]

Die kaarten haal ik gewoon met de pin uit de automaat bij de AH op de hoek. Nu moet ik gaan opladen bij een automaat ergens op een guur station. Bij mijn strippenkaart kan ik vervolgens zien hoeveel ik nog heb, maar aan mijn OV kaart valt niets af te lezen. Wat is nu precies het gewonnen voordeel?
Je hebt duidelijk nog niet met de ovchip gewerkt. Ten eerste neem je uiteraard autom. opladen, dan hebje niks te schaften met oplaadautomaat, het geld wordt 1 dag later van je giro/bank afgeschreven, makkelijker kan echt niet. Ten tweede: bij uitchecken zie je PRECIES hoeveel je ritje kost en wat er nog aan tegoed op je ovchip-kaart staat. ;)

[Reactie gewijzigd door Sjah op 26 mei 2009 14:30]

I.m.o. was het goed koper geweest om de OV vrij te geven, en het een gezamelijke last te maken. Geen kosten vooor ingewikkelde sytemen. geen fuiken die enorme opstoppingen veroorzaken tijdens de spits, geen bewus, onbewust zwart rijden, en eenhoop betutteling minder. Als je vervolgens ook nog per vervoermiddel een vleesboom met hond inzet zie ik het helemaal goed komen met de ov.
Anoniem: 46304
@flossed26 mei 2009 16:31
Ben je gek, dan weet de regering straks niet meer waar iedereen precies geweest is. Nu krijgen ze de OV gegevens, als het rekeningrijden er komt ook de gegevens van de automobilisten en tegen anonieme fietsers zullen ze vast ook wel iets bedenken, met als smoes dat het tegen fietsendiefstal werkt of zo.
Wat blijft Nederland toch knoeien met die OV chipkaart.

Dit systeem is gebaseerd op andere ov chipkaart systemen die ruim 10 jaar geleden elders al succesvol is geïmplementeerd.
Maar juist de aanpassingen die zijn gedaan, leveren juist allerlei problemen op.

Waar elders er poorten zijn voor toegang en vertrek, stopt men in Nederland de uitcheckende machine gewoon midden in de bus of tram, waardoor reizigers bij wijze van spreken meteen kunnen uitchecken nadat ze in zijn gestapt.

Als je dan toch al zoveel geld investeert in het implementeren van een nieuw betaalsysteem, zorg dan dat je het niet per ontwerp mogelijk maakt om zwart te rijden.
Het is mogelijk om het te maken zodat alleen betalende reizigers toegang hebben tot het OV, en als het uitchecken alleen kan als men uit is gestapt, dan hoeft je onderweg helemaal geen kaarten te controleren.
Nu moet de REIZIGER betalen voor de controle machines en alle controleurs en bovendien worden de reizgers onderweg nog steeds lastiggevallen door deze controleurs.
"Waar elders er poorten zijn voor toegang en vertrek, stopt men in Nederland de uitcheckende machine gewoon midden in de bus of tram, waardoor reizigers bij wijze van spreken meteen kunnen uitchecken nadat ze in zijn gestapt."

Waar wilde jij de apparaten anders laten staan? Bij elke bushalte een OV chip apparaat (vernieling, vandalisme enzo...).

"Als je dan toch al zoveel geld investeert in het implementeren van een nieuw betaalsysteem, zorg dan dat je het niet per ontwerp mogelijk maakt om zwart te rijden."

Als er een conducteur naar jou toekomt en hij scant jouw OV en ziet dat je niet bent ingechecked of al bent uitgechecked dan heb je een boete aan je broek hangen, ik heb dit meerdere malen gezien (ze controleren bijv. ook bij poortjes bij het uitchecken, als je dan niet uit kan checken, dan gaat het piepen en kan je een boete betalen.
Als je niet hebt ingechecked en je probeert uit te checken dan gaat het ook piepen.

Ik word een beetje zat van alle mensen hier die denken het systeem te snappen maar er zelf 0,0 gebruik van maken. Als student heb ik er elke dag meerdere malen mee te maken en ik moet zeggen dat het in Rotterdam eo. gewoon goed werkt en alle kinderziekten (die er altijd zullen zijn) goed zijn opgelost. In het verleden ben ik wel eens wat geld kwijtgeraakt door die kidnerziekten maar ik kreeg zonder dat er moeilijk werd gedaan het geld teruggestort op mijn rekening.
Anoniem: 46304
@xesisoj26 mei 2009 16:28
In Rotterdam zullen ze vast wel veel controleren, die stad heeft ook een uiterst repressief bestuur. Maar in andere delen van het land zal het veel minder vaart lopen.
"Waar wilde jij de apparaten anders laten staan? Bij elke bushalte een OV chip apparaat (vernieling, vandalisme enzo...)."

In Amsterdam zie je op de perrons van metrolijn 51 (Amsterdam-Zuid - Amstelveen) overal in en uit check apparaten. Hier zijn geen poortjes omdat ook de tram hier stopt en rails gelijkvloers loopt. Je kunt hier dus gewoon het perron op lopen zonder in te checken.

Verder heb jij een studenten OV kaart waardoor jij geen 2 euro voor een ritje hoeft te betalen waarvoor ik met de oude strippen kaart (omgerend) 90 cent voor kwijt was.
En als je dat ritje iedere dag 2 maal maakt (heen en terug) is dat even 20 euro per week terwijl het met de oude strippenkaart +/- 9.- euro was.
Met 'early adopter' maakte ik er voor mijn studententijd al gebruik van, en destijds ben ik alleen maar goedkoper uit geweest. Tuurlijk bij elk systeem zullen er mensen zijn die op trajecten meer betalen, maar er zijn net zoveel mensen die net wat minder betalen.

Je hebt het over een tramlijn, maar wil je dit gaan doen voor elke bus en tramlijn dan is dat gewoon ondoenlijk.

Op de "sneltram" in Rotterdam (gewoon metro die gelijkvloers loopt van Capelsebrug-Ommoord" zijn er ook geen poortjes, kan je ook perron op zonder in te checken. Echter tot nu toe wel redelijk controle, dus je kan het maar beter doen.

En tjsa, repressie is beter dan nazorg zeg ik maar.
Tja, een goed systeem zorgt er altijd voor dat reizigers lastig worden gevallen door controleurs omdat controle een onderdeel is van een compleet systeem om dingen als zwartrijden tegen te gaan. Het systeem an sich is absoluut geen silver bullet om zwartrijden tegen te gaan en dat is ook iets wat je ziet bij al die andere systemen. Het voorkomt zwartrijden niet, het zorgt alleen dat het verminderd. Controleurs zijn daarin ook een onderdeel want ook zij zorgen er voor dat zoiets verminderd. Met louter alleen technische maatregelen (die je kunt omzeilen omdat e.e.a. aan andere stukken wetgeving moet voldoen, denk hierbij aan dingen als brandveiligheid) kom je er dus echt niet.
Over de juiste invoering/uitwerking van de OV-chipkaart is al voldoende gediscusseerd. Zelf ben ik overwegend positief (als studentenkaarthouder!). Het moeten pakken van 12 keer de portemonnee is in het geval van een OV-studentenkaart natuurlijk meer werk dan zoals het nu gaat.

Als reguliere reiziger wordt het echter wel een stuk gemakkelijker; nooit meer hoeven nadenken over hoeveel strippen het is en of je nog wel voldoende strippenkaarten bij je hebt. Niet meer hoeven nadenken over treinkaartjes, welke stations etc. (dat kan letterlijk het verschil tussen wel of niet de trein halen zijn). Zelfs kortingen op specifieke tijden en momenten worden direct verrekend (op den duur). Aangezien de studentenkaarthouders bevoorrecht zijn vind ik dat zij dit over kunnen en mogen hebben voor alle andere normale betalende reizigers. De enige groep die in dat kader 'recht' van spreken heeft zijn de 'echte' jaar abonnement houders etc. (even zwaar overdreven en in mijn optiek)

Daarnaast wordt er nog een heel belangrijke beweegreden van de vervoerders vergeten met betrekking tot de OV-chipkaart; het eerlijker verdelen van reizigersopbrengsten.

Als reiziger ga je gerust met Connexxion naar het station, vervolgens met de trein naar Amsterdam om te arriveren op bestemming met het GVB. Met strippenkaarten en jaarabonnementen wordt het dan ontzettend lastig vast te stellen wie welk percentage van deze opbrengsten krijgt. Momenteel werkt men met verdeelsleutels op basis van (dure) reizigers onderzoeken en overleggen/organisaties. Daarnaast heeft zelfs een kleine (interpreatie) fout in deze sleutel direct grote gevolgen (lees miljoenen euro's) voor de vervoerders.

Met de OV-chipkaart is direct te analyseren welke vervoerder voor welk deel van de reis zorg heeft gedragen; de opbrengsten kunnen dus veel eerlijker verdeeld worden. Dit kan een extra motivator zijn om nieuwe projecten op te starten of om aantrekkelijker te worden voor klanten; aangezien meer reizigers DIRECT meer inkomsten betekent :)
interesant om te zien dat het tog degelijk word doorgezet, die ov chipkaart.

ik vraag me alleen af of we er wel beter van worden. zoals de tekst al vermeld is het systeem niet waterdicht (wat het doel wel was van de kaart).

Vraagje.
Word de ov chipkaart de vervanging van de huidige betaal methode of word deze ook de vervanging voor de huidige ov studenten kaart?
Het wordt tevens de vervanging voor de huidige ov studenten kaart, het meerendeel van de studenten heeft als het goed is al zijn ov-chipkaart :) Als je een extra foto hebt ingelevert bij het ophalen van je laatste ov studenten kaart ontvang je hem vanzelf samen met een handig hoesje waarin je beide kaarten kunt bewaren en een uitgebreidde informatie folder!
bij het ophalen van mijn studenten kaart werd geadviseerd om de chipkaart nog niet aan te vragen omdat er nog veel onduidelijkheden waren. daarom heb ik hem dus nog niet.

ik weet niet wanneer alles daadwerkelijk in werking gaat ( devinitief ) maar het lijkt mij niet van de een op andere dag overgezet te zijn.
Dat is mijn inziens een erg apart advies, ten eerste kost het je bijna niks (één foto) en ten tweede wil ik jou nog wel is op een normale manier zien reizen in de metro van Rotterdam met je ov studenten kaart. Ik weet niet of het uberhaupt mogelijk is (misschien wel bij een balie ofzo?) maar ik weet zeker dat het een stuk makkelijker zal gaan met je ov-chipkaart ;)
Bijna niets kosten houdt nog steeds in dat het je iets kost ;) Buiten dat is het helemaal geen raar advies aangezien de meeste ov-jaarkaart afhaalpunten zich buiten Rotterdam bevindt (en waar het merendeel dus nog met het oude systeeem werkt). Je moet niet gaan verwachten dat het personeel wat er werkt heel kien gaat lopen uitdenken waar je die ov-chipkaart voor kunt gebruiken, laat staan dat ze weten dat je in Rotterdam zo'n ding nodig hebt wil je met het OV kunnen.

Daarnaast zijn er ov-chipkaarten in de vorm van de strippenkaart die je in de bus kunt kopen, gewoon de anonieme dagkaarten. Je kunt dus prima in Rotterdam rondreizen zonder dat je zo'n ov-chipkaart model van de ov-jaarkaart in je bezit moet hebben. Het is namelijk wel de bedoeling dat mensen die geen ov-chipkaart hebben (je zou het haast niet geloven maar we kennen hier in Nederland het begrip toeristen, met name toeristen voor steden als Amsterdam, Rotterdam, etc. en dat is een groep die hiervoor in aanmerking komt) desondanks wel gebruik kunnen maken van het OV (al is het maar omdat je niet mag discrimineren).

Er waren bij de intro in Rotterdam anders ook aardig wat onduidelijkheden waarvan velen er inmiddels wel uit zijn. Er zijn echter nog wel heel veel andere onduidelijkheden omdat die dingen landelijk moeten worden afgesproken en diverse vervoersbedrijven simpelweg geen flauw idee hebben hoe ze het moeten invullen. Vergeet ook niet dat er een tijdje geleden nog het e.e.a. speelde op gebied van de ov-chipkaart en dat er een kans was dat de staatssecretaris het hele project nog kon afblazen wat ze helaas niet deed (na het zien van vergelijkbare maar compleet andere systemen waar het wel aardig gaat (dus ook niet probleemloos!) en daarmee dus alle kritiek aan rapporten, etc. compleet negeerde; een hele merkwaardige actie omdat zulke beslissingen juist adhv allerlei gegevens en niet een paar bezoekjes zou moeten worden genomen). M.a.w. het is ook handig als je je even in de tijdsgeest verplaatst ;)
nja ik kom ook nooit in die buurt. ikzelf kom uit heerenveen en daar is het vervoer nog helemaal niet overgestapt op dit systeem. alleen op trein perrons zie je heel af en toe een paaltje staan maar dat is ook alles. ik denk dat ik nog wel even kan wachten hier :P
In Rotterdam kan je als student zonder Chipkaart een zgn. 'loper' halen bij de RET balies waarmee je alles kan openen, echter moet je natuurlijk wel in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs (je normale OV kaart)
Dus nog héél even wachten tot dat daar klonen van via internet verspreid gaan worden die je zo op je blanco Mifare kaartje kan zetten. :Y)
Die kaart wordt wel gekoppeld aan het nummer van je OV-studentenkaart.
Ja, en ? Bij de huidige klonen van andermans kaarten is toch ook niet altijd toestemming gevraagd of verkregen ? Als de kloonkaart / kopie werkt kan het mij toch niet boeien welke student daar bijhoort ?
Helaas.
Per stad wordt het langzaamaan omgezet. Eerst de metro's, daarna het overige vervoer.
In Rotterdam is de OV chipkaart nu de enige reiskaart en in Amsterdam zou dat in juni/juli zijn.
Niet echt de enige. Voor de metro wel, maar er rijden dus nog wel bussen die géén OV-chip lezer hebben.

Over het algemeen gebruiken de meeste mensen toch nog wel strippenkaarten. Vooral in de RET trams is dat namelijk vaak goedkoper. (1 halte kost 88ct, 2 kost 89ct en alles daarna 1,19 waar 2 strippen 1,04 kost. Na één zone zit je vaak op 1,72 waar drie strippen 1,56 zijn.)
Ik gebruik de OV chip juist niet in Amsterdam om dat ik dus duurder uit ben als ik de OV Chip gebruik dan als ik de strippekaart gebruik. Ook het stempelen is simpeler (1x nadenken) dan bij het in en uitstappen langs een pliepjes ding gaan.

Ik zie wel steeds meer mensen een OV chipper hebben en ik zie nou niet echt voordeel van in. Er zouden kortingen zijn? Ik merk die niet (me ritjes worden dan zelfs duurder!). Heb ook al paar keer gezien dan is het druk bij het uitstappen (komt echt niet vaak voor in Amsterdam je hebt alle ruimte) dan zijn ze ingepiept en dan bij weggaan houde ze pas bij de pieper en gaat er net een voor of bij hun en dan piept hij die en an denkt degene dat i is uitgecheckt. (hij kan volgens mij geen 2 kaartjes tegelijk piepen).

Hoe zit het eigenlijk nu met de strippenkaart in Rotterdam? De strippenkaart is een landelijk erkend betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Als ik in Rotterdam ben zou ik verwachten dat ik gewoon met me strippenkaart kan reizen. Dit staat er ook op
"Met deze kaart kunt u reizen in de bus, tram en metro in het stads- en streekvervoer in in de trein op bepaalde trajecten, zie hiervoor de publicaties van de spoorexploitant."

Volgens mij moeten er dus nu andere soorten strippenkaarten komen omdat ze niet meer overal geldig zijn.
De derde keer vroegen ze niet meer om een tweede pasfoto. Hebben ze lekker lang uitgesteld.. die chipkaart..
Anoniem: 233202
@_FrostBite_26 mei 2009 11:00
De OV chipkaart vervangt de huidige betaal methode.

Edit:

@The Yorick

Je hebt nog altijd de OV studentenkaart nodig, als geldig vervoersbewijs.

Van de site studentenreisbewijs.nl:

1+1=1
In 2009 is je papieren kaart nog steeds het enige geldige bewijs van je recht op vrij reizen of gereduceerd reizen. Als je wilt reizen, moet je dus altijd je papieren studentenkaart bij je hebben, en - net als nu - aan de buschauffeur, trambestuurder of conducteur laten zien.
Met de OV-chipkaart open je de poortjes van de metro in Rotterdam en Amsterdam.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 233202 op 26 mei 2009 11:05]

D'r is geen buschauffeur die naar je 'papieren' OV-studentenkaart vraagt als je je OV-studenten-chipkaart langs de scanner haalt.
Dus zo nauw moet je het ook weer niet nemen. Het zijn wel de officiele regels, maar in de praktijk is het toch echt anders :)
Waar nog bijkomt dat de uitcheckmeters ook kunnen inchecken. Dan kunnen de legers studenten in de snelbus gewoon door alle openingen het voertuig betreden.
Handig en snel
Ja precies, vandaar ook het handige hoesje om ze allebei mee te nemen. In de meeste gevallen zal je inderdaad nog je ov studenten kaart nodig hebben, maar daar ga je het in de metro van Rotterdam niet mee redden. Er is nu nog een soort van 'overgangs periode' waarbij je gedeeltelijk je ov studentenkaart en gedeeltelijk je ov-chipkaart gebruikt. :)
De ov-chipkaart vervangt niet de huidige betaalmethode (je kunt nog steeds die kaarten met contant geld betalen en pinnen wil ook), het vervangt de huidige vervoersbewijzen voor het openbaar vervoer. Het nieuwe systeem maakt het echter ook tot een betaalbewijs (het is een creditcard) waardoor het dus naast de oude betaalmethode komt te staan. Het is wel een beetje mierenneuken maar wel van belang. Zo'n kaart moet namelijk ook voldoen aan de regels die DNB stelt aan betaalbewijzen waarbij er nu geruchten zijn dat ze dit niet doen op gebied van veiligheid (de mifare chip die al meerdere malen gekraakt is).

[Reactie gewijzigd door ppl op 26 mei 2009 12:25]

Op zich lijkt me dit systeem behoorlijk effectief tegen zwartrijden, maar zullen er dan geen manieren bestaan om deze scanners voor de gek te houden? Aangezien het ook al mogelijk was om de chipkaart zelf te om de tuin te leiden.
Anoniem: 46304
@DJ_Dip26 mei 2009 12:09
Het kan veel makkelijker. Dit heb ik vorig jaar al op internet gevonden:
GOEDKOOP REIZEN MET DE OV-CHIPKAART !!!

Wilt u iemand ophalen of uitzwaaien? Of bent u iets vergeten op het perron? Als u binnen
20 minuten op hetzelfde station of dezelfde halte in- en uitcheckt, wordt er niets afgeboekt.
Checkt u ná 20 minuten uit op hetzelfde station, dan betaalt u het basistarief van € 0,44.
zie: http://www.gvb.nl/reizige...ov/Documents/Pkaartsz.pdf

Methode 1: Stel U woont in Delfzijl en u gaat uw vriend in Vlissingen bezoeken.
Normale tarief (heen en terug) € 41.70.
Koop niet 1 maar 2 anonieme OV-chipkaarten. U gebruikt uw OV-chipkaart A om in Delfzijl in te checken.
In Vlissingen haalt uw vriend u op op het perron. Hij heeft 2 anonieme chipkaarten die hij allebei door de incheck lezer haalt.
Op het perron geeft hij 1 van de 2 kaarten aan u en u checkt beiden uit. U betaalt NIETS.
Als u weer terug reist, gebruikt u uw OV-chipkaart B om in te checken. U gaat vervolgens naar de uitcheck poort en haalt
de kaart langs de lezer zonder door de poort te gaan. U bent dan dus volgens de apparatuur slechts even op het perron geweest
en betaalt NIETS.
Bij aankomst in Delfzijl gebruikt u kaart A om uit te checken. U bent dan volgens de apparatuur meer dan 20 minuten op het
perron geweest en betaalt € 0.44.
Besparing: € 41.26 !!!Methode 2: Stel u reist dagelijks van Leeuwarden naar Maastricht en terug.
Koop niet 1 maar 2 anonieme OV-chipkaarten.
Gebruik kaart A bij vertrek uit Leeuwarden en bij aankomst in Leeuwarden.
De chiplezer "denkt" dan dat u alleen op het perron Leeuwarden geweest bent en berekent geen kilometers.
Omdat u met zo'n "perronkaartje" maar 20 minuten op het perron mag zijn, wordt een vast bedrag van € 0.44 in rekening gebracht.
In Maastricht gebruikt u alleen kaart B met hetzelfde resultaat. Wel moet u dan de 1e keer dat u in Maastricht aankomt met kaart
A uitchecken en kaart B even langs de incheck lezer halen zonder ook echt door het poortje te gaan. Dat u dan de volgende keren
volgens de controle apparatuur de gehele nacht op het perron geweest bent, maakt niets uit. U betaalt slechts het vaste tarief voor
meer dan 20 minuten op het perron. Zo betaalt u dus dagelijks slechts € 0.88 !!

Methode 3: Stel u reist dagelijks van Haarlem naar Amsterdam en terug.
U vertrekt uit Haarlem bv om 08.00. Aankomst Amsterdam: 08.17.
Via de hiertoe ongetwijfeld komende website zoek u iemand die dagelijks van Amsterdam naar Haarlem reist en bv
om 07.40 uit Amsterdam vertrekt en om 07.56 in Haarlem aankomt.
U ontmoet elkaar en wisselt de (anonieme) chip-kaarten om.
Als u in Amsterdam aankomt "denkt" de apparatuur dat u slechts van 07.40 tot 08.17 op het perron geweest bent.
U betaalt dus € 0.44 !
Voor uw "partner" geldt hetzelfde. Hij/zij moet een paar minuten wachten voor het uitchecken en is dan slechts 1 minuut op het perron
geweest. Hij betaalt niets !
Voor de terugreis gebruikt u hetzelfde systeem, desnoods met een andere "partner".En dan nog ... Het zgn perronkaartje is o.a. bedoeld om daklozen van de perrons te weren. Nu kunnen ze dus voor 44 cent niet alleen op
het perron blijven, maar bovendien kunnen ze de gehele dag in de treinen door het hele land reizen ! Lekker warm en altijd wat te zien !

Deze reactie is NIET bedoeld om aan te zetten tot fraude maar wil slechts wijzen op een wel heel zwak punt van de OV-chipkaart !
Als deze functionaliteit van de perron-kaartjes echt zo werkt dan kan ik er met mn verstand niet bij dat de mensen die dit bedacht hebben, deze lekken over het hoofd gezien hebben.

Het briljante aan deze vormen van fraude is dat het niet te controleren is. Als de conducteur in de trein langskomt, ben je netjes incheckt en ben je dus een reiziger: niks aan de hand. Zodra je op bestemming de trein uitstapt, ben je tevens peron-bezoeker. Wie gaat bewijzen dat jij net uit die trein bent gestapt (zonder je 1e kaart af te geven natuurlijk)?

Oftewel: dat perron systeem moet op de schop. Als iemand langer dan een uur op een perron is zonder gereisd te hebben, is dat verdacht. En zou er dus een hogere tarief gerekend moeten worden.
Dus als mijn trein niet op komt dagen na een uur wachten en ik loop boos en teleurgesteld terug naar huis om dan toch maar met met de milieubelastende auto te gaan moet ik betalen omdat ik een dienst niet heb afgenomen die er wel had moeten zijn? En geloof me. Ik heb meer dan eens langer dan een uur op een perron/station moeten bivakkeren tegen m'n zin in.
Je hebt dan voor slechts 44 cent van het perron kunnen genieten en mensen kijken. Een terrasbezoek is duurder, en daar stoppen geen treinen.

Met mijn ov-jaarkaart kan ik de gemiste treinreis declareren en dan valt de 44 cent in het niet. De ergernis blijft. Declareren is sowieso handig ook voor treinen die ik helamaal niet wilde nemen maar die wel vertraging of uitval kenden.
Nee, gewoon elke 20 minuten 2 keer langs de lezer zwaaien.
Jammer dan dat dit stuk lek is, nu kan ik het perron op wanneer ik wil, een hamburgertje halen op het station en die lekker op eten en weer terug naar huis. Ik hoef daar nu niet voor te betalen en wens dat straks absoluut ook niet te doen. Hetzelfde geld voor mensen ophalen, als ik iemand ophaal van het station, ik ben 10 minuten te vroeg, zijn trein heeft behoorlijke vertraging dan ben ik dus langer dan die 20 min op het station en moet ik gaan betalen ? Nou mooi niet, dat pik ik niet en REKEN maar dat veel andere mensen dat ook niet pikken.

Sorry hoor maar dan hadden ze dit systeem maar niet moeten invoeren, absoluut niet dat dit gebruikt mag worden om rechten verder in te perken.
Ik denk dat het wel te controleren is op het moment dat je gecontroleerd bent door een conducteur. Als de conducteur je kaartje scant kan er dus ook in het systeem geregistreerd worden dat je niet meer op het station bent. Je krijgt weliswaar geen boete, maar je zal dan wel voor je reis moeten betalen.
Ik gok dat de NS niet ineens veel meer conducteurs gaat inzetten. Ergo, ik heb dit jaar ongeveer 10x van A'doorn naar Schiphol/Den Haag vv gereisd en heb 1x controle gehad. (wel een gruwelijk lekker ding trouwens :D)
Nu is t bij de RET zo dat ze op hun handscanner kunnen zien in welk tramnr, welke lijn en waar je ingestapt bent.

Als je dan vrolijk onderweg bent van maastricht naar leeuwarden om pak em beet 16.00 terwijl je in leeuwarden ingecheckt staat om 07.30, denk ik toch echt dat je eens heel goed moet gaan nadenken over een mooie smoes :P
Gelukkig kom je dan niet langs Rotterdam he :D
Tijd voor de volgende anonieme OV kaart dus waar je dan in Rotterdam mee reist......
Je kan er dus donder op zeggen dat de regeling van 0,44 betalen als je weer uitlogt op dezelfde plaats wordt afgeschaft.
Het mooie van de methodes hierboven is overigens wel dat je op elk moment van je reis een geldig vervoersbewijs hebt.

[Reactie gewijzigd door ATS op 26 mei 2009 13:19]

Technisch zal dat met de nu beschikbare kennis over de Mifare vast en zeker gaan lukken. Ik zie het alleen in de praktijk niet lukken, controleur vraagt om je kaart en jij houdt een zelfgemaakt apparaat voor de scanner. Of je moet een kaart origineelgetrouw kunnen namaken, met een chip erin die liegt. Of dat gaat gebeuren betwijfel ik.

De plaatsen waar je denk ik de fraude kunt verwachten is daar waar men de menselijke controle wil wegbezuinigen: Metro en trein.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 26 mei 2009 11:05]

zie het alleen in de praktijk niet lukken, controleur vraagt om je kaart en jij houdt een zelfgemaakt apparaat voor de scanner.
Ik heb ook vaak mijn portemonnee, met kaart erin, voor het controleapparaat gehouden, dan is alleen de voorkant van de kaart te zien...
mja, of je doet je portemonee uberhaubt niet open en houd deze er gewoon in z'n geheel voor.. werkt ook prima en niemand die dat anders vraagt
Zwartrijden is alleen effectief te bestrijden als je erop gaat controleren. Technische maatregelen zoals een ander soort vervoersbewijs doen daar helemaal niets tegen. Immers, zwartrijders reizen zonder geldig vervoersbewijs. Het is dan ook uitermate irriterend dat diverse mensen (met name de personen die nauw verbonden zijn met dit hele systeem) dat nieuwe systeem als silver bullet presenteren tegen het zwartrijden want dat is het dus absoluut niet (voor mooie omschrijving waarom niet, zie de posts van Tjeerd en Atomsk hierboven). Het is altijd een samenspel van diverse zaken waarbij controle de hoofdrol speelt. Als je niet dat samenspel hebt zul je ook niet effectief zijn in het tegenhouden van zwartrijden.
Ja leuk, ben benieuwd als je dan gewoon een gekopieerde ov chipkaart hebt, dan kunnen ze die ook gewoon uitlezen :)
Ze zullen (mag ik aannemen) ook nog wel controleren op het uiterlijk van het pasje. Wanneer dit een blanco pasje is i.p.v. een ovchipkaart met pasfoto, denk ik niet dat je daar mee wegkomt.

Het heeft ook weinig nut om je eigen pas te klonen. Vervelender is als een ander dat doet. Dan kan een pas alleen als verdacht aangemerkt worden wanneer het systeem controleerd op dubbel inchecken op verschillende lokaties.
Ach, dergelijke vormen van diefstal zijn nog niet eens het ergste.

Ik heb al tweemaal een "jongere' uit de tram gegooid zien worden, omdat hij een pas had met een foto van een 40 jarige vrouw / 65+ pas van een heer had gebruikt.

En die was niet van zijn opa / moeder...
Je kunt toch ook gewoon voor het einde van je rit al uitchecken?
Je loopt langs de chauffer, bliept, gaat zitten, en bliept onderweg nog eens.
Vervolgens rij je dan gratis verder.

Bij de Metro gaat dat wat lastiger, maar bij de tram/bus kan dat zonder problemen.

(Overigens een idee, nooit zelf in de praktijk gebracht, ben er te eerlijk voor).
Anoniem: 94604
@Derice26 mei 2009 11:19
Tja, dat was bij de strippenkaart natuurlijk ook al mogelijk, door te weinig strippen te stempelen. Heb dat vroeger in de bus regelmatig gedaan omdat mijn halte net over de zonegrens was. In metro en tram was het nog veel eenvoudiger om niet of te weinig af te stempelen.
Anoniem: 215005
@Derice26 mei 2009 11:20
in rotterdam kan dat dus niet, ze controleren bussen en trams ook tijdens het rijden.. vooral trams, daar zit altijd iemand in die hoort te controleren. bussen weet ik niet zeker..
Als dat net zo gaat als met de trein zal het nogal loslopen. Ik heb, toen ik nog treinde naar m'n werk, ooit eens geturft: altijd zwartrijden en de boete betalen als ik gepakt zou zijn was goedkoper dan een maandtrajectkaart. :)
Ik ken R'dam niet maar ik moet straks vaker mn kaat trekekn dankzij die pportjes dan voor een controleurder. Volgens mij zijn sommige regio's controleurvrij in de spits
Anoniem: 30136
@Derice26 mei 2009 16:29
Dat kan inderdaad, echter bij de grote busstations rijden bussen vaak net voor de oprit in een kleine fuik en stapt er hier minstens 3x per week een controleteam in. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee