Overheden zetten vraagtekens bij opslag locatiedata op smartphone

Het bijhouden van locatiegegevens door de iPhone heeft in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten tot politieke vragen geleid. Daarnaast blijkt dat ook Android een database met locatiegegevens bijhoudt. Die is echter anders van opzet.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie dat verantwoordelijk is voor consumentenbescherming liet aan Reuters weten dat het stiekem vergaren en opslaan van de locatie van de iPhone of iPad een inbreuk is op de privacy. Daarom moet het bedrijf uit Cupertino op het matje komen. De iPhone-maker moet de Duitse overheid antwoord geven op vragen zoals hoe lang de vergaarde data wordt opgeslagen en wat het doel ervan is. Daarnaast moet Apple ook uitleggen hoe het bedrijf de locatiegegevens beschermt tegen inzage door derden.

Ook in de Verenigde Staten werd Apple verzocht om uitleg te geven over het opslaan van locatiegegevens. Het is mogelijk dat in Nederland het CBP vragen zal stellen. De VVD-kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur pleiten voor een onderzoek en menen dat overheidspersoneel de iPhone voorlopig niet meer zou moeten gebruiken, zo meldt Nu.nl. Daarnaast willen zij dat consumenten gewaarschuwd worden over het opslaan van locatiegegevens bij de aankoop van een iPhone.

Daarnaast doet het CBP al onderzoek naar het privacybeleid van Apple, omdat het na aanpassingen ervan voor de fabrikant mogelijk werd om de locatie van de gebruiker realtime bij te houden en deze te delen met derden. Het is waarschijnlijk dat de data gebruikt wordt om gerichte advertenties te laten zien bij iOS-gebruikers, maar het is onduidelijk waarom daarbij alle locatiegegevens in een database worden opgeslagen.

De politieke ophef is ontstaan nadat onlangs duidelijk werd dat Apple de locatiegegevens van de iPhone op de desktop bewaart in een speciale database die normaal gesproken niet zichtbaar is. Britse onderzoekers slaagden er echter in om de gegevens te lezen. Alleen van iPhones en iPads die over 3g en minimaal iOS-versie 4.0 beschikken, wordt de locatie bijgehouden. Het bedrijf uit Cupertino heeft nog geen commentaar op de situatie gegeven.

Daarnaast is inmiddels gebleken dat ook in Android locatiegegevens worden bijgehouden. Dat gebeurt in twee bestanden, cache.cell en cache.wifi. Het eerste bevat een log van tijdstippen en zendmasten waarmee het toestel verbonden was en bevat maximaal vijftig entry's. Het tweede heeft een log van 200 entry's en heeft informatie over wifi-toegangspunten en mac-adressen. Android-toestellen voorzien, net als Street View-auto's, Google van input voor de database van wifi-netwerken voor de locatiedatabase. Een ontwikkelaar, Pcktlss, maakte een tool om die gegevens te kunnen bekijken.

De wijze van het bijhouden van de locatie verschilt in Android overigens wezenlijk van die van de iPhone. Zo worden de databases niet automatisch op de desktop gezet en is root-toegang nodig om de bestanden te kunnen uitlezen. Doordat de databases een beperkt aantal entry's bevatten, is het spoor van de gebruiker niet lang terug te volgen. Gegevens zijn hierdoor voor kwaadwillenden minder interessant. De gegevens zijn via malware-programma's wel makkelijker te pakken te krijgen. Er is nu al malware bekend die een toestel van root-toegang voorziet om gegevens te kunnen uitlezen.

Voorbeeld van output met Pcktlss locdump

Door RoD

Admin Mobile

22-04-2011 • 08:51

133 Linkedin

Lees meer

Reacties (133)

133
127
98
16
1
6
Wijzig sortering
Volgens de welingelichte John Gruber gaat het in dit geval zeker om een fout van Apple's kant die in een volgende firmwareversie wordt opgelost.

Een medewerker heeft de code geschreven om de locatiedata in een cache vast te leggen (zo werkt deze functie op Androidtelefoons bijvoorbeeld ook), maar vergat code toe te voegen om de oude gegevens te wissen. Daardoor fungeert consolidated.db nu als een zich constant uitbreidend logbestand van je locatiehistorie.

Er is inmiddels voor de jailbreakers al een tweak te vinden die je locatiegegevens netjes on-the-fly wist. Untrackerd is in Cydia te vinden in de BigBoss repository (http://apt.thebigboss.org...m.rpetrich.untrackerd&db=)

Ook even wat ontkrachtingen van de verhalen:

De database logt geen GPS data, maar wel een vrij globale fix aan de hand van telefoontorens die in de buurt staan. Dit kan kilometers schelen met je echte locatie, maar kan ook best redelijk accuraat zijn.
This database isn’t storing GPS data. It’s just making a rough location fix based on nearby cell towers. The database can’t reveal where you were…only that you were in a certain vicinity. Sometimes it’s miles and miles off.
Zonder toegang tot de telefoon of computer met je backup zelf kan er niets met de data worden gedaan en kan niemand erbij.
A third party couldn’t get access to this file without physical access to your computer or your iPhone.
En de laatste quote is half waar, want als Encrypt Backup aan staat kun je met fysieke toegang tot de iPhone zelf nog steeds die informatie vinden.
It’s pretty much a non-issue if you’ve clicked the “Encrypt iPhone Backup” option in iTunes. Even with physical access to your desktop, a no-goodnik wouldn’t be able to access the logfile.
http://daringfireball.net...andy-ihnatko-location-log

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 22 april 2011 09:14]

Ja zeker foutje van een programmeur...En de gebruiker heeft het geaccepteerd (sinds 2010) in de 999 pagina's tellende voorwaarden: O-)
Apple’s new privacy policy contains a small new paragraph of big importance: it gives the company license to store “the real-time geographic location of your Apple computer or device” and share it with “partners and licensees.”
Met de zendmastdichtheid in Nederland is een redelijk precisie te behalen.
Ongeveer 26 meter...corrigeren voor T-Mobile...natte vingerwerk....50-75 meter. Hi had vroeger 'Waar zit Wie' wat de lokatie van je vrienden kon weergeven als je het deelde.

Maar eerlijk is eerlijk, ik had dat privay stukje ook gemist in 2010 over de iPhone.

Waar het hier om gaat: Ja er zijn veel tools om het aanvullende te beveiligen...maar heel veel mensen zijn 'standard users' die installeren en doen er niks mee.
Het vergaren van data (Apple, Android of welk merk dan ook) zonder duidelijk kenbaar te maken dat het gebeurt en voor welk doel en zonder bewuste instemming van de gebruiker is gewoon privacy inbreuk. En dan maakt het niet uit waar de data opgeslagen wordt.

Ik vermoed dat Android zich richt op client-side selective marketing. Waarbij de telefoon gaat beslissen/beinvloeden welke advertenties (banners) jij voorgeschoteld krijgt.

@SidewalkSuper LBS services zijn al langer bekend, dat klopt. Maar wijzigen van de algemene voorwaarden en onvermelde opslag van data is een hot item en daar gaat de vergrootglas op. Ook de bewustwording van Privacy en Privacyinbreuk leidt ertoe dat het niet te rechtvaardigen is deze data op te slaan.
En 'to store' betekent toch echt 'opslaan' volgens mij.

Real time/ Positie bepaling:
En nadrukkelijk heb ik het niet over GPS fix maar over een zendmast fix en dan specifiek over de Nederlandse situatie en niet over de USA. Een zoekradius van 50 meter na een lokatie bepaling is normaal voor de NL situatie. Dus de log in nederland is accurater.
Of de fix van de iPhone 1 zendmast betreft of meerdere fixes weet ik niet. iPhone bezitters kunnen datzelf controleren door hun logbestand (visueel) te bekijken.
Aangezien een gsm data verstuurd/beantwoord over time/range is met aanvullende technieken een beter/efficienter resultaat te behalen welke realtime benut kunnen worden. Ze pollen gewoon je gsm om te kijken waar je zit..
(P.S. een GPS fix is nog nauwkeuriger...)

Logging of Data:
Het lijkt er volgens mij ook op dat een 'zendmastoverdracht' leid tot een database registratie. Maar hoe vaak ze het registreren is niet de item. Dat ze het registreren en waarom ze het registreren is hier de vraag.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 22 april 2011 12:03]

Je doet wel een beetje alsof niet bekend was dat deze data verzameld wordt. Het zit er in ieder geval al sinds iOS2 in en is sindsdien ieder jaar een onderwerp van een sessie tijdens de WWDC conference, meestal iets als "Using Location Services in iOS" getiteld.
Dat de locatiedata niet na x dagen wordt geflusht wijst wat mij betreft dus zeker eerder op een bug/foutje van programmeur dan opzet.

De locatiedata is niet de GPS-data, en zodoende tot op enkele meters nauwkeurig zoals jij het doet lijken is het ook zeker niet. Zelfs met triangulatie is het niet zo nauwkeurig te bepalen als je stelt. Het kán zeker redelijk in de buurt komen dus ik zal het niet verder downplayen, maar als de politie wil weten waar je bent kunnen ze dat veel beter dan hiermee.
I've helped out police forces with using extracting and trying to use this data, over a number of years so I've a reasonably good idea what is there and what isn't.

The location data is not the GPS location of the user, it is the location of cell towers the phone can see. All the location data is time stamped, and stamped with the carrier network ID, and the ID of the individual and there's no way you can be in 3, or 6, or 9 different locations at the same time. Depending on how many cell towers were visible, all this tells you is that the phone was within maybe a few km, but up to 25-50km of the tower. If you then take that data and use it to triangulate the users location, you'd typically get a location that was at best accurate to a bit under 1km, and more likely a few km.
Daarnaast is het ook geen service die continu je locatie bijhoudt, maar is het gebaseerd op enkele standaard events. Het aanmelden bij het netwerk na ontwaken uit slaapmodus, het aanzetten/rebooten van de telefoon, het uit een zone zonder bereik komen en het aanzetten van je locatieservice (Bijv bij opstarten Google Maps).
The collecting of the data isn't continuous, it appears to be event based. Anecdotally - the phone waking from sleep and reconnecting to the carrier network appears to be one of the events, as is rebooting the phone, and re-connecting to the carrier's network when you come out of a dead spot. It seems plausible, that it may also be snapshotted every time Location Services is fired up, eg by launching the Maps App and consenting to use of location services. That pattern of even driven acquisition would explain the differences that various people out there on the net report.
http://apple.slashdot.org...?sid=2094940&cid=35900956

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 22 april 2011 11:15]

Klinkt aannemelijk. In Android is het ook geconstateerd, maar met een veel grotere precisie en daar wordt de cache wel opgeruimd. Iedere developer maakt foutjes en waar er een paar honderd aan een stukje software knutselen, is de kans groot dat er meer dan 1 foutje in zit :)

Ik vind het allemaal ontzettend prima aangezien ik niets te verbergen heb.

Beetje storm in een glas water en politici die hiermee bezig zijn, moeten hun zetel inleveren. Politiek = lange termijn en ze worden niet betaald om zich hier druk om te maken.
Sorry hoor.. Maar een fout van Apple's kant omdat iemand vergeten is een code te schrijven voor een product dat wereldwijd gebruikt wordt?
Hier gaan toch meerdere controles overheen mag ik aannemen?

Daarnaast is dit net zo een smoes in mijn ogen als die van google: oeps! wij hebben per ongeluk alles wifi netwerken gescanned terwijl we foto's aan het maken waren voor Streetview! Nog meer per ongeluk hebben wij het verkeer bekeken wat over deze verbindingen ging.
Je kan mij niet wijsmaken dat dit soort acties die informatie inwinnen en die ont-zettend veel geld waard is 'per ongeluk' gaat.
Ongelofelijk dat het grote deel dit maar over zijn kant laat gaan.

PS: het bedrijf belooft dit op te lossen met een firmware update.
Een directe reactie geeft Apple niet, maar deze update lag blijkbaar al op de planken.. Apple je verdient een dikke vette boete!
Nou ze hebben er nu al commotie over, als ze het er nu uithalen dan komt het er nooit meer in...
Het zou mij daarom verbazen als ze het eruit gaan halen.
Op Twitter : "Android equivalent of Apple location log is what it should be: a cache. Max 2 days,max 200 lines. " zie ook het artikel: https://github.com/packetlss/android-locdump

Verder hoor ik sommige Applefans ook zeggen dat het allemaal wel meevalt en dat de locatiegegevens niet supernauwkeurig zijn of dat ze soms plaatsen aanduiden waar ze nog nooit zijn geweest, maar daar gaat het niet om. De intentie van Apple is om al je gegevens zo nauwkeurig mogelijk op te slaan.

Een vergelijking met telecomproviders gaat helemaal niet op, want daar is het algemeen geweten dat je locatiegegevens kunnen worden achterhaald, terwijl Apple hier officieel niets over gemeld heeft. Ook staan Nederlandse telecomproviders onder véél strengere privacyregels dan een Amerikaanse gigant als Apple.

Ook het feit dat iemand nu zegt dat het gewoon een foutje is doet bij mij de wenkbrauwen fronsen. Ofwel is het niet per ongeluk en wil Apple dus minimaliseren wat ze doen, ofwel is het wel een programmeerfout en dan daalt mijn vertrouwen in de stabiliteit en veiligheid van het iOS-platform.

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 22 april 2011 09:07]

Anoniem: 230563
@Lulukai22 april 2011 09:32
Het feit dat Apple deze gegevens nooit te zien krijgt lijkt me toch wel te wijzen op een klein programmeerfoutje (zoals die in ieder OS tientallen zo niet honderden zitten). Zo lang die gegevens enkel op jouw telefoon, en omdat je via iTunes een backup hiervan kan maken op jouw pc, blijven staan kun je moeilijk gaan beweren dat hier een complot van Apple achter zit.

Het is echt weer typisch voor de hele hysterie die rondom Apple hangt (zowel wanneer er positief als negatief nieuws is wordt dit ongelooflijk opgeblazen) dat er van deze non-issue zo'n punt wordt gemaakt. Dat een paar opportunistische politici er dan ook nog eens vol opduiken zouden we dan eigenlijk gewoon collectief moeten negeren.
Helemaal met je eens. Apple komt wel in het nieuws met die locatie gegevens en Android niet? Als Tweakers.net meer pageviews wil kan dat ook op een andere manier.

Ik heb een nieuwstip ingestuurd over wat Android opslaat en dat is ongeveer wat in de laatste alinea van dit artikel word samengevat.
Het verschil is dat Android het maximaal 2 dagen(zie hierboven) opslaat, en de Apple verwijderd de gegevens nooit. 2 dagen is helemaal niet zo'n groot probleem, en kan dus nuttig zijn snel met een andere zendmast te verbinden zonder alle opties te zoeken.
Bovendien heb je root-toegang nodig om het te kunnen lezen, en komt het niet op je desktop te staan. Ook kan je het nog uitzetten(al werken sommige apps dan minder goed, maar daar hebben we Location Spoofer voor).

Bij Apple komt het op de dekstop te staan, en blijft het "onbeperkt" bewaard. Daar ligt het probleem.
Er is malware die zich root toegang kan verschaffen tot je Android telefoon. Dat het op de desktop komt te staan is omdat iTunes je gehele iDevice back-upt en dus ook dat locatie bestand meeneemt.

Weet er trouwens iemand of Android & iOS de locatie gegevens naar resp. Google & Apple sturen?

Ook las ik ergens dat het een bug in iOS zou zijn, weet iemand daar iets van?
In dat artikel waar je naar linkt staat dat het niet echt 2 dagen is, maar alleen op lokatie update.

Quote:
However, data is only pruned when new info is added. There is no time based pruning unless there is new data being added to the cache. This could lead to old data being if there is limited movement of the device.
Wel goed dat politiek nu achter ze oren krabt of dit wel kan maar om dit jaar lang te bewaren kan niemand goed praten....

Maar wat ik eigenlijk veel erger vind of eigenlijk net zo erg is het volgende :
nieuws: 'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'

En daar hoor je bijna niemand er over maar ik vindt ook een grof schandaal...
Ik hoop dat ze hier ook wat aan gaan doen...
Het word er allemaal niet veiliger er op als dit soort berichten leest.
Goed ik hoop nu dat Den Haag wakker is geworden na dat de eerste kamer de e.p.d heeft af geschoten.

Ik hoop dat ze nu wel het besef krijgen waar bedrijven mee bezig zijn en of dit wel door de beugel kan...
We zullen zien wat van voordelen hier mee kunnen hebben.
nou ik ben blij dat ik geen appple apparatuur gebruik, dit zal nu wederom zeker niet zo snel gebeuren.

Apple verzamelt data van gebruikers --> Nee, dat doe je zelf, Apple beschikt niet over deze data.

- Deze data staat in een verborgen bestand --> Nee, is open en bloot terug te vinden, sterker nog, in het verleden was het lastiger te vinden (onder iOS3)


- Dit is nieuw en ook nieuws --> Nee, vroeger heette dit bestand h-cells.plist en tegenwoordig heet het consolidated.db. Het is (zie link hierboven) al uitgebreid beschreven en dus totaal niet nieuw, je zou zelfs de "onderzoekers" kunnen verwijten dat zij zelf geen goed onderzoek hebben uitgevoerd.

Dit zegt mij meer dan genoeg.
Anoniem: 386034
22 april 2011 08:57
Ik vind het merkwaardig dat er zo verontwaardigd gedaan wordt over het bijhouden van locatiegegevens. Dit gebeurt namelijk ook al door de operators zelf, alleen heeft de smartphone gebruiker daar geen inzicht in. De overheid kan wel altijd aankloppen om deze gegevens te verkrijgen.

Nu is er een lokale kopie voor de smartphone gebruiker van dezelfde gegevens die de overheid ook al in bezit heeft en begint de overheid vervolgens te steigeren. Beetje hypokriet van de overheid dus :)

edit@blokker_1999
Een commercieel bedrijf mag niet zomaar informatie vergaren over klanten zonder dat de klanten daarvan op de hoogte zijn.
Dat is volgens mij ook niet het geval. De gegevens worden op de desktop van de gebruiker opgeslagen. De gegevens worden niet naar Apple/Google verstuurd ofzo. Dit in tegenstelling tot de geologging die door de telecomoperators gedaan wordt. Alle informatie die je in de locale iPhone/Android geocache ziet, en meer, staat in de info systemen van de telco operators. De overheid heeft daar ook toegang toe. Dus de overheid klaagt nu over een lokaal cachebestandje waar alleen de gebruiker bij kan maar hebben wel alle geogevens van alle mobieltjes in bezit. Ik vind het een kromme situatie :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386034 op 22 april 2011 09:16]

Als een telefoon van een politicus of bijvoorbeeld een legerofficier wordt gestolen, dan kan een kwaadwillende hier eventueel gevoelige informatie uit halen. Bij een telecomprovider is die informatie een stuk beter afgeschermd en in ieder geval niet zomaar meer uit te lezen.

Wat ik me trouwens nog afvraag over Android: worden die wifi-gegevens ook bijgehouden op het moment dat je wifi uit hebt staan op je telefoon? En worden deze gegevens altijd doorgestuurd naar Google?

Uiteraard weerhoudt niets Google of Apple om informatie aan hun kant ook nog een keer op te slaan...
Opvragen van telecomgegevens gaat via het CIOT. In 2010 is hier 3 miljoen keer gebruik van gemaakt. Dat betekent dat er elke dag meer dan 8000 keer gegevens worden opvraagd over burgers. Je kunt dus moeilijk stellen dat dit systeem goed is afgeschermd. Het is gewoon hypocriet dat de politiek nu klaagt over het opslaan van telecomdata terwijl de overheid zelf nog veel meer gegevens vastlegt.

Misschien dat de VVD nu eindelijk het nut van privacy inziet en snapt dat burgers ook recht hebben op privacy maar dat zal wel naivitieti van mijn kant zijn.
Wat ik me trouwens nog afvraag over Android: worden die wifi-gegevens ook bijgehouden op het moment dat je wifi uit hebt staan op je telefoon? En worden deze gegevens altijd doorgestuurd naar Google?
Nee, wifi uit is uit, net als GPS als je dat uit zet kan niks meer bij GPS op dat moment...

En je hebt een vinkje bij instellingen waarbij je kan uitvinken dat ze die gegevens helemaal niet meer versturen. Lokatiegegevens worden trouwen anoniem naar Google verstuurd ( dat geldt natuurlijk niet voor Google Maps/Navigation/Latitude :P).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 april 2011 10:42]

Tsja, het lijkt uit als je alles uitzet maar is het ook daadwerkelijk uit? Of laat je scherm alleen maar een geblokkeerd icoontje zien.

Hetzelfde geld voor ook voor de telefoon zelf. Je zet hem uit maar is die wel uit? Of blijft deze toch op de achtergrond contact houden met iets of iemand?
Er zit een slim systeem op de meeste smartphones dat a.h.v de zendmasten om je heen een schatting van je GPS locatie kan maken.

Google maps gebruikt dit om alvast een schatting van je locatie te maken voordat de GPS is gefixed.
Als een telefoon van een politicus of bijvoorbeeld een legerofficier wordt gestolen, dan kan een kwaadwillende hier eventueel gevoelige informatie uit halen. Bij een telecomprovider is die informatie een stuk beter afgeschermd en in ieder geval niet zomaar meer uit te lezen.
echt waar joh? http://www.z24.nl/bedrijven/it_telecom/artikel_33115.z24

gegevens van 17 miljoen duitse klanten van t-mobile gestolen. klinkt n ou niet echt alsof de beveiliging dan goed is geregeld.

sowieso snap ik je opmerking niet. Wat heeft het te maken met het feit dat er plaatsgegevens worden opgeslagen op je desktop? Als een mobiel van een politicus word gestolen, maakt het niet uit of hij een back-up op z'n eigen pc heeft of niet. hij is altijd een groot deel daarvan kwijt.
dus als ik jou goed begrijp zijn er al kopie's van locatiegegevens maar die zijn voor de "gebruiker" niet bereikbaar?
Anoniem: 386034
@koekain22 april 2011 09:14
Ja hoor, van elke GSM wordt een log bijgehouden welke zendmast deze op een bepaald tijdstip aanstraalde. Daar heb je dus helemaal geen smartphone voor nodig om die privacygevoelige informatie in handen van een bedrijf (telco operator) te krijgen :) Mooie is ook nog dat de overheid kan aankloppen om deze gegevens op te vragen.

Die cache van de iPhone en Android staat lokaal op de computer van de gebruiker. En is niet voor derden toegankelijk.

En nu begint de overheid hier vraagtekens bij te zetten. Ik vind het een mooi verhaal van de overheid :)
komt er eigelijks op neer dat ze "onzin" uitkramen,,
nu ik dit weet vind ik het helemaal geen slecht idee om lokaal opteslaan kan je het zelf makkelijk bekijken, eigelijks misschien nog handig ook. ;)
Het is de taak van de overheid haar burgers te beschermen. Als het gaat om het lokaal opslaan van geoinformatie van de gebruiker op een manier die slecht beveiligd is, en het niet duidelijk is wat het doet met de privacy van de gebruiker, dan is dat gewoon een goede zaak.

Dat de overheid zelf via andere kanalen dezelfde informatie ook kan verkrijgen, staat daar los van. Het doel van de overheid is wederom het beschermen van de burgers. Wanneer de overheid die informatie opvraagt voor opsporingsdoeleinden, is dat dus wederom een goede zaak.

Of de overheid wellicht doorschiet in de hoeveelheid opgevraagde informatie is een andere discussie.
Alsof de overheid ooit te vertrouwen was. Het is gevaarlijk dat overheidsinstanties zoveel informatie verzamelen. Zeker de Nederlandse gezien hun reputatie met ICT-projecten.
Maar van de operatoren is het bekend en is het wss zelfs bij wet verplicht voor opsporingsdoeleinden. Hier gaat het puur om een softwarematig systeem waar niemand weet van had. Een commercieel bedrijf mag niet zomaar informatie vergaren over klanten zonder dat de klanten daarvan op de hoogte zijn.
doen ze ook niet. het staat lokaal op JOUW systeem. dus is het ook JOUW verantwoordelijkheid JIJ krijgt van Apple de mogelijheid om het te beveiligen met een wachtwoord erop. Als er dus iets fout gaat dan is het ook JOUW schuld. je hebt de mogelijkheden gehad om er wat aan te doen, en we weten onderhand van apple wel dat beveiliging best wel belangrijk voor ze is.
JIJ krijgt van Apple de mogelijheid om het te beveiligen met een wachtwoord erop
Kan je me eens uitleggen hoe apple jou de mogelijkheid geeft om dit te beveiligen als het bestand zelf verborgen werd gehouden en apple nergens melding maakt van het feit dat dit bestand bestaat? Dat beveiliging belangrijk voor ze is zal de consument worst wezen, de vraag is waarom apple dan niet gewoon het bestaan van deze gegevens gemeld heeft aan de eigenaars van iPhone en iPads...

De klant heeft geen privé-detective nodig die altijd bespioneert, daar doet de overheid al voldoende moeite voor. Hoe pervers zou het niet zijn moest elk privé bedrijf je doen en laten ongecontrolleerd mogen vastleggen? Ik hoop dat je beseft dat dit niet draait om het bedrijf (Apple) dat nu hevige kritiek krijgt, maar gewoon om het FUNDAMENTELE principe dat een bedrijf dergelijke privacy gevoelige informatie WETTELIJK niet mag verzamelen zonder het medeweten EN toestemming van de burger. PUNT.

edit: structuur

[Reactie gewijzigd door Sjaaksken op 22 april 2011 11:29]

Zo werkt dat niet, je kan geen privacy inbreuk doen en dan de schuld bij de onwetende gebruiker leggen.

Wat betreft 'belangrijk voor ze is', http://tweakers.net/nieuw...vat-de-meeste-lekken.html
doen ze ook niet. het staat lokaal op JOUW systeem. dus is het ook JOUW verantwoordelijkheid JIJ krijgt van Apple de mogelijheid om het te beveiligen met een wachtwoord erop. Als er dus iets fout gaat dan is het ook JOUW schuld. je hebt de mogelijkheden gehad om er wat aan te doen, en we weten onderhand van apple wel dat beveiliging best wel belangrijk voor ze is.
Volgens mij mis je toch een redelijk groot stuk redeneringsvermogen. Je legt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker terwijl het toch zonneklaar is dat Apple hier in de fout gaat.
Een moordenaar gaat ook niet de schuld afschuiven op de vermoorde en zeggen dat hij zich maar beter had moeten beschermen.
riskant opzich weer als iemand met beetje computer ervaring ze best doet kan die misschien wel bij gevoelige informatie komen of zie ik het verkeerd?

persoonlijk zie ik het "nut" er ook niet van in,,
kan iemand mijn uitleggen wat er echt "handig" aan is om die gegevens te bewaren?

[Reactie gewijzigd door koekain op 22 april 2011 08:56]

Ik heb de database van m'n iPhone zelf ingeladen met SQLite, en het lijkt erop dat het gewoon een soort cache is. Als GPS aanstaat (bijv. tijdens een ritje met TomTom) worden locatiegegevens gekoppeld aan de nummers van de zendmasten die de telefoon op datzelfde moment ziet. Mocht je ooit nog eens op dezelfde locatie zijn, dan heeft je telefoon sneller een grove schatting van de locatie (genoeg voor sommige applicaties).

Andere apps willen bijvoorbeeld van het OS een seintje als de telefoon in een bepaalde regio of op bepaalde afstand van een bepaalde locatie komt (dat kan een app via Core Location aanvragen). Door gebruik te maken van (gecachte) data die zendmasten koppelt aan een locatieschatting kan dat allemaal zonder de GPS-module aan te zetten :)
Je noemt hier nu scenario's die inderdaad KUNNEN, de vraag is gebeurt het ook, ik denk het niet namelijk ;) Anders zijn de genoemde voordelen van die database dus helemaal niet benut, en zijn er enkel nadelen over...
en welke nadelen zijn dat dan wel? de database word lokaal op jouw computer opgeslagen met het maken van een reserve kopie waarbij jij zelf de keuze hebt om die te beveiligen met een wachtwoord of niet. als jij een mac hebt en zo slim bent om geen enkel vorm van beveiliging erop te plakken dan is dat je eigen schuld en niet die van apple. Ik vind alleen wel dat dat dan ff in de changelog vermeld had moeten worden.
zo slim bent om geen enkel vorm van beveiliging erop te plakken dan is dat je eigen schuld en niet die van apple
de gebruiker weet pas sinds kort dat Apple deze gegevens uberhaupt opslaat.
de gebruiker weet pas sinds kort dat Apple deze gegevens uberhaupt opslaat.
Nee, deze twee "geweldige onderzoekers" hebben dit fabuleuze nieuws naar buiten gebracht. En alle techno-websites lopen er braaf achter aan en iedereen roept foei en schande.

In werkelijkheid was dit al lang bekend, gebeurde dit zelfs al in iOS3 en is er onderzoek naar gedaan.

Wil je echt weten waar het om gaat, lees dan het blog van één van de mensen die er echt verstand van hebben ;)

- Apple verzamelt data van gebruikers --> Nee, dat doe je zelf, Apple beschikt niet over deze data.

- Deze data staat in een verborgen bestand --> Nee, is open en bloot terug te vinden, sterker nog, in het verleden was het lastiger te vinden (onder iOS3)

- Dit is nieuw en ook nieuws --> Nee, vroeger heette dit bestand h-cells.plist en tegenwoordig heet het consolidated.db. Het is (zie link hierboven) al uitgebreid beschreven en dus totaal niet nieuw, je zou zelfs de "onderzoekers" kunnen verwijten dat zij zelf geen goed onderzoek hebben uitgevoerd.

[Reactie gewijzigd door DivxLover op 22 april 2011 14:47]

Anoniem: 282252
@DivxLover22 april 2011 15:08
DivX,

prachtige link met 100% bewijs dat Alan en Warden totaal niet gekeken hebben naar wat er al bekend was op dit gebied, en nu claimen ze dat ze het zelf gevonden hebben.

De title van dit artiekel : "Overheden zetten vraagtekens bij opslag locatiedata op smartphone"

Hierbij zit ik duidelijk mijn vraagtekens bij het beveiligingsbeleid van de overheden. Heeft nou geen enkele snuggere ITer bij de overheid niet eens google geraadpleegd om eens te kijken of de telefoons van de ministers wel 'veilig' zijn? En veilig zet ik dan even tussen quotes.

Je kunt je met deze stunt zeker afvragen wat de overheid doet kwa beveiliging. Blijkbaar wachten ze gewoon af totdat een een of andere 'hacker' genoeg publiciteit krijgt bij een issue, en DAN pas zelf onderzoeken!!
In werkelijkheid was dit al lang bekend
het feit dat "alle techno-websites er braaf achter aan lopen" geeft aan dat dit nog niet bij het grote publiek bekend was, en daar gaat het om. De gebruiker heeft er niks aan dat een aantal onderzoekers dit al wist. Apple moet dit soort dingen zelf aan gebruikers vertellen zodat ze er indien gewenst rekening mee kunnen houden.
[...]

de gebruiker weet pas sinds kort dat Apple deze gegevens uberhaupt opslaat.
Ja, dat déze gegevens bestaan. Echter, als je zo'n reservebackup maakt dan staan daar ook al je smsjes, mailtjes, gesprek- en browsinggeschiedenis in. De gebruiker weet dus wel al heel lang dat er bij het maken van zo'n reservebackup gevoelige gegevens worden opgeslagen. Als ze er dan niet voor kiezen om het te beveiligen, dan is dat toch inderdaad hun eigen schuld?
Je gaat er ten onrechte vanuit dat alle gegevens even belangrijk zijn voor iedereen. Het is niet ondenkbaar dat iemand niks te verbergen heeft qua gesprekgeschiedenis maar wel qua locaties.
Je gaat er ten onrechte vanuit dat alle gegevens even belangrijk zijn voor iedereen. Het is niet ondenkbaar dat iemand niks te verbergen heeft qua gesprekgeschiedenis maar wel qua locaties.
Ik heb er inderdaad bewust voor gekozen om die groep niet mee te rekenen, omdat die in mijn ogen niet groot genoeg is om redelijkerwijs rekening mee te houden.

Zo'n back-up slaat alles op wat op de telefoon staat, er wordt ook aangegeven dat dat gevoelige informatie kan zijn en daarom wordt je ook de keuze gegeven om de boel te versleutelen. Dat er een extreem kleine groep mensen is die niets om zijn privacy geeft op locatiegegevens na vind ik niet relevant.

Natuurlijk heb je ergens wel gelijk, maar ik denk dat je zelf ook wel beseft dat dat gelul in de marge is en voor het principe niets uitmaakt.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 26 april 2011 15:53]

Nee dat klopt niet, zowel gebruikers als niet-gebruikers weten dat dat niet het geval is. Daarom wordt encryptie wel overal toegepast en zijn de systemem beveiligd. Het probleem is echter dat er nog geen aanvallen bekend zijn en dus ook geen informatie over aanvallen.
en welke nadelen zijn dat dan wel?
...
als jij een mac hebt en zo slim bent om geen enkel vorm van beveiliging erop te plakken dan is dat je eigen schuld en niet die van apple.
Toch ongelooflijk hoe Apple adepten alles doen om het vooral niet de schuld van Apple te doen lijken.
Apple logt zonder medeweten van de gebruikers locatiedata. Bovendien geeft Apple de gebruiker niet de mogelijkheid om dit af te zetten.
En dan ga jij een beetje zeggen dat het de schuld is van de gebruikers als de data niet beveiligd wordt?
Ik kan m'n GPS niet uitzetten. Er zijn namelijk applicaties waarbij ik GPS nodig heb.

Toch heb ik het gevoel dat velen weer aan het roepen zijn zonder goed te weten wat er aan de hand is. Een telefoon slaat namelijk veel meer gegevens op dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Is dat dan allemaal een ramp ? Nee, dat gebeurt soms met een goede reden.
Diverse instanties zijn Apple om uitleg aan het vragen. Die uitleg is nog niet gegeven, dus nu al op Apple gaan schelden puur voor het opslaan van deze data is wat dat betreft prematuur !

Wat mag je dan wél van Apple verwachten ?

Wel zij zullen deze privacy gevoeldige informatie goed moeten beveiligen ! Zowel op de telefoon, als op een eventuele backup op de PC. Gezien de eenvoud waarmee de back-up op de PC gekraakt is, is daar blijkbaar door Apple een steek laten vallen.

Dan de back-up zelf. Is die nodig ? Dat hangt af van de oorspronkelijke redenen waarom deze gegevens uberhaubt op de telefoon opgeslagen zijn. En nogmaals, daar moet de uitleg nog van komen. Zijn er goede redenen om ze op te slaan, dan zijn dat waarschijnlijk ook redenen om ze te back-uppen. Zijn die er niet, dan vervalt de reden om ze op te slaan, en daarmee ook de reden om ze te back-uppen.

Als laatste mag je van Apple verwachten dat deze info niet zonder medeweten én toestemming van de gebruiker 'naar huis' gestuurd wordt. Ik kan me voorstellen dat het voor b.v. advertentie doeleinden nuttige data is. Maar dan blijft staan dat hiervoor toestemming van de gebruiker nodig is.

Maar ja, zoals Android al zo mooi laat zien. Zonder die toestemming werk 90% van je applicaties niet. Dus helaas blijkt die toestemming vaak een wassen neus.
Maar als microsoft geen virusscanner met windows mee levert, dan is dat toch ook de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker?
Microsoft maakt geen virussen, dus het is niet de verantwoordelijkheid van Microsoft om de gebruiker daarvoor te waarschuwen.
Apple slaat wel ongevraagd locatie gegevens op, dus het is wel de verantwoordelijkheid van Apple om de gebruiker daarvoor te waarschuwen.
[...]
Microsoft maakt geen virussen, dus het is niet de verantwoordelijkheid van Microsoft om de gebruiker daarvoor te waarschuwen.
Sinds wanneer is Windows niet meer van Microsoft ?
En sinds wanneer is Windows een vrius?
plakken dan is dat je eigen schuld en niet die van apple.
Niemand probeert hier met ze vinger te wijzen, verdediging is hier totaal niet nodig... Maar wel meteen door met wat ik te maken heb (fanboy)...

De nadelen zijn zoals het artikel dus zegt privacy, immer de kans dat mijn gegevens worden misbruikt zijn groter als ze op me computer staan, op me telefoon en ook nog is bij Apple/Google afhankelijk van je OS. Zie de laatste alinea's anders even over malware :)

Daarbij is het ook de manier waarop, ik mag toch hopen dat iOS het netjes vraagt (zal vast in de voorwaarden staan) net als bij Android waar het bijna de eerste vraag is als je een nieuw toestel koopt :)
Ja, maar ik kan ook inbreken in een van de racks die bij de zendmasten staan, en daar alle logs even kopieren. Dan weet ik ook wanneer je waar was.

Iedereen kan nu wel komen huilen om dat GPS coordinaten en zender adressen opgeslagen worden, maar dat is echt niet nieuw hoor, en het is ook niet 'makkelijker' dan andere methodes.

Bovendien vertelt browsergeschiedenis een stuk meer over een persoon dan wat coordinaten die je ook op een andere manier kan verkrijgen.
tot voor kort wist nog niemand dat dit gelogged werd, laat staan dat je de gegevens die je niet weet staan dan kunt beveiligen |:(
Is allemaal leuk , maar zonder dat artikel wist niemand van de database en ging niemand deze beveiligen.
Dus het blijft raar dat ze achter je rug data over je verzamelen.
Ik weet dat apple liefhebbers alles proberen goed te praten , maar er zijn grenzen.

Hmm aval0ne en vele andere waren me al voor.

[Reactie gewijzigd door Benne op 22 april 2011 11:47]

Google en Mac reppen zelf over toekomstig gebruik met plaatselijke advertenties.

Ofwel, je loopt door de (winkel) straat en je gsm begint te blèren dat je de ene aanbieding na de andere mist ...

Ik kom nog 2x per jaar nog in het centrum van een stad voor winkelen, en koop alles op internet. Kan ik prima zonder. Bovendien koop ik na zoeken op internet, niet na reclame.

Maar een database met mijn verblijfplaatsen vind ik niet acceptabel. En ja ik heb Hyves enz., maar alleen met wat beperkte hobby gedoe en tamelijk anoniem voor de rest, op mijn naam na.

De politie zal het wel weer prachtig vinden: U wordt verdacht van XYZ meneer. Oh een Apple of Android toestel, graag even inleveren voor onderzoek. U was bij de rosse buurt, zullen we uw relatie even bellen? Of wilt u zo vertellen wat u wanneer wat deed?
Anoniem: 310408
@Xubby22 april 2011 17:59
De politie zal het wel weer prachtig vinden: U wordt verdacht van XYZ meneer. Oh een Apple of Android toestel, graag even inleveren voor onderzoek. U was bij de rosse buurt, zullen we uw relatie even bellen? Of wilt u zo vertellen wat u wanneer wat deed?
Dus behalve dat je Apple en Andriod niet aardig vind denk je ook dat de Nederlandse politie verdachten chanteert met hun bezoek aan 'de rosse buurt'.

Valt allemaal nog niet mee in deze moderne wereld he?
data is voor niemand behalve jijzelf toegankelijk via je Mac dus wat loop je nu allemaal te "blèren"? als je de reservekopie met een wachtword beveiligd kan niemand erbij. zelfs Apple niet. de keuze is dus aan jou. doe je er wat mee en zet je een PW op je kopie. of boeit het je niet zoveel en doe je het niet, met alle gevolgen van dien (die zie ik niet maar toch...)
En voor wie is het toegankelijk voor Apps? Die werken niet altijd met "user" rechten maar wel degelijk soms met "root" achtige rechten ...
data is voor niemand behalve jijzelf toegankelijk via je Mac dus wat loop je nu allemaal te "blèren"? als je de reservekopie met een wachtword beveiligd kan niemand erbij. zelfs Apple niet. de keuze is dus aan jou. doe je er wat mee en zet je een PW op je kopie. of boeit het je niet zoveel en doe je het niet, met alle gevolgen van dien (die zie ik niet maar toch...)
Daar gaat het toch helemaal niet om? Het gaat erom dat Apple dit doet zonder medeweten van de mensen. Vind jij dat zomaar kunnen? Vind jij dat Apple het recht heeft om locatiedata op te slaan zonder dat jij daar voor uitdrukkelijke toestemming gegeven hebt?
Ik zie maar 1 iemand blèren en dat ben jij omdat iemand iets negatiefs over je dierbare Apple zegt.
Jezus , het gaat erop dat ze achter je rug data verzamelen. Hoe ga je dit beveiligen als je niet weet dat het er is.
Knap dat ze alle kunnen goedpraten die apple liefhebbers.
Liefde maakt blind ... gelukkig weet je Apple / Android nog waar je was, toen je "blind" was :+
Ik heb de database van m'n iPhone zelf ingeladen met SQLite, en het lijkt erop dat het gewoon een soort cache is. Als GPS aanstaat (bijv. tijdens een ritje met TomTom) worden locatiegegevens gekoppeld aan de nummers van de zendmasten die de telefoon op datzelfde moment ziet. Mocht je ooit nog eens op dezelfde locatie zijn, dan heeft je telefoon sneller een grove schatting van de locatie (genoeg voor sommige applicaties).
Als het een cache is dan is het voldoende om nummers van de zendmasten met de locatie op te slaan. Het is dan overbodig om de tijd erbij te zetten.
Dus of het is gemaakt door een ontwikkelaar die liever alles opslaat en niet nadenkt over de gevolgen, of men wil er meer mee doen.
Spionage? Stalken? Ga zo door, het zijn niet de meest nobele doelen..
Het verbaasd me opzich wel dat de overheden nu stuiteren. Is de OV chipkaart, het potentiele rekening rijden etc niet het zelfde?

In een maatschappij waar iedereen zich druk maakt over privacy kun je je toch afvragen wat men dan met een smartphone moet en wilt. Mensen posten al hun hebben en houwen op sociale media.. maar zodra bekend wordt dat je "getracked" wordt dan is het weer fout.

Alle locatie gegevens zijn ook al bekend bij je telco hoor... zucht.
Het is toch normaal dat je zelf kan bepalen wat over je bekent is. Het is toch geen excuus omdat je een FB account heb dat ze je mogen tracken ,afluisteren , noem maar op.
Zeker is het geen excuus, dat zeg ik ook niet. Ik vind het rond uit amusant hoe mensen er een dubbele standaard op na houden. Dit bericht gaat over een mogelijke manier om bepaalde gegevens die je locatie bijhouden uit te lezen. Dit staat niet publiekelijk op elke site of iets dergelijks. Toch flippen mensen omdat nu "ineens" bekend wordt dat we gevolgd worden. Tevens moet u niet doorslaan. Tracken is nog niet hetzelfde als afluisteren.
Klopt , maar waar is de grens en wie bepaalt deze. Het begint nu met stiekem je locatiegegevens bijhouden , maar waar zal het eindigen.
Benne, wat is er nu in hemelsnaam stiekem aan?

Net zoals 98% van de andere gebruikers van software, verdom ik het om ellenlange EULA's door te lezen en klik ik stomweg op "Akkoord".
Maar juist in die voorwaarden staat dit vermeld!

Is Apple nu stiekem omdat ik de voorwaarden niet lees? Ik denk dat je nu onredelijke argumenten gebruikt.
Als jij denkt dat iedereen die gebruik maakt van sociale media 'al hun hebben en houwen' posten, dan ben je denk ik naïef. Ja, mensen posten veel op bijvoorbeeld Facebook (doe ik zelf ook), maar mensen posten ook heel veel *niet*.
Goed lezen astublieft. Ik rep nergens over het woord iedereen. Ik vermeld alleen dat mensen het doen. Dat meer mensen het niet doen dan wel is alleen maar positief. Maar die mensen die alles over hun prive leven posten, zijn vaak de mensen die nu het hardste gillen over privacy.

Privacy is een mooi goed, en een prachtig woord. Wat helaas alleen te vaak (mis/ge)bruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door Xaria op 22 april 2011 10:24]

Kun je onderbouwen in welke mate de groep 'hebben-en-houwen posters' overlapt met de groep 'privacy-gillers' ?
Anoniem: 354935
@ANW27 april 2011 01:04
Ben ik ook benieuwd naar, had zelf verwacht dat die groep net geen besef heeft van privacy.

OT: het verwondert me dat Apple hier de volle lading krijgt terwijl ze de data niet doorsturen, in tegenstelling tot Google. Ok, ze slagen die data ook op in een reservekopie die al dan niet beveiligd is, maar het effectief doorsturen..

Vooraleer ik voor eeuwig als iFanboy gebrandmerkt wordt (want dat gaat blijkbaar vrij snel) wil ik toch even duidelijk maken dat ik dit ook een grove inbreuk op de privacy vindt (zowel van Apple als van Google). Het feit dat je dit niet kunt uitschakelen zonder dat je functionaliteit verliest is in mijn ogen crimineel.
Persoonlijk zie ik het "nut" er ook niet van in,,
kan iemand mijn uitleggen wat er echt "handig" aan is om die gegevens te bewaren?
Er is ook geen nut. Het is hoogstwaarschijnlijk een foutje, een bug. Waarbij cache-data niet automatisch wordt verwijderd. Maar dat lees je niet in het artikel.

Bron: http://daringfireball.net...andy-ihnatko-location-log
yeah right.. Dit is echt GEEN foutje, zeker apple kennende..
Anoniem: 396643
@koekain22 april 2011 09:01
Je kunt zo zien waar iemand is, als er bijvoorbeeld een voorvluchtige snel even zijn mail checkt, dan kan de politie zien waar hij is. Het kan echter ook gebruikt worden voor dubieuze zaken waarbij bijvoorbeeld de overheid jou in de gaten houd terwijl hier geen aanleiding voor is
Nou, ik zie het nut er eigenlijk wel van misschien, leuk als ouder om dan te kunnen zien waar je kind geweest is...
Anoniem: 298413
@koekain22 april 2011 20:24
Als je iPhone/iPad gestolen is, kun je de locatie bekijken van het
gestolen apparaat, via een MobileMe feature.

Dat is volgens mij de reden.

Ik vind het een opgeblazen verhaal hoor.
De overheid kan toch OOK (via de verplicht meewerkende Mobile Operators) zien waar jij met je GSM toestel uithangt?
Apple is veels te succesvol, en dat zullen ze(de concurrentie) wel eens even gaan veranderen.
Het is net zo'n scam als de inval in Libie....
riskant opzich weer als iemand met beetje computer ervaring ze best doet kan die misschien wel bij gevoelige informatie komen of zie ik het verkeerd?

persoonlijk zie ik het "nut" er ook niet van in,,
kan iemand mijn uitleggen wat er echt "handig" aan is om die gegevens te bewaren?
Anoniem: 404345
22 april 2011 12:28
Of die data nu wel niet gebruikt wordt, wel of niet toegankelijk is: daar gaat het niet om. Dit is een kwestie van moraal en fatsoen. Sinds gister weet ik dat ik ooit een heel duur apparaat heb gekocht dat zonder het aan mij te vragen, als een Oost Duitse spion precies bijhoudt waar ik ben geweest. Ik vind dat niets anders dan: heel erg onbeschoft en ik voel mij niets minder dan: digitaal aangerand. Wat het voor mij zo onsmakelijk maakt is dat het willens en wetens heimelijk is gebeurd. Het vergt een slimme nerd om er achter te komen dat dit gebeurt, kennelijk was het niet bedoeling of zou het maar lastig zijn als de gebruiker dit ook zou weten; die gaat dan weer vragen stellen.. vervelend, verstop het maar. Het is ronduit respectloos, wat ik wil en mijn integriteit is kennelijk van ondergeschikt belang. Mij wordt niets gevraagd, het gaat er alleen maar om, om zoveel mogelijk informatie uit mij te persen, zodat mij zoveel mogelijk verkocht kan worden. Ik ben een koe doe tot zijn nieren leeg gemolken moet worden.

Je hoeft niet heel slim te zijn om te kunnen bedenken dat het wellicht wel zo netjes is om iemand te informeren over het feit dat je hem permanent gaat volgen. Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat je dit "per ongeluk" programmeert. Programmeurs zijn over het algemeen niet heel domme mensen, het doel was om vast te leggen waar iemand verblijft. Hoe lang je zoiets doet is zo'n beetje de kern van het programma. Neen ik ben geen privacy-vegetariër, over het algemeen kan ik er niet zo mee zitten. Maar het gaat mij echt te ver om dit nu maar weer een beetje te gaan bagatelliseren met "ach je kan er toch niets mee", "anderen doen het ook" etc... Een fabrikant mag best veel van mij weten, daar zit ik helemaal niet zo mee, maar het moet mij wel gevraagd worden. Iedereen is weer anders, ik wil zelf uitmaken wat een ander wel en niet van mij mag weten en ik daar hoef ik ook geen steekhoudende argumenten voor te hebben. Ik wil dat bestandje niet op mijn computer. Waarom niet? Daarom niet. En natuurlijk kan ik mij voorstellen dat het voor tal van functies handig is om te weten waar een telefoon zich bevindt, (tijdens een vakantie zou het hartstikke leuk kunnen zijn) maar zoiets wil je zelf aan en uit kunnen zetten en dan moet het ook makkelijk toegankelijk zijn.

Tot twee dagen geleden was ik ontzettend blij met mijn iPhone, maar sinds vandaag ligt er een akelig ding op mijn bureau, ik voel mij verraden. Ik meen het echt, het raakt me, ik vind het heel erg jammer, maar de glans is er voor mij af. Ik kan mij niet meer verheugen op nummer 5, mijn vertrouwen is geschaad en ik voel me een beetje voor L gezet.

HJK
Het betreft een cache van de locaties van zendmasten die wordt bijgehouden met als vermoedelijk doel om snellere positiebepaling mogelijk te maken. Als gebruiker van een iPhone bepaal je zelf welke applicaties toegang hebben tot informatie over je locatie. Als de gebruiker Location Services uitzet wordt de cache niet meer geupdate.

Je exacte locatie wordt niet bijgehouden. Als dat de bedoeling was geweest zou het apparaat wel zijn eigen exacte gps-positie loggen. De positie van zendmasten wordt niet continu gelogd maar lijkt afhankelijk van bepaalde events zoals het verbinden met het netwerk van de telco na het terugkomen uit slaapstand.

Android heeft een vergelijkbare cache. Het verschil met die van de iPhone is dat de iPhone informatie blijft bewaren sinds je de telefoon hebt gekocht. Dat de info voor onbepaalde tijd wordt opgeslagen ipv voor bijvoorbeeld slechts een paar dagen of een maand is mogelijk een bug.

De informatie wordt alleen lokaal op de telefoon of in een backup op je computer opgeslagen en wordt niet naar de fabrikant gestuurd. Dit laatste - het volgen van een persoon middels elektronische volgapparatuur - is in ieder geval in bepaalde Amerikaanse staten verboden.

Meer info:
http://caffeine.shugendo....-lets-not-get-hysterical/
http://apple.slashdot.org...?sid=2094940&cid=35900956
https://alexlevinson.word...phone-tracking-discovery/
Anoniem: 404345
@Femme22 april 2011 17:14
Dank voor je geruststellende bericht, het klinkt zo wel wat minder erg dan ik dacht. Alleen is dit wel precies de informatie die ik liever van Apple zelf had gekregen. Ik blijf van mening dat een fabrikant de verplichting heeft je hier duidelijk en helder over in te lichten. Het gaat immers wel ergens over en ik vind dat zoiets met een knop bij instellingen in of uit te schakelen moet zijn. Als het voordelen biedt, zou ik het wellicht gewoon aan laten staan, maar dan dus op eigen initiatief.
Ik blijf nu met een wat naar onderbuik gevoel te zitten.

HJK
Anoniem: 363404
22 april 2011 09:26
Kennelijk houdt de overheid niet van concurrentie.

Alleen de overheid mag via GSM signalen, Bewaarplichten op internetverbindingen, OV-chipkaarten en ideeen voor een kilometerheffing weten wie waar is op welk moment... maar stel je voor dat iemand het bijv. bij hunzelf doet (ze wilden gebruik van dit soort apparatuur door ministers namelijk (tijdelijk) stop leggen)!

En dan die Duitse minister die zo kwaad was dat z'n vingerafdrukken gekopieerd en gepubliceerd waren door de Chaos Computer Club..

Ik vind het allemaal zooo hypocriet overkomen he!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 363404 op 22 april 2011 09:27]

Ik hoop echt voor jou dat je het verschil ziet tussen wat de overheid doet en wat een commercieel bedrijf als Apple hiermee doet.
Als ik een kijkje neem op wikileaks en hoe Amerika daarmee omgaat heb ik liever dat apple/google mijn gegevens heeft voor reclame-op-maat dan de Amerikaanse overheid. Just saying.
Dit zal bij Android bijgehouden worden om sneller, of een betere verbinding met masten en Wifi netwerken te maken, en om sneller een goede GPS fix te kunnen maken.

Waarom Apple het ook nog eens lokaal op desktops opslaat is een raadsel.
Misschien omdat iTunes je hele telefoon backupt? Voor het geval dat je hem verliest
Nee, Itunes backupt niet je gehele telefoon. Het is dan ook bewust dat ze die database backuppen.
Waarom Apple het ook nog eens lokaal op desktops opslaat is een raadsel.
\
Ik denk dat het niet bewust wordt opgeslagen op de desktop.
Het zit gewoon in de Backup die iTunes maakt van de iPhone/iPod touch.
Zodra je een nieuwe iphone koopt en/of je data kwijt raakt, kunnen ze het makkelijk terugzetten zodat de snellere fix van locatie op basis van telefoonmasten sneller kan gebeuren waarschijnlijk.

Of de dark-side optie, zodat ze je gegevens zelfs zonder gsm abonnement (waarschijnlijk via itunes ofzo) naar hun servers kunnen versturen.

Waarschijnlijk gaan ze over een jaartje ofzo reclameborden langs de route van je werk naar huis reclame voor de macdonalds zetten omdat je daar ééns per week bent gespot door je telefoon... Gepersonaliseerde billboards, dat kan leuk worden ^^
Om welke lokatie data valt men nu dan?

- Het feit dat op de telefoon te zien is waar jij allemaal geweest bent?
Dit is een non argument, aangezien dit gewoon bij elke telco maatschappij bekend is aan de hand van de data van je connectie met zendmasten

- Het feit dat op jou telefoon de lokatie van mijn wifi router opgeslagen is als je hier voor de deur langs gelopen bent
Dit vind ik zelf een beetje dubbel... Aan de ene kant levert het een goede aanvulling op GPS data om zo te kunnen zien waar je zelf bent. Aan de andere kant vind ik dat ik ergens toestemming zou moeten kunnen geven of dit gegeven gebruikt mag worden. Wellicht zou een aanpassing van standaards rondom Wifi deze optie ingebakken moeten krijgen.

Dit is trouwens hetzelfde waar Google over bestookt wordt, De Google maps fotowagens scanden ook op wifi netwerken om dit te gebruiken voor verbeterde locatie info. Iets waar mijn Galaxy S trouwens dankbaar gebruik van maakt :)

-edit- ik moet wel beter lezen trouwens. Het ongewaarschuwd opslaan van deze data om deze (mogelijk) te gebruiken voor reclame doeleinden achteraf is wat mij betreft ook not done. Ook hier zou een soort van akkoord gegeven moeten kunnen worden. Ook hierbij is er een kleine nuance:
- Ik ben in Parijs, en vind het helemaal niet erg dat er lokale informatie getoond wordt.op basis van de lokatie waar ik me bevind
- Ik ben thuis: Daar hoef ik niet gespammed te worden met informatie over parijs omdat ik daar vorige week was...

[Reactie gewijzigd door DaBeetle op 22 april 2011 10:08]

Kan je je routeren niet zo instellen dat ie zijn SSID niet meer uitzend? Dan valt er toch weinig op te slaan.
Nee, dat vinkje wat jij bedoelt voorkomt niet dat het ssid uitgezonden wordt. Het schakelt enkel een beacon-signaal uit wat ervoor zorgt dat je ssid zichtbaar wordt in het lijstje van gevonden netwerken van toevallig passerende klanten. Maar het ssid is nog steeds zichtbaar in het normale wifi-verkeer wat je ap uitzendt.

Geen security dus. Je mac-adres filteren ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 22 april 2011 11:53]

In dat geval alleen nog het netwerk waar het toestel mee verbindt. Daar heb je zoiezo een SSID, MAC-adres en een ip voor nodig. En volgens mij kan het wifi-verkeer in de buurt gewoon geanalyseerd worden ondanks dat sommige netwerken een onzichtbare SSID hebben.
Dit is een non argument, aangezien dit gewoon bij elke telco maatschappij bekend is aan de hand van de data van je connectie met zendmasten
De gegevens bij je telco kunnen alleen opgevraagd worden met een gerechtelijk bevel en worden niet constant gelogd, de back-up van iTunes kan door een virus meegenomen worden, als je je telefoon kwijtraakt kun iemand hem jailbreaken en de lokale database uitlezen.... bij de telco gaat dit niet zomaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee