Wie een identiteitskaart aanvraagt, hoeft straks misschien niet meer zijn vingerafdrukken af te staan. De regering wil de wettelijke status van de identiteitskaart aanpassen, zodat opname niet meer door de EU wordt verplicht.
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat Europese regelgeving verplicht tot het opnemen van vingerafdrukken in reisdocumenten. In Nederland is de identiteitskaart op dit moment officieel een reisdocument. Dat gaat veranderen; de identiteitskaart verliest zijn status als reisdocument, blijkt uit de brief van Donner.
Daardoor vervalt de Europese verplichting voor opname van vingerafdrukken en een foto van het gezicht op de chip in de id-kaart, en kan de regering daarover 'eigen afwegingen' maken, schrijft Donner. De regering zou de vingerafdruk in de id-kaart dan kunnen afschaffen. Of dat gebeurt, is onduidelijk; een woordvoerder van het ministerie kon daarover geen uitsluitsel geven.
De gewijzigde status van de identiteitskaart betekent niet dat mensen er niet meer mee kunnen reizen: binnen de Europese Unie blijft dat mogelijk, zoals nu ook al het geval is. Om de status van de identiteitskaart aan te passen, moet de Paspoortwet worden gewijzigd; het is onbekend wanneer dat gebeurt. Momenteel debatteert de Tweede Kamer over de Paspoortwet. Voor aanvragers van een paspoort verandert er niets. Dat blijft een reisdocument, waarvoor burgers vingerafdrukken moeten afstaan.
Eerder op woensdag werd al bekend dat de opslag van vingerafdrukken tijdelijk wordt gestopt. Wie een paspoort of id-kaart aanvraagt, moet zijn vingerafdrukken afstaan. Tot woensdag kwamen die gegevens terecht in een lokale database met vingerafdrukken en de bedoeling was dat deze uiteindelijk in een centrale database zouden komen te staan. Dat gebeurt voorlopig niet; eerst wordt bekeken of de kwaliteit van de vingerafdrukken kan worden verbeterd. Volgens RTL wordt de opslag opgeschort uit zorg voor de beveiliging van de gegevens, maar dat blijkt niet uit de brief van Donner.