Bij de aanvraag van een identiteitskaart is het niet langer nodig om vingerafdrukken af te geven, omdat de kaart door de overheid niet langer als een reisdocument wordt gezien. Voor een paspoort blijven vingerafdrukken nog wel een vereiste.
De Rijksoverheid heeft, zoals werd verwacht, een aantal wijzigingen in de Paspoortwet doorgevoerd die in oktober 2013 in moeten gaan. Zo is het bij de aanvraag van een identiteitskaart niet meer verplicht om vingerafdrukken af te geven. Dit is mogelijk doordat de identiteitskaart niet langer als een reisdocument wordt gezien in de Paspoortwet. Daarmee is de Europese verordening die een vingerafdruk verplicht niet langer van toepassing. De id-kaart kan net als de huidige kaart binnen de EU en enkele andere landen gebruikt blijven worden.
Bij het aanvragen van een paspoort blijft het afgeven van vingerafdrukken wel verplicht. Deze verplichting is om diverse redenen omstreden: het centraal opslaan van deze biometrische data zou risico's met zich meebrengen en de overheid zou de data voor andere doeleinden kunnen inzetten. De Raad van State heeft naar aanleiding van een aantal juridische zaken inmiddels de kwestie voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie; de instantie wil onder andere weten of het opnemen van biometrische gegevens niet botst met de Europese verdragen op het gebied van privacy. De overheid is naar eigen zeggen al enige tijd gestopt met het opslaan en bewaren van deze data.
Een andere wijziging die de overheid in de nieuwe Paspoortwet zal doorvoeren, is de geldigheidsduur. Deze moet voor zowel de identiteitskaart als het paspoort van vijf jaar naar tien jaar gaan. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken worden daarmee de lasten voor de burger verlaagd. Een uitzondering wordt gemaakt voor personen beneden de 18 omdat het te lastig zou zijn om voor een periode van tien jaar een goed lijkende foto van een kind op een paspoort of identiteitskaart te plaatsen. Tenslotte belooft de overheid dat de extra kosten bij verlies van een identiteitskaart of paspoort niet langer in rekening worden gebracht.