Het bijhouden van locatiegegevens door de iPhone heeft in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten tot politieke vragen geleid. Daarnaast blijkt dat ook Android een database met locatiegegevens bijhoudt. Die is echter anders van opzet.
Een woordvoerder van het Duitse ministerie dat verantwoordelijk is voor consumentenbescherming liet aan Reuters weten dat het stiekem vergaren en opslaan van de locatie van de iPhone of iPad een inbreuk is op de privacy. Daarom moet het bedrijf uit Cupertino op het matje komen. De iPhone-maker moet de Duitse overheid antwoord geven op vragen zoals hoe lang de vergaarde data wordt opgeslagen en wat het doel ervan is. Daarnaast moet Apple ook uitleggen hoe het bedrijf de locatiegegevens beschermt tegen inzage door derden.
Ook in de Verenigde Staten werd Apple verzocht om uitleg te geven over het opslaan van locatiegegevens. Het is mogelijk dat in Nederland het CBP vragen zal stellen. De VVD-kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur pleiten voor een onderzoek en menen dat overheidspersoneel de iPhone voorlopig niet meer zou moeten gebruiken, zo meldt Nu.nl. Daarnaast willen zij dat consumenten gewaarschuwd worden over het opslaan van locatiegegevens bij de aankoop van een iPhone.
Daarnaast doet het CBP al onderzoek naar het privacybeleid van Apple, omdat het na aanpassingen ervan voor de fabrikant mogelijk werd om de locatie van de gebruiker realtime bij te houden en deze te delen met derden. Het is waarschijnlijk dat de data gebruikt wordt om gerichte advertenties te laten zien bij iOS-gebruikers, maar het is onduidelijk waarom daarbij alle locatiegegevens in een database worden opgeslagen.
De politieke ophef is ontstaan nadat onlangs duidelijk werd dat Apple de locatiegegevens van de iPhone op de desktop bewaart in een speciale database die normaal gesproken niet zichtbaar is. Britse onderzoekers slaagden er echter in om de gegevens te lezen. Alleen van iPhones en iPads die over 3g en minimaal iOS-versie 4.0 beschikken, wordt de locatie bijgehouden. Het bedrijf uit Cupertino heeft nog geen commentaar op de situatie gegeven.
Daarnaast is inmiddels gebleken dat ook in Android locatiegegevens worden bijgehouden. Dat gebeurt in twee bestanden, cache.cell en cache.wifi. Het eerste bevat een log van tijdstippen en zendmasten waarmee het toestel verbonden was en bevat maximaal vijftig entry's. Het tweede heeft een log van 200 entry's en heeft informatie over wifi-toegangspunten en mac-adressen. Android-toestellen voorzien, net als Street View-auto's, Google van input voor de database van wifi-netwerken voor de locatiedatabase. Een ontwikkelaar, Pcktlss, maakte een tool om die gegevens te kunnen bekijken.
De wijze van het bijhouden van de locatie verschilt in Android overigens wezenlijk van die van de iPhone. Zo worden de databases niet automatisch op de desktop gezet en is root-toegang nodig om de bestanden te kunnen uitlezen. Doordat de databases een beperkt aantal entry's bevatten, is het spoor van de gebruiker niet lang terug te volgen. Gegevens zijn hierdoor voor kwaadwillenden minder interessant. De gegevens zijn via malware-programma's wel makkelijker te pakken te krijgen. Er is nu al malware bekend die een toestel van root-toegang voorziet om gegevens te kunnen uitlezen.