Belgen moeten vanaf volgend jaar vingerafdrukken afstaan aan de overheid om een internationaal paspoort te krijgen. De regel volgt na een Europese richtlijn, waarin staat dat lidstaten biometrische gegevens in reisdocumenten moeten opslaan.
Belgische paspoorten bevatten al een rfid-chip met een foto en een digitale handtekening. Vanaf 2012 komen daar twee vingerafdrukken bij. De maatregel volgt na een Europese richtlijn uit 2004, waarin staat dat alle Europese paspoorten minimaal een digitale handtekening en de scans van twee wijsvingers bevatten. De Europese Unie wil hiermee identiteitsfraude voorkomen. Ook moet het reisdocument daarmee beter aantonen dat degene die een paspoort laat zien ook de rechtmatige houder is.
Belgen moeten hun vingerafdrukken achterlaten bij een aanvraag op het gemeentehuis. Ook zal ter plekke een foto worden gemaakt. Behalve tot betere identiteitscontrole leidt de nieuwe regel volgens de Belgische overheid op termijn ook tot kortere wachtrijen bij bijvoorbeeld luchthavens.
Het is niet bekend of de gegevens naast het reisdocument ook worden opgeslagen in een centrale database; het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat daarover de woordvoering doet, was telefonisch niet bereikbaar. Uit een eerdere verklaring blijkt echter dat de Belgische regering niet de intentie heeft om biometrische gegevens voor lange tijd op te slaan in een lokale databank.
Naast België verplicht ook Nederland vanaf 2009 het afstaan van biometrische kenmerken voor reisdocumenten. Wel ontstonden over de centrale opslag eerder dit jaar twijfels, omdat die onveilig en onbetrouwbaar zou zijn. Sindsdien wordt de gevoelige informatie, conform de Europese richtlijn, alleen op de chip opgeslagen. Daarnaast past de overheid de wettelijke status van de identiteitskaart aan, zodat de Europese richtlijn het afnemen van vingerafdrukken niet meer kan verplichten.