'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'

Diverse applicaties voor iOS en Android gebruiken de microfoon en sturen het aanwezige geluid naar een server, veelal zonder dat een gebruiker het weet. Daaronder is de app Color, waarin recent veertig miljoen dollar werd gepompt.

De applicaties gebruiken een api om de microfoon van de iPhone aan te zetten en het omgevingsgeluid op te nemen. In het geval van Color wordt het opgenomen geluid naar een server gestuurd en vergeleken met andere gebruikers, waardoor de app kan horen of andere gebruikers zich in dezelfde ruimte bevinden. Dat schrijft techsite Computerworld.

Shopkick gebruikt het systeem om geluiden op te vangen die in een winkel onhoorbaar worden uitgezonden. Zo weet de app of een gebruiker in een winkel staat, waarna korting verkregen kan worden. Wie de Android-versie installeert, kan zien dat de app toegang wil tot de microfoon. IntoNow gebruikt de microfoon om te detecteren naar welk tv-programma iemand kijkt, maar bij die app is het duidelijk in de app aangegeven dat de microfoon wordt gebruikt.

Volgens Computerworld kan de verkregen data gebruikt worden om advertenties beter af te stemmen op gebruikers, omdat het leven van de gebruiker dankzij de microfoon beter gevolgd kan worden. Vooralsnog gebeurt dat niet, maar het is mogelijk, benadrukt de techsite. Color verwierf bekendheid doordat meer dan veertig miljoen dollar werd geïnvesteerd in de app. Het investeringsbedrag is ongekend hoog voor een mobiele applicatie.

Er zijn al langer apps die de microfoon gebruiken, zoals applicaties die de functie gebruiken voor het maken van muziek waarbij de gebruiker in het toestel moet blazen. Ook diensten die opgenomen muziek kunnen identificeren bestaan al langer. Gebruikers van apps als Color zullen echter niet op de hoogte zijn van het gebruik van de microfoon. De applicatiemakers hebben nog niet gereageerd op de constatering, die oorspronkelijk werd gedaan door de makers van de podcast This Week In Tech. De voorwaarden van de apps Color en ShopKick vermelden het gebruik van de microfoon niet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-04-2011 • 15:23

167 Linkedin

Reacties (167)

167
154
75
5
0
10
Wijzig sortering
ik denk dat het tijd wordt dat je kunt zien dat je mic of camera actief zijn door een ledje. Net zoals tegenwoordig bij de meeste laptops.
Dit maakt het in 1 opslag makkelijk te zien of een app je mic gebruikt of niet.
Ik vind het namelijk een kwalijke zaak dat dingen die je zegt tijdens gebruik van een app zomaar verzameld kunnen worden.
Er is bij de launch van Color meer geinvesteerd dan bij de launch van Google, 40 miljoen dollar. Bij de bekendmaking van dit nieuws zullen mensen deze app terecht weren. Dus deze bubbel is gebarsten.
Dit is een kwalijke zaak. Ik vind dit een ernstige manier van inbreuk op iemands privacy maken.

Mensen met kwade bedoelingen (hackers, phishing & malware-verspreiders e.d.) kunnen van deze manier van afluisteren misbruik maken met desastreuze gevolgen.

Er zou onmiddellijk opgetreden moeten worden voordat de rapen pas echt gaar zijn.

Ikzelf ben namelijk ook een Android smartphone-gebruiker.
@ mrveenie:
"Diverse applicaties voor iOS en Android gebruiken de microfoon en sturen het aanwezige geluid naar een server..."

Maarja, je leest alleen wat je lezen wilt hè...
Waar mrveenie op duidt is dat Apple aangeeft alle apps grondig te testen en te bekijken voordat ze de appstore in moeten. Bij Android is daar minder over te doen geweest. Google houdt minder apps tegen. Apple geeft hierbij als reden dat ze de gebruikers willen beschermen tegen rommel. In dit geval hadden ze ook wel de app af mogen keuren met de melding dat er expliciet een melding binnen de app gegeven moet worden dat de microfoon gebruikt wordt en dat geluid naar een centrale server gestuurd wordt. Hij heeft dus op zich wel een punt.
Anoniem: 364852
@Denus16 april 2011 16:25
Jij leest blijkbaar alleen wat je leze wil hè? Want bij Android krijg je de melding dat er van je microfoon gebruik gemaakt gaat worden, en bij Apple krijg je die melding niet eens. Dat is het verschil.
Want bij Android krijg je de melding dat er van je microfoon gebruik gemaakt gaat worden, en bij Apple krijg je die melding niet eens. Dat is het verschil.
Inderdaad, dat maakt het Android systeem intrinsiek veilig. De uiteindelijke beslissing om hier iets mee te doen ligt echter bij de gebruiker. Stukje eigen verantwoordelijkheid dus.
Je hoeft dat spelletje die volledige internet toegang, contactpersonen toegang en locatie toegang nodig heeft niet te installeren.
Ik doe dat dus sowieso niet, alleen een spel die internet toegang vraagt om highscores vast te leggen installeer ik en vervolgens blokkeer ik internet toegang met droidwall.

Maar ja, dat is paranoide mij.
als je een app installeerd staat er aangegeven dat er gebruik gemaakt kan worden van het internet, en niet motivatie om internet te gebruiken (reclame, hiscores of ook andere data)

maar ik ben het wel met je eens, het is eigen verantwoordelijkheid, helaas is er bij een android die niet geroot is geen mogelijkheid om internet te blokkeren voor aplicaties waarvan je vind dat deze geen internet toegang hoeven te hebben
Klopt maar de melding geeft niet aan dat het doorgestuurd wordt.
Ik denk dat hij doelt op het vaak aangehaalde idee dat er op een iphone geen malware voorkomt, omdat apple alle apps zou screenen op "nare" onderdelen. Juist wanneer er in China via een alternatieve obscure weg een virus op een vage android copy-market komt, wordt dat veel gesteld. Nu je blijkbaar ook met een iphone afgeluisterd kan worden, dacht hij deze opmerking te moeten maken.

Daarnaast wordt er bij android netjes aangegeven wat een app wil doen met je hardware en ik kan me voorstellen dat een photo app (o.i.d.) die microfoon acces wil doro oplettenden niet zomaar wordt geinstalleerd...

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 16 april 2011 15:52]

Het probleem is hoe aantrekkelijk kan je het verkopen...

Gooi als big feature van je app naar voren dat je gesproken berichtjes aan foto's kan toevoegen et voila, je krijgt microfoon access...

Je hoeft niet alles in even grote letters te vertellen...
Wat is de volgende stap? App gebruikt camera om locatie te detecteren ?
Zullen we een beetje big brother over elke iPhone gebruiker spelen?

Edit: Inderdaad ook voor android gebruikers maar wat maakt het uit. Het is niet dat de ene meer privacy verdient als de andere. Een klein foutje van mijn kant dus.

[Reactie gewijzigd door Negaiido op 16 april 2011 17:01]

Iets zegt me dat dit niet alleen voor iPhone/Apple spullen hoeft te gelden. Apps voor andere platformen zouden dit theoretisch natuurlijk ook kunnen, zie de verwijzing naar bestaande apps die de microfoon al gebruiken.
Shazam heb je ook voor Android...

En locatie detecteer je natuurlijk al met de GPS unit. Wat ook al (al dan niet heimelijk) gedaan wordt door apps.

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 16 april 2011 15:30]

Bij dat soort applicaties weet je het, en als er een legitieme uitleg bij staat zou je er ook nog toestemming voor kunnen geven.

Ik doe dat dan ook geregeld op Android, als ik een app zie die opeens mijn cellstate wil weten, even de maker's website opzoeken, en meestal staat het daar dan wel uitgelegd, zeker omdat mensen er zich steeds meer van bewust worden door dit soort berichten. Gelukkig moet je bij Android laten zien waartoe de app toegang wil en dat vervolgens accepteren.
Anoniem: 242706
@Cyleo16 april 2011 18:21
Zelfs als je er als eindgebruiker toestemming voor moet geven, vind ik het nog steeds een beetje twijfelachtig wanneer al het geluid uit de omgeving wordt opgestuurd naar een server. Ik als persoon-zonder-smartphone kan me namelijk ook toevallig in die omgeving bevinden, en misschien begin ik wel een persoonlijk gesprek met de eigenaar van de smartphone zonder dat ik weet dat diegene een "afluisterapparaat" bij zich draagt. Volgens mij vinden veel mensen het niet echt fijn om zonder hun medeweten te worden opgenomen, ook al gebeurt er dan volgens de makers van het programma niks vreemds met de data.
Meer zelfs
Ik dacht dat het in België wettelijk ook niet toegelaten is om een gesprek met iemand zonder zijn weten op te nemen.
Maar met veel van die losse mededelingen kan je helemaal niet zoveel. Een app die je microfoon gebruikt en een app die dataverkeer gebruikt houdt niet zonder meer in dat de dataverbinding wordt gebruikt voor het doorsturen van je microfoon.

Het systeem van Android is zeker niet zaligmakend. Een maker kan van alles op zijn website zetten over het waarom van de bevoegdheden.

Een voorbeeld aan de hand van WhatsApp. Ik weet dat dit bericht niet gaat over WhatsApp, maar ik denk dat het voorbeeld relevant is. Komt ie:: iedereen in mijn omgeving gebruikt WhatsApp. Ik zie bij de bevoegdheden staan dat WhatsApp toegang heeft tot mijn locatie.

a) Ik weet dat WhatsApp die locatie omdat je elkaar je locatie kan toesturen. Maar ik wil niet dat WhatsApp mijn locatie niet voor andere doeleinden gebruikt. Niets echter garandeert mij niet dat WhatsApp mijn locatie logt.

b) Ook al vind ik het niet prettig dat WhatsApp mijn locatie weet, dan nog moet je wel behoorlijk principieel zijn om een dergelijke sociale om die reden niet te nemen. Immers: mijn gehele omgeving stuurt elkaar berichten via WhatsApp en ik val dan buiten de boot. Ach, wat kan mij dat privacy-bezwaar nou schelen?

Natuurlijk: het is prettig dat de bevoegdheden die een App gebruikt netjes worden vermeld. Maar zonder relevantiecriteria kan je voor elke combinatie van bevoegdheden zowel legitime als illegitieme bedoelingen verzinnen, waardoor een malafide ontwikkelaar zomaar een logische verklaring voor zijn sociale app kan verzinnen en er toch misbruik van kan maken.

Veiligheid ligt voor een belangrijk deel bij de gebruiker, maar ik denk dat een veel groter deel dan alleen 'de gemiddelde gebruiker' niet zonder meer juist kan beoordelen waar een bevoegdheid voor wordt gebruikt... of aangewend.
Maar ik wil niet dat WhatsApp mijn locatie niet voor andere doeleinden gebruikt
Dus je wilt graag dat WhatsApp jouw locatie wél voor andere doeleinden gebruikt?
Van de Color site:
New Android version coming soon, stay tuned.
Dus inderdaad niet alleen voor Apple spullen.
Ik denk dat we meer en meer naar dit soort dingen toe gaan, waar alles en iedereen constant gecontroleerd wordt. Iedereen loopt tegenwoordig rond met een apparaat in z'n zak met microfoon, camera, gps module, en netwerkverbinding. Het is nog maar een kleine stap of overheden 'tappen' niet alleen je telefoonlijn af onder het mom van 'terrorismebestrijding', maar ze bekijken, beluisteren en volgen je overal.

Zelfs George Orwell had het in z'n boek 1984 niet beter kunnen bedenken. En het beste van alles is: we betalen er nog allemaal vrijwillig een flinke smak geld voor ook! :)

[Reactie gewijzigd door lazershark op 16 april 2011 18:33]

Ook al wordt het aangegeven dat de mic gebruikt wordt, het is een kwalijke zaak dat mensen op deze manier bespioneerd worden.... er wordt op deze manier behoorlijk inbreuk gemaakt in de privacy van mensen.
Inderdaad een behoorlijke inbreuk, maar als ze het netjes vragen .. Dan kan iedereen iig zijn eigen afweging maken. - of er desnoods rekening mee houden dat het misschien niet het beste moment is om over persoonlijke onderwerpen te praten.

Ik zou het overigens al een hele andere zaak vinden als de analyse van het geluid op de telefoon zelf plaatsvind, zodat er hooguit een fingerprint oid opgestuurd hoeft te worden. - geen idee wat de details zijn, maar dat lijkt me niet onmogelijk.

maar, in deze vorm, zonder te vragen het geluidsfragment zelf opsturen? Onacceptabel.
"Inderdaad een behoorlijke inbreuk, maar als ze het netjes vragen .. Dan kan iedereen iig zijn eigen afweging maken. -"

Aangezien je geen idee hebt wat er met die data gebeurt kun je ook geen goede afweging maken.
Uit omgevingsgeluid kun je veel opmaken.
Het is zelfs mogelijk om zaken als ingetypte wachtwoorden te achterhalen door het geluid van het kloppen op een keyboard te analyseren.
Je kunt opmaken met hoeveel mensen je bent, of je aan het tv-kijken, shoppen of uitgaan bent.
Je kunt achterhalen wat iemand zegt.
etc.
etc..
etc...

En dan vind ik jouw oplossing van niet over personelijke zaken praten een beetje raar.
Zie je het al voor je? "Shht, niet over personelijke dingen praten, ik draai een app."
Het is volkomen kansloos dat mensen hun mond moeten houden omdat ze een afluisterapparaat bij zich dragen.
En wat als iemand die heeft besloten geluid fragmenten op te sturen nu bij mij op bezoek is? heeft ie de afweging ook voor mij gemaakt?
Ik vind het geen probleem, het wordt in alle voorbeelden gebruikt om de werking van de app te ondersteunen. Wel jammer dat het niet gemeld wordt, dat is wel kwalijk. Ook het systeem van Shopkick lijkt me vooral omslachtig.

Verder heb ik er niks tegen als bedrijven mij willen proberen iets te verkopen waar ik wellicht in geïnteresseerd ben.
Anoniem: 256386
@Jeroen16 april 2011 15:35
Er wordt geen mededeling gegeven als je het installeert dat is het kwalijke.
"de applicatie zal zonder mededeling ongevraagd omgevingsgeluid doorsturen naar onze server". Dan snap je wel waarom hier zoveel ophef over is.
Stel dat je wat prive bespreekt? prive dingen doet?

Ze zullen vast met een mededeling komen:
"Wij houden ons aan de privacy wetgeving"
Dat zeggen ze allemaal. Maar overtreden dat gewoon. Hoe moeten ze anders geld mee verdienen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 16 april 2011 15:39]

Daarnaast kost het je gewoon data verkeer, waar je tenslotte zelf voor betaald.
Lijkt me lekker in de papieren te lopen als je veel van dit soort apps gebruikt.
Nou ligt het er ook aan hoe vaak die het opneemt en verstuurt.
2de punt is, het stroom verbruik van je smartphone neemt toe, kunnen we nog minder lang met een volle lading. Slechte zaak dus, als dit een trend word.
Hoe weet je dat deze informatie niet verder gebruikt wordt..... of hoe weet je dat Color (om een voorbeeld te geven) geen persoonlijke data naar die servers stuurt.... het wordt niet gemeld... :)

Helaas reageren mensen altijd met "ik vind het geen probleem" of "ik heb niks te verbergen"

Tot dat het goed mis gaat
Ernstige zaak dit. Wat gebeurt nu met alle opgeslagen geluid?

Ik heb veel apps die toegang tot de mic nodig hebben en natuurlijk sta je dat voor dat specifieke gebruik toe. Moet ik nu een app zoeken die mij waarschuwt voor het opnemen/opslaan/versturen van data? Het is te zot voor woorden! Wat kan ik nog vertrouwen? Ik begin nu toch wel heeeel voorzichtig te worden met apps installeren. Crap
Als je een app geen toestemming wil geven om de gps te gebruiken, maar wel van de rest van de app gebruik wil maken gaat dat niet bij Android, het is alles of niets. Daarom komt de app TISSA, daarin kun je per applicatie opgeven of die wel bijvoorbeeld de gps mag gebruiken. Als je daarin zegt dat die applicatie de gps niet mag gebruiken, kun je hem evengoed toestemming geven, maar die krijgt dan geen gps gegevens. Zo kun je toch je app gebruiken zonder gps gegevens te hoeven delen.
Het TISSA project is zeker interessant om in de gaten te houden. Echter hebben veel apps om logische en praktische redenen toegang tot de echte data nodig en heb je ook geen zin om dit per gebruiksessie te moeten instellen. Probleem is ook dat veel apps zich ongevraagd op de achtergrond opstarten. Met een goede taskkiller vind je de meeste wel maar dan nog niet ineens allemaal. Kan je natuurlijk stellen dat je die apps dan er af moet kieperen maar dan nog.
Voorzichtig zijn is wel zo goed natuurlijk. Jezelf bewust maken dat er meer kan gebeuren met een app dan jij op dit moment beseft maakt je ook voorzichtiger met de keuze van je app. Dus niet meer blindelings dingen installeren voor de " fun".
Kan voor sommige leeghoofden zeer verhelderend werken. ;)
Ik moet er niet aan denken dat opeens mijn HTC aanspringt met allerlei toeters en bellen als ik een bepaalde winkel of gebied binnenkom :S Nog even en ze gaan de GPS gebruiken om te bepalen waar jij je bevind en je allerlei reclame gaan tonen waar je 'ditjes' and 'datjes' kunt krijgen :S Of een spontane McDonalds reclame op je smartphone die jouw gaat vertellen wat je het beste zou kunnen pakken als lunch. Denken ze nou serieus dat er mensen op zitten te wachten als hun eigen toestel opeens een interactief reclamebordje wordt ?

What's next ???
Dan moet je er een app voor geinstalleerd hebben. Wat zijn we hier toch allemaal kortdenkend.

Jouw HTC doet niks als je het er niet op zet, net zo weinig als die andere foons.

Bovendien is het bij de Color app bekend dat die microfoon gebriukt wordt als techniek om je locatie te bepalen, wat essentieel is voor deze app.

Vind dit bericht en de rumoer hier een beetje overdreven.
Dit noem ik het toppunt van privacyschending. Stel je voor dat Rutte een gesprek heeft met Obama en Rutte heeft zijn Iphone aan, word het hele gesprek opgevangen.
Als rutte die specifieke app heeft wel ja.
Anoniem: 365478
@melvinnie16 april 2011 22:56
Obama in gesprek met Rutte, haha Rutte!!!
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee