De Europese Commissie heeft samen met het bedrijfsleven en diverse maatschappelijke organisaties richtlijnen voor bedrijven opgesteld voor het gebruik van rfid-tags. De regels moeten de privacy van burgers waarborgen.
Volgens de nieuwe regeling moeten bedrijven alle privacyrisico's van nieuwe rfid-toepassingen in kaart brengen om vervolgens na te gaan of er maatregelen nodig zijn om de privacy van EU-burgers te waarborgen. Daarbij moet vooral aandacht uitgaan naar gevoelige persoonsgegevens, zoals biometrische, gezondheids- of identiteitsdata. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, mag een fabrikant zijn product met smart-tags op de markt brengen.
Het gesloten rfid-akkoord over het verplicht opstellen van een 'privacy-effectbeoordeling' is volgens de EC de uitwerking van een Europese aanbeveling die in 2009 is opgesteld. Daarin is onder andere vastgelegd dat als een consument een product met een rfid-chip koopt, deze automatisch, onmiddellijk en kosteloos moet worden gedeactiveerd, tenzij de consument er uitdrukkelijk mee instemt dat dit niet wordt gedaan.
Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, is tevreden over de rfid-overeenkomst. Zij stelt dat het akkoord 'privacyproblemen op een praktische manier aanpakt' en dat andere bedrijfstakken daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Volgens de Europese Commissie zullen er in 2011 wereldwijd rond de 2,8 miljard rfid-tags worden verkocht, waarvan circa een derde in Europa. Volgens ramingen van de industrie zou het aantal elektronische apparaten met smarttags tegen 2020 tot 50 miljard kunnen oplopen.