Apple werkt aan verkeersdienst voor iPhone

Apple zegt dat het aan een verkeersdienst voor de iPhone werkt. De dienst moet ergens in de komende jaren geïntroduceerd worden. De fabrikant lijkt hiermee onduidelijkheid over zijn gebruik van locatiegegevens te willen wegnemen.

Apple is nu al bezig met het verzamelen van locatiegegevens van automobilisten, op dezelfde wijze als Google al langer doet met Android-smartphones. Door die gegevens te combineren, kunnen patronen waargenomen worden in files en andere verkeersopstoppingen. De gegevens moeten de basis gaan vormen van een verkeersdienst voor iPhones, zegt de fabrikant.

Het is onduidelijk of dit betekent dat Apple met een eigen kaartendienst of navigatiesoftware zal komen. De iPhone heeft nu geen ingebouwde navigatie, maar er zijn wel applicaties voor, zoals Navigon en TomTom. Op Android zijn er minder navigatieapps, maar levert Google een navigatiedienst met verkeersinformatie mee. Ook Nokia doet dat met Ovi Maps in Symbian.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-04-2011 • 16:52

113 Linkedin

Reacties (113)

113
96
42
3
0
13
Wijzig sortering
Dat traffic in de statement slaat op het sneller maken van de locatiediensten voor zo ver ik iets uit hun statement kan halen. Heeft Arnoud een beetje lopen fantaseren?
In het statement van Apple staat de volgende vraag met antwoord:
8. What other location data is Apple collecting from the iPhone besides crowd-sourced Wi-Fi hotspot and cell tower data?

Apple is now collecting anonymous traffic data to build a crowd-sourced traffic database with the goal of providing iPhone users an improved traffic service in the next couple of years.
Apple heeft in november 2009 en december 2010 vacatures geplaatst voor iPhone-developers met ervaring in het ontwikkelen van navigatiesoftware. Tevens heeft Apple de bedrijven Placebase en Poly9 overgenomen die zich beide bezighielden met mappingdiensten. Alles wijst erop dat Apple eigen navigatiesoftware wil ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Femme op 28 april 2011 12:48]

Anoniem: 34095
@Femme27 april 2011 19:39
Voor je edit snapte ik m nog, maar je "conclusie" ontgaat me volledig.
Crowd-sourced traffic + navigatie met elkaar associëren ?
Ja, ivm file-informatie. Zo doet TomTom het ook (dat zijn die gegevens die de politie geaggregeerd krijgt).
Maar deze gegevens zijn niet te herleiden naar een gebruiker/persoon/apparaat.
Dus anoniem.

Helemaal geen gekke techniek verder, zelfs wel een slimme manier om zo file's te kunnen voorspellen. Deze speelt men weer door aan verkeersdiensten.

Op zich kan de politie er ook iets aan hebben als men kan constateren dat op een bepaalde weg continue te hard gereden wordt.
Of men kan de snelheid aanpassen of die weg eens inspecteren van hoe en wat.
Uiteindelijk komt het dan toch de veiligheid ten goede?
Het zou verkeerd zijn als men uit de gegevens WIE te hard heeft gereden en die individu op deze gegevens zouden aanpakken. (wellicht een toekomstige handigheidje voor de politie).
Anoniem: 34095
@ZpAz27 april 2011 18:42
een snelle glimpse naar engadget….maar het is onduidelijk….
Een beetje tegensprekend dit bericht?
Apple is nu al bezig met het verzamelen van locatiegegevens van automobilisten
.
[sarcasm] Ik dacht dat Apple geen locatiegegevens op sloeg? [/sarcasm]
*Ahem* nieuws: Apple: wij houden locatie iPhones niet bij

[Reactie gewijzigd door Timons106 op 27 april 2011 16:57]

Dat wordt heel leuk uitgelegd in de linkjes.
5. Can Apple locate me based on my geo-tagged Wi-Fi hotspot and cell tower data?
No. This data is sent to Apple in an anonymous and encrypted form. Apple cannot identify the source of this data.
Er is dus een verschil tussen gegevens die verzonden worden richting apple en gegevens die opgeslagen (=gecachet) worden op je telefoon
3. Why is my iPhone logging my location?
The iPhone is not logging your location. Rather, it’s maintaining a database of Wi-Fi hotspots and cell towers around your current location, some of which may be located more than one hundred miles away from your iPhone, to help your iPhone rapidly and accurately calculate its location when requested. Calculating a phone’s location using just GPS satellite data can take up to several minutes. iPhone can reduce this time to just a few seconds by using Wi-Fi hotspot and cell tower data to quickly find GPS satellites, and even triangulate its location using just Wi-Fi hotspot and cell tower data when GPS is not available (such as indoors or in basements). These calculations are performed live on the iPhone using a crowd-sourced database of Wi-Fi hotspot and cell tower data that is generated by tens of millions of iPhones sending the geo-tagged locations of nearby Wi-Fi hotspots and cell towers in an anonymous and encrypted form to Apple.
Anoniem: 349241
27 april 2011 16:56
Gegevens verzamelen zijn ze inderdaad al langer mee bezig... Overigens snap ik niet waarom Apple zelf hiervoor iets zou ontwikkelen, als Google Maps al goed werkt. Lijkt me onnodig veel extra werk.
Google zegt nu Apple te ondersteunen, maar blijven ze dat altijd doen? Wat als het nou ineens de grootste concurrenten worden?
Anoniem: 369660
@Wolfos27 april 2011 17:03
Worden? Het zijn al de grootste concurrenten. En daarmee is het een risico. Than again: waarom je oorlogskas uithollen met projecten die in feite alleen maar betekenen dat je het wiel opnieuw moet uitvinden? Waarom niet gewoon Waze overnemen ofzo? Krijgt Waze de critical mass en geld die het nodig heeft, en heeft Apple een mooi community product.
Google en apple zijn op het gebied van android/ios concurrenten, maar google verdient een sh*tload aan geld aan apple (iphones). Elke google app met ads brengen geld in het laatje..
Daarnaast was het uitbrengen van iads door apple de reden voor het mogen overnemen van admobs door google (vanwege concurrentiebelangen).

Dus google is een concurrent van apple, apple niet per se die van google...
Google is ook niet op elk gebied een concurrent van Apple, of hebben ze ook al muziekspelers te koop? Of desktops of proffesionele video-bewerkingssoftware?
Het ging over hun telefoons/OS'en, dacht dat ik dat duidelijk had gemaakt.
met name voor de apps die google levert. Ik moet toegeven dat ik onbewust alle drie de apps heb waaronder de google zoekmachine die ingebouwd zit in Safari en Opera. ik moet toegeven dat Google het spel erg sportief speelt en dat is goed voor de marktwerking. niet net doen alsof het de vijand is, maar een beetje pochen bij je vrienden zonder jaloezie te wekken.

maargoed ik vind een speciale verkeersdienst voor iPhones wel een goed idee. vooral zakelijk wordt deze telefoon best vaak gebruikt. en deze mensen staan best vaak in de file. (maarre als ze dan ook alle mensen in de trein per ongeluk meerekenen. XD " Dames en heren er staat een file van 50 meter op lijn utrecht amsterdam wegens een lokale opstopping. Ik herhaal......"
Een overname kost natuurlijk ook geld uit de oorlogskas ;)
Bovendien heeft Apple een tijdje terug Placebase (ook een of andere kaartdienst) overgenomen. Ze zijn dus bezig!
1 sluit t ander niet uit. Waze + Apple's data = winning? Net zoals ze al eerder deden: SoundJam + QuickTime = iTunes

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 april 2011 17:11]

Kom op, iTunes levert winst.
Wat moeten alle mensen anders gebruiken om aan de data op hun Apple spullen te raken ;)
Jailbreaken en er zijn meer opties.
en ikzelf gebruik Itunes amper..doe alles rechtstreeks op de iPhone..op zich hoef je bijna nooit wat met iTunes..ook zonder jailbreak.
Misschien omdat ze hiermee iOS kunnen verbeteren en zich kunnen distantiëren van Android en verschillende Google diensten die worden gebruikt op Android.
Ik zie het zelf meer vanuit het volgende standpunt:

- KPN maakt bekend dat ze tarieven willen gaan implementeren voor bepaalde data services.
- 2e kamer zegt dit niet leuk te vinden
- Apple maakt bekend dat ze een 'verkeersdienst' voor de iPhone aan het ontwikkelen zijn.
....

en nu even goed die grijze massa stimuleren...

....

Ben ik nou gek of ziet het er naar uit dat Apple precies wilt gaan doen wat KPN probeert te doen?..

't zal wel paranoia zijn ;)
Ja, want Apple gaat hun beleid namelijk afstemmen op een kleine telco uit een nog kleiner landje, ze hebben niks beters te doen.....

Wat denk je nu zelf?
Apple belt KPN:

"Zeg K,

wat vangen we als we jullie een dienst leveren, verkeer en kaarten enzo, jij 10 wij 90, wat denk je?

Zetten we m op poortje 42523, dan hoeven jullie ook niet zo moeilijk te filteren. Afrekenen per seconde doen we ook.
"

[Reactie gewijzigd door RielN op 27 april 2011 18:37]

Right.... maar, KPN mocht dat niet doen van de Tweede kamer... zie je het nu nog doorgaan? (Niet dat het anders wel door zou gaan maar ach.)
Apple belt KPN:

"Zeg K,

wat vangen we als we jullie een dienst leveren, verkeer en kaarten enzo, jij 10 wij 90, wat denk je?

Zetten we m op poortje 42523, dan hoeven jullie ook niet zo moeilijk te filteren. Afrekenen per seconde doen we ook.
"
Lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Apple heeft zich nou niet bepaald openminded naar telefoonmaatschappijen opgesteld. Deze hebben in de begintijd flink moeten betalen voor het exclusief voeren van de iphone. Ook wil Apple vooral dat zij investeren, in goede netwerken en ondersteuning voor extra diensten zoals Visual Voicemail (helaas alleen bij T-mobile) en FaceTime (helaas nog nergens).

Het kan hooguit zijn dat Apple dit straks als ruilmateriaal gaat gebruiken: "Jullie zetten FaceTime / tethering aan, wij zetten Traffic op een aparte poort zodat jullie dat los kunnen berekenen."

Ik geloof daar alleen niet zo in.
apple kennende zal het eerder zijn van;

willen jullie volgend jaar nog iphones kunnen leveren met een abo-pack? zet dan die, dat, zus en zo open; of je krijgt er maar 50 geleverd ... t-mobile krijgt er voorlopig 50.000 en we praten ondertussen ook met x en y over branded iphones ...

apple is gewend om alles te nemen en het voor niets minder dan dat te doen...
Dat klinkt lullig naar de telefoonmaatschappijen, maar is voor de consument wel zo fijn natuurlijk. Go Apple!
Iets met het spekken van de concurrent? ;)
Anoniem: 84766
@Frankster27 april 2011 17:27
Denk eens aan de winsten die er te behalen vallen als je deze informatie aan de politie verkoopt. Weten ze precies waar ze moeten flitsen. Of is daar al een patent op?
Meer winst dan dure toestellen verkopen aan klanten? Nagenoeg de totale winst van Apple komt uit verkoop van hardware. Het is Google wiens businessmodel geënt is op de verkoop van informatie.
Des te meer reden voor Apple om ook die bron aan te boren toch?
Waarom geen informatie verkopen als je concurrent dat ook doet?
Ben benieuwd of die nieuwe navigatiedienst gratis wordt.
Ja TomTom heeft daar patent op.
Lekker kort door de bocht. Het is niet TomTom die gegevens verkoopt aan de politie. Het is een klant van TomTom die de gegevens doorverkoopt aan de politie.

Goed lezen is er bij veel mensen tegenwoordig niet meer bij; kort door de bocht meningen geven des te meer...
Wellicht dat mensen dan gewoon normaal gaan rijden, hebben we dat ook weer mee :)
normaal gaan rijden? op elke snelheid zijn er mongolen. Denk maar aan onnodig links rijden, bumperkleven, et cetera. Dat is namelijk net iets gevaarlijker.
Wat is de definitie van normaal rijden. Als de maximum snelheid 120 is kun je stellen dat 140 te hard is. Aan de andere kant kun je ook stellen dat 100 rijden en dan een vrachtwagen inhalen die 80 rijd het verkeer ophoud en dus ook niet normaal is.

150 rijden tijdens de drukke spits is misschien niet normaal. 150 rijden in het midden van de nacht op een lege snelweg is weer heel iets anders

Het is dus maar net wat de definitie van normaal is.
De definitie van normaal rijden is:

Houd je aan de snelheids limiet, volg de verkeers regels en creeer geen gevaarlijke situaties. En ja, men mag een vrachtwagen inhalen die 80 rijdt, als men zelf 100 rijdt, terwijl de snelheids LIMIET 120 is.

Sterker nog, ik zie regelmatig mensen rijden die gezien hun auto makkelijk 250km/u kúnnen rijden, maar op een 120 mk/u max weg, 100-110 km/u rijden, puur (speculatie) omdat ze geen zin hebben om 120km/u te rijden.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 28 april 2011 12:46]

ik vind het voorbeeld van Navigon in de tekst trouwens een beetje dubbel; deze kan je op de android ook gewoon aanschaffen; ik heb zo precies de indruk of er wordt gesuggereerd of er op de android amper navigatie-apps zijn; terwijl het er ook van stikt...

misschien een paar minder dan op de de apple; maar zoveel minder zullen het er echt wel niet zijn... ik denk dat de schrijver van de tekst dringend eens een android moet vastnemen ipv vastgeroest te blijven aan zijn ipod/phone/appstore
Je zegt het zelf al..misschien een paar minder dan Apple.
Dat is dus ook precies wat in de tekst staat..
maar ach, zo kun jij even lekker overal tegenaan trappen als het om Apple gaat..want o wee als ze niet heeeeel positief over je Android praten. Altijd dat Calimero gedrag.
Gegevens verzamelen zijn ze inderdaad al langer mee bezig... Overigens snap ik niet waarom Apple zelf hiervoor iets zou ontwikkelen, als Google Maps al goed werkt. Lijkt me onnodig veel extra werk.
Google is een concurent, en eentje die steeds vaker in Apple's vaarwater gaat zitten, derhalve wil Apple minder afhankelijk worden van Google. Dat is opzich helemaal niet zo gek.

dankzij de onboard maps en youtube applicaties (die google in nauwe samenwerking met apple ontwikkeld) krijg Google heel veel informatie over Apple's mogelijkheden op telefonie gebied, en dat is iets waar Apple - van nature een bedrijf dat weinig informatie wil prijsgeven over het doen en laten van het bedrijf - niet fijn vind. Zeker niet met een concurent van het kaliber als Google.

Dat was anders toen die apps ontwikkeld werden oorspronkelijk. Eric Schmidt zat toen in de board van Apple, en Google had toen nog geen Android. Google was in weze geen concurent, en alleen een goeie partner, op dat moment. Met android sloeg dat totaal om.
In tegenstelling tot dit bericht (zonder quotes overigens) is er helemaal niets bekend over een eventuele verkeers(als in navigatie)dienst door Apple. Je zou hooguit kunnen zeggen dat er tekenen zijn dat dit mogelijk in de pijplijn zit, maar vooralsnog zeggen ze alleen maar dat ze traffic-service willen verbeteren. Wat dat inhoudt?

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 27 april 2011 17:49]

Mag ik vragen hoe ze dat gaan doen met de verzamelde gegevens? Ze werden toch niet verstuurd, maar alleen op de telefoon en de PC opgeslagen.
Daarom was het toch ook geen ramp dat het verzameld werd, privacy was niet in het geding want er werd niets verstuurd.
Google Maps is leuk voor thuis met een snelle Wifi verbinding maar voor onderweg is het minder geschikt.
Het heeft altijd een internetverbinding nodig en vreet bandbreedte.

Op het brakke mobiele internet is het niet vooruit te branden.
Kijk naar Google. Waarom zou je dingen maken die in andere diensten al bestaan, maar dan net met een bepaalde twist zodat het aantrekkelijker word om juist dat product te kopen?
Zodat je marktaandeel groter word en steeds meer diensten aan kan bieden en daar weer evt aan verdienen.
Het grootste gemis na een overstap van Android naar iOs ... gratis (bruikbare/handige) navigatie!

Leuk dat ze eraan werken, maar werk dan eerst aan navigatie
Dat is ook een van de dingen die ik ideaal vind aan android. De integratie met google maps is zo goed!

Maar nu iedereen zn eigen dienst gaat aanbieden, hoop ik niet dat er straks te veel keuze is uit oppervlakkige navigatie systemen..
Is het bij Googlemaps niet zo dat je steeds wanneer je afwijkt van je originele route je opnieuw gegevens moet ophalen? Dat is wat mij betreft totaal niet handig/bruikbaar, en als je, zoals velen tegenwoordig, met een datalimiet zit of naar het buitenland gaat ook al gauw niet meer gratis.

Ik snap ook niet waarom het gratis zou moeten, die paar tientjes voor een goed programma waar ik een hoop aan heb betaal ik graag (m'n auto heeft al navi ingebouwd, maar als dat niet zo was zou ik graag een tomtom oid op m'n iphone kopen).
Toevallig dit weekend Google Maps Navigation gebruikt; gaf automatisch een nieuwe route als ik van de route afweek. Wat mij ook opviel was dat 'ie verkeersinformatie al weergaf; ik dacht dat dit alleen nog in de us beschikbaar was.

Het punt is een beetje: waarom betalen voor iets dat ook gratis kan? Natuurlijk kan je een tomtom of ingebouwde navigatie nemen maar als het gratis alternatief de zelfde functionaliteit biedt ben je een dief van je eigen portomonnaie als je de betaalde variant kiest.

Daarnaast "moet" het gratis omdat het kan. Natuurlijk kleven er nu nog nadelen aan maar ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze verholpen zijn.
Er zijn toch al talloze navigatie Apps voor de iPhone, dus ik snap zozeer het gemis niet.
- Google maps;
- navigon;
- tomtom;

en nog tig andere (waaronder ook gratis).
Anoniem: 34095
@TSDano27 april 2011 17:25
is die "gratis" navigatie ook handig als je de grens over gaat ? duidelijk.
yep, maps slaat de route op in cache en je kunt zonder internet verbinding navigeren.
Werkt goed, afgelopen weekend zo naar Brussel genavigeerd ;)
handig voor als je even ergens anders heen wilt :')
Dan neem je of een goedkope internet in het buitenland bundel, of een offline nav app, of een gratis wifi hotspot. (bv McDonalds)

Bij android heb je de keuze...
Anoniem: 34095
@Fly-guy27 april 2011 19:36
Huh keuze ? Ik kan niet voor TomTom kiezen op android. Jouw manieren hebben inconvenience + kosten, snap niet hoe je dit een voordeel vind.
Nee, geen tomtom, wel navigon, sygic, navdroid, openstreetmap, het cachen van google maps..
En nee, niet alles is gratis, maar dat lijkt mij logisch... Maar je hebt de keuze tussen offline of online navigatie, waarbij de kosten afhankelijk van je situatie en eigen inzet varieren van nul tot whatever zo'n pakket kost.
TomTom, Navigon + 4 andere aanbieders in de App-Store, alsof je daar geen keuze hebt? Waarschijnlijk meer als het op navigatie aankomt. Waaronder ook gratis navigatie.
Waarom wordt elke opmerking over android opgevat als een negatief oordeel over iOS? Ik heb geen flauw idee wat er wel en niet in de appstore aan nav apps te koop is, ik weet wel dat als je met android wil navigeren, je de keuze hebt uit meerdere oplossingen, waarvan er 1 de gratis google nav is.

Ik wordt een beetje moe van figuren die maar willen blijven bewijzen dat OS X, waarbij de X niet voor tien staat maar voor een willekeurig OS, beter is dan OS Y. De opmerking ging over wat te doen als je in het buitenland wil navigeren met android, ik geef een reply. Wat dat voor iOS betekent ga ik niet over, dat zoek je zelf maar uit.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 27 april 2011 21:14]

Heb het net in Italie gebruikt; bundel v 50 MB p/dag voor 2 Euro...
Anoniem: 369660
@TSDano27 april 2011 17:15
? Zijn er toch? Waze? In Nederland toch gewoon bruikbaar?
voordeel is dan weer wel dat TomTom beschikbaar is
Eerst slaan ze onnodig locatiegegevens op, dan gaan ze aan een verkeersdienst werken en dan straks die informatie net als TomTom doorverkopen aan derden...

Zowiezo heeft deze dienst weinig kans van slagen aangezien dit al de zoveelste wordt. Mij wordt ook niet helemaal duidelijk wat Apple extra te bieden heeft vergeleken met de concurent.
Nu weet men gelijk waarvoor de "in het geheim opgeslagen data" dient.
Goed moment om de gemoederen te sussen, want Apple zag de bui al hangen als privacy schender in hetzelfde rijtje en kaliber a la Google. Laatste heeft nog steeds een aantal rechtszaken lopen omwille van het Wifi+maps schandaal en dit zijn geen leuke rimpels in "the company name", lijkt mij.

Dan maar gelijk open zeggen waarvoor je het doet, met een reden die vrijwel door iedere gebruiker en potentieel gebruiker geaccepteerd zal worden, want wat is er nu mooier dan een iPhone en iPad met navigatie? Ik vind het ineens minder erg dat Apple deze dat vergaart, hoe moet je anders modellen ontwikkelen etc. Vriend Google heeft 'the lead' met haar Google Maps, Apple ontbeert deze zet.
Dus data verzamelen -> leiden tot betere modellen -> leiden tot een betere dienst. :)
Dit maakt de producten alleen maar completer.
Als je het allemaal zo erg vind dan kan je beter geen van deze technieken kopen.
Echter werken de applicaties wel eenmaal zo die hebben input nodig om output te genereren.

Ik mag dan ook aannemen dat je geen hyves/facebook/linkedin/twitter of vergelijkbaar product gebruikt en ook geen gebruik maakt van chat applicaties.

Het is best wel vreemd dat niemand eerst zich eens afvraagt hoe software werkt en wat er allemaal bij komt kijken om bepaalde technieken tot werking te brengen.

Paranoia kan namelijk ook soms wel in te grote mate zijn.
Maar als je volledig privacy wil dan kan je altijd nog kluizenaar worden.

Maar wellicht is het risico nog groter dat er op je windows computer ingebroken wordt dan dat iemand je lokatie te weten komt. Welke van de twee zou erger zijn?
Ben ik de enige die de timing van het bericht van Apple een beetje gek vind? Maakt het vorige bericht (over het niet bijhouden van de locatiegegevens) een beetje boel ongeloofwaardig.

Ik zit persoonlijk niet te wachten op nog een extra aanbieder van verkeersdiensten... Ik heb liever dat ze allemaal met een of twee goede leveranciers werken.
Ik zit persoonlijk niet te wachten op nog een extra aanbieder van verkeersdiensten... Ik heb liever dat ze allemaal met een of twee goede leveranciers werken.
Dat is ivm concurentie gevoeligheid niet haalbaar.
Het is zeker wel haalbaar, maar dan dient er een onafhankelijke derde partij aanwezig te zijn die voor de nodige verkeersonfornatie zorgt. Als Apple, Google, Microsoft en andere smartphone OS leveranciers die dan gebruiken dan is er een hele hoop meer transparantie voor iedereen en dan is tevens de dienst eenvoudig en doeltreffend te blokkeren.
en dat is nou juist het probleem, want wie gaat er dan voor goede prijzen zorgen? als er maar een bedrijf voor info zorgt kan dat dus woekerprijzen met zich meenemen en dat zorgt voor een leuke rekening voor de eindgebruiker. daar zit ik niet op te wachten. dan liever 6 verschillende diensten die onderling gegevens met elkaar uitwisselen o.i.d. (zoals TomTom en Vodafone nu doen)
Anoniem: 310408
@Carino27 april 2011 17:51
Ben ik de enige die de timing van het bericht van Apple een beetje gek vind? Maakt het vorige bericht (over het niet bijhouden van de locatiegegevens) een beetje boel ongeloofwaardig.
Niet echt. Het nieuws dat Apple hiermee bezig is komt uit hun reactie op de verzamelwoede van iPhones. Wellicht heb je die gemist.
Ik poste het juist omdat Apple zo stellig beweert dat ze geen locatiegegevens van haar gebruikers opslaat. Of het een reactie is van Apple op de berichtgeving van de verzamelwoede van Apple valt nog maar te betwijfelen.
Apple slaat ze wel degelijk op: http://www.apple.com/nl/privacy . Het enige "foutje" is dat de lokaal opgeslagen data niet wordt gewist.
nee dat kan, maar je reactie komt wel over als een flame, net als deze en daarom dus -1. Zoals vgroenewold als zei is er vandaag veel te melden rond Apple. o.a. de komst van de witte iPhone 4 wat zeker nieuws is gezien de verlaatte lancering die erg ongebruikelijk is voor Apple en de reactie van Apple op het locatiegebeurenprivacydinges die ook erg belangrijk is voor de beeldvorming van veel mensen. ik vind het aankondigen van een nieuwe dienst trouwens ook wel interessant. als jij dat dus niet vind houd dat dan voor je en ga hier niet lopen bashen of wat dan ook. :D
Je provoceert en draagt niets positiefs bij, je zorgt enkel dat er een flame war kan ontstaan en gooit olie op het vuur, en vind het vreemd dat men dit niet accepteert?
Je staat terecht op -1 heeft niets te maken met wat voor voorkeur iemand heeft kwa merk, je zou toch echt beter moeten weten en ik denk dat je dat ook wel weet ;)

Dan even ontopic,

Ik denk dat dit wel een goed idee is van Apple, ben zelf benieuwd wat ze met google maps gaan doen, en of het minstens zo goed al dan niet beter zal gaan werken.
Jammer dat het nog jaren duurt maar neem aan dat ze eerst enorm veel informatie moeten vergaren want anders werkt het nog niet fatsoenlijk.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 28 april 2011 10:11]

Er stond hier normale tekst maar door het modsyteem maar weggehaald :)

Als mensen niet kunnen raten naar het bericht, pas ik me bericht toch aan naar de rating...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 april 2011 09:23]

Anoniem: 324663
27 april 2011 16:57
@Dano, je hebt alternatieven zat hoor.. Gratis en betaald;)
Voor file-, flits- en trajectcontrolemeldingen op iPhone gebruik ik altijd Flitsmeister. Werkt als een trein. Weliswaar los van een navigatie app, maarja.. werkt wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee