De Tweede Kamer is niet tevreden met de opt-out-mogelijkheid die Google biedt aan internetgebruikers die niet willen dat hun router wordt opgenomen in een database met locatiegegevens. Google gaf met die optie juist gehoor aan een eis van het CBP.
Eerder deze week werd bekend dat Google akkoord gaat met een eis van het College bescherming persoonsgegevens. Internetgebruikers kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun routers worden opgenomen in een database die Google gebruikt voor locatiebepaling. Ze moeten dan '_nomap' toevoegen aan het ssid. Het is een mogelijkheid die Google wereldwijd gaat aanbieden, maar de oplossing is voor veel Tweede Kamerleden niet genoeg, blijkt uit een rondgang van BNR.
Zo vindt VVD-Kamerlid Ard van der Steur dat mensen zelf moeten kunnen beslissen 'of je het wenselijk vindt dat mensen weten wat jouw surfgedrag is en hoe jij met je computer en je router omgaat'. Daarbij doelt Van der Steur waarschijnlijk op het al dan niet per ongeluk verzamelen van gegevens die over openbare netwerken werden verzonden, waar Google zich aan schuldig maakte. D66 noemt het opt-out-plan van Google 'de omgekeerde wereld' en CDA dient samen met de PvdA een motie in: volgens hen moet Google vooraf toestemming vragen. De PVV wil zelfs een 'registreer-me-niet-register'.
De reacties van de Kamerleden zijn opmerkelijk, omdat de plannen van Google al enige tijd bekend zijn en Google hiermee gehoor geeft aan de eisen van privacywaakhond CBP. Het bedrijf moest op last van een dwangsom van een miljoen euro zijn database met mac-adressen en ssid's verwijderen en een opt-out-mogelijkheid bieden. Aanvankelijk overwoog Google naar de rechter te gaan om de uitspraak, maar later besloot het zich naar de eis van de privacywaakhond te voegen.
In meerdere landen lag Google onder vuur om het in kaart brengen van wifi-netwerken, maar dan vooral vanwege het verzamelen van gegevens die over open netwerken werden verstuurd. Volgens Google gebeurde dat door een per ongeluk geactiveerde 'feature' in de software. Maandag nog schikte Google in België voor 150.000 euro in een zaak over dat onderwerp.
Google brengt met zijn Street View-auto's wifi-netwerken in kaart; op basis van de aanwezigheid en signaalsterkte van draadloze netwerken kan worden bepaald waar een gebruiker zich bevindt, wat snellere en betere locatiebepaling op onder meer mobiele telefoons mogelijk moet maken. Daartoe brengt het bedrijf de locatie en mac-adressen van routers in kaart. Google is overigens niet het enige bedrijf dat dit doet: ook Microsoft doet dit, evenals het minder bekende Skyhook.
Update, 10:06: Google geeft in een reactie aan dat het uit mac-adressen geen identiteit kan afleiden, maar dat het op verzoek van het CBP toch de opt-out-mogelijkheid aanbiedt. "We hopen dat andere aanbieders dit voorbeeld zullen volgen", aldus woordvoerder Mark Jansen.