Opgeslagen vingerafdrukken worden gewist

Vingerafdrukken die al in een gemeentelijke database zijn opgeslagen, worden gewist. Dat heeft minister Donner gezegd. Eerder op woensdag werd al bekend dat de opslag van vingerafdrukken in databases wordt opgeschort.

Naar nu blijkt zullen de al opgeslagen vingerafdrukken worden gewist, zo zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken volgens Novum tegen de Tweede Kamer. De Kamer had daarop aangedrongen.

Het gaat om de afdrukken van drie miljoen burgers. Woensdagochtend werd al gemeld dat tijdelijk zou worden gestopt met het opslaan van vingerafdrukken in gemeentelijke databases, en dat het opzetten van een centrale vingerafdrukdatabase tijdelijk zou worden stopgezet. Wat met bestaande, al opgeslagen afdrukken zou gebeuren, was echter nog niet duidelijk.

Overigens wil het kabinet nog steeds dat er uiteindelijk een database met persoonsgegevens komt, maar eerst moet worden onderzocht of de betrouwbaarheid van de afdrukken kan worden verbeterd. Burgers moeten hun vingerafdrukken afstaan als ze een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Tot woensdag kwamen die gegevens ook terecht in een lokale database met vingerafdrukken en de bedoeling was dat deze uiteindelijk in een centrale database zouden komen te staan. Eerder op woensdag berichtte Tweakers.net dat de verplichte opname van vingerafdrukken in de identiteitskaart mogelijk wordt afgeschaft; voor het paspoort verandert er niets.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-04-2011 • 20:29

134 Linkedin

Submitter: Raven

Lees meer

Reacties (134)

134
125
78
5
0
10
Wijzig sortering
voor het paspoort verandert er niets
I'm puzzled. Ik moet een nieuw paspoort aanvragen (oude verlopen). Moet ik dan wel of niet vingerafdrukken afstaan? En worden deze nou wel of niet opgeslagen/later alsnog verwijderd? Of worden ze alleen in het paspoort zelf opgeslagen?
Zo ingewikkeld is het niet:

ja, je moet je vingerafdrukken afstaan
ja, ze komen in je paspoort
ja, daarom worden ze dus (tijdelijk!) opgeslagen. Je kunt immers geen paspoort maken zonder die dingen even tijdelijk op te slaan.
ja, ze worden na de productie van je paspoort verwijderd.

Helemaal conform EU-regels, zoals het in andere landen ook gaat. In principe is dus alleen die laatste stap anders dan hoe het nu is.
Zo ingewikkeld is het niet:

ja, je moet je vingerafdrukken afstaan
ja, ze komen in je paspoort
ja, daarom worden ze dus (tijdelijk!) opgeslagen. Je kunt immers geen paspoort maken zonder die dingen even tijdelijk op te slaan.
ja, ze worden na de productie van je paspoort verwijderd.

Helemaal conform EU-regels, zoals het in andere landen ook gaat. In principe is dus alleen die laatste stap anders dan hoe het nu is.
maar ze worden niet uit je paspoort gewist. Als ik gelijk heb, worden de vingerafdrukken in je paspoort digitaal in een keer opgeslagen.
Anders kunnen de hackers iets leuks in je paspoort toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 28 april 2011 11:48]

Tot ze geinstructeerd worden dat ze vingerafdrukken niet meer moeten maken.
Je kunt wel die ambtenaren... ze zijn meestal traag.
Als je geen vingerafdrukken wilt afstaan, kun je beter even wachten.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 28 april 2011 11:43]

Wat het niet slechts een paar maanden geleden dat een vrouw een rechtszaak omtrent deze opslag verloor?
Krijgt zij haar proceskosten nu alsnog vergoed? Of mag je dit niet zien als winst, maar is het gewoon een losstaande, latere wijziging? Het lijken me dezelfde bezwaren waardoor deze beslissing nu is gemaakt, als waarop mevrouw haar zaak berustte?

In ieder geval nog even afwachten tot de databases definitief leeg zijn en blijven, en dan vroegtijdig paspoort verlegen :)
Die rechtzaak ging over het afgeven van haar vingerafdruk. Daar is echter niets aan veranderd, aangezien je nog steeds je vingerafdrukken moet afgeven om een paspoort te krijgen. Het enige wat nu veranderd is is dat je vingerafdruk nadat het paspoort is uitgegeven niet langer opgeslagen wordt, maar dus (hopelijk) daadwerkelijk uit de databank gewist wordt.

Die vrouw heeft dus "nog steeds" verloren..

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 27 april 2011 23:41]

De rechtzaak was gebaseerd op de vrees van de vrouw dat de beveiliging van de centrale database niet veilig genoeg was.

De rechter redeneerde dat bij het ontbreken van een centrale database haar vrees ongegrond was en ze dus pas over een jaar of wat weer mag komen klagen.
Anoniem: 259336
27 april 2011 21:06
Dit is Super Nieuws! :D

Ik vroeg me al af waarom de overheid (en andere landen) alles wil weten en willen opslaan van ons (bevolking)? Ik weet dat kennis macht is, en teveel macht=corruptie.
Zoals al eerder genoemd is bijvoorbeeld bij een onderzoek naar een misdrijf.

Totdat de overheid bewezen heeft dat de gegevens fatsoenlijk beveiligt worden vind ik dit een goede ontwikkeling
Ze kunnen leuke voorbeelden verzinnen, maar ze moeten eerst maar eens aantonen dat het ook daadwerkelijk zin heeft. Kijk naar de dataretentiewetten die nu in opspraak komen, het blijkt dat ze er helemaal niks extras mee op kunnen lossen.

In het ideale geval kunnen ze zelfs dingen voorkomen door alles van ons op te slaan en te koppelen maar als je ziet dat het met psychisch gestoorde mensen en het verstrekken van wapenvergunningen al niet goed gaat, wat wil je dan met al die andere gegevens?
Anoniem: 259336
@Sporedd28 april 2011 02:46
Ja dat zeggen ze, maar dat geloof ik niet. Het opslaan van onze gegevens en ook chat, email en internet gedrag gaat veel te ver. Dit gaat tegen onze basis geloof van privacy, persoonlijke ontwikkeling en vrijheid van de mens.

Er zit hier veel meer achter. Wie weet dat de regeringen en grote multi-nationale corporaties meer controle en macht over ons burgers willen hebben. Die twee werken immers samen... dat is geen geheim meer.
Ik vraag me dat niet af. Dat komt door al die mensen die klagen over onveiligheid. Lees de Telegraaf maar eens. Je zou denken dat je in Nederland geen stap meer kan zetten zonder beroofd, verkracht en vermoord te worden.

VVD en CDA redeneren op de volgende manier: onze kiezers zijn nette mensen die niks te vrezen hebben en ze eisen veiligheid dus komen we met stevige maatregelen. De PVV is helemaal van de middeleeuwse toestanden wat dat betreft. Tunnelvisie bij de beleidsmakers leidt ertoe dat ze het steeds acceptabeler vinden om vrijheid in te leveren voor vermeende veiligheid. Vaak zonder dat precies duidelijk is of dat iets helpt.

Een goed voorbeeld is de identificatieplicht. Ontstaan vanuit het idee dat je van een boef moest kunnen nagaan wie hij is. In de praktijk zo geimplementeerd dat het gros van de sancties wordt gegeven aan burgers die buiten het niet kunnen tonen van ID verder niet veel fout doen. Terwijl expliciet bij de invoering van de wet is beloofd dat dat niet zou gebeurden. Als boef maakt het niet veel uit, wat gebeurt hem als hij gepakt wordt? Een beetje boete erbij? Die kan hij vaak toch niet betalen. Hoeveel meer zaken zijn hierdoor opgelost? Hoeveel meer straffen voor echte misdrijven uitgedeeld? D66 pleit al een tijdje voor het verplicht evalueren van dit soort maatregelen na een aantal jaar en ze weer in te trekken als blijkt dat het niet helpt. Jammer genoeg krijgt dit idee nog weinig navolging.

[Reactie gewijzigd door timag op 29 april 2011 09:25]

Hoeveel belastinggeld zou dit wel weer niet gekost hebben?
Niemand die er op zit te wachten. Ze(overheid, verzekeringen, etc) proberen langzaam steeds meer controle te krijgen over de gewone burger.

Noem maar wat:
Slimme meters
Huur gekoppeld aan je inkomen
Vingerafdrukken opslaan
Meeste telefoon aftappen van de wereld(Relatief aan de inwoners)
Camera's die auto's scanner en opslaan in database
Patiënt dossier
etc
etc

En als we het eenmaal toe laten zal het naar maten we er aan gewend raken het steeds vaker en voor meer doeleinde (mis)gebruikt worden.

40 jaar terug was dit echt ondenkbaar geweest dat dit soort databasen van alle burger zouden worden vast gelegd. Vrees voor de toekomst als we nog eens 40 jaar verder zijn.....
Het zijn allemaal prima initiatieven, alleen helemaal verkeerd opgezet.
- Slimme meters zijn prima, maar zouden via je bestaande internetpijp moeten lopen. Proven technology.
- Huur koppelen aan inkomen is niets mis mee. Kun je niet meer huren dan je kunt betalen. En als je dat wel wil, dan ga je maar kopen of huren in de vrije sector.
- Vingerafdrukken opslaan is prima, maar het moet niet vrijelijk toegankelijk zijn voor iedereen die maar een officiëel aandoend pasje laat zien.
- Telefoon aftappen is ook prima, maar dat moet je wel kunnen horen. Als een particulier (of bedrijf dus) een gesprek opneemt, moeten er verplicht bliepjes in het gesprek hoorbaar zijn.
- Camera's die auto's scannen is een uitstekend idee voor de verkeersveiligheid. Als we ons massaal niet aan de snelheid houden, dan krijg je dat. Net goed. Ik rijdt trouwens geen auto :)
- Patiëntendossier is wederom een prachtig idee, maar het moet wel onder controle van de eigenaar blijven. Het zijn mijn geheimen, dus ik bepaal wie er bij mag, en dat is dus niet iedereen met een witte jas.

Zo zie je maar, het kan wel, maar de NL overheid snapt gewoon geen kont van IT. Dat is het probleem vooral. Voor de rest is het gewoon een kwestie van nadenken, en eerst even bij de burger vragen of ze het wel willen en hoe ze het het liefst zouden zien.
Ik vind het anders niet prima, zoals vele andere die er hetzelfde over denken.

Slimme meters, privé inbreuk door medewerkers van een of andere bedrijf wat je stroom levert, op de plek waar je recht heb op privacy, en er niemand achter de voordeur behoort mee te kijken. Erg onwenselijk en wie weet wat zo iemand met die gegevens gaat doen.

Huur koppelen, moet iedereen met alle hebben en houden bij een of andere medewerker die voor de woningstichting werkt alles openen geven. Kan je veel scenario bedenken waarom dat hele onwenselijk is.

Vingerafdrukken, erg dom. heel simpel, is geen garantie dat we niet nog eens worden binnengevallen. Zij beschavingen die langer stand hebben gehouden dan wij nu en alsnog gevallen zijn of uitgemoord.

Telefoontappen die je kan horen? Grappenmaker. :P Aftappen != gesprek opnemen. Maar dan nog in de hoeveelheid dat ze in nederland aftappen heeft rest van de wereld vraagtekens bij, zelfs VS doet het minder. En ze tappen mensen die niet verdacht zijn. Word misbruik van gemaakt. Dat is dus ook erg kwalijk! Tappen om de juiste reden en mensen die verdacht zijn is inderdaad prima. Maar helaas is dat niet het geval.

Die camera's die auto's scannen controleren niet op snelheid, die scannen je kenteken en kijken of de auto gestolen is of dat je de belasting niet heb betaald, of andere zaken die niet overeen komen met de oorspronkelijke auto. Tot zover is dat nog prima. Maar ze slaan die data op, datum, tijd, plaats, dat doen ze dus van alle onschuldige burgers. Dat heeft niks te maken met controle van die onschuldige burgers maar drang naar controleren van alle burgers ook onschuldige.

Patiëntendossier, hebben we al, die is onder toezicht van je dokter en werkt al jaren goed, soms gaat er iets fout, maar bij elektronisch patiëntendossier zullen er vast ook dingen fout gaan, zullen dan andere dingen zijn. Daar is geen Elektronisch patiëntendossier voor nodig, zou wel prachtig zijn voor verzekeraars als het weer eens wat lekt. Dan weigeren ze in aanvullende verzekeringen te nemen omdat je mogelijk een erfelijke ziekte kan krijgen die in de familie zit.

En dit is nog maar het begin, zal nog veel erger worden, tot we het normaal vinden dat we als baby een chipje ingepland krijgen, met mom van is handig kan je alles mee betalen of afstand en kan de doctor gelijk de Gevens opslaan, en alles je niet lekker word dan zit er zender in zodat we je kunnen vinden om sneller eerste hulp te kunnen verlenen. :D

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 28 april 2011 02:03]

Wat mij betreft praat je vette onzin hier.
Ik hoor geen argumenten waarom slimme meters prima zijn?
Je mag vlgs. jou wel in de problemen komen als je het in de vrije sector doet, maar niet via gemeente cq. woningbouw? Erg aardig is dat niet...
Telefoon aftappen prima? Zal ik dan ff jou gesprekjes opnemen? ik laat intussen wel wat piepjes horen hoor...
Massaal niet ad snelheid houden? Cijfers?
Jij bepaalt wie er bij je medische records mag. Erg nobel, en erg werkzaam voor mijn moeder van 85. Heeft geeneens internet... En wel een flinke medische status..

Ik denk dat jij it'er bent en alleen maar oog hebt voor de technische kant van maatschappelijke problemen. Da's niet genoeg, vriend :)
Hij's ook nog wel een beetje aan de jonge kant......ik wilde ook al reageren, vind 'm nogal naief, maarja....
Ik vind ook dat er eerst maar eens duidelijk aangetoond moet worden dat ze er ook echt mensenlevens mee redden, want ik wil mijn privacy niet inleveren voor t oplossen van een inbraak bij mensen die ik helemaal niet ken.........en ook niet voor een inbraak bij mij thuis btw.
Slimme meter is handig omdat je dan je verbruik kan inzien. Dat is een voordeel heh! Nadelen zijn er plenty, dat weet ik ook wel.

Telefoon aftappen mag JIJ niet, maar de politie wel. Alleen zou daar een gerechtelijk bevel voor nodig moeten zijn. Gezien ik nergens van verdacht wordt, worden mijn (en hopelijk jouw) gesprekken niet afgetapt.
Je mag vlgs. jou wel in de problemen komen als je het in de vrije sector doet
Dat zei ik niet, maar je kunt in de vrije sector wel een huis huren waarvoor je per maand meer kwijt zou zijn dan de gemeenten toe zouden staan. En als je echt willens en wetens in financiele problemen wil komen, be my guest, het is alleen niet slim. Je moet gewoon zelf nadenken, dat is alles.
Massaal niet ad snelheid houden? Cijfers?
Sorry, maar moet ik soms ook gaan bewijzen dat de zon schijnt? Het is toch common knowledge dat de staat keiharde knaken verdient aan alle bonnen voor snelheidsovertredingen. Niet voor niks loont het om overal camera's te plaatsen.
Jij bepaalt wie er bij je medische records mag. Erg nobel, en erg werkzaam voor mijn moeder van 85. Heeft geeneens internet... En wel een flinke medische status..
Je kunt ook vanalles telefonisch regelen. Maar misschien wil jouw oma dan wel gewoon geen digitaal mediche dossier, omdat het voor haar geen directe meerwaarde biedt.
Hij's ook nog wel een beetje aan de jonge kant......
Dankje, maar ik zou het zelf anders noemen :)
Ik lees net zoals vele anderen dat er voor het aanvragen van een paspoort nog wel vingerafdrukken worden genomen maar niet opgeslagen.

Misschien raar de gedachte die ik heb. Maar hoe moet dat bij mensen die de pech hebben dat ze beide handen kwijt zijn door wat voor vervelende oorzaak of omstandigheid, en daardoor twee protheses hebben????
Dan is dat -hoe hard dit ook klinkt- een geluk bij een -heel ernstig- ongeluk. Ik moest namelijk tegen mijn zin mijn vingerafdrukken (na enige discussie met de dienstdoende ambtenaar) afstaan omdat mijn identiteitskaart was verlopen vlak voor de TK verkiezingen en ben dan ook heel erg blij dat ze deze gaan wissen.

Ik word namelijk liever niet zonder reden als verdachte of crimineel behandeld.
Ik lees net zoals vele anderen dat er voor het aanvragen van een paspoort nog wel vingerafdrukken worden genomen maar niet opgeslagen.

Misschien raar de gedachte die ik heb. Maar hoe moet dat bij mensen die de pech hebben dat ze beide handen kwijt zijn door wat voor vervelende oorzaak of omstandigheid, en daardoor twee protheses hebben????
Mensen die geen vingerafdrukken hebben, hoeven die natuurlijk niet op te laten nemen. Mensen die tijdelijk geen vingerafdrukken af kunnen staan (bijvoorbeeld wegens hand in gips ofzo, whatever) ook niet. Die krijgen dan een paspoort dat maar een jaar geldig is.
Ik lees net zoals vele anderen dat er voor het aanvragen van een paspoort nog wel vingerafdrukken worden genomen maar niet opgeslagen.
Dan las je ook dat je ze sowieso dient in te leveren, ook voor de id-kaart. Vreemd, want ze worden niet gebruikt bij de kaart en niet bewaard, dus ....... .
Dus mijn vingerafdruk op mij paspoort wordt nutteloos?
neen, de vingerafdruk wordt nog steeds afgenomen, maar slechts in het paspoort geplaatst, niet meer bewaard bij de gemeente/overheid.

Heeft iemand enig idee wat het doel is van de centrale database, wat kennelijk nog steeds de ambitie is van de overheid?
Is het idee dat bij elk misdrijf zomaar de hele database wordt doorzocht? Dat is toch compleet tegen de beginselen van de rechtstaat? Het lijkt me dat van zo'n database vrij makkelijk misbruik te maken is.
De Nederlandse overheid werkt aan de vorming van een centrale database om alle vingerafdrukken in op te slaan. Hiervoor is gekozen om de betrouwbaarheid van het aanvraag- en uitgifteproces te vergroten. Alle instanties die reisdocumenten uitgeven, kunnen in de toekomst 24 uur per dag online aanvraaggegevens controleren. Ook kunnen zij direct zien of iemand niet al onder een andere identiteit reisdocumenten heeft aangevraagd.
Bron: http://www.rijksoverheid.nl

[Reactie gewijzigd door frickY op 27 april 2011 23:20]

Anoniem: 399807
@frickY29 april 2011 09:45
Maar wie gelooft nu in dit sprookje? Ik geloof niet dat er zo veel fraude gepleegd wordt rond de aanvragen en uitgifte van paspoorten. Zijn daar cijfers over bekend? Er is helemaal geen rechtvaardiging voor om centraal op te slaan vermoed ik.
Copietjes doorgeven aan de VS en Israel etc
Goed om te horen dat het plan voorlopig van de baan is. Ik heb laatst een nieuw paspoort moeten aanvragen en ik was al niet blij met het gedwongen afstaan van de vingerafdruk maar om er maar nog eens onderuit.

En nu maar hopen dat het volgende kabinet het idee definitief afkeurt.
Anoniem: 390875
@DaniëlWW227 april 2011 21:19
En nu maar hopen dat het volgende kabinet het idee definitief afkeurt.
Zo'n beetje alle partijen - behalve de SP en nog wat oppositie - zien wel wat in zo'n database.

Dus zo gauw als dat 'veilig' kan, mag je bij je volgende aanvraag van X - en dat hoeft geen nieuw identiteitsbewijs te zijn - je vingerafdrukken wederom afgeven. Het mooie is dat ze die niet eens hoeven te scannen voor een hoop mensen... chipje van je bestaande ID inlezen en klaar zijn ze - want de database mag dan wel gewist worden, de gegevens staan nog wel op je ID.
Niet als deze per ongeluk in de magnetron terecht is gekomen en zo per ongeluk alle data heeft vernietigd.

Ze kunnen nooit aantonen dat je de chip met opzet hebt gesloopt. Ik vraag me alleen af of je gezeik krijgt als je bijvoorbeeld de VS binnen wilt met een kapotte chip.
Trust me, als jij je paspoort in de magnetron stopt dan kunnen ze dat heel goed zien..

Als de chip op je paspoort kapot is dan is het paspoort ongeldig, dus JA je krijgt gezeik als je bv de VS wilt binnen gaan..
Hoe gaat dat eigenlijk? Je kunt niet aan de buitenkant zien of je chip het nog doet. Dus dan kom je op het vliegveld en dan is je paspoort ineens niet geldig? Daar gaat je vakantie, lekker handig.
Dus dan kom je op het vliegveld en dan is je paspoort ineens niet geldig? Daar gaat je vakantie, lekker handig.
Bij mij is de plastic flap eens afgeknapt, op Schiphol. Bij het willen binnengaan van de vertrekhal zei de beste man dat ik het kan proberen, maar dat ze me er in de VS er waarschijnlijk weer uit zouden schoppen, aangezien het niet zeker is dat die plastic flap ook bij de rest van het paspoort hoort ( dat de scheur precies hetzelfde is doet er niet toe ;) )

De oplossing? Noodpaspoort aanvragen. Kan op Schiphol zelf. Duurt een half uurtje als er verder niets aan de hand is. Kan je gewoon weer verder reizen. Beambte in de VS vraagt dan waarom je een noodpaspoort hebt (dat weten ze dan al, staat op hun scherm, is ter contrôle), en als er verder niets aan de hand is kan je gewoon verder.
Jep. Je kan niet aantonen wie je bent, dus ga je na een dag of twee onder de hete lamp weer op het vliegtuig. Dag vakantie, dag ticket.
Dat is wel de eis van de VS. Recent wel eens daarheen gereisd? Lees de papieren maar die je krijgt en de visum waiver aanvraag die je moet doen. Geen biometrie = geen toegang.
Dit lijkt me voorlopig erg goed nieuws.

Ik heb er niks op tegen als de overheid van alle burgers een vingerafdruk, of irisscan etc, verzameld, maar ze zullen niet veilig zijn,
Denk aan bijvoorbeeld de OV-chipkaart, en ook PSN is gehacked Wat is de betekenis van PSN? PlayStationNotwork :+ .

Als de database met vingerafdrukken veilig zou zijn, geen probleem, dan kan het gebruikt worden om misdaden mee op te lossen, maar uit bovenstaande voorbeelden blijkt wel dat dit soort dingen lang niet altijd veilig zijn.
Zo lang een vingerafdruk, zeker op deze manier, niet volledig uniek is (daar mee bedoel ik dat er maar 1 persoon ter wereld mee kan worden getraceerd) is het een slecht idee. False positives blijven bestaan maar daar wordt niet aan gedacht.
Iedere manier van registreren is een slecht idee zo lang deze gegevens niet 100 % betrouwbaar kunnen worden opgeslagen. En zo lang er mensen mee moeten werken is het nooit 100 % betrouwbaar.
Dit is hooguit een slag gewonnen maar de oorlog is nog lang niet voorbij!
Waar ik nu benieuwd naar ben, eerder zijn er mensen in het ongelijk gesteld toen zij weigerde hun afdrukken af te staan, worden deze mensen nu ook vergoed voor de gamaakte kosten?
Anoniem: 126717
@Wannial27 april 2011 23:03
Nee, want je bent verplicht ze af te staan. Tenzij je geen paspoort wilt. De wet, en de EU richtlijn worden niet aangepast.
Anoniem: 399370
27 april 2011 23:07
Je hebt helemaal gelijk Mad_maxx234!
De overheid/belastingdienst/verzekeringsmaatschappijen proberen ons op elk vlak kaal te scheren, en ze proberen overal geld vandaan te halen om hun schuld aan verkeerde beslissingen in te lossen. DAT IS DE MAATSCHAPPIJ.

Zo gebeurde dat vroeger niet, toen kon je nog je fiets open laten staan, zonder dat iemand er aan kwam, en kijk nou eens, daar gaat je Batavus!

De maatschappij is zo snel veranderd, dat ze controle willen uitoefenen.
Nederland is wat dat betreft een van de veiligste landen die er is.
En dat kan niet niet over de andere landen aan de andere kant van de wereld zeggen.
Maar die Engelsen doen het ook heel goed, vooral die verkeerspolitie!

Auto gaat gewoon mee als je schulden hebt, en je word direct aangepakt als je brutaal bent.
maar ik kan me vergissen met een ander land, want dat onthoud ik nooit zo goed.
maar ik kijk ook wel eens naar de verkeerspolitie en dan zie je van die Engelse agenten, nou die pakken je wel aan daar, dan zij wij Nederlanders nog soepel, behalve met de boetes, maar dat komt omdat Nederland een gat in de hand heeft en mensen allemaal met een vliegtuig'je ergens heen moeten voor een congres of bruiloft en dat word ook betaald door de belastinggeld naar bv die van Katy ofso.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399370 op 27 april 2011 23:08]

Je fiets word tegenwoordig weggehaald door de politie ipv van een dief als je hem in Amsterdam voor je eigen raam van je huis heb staan meer dan 2 weken, kan je hem terug kopen voor paar tientjes, echt bizar. :D

Vind het ook dat politie erg hard word, toen ik nog op een brommertje reed, reed ik ook wel eens zonder helm, en dan was het vaak waarschuwing of als je dezelfde agent tegen kwam een dag later dan had je pech.

En waarom, het is nog nooit zo veilig geweest in nederland als nu, er is gewoon minder criminaliteit dan vroeger in veel gemeentes. En de overheid is nog nooit zo paranoia geweest en drang naar controle.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 28 april 2011 00:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee