Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat akkoord met de aanpassingen die Google heeft doorgevoerd bij het in kaart brengen van wifi-netwerken. Google introduceerde in november een wereldwijde opt-out-mogelijkheid.
Met de aanpassingen voldoet Google aan de eisen die het CBP aan de zoekgigant stelde, zo heeft de privacywaakhond officieel bekendgemaakt. Vorig jaar kreeg Google een forse tik op de vingers omdat het zonder toestemming van gebruikers wifi-netwerken in kaart bracht. Net als een aantal andere bedrijven doet Google dat om nauwkeuriger locatiebepaling op smartphones mogelijk te maken.
In november voerde Google een 'opt out'-mogelijkheid in: door '_nomap' aan het ssid toe te voegen, voorkomt een gebruiker dat zijn mac-adres door Googles Street View-auto's wordt opgepikt. Hoewel de opt-out voor kritiek zorgde - sommige belangengroepen en politici hadden liever een opt-in gezien - was een opt-out precies waar het CBP om had gevraagd, en na onderzoek blijkt nu dus dat het CBP tevreden is met de manier waarop Google die invoerde.
Eerder zei de privacy commissioner van Google, Alma Whitten, al dat een opt-in locatiebepaling op smartphones onmogelijk zou maken. Die mening wordt gedeeld door het kabinet. Onlangs kwam Google nog in opspraak omdat het een nieuw privacybeleid invoerde: voortaan kan het bedrijf informatie die het van gebruikers via verschillende diensten ontvangt, met elkaar combineren, om een beter beeld van gebruikers te krijgen. Onder meer het CBP wilde dat de invoering van het privacybeleid werd opgeschort, maar dat is niet gebeurd: op 1 maart zijn de nieuwe voorwaarden ingevoerd.