'Garmin wil navigatieconcurrent Navigon kopen'

Navigatiebedrijf Garmin wil concurrent Navigon kopen. Dat meldt de Duitse tak van de krant Financial Times. Garmin zou tussen 30 en 70 miljoen euro over hebben voor Navigon, dat onder meer pnd's en smartphonesoftware maakt.

General Atlantic Partners, voor 90 procent eigenaar van Navigon, zou een verkoop overwegen omdat het bedrijf niet langer rendabel is, meldt Financial Times in Duitsland. Navigon, dat 400 mensen in dienst heeft, maakte aanvankelijk alleen software, maar besloot enkele jaren geleden eigen hardware op de markt te brengen. Volgens de Duitse krant was dat een strategische fout, omdat het tijdperk van de smartphones inmiddels al was ingeluid.

Navigon verdient inmiddels onder meer geld aan de verkoop van apps op onder meer iOS en Android, maar heeft ook deals met T-Mobile in Duitsland en Nederland om klanten gratis navigatie te bieden in ruil voor een bepaald bedrag. Het is onduidelijk of dat bedrag genoeg is om op de lange termijn het hoofd boven water te houden.

Garmin is marktleider op navigatiegebied en verkeert net als TomTom sinds de opkomst van gratis navigatie op smartphones in mindere tijden. Het is onduidelijk wat Garmin wil bereiken met het overnemen van een kleinere concurrent; wellicht gaat het om de mobiele applicaties of deals met providers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-06-2011 • 16:47

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
43
7
0
5
Wijzig sortering
Ook TomTom wil smartphone-apps gaan maken, en dus moet concurrent Garmin toch een antwoord klaar hebben. In plaats van kosten te maken aan R&D en mensen aan te werven met vakkennis nemen ze gewoon een specialist ter zake over. Of dit besparend zal werken, en of alle werknemers van Navigon blijven is nog maar de vraag.

linkje
Anoniem: 200769
4 juni 2011 22:36
Een eventuele overname van Navigon door Garmin is slechts bijvangst.
Garmin is een grote speler op het gebied van avionics en niet afhankelijk van de verkoop van consumenten elektronica.
De geavanceerde professionele apparatuur voor de luchtvaart zorgt voor de omzet.
Het zou mij niet verbazen als Garmin uit de consumenten markt voor navigatie apparatuur stapt en hun know-how in de Navigon kastjes stopt. Dan zijn ze ook meteen van het "dure" imago af.
maar heeft ook deals met T-Mobile in Duitsland en Nederland om klanten gratis navigatie te bieden in ruil voor een bepaald bedrag
Gratis voor een bepaald bedrag? Ik noem dat kopen...
Het gaat erom met WIE er zaken wordt gedaan. T-Mobile betaald een x bedrag aan Navigon voor die navigatiesoftware, de klanten van T-Mobile niet (indirect natuurlijk vast wel, maar direct iig niet).

Als je namelijk een iPhone + abonnement afsluit bij T-Mobile krijg je er als klant gratis Navigon bij (weliswaar met verminderde features, maar toch).
Zie hier

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 4 juni 2011 17:03]

De zin is idd onduidelijk maar het gaat om gratis voor de klant in ruil voor een bedrag (neem aan een afkoopsom) van T-Mobile.

Dus tmobile betaalt navigon een bepaald bedrag om het zijn klanten gratis aan te bieden.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 4 juni 2011 16:54]

Dat gaan ze dus gewoon doorberekenen in de toestelprijzen. Niks in de wereld is gratis.
Natuurlijk is het niet echt gratis, echter T-Mobile betaalt een stuk minder doordat ze enorm veel licenties afnemen en het is voor klanten een extra reden om T-Mobile te nemen waardoor T-Mobile er veel meer winst aan kan hebben dan de kosten die ze er voor moeten maken.
Vind het ook een onduidelijke zin. Ze bedoelen waarschijnlijk dat je bij een abonnement hoger dan XX euro het er gratis bij krijgt.
Het staat er wat ongelukkig ja, ik neem aan dat ze bedoelen dat het voor de klanten gratis bij hun telefonie abonnement is, maar dat T-Mobile betaald aan Navigon/Garmin.
Inderdaad, het is een beetje onduidelijk geschreven. Echter wilden ze zeggen dat T-mobile een contract met Navigon heeft waardoor T-mobile klanten met hun iphone gratis de Navigon app kunnen downloaden en gebruiken.
Anoniem: 256386
4 juni 2011 17:00
Navigon/TomTom/Garmin/Sygic/iGO etc etc
zullen het allemaal moeilijk krijgen want ik denk dat de mobiele OS standaard een navigatiedienst krijgt.
1. Google navigatie voor android
2. Bing navigatie
3 Nokia ovi voor WP7
4 Apple navigatie.
Ook nu de telco's de roaming voor data goedkoper hebben gemaakt.
Toch is er volgens mij een doelgroep die bereid is te betalen voor een third party navigatie applicatie. De standaard navigatie-applicaties zijn (tot mijn weten) meestal sober. Ovi navigatie lijkt als enige een (bijna) volwaardig alternatief voor een standalone gps.

Het USP (Unique Selling Point) van Tomtom/Navigon/Garmin/Sygic en co. is hun uitgebreide kennis van navigatiesystemen.
Tomtom kan bijvoorbeeld zijn befaamde LIVE services aanbieden via haar eigen applicatie. Iets waarvoor velen wel extra zullen willen betalen.

Toch zal het een zware concurrentiële strijd blijven/worden, maar geen hopeloze.
Tomtom en co. zal moeten beslissen wat hun strategie zal zijn.
  • De smartphone-navigatie-markt niet betreden (kan een goede strategische keuze zijn, maar het is waarschijnlijk geen duurzame strategie)
  • De smartphone-navigatie-markt wel betreden als nieuwe concurrent
  • De smartphone-navigatie-markt betreden door samen te werken met één van de smartphone-fabrikanten
  • ...
En moeilijk kan ook eens positief zijn. Wat meer druk van de concurrentie bevordert de creativiteit en zal vooral in het voordeel spelen van de consument.
Anoniem: 256386
@c-mattic4 juni 2011 17:31
Er zal altijd een doelgroep zijn die ervoor wilt betalen. Alleen welk percentage is het en kunnen ze ervan leven. Die Live services lijken mij erg overrated.
Wie zet zijn tomtom elke keer aan voor woon/werkverkeer? als je elke dag dezelfde rit maakt en dan echt wel de sluiproutes kent die tomtom waarschijnlijk niet weergeeft.

Ieder kan nog een positief draai willen geven maar het feit is dat tomtom veel last heeft van smartphones/tablet die ze nu erkennen. Je hoeft geen rocket science te hebben om dit al 2 jaar geleden te voorspellen. Alleen tomtom wilde daar niet aan beginnen omdat het minder marge en illegaliteit in de hand zou werken.

De enige creativiteit verwacht ik van apple op het moment dat ze met hun navigatie software komen. Er zijn genoeg aanwijzingen dat het er komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 4 juni 2011 17:35]

Het zijn niet de woon/werk mensen, het zijn de gene die voor hun werk dagelijks enkele uren op de weg zitten naar enorm afwijkende bestemmingen. Vertegenwoordigers, consultants, inspecteurs,... die moeten het hele land door en dan is een goed navigatiesysteem gewoon ideaal. Dan kan je kiezen voor een ingebouwde, een losse of een programma op je smartphone. Die laatste heb je toch al bij je, zit vaak toch al via bluetooth verbonden en heb je toch al een oplader voor. Als je dan voor 50 euro een prima programma hebt is dat iets wat voor velen geen punt is om over na te denken.
Anoniem: 406489
@Tsurany4 juni 2011 21:07
Je zet gewoon ALTIJD je navigatie aan, OOK als je de weg weet. Ik rij iedere dag dezelfde rit, maar zet toch mijn tomtom aan. Er zou maar net een ongeluk gebeurd zijn vijf minuten voor je, dan zorgt je tomtom ervoor dat je nog net op tijd een andere route neemt. Is mij meerdere keren gebeurd.

Dat is het verschil: vroeger was navigatie voor als je de weg niet wist. Nu is het voor als je de snelste route wilt en op de minuut precies wilt weten hoe laat je gaat aankomen.

@Alteclansing: echt onzin wat je zegt. Een deel wil inbouw in de auto, een deel wil smartphone en een deel dedicated apparaat. De voorkeur is heel persoonlijk. Zo willen professionele gebruikers (transportbedrijven) echt dedicated navigatie en geen smartphones. Ook ouderen of mensen die wat minder makkelijk met technologie omgaan kiezen nog graag voor een los kastje. En of je inbouw wilt, hangt heel erg af van het merk auto. Sommige automerken hebben goede aanbiedingen, andere merken alleen te duur of niet geavanceerd genoeg.

Een dedicated apparaat is in 1 ding heel goed. Een smartphone kan een heleboel dingen 'redelijk goed'. Vergelijk het met een camera. Voor velen is de camera op een smartphone voldoende voor kiekjes. Maar op vakantie of als echte fotograaf, wil je misschien toch wel een echte fotocamera.

De echte klappen vallen bij de simpele digitale camera's, die niet veel beter zijn dan de smartphone. Maar een professionele camera heeft geen last van concurrentie van iphones en dergelijke. Voor navigatie geldt hetzelfde: de budgetkastjes zijn het slachtoffer, maar niet de echt goede navigatiesystemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406489 op 4 juni 2011 21:19]

Is niet onzin wat ik zeg. Natuurlijk heb je altijd een deel die PND of inbouw wilt.
Maar naar MIJN mening zullen de meeste consumenten met smartphone navigeren.
1. TomTom heeft bij de kwartaalcijfers q1 2011 ZELF toegegeven dat ze last hebben van smartphones met navigatie. Vooral in de US (niet verwonderlijk omdat android daar de grootste is.
2. inbouw is mooier maar de prijs is ook duurder. Daarom had je veel verkochte PND.
3. Waarom denk je dat Belcompany sinds 2010 geen PND's meer verkoopt?

PS: camera in de telefoon is idd nog niet zo goed. De markt voor professionele cameras os vele malen kleiner dan de gewone consument. Maar zoals ik al zei. Je hoeft geen rocket science te hebben om te beseffen dat dat over een paar jaar anders is.
Laat me heel eerlijk zijn. Ik denk dat de meeste mensen niet eens weten dat je met de smartphone kunt navigeren en ik denk ook dat de meeste geen zin hebben om het nieuwe systeem aan te leren. Daarnaast is een smartphone niet het ideale apparaat hiervoor...
Ook niet juist. Mijn vorige reactie schreef ik:
TomTom heeft bij de kwartaalcijfers q1 2011 ZELF toegegeven dat ze last hebben van smartphones met navigatie. Vooral in de US (niet verwonderlijk omdat android daar de grootste is.

En daarvoor schreef ik:
Navigon/TomTom/Garmin/Sygic/iGO etc etc
zullen het allemaal moeilijk krijgen want ik denk dat de mobiele OS standaard een navigatiedienst krijgt.
1. Google navigatie voor android
2. Bing navigatie
3 Nokia ovi voor WP7
4 Apple navigatie.
Niks installeren. Maar goed er zijn 2 standpunten.
Waarom is een smarrtphone daar niet handig voor? En mijn a-technische vriendin had het navigeren met de telefoon al snel onder de knie toen ik dat op haar toenmalige Nokia geinstalleerd had.
2. inbouw is mooier maar de prijs is ook duurder. Daarom had je veel verkochte PND.
Inbouw lijkt mooier maar dit is de laatste keer dat ik inbouwnavigatie neem. Grootste nadeel vind ik dat je in je auto moet zitten om een route in te geven. Voor van A naar B gaat het nog maar voor ingewikkelder scenario's van A naar B via C, D en E is het veel fijner om dat thuis op de bank voor te bereiden.

De kwaliteit van de autonavigatie moet je maar afwachten. Ik heb een Carminat II en de Tom Tom is vele malen duidelijker en gebruikersvriendelijk. Bij andere merken is het natuurlijk weer anders. Die Renault navigatie kan alleen van A naar B, een toertocht ingeven waarbij je uiteindelijk uit komt waar je bent begonnen kan niet. Helderheid en kwaliteit van het scherm haalt het niet bij een Tom Tom. Het enige voordeel is dat het netjes weggewerkt is en je hem altijd bij je hebt omdat hij er niet uit kan. Meer kan ik niet bedenken.

Voor die beperkte functionaliteit betaal je dan ook nog eens de hoofdprijs. Ik wou een kaart van Duitsland en die moest van Renault € 200 kosten. En dan is die alleen geschikt voor Carminat II, een systeem dat Renault zelf al niet meer verkoopt. Ik heb voor dat bedrag een Tom Tom gekocht die ik nog kan meenemen naar een volgende auto, ongeacht merk.

Kortom, inbouw is helemaal niet mooier. Het staat stoer en leuk voor de buren maar praktisch is het allemaal niet. Ik hoef het niet meer.
Ik denk dat juist daar wat te halen valt! Dus de koppeling tussen smartphone en je inbouw navigatie. Dus TomTom app op je telefoon geef je je route in en zodra je in de auto stapt neemt je TomTom inbouw navigatie het over en toont het misschien op je smartphone nog additionele informatie. Vervolgens stap je uit de auto en neemt je smartphone het weer over. Als TomTom deze koppeling mogelijk maakt verstrekt dit hun aandeel in zowel de smartphone markt als de inbouw markt.
Inbouw lijkt mooier maar dit is de laatste keer dat ik inbouwnavigatie neem.
Tja, en ik wil juist nooit meer terug naar een PND omdat ik inbouw zo aangenaam vind :)

De grote voordelen voor mij? Het zit er altijd, het is altijd werkensklaar (snellere fix), geen gedoe met kabels, het integreert mooi met je interieur, het blijft goed werken in tunnels (koppeling met je wielen, je weet steeds hoe snel je gaat en welke richting je uit gaat).

Oh ja, ik heb een VW RNS510 navigatie. Diefstalgevoelig zegt men vaak, maar goed, ik heb hem er nog steeds inzitten en hij werkt echt heel goed.
Er zou maar net een ongeluk gebeurd zijn vijf minuten voor je, dan zorgt je tomtom ervoor dat je nog net op tijd een andere route neemt. Is mij meerdere keren gebeurd.
ALS je op tijd gewaarschuwd wordt. En mijn ervaring is dat het zelf uitzoeken van sluiproutes (met hulp van TT, dat wel weer) op stukken die je vaak rijdt een beter resultaat oplevert dan de routes waar Tomtom mee aankomt. Het lijkt wel alsof wegen waarvan de dorpsraad ze liever niet als sluiproute gebruikt ziet worden door TT ook opzettelijk daarbuiten gehouden worden, dat soort inmenging wil ik niet hebben.
Je hebt gelijk dat ze er onder lijden.

Daarom dat ik ook vermelde bij de "mogelijke strategieën" er de keuze is samen te werken met een van de smartphone-fabrikanten. Dit vergroot dan weer je doelgroep.
Daar zal de consument niet "extra" betalen. Alles is dan wel verrekend in de prijs van de smartphone. Een sterk merk als Tomtom kan (positief) bijdragen tot de kwaliteitsperceptie van je navigatiedienst (als smartphonefabrikant).
Al zijn niet alle samenwerkingen altijd rooskleurig. Bijvoorbeeld de Senseo, waar Philips succes mee heeft geboekt, maar Douwe Eghberts vlug zijn mooie winsten zag dalen door equivalente pads van de concurrentie.
Ik weet niet in hoeverre die services gratis zijn, maar ik moest nog steeds betalen voor mijn CoPilot Live 8 licentie op mijn HTC HD2.
Lijkt me een goeie combo, navigon maakt gemakkelijke software en garmin maakt geweldige apparaten.
Nu vind ik wel dat Garmin veel te duur is, in vergelijking met andere merken zoals Mio (zelf mijn favoriet), maar ze maken bijvoorbeeld als enige, met TomTom, een systeem voor op de motor.
Als de pnd's van Garmin ipv 545€ eens 345€ kostten, had ik waarschijnlijk wel zo'n apparaat op de motor, maar 1200 gulden voor een navigatiesysteem vind ik wel wat grof...
Anoniem: 44174
@Bartjezz5 juni 2011 06:37
Heb al jaren Navigon, werkt geweldig en ben dus ontzettend tevreden.
Ik vind de mijne erg gebruikersvriendelijk (PNA-7000T)

Jammer als het overgenomen wordt, ben namelijk niet zo onder de indruk van het Garmin spul, wat gebruikersvriendelijkheid betreft, van de andere kant wordt het misschien wel beter hierdoor.
Dat is eigenlijk geen echte Navigon maar een Transonic die in die tijd voor andere bedrijven PNA's maakten. Route66 (de eerste Chicago serie) en Medion hadden allemaal dezelfde hardware. Pas na de 7000T kwam Navigon met en eigen lijn en dit was eigenlijk nog ruim voor de smartphones. Nu de meeste smartPhones een behoorlijk scherm hebben v.w.b. de grootte is het pas werkelijk een geschikt apparaat voor o.a. navigatie geworden. De grootste fout die Navigon in mijn ogen heeft gemaakt is het grote aantal modellen en de snelheid waarmee deze nieuwe modellen op de markt werden gezet. De ondersteuning van de oudere modellen was (en is nog steeds) daarbij ook niet zo geweldig en dan prijs je jezelf uit de markt. Ik vind Navigon echter nog steeds een van de betere Navigatie systemen maar vaak moet er nog wel wat aan de software getweaked worden om het allemaal lekker te laten lopen. Gelukkig is er een hele grote groep Duitsers die daar volop de tijd in steken.

Als niet Smartphone gebruiker, en ik ben toch zeker niet de enige mag ik hopen, heb ik nog steeds een voorkeur voor een PNA!

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 7 juni 2011 15:00]

Zelf heb ik een Panasonic, ook met software van Navigon. Werkt geweldig, maar toen ik wilde gaan kijken of er kaartupdates waren verwees de site van Panasonic me naar die van Navigon, en de sitevan Navigon had nu haar eigen lijn PDN's en voerde geen kaarten meer voor andere modellen.

Voorlopig blijf ik nog wel even bij mijn Panasonic. Een papieren kaart vervang je ook niet ieder jaar, die gaat ook jaren mee. Steden en dorpen verplaatsen zich niet, de meeste wegen blijven ook bestaan, het enige dat je mist zijn nieuwe wegen. Als je het ding met een beetje gezond verstand gebruikt is zo'n ding nog best bruikbaar. De ingebouwde accu zal veel eerder versleten zijn.

Maar tegen de tijd dat ik het ding wil vervangen, dan neem ik een type dat je zelf kunt inbouwen en meenemen, net zoals een autoradio in standaard-din-formaat is, universeel, pas overal in en zonder de beperkingen van merkgebonden oplossingen.
Oh NEE!

Ik ben TomTom gebruiker sinds versie 2 (2000) op een (hoe heette die ook weer...) Psion, waarbij je naar de stad moest navigeren met 'Route Planner' (oid) en dan vlak bij de stad moest overschakelen op 'City Planner' (oid). Met een GArmin Etrex GPS waar je dan zelf eerst een kabeltje voor moest solderen.

Sindsdien met diverse Windows PDA's de diverse TomTom versienummers doorlopen en voor het fietsen en gebruik van Topo-kaarten een tijd geleden een Garmin Oregon aangeschaft. Nu ik een Android heb gebruik ik Navigon voor in de auto. De GPS van de cheapo €100 Vodafone Android is beter dan de GPS in de €450 Garmin Oregon die ik heb.

Wat een ramp is dat Garmin! Op zich werkt het wel maar die continue firmware updates introduceren meer problemen dan ze verhelpen. Het installeren van kaarten is dermate ingewikkeld door de beveiligingsmaatregelen dat ik al mijn legaal gekochte kaarten met gedownloade 'truuks' installeer. Na een paar uur het Garmin apparaatje gebruiken kan je er de donder op zeggen dat de software zichzelf in een hoek heeft gewurmd en het display wit is zodat je opnieuw kan opstarten. Kopers van de peperdure Zumo 600 (oid) klagen steen en been over de basisfunctionaliteit (afspelen van MP3, stem die wegvalt, koppeling met Bluetooth die niet werkt) waar geen enkel cheapo Android telefoontje zijn hand voor om hoeft te draaien.

Ze hebben geprobeerd met Asus een 'navigatietelefoon' op de markt te brengen en daar ging ook alles mee mis qua software dus die relatie is niet meer.

Nu dus Navigon om zep helpen :( . Het enige lichtpuntje is dat TomTom voor Android uit lijkt te gaan komen. Maakt niet uit wat het kost, ik koop het gelijk. En als ze niet de 240x360 (oid) resolutie van mijn huidige telefoontje ondersteunen koop ik er wel een Galaxy of HTC van €500 bij, maakt me niet uit.

Maar géén Garmin |:(
Anoniem: 406489
@theMob4 juni 2011 21:21
Ik hoop dat TomTom gaat meebieden en dat TomTom Navigon overneemt. Dan moeten ze Navigon in tact laten, en wat extra diensten er aan plakken. Dan krijg je andere kaarten (maar die van tomtom zijn heel goed, vooral in Europa) en krijg je IQ routes en HD traffic als opties erbij (apart betalen als je wilt, anders ook goed).
mmm, waarom is de Navigon dan vaak beter in het plannen van een route dan TomTom (heb het al vrij vaak meegemaakt).
Nee, laat navigon svp geen TomTom kaarten gaan gebruiken, dan gaan Navigon gebruikers er niet op vooruit.
naar de stad moest navigeren met 'Route Planner' (oid) en dan vlak bij de stad moest overschakelen op 'City Planner'
Dat waren tijden, ik heb TomTom Route en TomTom Citymaps ook nog op de Palm V gebruikt, maar omdat de kaart niet roteerde was navigeren echt hogere wiskunde. 2 weken terug een nieuwe TomTom PND gekocht (mijn 3e) voor 121 euro, groot scherm, verkeersinformatie, nieuwe kaarten. Je vraagt je af of er in deze markt nog wel geld te verdienen valt en waarom mensen überhaupt nog gaan klungelen met een smartphone in de auto als een PND zo goedkoop is.
Anoniem: 394009
@mashell5 juni 2011 15:19
Toch weer 121 Euro. Die telefoon heb je toch al, ik ben ondertussen zelfs aan m'n 3e generatie toestel bezig waar navigatie op kan draaien (E50 - E51 - E72, draaien allemaal TT software met externe GPS).
basisfunctionaliteit (afspelen van MP3, stem die wegvalt, koppeling met Bluetooth die niet werkt)
Volgens mij is de basisfunctionaliteit nog altijd de navigatie zelf, iets waar Garmin nog altijd heer en meester in is.

Alle poespas er omheen hebben ze inderdaad weinig kaas van gegeten.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 4 juni 2011 21:47]

Ik heb deze ervaring allerminst met Garmin. Ik gebruik nog steeds een Streetpilot 2610. Dat was inderdaad een verschrikkelijk duur ding, maar dat was dan ook in een ander tijdperk. Afgezien van het feit dat het ding geen 3d view biedt, is het de allerbeste navigatie die je je kunt bedenken. Gebruiksvriendelijk is het wat minder dan een TomTom. Ik gebruik de Garmin vanwege de uitmuntende route eigenschappen, de mogelijkheid om de herberekening UIT te zetten, vanwege dat je 500 waypoints kunt programmeren (TT slechts 50!) en juist dat je GEEN 3D weergave hoeft te gebruiken. Voor mensen die mooie routes willen rijden (ipv van A naar B) is een Garmin het enige product dat telt. Ook in de maritieme wereld en onder de GeoCachers is Garmin het enige dat telt. De stumpers met een TT op de motor weten niet wat ze missen.

De van A naar B navigatie is inderdaad een hele andere markt. En die wordt inderdaad volledig overspoeld door Google Maps. Ik geef toe, als ik naar een klant moet waar ik nog nooit geweest ben, gebruik ik ook Google Maps. Het meest ideale is wel dat je gewoon de naam van de klant en plaatsnaam inspreekt. 9 van de 10 keer is het de eerste hit! Dat doet mijn Garmin niet na ;-)
In de winkel waar ik werk zijn de meeste klanten motorrijders of fanatieke wandelaars/fietsers.
De meest verkochte systemen zijn bij ons de Zumo 660 en de Oregon 450. Deze toestellen kunnen door weer en wind en zijn voor buitengebruik niet te vergelijken met mobieltjes met navigatie.

Iedereen is altijd heel tevreden over deze toestellen maar ik ben nog niemand tegengekomen die zonder problemen met de toestellen heeft kunnen werken. Zoals al eerder is gezegd zijn de firmware updates vaak de boosdoener en de juiste kaarten aanschaffen en installeren gaat ook niet over 1 nacht ijs.
Ik kan me dan ook goed voorstellen dat wanneer een klant een aankoop doet zonder duidelijke instructies en service bij het apparaat te krijgen zich afvraagt of zijn of haar hard verdiende geld het waard is geweest.

Ik weet zeker dat navigatie op mobieltjes een opkomende markt is(gebruik het zelf ook vaak). Maar voor outdoor navigatie zal denk ik altijd een markt zijn aangezien de meeste mobieltjes gewoon (nog) niet geschikt zijn om te gebruiken in de buitenlucht (denk vooral aan regen) of slecht te monteren zijn op bijvoorbeeld een motorfiets.

Over een aantal jaar zal dit zeker veranderen. Nog even en dan loopt iedereen met 1 apparaat in z'n zak waarmee je foto's schiet, spelletjes speelt, navigeert en tegelijkertijd een bakkie koffie zet. Maar goed ik dwaal een beetje af. De toekomst zal het leren.

Gegroet
Anoniem: 394009
@patrick28415 juni 2011 15:21
Grote fietstochten houdt ik bij voorkeur niet als het de hele dag regent, en mocht ik overvallen worden door een regenbui dan gaat er een plastic zak over de telefoonhouder op de fiets. Simpele low-tech oplossing die afdoende werkt.
Daar heb je een punt, ik fiets ook niet graag in de regen. Maar ieder z'n ding :)
Totdat het ding doorgeroest is vanwege condensvorming...
Theoretisch zou dit best aardig kunnen zijn, maar ik hou mijn hart vast.Navigon maakt prachtige navigatie-oplossingen en de iOS apps zijn super en worden regelmatig van goede updates voorzien. Hopelijk gaat men daar dus niet aan toornen.
Navigon vind ik op android een van de beste zoniet de beste. Het is een van de weinige die gewoon naar behore werkt. Van garmin heb ik niet zo veel goeds gehoord, hoop dat ze niet navigon naar de klote helpen. |:(
Hopelijk komt er wat moois uit die overname. Garmin is marktleider omdat ze erg breed zijn wat navigatie betreft. TomTom is feitelijk alleen met navigatie over de weg bezig (wel aparte producten voor motorfiets, auto en truck), waar Garmin voor de luchtvaart, zeevaart, wandelaars en ander 'avontuurlijk tuig', auto en motorrijders producten heeft.

Probleem bij Garmin vind ik de user interface. Ze zijn niet het makkelijkst te bedienen, en dan reken ik me niet onder de onhandigste gebruikers. Het is niet heel erg moeilijk, maar logisch en handig is anders. Het grootste probleem in de Garmin apparaten voor wegnavigatie is nog het algoritme om 'de juiste' weg te vinden. Daar heeft TomTom een enorme voorsprong (ook op de andere concurrenten). Garmin is erg goed in 'creatieve' routes en laat je best wel vaak dwars door een stad rijden, waar ie makkelijk erom heen kon over de snelweg. TomTom heeft uiteraard ook geen 100% score, maar van alle apparaten en navigatieprogramma's die ik heb uitgeprobeerd, is TomTom nog altijd de beste.

Als Garmin daar nou eens aan ging werken...Maar het kan. Navigon rekent ook niet slecht, dus wie weet kunnen ze wat van hen leren.
Anoniem: 406489
@mphilipp9 juni 2011 20:22
Wat ik echt heel bijzonder vind aan tomtom routes is dat ze zelf lerend zijn. Via je simkaart meten ze je reistijden per stukje weg en die data gaan in nieuwe modellen.
Dus als een stukje weg hemelsbreed heel kort lijkt, maar je doet er steeds een kwartier over (bijvoorbeeld omdat er drie stoplichten achter elkaar zitten), dan gaat ie zoeken naar alternatieven. Zo'n zelflerend systeem heeft niemand en hoe meer wegbewegingen, hoe slimmer het systeem wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee