België verplicht volgend jaar vingerafdrukken voor paspoorten

Belgen moeten vanaf volgend jaar vingerafdrukken afstaan aan de overheid om een internationaal paspoort te krijgen. De regel volgt na een Europese richtlijn, waarin staat dat lidstaten biometrische gegevens in reisdocumenten moeten opslaan.

Belgische paspoorten bevatten al een rfid-chip met een foto en een digitale handtekening. Vanaf 2012 komen daar twee vingerafdrukken bij. De maatregel volgt na een Europese richtlijn uit 2004, waarin staat dat alle Europese paspoorten minimaal een digitale handtekening en de scans van twee wijsvingers bevatten. De Europese Unie wil hiermee identiteitsfraude voorkomen. Ook moet het reisdocument daarmee beter aantonen dat degene die een paspoort laat zien ook de rechtmatige houder is.

Belgen moeten hun vingerafdrukken achterlaten bij een aanvraag op het gemeentehuis. Ook zal ter plekke een foto worden gemaakt. Behalve tot betere identiteitscontrole leidt de nieuwe regel volgens de Belgische overheid op termijn ook tot kortere wachtrijen bij bijvoorbeeld luchthavens.

Het is niet bekend of de gegevens naast het reisdocument ook worden opgeslagen in een centrale database; het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat daarover de woordvoering doet, was telefonisch niet bereikbaar. Uit een eerdere verklaring blijkt echter dat de Belgische regering niet de intentie heeft om biometrische gegevens voor lange tijd op te slaan in een lokale databank.

Naast België verplicht ook Nederland vanaf 2009 het afstaan van biometrische kenmerken voor reisdocumenten. Wel ontstonden over de centrale opslag eerder dit jaar twijfels, omdat die onveilig en onbetrouwbaar zou zijn. Sindsdien wordt de gevoelige informatie, conform de Europese richtlijn, alleen op de chip opgeslagen. Daarnaast past de overheid de wettelijke status van de identiteitskaart aan, zodat de Europese richtlijn het afnemen van vingerafdrukken niet meer kan verplichten.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

12-10-2011 • 16:38

43 Linkedin

Submitter: wiked

Lees meer

Reacties (43)

43
42
20
4
0
12
Wijzig sortering
Ben ik de enige die wat verward was?
Het artikel gaat over een internationaal paspoort en er staat bij dat er momenteel een chip in zat, wat mij dan deed denken dat het over een identiteitskaart gaat aangezien vele mensen "paspoort" zeggen tegen de identiteitskaart. Nu heb ik gekeken wat de Belgische kranten er over zeggen en het blijkt dus wel degelijk over het paspoort te gaan en niet over de identiteitskaart. De foto die bij dit artikel staat zorgt ook voor verwarring aangezien het een identiteitskaart is.
Nu zullen sommige zich waarschijnlijk afvragen waar de chip zit. Die zit dus verwerkt in de kaft volgens de kranten. En daar zullen dus de foto en de vingerafdruk(ken) op terecht komen.

Het gaat dus over dit:
http://www.leopoldsburg.be/file_uploads/4431.jpg?_vs=0_n

En NIET over dit:
http://www.belgium.be/nl/binaries/210_eid_tcm117-9708.jpg
Inderdaad het gaat over het paspoort. De chip zit bij een paspoort in de achterkaft. Kijk maar eens aandachtig, je kan de vierkante antenne daar voelen en zien zitten.
Heu? Bij mij zit-ie in die plastic kaart binnenin. (Is wel al een paar jaar oud; van voor de vingerafdrukken. En vernieuwen gaat niet gebeuren, ik weiger me te laten behandelen als een potentiële crimineel.)
Wat ik mij afvraag: hoe is de regel dan voor gehandicapten die hun beide handen verloren hebben?
Volgens verschillende kranten is er ook een irisscan mogelijk.
Jammer dat dit dan ook niet kan in Nederland.
Een irisscan is minder ingrijpend dan een vingerafdruk, omdat je een iris-afdruk niet overal achterlaat en ook veel lastiger te faken is dan een vingerafdruk.

In een paar uurtjes heb je een vingerafdruk zo gemaakt dat je er vanalles voor de gek mee kunt houden (Mythbusters), maar rondlopen met een nep-oog is nogal wat lastiger.

Indien de optie dus ook beschikbaar is voor mensen met beiden handen en alle vingers zou dat in ieder geval beter zijn dan vingerafdrukken.
Jij denkt dat je een iris-afdruk niet zo maar achter laat?

Lees en huiver:

It took less than a second for my irises to be scanned and registered in the company's database. Every time I went through the scanners after that--even when running through (because everybody runs, right, Tom Cruise?) my eyes were scanned and identified correctly.
http://www.fastcompany.co...orld-welcomes-big-brother
tuurlijk, maar kan je die ook faken dan? met huis tuin en keuken zooi?
tuurlijk, maar kan je die ook faken dan? met huis tuin en keuken zooi?
Als het om flink geldelijk gewin gaat kun je toch best wat investeren in goede apparatuur. ?
Nep oog wordt lastig inderdaad maar lensen kunnen ook...

Wel is het zo dat lensen niet zomaar met huis tuin en keuken middelen te maken zijn.

Vingerafdrukken zijn met zeer simpele middelen na te maken...
ik denk dat die met hun voeten iets zullen doen. :+ of zelfs ontheffing krijgen
http://www.google.nl/#scl...e5048594&biw=1920&bih=948

[Reactie gewijzigd door Proxx op 12 oktober 2011 16:43]

In de VS geld het volgende:
The left thumb can be substituted for the right thumb. Other fingers may be used if both thumbs are gone. If no fingers are available, toes may be used.
Ik denk dat deze regel wel erg kort door de bocht gaat. Als je al zo ontzettend ongelukig in elkaar zit zou het redelijker zijn als je een ontheffing krijgt voor dit onderdeel. Dit stuk zal wel uit het wetboek voor strafrecht vandaan komen?
Verder wil ik toevoegen dat er bij justitie zoveel criminelen werken dat dit nooit gaat werken natuurlijk op deze manier, en met het overmaat aan hackers de laaste tijd maakt het zelfs niet uit of je er werkt of niet ze laten toch 24/7 de voordeur voor je open. Een trieste onpersoonlijke zaak weer helaas
De Europese Unie wil hiermee identiteitsfraude voorkomen.
Logisch natuurlijk, Nu kan je via een chip zien aan de 'afbeelding' of het wel of niet jouw duim is fantaschtisch, morgen volgt een DNA string (nee geen reet veter) Je kan ook gewoon eissen dat iedereen toonbaar op de foto gaat van meerdere kanten bv dit help zeker bij herkenning maar misschien is het vreemd van mij dat ik mensen aankijk om ze te herkennen (ik heb slechts 6 zintuigen!)
Goed, maar dan is er nog het volgende probleem: we hebben er als mens een stuk meer moeite mee gezichten van andere rassen te onderscheiden (wetenschappelijk aangetoond). Zelfs als dat niet zo zou zijn, moet je het met me eens zijn dat gezichten herkennen een stuk minder betrouwbaar is als identificeertechniek dan bijv vingerafdrukken.

Bovendien is een paspoort zo ook een stuk moeilijker te vervalsen, waardoor identiteitsfraude moeilijker wordt (als je iemands paspoort jat en goed op hem/haar lijkt, heb je nog niet gelijk dezelfde vingerafdruk). Zo zijn er nog talloze redenen waarom het een goede backup is. Let wel; backup, want ze worden eigenlijk pas gecontroleerd als ze na visuele identificatie vermoeden dat er iets mis is. In de toekomst zal dat wel anders worden als iedereen meedoet, maar voor nu heb ik alleen in de VS bij aankomst mijn vingerafdrukken moeten later vergelijken met die van mijn paspoort (volgens mij willen ze die ook voor andere redenen hebben, maar toch :) )
Met je gegevens alleen op de chip in het paspoort is het wachten totdat ze die chip gekraakt hebben en zelf gegevens kunnen uploaden.

Een centrale database is dan weer een voordeel maar ja we weten allemaal dat die centrale database ook gebruikt zal gaan worden door de politie, die kunnen daar nu éénmaal niet vanaf blijven.
Dit zijn dan ook de uitzonderingen, dat zal vast wel vermeld staan in de kaart en kan ook makkelijk gecontroleerd worden bij een controle (duh).
Wat ik mij afvraag: hoe is de regel dan voor gehandicapten die hun beide handen verloren hebben?
Ah, een tongafdruk en een oorafdruk zijn ook uniek (echt waar!). Misschien kunnen ze daar dan wat mee...
Niet ! Hoeveel procent van de mensen hebben dit

Dit geldt voor Nedelanders
Gewoon gelijk al van de geboorte af, of zo vroeg mogelijk, een volledig biometrisch-profiel (DNA, iris, vingerafdrukken, afkomst etc.) per persoon en dan daarnaast ook nog met geïmplanteerde chip de verificatie regelen. Dit is allemaal zo omslachtig.
Natuurlijk in een centrale database voor het veel sneller verifiëren van de identiteit. De mens gaat zoiets toch nooit misbruiken, zo is de mens niet leert de geschiedenis ons.
Off-topic: Het wapen van het land laten brandmerken, in geval van onduidelijkheid over de nationaliteit, en gelijk iedereen ook voorzien van oorlabels. Van die grote gele, met een mooi nummer erop. Bertha 17 is veel makkelijker te herkennen aan een nummer.

On-topic: De paspoorten/ID-kaarten worden nu ook al gescand en kan de bijbehorende persoon worden opgezocht in een centrale database. Niet met volledig bio-metrisch profiel, maar de NAW gegevens staan daar gewoon in. Puur om te zien of je misschien nog een boete ergens open hebt staan.

Het gebruik van de automatische poortjes, zoals bijvoorbeeld de Privium-toegang op Schiphol of de E-chip poortjes op andere luchthavens, is nog lang niet volmaakt. Zeer vaak moeten mensen alsnog in de rij voor de persoonlijke douane-controle gaan staan, omdat de poort niet thuis geeft. Ze sluiten wel vóór aan.
[small]Off-topic: Het wapen van het land laten brandmerken, in geval van onduidelijkheid over de nationaliteit,
Dan leer je het wel af om asielhopper te worden. Al die verschillende stempels op je voorhoofd.
Ik vindt dit maar niks. Dit gaat totaal ten kosten van je privacy en hoe die dingen bij de overheid beveiligd zijn is gewoon slordig. Of het nou in Belgie of Nederland is.

[Reactie gewijzigd door DarkIJ op 12 oktober 2011 21:23]

Ik ben het met je eens. Heb afgelopen zomer een nieuw paspoort moeten halen omdat ik buiten Europa op vakantie ging. Heb met tegenzin mijn vingerafdruk gegeven, waar ik dit liever niet had gedaan.

Het is jammer dat dit soort dingen door je strot worden geduwd onder de noemer 'veiligheid'. Zeker als je hier bedenkt dat het bij de overheid 'veilig' is opgeslagen. Als al tal van gemeente sites amateuristisch zijn opgezet, hoe 'veilig' moet ik me dan voelen met zulke privacy gevoelige informatie?
Wat ik mij afvraag: hoe is de regel dan voor gehandicapten die hun beide handen verloren hebben?
Dat wordt opgelost met een chip in je voorhoofd of hand ;-)
In America willen ze in 2014 de RFID met volledige biometrics verplicht maken en zouden de amerikanen kunnen opteren voor de chip ingeplant te krijgen waar ze maar willen ipv op een kaart.

Voer voor conspiracy theorieen en de roemruchte FEMA kampen voor de weigeraars die her en der opgericht worden + het feit dat buitenlandse strijdkrachten in binnenland aangetrokken worden omdat Amerikaanse soldaten niet op hun eigen bevolking zullen schieten. (Ja ik weet het ik ben 8)7 )

Eén van mijn favoriete sites op dit gebied is trouwens van Alex Jones

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 12 oktober 2011 16:53]

De FED werkt zelfs aan een systeem wat alles wat je op internet plaatst "verzamelt" en daar een rapport over samenstelt of je pro of anti regering en andere kwesties bent (kan nu even de link niet opzoeken).

Anyway, in het geval van België is dit goed. Hier is voldoende fraude waarbij meerdere mensen dezelfde id's gebruiken en hopelijk kan dit bij dit systeem wat ontweken worden.
The Federal Reserve Plans To Identify "Key Bloggers" And Monitor Billions Of Conversations About The Fed On Facebook, Twitter, Forums And Blogs
http://www.sott.net/artic...-Twitter-Forums-And-Blogs

http://publicintelligence...edia-monitoring-proposal/

http://practicalanalytics...d-consumer-conversations/

[Reactie gewijzigd door _wil_ op 12 oktober 2011 19:27]

Anoniem: 331029
@_wil_12 oktober 2011 19:27
Boeiende info dank!
Anoniem: 399807
@_wil_12 oktober 2011 20:04
Geweldig al die techniek nietwaar?

12-10-2011, de tijd 20:04. Ik ben er uit. The internet is NOT our friend.
Misschien niet altijd onze vriend

maar ik denk wel onze enige echte medestander!
Alex Jones is idd interessant voor dit soort zaken.
Die hele DNA profielen e.d. op ID-kaarten en paspoorten vind ik op zich niet erg, ware het niet dat de IT en de beveiliging ervan bij overheden faalt.
In nederland is het al van kracht, heb net mn ID kaart moeten vernieuwen + vingerafdruk laten scannen.

Het idee erachter was identiteitsfraude: mocht de douane niet zeker zijn dat ID kaart A ook bij persoon A hoort, kunnen ze de chip uitlezen en je vingerafdrukken verifiëren.
Die staan op je pas en nergens anders (als ik de balie medewerkster mag geloven)
In nederland is het al van kracht, heb net mn ID kaart moeten vernieuwen + vingerafdruk laten scannen.

Het idee erachter was identiteitsfraude: mocht de douane niet zeker zijn dat ID kaart A ook bij persoon A hoort, kunnen ze de chip uitlezen en je vingerafdrukken verifiëren.
Die staan op je pas en nergens anders (als ik de balie medewerkster mag geloven)
Ik ben op zich niet tegen het principe van het beter kunnen verifieren dat een bepaald paspoort bij een bepaalde persoon hoort. Dat is tenslotte het bestaansrecht van dat document.

Het probleem, echter, met digitale opslag van deze gegevens is dat die systemen die ze uitlezen voor ons black boxes zijn. Wij moeten overheden op hun blauwe ogen geloven dat ze niet, tegelijk met het uitlezen voor verificatie, een enorme database opbouwen met potentiele criminelen (iedereen die een land binnenkomt is dat tenslotte, zeker in de VS.)

Dat gecombineerd met dat je vingerafdrukken overal achterlaat is dit hele vingerafdrukgeneuzel in the end toch een slecht idee. Irisscans vind ik al acceptabeler wat dat betreft.
Anoniem: 331029
@CyBeR12 oktober 2011 19:25
Nee hoor, gewoon zodat de overheid grip houdt op den burger
Leuk, dat betekent vooral ook dat ik de volgende keer persoonlijk naar Stockholm mag om mijn nieuw paspoort aan te vragen, aangezien ik ingeschreven sta in de ambassade daar (Ik woon in Göteborg). :( Ach zal dan maar direct een weekendje verlof nemen daar zeker...

[Reactie gewijzigd door micsimoen op 12 oktober 2011 17:05]

België verplicht niets. Belgische elites verplichten het aan kennelijk onwillige belgische onderdanen (anders zou het niet verplicht hoeven worden)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee