[...]
Huhh?
Ik maak geen gebruik van Google diensten, scherm bewust mijn SSID af, maar Google veegt daar de bips mee af en verzamelt toch lekker door. Waar ben ik ergens akkoord gegaan?
Ik surf gewoon op internet, maak geen gebruik van Google diensten en sta dus ook niet bij hen ingelogd, toch verzamelt en trackt Google vanalles. En brengen ze je netwerk in kaart. Hoezo willen en wetens?
Een WiFi-AP zendt uit. Het bereik daarvan gaat meestal tot buiten je eigen woning of grond.
Daarmee is jouw draadloze netwerk dus in het algemeen ook deel van de publieke ruimte. Omdat, zoals
ppl hieronder toelicht, we in Nederland vrijheid van ontvangst hebben mag Google jouw SSID ontvangen en noteren in hun database.
In feite ben je met het installeren van een AP dat bereik heeft tot buiten jouw eigen grond dus akkoord gegaan met het mogelijke door derden ontvangen van zaken als SSID's.
De Amerikaanse overheid natuurlijk ook. Dat heeft niets met aluminium hoedjes te maken, maar de Amerikaanse overheid zou natuurlijk nooit een bedrijf in de gelegenheid stellen zoveel en zo uitgebreid gegevens van mensen te verzamelen zonder daar zelf niet op een of andere manier (wellicht enkel in bepaalde gevallen) toegang tot te hebben.
Interessante speculatie, en wellicht mogelijk, maar zonder harde onderbouwing nutteloos. Ook de V.S. heeft een wet als de WBP en ook daar is het ongevraagd vergaren van informatie over burgers niet zomaar toegestaan.
Net als in Nederland kan een bedrijf in de V.S. inderdaad wel door een gerechtelijk bevel worden gedwongen tot het afstaan van gegevens aan de politie.
Uit Googles
privacybeleid:
[quote]
Gegevens delen
Google deelt alleen in de volgende uitzonderlijke gevallen persoonlijke gegevens met andere bedrijven of individuen buiten Google:
[...]
• Als we er te goeder trouw van overtuigd zijn dat het toegankelijk maken, gebruiken, bewaren of openbaar maken van dergelijke gegevens redelijkerwijs noodzakelijk is om (a) eventuele geldende wet- en regelgeving, wettelijke procedures of een afdwingbaar verzoek van een officiële instantie na te komen, (b) uitvoering aan de toepasselijke Servicevoorwaarden te geven, met inbegrip van onderzoek naar mogelijke niet-nakoming daarvan, (c) fraude, technische of beveiligingsproblemen op te sporen, te voorkomen of anderszins af te handelen, of (d) de rechten, eigendom of veiligheid van Google, zijn gebruikers en het publiek te beschermen tegen dreigend gevaar voor zover wettelijk toegestaan of vereist.
Ligt eraan wat er met die foto's wordt gedaan. Je kunt, net als Google doet, ook enkel gebruik maken van informatie op de foto's, zonder de foto's zelf te publiceren. Bijvoorbeeld overspel aan het licht brengen. Er lijkt me best een interessante casus te bedenken.
Dat zou kunnen, maar beweringen die je op basis daarvan doet zijn redelijk waardeloos als je ze niet kan onderbouwen, wat dus het geval is als je de bron niet openbaar wil maken.
Ik kan ook zeggen dat ik bewijs heb voor fraude door mijn buurman, maar dat ik de onderbouwing daarvan niet wil geven. In een rechtszaak heb je dan geen poot om op te staan, omdat zonder onderbouwing door de rechter niet te zeggen is of het een valse beschuldiging is of waarheid (en ik denk dat hij dan naar het eerste neigt - een precedent hiervan ken ik zo niet).
Wanneer iemand een vertrouwelijke email stuurt, gebeurt dat ook in de privésfeer. Als een domeinnaam aan een Google-account is gekoppeld kan men dat vooraf niet zomaar zien. Daardoor kan men wellicht heel vertrouwelijke informatie emailen naar een Google-account, terwijl Google ook al het nodige weet van diezelfde persoon door enkel het surfen op internet te volgen. Dus zonder zelf actief gebruik te maken van Google diensten weten ze al ontzettend veel van je, terwijl je daarnaast soms niet eens doorhebt zeer persoonlijke gegevens naar ze toe te mailen.
Tenzij de ontvanger zijn eigen server beheert stuur je je email niet naar een persoon, maar naar een bedrijf. Ik ben geen juridisch expert op dit gebied, maar volgens mij is het daardoor per definitie niet slechts in privésfeer.
Het bedrijf heeft zich echter wel aan de wet te houden, en mag die informatie dus niet zomaar gebruiken.
Echt vertrouwelijke zaken versturen zou ik echter niet via email doen, en als dat wel moet zou ik in elk geval gebruik maken van encryptie.
Zolang email niet dezelfde
status heeft als briefpost en niet valt onder briefgeheim blijft het versturen van vertrouwelijke informatie per e-mail minder beschermd dan per brief.
Toch is ook hieromtrent vrij duidelijke wetgeving:
Op grond van de Wet Computercriminaliteit is schending van deze geheimhouding door medewerkers van een ISP strafbaar gesteld. Er staat een jaar cel op het opzettelijk en wederrechtelijk met een technisch hulpmiddel aftappen of opnemen van gegevens uit een telecommunicatiewerk of computer, als die gegevens niet voor de tapper bestemd zijn (art. 139c Wetboek van Strafrecht).
Verderop, in artikel 273d, wordt nog eens expliciet vastgelegd dat een medewerker van een telecombedrijf (inclusief Internet-providers) die opzettelijk en wederrechtelijk van gegevens kennisneemt van klanten, daarvoor maximaal anderhalf jaar cel kan krijgen. Dit geldt ook voor niet-openbare netwerken zoals bedrijfsnetwerken. En wie "opzettelijk toelaat" dat dit gebeurt, kan dezelfde maximumstraf krijgen.
Van http://www.iusmentis.com/technologie/email/briefgeheim.Het is vooral die alom-aanwezigheid die gevaarlijk is. Vooral als dat dus ongemerkt gepaard en gecombineerd wordt met aanwezigheid in heel persoonlijke sfeer. Ze zoeken daarbij de grens steeds op, en van overheidswege zou het niet zo slecht zijn ze eens op de vingers te tikken als ze te ver gaan. De Duitsers gaan wat dat betreft voortvarender te werk en zijn daar ook veel bewuster in, de Nederlandse overheid is op IT-gebied überhaupt weinig op doortastendheid te betrappen. Die moeten gewoon een opt-in eisen, en niet een mogelijkheid tot opt-out.
Ik ben het hier grotendeels mee eens, op twee punten na:
Als Google te ver gaat moeten ze daarvoor inderdaad gestraft worden.
Met het geven van de mogelijkheid tot opt-out heeft Google zich echter aan de wet gehouden, en gaan ze wettelijk gezien dus niet te ver (ethisch gezien misschien wel, maar daar heb je in een rechtszaak niet zoveel aan - bovendien is dat discutabel en zijn wetten vastgelegd). Wat dat betreft is er dus geen reden meer tot berisping.
Verder zorgt het eisen van opt-in er in essentie voor dat locatiebepaling via netwerken nutteloos wordt. Het overgrote merendeel van de mensen zal namelijk niet kiezen voor opt-in, omdat het een actie vereist.
Als mensen hun SSID doelbewust uitzetten, dat moet je doorgaans actief zelf doen, dan geven ze juist aan dat ze niet willen dat anderen daarmee aan de haal gaan. Als Google er vervolgens actief moeite voor doet om dat SSID toch te ontcijferen en tevens vast te leggen in databases, dan geven ze aan overal schijt aan te hebben, en alles gewoon te doen zolang de overheid ze niet duidelijk op de vingers tikt. En in Nederland heb je dan weinig te vrezen.
Het uitzetten van SSID-uitzending zorgt er alleen voor dat deze niet standaard in het netwerkoverzicht te vinden is. Het staat echter nergens in de 802.11-specificaties vastgelegd dat een netwerkeigenaar daarmee aangeeft dat anderen niets met het netwerk mogen, in tegenstelling tot zoals '_nomap' dat voor Google aangeeft.
Het zorgt daarmee voor schijnveiligheid: Er is een groot aantal tools waarmee je netwerk nog steeds vrij eenvoudig te vinden is.
Bovendien maak je het met het verbergen van je SSID makkelijker voor derden om zich voor te doen als jouw netwerk en zo een heleboel data te onderscheppen.
Security gains of SSID hiding
Unfortunately, turning off the broadcast of the SSID may lead to a false sense of security. The method discourages only casual wireless snooping, but does not stop a person trying to attack the network.
[...]
Microsoft discourages SSID-hiding because it leads to clients probing for the SSID in plain text. This not only exposes the SSID that was meant to be hidden but also allows a fake accesspoint to offer a connection.
Van https://en.wikipedia.org/...rity_gains_of_SSID_hiding.Als je dan enkel iemands SSID hebt, heb je verder inderdaad niet zoveel. Maar het gevaarlijke is dat Google al zoveel informatie van iemand heeft. Bij al de dingen die Google van iemand weet kun je afzonderlijk stellen of dat wel zo erg is.
Het probleem zit 'm echter in het combineren van al die op zichzelf/afzonderlijk onbeduidende dingen door Google.
Het is inderdaad de gecombineerde informatie die Google over iemand heeft. Eens te meer is aangetoond dat met data-mining met die informatie zo heel veel over mensen te weten te komen is, vaak zelfs meer dan die mensen zelf weten.
Het aanleggen van een lokatiedatabase van SSID's zie ik echter als het maken van een telefoonboek: Google weet daarmee alleen de locatie van een netwerk en die van mensen die gebruik maken van Googles diensten over dat nerwerk, zoals een telefoonboek je de locatie en telefoonnummer geeft van een persoon.
Bovendien krijgt Google in veel gevallen je locatie ook wel als je geen gebruik maakt van locatiebepaling door WiFi, namelijk op basis van zendmasten of GPS.
[Reactie gewijzigd door Ghost Dog op 22 juli 2024 18:30]