Navigon introduceert nieuwe serie navigatiesystemen

Navigon heeft een nieuwe serie navigatiesystemen uitgebracht. Het eerste model, de Navigon 20 Easy is direct verkrijgbaar. Het tweede model, de Navigon 20 Plus, heeft meer functies en komt later beschikbaar.

De Navigon 20 Easy is volgens de maker bedoeld als instapmodel en moet 99 euro opbrengen. Een van de nieuwe features is een zogeheten rijbaanassistent; een plaatje dat aangeeft op welk moment van rijbaan moet worden veranderd. Daarnaast is het mogelijk om een aantal favoriete bestemmingen permanent boven in beeld weer te geven. Ook is verkeersinformatie op de nieuwe Navigon-serie beschikbaar via tmc. De Navigon 20 Easy heeft verder een scherm met een diagonaal van 3,5" en heeft kaarten van 23 Europese landen aan boord. Het besturingssysteem is gebaseerd op Windows CE en er is 2GB opslaggeheugen aanwezig.

Het tweede model in de nieuwe serie, de Navigon 20 Plus, is onder andere als extra functionaliteit voorzien van informatie over toeristische attracties. Met die functie kunnen nabije bezienswaardigheden worden getoond, en is het mogelijk om informatie en reviews daarover weer te geven. Daarnaast is er een bewegingssensor aanwezig, waardoor het menu kan worden geactiveerd zonder het scherm aan te raken. Ook kan via de bewegingssensor een route worden ingesteld naar een van de favoriete bestemmingen die zich boven aan het scherm bevinden. Het Plus-model is nog niet beschikbaar, maar is volgens Navigon binnen enkele weken te koop voor een prijs van 129 euro.

Navigon 20 Easy Navigon 20 Easy Navigon 20 Easy

Door RoD

Admin Mobile

06-12-2010 • 19:13

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
21
1
0
10
Wijzig sortering
Mijn eerste routeplanner was een TT, onze tweede een Navigon, en de derde wordt waarschijnlijk toch weer een TT.

Navigon houdt er soms een beetje ee vreemde routeplanning op na.
Heel onduidelijk s het verschil tussen 'snelle route' en 'optimale route' in beide gevallen is het zeker niet de snelste route. Soms laat Navigon je gewoon een kwartier omrijden, terwijl het tussendoorweggetje binnendoor gewoon wordt vergeten, daar waar onze oude tomtom daar wel rekening mee hieldt.
Ach met TT maak ik dat ook wel mee. Dan wordt je door een dorp heen geleidt ipv over een provinciale weg omdat de snelheid over de provinciale weg niet goed (te laag) in de kaarten staat zodat het een langere omweg wordt in het TT systeem.
TomTom stuurde mij regelmatig via allerlei binnendoor weggetjes, dwars door de polder over slingerende dodemanswegen, terwijl Navigon mij een snellere weg over de snelweg voorschotelt.

Daarnaast heeft TomTom mij al heel vaak verkeerd om een eenrichtingsstraat in willen sturen in Amsterdam bijvoorbeeld. In Haarlem moest ik een fietspad op. Ook heel veel rotondes zijn volgend TT een kruising, en kruisingen zijn volgens TomTom ineens rotondes :?

En in het buitenland is TomTom al helemaal een drama. In Frankrijk moest ik linksaf... de brug af springen naar de weg er onder! En in Duitsland moest ik rechtsaf... door een stel huizen heen over een weg die helemaal niet bestond! In Italie heeft ie mij ergens in the middle of nowhere neergezet met de melding "bestemming bereikt". In Polen heb ik eens een paar rondjes over de randweg rond hetzelfde dorp gereden, TT wist niet meer waar ik heen moest.

En bovenstaande lijst kan ik nog een heel stuk langer maken...

En eerlijk gezegd heb ik met Navigon bovenstaande problemen nooit ervaren. Ik kwam altijd keurig op mijn bestemming, volgens de (volgens mij) meest ideale route. Ik heb er bijster veel spijt van dat ik ooit een TomTom PNA heb aangeschaft terwijl ik tevreden was over Navigon. Gebruik nu Google Navigatie of Navigon op mijn Galaxy S. En de TT PNA ligt weg te stoffen.
Wel even goed bedenken over welke TT versie je het hebt! De oude TT had inderdaad de neiging kleine binnendoorweggetjes te gebruiken. De nieuwe TT met iQ routes, is verreweg de beste routeplanner die er bestaat. De enige die in de buurt komt, is de inboorling en taxi rijder, die jarenlange ervaring op die exact route hebben.

Enne... als je kaart 10 jaar oud is, dan kan geen enkele navigatie je de goede kant op sturen.
Voor mij ook geen Navigon meer. Ik ben al sinds juli aan het wachten op een wisselstuk van hun klantendienst. Ze beloven maar, en beloven maar. Maar ik krijg hier niets toegestuurd. Echt zeer triest.
jou beloven ze nog wat...ik hoor niet eens wat..

nadat ik mijn navigon de eerste keer een firmware/map update gaf wilde daarna windows dat hele ding niet meer herkennen(bij meerdere computers geprobeerd ze zien hem als externe hd maar dat is ook alles en ook de navigon software zegt vervolgens dat hij niks kan vinden..
oh, mijn sd kaartje (2gb) van de navigon was kapot gegaan. Snel antwoord en binnen een week ofzo had ik gratis een nieuwe ontvangen van 4gb. Door dat nieuwe kaartje werd ook NAVIGON FreshMaps hernieuwd :) Was een navigon in de 8xxx serie. Nog steeds tevreden erover.

[Reactie gewijzigd door jellever op 7 december 2010 11:16]

Ik heb sinds februari een 6350 live en mijn ervaring met dit apparaat is niet echt goed:

Bij de eerste rit na aanschaf bleek het apparaat geen fix te krijgen, gelukkig nog Tomtom op mijn winmo telefoon staan.
Het tweede apparaat leek goed te werken, maar tijdens een lange rit van noord naar zuid Zweden ging hij midden in de nacht in dichte mist kapot in Malmo, natuurlijk vlak voor het eerste verkeersplein wat ik in 2000 km tegenkwam. Gelukkig nog Tomtom op mijn telefoon.
Het derde apparaat (wat ik pas na 3 maanden ontving) werkt nog, maar is erg traag. Waar Tomtom vrijwel direct een route voorschotelt doet de Navigon er soms een kwartier over, af en toe langer dan het ritje eigenlijk zou kunnen duren.
Zoals hierboven ook staat zijn de aangeboden routes ook niet goed, meerdere malen in Duitsland een toeristische route voorgeschoteld gekregen waar de honden geen brood van lusten, wel beide keren na een omleiding als gevolg van een file.
Als ik in Lapland een route naar Nederland rij wordt mij continue verteld dat er files op de route zijn, terwijl ik nog 3000 km van de file verwijderd ben. Lijkt me toch een kleine moeite om de software zo te maken dat hier naar gekeken wordt.

En ik kan nog wel even doorgaan, gelukkig dus nog een Tomtom en ik gebruik de Navigon alleen tijdens lange ritten als tweede pnd wanneer ik tomtom gebruik voor de tussenstops.
De kaartweergave van Navigon is wel superieur, maar de nadelen wegen hier niet tegenop.
Anoniem: 44174
@p0pster6 december 2010 20:47
en zo heb ik al weer vaker meegemaakt dat TT een binnendoor weg niet kende en navigon wel. Dergelijke voorbeelden zullen er altijd blijven en ik ga zeker niet op basis van een enkel voorval een TT aanschaffen.
Anoniem: 160382
@p0pster6 december 2010 20:48
Navigon biedt mij altijd drie routes aan en geeft de afstand en verwachte rijtijd erbij weer. De drie routes worden met een verschillende kleur overzichtelijk weergegeven en ik kan zo snel kiezen of ik via de ring wil of toch binnendoor. Sinds Tom Tom altijd met vernieuwingen achter Navigon aan hobbelt (op de iPhone) ben ik gelukkig gebruiker van Navigon.
mee eens, ik kies ook voor navigon! Na jaren tomtom nu al een jaar navigon en bevalt erg goed!
Tomtom achter Navigon? :?

Navigon laat je nog steeds door een compleet vast staande binnenstad rijden, terwijl TomTom de vrije ringweg er omheen pakt. Tomtom ligt echt mijlenver voor op Navigon. Drie route opties zijn zinloos, wanneer de daadwerkelijk snelste er niet bij staat.
Anoniem: 364852
@p0pster6 december 2010 21:54
Same hier. Ik heb alleen maar een Navigon gehad (sinds 2 jaar) en nog steeds, maar dat ding stuurt me elke keer weer de verkeerde kant op. Ik kijk nu vantevoren ook op Google Maps, of die doe ik erbij aan (in NL dan) op mijn Galaxy S. Want ook al blert de Navigon dat ik weer ergens anders naartoe moet, ik negeer hem dan gewoon en na een tijdje gaat het weer goed. Wel jammer dat je hem moet negeren, krijg er echt stress van als dat ding dan 5 of 10 minuten door blijft roepen dat ik moet keren enzo.

Degene hierboven zeggen dat het bij 1 keer natuurlijk altijd kan gebeuren. Maar bij mij is het toch echt ongeveer de helft van de tijd dat dat ding me totaal verkeerd stuurt, ook in de stad bij wegen die niet veranderd zijn. Echt de helft van de tijd ben ik in staat dat ding uit het raam te gooien. Gelukkig over 1 maand nieuwe auto en dan laat ik hem wel in het dashboardkastje van mijn huidige zitten. Voor mij nooit meer Navigon!
Wij (vrouw en ik) hadden een TomTom en een Garmin maar draaien nu beiden Navigon onder Android en het bevalt gewoonweg beter.
Lijkt een beetje op TT maar ik hoop niet dat de routeaanwijzingen (gesproken) net als de TT als een spraakwaterval ten gehore worden gebracht. Dat is best verwarrend, zeker in het buitenland met de onvervalste Nederlandse uitspraak van een Duitse plaats- straatnaam.
Volgens mij was Navigon eerder met rijbaanassistentie dan TT. Het moeilijke bij Navigon was altijd de flitspalen. Die kon je niet direct inladen.
Anoniem: 62011
@Chadi6 december 2010 19:35
Je gewoon aan de maximum snelheid houden. :)
Snap inderdaad ook niet zo wat hier moeilijk aan is :S.

Als je het even objectief en nuchter bekijkt, dan is het eigenlijk van de gekken dat navigatie-oplossingen al worden 'afgerekend' op het ontbreken of niet accuraat zijn van flits gegevens.

Alsof het een soort basisrecht wordt om 100% op de hoogte te zijn van de flitspalen omdat het alleen in de buurt van die palen verboden is om te hard te rijden :')
De maximum snelheid ligt wel eens onder de logische snelheid, Fatsoenlijke automobilisten passen hun snelheid aan aan de drukte op een paar notoire langzaamrijders na.
Later als je bejaard bent kan je nog langzaam genoeg rijden met je rollator,
Hehe, logische snelheid, leuke term.

Maar inderdaad, als ik op een zondag ochtend over een lege snelweg moet, dan dan doe ik dat niet met een slakkengang van 100 :'(
grappige is dan toch dat dat je wel veel meer brandstof kost en je bijna geen tijdwinst oplevert, aangezien de meeste tijd verloren wordt binnen de bebouwde kom.

meestal kom je ongeveer uit op 10-15 minuten bebouwde kom uit en weer in,
zeg 20 minuten totaal, soms langer soms korter natuurlijk...
de meeste ritjes op de snelweg zijn kort maar laten we stellen 60KM ofwel 30 minuten op 120kmh. en dat lijkt me een redelijke afstand om mee te werken.

als je 60 km rijdt op de snelweg op de snelweg en men gaat 130 ipv 120kmh
dan scheelt dat maar 130/120 = 1,08333
30/1,08333= 27,69
30-27,69=2.31

2.31 minuut, tijdwinst... op de 30+10+10 minuten,
kortom oude reistijd 50 minuten, nieuwe reistijd 47.29 minuten...

en dat is als alles goed gaat, en je constant precies 130 zou rijden, nou heeft 150 rijden natuurlijk iets meer zin, (pak en beet 6 minuten) ware het niet dat je steeds moet afremmen en optrekken. wat nog meer brandstof kost. en des te harder je rijdt des te harder de luchtweerstand toemeent, (kwadratisch) dus het verbruik zal ook flink meestijgen.
kortom niet heel veel gain, een paar procent... en het erge is des te harder je rijdt des te minder reistijd er per 10km harder afgeschaafd wordt... het heeft eigenlijk dus amper zin.
Stel dat je een euro meer brandstof verbruikt om die tweeëneenhalve minuut eerder thuis te zijn, dan kost je dat dus meer dan 20 euro per uur.
Op de snelweg is het dan ook geen 100 maar 120 km/u.
(Tenzij anders aangegeven door matrix-borden maar daar zei je niks over :P)
100 wordt niet aangegeven met matrix-borden (afgezien misschien van een experimenteel traject met "dynamische snelheidslimiet"). 100 wordt door gewone vaste verkeersborden aangegeven.
En dat 'fatsoen' houdt even op bij een flitspaal? Dat afremmen levert files op die meer tijd kunnen kosten dan te hard rijden oplevert, als dat laatste al iets oplevert met de korte afstanden icm de stoplichten aan het begin en eind van de route in Nederland. Die flitspaal-meldingen zijn naar mijn mening totaal irrelevant voor de kwaliteit van een navigatiesysteem.
Anoniem: 44174
@Gene6 december 2010 20:45
Navigon is een Duitse firma, heb nog nooit iets gemerkt van raar uitspreken van Duitse namen.
Heb al 4 jaar die rijbaan assistentie er in zitten, wat er nu precies nieuw aan is weet ik niet, de mijne was ook standaard geleverd met flitspaal en tmc ingebouwd.
Gene bedoelde dan ook niet expliciet de navigatiesystemen van Navigon ;)

We hebben net een Garmin gekocht, prima apparaatje :) Werkt echter gewoon met kaartweergave. Ik begrijp niet zo goed of de wegweergave - geen idee wat de normale naamgeving ervan is - van navigatiesystemen als de besproken Navigon eenvoudig zijn? Is het niet makkelijker om de weg te zien als meedraaiende kaart? En is tussen deze verschillende weergaven te schakelen? En hoe ziet het er in een stad uit? :)
Je ziet bij Navigon normaal altijd gewoon zo'n meedraaiende kaart. Zo'n view waar je echt op de weg kijkt komt alleen tevoorschijn bij afritten en snelwegsplitsingen zodat je kunt zien welke borden je moet volgen en welke rijstroken allemaal naar je bestemming gaan. Vind ik zelf altijd een stuk handiger dan alleen "houd links/rechts aan," je ziet precies welke rijstrook wel/niet goed is.

In de stad verschijnt dit niet, daar zie je altijd de normale kaartweergave met soms als extra hulp een plaatje van de rijstroken en dan pijlen in degene die je moet hebben. Dit scherm waarin je echt op de weg kijkt ben ik nog alleen op de snelweg tegengekomen.
Lijkt een beetje op TT
Het is een satnav-systeem. Die lijken allemaal op elkaar :z
voor de tweakers, een routeplanner nemen die "osm" ofwel openstreetmaps ondersteund.
Betalen voor de hardware en niet voor de kaarten.
Geloof me, kaarten van OSM dekken lang niet alles. Bovendien is het formaat nog veel te dynamisch. Jan en alleman kan 1001 attributjes verzinnen die de meeste navigatie-software niet eens zal kennen of nog erger fout zal interpreteren. Bijvoorbeeld: het is mogelijk om in OSM een gewone straat als rontonde te markeren, het formaat laat dat toe. Benieuwd ben ik hoe navigatiesoftware hier 'correct' mee zal omgaan.

Begrijp me verder niet verkeerd: ik heb niets tegen open source / software, maar zoals dikwijls hebben deze ietsjes meer groeitijd nodig eer dat ze volwassen genoeg zijn om user-proof-productfase te bereiken.
Zoals je wel terecht aanhaalde: het is natuurlijk aan de tweakers om hier mee te experimenteren...
Anoniem: 369660
@mietde7 december 2010 09:34
Of Waze. Staat net wat meer in dan in OSM en is er speciaal voor gebouwd. Houdt rekening met gemiddelde snelheden ipv. max. snelheden en heeft real-time verkeersinfo gebaseerd op andere gebruikers ipv. TMC. Je kunt zelf de kaarten updaten mits voldoende rechten en bent dus altijd uptodate. Wel wat kinderziektes nog.
Rijbaanassistent is niet nieuw, dit hebben ze al een poosje o.a. op de Navigon 6310. Een groot voordeel van Navigon is dat de update service goedkoop te noemen is en als je een aanbieding treft heb je 2 jaar updates gratis (loont dus om dat in de gaten te houden). Het is waar dat het wennen is ik heb eerst Route 66 gehad dit vond ik niet erg prettig werken op mijn telefoon bovendien hebben veel telefoons last van slechte gps dekking in een auto. Daarna heb ik een hele poos gewerkt met de navigatie die standaard in de Ford Focus Titanium 2008 zit dit werkte goed alleen werkt niet bij verkeersomleidingen. Dit laatste werkt met mijn Navigon 6310 prima al is de interface wennen.

Edit: Tussen haakjes Bluetooth telefoon ondersteuning is erg traag te noemen van de Navigon 6310 het is daarom misschien handiger een versie zonder Bluetooth te kopen omdat die goedkoper is.

[Reactie gewijzigd door 90626 op 6 december 2010 21:15]

Ik heb een TomTom 730 van 3 jaar oud. Als ik nieuwe kaarten wil moet ik 100 euro lappen.
Zo te zien kan ik beter die splinternieuwe 99 euro Navigon nemen. Beetje rare situatie dat je splinternieuwe kaarten EN nieuwe hardware krijgt voor hetzelfde geld
Inderdaad en bij de meeste navigon's zit een kortingsbon 80% korting voor een 2 jarige update service dan dus € 20,- i.p.v. € 99,- zoals ik al eerder zei let op de aanbiedingen soms zit er een gratis 2 jarige update service bij.
Die kaart updates stellen niets voor. Zelf heb ik Navigon fresh updates voor 2 jaar aangeschaft. Nu 5 updates later q4 2010 nog steeds niet nieuwe situatie Zoetermeer/Zevenhuizen/A12 en omgeving te vinden. Situatie met nieuwe belangrijke verbindingen al sinds november 2009 gewijzigd. Zelf deze wijzigingen verschillende malen doorgegeven aan Navigon en NAVTEQ. Ook verschillende mails verstuurd over de slechte updates. Geen reactie mogen ontvangen van Navigon. Ja en wel de hoofdprijs betaalt van 99 euro.
Overgestapt op Sygic, en jawel kaart voor mijn omgeving nu wel up to date.
wegwerpmaatschappij hé. Die kaarten hebben ze toch al en kosten hen nix meer, door de kost daarvan bijna gelijk te trekken met nieuwe toestellen zorgen ze ervoor dat je ofwel belachelijk veel betaald voor een kaart (100% winst) of dat je een nieuw toestel koopt (80% winst), maar in geen geval goedkoop uitkomt en 5 jaar hetzelfde toestel gebruikt (want de nieuwe toestellen hebben immers weeral een paar functies extra)
Die kaarten toch hen wel degelijk geld. Ze moeten ook bijgehouden worden. Er veranderd heel erg veel aan het wegennet per jaar, en dat moet geupdate worden.
Maar die wijzigingen zitten ook in het nieuwe toestel die je koopt voor 99 euro.
Dus hoe kan je nu met droge ogen zeggen dat je 99 euro voor een update een redelijke prijs is als je voor het zelfde geld een nieuwe toestel hebt nieuwe update van het programma, meestal nieuwe functie's en een update van de kaarten. En als klap op de vuurpijl vaak ook nog (bijna) gratis 2 jaar lang updates van de kaarten, waar je theoretisch ook 4 keer per jaar 100 euro = 800 euro voor had kunnen betalen!

Volgens mij klopt er dan iets niet, maar dat kan ook aan mij liggen.
Ik heb een TomTom 730 van 3 jaar oud. Als ik nieuwe kaarten wil moet ik 100 euro lappen.
En hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Tomtom laat je namelijk alle gemiste updates alsnog betalen. Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat je 1x per 3 jaar een update koopt, ipv jaarlijks. 1x per 3-4 jaar een nieuw systeem kopen is een goed alternatief. Ook Tomtom biedt eenvoudige systemen voor rond de 99 euro, met eenmalig de nieuwse map erop.
Als ze nou eens navigon uitbrengen voor WP7. Typisch hufter gedrag door consumenten te forceren dingen te gebruiken die ze niet willen. Ach ja, wat maakt het ook uit, als ze niet snel zijn stap ik net zo makkelijk over naar de concurrent die mij WEL zijn navigatie systeem wil verkopen. Hun verlies.
Beetje kortzichtig, ze bieden het aan voor iPhone, Sybian, Android, Windows Mobile 5.x & 6.x. Dat het nog niet voor Windows Phone 7 beschikbaar is een kwestie van tijd. Ik heb geen zicht op hoeveel aanpassing het vereist op de bestaande versie's en dat vereist investering die terug verdient moet worden. Aangezien het aantal Windows Phone 7 toestellen nog zeer gering is kan ik me voorstellen dat ze hier niet te snel mee zijn.
Gozer relaxed, WP7 is net uit he. En je weet dat het bij de andere mobiele OSen ook een tijdje heeft geduurd voordat navigatieapplicaties gemaakt werden.
Je kan je beter af vragen waarom je een WP7 zou willen kopen als er ook iOS, Android en Simbian op de markt zijn.
Er is zoveel leuks te koop dat WP7 volgens mij veel te laat is om zinnig te zijn.
en dan te zeggen dat autofabrikanten duizenden euro's durven vragen om een GPS upgrade toe te voegen aan je onboard computer :(
vind ik ook zoiets, zorg dat er een opensource systeem is voor de GPS antenne in de auto (op het dak is toch altijd nog beter dan door een raam). En laat mensen dan de mogelijkheid hebben om een Tomtom of wat dan ook in het dashboard te klikken.
Vind ik eerlijk gezegd een top idee!
Wat is daar raar aan? Voor een stijlvol geïntegreerd navigatie apparaat betaal je meer dan voor een los doosje, of er nou meer kosten aan zitten of niet, voor luxe moet je gewoon extra betalen.
tenslotte kost een inbouwkoelkast ook 20 x zo veel als een losse |:(
een plaatje dat aangeeft op welk moment van rijbaan moet worden veranderd
Waarom zou je dit per se willen, je hoeft dit helemaal niet vaak te doen, en anders is dit altijd te zien (alle auto's voor je naar een andere rijbaan). Normaal gesproken let je meer op het verkeer dan op je dashboard of navigatiesysteem.
Mijn alpine 99 serie had in 2006 al rijbaan asisiestentie kaart znd 02yuu
Anoniem: 252199
6 december 2010 23:15
Niet interessant voor mij. Pas als ze navigatie met augmeted reality droppen ga ik 1 aanschaffen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee